Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
insane_raver Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
lalala5 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:25 uto, 2. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="lalala5"]imam i ja par pitanja pa bih molila dobru dusu da odg :S
sta bi tocno trebalo znaciti "proizvoljno polje brojeva", "proizvoljni sekvencijalni spremnik" i "standardni sekvencijalni spremnik"?
i kod operatora [] u Vectoru jel razlika kod dohvacanja i mijenjanja elementa jedino sto je jedna funkcija const, a druga ne?? jer meni i kod dohvacanja racuna po funkciji za mijenjanje elementa pa bas i ne radi dobro.. :S.[/quote]
Proizvoljno polje brojeva znači da nemaš ograničenje na duljinu tog polja, tj. moraš preko template-a radit taj konstruktor.
Pod proizvoljni sekvencijalni spremnik spadaju vector, list i deque, pa pod proizvoljni se misli da mora raditi za bilo koji od ta tri... Isto preko template-a.
A na ovo zadnje pitanje... Odgovor će morat malo pričekat da napravim Vektor.
:)
Vidim da dosta ljudi buni sekvencijalni spremnik, tj. sto se smatra pod tim pa da ne ispadne da sam si ja tako odredio, zapravo pise tu na 29. slide-u:
http://web.math.pmf.unizg.hr/~vpetrice/OP/Vjezbe%2002%20-%20STL.pdf
A standardni u Vektoru je valjda vector...
Ovo zadnje nisam siguran...
[size=9][color=#999999]Added after 47 seconds:[/color][/size]
[quote="Anonymous"]pise da klasa broj predstavlja veliki cijeli broj, jel to znaci da brojevi iz te klase mogu biti i negativni? jer pise da je klasa reprezentirana nizom znamenaka, a ako npr. imamo -123 ovaj 1 je znamenka, a ne -1, a to bi znacilo da mogu biti sam pozitivni[/quote]
Mogu bit i negativni.
lalala5 (napisa): | imam i ja par pitanja pa bih molila dobru dusu da odg :S
sta bi tocno trebalo znaciti "proizvoljno polje brojeva", "proizvoljni sekvencijalni spremnik" i "standardni sekvencijalni spremnik"?
i kod operatora [] u Vectoru jel razlika kod dohvacanja i mijenjanja elementa jedino sto je jedna funkcija const, a druga ne?? jer meni i kod dohvacanja racuna po funkciji za mijenjanje elementa pa bas i ne radi dobro.. :S. |
Proizvoljno polje brojeva znači da nemaš ograničenje na duljinu tog polja, tj. moraš preko template-a radit taj konstruktor.
Pod proizvoljni sekvencijalni spremnik spadaju vector, list i deque, pa pod proizvoljni se misli da mora raditi za bilo koji od ta tri... Isto preko template-a.
A na ovo zadnje pitanje... Odgovor će morat malo pričekat da napravim Vektor.
Vidim da dosta ljudi buni sekvencijalni spremnik, tj. sto se smatra pod tim pa da ne ispadne da sam si ja tako odredio, zapravo pise tu na 29. slide-u:
A standardni u Vektoru je valjda vector...
Ovo zadnje nisam siguran...
Added after 47 seconds:
Anonymous (napisa): | pise da klasa broj predstavlja veliki cijeli broj, jel to znaci da brojevi iz te klase mogu biti i negativni? jer pise da je klasa reprezentirana nizom znamenaka, a ako npr. imamo -123 ovaj 1 je znamenka, a ne -1, a to bi znacilo da mogu biti sam pozitivni |
Mogu bit i negativni.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 22:16 uto, 2. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"][quote="kkarlo"][quote="Anonymous"]quot;]pise da klasa broj predstavlja veliki cijeli broj, jel to znaci da brojevi iz te klase mogu biti i negativni? jer pise da je klasa reprezentirana nizom znamenaka, a ako npr. imamo -123 ovaj 1 je znamenka, a ne -1, a to bi znacilo da mogu biti sam pozitivni[/quote]
Mogu bit i negativni.[/quote]
al onda to nije vise polje znamenaka[/quote]
Ako baš želiš tako matematički gledat ok.
Uzmi situaciju kad napraviš:
Broj X(13),Y(0);
Y=Y-X;
Koliki je Y?
Pretpostavljam da ti neće uzeti za zlo ako ne napraviš konstruktor za "-123" ali ipak treba ostavit mogućnost da će rezultat neke operacije bit negativan.
Piše da predstavlja cijeli broj, a ne prirodni pa stoga treba imati negdje pohranjen predznak...
Barem ja tako mislim...
Mozda sam u krivu...ali evo kako sam ja napravio:
Broj
{
int *brojcina;
char predznak;
};
Nije puno kompliciranije, a opet bolje pokrit i tu opciju, nego na toj gluposti mozda bodove izgubit...
Anonymous (napisa): | kkarlo (napisa): | Anonymous (napisa): | quot;]pise da klasa broj predstavlja veliki cijeli broj, jel to znaci da brojevi iz te klase mogu biti i negativni? jer pise da je klasa reprezentirana nizom znamenaka, a ako npr. imamo -123 ovaj 1 je znamenka, a ne -1, a to bi znacilo da mogu biti sam pozitivni |
Mogu bit i negativni. |
al onda to nije vise polje znamenaka |
Ako baš želiš tako matematički gledat ok.
Uzmi situaciju kad napraviš:
Broj X(13),Y(0);
Y=Y-X;
Koliki je Y?
Pretpostavljam da ti neće uzeti za zlo ako ne napraviš konstruktor za "-123" ali ipak treba ostavit mogućnost da će rezultat neke operacije bit negativan.
Piše da predstavlja cijeli broj, a ne prirodni pa stoga treba imati negdje pohranjen predznak...
Barem ja tako mislim...
Mozda sam u krivu...ali evo kako sam ja napravio:
Broj
{
int *brojcina;
char predznak;
};
Nije puno kompliciranije, a opet bolje pokrit i tu opciju, nego na toj gluposti mozda bodove izgubit...
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 8:15 sri, 3. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="lalala5"]
i kod operatora [] u Vectoru jel razlika kod dohvacanja i mijenjanja elementa jedino sto je jedna funkcija const, a druga ne?? jer meni i kod dohvacanja racuna po funkciji za mijenjanje elementa pa bas i ne radi dobro.. :S.[/quote]
Evo odgovora i na ovo pitanje... Ne tvrdim točnog odgovora, ali odgovora.
Evo kako sam ja to napravio...
[code:1]
struct zagrade
{
operator Broj(){}
Broj& operator=(Broj x){}
};
zagrade operator[](const int &x)
{
return zagrade(*this,x);
}
[/code:1]
Jer stvar je u tome da mi mjenjamo taj Vektor[i] samo ako iza dodje =.
Nema operatora ++,-- i slicnih, pa zasto ne ovako?
[size=9][color=#999999]Added after 20 minutes:[/color][/size]
Ono što me trenutno više brine je ovo:
Napravite konstruktore sve kao i u std::vectoru.
Zanima me dal to znači da moramo radit i iterator?
lalala5 (napisa): |
i kod operatora [] u Vectoru jel razlika kod dohvacanja i mijenjanja elementa jedino sto je jedna funkcija const, a druga ne?? jer meni i kod dohvacanja racuna po funkciji za mijenjanje elementa pa bas i ne radi dobro.. :S. |
Evo odgovora i na ovo pitanje... Ne tvrdim točnog odgovora, ali odgovora.
Evo kako sam ja to napravio...
Kod: |
struct zagrade
{
operator Broj(){}
Broj& operator=(Broj x){}
};
zagrade operator[](const int &x)
{
return zagrade(*this,x);
}
|
Jer stvar je u tome da mi mjenjamo taj Vektor[i] samo ako iza dodje =.
Nema operatora ++,– i slicnih, pa zasto ne ovako?
Added after 20 minutes:
Ono što me trenutno više brine je ovo:
Napravite konstruktore sve kao i u std::vectoru.
Zanima me dal to znači da moramo radit i iterator?
|
|
[Vrh] |
|
lalala5 Forumaš(ica)
|
Postano: 8:26 sri, 3. 4. 2013 Naslov: |
|
|
ma sto se tice [], tako sam japrvo bila napravila (kao u broju jel D) al nesto nije funkcioniralo i onda sam kod smart-pointera na primjeru stringova nasla da su to iste funkcije, ali ona koja vraca vrijednost je const, a ona koja mijenja nije const, ali meni uvijek racuna preko te druge, tu je problem...
[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes[/color][/size]
i sto se tice konstruktora, ja sam 4 napravila
Vector(int N)
Vector(int N, Type x)
Vector(const Vector& V)
Vector()
jer to su svi konstruktori vectora
ma sto se tice [], tako sam japrvo bila napravila (kao u broju jel D) al nesto nije funkcioniralo i onda sam kod smart-pointera na primjeru stringova nasla da su to iste funkcije, ali ona koja vraca vrijednost je const, a ona koja mijenja nije const, ali meni uvijek racuna preko te druge, tu je problem...
[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]
i sto se tice konstruktora, ja sam 4 napravila:
Vector(int N)
Vector(int N, Type x)
Vector(const Vector& V)
Vector()
jer to su svi konstruktori vectora
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 8:38 sri, 3. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="lalala5"]ma sto se tice [], tako sam japrvo bila napravila (kao u broju jel D) al nesto nije funkcioniralo i onda sam kod smart-pointera na primjeru stringova nasla da su to iste funkcije, ali ona koja vraca vrijednost je const, a ona koja mijenja nije const, ali meni uvijek racuna preko te druge, tu je problem...
[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]
Vector(int N)
Vector(int N, Type x)
Vector(const Vector& V)
Vector()
jer to su svi konstruktori vectora[/quote]
Ali nisu to svi...
slide 32 na slijedecem linku:
I sad me tek počelo bost u oči da trebamo napravit [b]parametriziranu[/b] klasu Vektor...
Šta bi znači trebalo bit moguće:
Vektor<int> Z;
Vektor<Broj> A;
?
lalala5 (napisa): | ma sto se tice [], tako sam japrvo bila napravila (kao u broju jel D) al nesto nije funkcioniralo i onda sam kod smart-pointera na primjeru stringova nasla da su to iste funkcije, ali ona koja vraca vrijednost je const, a ona koja mijenja nije const, ali meni uvijek racuna preko te druge, tu je problem...
Added after 1 minutes:
Vector(int N)
Vector(int N, Type x)
Vector(const Vector& V)
Vector()
jer to su svi konstruktori vectora |
Ali nisu to svi...
slide 32 na slijedecem linku:
I sad me tek počelo bost u oči da trebamo napravit parametriziranu klasu Vektor...
Šta bi znači trebalo bit moguće:
Vektor<int> Z;
Vektor<Broj> A;
?
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
sunny Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:13 sri, 3. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="sunny"]Msilim da se smije. Ja sam napisala s duljinom jer nisam znala kako bi drukcije znala koliko mi jedan Broj ima znamenaka :?
[size=9][color=#999999]Added after 57 minutes:[/color][/size]
meni nikako nije jasan operator[] u Broju, tj. sto on tocno radi.
Npr. Da li ako imamo Broj A od 5 znamenaka i ako pozovemo A[3] on ce ispisati ono sto je na 3. mjestu u A, a ako pozovemo A[7] on ce dodati neke random znamenke na 6. i 7.mjesto? :?[/quote]
Da ne objasnjavam, pogledaj na stranici prije, tam je dosta dobro objasnjeno...
Ne dodaju se random znamenke nego se stavljaju nule... Ali kazem, pogledaj na stranici prije...
Ako netko razumije kako bi trebale funkcionirat dijagonalna i normalna matrica u klasi Matrica molim da to podijeli samnom. Nemam blage veze sto se tu uopce trazi. Implementirajte dijagonalnu i normalnu matricu, mislim pa sto da implementiram? S kojim konstruktorima?
Ako je konstruktor polje[][] za dijagonalnu matricu dal onda sam uzimam elemente s dijagonale ili sto? Samo mi nemojte rec da je trebam probat dijagonalizirat, i to uzet kao dijagonalnu, a vratit 0 ako se nemoze dijagonalizirat... :P
I sto znaci normalna? Dal se to misli u smislu da komutira sa svojom adjungiranom matricom(iako ne vidim neki smisao u tome u ovom zadatku) ili normalna u smislu da moze imat svugdje svakakve elemente, za razliku od dijagonalne?
Taj cijeli dio zadatka mi nije bas jasan, pa ako ga netko razumije... Bilo bi krasno kada bi ga malo objasni-o/la.
sunny (napisa): | Msilim da se smije. Ja sam napisala s duljinom jer nisam znala kako bi drukcije znala koliko mi jedan Broj ima znamenaka
Added after 57 minutes:
meni nikako nije jasan operator[] u Broju, tj. sto on tocno radi.
Npr. Da li ako imamo Broj A od 5 znamenaka i ako pozovemo A[3] on ce ispisati ono sto je na 3. mjestu u A, a ako pozovemo A[7] on ce dodati neke random znamenke na 6. i 7.mjesto? |
Da ne objasnjavam, pogledaj na stranici prije, tam je dosta dobro objasnjeno...
Ne dodaju se random znamenke nego se stavljaju nule... Ali kazem, pogledaj na stranici prije...
Ako netko razumije kako bi trebale funkcionirat dijagonalna i normalna matrica u klasi Matrica molim da to podijeli samnom. Nemam blage veze sto se tu uopce trazi. Implementirajte dijagonalnu i normalnu matricu, mislim pa sto da implementiram? S kojim konstruktorima?
Ako je konstruktor polje[][] za dijagonalnu matricu dal onda sam uzimam elemente s dijagonale ili sto? Samo mi nemojte rec da je trebam probat dijagonalizirat, i to uzet kao dijagonalnu, a vratit 0 ako se nemoze dijagonalizirat...
I sto znaci normalna? Dal se to misli u smislu da komutira sa svojom adjungiranom matricom(iako ne vidim neki smisao u tome u ovom zadatku) ili normalna u smislu da moze imat svugdje svakakve elemente, za razliku od dijagonalne?
Taj cijeli dio zadatka mi nije bas jasan, pa ako ga netko razumije... Bilo bi krasno kada bi ga malo objasni-o/la.
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
lalala5 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 10:27 čet, 4. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="lalala5"]sto se tice parametriziranog vektora, to ti nije tesko, samo stavis temlate ispred.
A za matricu je katastrofa. Ko prvo pise sucelje, znaci da nema konstruktora i da su sve funkcije ciste virtualne. I onda treba implemetirati dijagonalnu i normalnu. Znaci da Matricu necemo ni moci stvoriti nego samo Dijagonalnu i normalnu??? to sam ja bar tako skuzila.
I te sve funkcije su zapravo operatori, jel se to uopce moze postaviti kao ciste virtualne?? ja to jos nigdje nisam vidjela...[/quote]
Ma da, sredio sam vektor, sad me sam muči ta matrica...
Poslao sam mail asistentu, pa ću pričekat subotu, mislim da se tada vraća pa onda ovisno o odgovoru napravit... Ne da mi se radit nešto kad ne znam što se traži...
A i dvije od tri klase su ok...
:D
lalala5 (napisa): | sto se tice parametriziranog vektora, to ti nije tesko, samo stavis temlate ispred.
A za matricu je katastrofa. Ko prvo pise sucelje, znaci da nema konstruktora i da su sve funkcije ciste virtualne. I onda treba implemetirati dijagonalnu i normalnu. Znaci da Matricu necemo ni moci stvoriti nego samo Dijagonalnu i normalnu??? to sam ja bar tako skuzila.
I te sve funkcije su zapravo operatori, jel se to uopce moze postaviti kao ciste virtualne?? ja to jos nigdje nisam vidjela... |
Poslao sam mail asistentu, pa ću pričekat subotu, mislim da se tada vraća pa onda ovisno o odgovoru napravit... Ne da mi se radit nešto kad ne znam što se traži...
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 12:21 čet, 4. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="kkarlo"][quote="lalala5"]sto se tice parametriziranog vektora, to ti nije tesko, samo stavis temlate ispred.
I te sve funkcije su zapravo operatori, jel se to uopce moze postaviti kao ciste virtualne?? ja to jos nigdje nisam vidjela...[/quote]
:D[/quote]
nadajmo se da su dvije od tri klase dovoljne za pola bodova :D
i jel moramo na kraju pisat operator % kod prve klase? nesto je na vjezbama bilo pricanja da nam to moze izbacit
kkarlo (napisa): | lalala5 (napisa): | sto se tice parametriziranog vektora, to ti nije tesko, samo stavis temlate ispred.
I te sve funkcije su zapravo operatori, jel se to uopce moze postaviti kao ciste virtualne?? ja to jos nigdje nisam vidjela... |
|
nadajmo se da su dvije od tri klase dovoljne za pola bodova
i jel moramo na kraju pisat operator % kod prve klase? nesto je na vjezbama bilo pricanja da nam to moze izbacit
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:26 čet, 4. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"][quote="kkarlo"][quote="lalala5"]sto se tice parametriziranog vektora, to ti nije tesko, samo stavis temlate ispred.
:D[/quote]
nadajmo se da su dvije od tri klase dovoljne za pola bodova :D
i jel moramo na kraju pisat operator [b]%[/b] kod prve klase? nesto je na vjezbama bilo pricanja da nam to moze izbacit[/quote]
?
Ostatak pri djeljenju? :P
Ne treba pisat za %, / pa čak ni za -. Rekao je asistent da je dovoljno za + i * napravit.
Super stvar je sto sam to saznao tek kad sam napravio sve cetiri operacije. :lol:
Evo copy paste iz maila jos u subotu:
"Bilo bi dobro napraviti sve operatore, ali nije TO poanta ove zadaće, može samo + i *, ali trebaju dobro raditi, bez nepotrebnih kopiranja."
Anonymous (napisa): | kkarlo (napisa): | lalala5 (napisa): | sto se tice parametriziranog vektora, to ti nije tesko, samo stavis temlate ispred.
|
nadajmo se da su dvije od tri klase dovoljne za pola bodova
i jel moramo na kraju pisat operator % kod prve klase? nesto je na vjezbama bilo pricanja da nam to moze izbacit |
?
Ostatak pri djeljenju?
Ne treba pisat za %, / pa čak ni za -. Rekao je asistent da je dovoljno za + i * napravit.
Super stvar je sto sam to saznao tek kad sam napravio sve cetiri operacije.
Evo copy paste iz maila jos u subotu:
"Bilo bi dobro napraviti sve operatore, ali nije TO poanta ove zadaće, može samo + i *, ali trebaju dobro raditi, bez nepotrebnih kopiranja."
|
|
[Vrh] |
|
|