Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Sortiranje teorema u mozgu

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 14:32 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Sortiranje teorema u mozgu Citirajte i odgovorite

Može savjet?

Ok,kako vi pamtite teoreme i leme koje naravno nemaju imena nadljudi koji su ih izgradili ?

Kako ih sortirate u glavi ? Po brojevima ?

Imate recimo 50ak teorema od kojih se nijedan ne ''odaziva na ime''...koma ljudi kažem vam-KOMA!

:(
Može savjet?

Ok,kako vi pamtite teoreme i leme koje naravno nemaju imena nadljudi koji su ih izgradili ?

Imate recimo 50ak teorema od kojih se nijedan ne ''odaziva na ime''...koma ljudi kažem vam-KOMA!

Sad

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 22:34 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Re: Sortiranje teorema u mozgu Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Može savjet?
:([/quote]

ja nastojim upamtiti sadrzaj...
i kad dodje pitanje 'imamo li neki teorem o tome?' (a recimo na ploci pisem nesto o neprekidnoj fji) onda ga se sjetis....
za takve tm-e keyword je dobar nacin
dakle, neprekidnost
limesi
integrabilnost
skup rjesenja

ali to vodi tome da ih moras znati..... :?

pamtiti brojeve je IMO suludo, iako prisustvovah kad su ljudi tako odgovarali
dakle, prica: po tmu 3.2 slijedi ovo, a onda zbog leme 4.5 i tm-a 3.7 imamo da je ovo isto kao.... blabla
to (nadam se) nikad necu biti ja :o)
Anonymous (napisa):
Može savjet?
Sad

ja nastojim upamtiti sadrzaj...
i kad dodje pitanje 'imamo li neki teorem o tome?' (a recimo na ploci pisem nesto o neprekidnoj fji) onda ga se sjetis....
za takve tm-e keyword je dobar nacin
dakle, neprekidnost
limesi
integrabilnost
skup rjesenja

ali to vodi tome da ih moras znati..... Confused

dakle, prica: po tmu 3.2 slijedi ovo, a onda zbog leme 4.5 i tm-a 3.7 imamo da je ovo isto kao.... blabla
to (nadam se) nikad necu biti ja Big nose

ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 14:36 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Re: Sortiranje teorema u mozgu Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Kako ih sortirate u glavi ? Po brojevima ?[/quote]
:blueshock:
[quote="Anonymous"]Imate recimo 50ak teorema od kojih se nijedan ne ''odaziva na ime''...koma ljudi kažem vam-KOMA!

:([/quote]
Da :) Uvijek me fasciniralo kako mi to polazi za rukom :) mislim da iz magle izvucem osnovnu ideju sto ta tvrdnja zeli reci i onda dobro razmislim da li je to kontradiktorno sa drugim stvarima koje znam prije nego ista kazem i skratim uvijete tvrdnje koji su mi pale napamet do nuznosti i spontanim izbacivanjem nekoliko trivijalnih poslijedica pokusavam prikriti ako sam sto falio :)
I onda dokaz istom procedurom :roll: jedina je kvaka, ako nisam u bar 80% kapaciteta mentalnih sposobnosti nemam sanse na ispitu :?, al to je t :pray:
Anonymous (napisa):

Disaster!!!
Anonymous (napisa):

Sad

Da Smile Uvijek me fasciniralo kako mi to polazi za rukom Smile mislim da iz magle izvucem osnovnu ideju sto ta tvrdnja zeli reci i onda dobro razmislim da li je to kontradiktorno sa drugim stvarima koje znam prije nego ista kazem i skratim uvijete tvrdnje koji su mi pale napamet do nuznosti i spontanim izbacivanjem nekoliko trivijalnih poslijedica pokusavam prikriti ako sam sto falio Smile
I onda dokaz istom procedurom Rolling Eyes jedina je kvaka, ako nisam u bar 80% kapaciteta mentalnih sposobnosti nemam sanse na ispitu Confused, al to je t Pray

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 3:00 čet, 12. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Da Uvijek me fasciniralo kako mi to polazi za rukom mislim da iz magle izvucem osnovnu ideju sto ta tvrdnja zeli reci i onda dobro razmislim da li je to kontradiktorno sa drugim stvarima koje znam prije nego ista kazem i skratim uvijete tvrdnje koji su mi pale napamet do nuznosti i spontanim izbacivanjem nekoliko trivijalnih poslijedica pokusavam prikriti ako sam sto falio
I onda dokaz istom procedurom jedina je kvaka, ako nisam u bar 80% kapaciteta mentalnih sposobnosti nemam sanse na ispitu , al to je t [/quote]

:shocked!:

baš ih moram reproducirati iznova,kako glasovno tako i napismeno i tek nakon n pokušaja zapamtiš teorem,i onda ih slijedi još 49.

