Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
El_Loco Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
BlameGame Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
dodgin_lions Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:31 ned, 24. 3. 2013 Naslov: |
|
|
DZ Višedimenzionalna polja
Zad.1.
[quote]Napišite program koji učitava prirodni broj n ≤ 17 i niz od n cijelih brojeva. Program treba kreirati donjetrokutastu matricu M reda n kojoj se učitani brojevi nalaze na dijagonali (redom kojim su učitani), a za elemente ispod dijagonale vrijedi:
M(i,j)=(2M(i−1,j) −7M(i,j+1)) mod 7624404,
gdje mod označava nenegativni ostatak pri dijeljenju lijevog broja s desnim.
Program treba ispisati elemente posljednjeg retka matrice M (ispisane brojeve odvojite razmakom).[/quote]
Za unos 4 -20 -26 -23 -25 ispis je:
[code:1]-20 0 0 0
142 -26 0 0
7623925 109 -23 0
3837 7623719 129 -25[/code:1]
Naravno, javlja da je netočno za taj input. Kakav bi ispis trebao biti? (Ispisuje se dakle zadnji red matrice.)
DZ Višedimenzionalna polja
Zad.1.
Citat: | Napišite program koji učitava prirodni broj n ≤ 17 i niz od n cijelih brojeva. Program treba kreirati donjetrokutastu matricu M reda n kojoj se učitani brojevi nalaze na dijagonali (redom kojim su učitani), a za elemente ispod dijagonale vrijedi:
M(i,j)=(2M(i−1,j) −7M(i,j+1)) mod 7624404,
gdje mod označava nenegativni ostatak pri dijeljenju lijevog broja s desnim.
Program treba ispisati elemente posljednjeg retka matrice M (ispisane brojeve odvojite razmakom). |
Za unos 4 -20 -26 -23 -25 ispis je:
Kod: | -20 0 0 0
142 -26 0 0
7623925 109 -23 0
3837 7623719 129 -25 |
Naravno, javlja da je netočno za taj input. Kakav bi ispis trebao biti? (Ispisuje se dakle zadnji red matrice.)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
dodgin_lions Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 17:12 sri, 3. 4. 2013 Naslov: |
|
|
Ti trikovi su simpaticni, ali mogu te kostati. Recimo, da je zadatak rekao
"Napisite funkciju [tt]double c(int n)[/tt] koja..."
ovo ne bi bilo dobro. A kasnije (mislim na RP1) cete imati zadano upravo kakve funkcije napisati i, ako izmijenite headere, stvar se raspadne. Automatski verifikator nema milosti.
Zasto je tako tesko [tt]x/y[/tt] jednostavno zamijeniti s [tt](double)x/y[/tt], kako je objasnjeno jos u prvom semestru?
Ti trikovi su simpaticni, ali mogu te kostati. Recimo, da je zadatak rekao
"Napisite funkciju double c(int n) koja..."
ovo ne bi bilo dobro. A kasnije (mislim na RP1) cete imati zadano upravo kakve funkcije napisati i, ako izmijenite headere, stvar se raspadne. Automatski verifikator nema milosti.
Zasto je tako tesko x/y jednostavno zamijeniti s (double)x/y, kako je objasnjeno jos u prvom semestru?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)

|
Postano: 21:06 sri, 3. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Ti trikovi su simpaticni, ali mogu te kostati. Recimo, da je zadatak rekao
"Napisite funkciju [tt]double c(int n)[/tt] koja..."
Zasto je tako tesko [tt]x/y[/tt] jednostavno zamijeniti s [tt](double)x/y[/tt], kako je objasnjeno jos u prvom semestru?[/quote]
Jer "čovjek" znaci "zaboravno biće" :D
Pitanje: zasto mi ovo ne radi? Znaci, zelim naci najveci prosti djelitelj.
[code:1]
#include<stdio.h>
int prost(int x){
int p=2, maxi=0;
while(x>1)
{
if (x%p==0)
{
if(p>=maxi)
maxi=p;
while(x%maxi==0) x=x/maxi;
}
++p;
}
return maxi;
}
int main (void) {
int n, m;
scanf("%d\n", &n);
m=prost(n);
printf("Najveci prosti djelitelj: %d", m);
return 0;
[/code:1]
Radi, radi, samo sam zeznula sto sam u gl.programu --->
scanf("%d\n", &n);
ne znam sta mi bi, pa stavih tu \n
vsego (napisa): | Ti trikovi su simpaticni, ali mogu te kostati. Recimo, da je zadatak rekao
"Napisite funkciju double c(int n) koja..."
Zasto je tako tesko x/y jednostavno zamijeniti s (double)x/y, kako je objasnjeno jos u prvom semestru? |
Jer "čovjek" znaci "zaboravno biće"
Pitanje: zasto mi ovo ne radi? Znaci, zelim naci najveci prosti djelitelj.
Kod: |
#include<stdio.h>
int prost(int x){
int p=2, maxi=0;
while(x>1)
{
if (x%p==0)
{
if(p>=maxi)
maxi=p;
while(x%maxi==0) x=x/maxi;
}
++p;
}
return maxi;
}
int main (void) {
int n, m;
scanf("%d\n", &n);
m=prost(n);
printf("Najveci prosti djelitelj: %d", m);
return 0;
|
Radi, radi, samo sam zeznula sto sam u gl.programu →
scanf("%d\n", &n);
ne znam sta mi bi, pa stavih tu \n
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)

|
Postano: 23:19 sri, 3. 4. 2013 Naslov: |
|
|
Napišite program koji učitava prirodni broj k < 9, te niz od k različitih dekadskih znamenaka. Ukoliko učitane znamenke nisu različite, program treba ispisati poruku "Greska!" (bez navodnika).
Program treba ispisati sumu svih prirodnih brojeva čije su znamenke iz učitanog niza, te se ne ponavljaju unutar jednog broja.
Na primjer, za k = 2 i učitane brojeve 1 i 3, program ispisuje "48" (jer je 1+3+13+31=48).
Provjerila sam svoj program za unos podataka iz zadatka, i za recimo unos k=3, i znamenke 1,2,3. To se jos nekako dalo na ruke izracunati i ispalo mi je dobro.
Pitanje: da li je moj kod dobar i za ostale unose? Da li je to moglo puno ljepše i kraće napisati (mislim, da li su se neke stvari mogle odjednom u jednom koraku obaviti)?
#include<stdio.h>
#include<math.h>
int main (void)
{
int k, i, j, sum=0, p;
scanf("%d", &k);
int s[k];
for(i=0; i<k && k<9; ++i)
scanf("%d", &s[i]);
for(i=0; i<k; ++i)
for (j=i+1; j<k; ++j)
{
if(s[i]==s[j])
printf ("Greska.\n");
}
for(i=0; i<k; ++i)
sum+=s[i];
for(p=k-1; p>0; --p)
{
for(i=0; i<k; ++i)
{
for(j=0; j<k; ++j)
if(s[i]!=s[j]) sum+=s[i]* pow(10,p) + s[j]* pow(10,p-1);
}
}
if(k>2)
{
for(i=0; i<k; ++i)
sum+=(k-1)*s[i];
}
printf("%d\n", sum);
return 0;
}
[size=9][color=#999999]Added after 26 minutes:[/color][/size]
Nije prihvaceno kao tocno rjesenje. :cry:
Napišite program koji učitava prirodni broj k < 9, te niz od k različitih dekadskih znamenaka. Ukoliko učitane znamenke nisu različite, program treba ispisati poruku "Greska!" (bez navodnika).
Program treba ispisati sumu svih prirodnih brojeva čije su znamenke iz učitanog niza, te se ne ponavljaju unutar jednog broja.
Na primjer, za k = 2 i učitane brojeve 1 i 3, program ispisuje "48" (jer je 1+3+13+31=4 .
Provjerila sam svoj program za unos podataka iz zadatka, i za recimo unos k=3, i znamenke 1,2,3. To se jos nekako dalo na ruke izracunati i ispalo mi je dobro.
Pitanje: da li je moj kod dobar i za ostale unose? Da li je to moglo puno ljepše i kraće napisati (mislim, da li su se neke stvari mogle odjednom u jednom koraku obaviti)?
#include<stdio.h>
#include<math.h>
int main (void)
{
int k, i, j, sum=0, p;
scanf("%d", &k);
int s[k];
for(i=0; i<k && k<9; ++i)
scanf("%d", &s[i]);
for(i=0; i<k; ++i)
for (j=i+1; j<k; ++j)
{
if(s[i]==s[j])
printf ("Greska.\n");
}
for(i=0; i<k; ++i)
sum+=s[i];
for(p=k-1; p>0; --p)
{
for(i=0; i<k; ++i)
{
for(j=0; j<k; ++j)
if(s[i]!=s[j]) sum+=s[i]* pow(10,p) + s[j]* pow(10,p-1);
}
}
if(k>2)
{
for(i=0; i<k; ++i)
sum+=(k-1)*s[i];
}
printf("%d\n", sum);
return 0;
}
|
Added after 26 minutes:
Nije prihvaceno kao tocno rjesenje.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 0:55 čet, 4. 4. 2013 Naslov: |
|
|
Kao prvo, [tt]"Greska[color=red][b]![/b][/color]"[/tt].
Drugo, [tt]int s[k];[/tt] ti na kolokviju nece proci jer nije po ANSI standardu. [b]Mislim[/b] da verifikatoru ne smeta, no nisam siguran. Ako hoces tako, onda [tt]malloc()[/tt], ali posto imas gornju ogradu na [tt]k[/tt], dosta je [tt]s[8][/tt].
Trece, nece ucitati nista za [tt]k >= 9[/tt] (verifikatoru to ne smeta, jer zadatak garantira da je [tt]k < 9[/tt]).
Cetvrto, bez rekurzije to vjerojatno neces rijesiti (nije nemoguce, ali mislim da je studentima teze). Pogledaj si glavne petlje: imas znamenke [tt]s[i][/tt] i [tt]s[j][/tt] (brojevi oblika [tex]xy0\dots0[/tex]) i jos u dodatnoj petlji nekako dodajes [tt](k-1) * s[i][/tt] (kakve veze [tt]k-1[/tt] ima?! :shock:). Kako bi to pokupilo sve mogucnosti za 3 ili vise znamenaka?
Peto, teoretski maksimalni broj je 98765432. Bilo bi dobro upotrijebiti [tt]long[/tt] umjesto [tt]int[/tt].
Sesto, [tt]pow()[/tt] radi s realnim brojevima, sto nije pametno mijesati u cjelobrojne probleme.
Osnovna ideja zadatka je "ispis svih permutacija svih podskupova" (sto je neznatno lakse nego samo "svih podskupova", jer ne treba paziti da se redoslijedi ne ponavljaju), sto se radi -- cini mi se -- na predavanjima.
Ovaj zadatak je podosta razglaban po Forumu, pa mozes potraziti.
Kao prvo, "Greska!".
Drugo, int s[k]; ti na kolokviju nece proci jer nije po ANSI standardu. Mislim da verifikatoru ne smeta, no nisam siguran. Ako hoces tako, onda malloc(), ali posto imas gornju ogradu na k, dosta je s[8].
Trece, nece ucitati nista za k >= 9 (verifikatoru to ne smeta, jer zadatak garantira da je k < 9).
Cetvrto, bez rekurzije to vjerojatno neces rijesiti (nije nemoguce, ali mislim da je studentima teze). Pogledaj si glavne petlje: imas znamenke s[i] i s[j] (brojevi oblika [tex]xy0\dots0[/tex]) i jos u dodatnoj petlji nekako dodajes (k-1) * s[i] (kakve veze k-1 ima?! ). Kako bi to pokupilo sve mogucnosti za 3 ili vise znamenaka?
Peto, teoretski maksimalni broj je 98765432. Bilo bi dobro upotrijebiti long umjesto int.
Sesto, pow() radi s realnim brojevima, sto nije pametno mijesati u cjelobrojne probleme.
Osnovna ideja zadatka je "ispis svih permutacija svih podskupova" (sto je neznatno lakse nego samo "svih podskupova", jer ne treba paziti da se redoslijedi ne ponavljaju), sto se radi – cini mi se – na predavanjima.
Ovaj zadatak je podosta razglaban po Forumu, pa mozes potraziti.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
beuler Forumaš(ica)

|
Postano: 15:42 čet, 4. 4. 2013 Naslov: |
|
|
zadatak sa Kemije Epruvetićem :lol:
(svaka bakterija se razmnozi za faktor 5, umre nakon 3 dana)
preko jedne rekurzije (krivo) rijesen
moze li itko objasniti zasto se ovako ne moze, sto propustam
#include <stdio.h>
int f(int p, int n, int ziv, int uk){
if(ziv!=3 && uk==n)return p*6;
if(ziv==3)return p*5;
return (f(p,n,ziv+1,uk+1)+f(p*5,n,0,uk+1));
}
int main(void){
int p,n;
scanf("%d %d",&p,&n);
printf("%d",f(p,n,1,1));
return 0;
}
EDIT: skuzih, u zadnjem redu treba ici 1 umjesto 0 i ziv==3 slucaj mi je krivo vracao (treba ponovno pozvati funkciju sa p*5 i ziv+1)
zadatak sa Kemije Epruvetićem
(svaka bakterija se razmnozi za faktor 5, umre nakon 3 dana)
preko jedne rekurzije (krivo) rijesen
moze li itko objasniti zasto se ovako ne moze, sto propustam
#include <stdio.h>
int f(int p, int n, int ziv, int uk){
if(ziv!=3 && uk==n)return p*6;
if(ziv==3)return p*5;
return (f(p,n,ziv+1,uk+1)+f(p*5,n,0,uk+1));
}
int main(void){
int p,n;
scanf("%d %d",&p,&n);
printf("%d",f(p,n,1,1));
return 0;
}
|
EDIT: skuzih, u zadnjem redu treba ici 1 umjesto 0 i ziv==3 slucaj mi je krivo vracao (treba ponovno pozvati funkciju sa p*5 i ziv+1)
_________________ Sumnjam, dakle možda jesam.
Zadnja promjena: beuler; 16:17 čet, 4. 4. 2013; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Shirohige Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 16:22 čet, 4. 4. 2013 Naslov: |
|
|
@beuler:
Stavi [tt]n = 2[/tt]. Ako dobro gledam, vratit ce [tt]6*p + 6*(p*5)[/tt], sto je jednako [tex]36p[/tex]. Kako, uz faktor 5, mozes dobiti 36 puta vise nakon prvog dana?
Logika ti je obratna. Rekurzije su, zapravo, matematicka indukcija. Rijesis bazu (to su terminatorski [tt]if[/tt]-ovi), a ostalo rijesis pozivanjem za manje vrijednosti (to je dio koji u indukciji kaze "posto vrijedi za [tex]<n[/tex], uvrstimo i dobijemo za [tex]n[/tex]").
Dakle, kreni of [tt]f(p, n)[/tt] i izrazi ju preko tih parametara. Ne sjecam se tocno texta zadatka, no ideja je da se definiraju rekurzije [tt]koliko_ih_je_rodjeno(p,n)[/tt] koja kaze koliko je tocno rodjeno bakterija [tt]n[/tt]-ti dan i [tt]koliko_ih_ima_ukupno(p,n)[/tt] koja kaze koliko bakterija ukupno postoji na [tt]n[/tt]-ti dan. Moze se i bez dvostruke rekurzije, no smatram da je ovako preglednije.
Spominjao se vec K. Epruvetic na Forumu, pa potrazi (sa i bez kvacice, ili si pomozi s Guglom).
@Shirohige: :shocked!:
Pa gdje u zadatku pise da moras izracunati geometrijsku sredinu?!
Pogledaj uputu u zadatku 7.1.7. Prvi dio je tocno sto ti ovdje treba.
@beuler:
Stavi n = 2. Ako dobro gledam, vratit ce 6*p + 6*(p*5), sto je jednako [tex]36p[/tex]. Kako, uz faktor 5, mozes dobiti 36 puta vise nakon prvog dana?
Logika ti je obratna. Rekurzije su, zapravo, matematicka indukcija. Rijesis bazu (to su terminatorski if-ovi), a ostalo rijesis pozivanjem za manje vrijednosti (to je dio koji u indukciji kaze "posto vrijedi za [tex]<n[/tex], uvrstimo i dobijemo za [tex]n[/tex]").
Dakle, kreni of f(p, n) i izrazi ju preko tih parametara. Ne sjecam se tocno texta zadatka, no ideja je da se definiraju rekurzije koliko_ih_je_rodjeno(p,n) koja kaze koliko je tocno rodjeno bakterija n-ti dan i koliko_ih_ima_ukupno(p,n) koja kaze koliko bakterija ukupno postoji na n-ti dan. Moze se i bez dvostruke rekurzije, no smatram da je ovako preglednije.
Spominjao se vec K. Epruvetic na Forumu, pa potrazi (sa i bez kvacice, ili si pomozi s Guglom).
@Shirohige:
Pogledaj uputu u zadatku 7.1.7. Prvi dio je tocno sto ti ovdje treba.
|
|
[Vrh] |
|
Shirohige Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:23 čet, 4. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="Shirohige"][quote="vsego"]
@Shirohige: :shocked!:
Pogledaj uputu u zadatku 7.1.7. Prvi dio je tocno sto ti ovdje treba.[/quote]
Zadatak 4.4.2. Napisite program koji ucitava nenegativne realne brojeve dok ne ucita nulu. Program treba ispisati one ucitane brojeve koji su strogo veci od [b]geometrijske sredine ucitanih[/b].
Zadatak 4.4.3. Pokusajte rijesiti prethodni zadatak bez upotrebe funkcija iz biblioteke math (dakle, bez pow()).
:?
Ja nisam napravio ispis strogo većih od geometrijske sredine jer me samo dio s geom. sredinom zanima, ovo drugo je lagano...[/quote]
I dalje nigdje ne piše da treba računati geometrijsku sredinu, nego da treba provjeriti da li je neki nenegativni broj veći od geometrijske sredine.
Za [tex]x,a_0, a_1,\ldots,a_n\in[0,+\infty\rangle[/tex] vrijedi [tex]x>\left(\prod\limits_{i=0}^{n}a_i\right)^{\frac{1}{n}} \iff x^n > \prod\limits_{i=0}^{n}a_i[/tex].
Shirohige (napisa): | vsego (napisa): |
@Shirohige:
Pogledaj uputu u zadatku 7.1.7. Prvi dio je tocno sto ti ovdje treba. |
Zadatak 4.4.2. Napisite program koji ucitava nenegativne realne brojeve dok ne ucita nulu. Program treba ispisati one ucitane brojeve koji su strogo veci od geometrijske sredine ucitanih.
Zadatak 4.4.3. Pokusajte rijesiti prethodni zadatak bez upotrebe funkcija iz biblioteke math (dakle, bez pow()).
Ja nisam napravio ispis strogo većih od geometrijske sredine jer me samo dio s geom. sredinom zanima, ovo drugo je lagano... |
I dalje nigdje ne piše da treba računati geometrijsku sredinu, nego da treba provjeriti da li je neki nenegativni broj veći od geometrijske sredine.
Za [tex]x,a_0, a_1,\ldots,a_n\in[0,+\infty\rangle[/tex] vrijedi [tex]x>\left(\prod\limits_{i=0}^{n}a_i\right)^{\frac{1}{n}} \iff x^n > \prod\limits_{i=0}^{n}a_i[/tex].
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Shirohige Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:29 čet, 4. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="mdoko"]
Za [tex]x,a_0, a_1,\ldots,a_n\in[0,+\infty\rangle[/tex] vrijedi [tex]x>\left(\prod\limits_{i=0}^{n}a_i\right)^{\frac{1}{n}} \iff x^n > \prod\limits_{i=0}^{n}a_i[/tex].[/quote]
Ou :shock:
Hvala!
mdoko (napisa): |
Za [tex]x,a_0, a_1,\ldots,a_n\in[0,+\infty\rangle[/tex] vrijedi [tex]x>\left(\prod\limits_{i=0}^{n}a_i\right)^{\frac{1}{n}} \iff x^n > \prod\limits_{i=0}^{n}a_i[/tex]. |
Ou
Hvala!
|
|
[Vrh] |
|
|