Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Izračunljivost
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Računarski kolegiji
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
12 = 30 - 18

PostPostano: 13:38 sub, 30. 3. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako se dokaze da su faktorijeli primitivno rekurzivni?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 30 - 18

PostPostano: 17:42 sri, 3. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li kodiranje RAM-stroja i Kleenijev teorem ulaze u kolokvij? :flowergreen:
Da li kodiranje RAM-stroja i Kleenijev teorem ulaze u kolokvij? Mr. Green u sarenom cvijecu

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: zombi
64 = 72 - 8

PostPostano: 19:09 sri, 3. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="sunny"]Da li kodiranje RAM-stroja i Kleenijev teorem ulaze u kolokvij? :flowergreen:[/quote]
Podržavam pitanje.
:)
Sjećam se da je profesor bio govorio da se iskaz Kleenijevog teorema može pojavit u kolokviju, ali dokaz ne sigurno...Ono što se ne sjećam je da li se to može pojaviti u ovom kolokviju ili je to već gradivo drugog kolokvija...
sunny (napisa):
Da li kodiranje RAM-stroja i Kleenijev teorem ulaze u kolokvij? Mr. Green u sarenom cvijecu

Podržavam pitanje.
Smile
Sjećam se da je profesor bio govorio da se iskaz Kleenijevog teorema može pojavit u kolokviju, ali dokaz ne sigurno...Ono što se ne sjećam je da li se to može pojaviti u ovom kolokviju ili je to već gradivo drugog kolokvija...

[Vrh]
sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 30 - 18

PostPostano: 21:44 sri, 3. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

po proslogodisnjim kolokvijima je gradivo za drugi kolokvij, a i po onim pitanjima za kolokvij... takoder, koliko sam skuzila, u prvim kolokvijima nema zadataka sa kodiranjem RAM stroja nego samo teorija, a posto nisam bila na zadnjem predavanju/vjezbama ne znam da li smo te zadatke uopce radili :?
po proslogodisnjim kolokvijima je gradivo za drugi kolokvij, a i po onim pitanjima za kolokvij... takoder, koliko sam skuzila, u prvim kolokvijima nema zadataka sa kodiranjem RAM stroja nego samo teorija, a posto nisam bila na zadnjem predavanju/vjezbama ne znam da li smo te zadatke uopce radili Confused

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 23:53 sri, 3. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="sunny"]po proslogodisnjim kolokvijima je gradivo za drugi kolokvij, a i po onim pitanjima za kolokvij... takoder, koliko sam skuzila, u prvim kolokvijima nema zadataka sa kodiranjem RAM stroja nego samo teorija, a posto nisam bila na zadnjem predavanju/vjezbama ne znam da li smo te zadatke uopce radili :?[/quote]
Bio sam na zadnjem satu, i nismo radili neke zadatke sa kodiranjem, ali se koristilo neko svojstvo od tamo pri dokazivanju primitivno rekurzivne funkcije...
No evo sto sam si napravio za teoriju za prvi kolokvij, a dokaze sam odlucio preskocit...
Ubacio sam i ove stvari koje mozda i ne treba ucit, al bolje te dvije, tri definicije vise, nego da na kraju ispadne da bas ta dodje u kolokviju...
sunny (napisa):
po proslogodisnjim kolokvijima je gradivo za drugi kolokvij, a i po onim pitanjima za kolokvij... takoder, koliko sam skuzila, u prvim kolokvijima nema zadataka sa kodiranjem RAM stroja nego samo teorija, a posto nisam bila na zadnjem predavanju/vjezbama ne znam da li smo te zadatke uopce radili Confused

Bio sam na zadnjem satu, i nismo radili neke zadatke sa kodiranjem, ali se koristilo neko svojstvo od tamo pri dokazivanju primitivno rekurzivne funkcije...
No evo sto sam si napravio za teoriju za prvi kolokvij, a dokaze sam odlucio preskocit...
Ubacio sam i ove stvari koje mozda i ne treba ucit, al bolje te dvije, tri definicije vise, nego da na kraju ispadne da bas ta dodje u kolokviju...

Izračunljivost.pdf
 Description:

Download
 Filename:  Izračunljivost.pdf
 Filesize:  259.9 KB
 Downloaded:  482 Time(s)

[Vrh]
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
26 = 40 - 14

PostPostano: 10:08 čet, 4. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

@kkarlo
Super, taman sam i ja radio nekaj tak i slučajno otvorim forum i viidm ovo.
@kkarlo
Super, taman sam i ja radio nekaj tak i slučajno otvorim forum i viidm ovo.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 3:05 pet, 5. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="sunny"]Kako se dokaze da su faktorijeli primitivno rekurzivni?[/quote]

Ja bi to ovak rješio:

(1) prvo bi napisao dokaz da je zbrajanje primitivno rekurzivna funkcija (dokaz ima dva reda i imaš ga u skripti na strani 31)

(2) onda bi dokazao da je množenje prim. rek. Tog dokaza u skripti nema pa
bi napisao da je:

[latex]mult(0,x) = 0\cdot x = 0 = Z(x)[/latex]

znamo da je [latex]Z[/latex] inicijalna funkcija, a klasa prim. rek. funkcija sadrži inicijalne f-je

zatim:

[latex]mult(y+1,x) = (y+1)\cdot x = y\cdot x + x = H(mult(y,x),y,x)[/latex]

sad treba "namjestiti" funkciju [latex]H[/latex]

znamo da je zbrajanje prim. rek. pa ako stavimo da je
[latex]H(y\cdot x,y,x) = add(I^3_1(y\cdot x,y,x),I^3_3(y\cdot x,y,x)) = y\cdot x + x = mult(y+1,x)[/latex]

Sad možemo zaključiti da je funkcija [latex]H[/latex] primitivno rekurzivna zbog jer je kompozicija zbrajanja i projekcija (koje su prim. rek.), pa je i množenje prim. rek. (jer su prim. rek. f-je zatvorene na kompoziciju)

Još treba dokazati ono traženo, a to je dijea je faktorijel prim. rek. pa pogledat samo def. 1.22 u skripti za slučaj kada je k=0

[latex]fact(0) = 1[/latex]

1 je konstanta te samim time prim. rek. (također postoji kratak dokaz u skripti, jedinica je kompozicija funkcija [latex]S_c[/latex] i [latex]Z[/latex])

[latex]fact(y+1) = (y+1)*fact(y) = H(fact(y),y)[/latex]

[latex]H(fact(y),y) = mult(fact(y),y+1) = mult(I^2_1(fact(y),y),S_c(I^2_2(fact(y),y)))[/latex]

Opet je funkcija H kompozicija prim. rek. funkcija pa je samim time i ona prim. rek. tj. faktorijel je primitivno rekurzivna funkcija
sunny (napisa):

Ja bi to ovak rješio:

(1) prvo bi napisao dokaz da je zbrajanje primitivno rekurzivna funkcija (dokaz ima dva reda i imaš ga u skripti na strani 31)

(2) onda bi dokazao da je množenje prim. rek. Tog dokaza u skripti nema pa
bi napisao da je:

znamo da je inicijalna funkcija, a klasa prim. rek. funkcija sadrži inicijalne f-je

zatim:

sad treba "namjestiti" funkciju

znamo da je zbrajanje prim. rek. pa ako stavimo da je

Sad možemo zaključiti da je funkcija primitivno rekurzivna zbog jer je kompozicija zbrajanja i projekcija (koje su prim. rek.), pa je i množenje prim. rek. (jer su prim. rek. f-je zatvorene na kompoziciju)

Još treba dokazati ono traženo, a to je dijea je faktorijel prim. rek. pa pogledat samo def. 1.22 u skripti za slučaj kada je k=0

1 je konstanta te samim time prim. rek. (također postoji kratak dokaz u skripti, jedinica je kompozicija funkcija i )

Opet je funkcija H kompozicija prim. rek. funkcija pa je samim time i ona prim. rek. tj. faktorijel je primitivno rekurzivna funkcija

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 7:22 pet, 5. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znam da smo to radili tek kasnije ali da li bi moglo i ovako:
f(x,y)=xy,
napisat kao
f(x,y)={x+x+x+....+x} ukupno y puta.
f(x,y)=[suma(ide od 0 do y-1)](x).
Sada x zapisemo kao projekciju koja je primitivno rekurzivna, pa imamo konacnu sumu primitivno rekurzivnih funkcija te je time i f primitivno rekurzivna?
Jer nismo u dokazu da je ta suma primitivno rekurzivna nigdje koristili da je * primitivno rekurzivna...?
A za faktorijelu je lagano kad imas puta...
Čak možda faktorijelu raspisat preko konačnog produkta onda...
Mislim ako za puta može konačna suma, onda i za faktorijelu može konačni produkt?
Znam da smo to radili tek kasnije ali da li bi moglo i ovako:
f(x,y)=xy,
napisat kao
f(x,y)={x+x+x+....+x} ukupno y puta.
f(x,y)=[suma(ide od 0 do y-1)](x).
Sada x zapisemo kao projekciju koja je primitivno rekurzivna, pa imamo konacnu sumu primitivno rekurzivnih funkcija te je time i f primitivno rekurzivna?
Jer nismo u dokazu da je ta suma primitivno rekurzivna nigdje koristili da je * primitivno rekurzivna...?
A za faktorijelu je lagano kad imas puta...
Čak možda faktorijelu raspisat preko konačnog produkta onda...
Mislim ako za puta može konačna suma, onda i za faktorijelu može konačni produkt?

[Vrh]
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 9:37 pet, 5. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim mogli bi, al bi onda trebao dokazivati da su i konačne sume primitivno rekurzivne i konačni produkti primitivno rekurzivni što sve ovdje koristiš kao činjenicu, pa bi to možda bilo i više posla. Opet bi se to svodilo na definiciju. Zato mislim da je ovo malo jednostavnije.
(inače ne vidim zakaj bi uopće spominjali množenje, mogli bi reč propozicija x.yz povlači da je produkt oblika tog i tog prim. rek. f-ja pa je i faktorijel prim. rek. jer je on tog oblika)
Mislim mogli bi, al bi onda trebao dokazivati da su i konačne sume primitivno rekurzivne i konačni produkti primitivno rekurzivni što sve ovdje koristiš kao činjenicu, pa bi to možda bilo i više posla. Opet bi se to svodilo na definiciju. Zato mislim da je ovo malo jednostavnije.
(inače ne vidim zakaj bi uopće spominjali množenje, mogli bi reč propozicija x.yz povlači da je produkt oblika tog i tog prim. rek. f-ja pa je i faktorijel prim. rek. jer je on tog oblika)

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 21:15 ned, 7. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam tko je vidio a tko nije...
tu su rezultati:

http://web.math.pmf.unizg.hr/~vukovic/dodiplomska_nastava.htm

:D
Ne znam tko je vidio a tko nije...
tu su rezultati:

http://web.math.pmf.unizg.hr/~vukovic/dodiplomska_nastava.htm

Very Happy

[Vrh]
50kre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:50 pon, 8. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitanje vezano za zadatak iz kolokvija:

Imam fju definiranu sa:

f : S -> N , f(x,y) = max(x,y) - min(x,y) gdje je S={(x+y, x-y): x,y € N} ?

Koliko je f(6,2)? Odnosno čini mi se da je funkcija malo nezgodno definirana. Mislim da korektna interpretacija definicije nalaže da je f(6,2)=6-2=4, no izgleda kao da se je htjelo definirati fju za koju vrijedi f(6,2)=4-2 = 2. Kako ste vi rješavali ovaj zadatak?

Imam fju definiranu sa:

Koliko je f(6,2)? Odnosno čini mi se da je funkcija malo nezgodno definirana. Mislim da korektna interpretacija definicije nalaže da je f(6,2)=6-2=4, no izgleda kao da se je htjelo definirati fju za koju vrijedi f(6,2)=4-2 = 2. Kako ste vi rješavali ovaj zadatak?

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 16:11 pon, 8. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="50kre"]Pitanje vezano za zadatak iz kolokvija:

Imam fju definiranu sa:

Koliko je f(6,2)? Odnosno čini mi se da je funkcija malo nezgodno definirana. Mislim da korektna interpretacija definicije nalaže da je f(6,2)=6-2=4, no izgleda kao da se je htjelo definirati fju za koju vrijedi f(6,2)=4-2 = 2. Kako ste vi rješavali ovaj zadatak?[/quote]
Evo kako:
prvo oduzimam od x-a i y-a dok jedan ne postane nula. Ako je x- postao nula, idem u besk. petlju, ako je y postao nula onda provjeravam koliki je x.
dva put smanjujem x i dvaput povecavam r0. Ako je x paran, tj. na prvom smanjivanju izleti van onda je sve ok, i zaustavljam program, a ako je x neparan onda idem u beskonacnu petlju.
Trebalo je samo skuziti slijedece:
x-y mora biti paran broj, da bi postojali a i b takvi da x=a+b i y=a-b.
Nakon sto se to otkrije je jednostavan postupak, oduzmi od x-a y i provjeri parnost, te ili spremi rez u r0 ili odi u beskon. petlju.
50kre (napisa):

Imam fju definiranu sa:

f : S → N , f(x,y) = max(x,y) - min(x,y) gdje je S={(x+y, x-y): x,y € N} ?

Evo kako:
prvo oduzimam od x-a i y-a dok jedan ne postane nula. Ako je x- postao nula, idem u besk. petlju, ako je y postao nula onda provjeravam koliki je x.
dva put smanjujem x i dvaput povecavam r0. Ako je x paran, tj. na prvom smanjivanju izleti van onda je sve ok, i zaustavljam program, a ako je x neparan onda idem u beskonacnu petlju.
Nakon sto se to otkrije je jednostavan postupak, oduzmi od x-a y i provjeri parnost, te ili spremi rez u r0 ili odi u beskon. petlju.

[Vrh]
50kre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:33 pon, 8. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kkarlo"]
Evo kako:
Nakon sto se to otkrije je jednostavan postupak, oduzmi od x-a y i provjeri parnost, te ili spremi rez u r0 ili odi u beskon. petlju.[/quote]

Dobro ok tako sam i ja rijesio zadatak, odnosno rjesavao sam kao da je f(6,2)=6-2.
Kazem fja je malo nezgodno definirana, zapravo uvijek vrijedi da je f(x,y) = x-y... negdje sam izgubio dosta bodova i mislio sam da je na tom zadatku, odnosno da sam krivo shvatio definiciju te fje ali izgleda da sam negdje drugdje napravio gresku/e. A nista moram cekati srijedu i uvid u kolokvije. Hvala na odgovoru!
kkarlo (napisa):

Evo kako:

Dobro ok tako sam i ja rijesio zadatak, odnosno rjesavao sam kao da je f(6,2)=6-2.
Kazem fja je malo nezgodno definirana, zapravo uvijek vrijedi da je f(x,y) = x-y... negdje sam izgubio dosta bodova i mislio sam da je na tom zadatku, odnosno da sam krivo shvatio definiciju te fje ali izgleda da sam negdje drugdje napravio gresku/e. A nista moram cekati srijedu i uvid u kolokvije. Hvala na odgovoru!

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 17:15 pon, 8. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="50kre"][quote="kkarlo"]
Evo kako:
Nakon sto se to otkrije je jednostavan postupak, oduzmi od x-a y i provjeri parnost, te ili spremi rez u r0 ili odi u beskon. petlju.[/quote]

Kazem fja je malo nezgodno definirana, zapravo uvijek vrijedi da je f(x,y) = x-y... negdje sam izgubio dosta bodova i mislio sam da je na tom zadatku, odnosno da sam krivo shvatio definiciju te fje ali izgleda da sam negdje drugdje napravio gresku/e. A nista moram cekati srijedu i uvid u kolokvije. Hvala na odgovoru![/quote]
Da vrlo vjerojatno. Jer s obzirom na moje bodove, ovaj zadatak mi je morao biti skroz tocan...
I nema na cemu.
:)
50kre (napisa):
kkarlo (napisa):

Evo kako:

Da vrlo vjerojatno. Jer s obzirom na moje bodove, ovaj zadatak mi je morao biti skroz tocan...
I nema na cemu.
Smile

[Vrh]
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 22:18 pon, 8. 4. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

-(nepotrebno pišem tu rješenje kad vidim da je isto ko i napisano :D ) i ja isto tak rješio, pretpostavljam da sam dobio sve bodove.
-(nepotrebno pišem tu rješenje kad vidim da je isto ko i napisano Very Happy ) i ja isto tak rješio, pretpostavljam da sam dobio sve bodove.

[Vrh]
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 11:07 pet, 24. 5. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel ima netko voljan podijeliti svoje materijale sa predavanja (gradivo za 2.kolokvij)? Bilo bi idealno ako bi bio danas na faxu, no naravno može i tokom idućeg tjedna. Slobodno nek mi se javi ili na pm ili ovdje. Hvala
Jel ima netko voljan podijeliti svoje materijale sa predavanja (gradivo za 2.kolokvij)? Bilo bi idealno ako bi bio danas na faxu, no naravno može i tokom idućeg tjedna. Slobodno nek mi se javi ili na pm ili ovdje. Hvala

[Vrh]
sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 30 - 18

PostPostano: 19:23 pet, 24. 5. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li itko zna koje gradivo iz skripte zadnje ulazi u kolokvij?
Da li itko zna koje gradivo iz skripte zadnje ulazi u kolokvij?

[Vrh]
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 12:17 sri, 29. 5. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Definicije i iskazi na jednom papiru, s tim da ne dam ruku u vatru za par definicija, a ni zadnjih par iskaza, s obzirom da istih nema u skripti pa sam ih tražio na par izvora i kombinirao kak mislim da je najlakše shvatljivo o čemu se stvarno radi. Ak ima kakva greška, slobodno me pm-ajte da promijenim.
Definicije i iskazi na jednom papiru, s tim da ne dam ruku u vatru za par definicija, a ni zadnjih par iskaza, s obzirom da istih nema u skripti pa sam ih tražio na par izvora i kombinirao kak mislim da je najlakše shvatljivo o čemu se stvarno radi. Ak ima kakva greška, slobodno me pm-ajte da promijenim.

teorija2.pdf
 Description:

Download
 Filename:  teorija2.pdf
 Filesize:  126.58 KB
 Downloaded:  452 Time(s)

[Vrh]
sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 30 - 18

PostPostano: 13:04 sri, 29. 5. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kad smo radili automate (tj. definicije od 9.-19.)? Zar to ulazi u kolokvij?
Kad smo radili automate (tj. definicije od 9.-19.)? Zar to ulazi u kolokvij?

[Vrh]
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 13:13 sri, 29. 5. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nemam pojma dal smo to radili il ne :D, al pretpostavljam da nismo
Al kak sam vidio u pitanjima sam stavio i odgovore.
Nemam pojma dal smo to radili il ne Very Happy, al pretpostavljam da nismo
Al kak sam vidio u pitanjima sam stavio i odgovore.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Računarski kolegiji Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum