| Prethodna tema :: Sljedeća tema   | 

| Autor/ica | 
		Poruka | 

mdoko Forumaš(ica)

Spol:   
		 | 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 

Postano: 20:52 sri, 2. 1. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         @Redeemer: Baci oko na skriptu za vjezbe, poglavlje 4.3. Ako razumijes sto se dogadja u memoriji (a tamo je objasnjeno i nacrtano), trebalo bi ti biti kad takva zamjena radi, a kad ne (i zasto). 

@Redeemer: Baci oko na skriptu za vjezbe, poglavlje 4.3. Ako razumijes sto se dogadja u memoriji (a tamo je objasnjeno i nacrtano), trebalo bi ti biti kad takva zamjena radi, a kad ne (i zasto).
					_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.

Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.   

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

la mer Forumaš(ica)

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

celeste Forumaš(ica)

| 

Postano: 15:04 čet, 17. 1. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         Zadatak uchitava broj i niz brojeva i sortira ih po sumi znamenaka. Zanima me znachi li ovo da sam koristila pomochni niz obzirom da sam sumu znamenaka spremila u prvotni niz i onda ga sortirala?

[code:1]#include <stdio.h>
 #include <stdlib.h>

int main(){
     int n,a[200],i,s=0,t,d,m,j;
     scanf("%d",&n);
     for(i=0;i<n;i++){
         scanf("%d",&a[i]);}
     for(i=0;i<n;i++){
         t=a[i];
         if(t<0) t=-t;
         s=0;
         while(t>0){
             d=t%10;
             s=s+d;
             t=t/10;}
             a[i]=s;}
     for(i=0;i<n-1;i++){
         for(j=i+1;j<n;j++){
         if(a[i]>a[j]){
            m=a[i];
            a[i]=a[j];
            a[j]=m;}}}
     for(i=0;i<n;i++){
         printf("%d\n",a[i]);}

return 0;
 }
 [/code:1] 

Zadatak uchitava broj i niz brojeva i sortira ih po sumi znamenaka. Zanima me znachi li ovo da sam koristila pomochni niz obzirom da sam sumu znamenaka spremila u prvotni niz i onda ga sortirala?

| Kod: | 	 		  #include <stdio.h>

#include <stdlib.h>

int main(){

int n,a[200],i,s=0,t,d,m,j;

scanf("%d",&n);

for(i=0;i<n;i++){

scanf("%d",&a[i]);}

for(i=0;i<n;i++){

t=a[i];

if(t<0) t=-t;

s=0;

while(t>0){

d=t%10;

s=s+d;

t=t/10;}

a[i]=s;}

for(i=0;i<n-1;i++){

for(j=i+1;j<n;j++){

if(a[i]>a[j]){

m=a[i];

a[i]=a[j];

a[j]=m;}}}

for(i=0;i<n;i++){

printf("%d\n",a[i]);}

return 0;

}

| 	  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

JustLovely Forumaš(ica)

Spol:   

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 

Postano: 1:04 pet, 18. 1. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         Probas, pa saznas. 8)

Zadatak 11.6.15. brise samo jedan element. Bolja referenca je zadatak 11.6.10.

Pristup koji ti pokusavas dobiti ima kvadratnu slozenost (ovaj u 11.6.10. ima linearnu), no ako bas zelis tako, onda bi to ovako trebalo ici:
 [code:1]for (i = 0; i < *n; ) {
   if (x[i] == min) {
     for (j = i + 1; j < *n; j++)
       x[j - 1] = x[j];
     (*n)--;
   } else
     i++[/code:1]
 Poanta: ako obrisemo element, onda on dolazi na mjesto [tt]i[/tt] i tek ga treba provjeriti, sto znaci da [tt]i[/tt] u tom slucaju ne povecavamo. Umjesto da ga smanjimo i povecamo, bolje je inkrement prebaciti iz [tt]for()[/tt] u [tt]else[/tt]. 

Probas, pa saznas.  

Zadatak 11.6.15. brise samo jedan element. Bolja referenca je zadatak 11.6.10.

Pristup koji ti pokusavas dobiti ima kvadratnu slozenost (ovaj u 11.6.10. ima linearnu), no ako bas zelis tako, onda bi to ovako trebalo ici:

| Kod: | 	 		  for (i = 0; i < *n; ) {

if (x[i] == min) {

for (j = i + 1; j < *n; j++)

x[j - 1] = x[j];

(*n)--;

} else

i++ | 	  

Poanta: ako obrisemo element, onda on dolazi na mjesto i i tek ga treba provjeriti, sto znaci da i u tom slucaju ne povecavamo. Umjesto da ga smanjimo i povecamo, bolje je inkrement prebaciti iz for() u else.
					_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.

Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.   

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

JustLovely Forumaš(ica)

Spol:   

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

patakenjac Forumaš(ica)

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 

Postano: 13:13 sri, 30. 1. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="patakenjac"]I može li hint za 2. zadatak[/quote]

Tupi kut ima negativni kosinus. To znaci da treba provjeriti je li
 [tex]a^2 > b^2 + c^2 \quad \text{ili} \quad b^2 > a^2 + c^2 \quad \text{ili} \quad c^2 > a^2 + b^2[/tex].
 Naravno, da bi nesto bilo tupokutni trokut, treba prvo provjeriti je li uopce trokut, sto znaci da treba provjeriti da je [tex]a,b,c > 0[/tex] i nejednakost trokuta:
 [tex]a < b + c \quad \text{i} \quad b < a + c \quad \text{i} \quad c < a + b[/tex].
 Po meni, najbolje je napisati funkciju koja vraca 1 ako su uvjeti zadovoljeni, a nulu inace i onda tu funkciju zavrtis u tri petlje; prva, recimo po [tt]i[/tt], ide od 1 do [tt]n[/tt], druga, po [tt]j[/tt], ide od [tt]i[/tt]+1 do [tt]n[/tt], a treca ide [tt]j[/tt]+1 do [tt]n[/tt] (time sprijecis ponavljanja).

[quote="patakenjac"]i rješenje 3. http://degiorgi.math.hr/prog1/kolokviji/p1-kolokvij-1213-2.pdf[/quote]

Rutinski sort i trazenje. Ne pise mi se cijelo rjesenje, sorry. 

| patakenjac (napisa): | 	 		  | I može li hint za 2. zadatak | 	  

Tupi kut ima negativni kosinus. To znaci da treba provjeriti je li

[tex]a^2 > b^2 + c^2 \quad \text{ili} \quad b^2 > a^2 + c^2 \quad \text{ili} \quad c^2 > a^2 + b^2[/tex].

Naravno, da bi nesto bilo tupokutni trokut, treba prvo provjeriti je li uopce trokut, sto znaci da treba provjeriti da je [tex]a,b,c > 0[/tex] i nejednakost trokuta:

[tex]a < b + c \quad \text{i} \quad b < a + c \quad \text{i} \quad c < a + b[/tex].

Po meni, najbolje je napisati funkciju koja vraca 1 ako su uvjeti zadovoljeni, a nulu inace i onda tu funkciju zavrtis u tri petlje; prva, recimo po i, ide od 1 do n, druga, po j, ide od i+1 do n, a treca ide j+1 do n (time sprijecis ponavljanja).

Rutinski sort i trazenje. Ne pise mi se cijelo rjesenje, sorry.

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

hendrix Forumaš(ica)

| 

Postano: 20:33 sri, 30. 1. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="vsego"]Po meni, najbolje je napisati funkciju koja vraca 1 ako su uvjeti zadovoljeni, a nulu inace i onda tu funkciju zavrtis u tri petlje; prva, recimo po [tt]i[/tt], ide od 1 do [tt]n[/tt], druga, po [tt]j[/tt], ide od [tt]i[/tt]+1 do [tt]n[/tt], a treca ide [tt]j[/tt]+1 do [tt]n[/tt] (time sprijecis ponavljanja).[/quote]

Ako se ide metodom izbjegavanja ponavljanja (ako je to potrebno - ja sam to napravio na kolokviju pa se kasnije pitao je li bilo potrebno), ne bi li onda prva petlja trebala ići do [tt]n-2[/tt], druga do [tt]n-1[/tt], a samo treća do [tt]n[/tt]? Jer inače se ponovi ovo "s kraja" petlji. (Ili sam nešto propustio.) 

| vsego (napisa): | 	 		  | Po meni, najbolje je napisati funkciju koja vraca 1 ako su uvjeti zadovoljeni, a nulu inace i onda tu funkciju zavrtis u tri petlje; prva, recimo po i, ide od 1 do n, druga, po j, ide od i+1 do n, a treca ide j+1 do n (time sprijecis ponavljanja). | 	  

Ako se ide metodom izbjegavanja ponavljanja (ako je to potrebno - ja sam to napravio na kolokviju pa se kasnije pitao je li bilo potrebno), ne bi li onda prva petlja trebala ići do n-2, druga do n-1, a samo treća do n? Jer inače se ponovi ovo "s kraja" petlji. (Ili sam nešto propustio.)

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 

Postano: 20:48 sri, 30. 1. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="hendrix"][quote="vsego"]Po meni, najbolje je napisati funkciju koja vraca 1 ako su uvjeti zadovoljeni, a nulu inace i onda tu funkciju zavrtis u tri petlje; prva, recimo po [tt]i[/tt], ide od 1 do [tt]n[/tt], druga, po [tt]j[/tt], ide od [tt]i[/tt]+1 do [tt]n[/tt], a treca ide [tt]j[/tt]+1 do [tt]n[/tt] (time sprijecis ponavljanja).[/quote]
 Ako se ide metodom izbjegavanja ponavljanja (ako je to potrebno - ja sam to napravio na kolokviju pa se kasnije pitao je li bilo potrebno), ne bi li onda prva petlja trebala ići do [tt]n-2[/tt], druga do [tt]n-1[/tt], a samo treća do [tt]n[/tt]? Jer inače se ponovi ovo "s kraja" petlji. (Ili sam nešto propustio.)[/quote]

Traze se troclani skupovi, a student matematike vjerojatno zna da su skupovi [tex]\{i,j,k\}[/tex] i [tex]\{j,i,k\}[/tex] jednaki te da nisu troclani ako su neki od tih indeksa jednaki.

Sto se petlje tice, recimo da je [tt]i = n-1[/tt]. Tada u prvom koraku unutrasnje (tj. srednje) petlje imamo [tt]j = i+1 = n[/tt]. Posto je uvjet petlje [tt]j < n[/tt], ta se nece niti jednom izvrtiti. Bilo bi preglednije kako si napisao, ali radi i ovako, a nisam htio zapiliti s detaljima. Ipak je to samo skica. 

| hendrix (napisa): | 	 		   	  | vsego (napisa): | 	 		  | Po meni, najbolje je napisati funkciju koja vraca 1 ako su uvjeti zadovoljeni, a nulu inace i onda tu funkciju zavrtis u tri petlje; prva, recimo po i, ide od 1 do n, druga, po j, ide od i+1 do n, a treca ide j+1 do n (time sprijecis ponavljanja). | 	  

Ako se ide metodom izbjegavanja ponavljanja (ako je to potrebno - ja sam to napravio na kolokviju pa se kasnije pitao je li bilo potrebno), ne bi li onda prva petlja trebala ići do n-2, druga do n-1, a samo treća do n? Jer inače se ponovi ovo "s kraja" petlji. (Ili sam nešto propustio.) | 	  

Traze se troclani skupovi, a student matematike vjerojatno zna da su skupovi [tex]\{i,j,k\}[/tex] i [tex]\{j,i,k\}[/tex] jednaki te da nisu troclani ako su neki od tih indeksa jednaki.

Sto se petlje tice, recimo da je i = n-1. Tada u prvom koraku unutrasnje (tj. srednje) petlje imamo j = i+1 = n. Posto je uvjet petlje j < n, ta se nece niti jednom izvrtiti. Bilo bi preglednije kako si napisao, ali radi i ovako, a nisam htio zapiliti s detaljima. Ipak je to samo skica.

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

hendrix Forumaš(ica)

| 

Postano: 21:00 sri, 30. 1. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         Istina, kao i mnogo puta dosad, propustio sam očitije/jednostavnije rješenje. :D

Glede prvog dijela, ja sam na kolokviju imao grupu s uređenim trojkama pa otud i "razilaženje" u postovima iznad (zato sam se i zbunio poslije kolokvija jer nisam znao što mi je na kraju pisalo), pretpostavio sam da je u svim grupama bilo isto, sad vidim da ipak nije. 

Istina, kao i mnogo puta dosad, propustio sam očitije/jednostavnije rješenje.  

Glede prvog dijela, ja sam na kolokviju imao grupu s uređenim trojkama pa otud i "razilaženje" u postovima iznad (zato sam se i zbunio poslije kolokvija jer nisam znao što mi je na kraju pisalo), pretpostavio sam da je u svim grupama bilo isto, sad vidim da ipak nije.

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

vitezzzzz Forumaš(ica)

| 

Postano: 16:59 sub, 18. 5. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         Ako može mala pomoć oko zadatka iz predprošlog kolokvija 3.zadatak:

Elementi vezane liste trebaju sadrzavati po jedan string ime s najvise 10 znakova i dva cijela broja start i end.

Napisite funkciju osam(element *first, element second), gdje je first pokazivac na prvi element liste, koja ubacuje element second u listu first i to prije osmog elementa liste. Ako lista ima manje od osam elementa, funkcija ne radi nista.

#include <stdio.h>
 #include <stdlib.h>
 #include <string.h>

typedef struct _element {
   char ime[11];
   int start, end;
   struct _element *next;
 } element;

element *osam(element *first, element second)
 {
     element *t, *osam, *n=(element*)malloc(sizoef(element));
     int i=0, n=0;

strcpy(n->ime,second.ime)
     n->start=second.start;
     n->end=second.end;

for(t=first;t;t=t->next) n++;

if (n<8) return first;

for(t=first;t;t=t->next)
     {
         i++;
         if(i==7)
         {
             osam= t->next;
             t->next=second;
             second->next=osam;
         }
     }
     return first;
 }

Moje pitanje je može li se ta funkcija napisati na ovaj način, tj. jeli ovo ispravno???
 Hvala 

Ako može mala pomoć oko zadatka iz predprošlog kolokvija 3.zadatak:

Elementi vezane liste trebaju sadrzavati po jedan string ime s najvise 10 znakova i dva cijela broja start i end.

Napisite funkciju osam(element *first, element second), gdje je first pokazivac na prvi element liste, koja ubacuje element second u listu first i to prije osmog elementa liste. Ako lista ima manje od osam elementa, funkcija ne radi nista.

#include <stdio.h>

#include <stdlib.h>

#include <string.h>

typedef struct _element {

char ime[11];

int start, end;

struct _element *next;

} element;

element *osam(element *first, element second)

{

element *t, *osam, *n=(element*)malloc(sizoef(element));

int i=0, n=0;

strcpy(n→ime,second.ime)

n→start=second.start;

n→end=second.end;

for(t=first;t;t=t→next) n++;

if (n<  return first;

for(t=first;t;t=t→next)

{

i++;

if(i==7)

{

osam= t→next;

t→next=second;

second→next=osam;

}

}

return first;

}

Moje pitanje je može li se ta funkcija napisati na ovaj način, tj. jeli ovo ispravno???

Hvala

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

frutabella Forumaš(ica)

| 

Postano: 16:40 sri, 22. 5. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         Pomoc u vezi prvog zadatka s proslogodinjeg kolokvija:

http://degiorgi.math.hr/prog2/kolokviji/p2-kolokvij-1112-2.pdf

Moj kod za upis i ispis: (bez predzadnjeg i zadnjeg dijela zadatka)

[code:1]
 typedef struct _drzava{
   char naziv[21];
   unsigned populacija;
   double povrsina;
 } drzava;

struct _drzava*ucitaj(unsigned *n){
   struct _drzava*niz=NULL;
   char ime[21];
   int i;

for(i=1; i<*n; ++i){

printf("Upisi %d. drzavu: \n", i);
     scanf(" %[^\n]", ime);
     niz=(drzava*)realloc(niz,i*sizeof(drzava));
     strcpy(niz[i].naziv, ime);                           
  /*ovdje u rjesenju pise        strcpy(niz[*n].naziv, ime), ne znam zasto  /*

printf("Upisi populaciju i povrsinu: \n");
     scanf("%u\n %lf",&niz[i].populacija,&niz[i].povrsina);
   }
   return niz;
 }

int main (void){

unsigned n;

drzava *a=ucitaj(&n);

ispisi(a,n);

return 0;

}

Rjesenje s neta kad isprobam ne radi.  :cry: 

Ako ne rijesim zadnji dio prvog zadatka, onda ucitavanje nema ogranicenja?
 Mozda razmisljam pogresno, ali gdje se onda ucitava taj n pa da program zna kad zavrsiti s ucitavanjem? 

Pomoc u vezi prvog zadatka s proslogodinjeg kolokvija:

http://degiorgi.math.hr/prog2/kolokviji/p2-kolokvij-1112-2.pdf

Moj kod za upis i ispis: (bez predzadnjeg i zadnjeg dijela zadatka)

| Kod: | 	 		  

typedef struct _drzava{

char naziv[21];

unsigned populacija;

double povrsina;

} drzava;

struct _drzava*ucitaj(unsigned *n){

struct _drzava*niz=NULL;

char ime[21];

int i;

for(i=1; i<*n; ++i){

scanf(" %[^\n]", ime);

strcpy(niz[i].naziv, ime);                           

/*ovdje u rjesenju pise        strcpy(niz[*n].naziv, ime), ne znam zasto  /*

}

return niz;

}

int main (void){

unsigned n;

drzava *a=ucitaj(&n);

ispisi(a,n);

return 0;

}

| 	  

Rjesenje s neta kad isprobam ne radi.    

Ako ne rijesim zadnji dio prvog zadatka, onda ucitavanje nema ogranicenja?

Mozda razmisljam pogresno, ali gdje se onda ucitava taj n pa da program zna kad zavrsiti s ucitavanjem?

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 

Postano: 19:04 sri, 22. 5. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         Ti u funkciju posaljes adresu cijelog broja [tt]n[/tt] i tamo onda to koristis... a gdje mu zadajes vrijednost? Ili, ako hoces drugacije: koliko puta ce se tvoja [tt]for[/tt]-petlja u funkciji [tt]ucitaj()[/tt] izvrsiti?
 Hint: u funkciji fali [tt]scanf("%d", n);[/tt] (da, [b]bez[/b] [tt]&[/tt]!).

P.S. Kad vec imas [tt]typedef[/tt], ne treba ti [tt]struct _drzava[/tt] u svakoj deklaraciji; stavi ekvivalentnu deklaraciju [tt]drzava[/tt], da ustedis na pisanju (na kolokviju nema copy/paste-a). 

Ti u funkciju posaljes adresu cijelog broja n i tamo onda to koristis... a gdje mu zadajes vrijednost? Ili, ako hoces drugacije: koliko puta ce se tvoja for-petlja u funkciji ucitaj() izvrsiti?

Hint: u funkciji fali scanf("%d", n); (da, bez &!).

P.S. Kad vec imas typedef, ne treba ti struct _drzava u svakoj deklaraciji; stavi ekvivalentnu deklaraciju drzava, da ustedis na pisanju (na kolokviju nema copy/paste-a).

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

frutabella Forumaš(ica)

| 

Postano: 17:53 čet, 23. 5. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
 #include<stdio.h>
 #include<stdlib.h>
 #include<string.h>
 typedef struct _drzava{
   char naziv[21];
   unsigned populacija;
   double povrsina;
 } drzava;

drzava*ucitaj(unsigned *n){

drzava*niz=NULL;
   char ime[21];
   int i;

printf("Upisi broj drzava: \n");
   scanf("%d", n);
   for(i=1; i<=*n; ++i){

scanf(" %[^\n]", ime);
     if(!strcmp(ime, "kraj")) return niz;
     strcpy(niz[*n].naziv, ime);
   }
   return niz;
 }

void ispisi(drzava *niz, unsigned n){
   unsigned i;
   printf("%-20s %10s %10s\n","Ime","Stanovnika","Povrsina");
   for(i=1;i<=n;++i)
     printf(" %-20s %10u %10f\n",niz[i].naziv,niz[i].populacija,niz[i].povrsina);
 }

int main (void){

unsigned n;

drzava *a=ucitaj(&n);

ispisi(a,n);

free (a);
     return 0;

}

1. Ne ispisuje mi dobro imena drzava, zadnu upisanu drzavu dobro ispise, a prethodne ne.

2. zasto u funkciji ucitaj radimo

[code:1] strcpy(niz[*n].naziv, ime)[/code:1]

a ne

[code:1]strcpy(niz[i].naziv, ime)[/code:1]

3. Zasto moramo inicijalizirati ----> drzava*niz=NULL?
 Da ne koristimo realloc, onda ne bi trebali? 

#include<stdio.h>

#include<stdlib.h>

#include<string.h>

typedef struct _drzava{

char naziv[21];

unsigned populacija;

double povrsina;

} drzava;

drzava*ucitaj(unsigned *n){

drzava*niz=NULL;

char ime[21];

int i;

printf("Upisi broj drzava: \n");

scanf("%d", n);

for(i=1; i<=*n; ++i){

scanf(" %[^\n]", ime);

if(!strcmp(ime, "kraj")) return niz;

strcpy(niz[*n].naziv, ime);

}

return niz;

}

void ispisi(drzava *niz, unsigned n){

unsigned i;

printf("%-20s %10s %10s\n","Ime","Stanovnika","Povrsina");

for(i=1;i<=n;++i)

printf(" %-20s %10u %10f\n",niz[i].naziv,niz[i].populacija,niz[i].povrsina);

}

int main (void){

unsigned n;

drzava *a=ucitaj(&n);

ispisi(a,n);

free (a);

return 0;

}

| 	  

1. Ne ispisuje mi dobro imena drzava, zadnu upisanu drzavu dobro ispise, a prethodne ne.

2. zasto u funkciji ucitaj radimo

| Kod: | 	 		  |  strcpy(niz[*n].naziv, ime) | 	  

a ne

| Kod: | 	 		  | strcpy(niz[i].naziv, ime) | 	  

3. Zasto moramo inicijalizirati ----> drzava*niz=NULL?

Da ne koristimo realloc, onda ne bi trebali?

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 

Postano: 18:00 čet, 23. 5. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         Ovako nabrzinu, cini mi se da si u pravu i da treba ici [tt]i[/tt]. Ovaj [tt]*n[/tt] je vjerojatno ostatak od copy/paste-a iz verzije u kojoj se [tt]n[/tt] ne ucitava.

Takodjer, petlje bi trebale ici od 0 do [tt]<n[/tt]. Isprobaj, pa javi je l' ok. :)

Inace, ovdje ne treba [tt]realloc()[/tt], ako se oslanjamo na to da je [tt]n[/tt] ucitan. Dosta je nakon [tt]scanf("%d", n);[/tt] staviti [tt]malloc()[/tt].

Ref. 3. da, zbog [tt]realloc()[/tt]. 

Ovako nabrzinu, cini mi se da si u pravu i da treba ici i. Ovaj *n je vjerojatno ostatak od copy/paste-a iz verzije u kojoj se n ne ucitava.

Takodjer, petlje bi trebale ici od 0 do <n. Isprobaj, pa javi je l' ok.  

Inace, ovdje ne treba realloc(), ako se oslanjamo na to da je n ucitan. Dosta je nakon scanf("%d", n); staviti malloc().

Ref. 3. da, zbog realloc().

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

frutabella Forumaš(ica)

| 

Postano: 18:34 čet, 23. 5. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="vsego"]Ovako nabrzinu, cini mi se da si u pravu i da treba ici [tt]i[/tt]. Ovaj [tt]*n[/tt] je vjerojatno ostatak od copy/paste-a iz verzije u kojoj se [tt]n[/tt] ne ucitava.

Takodjer, petlje bi trebale ici od 0 do [tt]<n[/tt]. Isprobaj, pa javi je l' ok. :)

Inace, ovdje ne treba [tt]realloc()[/tt], ako se oslanjamo na to da je [tt]n[/tt] ucitan. Dosta je nakon [tt]scanf("%d", n);[/tt] staviti [tt]malloc()[/tt].

Ref. 3. da, zbog [tt]realloc()[/tt].[/quote]

E, radi sad, super. Hvala. 

| vsego (napisa): | 	 		  Ovako nabrzinu, cini mi se da si u pravu i da treba ici i. Ovaj *n je vjerojatno ostatak od copy/paste-a iz verzije u kojoj se n ne ucitava.

Takodjer, petlje bi trebale ici od 0 do <n. Isprobaj, pa javi je l' ok.  

Inace, ovdje ne treba realloc(), ako se oslanjamo na to da je n ucitan. Dosta je nakon scanf("%d", n); staviti malloc().

Ref. 3. da, zbog realloc(). | 	  

E, radi sad, super. Hvala.

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

frutabella Forumaš(ica)

| 

Postano: 21:27 čet, 23. 5. 2013    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         Definirajte tip podatka "razlomak" za pohranu jednog razlomka u listu (tako da bude moguce deklarirati varijablu razlomak r;) te napisite funkciju koja dodaje jedan razlomak (određen parametrima x, y ---->ja sam ih nazvala brojnik, nazivnik) na pocetak razlomka. Napisite i kako se funkcija poziva. 

Da li je ovo rjesenje dobro?

[code:1]#include<stdio.h>

typedef struct _razlomak* lista;

typedef struct _razlomak{

int brojnik;
      int nazivnik;
      lista next;

}razlomak;

lista ubaci_razlomak_na_pocetak(lista prvi, lista novi)
   {
      novi->next=prvi;
      prvi=novi;

return prvi;
   }

int main (void)
   {
      lista prvi=NULL;
      lista novi, temp, pom, pom2;

while(1){
          novi=(lista)malloc(sizeof(razlomak));
          printf("Brojnik: ");
          scanf("%d", &novi->brojnik);

printf("Nazivnik: \n");
          scanf("%d", &novi->nazivnik);
          if(novi->nazivnik==0) break;

temp=ubaci_razlomak_na_pocetak(prvi, novi);

printf("Brojnik/Nazivnik: %d/%d\n", temp->brojnik, temp->nazivnik);
      }

for(pom=prvi; pom!=NULL; pom=pom2){
             pom2=pom->next;
             free(pom);
          }

return 0;
   }

Imam rjesenje od prosle godine od jednog asistenta:

#include <stdio.h>
 #include <stdlib.h>

typedef struct __cvor
 {
 	int br, naz;

struct __cvor *next;
 } cvor;

typedef cvor razlomak;

cvor *dodaj( cvor *L, int x, int y )
 {
 	cvor *novi;

novi = (cvor *) malloc( sizeof( cvor ) );
 	novi->br = x;
 	novi->naz = y;

novi->next = L;
 	L = novi;

return L;
 }

int main( void )
 {
 	cvor *L = NULL, *tren;

while( 1 )
 	{
 		int x, y;
 		scanf( "%d %d", &x, &y );
 		if( y == 0 )
 			break;

L = dodaj( L, x, y );
 	}

for( tren = L; tren != NULL; tren = tren->next )
 		printf( "%d/%d ", tren->br, tren->naz );

while( L != NULL )
 	{
 		cvor *temp = L;
 		L = L->next;
 		free( temp );
 	}

return 0;
 }

Da li programi rade isto? 

Definirajte tip podatka "razlomak" za pohranu jednog razlomka u listu (tako da bude moguce deklarirati varijablu razlomak r  te napisite funkciju koja dodaje jedan razlomak (određen parametrima x, y ---->ja sam ih nazvala brojnik, nazivnik) na pocetak razlomka. Napisite i kako se funkcija poziva. 

Da li je ovo rjesenje dobro?

| Kod: | 	 		  #include<stdio.h>

typedef struct _razlomak* lista;

typedef struct _razlomak{

int brojnik;

int nazivnik;

lista next;

}razlomak;

lista ubaci_razlomak_na_pocetak(lista prvi, lista novi)

{

novi->next=prvi;

prvi=novi;

return prvi;

}

int main (void)

{

lista prvi=NULL;

lista novi, temp, pom, pom2;

while(1){

novi=(lista)malloc(sizeof(razlomak));

printf("Brojnik: ");

scanf("%d", &novi->brojnik);

printf("Nazivnik: \n");

scanf("%d", &novi->nazivnik);

if(novi->nazivnik==0) break;

temp=ubaci_razlomak_na_pocetak(prvi, novi);

printf("Brojnik/Nazivnik: %d/%d\n", temp->brojnik, temp->nazivnik);

}

for(pom=prvi; pom!=NULL; pom=pom2){

pom2=pom->next;

free(pom);

}

return 0;

}

| 	  

Imam rjesenje od prosle godine od jednog asistenta:

#include <stdio.h>

#include <stdlib.h>

typedef struct __cvor

{

int br, naz;

struct __cvor *next;

} cvor;

typedef cvor razlomak;

cvor *dodaj( cvor *L, int x, int y )

{

cvor *novi;

novi = (cvor *) malloc( sizeof( cvor ) );

novi->br = x;

novi->naz = y;

novi->next = L;

L = novi;

return L;

}

int main( void )

{

cvor *L = NULL, *tren;

while( 1 )

{

int x, y;

scanf( "%d %d", &x, &y );

if( y == 0 )

break;

L = dodaj( L, x, y );

}

for( tren = L; tren != NULL; tren = tren->next )

printf( "%d/%d ", tren->br, tren->naz );

while( L != NULL )

{

cvor *temp = L;

L = L->next;

free( temp );

}

return 0;

}

| 	  

Da li programi rade isto?

|