Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadaci s derivacijama od e i ln
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 20:40 pet, 27. 8. 2004    Naslov: Zadaci s derivacijama od e i ln Citirajte i odgovorite

imam problem... :cry: dva mala zadatka. ako ima netko jako dobar da pomogne, bila bi mu jako zahvalna :D
1. f(x)=e^2x-ln2x
2. f(x)=ln(x^2-2x+5)
u oba zadatka treba izracunati n-tu derivaciju

[color=darkred][b]Admin edit:[/b] Pravo je cudo da ovaj topic nije nestao. :o Molim, procitati [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=2390]upute za preglednije pisanje poruka[/url] i postivati gostoprimstvo Foruma![/color] :evil:
imam problem... Crying or Very sad dva mala zadatka. ako ima netko jako dobar da pomogne, bila bi mu jako zahvalna Very Happy
1. f(x)=e^2x-ln2x
2. f(x)=ln(x^2-2x+5)

Admin edit: Pravo je cudo da ovaj topic nije nestao. Surprised Molim, procitati upute za preglednije pisanje poruka i postivati gostoprimstvo Foruma! Evil or Very Mad

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
22 = 24 - 2

PostPostano: 22:49 pet, 27. 8. 2004    Naslov: Re: Zadaci s derivacijama od e i ln Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]imam problem... :cry: dva mala zadatka. ako ima netko jako dobar da pomogne, bila bi mu jako zahvalna :D
1. f(x)=e^2x-ln2x
2. f(x)=ln(x^2-2x+5)
[/quote]

Hintovi:
1. - n-ta derivacija razlike je razlika n-tih derivacija
- svako deriviranje e^(kx) dodaje na samu funkciju još jedan faktor k , dakle n-ta derivacija će imati k^n ispred
- prva derivacija od ln je recipročna vrijednost. x^-1 se dalje derivira n-1 put prilično slično kao i polinomi

2. Rastavi na faktore. Ako su a i b nultočke (ovdje kompleksne) nazivnika, x^2-2x+5=(x-a)(x-b) , pa je ln toga ln produkta, odnosno zbroj ln-ova. Sad primijeni hintove za prethodni zadatak. Naravno, pomaci za -a i -b ne znače ništa bitno prilikom deriviranja -- ln(x-a) derivirano po x je 1/(x-a) , odnosno (x-a)^-1 , i dalje opet poput polinomâ.

Ako negdje zapne, viči.
HTH,
Anonymous (napisa):
imam problem... Crying or Very sad dva mala zadatka. ako ima netko jako dobar da pomogne, bila bi mu jako zahvalna Very Happy
1. f(x)=e^2x-ln2x
2. f(x)=ln(x^2-2x+5)

Hintovi:
1. - n-ta derivacija razlike je razlika n-tih derivacija
- svako deriviranje e^(kx) dodaje na samu funkciju još jedan faktor k , dakle n-ta derivacija će imati k^n ispred
- prva derivacija od ln je recipročna vrijednost. x^-1 se dalje derivira n-1 put prilično slično kao i polinomi

2. Rastavi na faktore. Ako su a i b nultočke (ovdje kompleksne) nazivnika, x^2-2x+5=(x-a)(x-b) , pa je ln toga ln produkta, odnosno zbroj ln-ova. Sad primijeni hintove za prethodni zadatak. Naravno, pomaci za -a i -b ne znače ništa bitno prilikom deriviranja – ln(x-a) derivirano po x je 1/(x-a) , odnosno (x-a)^-1 , i dalje opet poput polinomâ.

Ako negdje zapne, viči.
HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 13:35 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala veky!

sorry na greški!
u 1. zadatku ide sve na e: e^(2x-ln(2x))
a 2. zadatak je sa ispitnog roka i rješenje 50-te derivacije u 1 je 49!/2^25 a ja dobijem 0. :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Hvala veky!

sorry na greški!
u 1. zadatku ide sve na e: e^(2x-ln(2x))
a 2. zadatak je sa ispitnog roka i rješenje 50-te derivacije u 1 je 49!/2^25 a ja dobijem 0. Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
22 = 24 - 2

PostPostano: 13:57 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Hvala veky!

sorry na greški!
u 1. zadatku ide sve na e:[/quote]

Ne ide na e , već e ide na to. :-)

[quote] e^(2x-ln(2x))[/quote]

e^(2x-ln2x)=e^(2x)/e^ln2x=e^2x/2x=1/2*e^(2x)*x^-1 .
Za 1/2 je lako, a za preostali produkt iskoristiš Leibnizovu formulu.

[quote]a 2. zadatak je sa ispitnog roka i rješenje 50-te derivacije u 1 je 49!/2^25 a ja dobijem 0. :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:[/quote]

Odgovor je 49!/2^49 . Kako si ti dobio 0 ?
Anonymous (napisa):
Hvala veky!

sorry na greški!
u 1. zadatku ide sve na e:

Ne ide na e , već e ide na to. Smile

Citat:
e^(2x-ln(2x))

e^(2x-ln2x)=e^(2x)/e^ln2x=e^2x/2x=1/2*e^(2x)*x^-1 .
Za 1/2 je lako, a za preostali produkt iskoristiš Leibnizovu formulu.

Citat:
a 2. zadatak je sa ispitnog roka i rješenje 50-te derivacije u 1 je 49!/2^25 a ja dobijem 0. Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question

Odgovor je 49!/2^49 . Kako si ti dobio 0 ?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum