Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
gianluigiana Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
Loo Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
pllook Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
ivana_dbk Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
pllook Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:44 čet, 19. 6. 2014 Naslov: |
|
|
[quote="ivana_dbk"][quote="pllook"]može li netko napisati rješenja zadataka iz treće zadaće (da provjerim da li je moje točno) ? :D[/quote]
[size=18]1. Pravac p' zadan parametarski:
x=-4/3+3t
y=2/3-t
z=t
2. Korjen iz 6
3.T'=(-2,2,0)
4. x-1=(y-1)/2=(z-1)/5
5. -6x-3y+3z-9=0[/size][/quote]
hmm, ja sam u prvom dobila x=3t+1, y=-t+1, z=t+1, u četvrtom x/1=(y+1)/2=(z+4)/5, a u drugom i trećem isti rezultat.
a za peti sam shvatila da sam krivo rjesavala. može li neki hint?
ivana_dbk (napisa): | pllook (napisa): | može li netko napisati rješenja zadataka iz treće zadaće (da provjerim da li je moje točno) ? |
1. Pravac p' zadan parametarski:
x=-4/3+3t
y=2/3-t
z=t
2. Korjen iz 6
3.T'=(-2,2,0)
4. x-1=(y-1)/2=(z-1)/5
5. -6x-3y+3z-9=0 |
hmm, ja sam u prvom dobila x=3t+1, y=-t+1, z=t+1, u četvrtom x/1=(y+1)/2=(z+4)/5, a u drugom i trećem isti rezultat.
a za peti sam shvatila da sam krivo rjesavala. može li neki hint?
|
|
[Vrh] |
|
ivana_dbk Forumaš(ica)
|
Postano: 15:48 čet, 19. 6. 2014 Naslov: |
|
|
[quote="pllook"][quote="ivana_dbk"][quote="pllook"]može li netko napisati rješenja zadataka iz treće zadaće (da provjerim da li je moje točno) ? :D[/quote]
x=-4/3+3t
y=2/3-t
z=t
2. Korjen iz 6
3.T'=(-2,2,0)
4. x-1=(y-1)/2=(z-1)/5
a za peti sam shvatila da sam krivo rjesavala. može li neki hint?[/quote]
Hmm moguće da su različite jednadzbe ovisno u uvrštenim tockama, vidim da nam je vektor smjera isti pa je valjda ok... (ja sam radila preko presjeka ravnine koja sadrži pravac (ujedno okomita na zadanu ravninu) i zadane ravnine....
Četvrti ista stvar vektor smjera isti samo druga točka :D
A za peti tražiš ravninu koja je:
- okomita na zadanu ravninu (Znači da imaju okomite normale)
-sadrži pravac p (normala okomita na smjer pravca)
-sadrži točku (-1,1,2)
Nađeš normalu ravnine (vektorski produkt zadane ravnine i smjera pravca), u jednadzbu ravnine uvrstis skupa s tockom i to je to :D
Nadam se da ces skuzit :D
pllook (napisa): | ivana_dbk (napisa): | pllook (napisa): | može li netko napisati rješenja zadataka iz treće zadaće (da provjerim da li je moje točno) ? |
x=-4/3+3t
y=2/3-t
z=t
2. Korjen iz 6
3.T'=(-2,2,0)
4. x-1=(y-1)/2=(z-1)/5
5. -6x-3y+3z-9=0 |
a za peti sam shvatila da sam krivo rjesavala. može li neki hint? |
Hmm moguće da su različite jednadzbe ovisno u uvrštenim tockama, vidim da nam je vektor smjera isti pa je valjda ok... (ja sam radila preko presjeka ravnine koja sadrži pravac (ujedno okomita na zadanu ravninu) i zadane ravnine....
Četvrti ista stvar vektor smjera isti samo druga točka
-sadrži točku (-1,1,2)
Nađeš normalu ravnine (vektorski produkt zadane ravnine i smjera pravca), u jednadzbu ravnine uvrstis skupa s tockom i to je to
Nadam se da ces skuzit
|
|
[Vrh] |
|
pllook Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 16:51 čet, 19. 6. 2014 Naslov: |
|
|
[quote="ivana_dbk"][quote="pllook"][quote="ivana_dbk"][quote="pllook"]može li netko napisati rješenja zadataka iz treće zadaće (da provjerim da li je moje točno) ? :D[/quote]
x=-4/3+3t
y=2/3-t
z=t
2. Korjen iz 6
3.T'=(-2,2,0)
4. x-1=(y-1)/2=(z-1)/5
a za peti sam shvatila da sam krivo rjesavala. može li neki hint?[/quote]
Četvrti ista stvar vektor smjera isti samo druga točka :D
-sadrži točku (-1,1,2)
Nađeš normalu ravnine (vektorski produkt zadane ravnine i smjera pravca), u jednadzbu ravnine uvrstis skupa s tockom i to je to :D
Nadam se da ces skuzit :D[/quote]
skuzila sam,hvala :)
ivana_dbk (napisa): | pllook (napisa): | ivana_dbk (napisa): | pllook (napisa): | može li netko napisati rješenja zadataka iz treće zadaće (da provjerim da li je moje točno) ? |
x=-4/3+3t
y=2/3-t
z=t
2. Korjen iz 6
3.T'=(-2,2,0)
4. x-1=(y-1)/2=(z-1)/5
5. -6x-3y+3z-9=0 |
a za peti sam shvatila da sam krivo rjesavala. može li neki hint? |
Četvrti ista stvar vektor smjera isti samo druga točka
-sadrži točku (-1,1,2)
Nađeš normalu ravnine (vektorski produkt zadane ravnine i smjera pravca), u jednadzbu ravnine uvrstis skupa s tockom i to je to
Nadam se da ces skuzit |
skuzila sam,hvala
|
|
[Vrh] |
|
sionjungle Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
pllook Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
sionjungle Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
pllook Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 22:32 čet, 19. 6. 2014 Naslov: |
|
|
[quote="sionjungle"][quote="pllook"][quote="sionjungle"]Što napraviti u 4. nakon što izračunam vektor smjera normale?[/quote]
odrediš jednadžbu ravnine koja sadrži normalu i prvi pravac i jednadžbu ravnine koja sadrži normalu i drugi pravac pa će normala biti presjek tih dviju ravnina[/quote]
Ali ja imam samo jedan pravac i vektor smjera normale, kako sad od toga dobiti jednadžbu ravnine? Sori ak je pitanje glupo, ostajem bez koncentracije :D[/quote]
za prvu ravninu: uzmeš neku točku pravca p1 ( ja sam uzela (2,3,0) ), imaš vektor smjera normale=(1,2,5) i vektor smjera pravca p1=(1,2,-1), sad ti je jed. ravnine determinanta: {{x-2,y-3,z},{1,2,5},{1,2,-1}}
raspišeš determinantu i dobiješ -2x+y+1=0
analogno za drugu ravninu
nadam se da je jasnije :)
sionjungle (napisa): | pllook (napisa): | sionjungle (napisa): | Što napraviti u 4. nakon što izračunam vektor smjera normale? |
odrediš jednadžbu ravnine koja sadrži normalu i prvi pravac i jednadžbu ravnine koja sadrži normalu i drugi pravac pa će normala biti presjek tih dviju ravnina |
Ali ja imam samo jedan pravac i vektor smjera normale, kako sad od toga dobiti jednadžbu ravnine? Sori ak je pitanje glupo, ostajem bez koncentracije |
za prvu ravninu: uzmeš neku točku pravca p1 ( ja sam uzela (2,3,0) ), imaš vektor smjera normale=(1,2,5) i vektor smjera pravca p1=(1,2,-1), sad ti je jed. ravnine determinanta: {{x-2,y-3,z},{1,2,5},{1,2,-1}}
nadam se da je jasnije
|
|
[Vrh] |
|
sionjungle Forumaš(ica)
|
Postano: 22:53 čet, 19. 6. 2014 Naslov: |
|
|
[quote="pllook"][quote="sionjungle"][quote="pllook"][quote="sionjungle"]Što napraviti u 4. nakon što izračunam vektor smjera normale?[/quote]
odrediš jednadžbu ravnine koja sadrži normalu i prvi pravac i jednadžbu ravnine koja sadrži normalu i drugi pravac pa će normala biti presjek tih dviju ravnina[/quote]
Ali ja imam samo jedan pravac i vektor smjera normale, kako sad od toga dobiti jednadžbu ravnine? Sori ak je pitanje glupo, ostajem bez koncentracije :D[/quote]
nadam se da je jasnije :)[/quote]
puno hvala na trudu :D
[size=9][color=#999999]Added after 14 minutes:[/color][/size]
i da može mi neko reći kako dobiti jedn. pravca ako imamo zadan kao presjek 2 ravnine?
pllook (napisa): | sionjungle (napisa): | pllook (napisa): | sionjungle (napisa): | Što napraviti u 4. nakon što izračunam vektor smjera normale? |
odrediš jednadžbu ravnine koja sadrži normalu i prvi pravac i jednadžbu ravnine koja sadrži normalu i drugi pravac pa će normala biti presjek tih dviju ravnina |
Ali ja imam samo jedan pravac i vektor smjera normale, kako sad od toga dobiti jednadžbu ravnine? Sori ak je pitanje glupo, ostajem bez koncentracije |
nadam se da je jasnije |
puno hvala na trudu
Added after 14 minutes:
i da može mi neko reći kako dobiti jedn. pravca ako imamo zadan kao presjek 2 ravnine?
|
|
[Vrh] |
|
pllook Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:01 čet, 19. 6. 2014 Naslov: |
|
|
[quote="sionjungle"][quote="pllook"][quote="sionjungle"][quote="pllook"][quote="sionjungle"]Što napraviti u 4. nakon što izračunam vektor smjera normale?[/quote]
nadam se da je jasnije :)[/quote]
puno hvala na trudu :D
[size=9][color=#999999]Added after 14 minutes:[/color][/size]
i da može mi neko reći kako dobiti jedn. pravca ako imamo zadan kao presjek 2 ravnine?[/quote]
nema na čemu :)
samo riješiš sustav dvije jednadžbe,tj. dvije nepoznanice izrazis pomocu trece
npr ako imas x+y+z+1=0 i x-y-z+3=0 izrazis x iz prve x=-y-z-1 i iz druge x=y+z-3, izjednacis, dobivas y+z=1, izrazis npr. y=-z+1
sad to vratis u x : x=-(-z+1)-z-1=-2
znači sad imas: x=-2, y=-z+1
umjestu z stavis npr t i imas jed. pravca.. x=-2, y=-t+1, z=t
sionjungle (napisa): | pllook (napisa): | sionjungle (napisa): | pllook (napisa): | sionjungle (napisa): | Što napraviti u 4. nakon što izračunam vektor smjera normale? |
nadam se da je jasnije |
puno hvala na trudu
Added after 14 minutes:
i da može mi neko reći kako dobiti jedn. pravca ako imamo zadan kao presjek 2 ravnine? |
nema na čemu
samo riješiš sustav dvije jednadžbe,tj. dvije nepoznanice izrazis pomocu trece
npr ako imas x+y+z+1=0 i x-y-z+3=0 izrazis x iz prve x=-y-z-1 i iz druge x=y+z-3, izjednacis, dobivas y+z=1, izrazis npr. y=-z+1
sad to vratis u x : x=-(-z+1)-z-1=-2
znači sad imas: x=-2, y=-z+1
umjestu z stavis npr t i imas jed. pravca.. x=-2, y=-t+1, z=t
|
|
[Vrh] |
|
|