Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
nov.i Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
nov.i Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 17:27 sri, 10. 7. 2013 Naslov: |
|
|
Razredbeni postupak: natjeces se s ostalim kandidatima (vecinom maturantima) i prvih koliko-god-da-je-kvota upada. Ako si medju tih prvih kolikogod, upao si.
Prebacivanje: ne natjeces se, nego upadas na jedno od mjesta koja ostanu nepopunjena nakon upisa. Posto takvih u pravilu ne bude (osim ako si stranac), nisi upao.
Za status ne znam. Cini mi se da imas pravo na jednu promjenu studija bez gubitka ikakvih prava, no to ce ti morati reci netko upuceniji (ili sam provjeri Zakon i statute).
Razredbeni postupak: natjeces se s ostalim kandidatima (vecinom maturantima) i prvih koliko-god-da-je-kvota upada. Ako si medju tih prvih kolikogod, upao si.
Prebacivanje: ne natjeces se, nego upadas na jedno od mjesta koja ostanu nepopunjena nakon upisa. Posto takvih u pravilu ne bude (osim ako si stranac), nisi upao.
Za status ne znam. Cini mi se da imas pravo na jednu promjenu studija bez gubitka ikakvih prava, no to ce ti morati reci netko upuceniji (ili sam provjeri Zakon i statute).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 23:13 sri, 10. 7. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="mdoko"][quote="vsego"]osim ako si stranac[/quote]
A i skup stranaca se je nedavno smanjio :)[/quote]
Je, s 10 na 2 (po studiju), ako se dobro sjecam, jer ionako skoro nitko tu nije upisivao. Dakle, i ta 2 mjesta su vjerojatno dosta.
mdoko (napisa): | vsego (napisa): | osim ako si stranac |
A i skup stranaca se je nedavno smanjio |
Je, s 10 na 2 (po studiju), ako se dobro sjecam, jer ionako skoro nitko tu nije upisivao. Dakle, i ta 2 mjesta su vjerojatno dosta.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:35 čet, 11. 7. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="mdoko"][quote="vsego"]osim ako si stranac[/quote]
A i skup stranaca se je nedavno smanjio :)[/quote]
Je, s 10 na 2 (po studiju), ako se dobro sjecam, jer ionako skoro nitko tu nije upisivao. Dakle, i ta 2 mjesta su vjerojatno dosta.[/quote]
Ma ne to, govorio sam baš o [b]skupu stranaca[/b], a ne o broju mjesta rezervranih za strance. Od početka mjeseca neki ljudi koji su do sada bili stranci, više, jelte, nisu :wink:
vsego (napisa): | mdoko (napisa): | vsego (napisa): | osim ako si stranac |
A i skup stranaca se je nedavno smanjio |
Je, s 10 na 2 (po studiju), ako se dobro sjecam, jer ionako skoro nitko tu nije upisivao. Dakle, i ta 2 mjesta su vjerojatno dosta. |
Ma ne to, govorio sam baš o skupu stranaca, a ne o broju mjesta rezervranih za strance. Od početka mjeseca neki ljudi koji su do sada bili stranci, više, jelte, nisu
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
nov.i Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Lafiel Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 11:16 čet, 11. 7. 2013 Naslov: |
|
|
Kod nas ti zapravo nema [b]godina[/b]. Za potrebe papirologije si prva godina dok god nemaš položeno 60 ECTS-a, ali na MO ne upisuješ godine, nego upisuješ predmete za koje imaš položene prethodnike (točan popis za 2013./2014. možeš pronaći [url=http://www.math.pmf.unizg.hr/lgs.axd?t=16&id=5268]ovdje[/url], počevši od četvrte stranice). Dakle ti, ako želiš, možeš i na "prvoj godini" upisati predmet s "treće" ili "druge" ako za njega imaš položenog prethodnika i dok god ne prelaziš 35(?) ECTS-a po semestru.
Ako pitaš zbog doma ili nečeg sličnog, onda kao što sam rekla gore, prva si godina dok god ne položiš 60 ECTS-a. Ako upadneš na MO i fali ti jedan položeni kolegij s prve godine (a nemaš nijedan s više položen koji bi ti nadoknadio ECTS bodove koji ti fale), i dalje ćeš službeno biti prva godina, makar slušao većinu predmeta s druge.
Kod nas ti zapravo nema godina. Za potrebe papirologije si prva godina dok god nemaš položeno 60 ECTS-a, ali na MO ne upisuješ godine, nego upisuješ predmete za koje imaš položene prethodnike (točan popis za 2013./2014. možeš pronaći ovdje, počevši od četvrte stranice). Dakle ti, ako želiš, možeš i na "prvoj godini" upisati predmet s "treće" ili "druge" ako za njega imaš položenog prethodnika i dok god ne prelaziš 35(?) ECTS-a po semestru.
Ako pitaš zbog doma ili nečeg sličnog, onda kao što sam rekla gore, prva si godina dok god ne položiš 60 ECTS-a. Ako upadneš na MO i fali ti jedan položeni kolegij s prve godine (a nemaš nijedan s više položen koji bi ti nadoknadio ECTS bodove koji ti fale), i dalje ćeš službeno biti prva godina, makar slušao većinu predmeta s druge.
_________________ Weit von hier fällt Gold von den Sternen
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 11:24 čet, 11. 7. 2013 Naslov: |
|
|
1. Ispiti se ne priznaju na razredbenom. Ako prodjes razredbeni i upises PMF-MO, trazis priznavanje (nekih) kolegija.
2. PMF-MO nema godine. Ako ti zatreba za neku potvrdu, godina na kojoj se nalazis se racuna po formuli [tex]\left\lfloor \frac{\text{broj "osvojenih" ECTSova}}{60} \right\rfloor + 1[/tex].
3. Upisati mozes kolegije u vrijednosti 30 (ili 35?) ECTS po semestru, bez posebne molbe; u nekim uvjetima (za koje ne znam kako se primjenjuju na prelaznike), moze se i vise.
4. Koje kolegije mozes upisati ovisi o tome sto imas polozeno (naravno, nakon priznavanja), a gleda se po tzv. sustavu prethodnika i sljedbenika. Za detalje pogledaj [url=http://www.math.pmf.unizg.hr/lgs.axd?t=16&id=5268]red predavanja[/url] (sluzbeni web PMF-MO, pod Nastava).
5. Najbolje je da na webu PMF-MO nadjes voditelje studija, pa se javis direktno voditelju studija koji mislis upisati, i onda ispitas stvari bas za svoju konkretnu situaciju. U konacnici, mislim da on odlucuje sto ti se priznaje (od kolegija za koje zatrazis priznavanje).
Ja sam cca godinu dana u inozemstvu. Ako neki od ovih podataka (vise) nije tocan, netko od kolega ce me ispraviti, no sumnjam da se nesto jako bitno mijenjalo.
1. Ispiti se ne priznaju na razredbenom. Ako prodjes razredbeni i upises PMF-MO, trazis priznavanje (nekih) kolegija.
2. PMF-MO nema godine. Ako ti zatreba za neku potvrdu, godina na kojoj se nalazis se racuna po formuli [tex]\left\lfloor \frac{\text{broj "osvojenih" ECTSova}}{60} \right\rfloor + 1[/tex].
3. Upisati mozes kolegije u vrijednosti 30 (ili 35?) ECTS po semestru, bez posebne molbe; u nekim uvjetima (za koje ne znam kako se primjenjuju na prelaznike), moze se i vise.
4. Koje kolegije mozes upisati ovisi o tome sto imas polozeno (naravno, nakon priznavanja), a gleda se po tzv. sustavu prethodnika i sljedbenika. Za detalje pogledaj red predavanja (sluzbeni web PMF-MO, pod Nastava).
5. Najbolje je da na webu PMF-MO nadjes voditelje studija, pa se javis direktno voditelju studija koji mislis upisati, i onda ispitas stvari bas za svoju konkretnu situaciju. U konacnici, mislim da on odlucuje sto ti se priznaje (od kolegija za koje zatrazis priznavanje).
Ja sam cca godinu dana u inozemstvu. Ako neki od ovih podataka (vise) nije tocan, netko od kolega ce me ispraviti, no sumnjam da se nesto jako bitno mijenjalo.
|
|
[Vrh] |
|
kkarlo Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:06 čet, 11. 7. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]1. Ispiti se ne priznaju na razredbenom. Ako prodjes razredbeni i upises PMF-MO, trazis priznavanje (nekih) kolegija.
4. Koje kolegije mozes upisati ovisi o tome sto imas polozeno (naravno, nakon priznavanja), a gleda se po tzv. sustavu prethodnika i sljedbenika. Za detalje pogledaj [url=http://www.math.pmf.unizg.hr/lgs.axd?t=16&id=5268]red predavanja[/url] (sluzbeni web PMF-MO, pod Nastava).
Ja sam cca godinu dana u inozemstvu. Ako neki od ovih podataka (vise) nije tocan, netko od kolega ce me ispraviti, no sumnjam da se nesto jako bitno mijenjalo.[/quote]
Jedino još dosta bitno za znat je da ako ti se prizna neki kolegij, a ne prizna ti se neki njegov kolegij prethodnik, onda ti se taj kolegij neće upisat dok ne položiš tog prethodnika te naravno ne možeš upisivat kolegije koji traže taj kolegij koji ne možeš upisat.
Evo na primjeru:
Recimo na neku čudnu foru prizna ti se Linearna algebra 2, a ne prizna ti se Elementarna matematika 1. Linearna 2 će ti se upisat u indeks(i studomat) tek kad položiš Elementarnu. I onda ne možeš upisivat ništa što ima za prethodnika linearnu 2 jer je službeno nemaš položenu.
Nadam se da sam bio jasan. Meni je to malo blesavo, ali tako je.
I može se do 35 upisivat bez problema, te molbe tete u referadi obrađuju te ako imaš prethodnike odobrava se. Za preko 35 moraš imat u prethodnom semestru barem 25 i u prethodna dva 50 ECTS-a. Ne znam kako se to gleda u tvom slučaju, ali zdravo razumski bi rekao da ako upisuješ prvu godinu preko razredbenog da nije predviđeno da upisuješ odmah po 40 ECTS-a.
I naravno ako želiš biti vječiti student, možda je isto dobro spomenuti da ako ti se prizna:
0-29 ECTS-a onda ti se ništa ne pribraja
30-89 ECTS-a pribraja ti se jedna godina studiranja
90-159 ECTS-a pribrajaju ti se dvije godine studiranja
Mislim da je tako... Moguće da sam u krivu oko brojki, ali imaj negdje na umu da s time što si tražio priznavanje kolegija, da ti ovo možda nije 1. godina na preddiplomskom.
Ukupno možeš dvostruko dulje od predviđenog, tj. možeš bit 6 godina na preddiplomskom, pa eto... Čisto da se i to spomene.
vsego (napisa): | 1. Ispiti se ne priznaju na razredbenom. Ako prodjes razredbeni i upises PMF-MO, trazis priznavanje (nekih) kolegija.
4. Koje kolegije mozes upisati ovisi o tome sto imas polozeno (naravno, nakon priznavanja), a gleda se po tzv. sustavu prethodnika i sljedbenika. Za detalje pogledaj red predavanja (sluzbeni web PMF-MO, pod Nastava).
Ja sam cca godinu dana u inozemstvu. Ako neki od ovih podataka (vise) nije tocan, netko od kolega ce me ispraviti, no sumnjam da se nesto jako bitno mijenjalo. |
Jedino još dosta bitno za znat je da ako ti se prizna neki kolegij, a ne prizna ti se neki njegov kolegij prethodnik, onda ti se taj kolegij neće upisat dok ne položiš tog prethodnika te naravno ne možeš upisivat kolegije koji traže taj kolegij koji ne možeš upisat.
Evo na primjeru:
Recimo na neku čudnu foru prizna ti se Linearna algebra 2, a ne prizna ti se Elementarna matematika 1. Linearna 2 će ti se upisat u indeks(i studomat) tek kad položiš Elementarnu. I onda ne možeš upisivat ništa što ima za prethodnika linearnu 2 jer je službeno nemaš položenu.
I može se do 35 upisivat bez problema, te molbe tete u referadi obrađuju te ako imaš prethodnike odobrava se. Za preko 35 moraš imat u prethodnom semestru barem 25 i u prethodna dva 50 ECTS-a. Ne znam kako se to gleda u tvom slučaju, ali zdravo razumski bi rekao da ako upisuješ prvu godinu preko razredbenog da nije predviđeno da upisuješ odmah po 40 ECTS-a.
I naravno ako želiš biti vječiti student, možda je isto dobro spomenuti da ako ti se prizna:
Mislim da je tako... Moguće da sam u krivu oko brojki, ali imaj negdje na umu da s time što si tražio priznavanje kolegija, da ti ovo možda nije 1. godina na preddiplomskom.
Ukupno možeš dvostruko dulje od predviđenog, tj. možeš bit 6 godina na preddiplomskom, pa eto... Čisto da se i to spomene.
|
|
[Vrh] |
|
nov.i Forumaš(ica)
|
Postano: 18:31 čet, 11. 7. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="kkarlo"][quote="vsego"]1. Ispiti se ne priznaju na razredbenom. Ako prodjes razredbeni i upises PMF-MO, trazis priznavanje (nekih) kolegija.
Ja sam cca godinu dana u inozemstvu. Ako neki od ovih podataka (vise) nije tocan, netko od kolega ce me ispraviti, no sumnjam da se nesto jako bitno mijenjalo.[/quote]
Evo na primjeru:
Ukupno možeš dvostruko dulje od predviđenog, tj. možeš bit 6 godina na preddiplomskom, pa eto... Čisto da se i to spomene.[/quote]
Hvala puno na ovako opsežnim odgovorima :D
suma sumarum, razredbeni postupak nije ni tako loša opcija ili?
pitam ovo jer ja još de facto nisam na faksu pa onda mi je sve to sa ECTS-ima zapravo jedno veliko špansko selo haha :)
kkarlo (napisa): | vsego (napisa): | 1. Ispiti se ne priznaju na razredbenom. Ako prodjes razredbeni i upises PMF-MO, trazis priznavanje (nekih) kolegija.
Ja sam cca godinu dana u inozemstvu. Ako neki od ovih podataka (vise) nije tocan, netko od kolega ce me ispraviti, no sumnjam da se nesto jako bitno mijenjalo. |
Evo na primjeru:
Ukupno možeš dvostruko dulje od predviđenog, tj. možeš bit 6 godina na preddiplomskom, pa eto... Čisto da se i to spomene. |
Hvala puno na ovako opsežnim odgovorima
suma sumarum, razredbeni postupak nije ni tako loša opcija ili?
pitam ovo jer ja još de facto nisam na faksu pa onda mi je sve to sa ECTS-ima zapravo jedno veliko špansko selo haha
|
|
[Vrh] |
|
spot137 Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
nov.i Forumaš(ica)
|
Postano: 15:14 pet, 12. 7. 2013 Naslov: |
|
|
Zašto ne upisati odmah?
jer sam maturu pisao s pola mozga, nažalost (ali i pola mozga je previše reći)-.-
ne mogu opisati svoje razočaranje kad sam vidio kakve sam glupe greške radio.. previše je otišlo bodova zbog toga i moram upisati prvo u Rijeci pa da vidim što mogu dalje
planiram biti revan student tako da zbrku sa ectsima izbjegnem i da mogu "ne bit prva godina" kad i ako dospijem do pmf-MOa :)
Što se tiče usporedbe, vidio sam za prvu godinu da se preddiplomski razlikuju u tome što Rijeka ima računarski I i II praktikum dok je na PMF-MO-u Programiranje I i II.... još je različito da rijeka ima engleski, a PMF tjelesni, ali to mi ne zvuči kao nešto što bi trebalo stvarati problem ( ili možda ne? )
Uspoređivao sam i literaturu... u suštini, predaje se iz iste literature... na primjer, matematička analiza I i II i u rijeci i u zagrebu koriste istoimenu knjigu S.Kurepe
I na kraju, smatram da ako budem htio ići na diplomski na nešto na matematičkom odjelu PMF-a, prirodnije je da slušam predmete na preddiplomskom od istog fakulteta i da se zbog toga želim prebaciti :)
Zašto ne upisati odmah?
jer sam maturu pisao s pola mozga, nažalost (ali i pola mozga je previše reći)-.-
ne mogu opisati svoje razočaranje kad sam vidio kakve sam glupe greške radio.. previše je otišlo bodova zbog toga i moram upisati prvo u Rijeci pa da vidim što mogu dalje
planiram biti revan student tako da zbrku sa ectsima izbjegnem i da mogu "ne bit prva godina" kad i ako dospijem do pmf-MOa
Što se tiče usporedbe, vidio sam za prvu godinu da se preddiplomski razlikuju u tome što Rijeka ima računarski I i II praktikum dok je na PMF-MO-u Programiranje I i II.... još je različito da rijeka ima engleski, a PMF tjelesni, ali to mi ne zvuči kao nešto što bi trebalo stvarati problem ( ili možda ne? )
Uspoređivao sam i literaturu... u suštini, predaje se iz iste literature... na primjer, matematička analiza I i II i u rijeci i u zagrebu koriste istoimenu knjigu S.Kurepe
I na kraju, smatram da ako budem htio ići na diplomski na nešto na matematičkom odjelu PMF-a, prirodnije je da slušam predmete na preddiplomskom od istog fakulteta i da se zbog toga želim prebaciti
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
nov.i Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
nov.i Forumaš(ica)
|
Postano: 17:49 pet, 12. 7. 2013 Naslov: |
|
|
uhvaćen na djelu heh :)
ali opet, motivacija je veća... opravdati svoj postupak samome sebi, veća odgovornost, više truda i na koncu, više želje
ne kažem da ću ovu godinu u rijeci imati manje želje, samo da će uvjeti u zagrebu u kasnijim godinama( nadam se da će ih biti haha ) puno promjeniti stanje stvari, makar s te psihološke strane
uhvaćen na djelu heh
ali opet, motivacija je veća... opravdati svoj postupak samome sebi, veća odgovornost, više truda i na koncu, više želje
ne kažem da ću ovu godinu u rijeci imati manje želje, samo da će uvjeti u zagrebu u kasnijim godinama( nadam se da će ih biti haha ) puno promjeniti stanje stvari, makar s te psihološke strane
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
Postano: 17:36 sub, 13. 7. 2013 Naslov: |
|
|
[quote="goranm"][url=http://terrytao.wordpress.com/career-advice/study-at-different-places/]Prirodnije (čitaj: korisnije) je svaki stadij obrazovanja odraditi na drugom mjestu.[/url] PMF-MO ne odskače toliko po kvaliteti, ako uopće odskače, s obzirom na Rijeku.
Na kraju najviše ovisi o tebi koliko kvalitetno preddiplomsko obrazovanje ćeš dobit - točno onoliko koliko i uložiš.[/quote]
Ono po cemu se PMF-MO najvise razlikuje od ove uzrecice...
[quote]The three pillars of learning; seeing much, suffering much, and studying much. (Welsh triad; later attributed to Benjamin Disraeli[/quote]
...je mentalitet vecine studenata. Imaju dijametralno suprotan pristup: kako doci do diplome uz sto manje muke i ucenja. Ovaj topic je zorni primjer. Napisao sam maturu s pola mozga, ali nema veze, sad cu se upisati u Rijeci pa cu se prebaciti. Glavno da ne izgubim godinu.
Ono po cemu se PMF-MO najvise razlikuje od ove uzrecice...
Citat: | The three pillars of learning; seeing much, suffering much, and studying much. (Welsh triad; later attributed to Benjamin Disraeli |
...je mentalitet vecine studenata. Imaju dijametralno suprotan pristup: kako doci do diplome uz sto manje muke i ucenja. Ovaj topic je zorni primjer. Napisao sam maturu s pola mozga, ali nema veze, sad cu se upisati u Rijeci pa cu se prebaciti. Glavno da ne izgubim godinu.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
|