Ali začudo uvijek ima teorema koji su ti prisniji srcu no ostali i te pamtiš dulje no ostale,kao kad vidiš plavušu s lijepim atributima-pamtit češ ju dulje vremena dok bakicu sa hodalicom češ odmah izbrisati iz glave i požaliti što si ju vidio.

plavuša-Lagrangeov teorem
bakica s hodalicom-hm,hm,baš ju i nisam vidio u zadnje vrijeme :-k
Citat:
Da Uvijek me fasciniralo kako mi to polazi za rukom mislim da iz magle izvucem osnovnu ideju sto ta tvrdnja zeli reci i onda dobro razmislim da li je to kontradiktorno sa drugim stvarima koje znam prije nego ista kazem i skratim uvijete tvrdnje koji su mi pale napamet do nuznosti i spontanim izbacivanjem nekoliko trivijalnih poslijedica pokusavam prikriti ako sam sto falio
I onda dokaz istom procedurom jedina je kvaka, ako nisam u bar 80% kapaciteta mentalnih sposobnosti nemam sanse na ispitu , al to je t

#Shocked

baš ih moram reproducirati iznova,kako glasovno tako i napismeno i tek nakon n pokušaja zapamtiš teorem,i onda ih slijedi još 49.

Ali začudo uvijek ima teorema koji su ti prisniji srcu no ostali i te pamtiš dulje no ostale,kao kad vidiš plavušu s lijepim atributima-pamtit češ ju dulje vremena dok bakicu sa hodalicom češ odmah izbrisati iz glave i požaliti što si ju vidio.

bakica s hodalicom-hm,hm,baš ju i nisam vidio u zadnje vrijeme Think

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 11:03 pet, 27. 8. 2004    Naslov: Re: Sortiranje teorema u mozgu Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]pamtiti brojeve je IMO suludo, iako prisustvovah kad su ljudi tako odgovarali
to (nadam se) nikad necu biti ja :o)[/quote]

U potpunosti se slažem s Nesi, s tim da je meni... ok, ne suludo, ali neprirodno... učiti teoreme i po imenima. Uglavnom su asocijacije teoremâ i prezimenâ ono zadnje što naučim prije ispita (i prvo zaboravim: ). Još uvijek mi se zna dogoditi da pobrkam Fermatovu lemu i Rolleov teorem, i tako to. A o MA4 da i ne pričam... na usmenom sam se oko pola minute pokušavao sjetiti što je bloody Poincareova lema. Naravno, jednom kad sam se dosjetio što je to zapravo ("aha, ono s formom u području"), dokaz je bio lagan. :-)
Nesi (napisa):
to (nadam se) nikad necu biti ja Big nose

U potpunosti se slažem s Nesi, s tim da je meni... ok, ne suludo, ali neprirodno... učiti teoreme i po imenima. Uglavnom su asocijacije teoremâ i prezimenâ ono zadnje što naučim prije ispita (i prvo zaboravim: ). Još uvijek mi se zna dogoditi da pobrkam Fermatovu lemu i Rolleov teorem, i tako to. A o MA4 da i ne pričam... na usmenom sam se oko pola minute pokušavao sjetiti što je bloody Poincareova lema. Naravno, jednom kad sam se dosjetio što je to zapravo ("aha, ono s formom u području"), dokaz je bio lagan. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 11:10 pet, 27. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"] :shocked!:

baš ih moram reproducirati iznova,kako glasovno tako i napismeno i tek nakon n pokušaja zapamtiš teorem,i onda ih slijedi još 49.[/quote]

ZaBogaMiloga... Ako ne poludiš prije diplome, svaka ti čast. :-o
Mislim da ti je krajnji čas početi gledati na math kao na nešto povezano, gdje sve ima svoj jako dobar razlog zašto je baš tu (iako taj razlog možda ne vidiš otprve), a ne kao na hrpu nabacanih teoremâ koji jedan s drugim nemaju nikakve veze.

[quote]Ali začudo uvijek ima teorema koji su ti prisniji srcu no ostali i te pamtiš dulje no ostale,kao kad vidiš plavušu s lijepim atributima-pamtit češ ju dulje vremena dok bakicu sa hodalicom češ odmah izbrisati iz glave i požaliti što si ju vidio.[/quote]

Nije to ništa "začudo"... svaka priča ima ljepših i manje lijepih dijelova. Pa i kad čitaš neki roman iznova, neke odlomke puno češće čitaš nego neke druge, zar ne? :-)

BTW, neki od nas su slijepi na plavuše. ;-o :-D

[quote]plavuša-Lagrangeov teorem
bakica s hodalicom-hm,hm,baš ju i nisam vidio u zadnje vrijeme :-k[/quote]

Samo, ipak mislim da je u mathu to, puno više nego IRL, stvar prezentacije. Ok, može i zanosna plavuša izgledati bljutavo (valjda: ), ali to nije ništa prema razlikama koje pojedini ljudi mogu napraviti u pogledu na isto gradivo. :-o :-)
Anonymous (napisa):
#Shocked

ZaBogaMiloga... Ako ne poludiš prije diplome, svaka ti čast. Surprised
Mislim da ti je krajnji čas početi gledati na math kao na nešto povezano, gdje sve ima svoj jako dobar razlog zašto je baš tu (iako taj razlog možda ne vidiš otprve), a ne kao na hrpu nabacanih teoremâ koji jedan s drugim nemaju nikakve veze.

Citat:

Nije to ništa "začudo"... svaka priča ima ljepših i manje lijepih dijelova. Pa i kad čitaš neki roman iznova, neke odlomke puno češće čitaš nego neke druge, zar ne? Smile

BTW, neki od nas su slijepi na plavuše. ;-o Very Happy

Citat:
bakica s hodalicom-hm,hm,baš ju i nisam vidio u zadnje vrijeme Think

Samo, ipak mislim da je u mathu to, puno više nego IRL, stvar prezentacije. Ok, može i zanosna plavuša izgledati bljutavo (valjda: ), ali to nije ništa prema razlikama koje pojedini ljudi mogu napraviti u pogledu na isto gradivo. Surprised Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 14:15 pet, 27. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

A sad slijedi jedna real-life priča :) koja dokazuje da se međe ludila iz dana u dan pomiču nagore :D :

Eto,meni se desilo upravo ono najgore-počeo sam teoreme slagati po brojevima.
:shock:
A zanimljivo je to kako _sam_ ljude koji teoreme pamte po brojevima _smatrao_ krajnjim ekscentricima kojima je mjesto u mentalnim institucijama
(koje licemjerstvo zar ne,postao sam jedan od onih koje sam najviše prezirao i zato odmah srušio svoje stereotipe o istima kako bi obranio vlastito mentalno zdravlje)

Neznam,dugo sam se dvoumio koji način bi bio najprikladniji i krajnje odlučih da to bude upravo čisto birokratski način-sortiranje po ladicama s time da svaka ladica ima slovo i minimalno dva broja.
Evo vam primjera pa vi vidite tko je ovdje lud:

T12/2 označava drugi teorem sa 12-ih predavanja s time da je broj 12 ipak ispred broja 2 jer se prvo lociraju predavanja u cijelosti pa zatim njihov sadržaj.

Skužio sam i to da čim vadim teorem iz ladice,dobro je za potvrdu jesam li na pravom mjestu,pogledati okolinu što se sve u toj ladici još nalazi,koji još papiri su unutra.
Dakle u okolini teorema 2 s lijeve strane je recimo prvi teorem pa samo proletim kroz njegov iskaz,zatim odem na desnu stranu i tamo je recimo neka lema pa odem kroz nju i zaključim-T12/2 je doista tamo gdje je neuron ''pristao''.
To je super korisna stvar jer se teoremi ''ljepe'' jedan na drugoga odnosno u dokazu jednog teorema naljepljeno je znanje iz prethodna dva pa se lijepo vidi kako se Rubikova kocka slaže.

T12/2/1 označava drugi teorem i prvi korolar sa 12-ih predavanja

Umjesto slova T može se naći i P-propozicija i L-lema.

Naravno,sve se to kosi sa mudrom izrekom:
um nije posuda koju treba napuniti već vatra koju treba rasplamsati…odmalena sam se bojao vatre,a i ako bih zapalio koju sve bi ostalo na pokušaju jer su mi šibice uvijek smočene.
Ma rasplamsat će se to vidjet ćete! :wink:
A sad slijedi jedna real-life priča Smile koja dokazuje da se međe ludila iz dana u dan pomiču nagore Very Happy :

Eto,meni se desilo upravo ono najgore-počeo sam teoreme slagati po brojevima.
Shocked
A zanimljivo je to kako _sam_ ljude koji teoreme pamte po brojevima _smatrao_ krajnjim ekscentricima kojima je mjesto u mentalnim institucijama
(koje licemjerstvo zar ne,postao sam jedan od onih koje sam najviše prezirao i zato odmah srušio svoje stereotipe o istima kako bi obranio vlastito mentalno zdravlje)

Neznam,dugo sam se dvoumio koji način bi bio najprikladniji i krajnje odlučih da to bude upravo čisto birokratski način-sortiranje po ladicama s time da svaka ladica ima slovo i minimalno dva broja.
Evo vam primjera pa vi vidite tko je ovdje lud:

T12/2 označava drugi teorem sa 12-ih predavanja s time da je broj 12 ipak ispred broja 2 jer se prvo lociraju predavanja u cijelosti pa zatim njihov sadržaj.

Skužio sam i to da čim vadim teorem iz ladice,dobro je za potvrdu jesam li na pravom mjestu,pogledati okolinu što se sve u toj ladici još nalazi,koji još papiri su unutra.
Dakle u okolini teorema 2 s lijeve strane je recimo prvi teorem pa samo proletim kroz njegov iskaz,zatim odem na desnu stranu i tamo je recimo neka lema pa odem kroz nju i zaključim-T12/2 je doista tamo gdje je neuron ''pristao''.
To je super korisna stvar jer se teoremi ''ljepe'' jedan na drugoga odnosno u dokazu jednog teorema naljepljeno je znanje iz prethodna dva pa se lijepo vidi kako se Rubikova kocka slaže.

T12/2/1 označava drugi teorem i prvi korolar sa 12-ih predavanja

Umjesto slova T može se naći i P-propozicija i L-lema.

um nije posuda koju treba napuniti već vatra koju treba rasplamsati…odmalena sam se bojao vatre,a i ako bih zapalio koju sve bi ostalo na pokušaju jer su mi šibice uvijek smočene.
Ma rasplamsat će se to vidjet ćete! Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:42 pet, 27. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]
Ma rasplamsat će se to vidjet ćete! :wink:[/quote]

Savjet: krajnji ti je čas da se baciš na sušenje šibica, a ne da skupljaš ogromnu hrpu lišća za potpalu kao mahniti jež. Ništa ti ono neće pomoći ako ti šibice budu mokre.
NHF,
Vincent Van Ear (napisa):

Savjet: krajnji ti je čas da se baciš na sušenje šibica, a ne da skupljaš ogromnu hrpu lišća za potpalu kao mahniti jež. Ništa ti ono neće pomoći ako ti šibice budu mokre.
NHF,

[Vrh]
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 0:41 sub, 28. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="Vincent Van Ear"]
Ma rasplamsat će se to vidjet ćete! :wink:[/quote]

NHF,[/quote]

Lagana vatrica gori,nisam još spreman da uzrokujem apsolutni požar...mahniti jež :lol:
veky (napisa):
Vincent Van Ear (napisa):

NHF,

Lagana vatrica gori,nisam još spreman da uzrokujem apsolutni požar...mahniti jež Laughing

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 22:46 sri, 8. 9. 2004    Naslov: Re: Sortiranje teorema u mozgu Citirajte i odgovorite

Češće pitaju teoreme s imenima ;)
Češće pitaju teoreme s imenima Wink

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum