Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rolleov teorem
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 22:53 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Rolleov teorem Citirajte i odgovorite

Rolleov teorem:

Pretpostavke:
(i) f : I -> IR neprekidna na I = [a,b]
(ii) f(a) = f(b) = 0
(iii) f diferencijabilna u svakoj točki intervala <a,b>

Imam li pravo :

1.U prvoj pretpostavci mogli smo pretpostaviti i funkciju f definiranu na otvorenom intervalu ali kako nam u drugoj pretpostavci trebaju dvije točke domene sa konkretnim vrijednostima(nule) odcijepili bi suvišak toga otvorenog intervala(odnosno lijevo od točke a i desno od točke b) pa bi se razmatranje teorema opet svelo na promatranje segmenta.
Ili,smo uzeli segment kako bi imali funkciju neprekidnu na segmentu kakvu pretpostavlja BW-ov teorem koji nam treba u dokazu.

2.U trećoj pretpostavci mogli smo napisati 'f diferencijabilna u svakoj točki intervala [a,b] s time da u točki a je diferencijabilna zdesna,a u točki b slijeva' što nam se neda pisati s obzirom da za teorem nije potrebna diferencijabilnost u točkama a i b pa smo pretpostavili diferencijabilnost u <a,b>.

:?:
Rolleov teorem:

Pretpostavke:
(i) f : I → IR neprekidna na I = [a,b]
(ii) f(a) = f(b) = 0
(iii) f diferencijabilna u svakoj točki intervala <a,b>

Imam li pravo :

1.U prvoj pretpostavci mogli smo pretpostaviti i funkciju f definiranu na otvorenom intervalu ali kako nam u drugoj pretpostavci trebaju dvije točke domene sa konkretnim vrijednostima(nule) odcijepili bi suvišak toga otvorenog intervala(odnosno lijevo od točke a i desno od točke b) pa bi se razmatranje teorema opet svelo na promatranje segmenta.
Ili,smo uzeli segment kako bi imali funkciju neprekidnu na segmentu kakvu pretpostavlja BW-ov teorem koji nam treba u dokazu.

2.U trećoj pretpostavci mogli smo napisati 'f diferencijabilna u svakoj točki intervala [a,b] s time da u točki a je diferencijabilna zdesna,a u točki b slijeva' što nam se neda pisati s obzirom da za teorem nije potrebna diferencijabilnost u točkama a i b pa smo pretpostavili diferencijabilnost u <a,b>.

Question

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 11:32 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ima par godina od onda, al... Derivabilnost sa lijeva i sa desna fje f u tockama a i b ti ne treba u dokazu teorema. Drugo, diferencijabilnost(derivabilnost) (kao i neprekidnost, al ona nam treba) je prirodnije promatrati na otvorenom skupu.
Sa druge strane, neprekidnost na segmentu je potrebna za primjenu BW teorema, pa je i ona uvijet.

ok?
Ima par godina od onda, al... Derivabilnost sa lijeva i sa desna fje f u tockama a i b ti ne treba u dokazu teorema. Drugo, diferencijabilnost(derivabilnost) (kao i neprekidnost, al ona nam treba) je prirodnije promatrati na otvorenom skupu.
Sa druge strane, neprekidnost na segmentu je potrebna za primjenu BW teorema, pa je i ona uvijet.

ok?

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:59 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Re: Rolleov teorem Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]1.U prvoj pretpostavci mogli smo pretpostaviti i funkciju f definiranu na otvorenom intervalu ali kako nam u drugoj pretpostavci trebaju dvije točke domene sa konkretnim vrijednostima(nule) odcijepili bi suvišak toga otvorenog intervala(odnosno lijevo od točke a i desno od točke b) pa bi se razmatranje teorema opet svelo na promatranje segmenta.
Ili,smo uzeli segment kako bi imali funkciju neprekidnu na segmentu kakvu pretpostavlja BW-ov teorem koji nam treba u dokazu.[/quote]

Neprekidnost na segmentu ti svakako treba. 8) Jednostavan protuprimjer je fja: [latex]f(a)=f(b)=0, f(x)=1, x \in <a,b>[/latex].

Ono sto smo mogli napraviti je napraviti ocito poopcenje:
(i') f : S -> IR neprekidna na I = [a,b], I podskup od S

[quote="Anonymous"]2.U trećoj pretpostavci mogli smo napisati 'f diferencijabilna u svakoj točki intervala [a,b] s time da u točki a je diferencijabilna zdesna,a u točki b slijeva' što nam se neda pisati s obzirom da za teorem nije potrebna diferencijabilnost u točkama a i b pa smo pretpostavili diferencijabilnost u <a,b>.[/quote]

Nije samo da nam se ne da pisati, nego je ovako preglednije, a i obuhvacamo veci broj funkcija na koje se teorem moze primijeniti. 8)

Inace, idealno je u teoremima postaviti samo [b]nuzne[/b] uvjete, tako da budu sto primjenjiviji. :D
Anonymous (napisa):

Neprekidnost na segmentu ti svakako treba. Cool Jednostavan protuprimjer je fja: .

(i') f : S → IR neprekidna na I = [a,b], I podskup od S

Anonymous (napisa):

Nije samo da nam se ne da pisati, nego je ovako preglednije, a i obuhvacamo veci broj funkcija na koje se teorem moze primijeniti. Cool

Inace, idealno je u teoremima postaviti samo nuzne uvjete, tako da budu sto primjenjiviji. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 15:03 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Neprekidnost na segmentu ti svakako treba. [/quote]

Ma znam da bez neprekidnost niš'. :D

Ma nenamjerno sam falio u pretpostavci,mislio sam reći da možemo pretpostaviti funkciju NEPREKIDNU definiranu na otvorenu intervalu,hoću reći nije nužan baš zatvoreni interval kao domena funkcije.

[quote]Jednostavan protuprimjer je fja: .
f(a)=f(b)=0,f(x)=1,x@<a,b>
[/quote]

Protuprimjer da teorem može vrijediti i za prekidnu funkciju na segmentu jeli tako ?

[quote]Ono sto smo mogli napraviti je napraviti ocito poopcenje:
(i') f : S -> IR neprekidna na I = [a,b], I podskup od S
[/quote]

E vidiš to sam htio reći sa ovime :

1.U prvoj pretpostavci mogli smo pretpostaviti i funkciju f definiranu na otvorenom intervalu[color=green](neprekidnu)[/color] ali kako nam u drugoj pretpostavci trebaju dvije točke domene sa konkretnim vrijednostima(nule) odcijepili bi suvišak toga otvorenog intervala(odnosno lijevo od točke a i desno od točke b) pa bi se razmatranje teorema opet svelo na promatranje segmenta.

Ja bi ovako postavio pretpostavke teorema:

(i) f : I -> IR , I = <a,b> diferencijabilna na I
(ii) f(a) = f(b) = 0

Btw:
Piše:

funkcija f : I -> IR je neprekidna na segmentu I = [a,b]

Nije li to neprecizno napisano ?

Nebi li trebalo pisati ovako:

Funkcija f je neprekidna u svim točkama domene s time da je u točki a neprekidna zdesna,a u točki b neprekidna slijeva.
Citat:
Neprekidnost na segmentu ti svakako treba.

Ma znam da bez neprekidnost niš'. Very Happy

Ma nenamjerno sam falio u pretpostavci,mislio sam reći da možemo pretpostaviti funkciju NEPREKIDNU definiranu na otvorenu intervalu,hoću reći nije nužan baš zatvoreni interval kao domena funkcije.

Citat:
Jednostavan protuprimjer je fja: .

Protuprimjer da teorem može vrijediti i za prekidnu funkciju na segmentu jeli tako ?

Citat:
(i') f : S → IR neprekidna na I = [a,b], I podskup od S

E vidiš to sam htio reći sa ovime :

1.U prvoj pretpostavci mogli smo pretpostaviti i funkciju f definiranu na otvorenom intervalu(neprekidnu) ali kako nam u drugoj pretpostavci trebaju dvije točke domene sa konkretnim vrijednostima(nule) odcijepili bi suvišak toga otvorenog intervala(odnosno lijevo od točke a i desno od točke b) pa bi se razmatranje teorema opet svelo na promatranje segmenta.

(i) f : I → IR , I = <a,b> diferencijabilna na I
(ii) f(a) = f(b) = 0

Btw:
Piše:

funkcija f : I → IR je neprekidna na segmentu I = [a,b]

Nije li to neprecizno napisano ?

Funkcija f je neprekidna u svim točkama domene s time da je u točki a neprekidna zdesna,a u točki b neprekidna slijeva.

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
199 = 237 - 38

PostPostano: 15:25 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote][quote]
[/quote]

[/quote]

Pretpostavljam da je vsego zelio dati primjer funkcije koja ce zadovoljavati sve uvjete teorema osim neprekidnosti na [a,b], a teorem za nju ne bi vrijedio. To nije gore navedena funkcija nego: f(a)=f(b)=0,f(x)=x,x@<a,b>
sada se vidi da je f'(x)=1 za svaki x@<a,b>

[quote]Ja bi ovako postavio pretpostavke teorema:

(ii) f(a) = f(b) = 0 [/quote]

Kako? :shock:
Ako je domena funkcije f skup <a,b> kako onda uopce mozemo govoriti o f(a) i f(b), kaka a i b nisu u domeni funkcije? :roll:

[quote] Nebi li trebalo pisati ovako:

Funkcija f je neprekidna u svim točkama domene s time da je u točki a neprekidna zdesna,a u točki b neprekidna slijeva.[/quote]

Kada se govori o neprekidnosti na segmentu misli se upravo na to, odnosno definiramo da je neka funkcija neprekidna na segmentu [a,b], ako je neprekidna na intevalu <a,b> i u a neprekidna zdesna i u b neprekidnma s lijeva. :wink:
Citat:
Citat:

Pretpostavljam da je vsego zelio dati primjer funkcije koja ce zadovoljavati sve uvjete teorema osim neprekidnosti na [a,b], a teorem za nju ne bi vrijedio. To nije gore navedena funkcija nego: f(a)=f(b)=0,f(x)=x,x@<a,b>

Citat:

(ii) f(a) = f(b) = 0

Kako? Shocked
Ako je domena funkcije f skup <a,b> kako onda uopce mozemo govoriti o f(a) i f(b), kaka a i b nisu u domeni funkcije? Rolling Eyes

Citat:

Kada se govori o neprekidnosti na segmentu misli se upravo na to, odnosno definiramo da je neka funkcija neprekidna na segmentu [a,b], ako je neprekidna na intevalu <a,b> i u a neprekidna zdesna i u b neprekidnma s lijeva. Wink

Gost

PostPostano: 16:12 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Kako?
Ako je domena funkcije f skup <a,b> kako onda uopce mozemo govoriti o f(a) i f(b), kaka a i b nisu u domeni funkcije?
[/quote]

tipfeler pardon(mogao si i ovdje pretpostaviti što sam zapravo mislio;))

Dakle sve isto samo funkcijske vrijednosti preslikavaju točke c,d@I u nulu.

Jeli tako da je moguće imati isti zaključak teorema uz ovakve pretpostavke ?

[quote]Kada se govori o neprekidnosti na segmentu misli se upravo na to, odnosno definiramo da je neka funkcija neprekidna na segmentu [a,b], ako je neprekidna na intevalu <a,b> i u a neprekidna zdesna i u b neprekidnma s lijeva. [/quote]

Hvala,dakle u pitanju je lijenost pisanja. ;)
Citat:
Kako?
Ako je domena funkcije f skup <a,b> kako onda uopce mozemo govoriti o f(a) i f(b), kaka a i b nisu u domeni funkcije?

tipfeler pardon(mogao si i ovdje pretpostaviti što sam zapravo mislio;))

Dakle sve isto samo funkcijske vrijednosti preslikavaju točke c,d@I u nulu.

Jeli tako da je moguće imati isti zaključak teorema uz ovakve pretpostavke ?

Citat:
Kada se govori o neprekidnosti na segmentu misli se upravo na to, odnosno definiramo da je neka funkcija neprekidna na segmentu [a,b], ako je neprekidna na intevalu <a,b> i u a neprekidna zdesna i u b neprekidnma s lijeva.

Hvala,dakle u pitanju je lijenost pisanja. Wink

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:20 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"][quote][quote]Jednostavan protuprimjer je fja: .
f(a)=f(b)=0,f(x)=1,x@<a,b>[/quote]
Protuprimjer da teorem može vrijediti i za prekidnu funkciju na segmentu jeli tako ?[/quote]
sada se vidi da je f'(x)=1 za svaki x@<a,b>[/quote]

Hmda... :-s Tipfeller. :oops:

[quote="anonymous"]Hvala,dakle u pitanju je lijenost pisanja. ;)[/quote]

Ne kuzim... :-s Kakva lijenost?! :o
mdoko (napisa):
Citat:
Citat:

Hmda... Eh? Tipfeller. Embarassed

anonymous (napisa):
Hvala,dakle u pitanju je lijenost pisanja. Wink

Ne kuzim... Eh? Kakva lijenost?! Surprised

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:03 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]anonymous (napisa):
Hvala,dakle u pitanju je lijenost pisanja.

Ne kuzim... Kakva lijenost?!

[/quote]

Ma mislio sam na ovo:

Kažemo funkcija je neprekidna na segmentu [a,b] i pritom mislimo da je neprekidna na <a,b> te neprekidna zdesna u a i slijeva u b,dakle _nemoramo pisati_(na štetu preciznosti):

funkcija je neprekidna na segmentu s time(poradi preciznosti) da je u točki a zdesna,a u točki b slijeva.

Dakle ništa vrijedno velike zbunjenosti. :D :wink:
Citat:
anonymous (napisa):
Hvala,dakle u pitanju je lijenost pisanja.

Ne kuzim... Kakva lijenost?!

Ma mislio sam na ovo:

Kažemo funkcija je neprekidna na segmentu [a,b] i pritom mislimo da je neprekidna na <a,b> te neprekidna zdesna u a i slijeva u b,dakle _nemoramo pisati_(na štetu preciznosti):

funkcija je neprekidna na segmentu s time(poradi preciznosti) da je u točki a zdesna,a u točki b slijeva.

Dakle ništa vrijedno velike zbunjenosti. Very Happy Wink

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:27 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Ma mislio sam na ovo:
funkcija je neprekidna na segmentu s time(poradi preciznosti) da je u točki a zdesna,a u točki b slijeva.[/quote]

Ali to nije ni lijenost ni "[i]na stetu preciznosti[/i]". :shock: To je [b]definicija[/b] neprekidnosti na segmentu! :prodike:

Kao da kazes da je "[i]prost (broj)[/i]" lijenost jer nam se ne da reci "[i]prirodan broj veci od 1 koji je djeljiv samo s 1 i sa samim sobom[/i]". :g:
Anonymous (napisa):
Ma mislio sam na ovo:

Ali to nije ni lijenost ni "na stetu preciznosti". Shocked To je definicija neprekidnosti na segmentu! Drzim prodike

Kao da kazes da je "prost (broj)" lijenost jer nam se ne da reci "prirodan broj veci od 1 koji je djeljiv samo s 1 i sa samim sobom". Mr. Green

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:38 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="Anonymous"]Ma mislio sam na ovo:
funkcija je neprekidna na segmentu s time(poradi preciznosti) da je u točki a zdesna,a u točki b slijeva.[/quote]

Ali to nije ni lijenost ni "[i]na stetu preciznosti[/i]". :shock: To je [b]definicija[/b] neprekidnosti na segmentu! :prodike:

Kao da kazes da je "[i]prost (broj)[/i]" lijenost jer nam se ne da reci "[i]prirodan broj veci od 1 koji je djeljiv samo s 1 i sa samim sobom[/i]". :g:[/quote]

Aha!

e onda kolega me imate u šaci i ispričavam se što sam mislio da niste shvatili što sam ja mislio,u krajnjoj liniji sam pomislio da ste velikom brzinom(munje) prošli kroz post pa niste primjetili.

:n00b: me!
vsego (napisa):
Anonymous (napisa):
Ma mislio sam na ovo:

Ali to nije ni lijenost ni "na stetu preciznosti". Shocked To je definicija neprekidnosti na segmentu! Drzim prodike

Kao da kazes da je "prost (broj)" lijenost jer nam se ne da reci "prirodan broj veci od 1 koji je djeljiv samo s 1 i sa samim sobom". Mr. Green

Aha!

e onda kolega me imate u šaci i ispričavam se što sam mislio da niste shvatili što sam ja mislio,u krajnjoj liniji sam pomislio da ste velikom brzinom(munje) prošli kroz post pa niste primjetili.

#Newbie me!

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 21:00 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Ma mislio sam na ovo:
[quote="vsego"]Ali to nije ni lijenost ni "[i]na stetu preciznosti[/i]". :shock: To je [b]definicija[/b] neprekidnosti na segmentu! :prodike:[/quote]
Ako se ne varam, za potrebe BW tm (a i opcenito za prosirivanje teorije sa intervala na segmente) se koristi slijedeca definicija segmenta:
[latex][a,b] := \bigcap_{\overline{a}<a~ i ~\overline{b}>b} {<\overline{a},\overline{b}>}[/latex]
Koncepti lijeve i desne neprekidnosti su tu u potpunosti nepotrebni.

btw: zna netko kako u gornjem tex-u natjerati nejednakosti da budu u razlicitim redovima? i da nejednakosti pisu _ispod_ \bigcapa?
Anonymous (napisa):
Ma mislio sam na ovo:

vsego (napisa):

Ako se ne varam, za potrebe BW tm (a i opcenito za prosirivanje teorije sa intervala na segmente) se koristi slijedeca definicija segmenta:

Koncepti lijeve i desne neprekidnosti su tu u potpunosti nepotrebni.

btw: zna netko kako u gornjem tex-u natjerati nejednakosti da budu u razlicitim redovima? i da nejednakosti pisu _ispod_ \bigcapa?

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
[Vrh]
Gost

PostPostano: 13:05 sri, 11. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

što onda,vrijede li moje pretpostavke za Rolleov teorem ? :

(ii) f(c) = f(d) = 0 , c,d@I

Naravno,svjestan sam da možda zahtjevam više nego što mi treba. :wink:

Btw zeleni hvala na tvojoj vidno-šokirajućoj definiciji segmenta,ali ne hvala :D

Naravno,svjestan sam da možda zahtjevam više nego što mi treba. Wink

Btw zeleni hvala na tvojoj vidno-šokirajućoj definiciji segmenta,ali ne hvala Very Happy

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 15:22 sri, 11. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]što onda,vrijede li moje pretpostavke za Rolleov teorem ? :

(ii) f(c) = f(d) = 0 , c,d@I[/quote]
Pa.. Ovakve pretpostavke te nece odvesti u kontradikciju, ali ce ti ujedno onemoguciti primjenu "tvog" :) teorema u nekim situacijama u kojima bi se "normalni" Rolleov teorem mogao primijeniti. Ili.. drugim rijecima trazis vise nego ti treba. :g:
[quote="Anonymous"]Naravno,svjestan sam da možda zahtjevam više nego što mi treba. :wink:[/quote]
Onda je sve u redu :g:
No pripazi, zasto ti je teze prihvatiti blago zaguljenu definiciju nego si znacajno "potkresati krila" i ograniciti primijenjivost propozicije? :-k
Ta definicija je 1-dimenzionalna verzija jedne od najelementarnijih definicija koje ces uciti na prvom predavanju analize 3 i koristiti do kraja skolovanja. Preporucio bih ti da se naviknes na nju.
[quote="Anonymous"]Btw zeleni hvala na tvojoj vidno-šokirajućoj definiciji segmenta,ali ne hvala :D[/quote]
Nemoj mene gledat :D Tako ste ga _VI_ definirali na predavanjima :g:
Anonymous (napisa):

Pa.. Ovakve pretpostavke te nece odvesti u kontradikciju, ali ce ti ujedno onemoguciti primjenu "tvog" Smile teorema u nekim situacijama u kojima bi se "normalni" Rolleov teorem mogao primijeniti. Ili.. drugim rijecima trazis vise nego ti treba. Mr. Green
Anonymous (napisa):
Naravno,svjestan sam da možda zahtjevam više nego što mi treba. Wink

Onda je sve u redu Mr. Green
No pripazi, zasto ti je teze prihvatiti blago zaguljenu definiciju nego si znacajno "potkresati krila" i ograniciti primijenjivost propozicije? Think
Ta definicija je 1-dimenzionalna verzija jedne od najelementarnijih definicija koje ces uciti na prvom predavanju analize 3 i koristiti do kraja skolovanja. Preporucio bih ti da se naviknes na nju.
Anonymous (napisa):
Btw zeleni hvala na tvojoj vidno-šokirajućoj definiciji segmenta,ali ne hvala Very Happy

Nemoj mene gledat Very Happy Tako ste ga _VI_ definirali na predavanjima Mr. Green

MADD
[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:16 sri, 11. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Pa.. Ovakve pretpostavke te nece odvesti u kontradikciju, ali ce ti ujedno onemoguciti primjenu "tvog" teorema u nekim situacijama u kojima bi se "normalni" Rolleov teorem mogao primijeniti. Ili.. drugim rijecima trazis vise nego ti treba. [/quote]

Ok! :wink:

[quote]Onda je sve u redu
No pripazi, zasto ti je teze prihvatiti blago zaguljenu definiciju nego si znacajno "potkresati krila" i ograniciti primijenjivost propozicije?
[/quote]

Savjet apsorbiran. :klopa:

[quote]Nemoj mene gledat Tako ste ga _VI_ definirali na predavanjima [/quote]

Nemoj TI mene gledat! :crazy: :g:

Da sam ja definirao segment stvar bi izgledala puno ljepše i bude izgledala ljepše čim se sjetim prikladnije definicije. :grebgreb: :^o
Citat:
Pa.. Ovakve pretpostavke te nece odvesti u kontradikciju, ali ce ti ujedno onemoguciti primjenu "tvog" teorema u nekim situacijama u kojima bi se "normalni" Rolleov teorem mogao primijeniti. Ili.. drugim rijecima trazis vise nego ti treba.

Ok! Wink

Citat:
Onda je sve u redu
No pripazi, zasto ti je teze prihvatiti blago zaguljenu definiciju nego si znacajno "potkresati krila" i ograniciti primijenjivost propozicije?

Savjet apsorbiran. Dosli cevapi!!!!

Citat:
Nemoj mene gledat Tako ste ga _VI_ definirali na predavanjima

Nemoj TI mene gledat! Danas sam lud(a)... Mr. Green

Da sam ja definirao segment stvar bi izgledala puno ljepše i bude izgledala ljepše čim se sjetim prikladnije definicije. Kotacici rade 100 na sat Liar

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 16:54 sri, 11. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Nemoj TI mene gledat! :crazy: :g:

Da sam ja definirao segment stvar bi izgledala puno ljepše i bude izgledala ljepše čim se sjetim prikladnije definicije. :grebgreb: :^o[/quote]
:bow: :pray: 8)

Gledaj to ovako:
imas nesto definirano na otvorenom skupu sto zelis iskoristiti na segmentu. Drugim rijecima, moras uzeti interval takav da ti segment cijeli stane u njega a da ne bude veci (od segmenta), tj. da mu ne bude strogi nadskup.
Blagi mission impossible, ali izvediv, i budi siguran, kako god ga izveo, nece izgledati jednostavno i ona definicija je vise-manje ono sto trazis :|

Al ne skodi malo konstruktivnog razbijanja glave pa te ostavljam u tvom poslu ;)

btw: mozda ovako :)
[latex][a,b] := \bigcap_{<a,b> \subset <\overline{a},\overline{b}>} {<\overline{a},\overline{b}>}[/latex]
Anonymous (napisa):
Nemoj TI mene gledat! Danas sam lud(a)... Mr. Green

Da sam ja definirao segment stvar bi izgledala puno ljepše i bude izgledala ljepše čim se sjetim prikladnije definicije. Kotacici rade 100 na sat Liar

I bow before you Pray Cool

Gledaj to ovako:
imas nesto definirano na otvorenom skupu sto zelis iskoristiti na segmentu. Drugim rijecima, moras uzeti interval takav da ti segment cijeli stane u njega a da ne bude veci (od segmenta), tj. da mu ne bude strogi nadskup.
Blagi mission impossible, ali izvediv, i budi siguran, kako god ga izveo, nece izgledati jednostavno i ona definicija je vise-manje ono sto trazis Neutral

Al ne skodi malo konstruktivnog razbijanja glave pa te ostavljam u tvom poslu Wink

btw: mozda ovako Smile

MADD
[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 10:50 pet, 27. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]
[latex][a,b] := \bigcap_{\overline{a}<a~ i ~\overline{b}>b} {<\overline{a},\overline{b}>}[/latex][/quote]

Mislim da je "definicija" ipak malo pregruba riječ. Ja ne bih htio tako definirati segment. (U uređenim skupovima koji nisu uređajno potpuni, mogle bi se dogoditi čudne stvari.) :-o
"karakterizacija", IMO.

[quote]btw: zna netko kako u gornjem tex-u natjerati nejednakosti da budu u razlicitim redovima? i da nejednakosti pisu _ispod_ \bigcapa?[/quote]

Ne znam (ovdje... inače znam bar ovo drugo: ), ali znam nešto drugo: za otvorene intervale i trebaju \langle i \rangle , _ne_ < i > . Prvo sam zbunjeno dvije minute buljio što ti znači interval <a i b> ... :-o ;-)
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa):

Mislim da je "definicija" ipak malo pregruba riječ. Ja ne bih htio tako definirati segment. (U uređenim skupovima koji nisu uređajno potpuni, mogle bi se dogoditi čudne stvari.) Surprised
"karakterizacija", IMO.

Citat:

Ne znam (ovdje... inače znam bar ovo drugo: ), ali znam nešto drugo: za otvorene intervale i trebaju \langle i \rangle , _ne_ < i > . Prvo sam zbunjeno dvije minute buljio što ti znači interval <a i b> ... Surprised Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 15:07 pet, 27. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]Ne znam (ovdje... inače znam bar ovo drugo: ), ali znam nešto drugo: za otvorene intervale i trebaju \langle i \rangle , _ne_ < i > . Prvo sam zbunjeno dvije minute buljio što ti znači interval <a i b> ... :-o ;-)[/quote]
ah :) a kako bi to islo u "true latexu" ? :)

:valovi:
veky (napisa):
Ne znam (ovdje... inače znam bar ovo drugo: ), ali znam nešto drugo: za otvorene intervale i trebaju \langle i \rangle , _ne_ < i > . Prvo sam zbunjeno dvije minute buljio što ti znači interval <a i b> ... Surprised Wink

ah Smile a kako bi to islo u "true latexu" ? Smile

Mi smo sareni i veseli!

MADD
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum