Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
pedro Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
simon11 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:39 sub, 6. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote]ako je netko riješio 5. iz 2011. http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/udg/k1010411.pdf molim pomoć našla sam vektor glavne normale preko B i T...postavila uvjet da je okomit na vektor normale ravnine yz, tj na (1,0,0) i dobila nešto bezveze...molim neku ideju[/quote]
To je to, ideja je na mjestu :)
Sto si tocno dobila za vektor N(t)? Sjeti se ako nisi, da si olaksas da prilikom racunanja vektorskog produkta B(t)xT(t) da ti je dovoljno da izracunas samo prvu koordinatu upravo zbog ovoga (1,0,0).
Ja dobijem da je nakon skalarnog mnozenja
[tex]g'(t)g''(t)-sin(t)cos(t)=0[/tex]
Kako to mozes povezati s onim sto se treba dokazati?
Hint je dolje.
[spoiler]Probaj derivirati ovo sto se treba dokazati ;)[/spoiler]
[quote]dobijem istu točku, (0,1)[/quote]
Kako mozes dobiti tu tocku?
Citat: | ako je netko riješio 5. iz 2011. http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/udg/k1010411.pdf molim pomoć našla sam vektor glavne normale preko B i T...postavila uvjet da je okomit na vektor normale ravnine yz, tj na (1,0,0) i dobila nešto bezveze...molim neku ideju |
To je to, ideja je na mjestu
Sto si tocno dobila za vektor N(t)? Sjeti se ako nisi, da si olaksas da prilikom racunanja vektorskog produkta B(t)xT(t) da ti je dovoljno da izracunas samo prvu koordinatu upravo zbog ovoga (1,0,0).
Hint je dolje.
Spoiler [hidden; click to show]: | Probaj derivirati ovo sto se treba dokazati  |
Citat: | dobijem istu točku, (0,1) |
Kako mozes dobiti tu tocku?
Zadnja promjena: simon11; 0:30 ned, 7. 4. 2013; ukupno mijenjano 3 put/a.
|
|
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
simon11 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:02 sub, 6. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote]oprosti geometrija mi nije bolja strana :S[/quote]
A kako onda stojis s fizikom? :D
Derivacija u nekoj tocki na krivulji ti "mjeri" koliko se kivulja promijenila dakle neki njen tok, laicki receno, dakle brzina, e pa onda analogno 2.derivacija ti mjeri koliko se brzo ta brzina mjenjanja krivulje mijenja, dakle akceleracija, a mi dobijemo da je brzina u toj tocki nula, pa se postavlja pitanje ima li smisla tu uopce gledati promjenu brzine, tj.akceleraciju?
Citat: | oprosti geometrija mi nije bolja strana :S |
A kako onda stojis s fizikom?
Derivacija u nekoj tocki na krivulji ti "mjeri" koliko se kivulja promijenila dakle neki njen tok, laicki receno, dakle brzina, e pa onda analogno 2.derivacija ti mjeri koliko se brzo ta brzina mjenjanja krivulje mijenja, dakle akceleracija, a mi dobijemo da je brzina u toj tocki nula, pa se postavlja pitanje ima li smisla tu uopce gledati promjenu brzine, tj.akceleraciju?
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)

|
Postano: 22:05 sub, 6. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="simon11"][quote]oprosti geometrija mi nije bolja strana :S[/quote]
A kako onda stojis s fizikom? :D
Derivacija u nekoj tocki na krivulji ti "mjeri" koliko se kivulja promijenila dakle neki njen tok, laicki receno, dakle brzina, e pa onda analogno 2.derivacija ti mjeri koliko se brzo ta brzina mjenjanja krivulje mijenja, dakle akceleracija, a mi dobijemo da je brzina u toj tocki nula, pa se postavlja pitanje ima li smisla tu uopce gledati promjenu brzine, tj.akceleraciju?[/quote]
ne pitaj za fiziku hahaha
fizika 0 bodova, u srednjoj niš nismo radili, samo pričali lovačke priče, doslovnoo!
jel to povezano nekaj s pravcem :P
simon11 (napisa): | Citat: | oprosti geometrija mi nije bolja strana :S |
A kako onda stojis s fizikom?
Derivacija u nekoj tocki na krivulji ti "mjeri" koliko se kivulja promijenila dakle neki njen tok, laicki receno, dakle brzina, e pa onda analogno 2.derivacija ti mjeri koliko se brzo ta brzina mjenjanja krivulje mijenja, dakle akceleracija, a mi dobijemo da je brzina u toj tocki nula, pa se postavlja pitanje ima li smisla tu uopce gledati promjenu brzine, tj.akceleraciju? |
ne pitaj za fiziku hahaha
fizika 0 bodova, u srednjoj niš nismo radili, samo pričali lovačke priče, doslovnoo!
jel to povezano nekaj s pravcem
|
|
[Vrh] |
|
simon11 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:41 sub, 6. 4. 2013 Naslov: |
|
|
To ti je povezano s bilo kojom f-jom, zato su derivacije toliko jako prosirene, ali da daleko najbolje ti je zamisliti pravac.
Derivacijom pravca ti uvijek dobijes neku konstantu, tj. ako je pravac zadan
[tex]f(x)=ax+b\ a \neq 0[/tex] njegova derivacija je
[tex]f'(x)=a[/tex], a to ti mjeri koliko se f-ja penje ili pada, i sada vidis da to ne ovisi o x dakle u pravac svakoj tocki pada/raste jednoliko(zapravo ovdje govorimo o nagibu, ocito).
Nadalje druga derivacija je
[tex]f''(x)=0[/tex], to ti je ta "akceleracija" sto sam ti htio pribliziti, dakle ona je nula, to ti znaci da nema promjene brzine pada/rasta pravca.
A u ovom nasom primjeru imam situaciju slicnu ovoj
f(x)=a njena je derivacija 0 [tex]\forall x[/tex] pa ti nema bas smisla definirati promjenu brzine, kada je ona stalno 0.
Mozda ima nekih gresaka sto sam naveo, ali mislim da je ovaj dio jako bitan, cisto da znas sto se dogadja kada nesto deriviras :)
To ti je povezano s bilo kojom f-jom, zato su derivacije toliko jako prosirene, ali da daleko najbolje ti je zamisliti pravac.
Derivacijom pravca ti uvijek dobijes neku konstantu, tj. ako je pravac zadan
[tex]f(x)=ax+b\ a \neq 0[/tex] njegova derivacija je
[tex]f'(x)=a[/tex], a to ti mjeri koliko se f-ja penje ili pada, i sada vidis da to ne ovisi o x dakle u pravac svakoj tocki pada/raste jednoliko(zapravo ovdje govorimo o nagibu, ocito).
Nadalje druga derivacija je
[tex]f''(x)=0[/tex], to ti je ta "akceleracija" sto sam ti htio pribliziti, dakle ona je nula, to ti znaci da nema promjene brzine pada/rasta pravca.
A u ovom nasom primjeru imam situaciju slicnu ovoj
f(x)=a njena je derivacija 0 [tex]\forall x[/tex] pa ti nema bas smisla definirati promjenu brzine, kada je ona stalno 0.
Mozda ima nekih gresaka sto sam naveo, ali mislim da je ovaj dio jako bitan, cisto da znas sto se dogadja kada nesto deriviras
[Vrh] |
|
c4rimson Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
simon11 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ryssa Forumaš(ica)

|
Postano: 8:57 ned, 7. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="simon11"][quote]ako je netko riješio 5. iz 2011. http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/udg/k1010411.pdf molim pomoć našla sam vektor glavne normale preko B i T...postavila uvjet da je okomit na vektor normale ravnine yz, tj na (1,0,0) i dobila nešto bezveze...molim neku ideju[/quote]
To je to, ideja je na mjestu :)
Hint je dolje.
[spoiler]Probaj derivirati ovo sto se treba dokazati ;)[/spoiler]
[quote]dobijem istu točku, (0,1)[/quote]
Kako mozes dobiti tu tocku?[/quote]
ooo fino...dobila sam isto tako samo što na prvi pogled nisam znala što bih s tim :)
simon11 (napisa): | Citat: | ako je netko riješio 5. iz 2011. http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/udg/k1010411.pdf molim pomoć našla sam vektor glavne normale preko B i T...postavila uvjet da je okomit na vektor normale ravnine yz, tj na (1,0,0) i dobila nešto bezveze...molim neku ideju |
To je to, ideja je na mjestu
Hint je dolje.
Spoiler [hidden; click to show]: | Probaj derivirati ovo sto se treba dokazati  |
Citat: | dobijem istu točku, (0,1) |
Kako mozes dobiti tu tocku? |
ooo fino...dobila sam isto tako samo što na prvi pogled nisam znala što bih s tim
|
|
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
simon11 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:47 ned, 7. 4. 2013 Naslov: |
|
|
U 4. je parametrizacija [tex]z=2t,x=e^tcos(t),y=e^tsin(t)[/tex], tj.
[tex]c(t)=(e^tcos(t),e^tsin(t),2t)[/tex]
U 3. se nema sto parametrizirati, taj zad je bio za zadacu jednom, a rijesen je njemu vrlo slican na vjezbama pa si pogledaj, znat ces sto treba dalje.
U 4. je parametrizacija [tex]z=2t,x=e^tcos(t),y=e^tsin(t)[/tex], tj.
U 3. se nema sto parametrizirati, taj zad je bio za zadacu jednom, a rijesen je njemu vrlo slican na vjezbama pa si pogledaj, znat ces sto treba dalje.
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)

|
Postano: 13:54 ned, 7. 4. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="simon11"]U 4. je parametrizacija [tex]z=2t,x=e^tcos(t),y=e^tsin(t)[/tex], tj.
U 3. se nema sto parametrizirati, taj zad je bio za zadacu jednom, a rijesen je njemu vrlo slican na vjezbama pa si pogledaj, znat ces sto treba dalje.[/quote]
pokušavala sam i nejde i zato pitam za 3, čudno svakiput dobijem
a parametrizaciju sam tražila samo za 4 :D tnx
simon11 (napisa): | U 4. je parametrizacija [tex]z=2t,x=e^tcos(t),y=e^tsin(t)[/tex], tj.
U 3. se nema sto parametrizirati, taj zad je bio za zadacu jednom, a rijesen je njemu vrlo slican na vjezbama pa si pogledaj, znat ces sto treba dalje. |
pokušavala sam i nejde i zato pitam za 3, čudno svakiput dobijem
a parametrizaciju sam tražila samo za 4 tnx
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|