Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pomoć oko zadatka
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Mjera i integral
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 15:08 sri, 30. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel može netko napisat (bar skraćeno) taj 4. pod a?
jel može netko napisat (bar skraćeno) taj 4. pod a?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 18:24 sri, 30. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

jedno pitanje s vjezbi
u zadatku* s papira gdje imamo f iz L1 i treba pokazati da je lambda g.s. lim f((2^n)x)=0 u nekom trenutku radimo supstituciju integrala. cini mi se da smo presli na R integral a ne vidim zasto to mozemo kad ne znamo da je fja R integrabilna. a ako nismo, zasto mozemo supstituciju samo tako raditi s L integralom? (nismo to nigdje pokazali, ili je to mozda ocito...)
jedno pitanje s vjezbi
u zadatku* s papira gdje imamo f iz L1 i treba pokazati da je lambda g.s. lim f((2^n)x)=0 u nekom trenutku radimo supstituciju integrala. cini mi se da smo presli na R integral a ne vidim zasto to mozemo kad ne znamo da je fja R integrabilna. a ako nismo, zasto mozemo supstituciju samo tako raditi s L integralom? (nismo to nigdje pokazali, ili je to mozda ocito...)

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:06 sri, 30. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li bi netko znao detaljno (po (definicijama) raspisati konvergencije [latex]\lambda-ss[/latex] (tj. po točkama) i po mjeri ovih fja
[latex]f_n=n^21_{<1-\frac{1}n,1>}[/latex]
[latex]f_n=n^\frac{1}3 1_{<\frac{1}n,\frac{n}2>}[/latex]

Po intervalima za x, te po mjeri (formalan zapis).

Hvala od srca onome tko pomogne! :)
Da li bi netko znao detaljno (po (definicijama) raspisati konvergencije (tj. po točkama) i po mjeri ovih fja

Hvala od srca onome tko pomogne! Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:56 sri, 30. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

ovaj prvi imas u rjesenjima od proslogodisnjeg zavrsnog ili popravnog ja mislim
ovaj prvi imas u rjesenjima od proslogodisnjeg zavrsnog ili popravnog ja mislim

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:05 sri, 30. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/mii/IiMDRUGIKOL2007.pdf

a kako bi 2. zadatak pokazali ??

hvala :D
http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/mii/IiMDRUGIKOL2007.pdf

a kako bi 2. zadatak pokazali ??

hvala Very Happy

[Vrh]
suza
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 1

PostPostano: 13:17 čet, 31. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/mii/Tipovi_konvergencije_11.pdf

Kako pokazati da ovo vrijedi? U kolokviju iz 2008. samo smo se mogli pozvati na zadatak jer je bio napravljen na vježbama, ali ove godine ga nismo riješili na vježbama..
http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/mii/Tipovi_konvergencije_11.pdf

Kako pokazati da ovo vrijedi? U kolokviju iz 2008. samo smo se mogli pozvati na zadatak jer je bio napravljen na vježbama, ali ove godine ga nismo riješili na vježbama..

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 13:30 čet, 31. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Da li bi netko znao detaljno (po (definicijama) raspisati konvergencije [latex]\lambda-ss[/latex] (tj. po točkama) i po mjeri ovih fja
[latex]f_n=n^21_{<1-\frac{1}n,1>}[/latex]
[latex]f_n=n^\frac{1}3 1_{<\frac{1}n,\frac{n}2>}[/latex]

Hvala od srca onome tko pomogne! :)[/quote]

Gledam ovu drugu i buduci da se širi po cijelom [0, +besk.> a
[latex]f_n=n^\frac{1}3[/latex] ne konvergira nemamo po točki, pa nemamo ni uniformnu, pa nemamo ni kandidata.
Kako dokazati za ostale konvergencije kad nemamo "kandidata", jer su se svi zadaci iz vježbi pozivali na to da smo našli f, pa za proizvoljnu fju g mora ici f = g lambda s.s. itd...
Anonymous (napisa):
Da li bi netko znao detaljno (po (definicijama) raspisati konvergencije (tj. po točkama) i po mjeri ovih fja

Hvala od srca onome tko pomogne! Smile

Gledam ovu drugu i buduci da se širi po cijelom [0, +besk.> a
ne konvergira nemamo po točki, pa nemamo ni uniformnu, pa nemamo ni kandidata.
Kako dokazati za ostale konvergencije kad nemamo "kandidata", jer su se svi zadaci iz vježbi pozivali na to da smo našli f, pa za proizvoljnu fju g mora ici f = g lambda s.s. itd...

[Vrh]
Gost

PostPostano: 15:34 čet, 31. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/mii/zavjezbu2.pdf

Jel bi netko mogao dati hint, pomoc , rjesenje za 13,15,16. Hvaala puno :D
http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/mii/zavjezbu2.pdf

Jel bi netko mogao dati hint, pomoc , rjesenje za 13,15,16. Hvaala puno Very Happy

[Vrh]
komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-5 = 8 - 13

PostPostano: 18:51 čet, 31. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam 13. ovako:
[latex]f\in L^p[/latex] ako [latex]{||f||_p } <\infty[/latex] tj kad to dignemo na p-tu, tražimo za koji p nam je [latex]\int \frac{|cos(n\pi)|^p}{n^{p/3}} d\mu[/latex] konačan.
A kako imamo da je [tex]\mu[/tex] brojeća mjera, i [tex]|f(n)|[/tex] pozitivna funkcija, tako je integral jednak sumi po n ide od 1 do besk. Sada primijetimo da je [tex]|cos(n\pi)|[/tex] jednak 1 za svaki n prirodan broj. Dakle, tražimo za koje p-ove će nam red [latex] \sum_{n=1}^{\infty} (\frac{1}{n})^{\frac{p}{3}}[/latex] konvergirati.
Ovdje u skripti http://web.math.pmf.unizg.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf, str. 164., piše da red (1/n)^p kvgira za p>=2 pa tražimo kad nam vrijedi [tex]\frac{p}{3}\ge 2[/tex] i to bi trebalo biti rješenje. Molim nekog da provjeri jer nisam ni ja sigurna u ovo...
Ja sam 13. ovako:
ako tj kad to dignemo na p-tu, tražimo za koji p nam je konačan.
A kako imamo da je [tex]\mu[/tex] brojeća mjera, i [tex]|f(n)|[/tex] pozitivna funkcija, tako je integral jednak sumi po n ide od 1 do besk. Sada primijetimo da je [tex]|cos(n\pi)|[/tex] jednak 1 za svaki n prirodan broj. Dakle, tražimo za koje p-ove će nam red konvergirati.
Ovdje u skripti http://web.math.pmf.unizg.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf, str. 164., piše da red (1/n)^p kvgira za p>=2 pa tražimo kad nam vrijedi [tex]\frac{p}{3}\ge 2[/tex] i to bi trebalo biti rješenje. Molim nekog da provjeri jer nisam ni ja sigurna u ovo...

Zadnja promjena: komaPMF; 21:04 čet, 31. 5. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:36 čet, 31. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja mislim da ti je dobro !

al opcenito kad imamo tu brojecu mjeru, integral je jednak sumi od f.
pa me zanima dali gledamo da suma ide od nula do beskonačnosti ili od jedan do beskonačnosti !?
hvala
Ja mislim da ti je dobro !

al opcenito kad imamo tu brojecu mjeru, integral je jednak sumi od f.
pa me zanima dali gledamo da suma ide od nula do beskonačnosti ili od jedan do beskonačnosti !?
hvala

[Vrh]
komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 8 - 13

PostPostano: 21:03 čet, 31. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako u zadatku imamo N (skup prirodnih brojeva), onda ide od 1, a ako imamo N_0 onda ide od nule. po tome se gleda.
ako u zadatku imamo N (skup prirodnih brojeva), onda ide od 1, a ako imamo N_0 onda ide od nule. po tome se gleda.

komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 8 - 13

PostPostano: 15:59 pet, 1. 6. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam pitanje za asistente u vezi rješenja 4.a) zadatka s današnjeg kolokvija.. U skripti analize piše da red konvergira kad je eksponent veći ili jednak 2, a u rješenju kolokvija se uzme da je veći od 1. U čemu je razlika? :(
Imam pitanje za asistente u vezi rješenja 4.a) zadatka s današnjeg kolokvija.. U skripti analize piše da red konvergira kad je eksponent veći ili jednak 2, a u rješenju kolokvija se uzme da je veći od 1. U čemu je razlika? Sad

vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 16:38 pet, 1. 6. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="komaPMF"]Ovdje u skripti http://web.math.pmf.unizg.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf, str. 164., piše da red (1/n)^p kvgira za p>=2 pa tražimo kad nam vrijedi [tex]\frac{p}{3}\ge 2[/tex] i to bi trebalo biti rješenje. Molim nekog da provjeri jer nisam ni ja sigurna u ovo...[/quote]
[quote="komaPMF"]Imam pitanje za asistente u vezi rješenja 4.a) zadatka s današnjeg kolokvija.. U skripti analize piše da red konvergira kad je eksponent veći ili jednak 2, a u rješenju kolokvija se uzme da je veći od 1. U čemu je razlika? :([/quote]
U skripti profesora Guljaša niste pronašli karakterizaciju na pravoj stranici.
[url]http://web.math.pmf.unizg.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf[/url]
U Primjerima 6.8. i 6.9. na str. 164. samo piše da red [tex]\sum\frac{1}{n^p}[/tex] konvergira za [tex]p\geq 2[/tex] i divergira za [tex]p\leq 1[/tex]. Ne kaže se još ništa o tome što je s konvergencijom za [tex]1<p<2[/tex].
Tek u Primjeru 6.14. se pokaže da taj red konvergira za [tex]p>1[/tex] i divergira za [tex]p\leq 1[/tex].
Nažalost, nisam vidio vaše pitanje od srijede. :( :(
Ne mislim na toj greški oduzimati više od 1 boda. Mislio sam da je to folklor i da to svatko zna. I trebalo bi to zapamtiti (pa makar i sad) jer se ta činjenica mnogo puta koristi u raznim matematičkim kolegijima.
komaPMF (napisa):

komaPMF (napisa):
Imam pitanje za asistente u vezi rješenja 4.a) zadatka s današnjeg kolokvija.. U skripti analize piše da red konvergira kad je eksponent veći ili jednak 2, a u rješenju kolokvija se uzme da je veći od 1. U čemu je razlika? Sad

U skripti profesora Guljaša niste pronašli karakterizaciju na pravoj stranici.
http://web.math.pmf.unizg.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf
U Primjerima 6.8. i 6.9. na str. 164. samo piše da red [tex]\sum\frac{1}{n^p}[/tex] konvergira za [tex]p\geq 2[/tex] i divergira za [tex]p\leq 1[/tex]. Ne kaže se još ništa o tome što je s konvergencijom za [tex]1<p<2[/tex].
Tek u Primjeru 6.14. se pokaže da taj red konvergira za [tex]p>1[/tex] i divergira za [tex]p\leq 1[/tex].
Nažalost, nisam vidio vaše pitanje od srijede. Sad Sad
Ne mislim na toj greški oduzimati više od 1 boda. Mislio sam da je to folklor i da to svatko zna. I trebalo bi to zapamtiti (pa makar i sad) jer se ta činjenica mnogo puta koristi u raznim matematičkim kolegijima.

Zadnja promjena: vjekovac; 16:41 pet, 1. 6. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 16:40 pet, 1. 6. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="komaPMF"]Imam pitanje za asistente u vezi rješenja 4.a) zadatka s današnjeg kolokvija.. U skripti analize piše da red konvergira kad je eksponent veći ili jednak 2, a u rješenju kolokvija se uzme da je veći od 1. U čemu je razlika? :([/quote]

jel nije isto ako je strogo veći od 1 i veći ili jednak 2? :)
komaPMF (napisa):

jel nije isto ako je strogo veći od 1 i veći ili jednak 2? Smile

[Vrh]
sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 30 - 18

PostPostano: 17:53 sri, 13. 6. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

moze pomoc oko zadatka 5. iz zavrsnog od prosle godine? Zadatak ide ovako: Pokazite kako se od vanjske mjere dolazi do mjere na izmjerivim skupovima (uz dokaze).
Nisam bas nasla u predavanjima sta bi to moglo biti :oops:
moze pomoc oko zadatka 5. iz zavrsnog od prosle godine? Zadatak ide ovako: Pokazite kako se od vanjske mjere dolazi do mjere na izmjerivim skupovima (uz dokaze).
Nisam bas nasla u predavanjima sta bi to moglo biti Embarassed

[Vrh]
lanek
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 1

PostPostano: 17:59 sri, 13. 6. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="sunny"]moze pomoc oko zadatka 5. iz zavrsnog od prosle godine? Zadatak ide ovako: Pokazite kako se od vanjske mjere dolazi do mjere na izmjerivim skupovima (uz dokaze).
Nisam bas nasla u predavanjima sta bi to moglo biti :oops:[/quote]

mislim da bi to trebao biti tm.3.14
sunny (napisa):

Gost

PostPostano: 8:13 čet, 14. 6. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako je mi fja na prstenu, koji je dovoljan uvjet da se mi može proširiti do vanjske mjere na P(x)?
Ako je mi fja na prstenu, koji je dovoljan uvjet da se mi može proširiti do vanjske mjere na P(x)?

[Vrh]
irena0102
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 9:15 čet, 14. 6. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="lanek"][quote="sunny"]moze pomoc oko zadatka 5. iz zavrsnog od prosle godine? Zadatak ide ovako: Pokazite kako se od vanjske mjere dolazi do mjere na izmjerivim skupovima (uz dokaze).

mislim da bi to trebao biti tm.3.14[/quote]

da.. to je constantin-caratheodory.. samo nisam sigurna da li tu treba cijeli dokazat ili samo dio koji dokazuje da je vanjska mjera sigma aditivna..
lanek (napisa):
sunny (napisa):

da.. to je constantin-caratheodory.. samo nisam sigurna da li tu treba cijeli dokazat ili samo dio koji dokazuje da je vanjska mjera sigma aditivna..

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
lanek
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 1

PostPostano: 10:00 čet, 14. 6. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="irena0102"][quote="lanek"][quote="sunny"]moze pomoc oko zadatka 5. iz zavrsnog od prosle godine? Zadatak ide ovako: Pokazite kako se od vanjske mjere dolazi do mjere na izmjerivim skupovima (uz dokaze).

mislim da bi to trebao biti tm.3.14[/quote]

da.. to je constantin-caratheodory.. samo nisam sigurna da li tu treba cijeli dokazat ili samo dio koji dokazuje da je vanjska mjera sigma aditivna..[/quote]

po mojem bi cijeli trebalo dokazati jer je mjera po def. f-ja na sigma prstenima (pa u ovom slučaju treba dokazati i tvrdnju da je skup svih izmjerivih skupova sigma algebra)
irena0102 (napisa):
lanek (napisa):
sunny (napisa):

po mojem bi cijeli trebalo dokazati jer je mjera po def. f-ja na sigma prstenima (pa u ovom slučaju treba dokazati i tvrdnju da je skup svih izmjerivih skupova sigma algebra)

sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 30 - 18

PostPostano: 14:52 čet, 14. 6. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala svima :)
hvala svima Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Mjera i integral Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Stranica 2 / 5.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum