Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
Postano: 0:04 pon, 12. 11. 2012 Naslov: |
|
|
Imam pitanje u vezi Turinga, točnije look-up tablice.
Dakle u prošlogodišnjem kolokviju, na primjer, http://brale.math.hr/nastava/gr/materijali/kolokviji/2011/k1-p.pdf, što upisivati u look up tablicu pod ulaznu dvojku (b, q0), (0, q0) odnosno stanja koja su nemoguća ako je pozicija R\W glave ispravno postavljena (zadatak je zadan tako da je postavljena na najznačajniju znamenku)?
Zadatak sam riješila tako da se, dok se čitaju znakovi {0,1,2}, ostaje u stanju q1, a ako se naiđe na blank prijeđe u stanje q2. I slično kao prije, što sad upisivati pod (x, q2), gdje je x iz {0,1,2}? Opet je ta mogućnost neispravna ako je na vrpci zaista upisan (samo) broj u bazi 3...
Hvala unaprijed!
P.S. Ne shvaćam zašto je asistent naglasio da se možemo koristiti bilo kojim načinom za zapisivanje sheme, ako je očito dosad na svakom (objavljenom) kolokviju tražen zapis u obliku look-up tablice? Pogledala sam kolokvije tek nakon što sam prošla sve zadatke iz skripte rješavajući "automatno", tj s onim kružićima :) (kako smo, na kraju krajeva, najčešće rješavali na vježbama). Iz tog razloga tek u ovu kasnu uru dospjevam pitati ovakva pitanja. :P
Imam pitanje u vezi Turinga, točnije look-up tablice.
Dakle u prošlogodišnjem kolokviju, na primjer, http://brale.math.hr/nastava/gr/materijali/kolokviji/2011/k1-p.pdf, što upisivati u look up tablicu pod ulaznu dvojku (b, q0), (0, q0) odnosno stanja koja su nemoguća ako je pozicija R\W glave ispravno postavljena (zadatak je zadan tako da je postavljena na najznačajniju znamenku)?
Zadatak sam riješila tako da se, dok se čitaju znakovi {0,1,2}, ostaje u stanju q1, a ako se naiđe na blank prijeđe u stanje q2. I slično kao prije, što sad upisivati pod (x, q2), gdje je x iz {0,1,2}? Opet je ta mogućnost neispravna ako je na vrpci zaista upisan (samo) broj u bazi 3...
Hvala unaprijed!
P.S. Ne shvaćam zašto je asistent naglasio da se možemo koristiti bilo kojim načinom za zapisivanje sheme, ako je očito dosad na svakom (objavljenom) kolokviju tražen zapis u obliku look-up tablice? Pogledala sam kolokvije tek nakon što sam prošla sve zadatke iz skripte rješavajući "automatno", tj s onim kružićima (kako smo, na kraju krajeva, najčešće rješavali na vježbama). Iz tog razloga tek u ovu kasnu uru dospjevam pitati ovakva pitanja.
|
|
[Vrh] |
|
linus Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
chinchi Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 1:15 pon, 12. 11. 2012 Naslov: |
|
|
Ja razumijem što želiš pitati i isto me to muci. Shemu nacrtat znam, al ako moram pomoću look up tablice rjesenje pisat, onda imam mjesta u tablici gdje ne znam što treba zapisat. Sad cu izmislit primjer. Početni položaj glave je na zadnjoj znamenci, broj na traci je 123, ostalo prazno. Što onda pišem za q0(blank) s obzirom da je zadatak postavljen tako da sigurno neće biti blank?
Ili primjer iz prošle godine, ovaj link gore, predzadnje stanje, gdje upisujem znamenku 2 na dva mjesta desno od početnog broja. Tu sigurno neće pisati ni 0 ni 1 ni 2 jer sam se pozicionirala već desno od svih upisanih znamenaka, pa tu mogu biti samo blank ili ako sam tu već bila u šetnji, onda ono čime sam označila da sam bila tu.
Ja razumijem što želiš pitati i isto me to muci. Shemu nacrtat znam, al ako moram pomoću look up tablice rjesenje pisat, onda imam mjesta u tablici gdje ne znam što treba zapisat. Sad cu izmislit primjer. Početni položaj glave je na zadnjoj znamenci, broj na traci je 123, ostalo prazno. Što onda pišem za q0(blank) s obzirom da je zadatak postavljen tako da sigurno neće biti blank?
Ili primjer iz prošle godine, ovaj link gore, predzadnje stanje, gdje upisujem znamenku 2 na dva mjesta desno od početnog broja. Tu sigurno neće pisati ni 0 ni 1 ni 2 jer sam se pozicionirala već desno od svih upisanih znamenaka, pa tu mogu biti samo blank ili ako sam tu već bila u šetnji, onda ono čime sam označila da sam bila tu.
|
|
[Vrh] |
|
simon11 Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 2:02 pon, 12. 11. 2012 Naslov: |
|
|
Don't sweat,ako znash automatno,znas i preko look up tablice,samo prepisujes jer je to ekvivalentan zapis :D
Ako ti se dogodi takva situacija,ostavi to mjesto prazno.(Potvrdeno i od asistenta,pitah ga neki dan :) )
Don't sweat,ako znash automatno,znas i preko look up tablice,samo prepisujes jer je to ekvivalentan zapis
Ako ti se dogodi takva situacija,ostavi to mjesto prazno.(Potvrdeno i od asistenta,pitah ga neki dan )
[Vrh] |
|
wrathchild Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
adadadada Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
PermutiranoPrase Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
PermutiranoPrase Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator
Spol:
|
Postano: 21:15 pet, 16. 11. 2012 Naslov: |
|
|
rezultate možete vidjeti [url=http://brale.math.hr/nastava/gr/materijali/kolokviji/k1.html]ovdje[/url]
rezultate možete vidjeti ovdje
_________________ The purpose of life is to end
Prosle su godine kolokviji bili laksi, zar ne?
|
|
[Vrh] |
|
5ra Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator
Spol:
|
Postano: 18:36 ned, 18. 11. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="5ra"]koji je bio treći zadatak?[/quote]
modul
5ra (napisa): | koji je bio treći zadatak? |
modul
_________________ The purpose of life is to end
Prosle su godine kolokviji bili laksi, zar ne?
|
|
[Vrh] |
|
|