Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rn kod Taylorovih polinoma
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Diferencijalni i integralni račun
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
logikaus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 0

PostPostano: 21:01 pet, 15. 11. 2013    Naslov: Rn kod Taylorovih polinoma Citirajte i odgovorite

Pitanje se odnosi na Rn kod sinusa i kosinusa
Na vježbama (kod asistenta Muhe) koristili smo formulu da je
kod sinusa |Rn(x)| = (|x|^(n+1))/(n+1)!, a u formulama na internetu umjesto n+1 piše 2n+1
Sličan problem se javlja kod cosinusa. Zanima me je li svejedno koju formulu za Rn koristimo, a ako nije, koju treba koristiti u kolokviju?
Pitanje se odnosi na Rn kod sinusa i kosinusa
Na vježbama (kod asistenta Muhe) koristili smo formulu da je
kod sinusa |Rn(x)| = (|x|^(n+1))/(n+1)!, a u formulama na internetu umjesto n+1 piše 2n+1
Sličan problem se javlja kod cosinusa. Zanima me je li svejedno koju formulu za Rn koristimo, a ako nije, koju treba koristiti u kolokviju?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 21:30 pet, 15. 11. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Internet je veliko mjesto. Zna pomoci ako napises gdje si nasao tu formulu.

Zatim, Taylorov red i njegov ostatak nemaju smisla ako ne kazes oko koje tocke funkciju razvijas u red.

[quote]kod sinusa |Rn(x)| = (|x|^(n+1))/(n+1)!, a u formulama na internetu umjesto n+1 piše 2n+1[/quote]
Sto zelis reci ovdje? Pise li na formulama na internetu

[tex]|R_n(x)| = \frac{|x|^{2n+1}}{(2n+1)!}[/tex]
ili
[tex]|R_{2n-1}(x)| = \frac{|x|^{2n+1}}{(2n+1)!}[/tex]
ili
[tex]|R_{2n-1}(x)| \leq \frac{|x|^{2n+1}}{(2n+1)!}[/tex]

ili nesto cetvrto?

Zatim, Taylorov red i njegov ostatak nemaju smisla ako ne kazes oko koje tocke funkciju razvijas u red.

Citat:

ili
ili

ili nesto cetvrto?

logikaus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 0

PostPostano: 22:09 pet, 15. 11. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goranm"]Internet je veliko mjesto. Zna pomoci ako napises gdje si nasao tu formulu.

[quote]kod sinusa |Rn(x)| = (|x|^(n+1))/(n+1)!, a u formulama na internetu umjesto n+1 piše 2n+1[/quote]

ili
ili

ili nesto cetvrto?[/quote]

E da, mi u smo radili po ovoj prvoj formuli koju si napisao, a na internetu piše ova 2. Vidla sam da je razlika u Rn i R(2n-1), al ne znam što to točno znači i kako utječe na formulu.
goranm (napisa):

Citat:

ili
ili

ili nesto cetvrto?

E da, mi u smo radili po ovoj prvoj formuli koju si napisao, a na internetu piše ova 2. Vidla sam da je razlika u Rn i R(2n-1), al ne znam što to točno znači i kako utječe na formulu.

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 23:45 pet, 15. 11. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="logikaus"]E da, mi u smo radili po ovoj prvoj formuli koju si napisao, a na internetu piše ova 2. Vidla sam da je razlika u Rn i R(2n-1), al ne znam što to točno znači i kako utječe na formulu.[/quote]
Na [i]internetu[/i] (tj. stranicama kolegija) ne pise druga formula. Pise treca formula. Znak nejednakosti je bitan. Isto tako, niste radili po prvoj formuli.

Taylorov teorem kaze da je ostatak nakon n-tog clana u razvoju funkcije [tex]f\colon[a,b]\to\mathbb R[/tex] u Taylorov red oko 0 jednak [tex]R_n(x)=\frac{f^{(n+1)}(c)}{(n+1)!}x^{n+1},[/tex] gdje je c neka tocka u intervalu [a,x].

Prema tome, [tex]|R_n(x)|=\frac{|f^{(n+1)}(c)|}{(n+1)!}|x|^{n+1}.[/tex]

Za f=sin postoje dvije mogucnosti: ili je [tex]|f^{(n+1)}(c)|=|\pm\sin(c)|=|sin(c)|[/tex] ili je [tex]|f^{(n+1)}(c)|=|\pm\cos(c)|=|\cos(c)|[/tex]. U oba slucaja vrijedi [tex]|\sin(c)|\leq 1[/tex] i [tex]|\cos(c)|\leq 1[/tex]. U svakom slucaju vrijedi [tex]|f^{(n+1)}(c)|\leq1[/tex].

Sve skupa imamo: [tex]|R_n(x)|\leq\frac{1}{(n+1)!}|x|^{n+1}[/tex]

Formula [i]na internetu[/i] koristi cinjenicu da je 2n-ta derivacija sinusa u nuli uvijek jednaka nuli. To ima za posljedicu da Taylorov red za sin oko 0 ce u prvih 2n-1 clanova biti isti kao i Taylorov red u prvih 2n clanova jer je 2n-ti clan jednak 0. Ako sa [tex]T_n(x)[/tex] oznacimo prvih n clanova u Taylorovom redu za sin oko 0, onda imamo
[dtex]\sin(x)=T_{2n-1}(x)+R_{2n-1}(x)=T_{2n}(x)+R_{2n}(x).[/dtex]
Kako je 2n-ti clan jednak 0, onda je [tex]T_{2n-1}(x)=T_{2n}(x)[/tex] pa je [tex]R_{2n-1}(x)=R_{2n}(x)[/tex], odnosno
[dtex]|R_{2n-1}(x)|=|R_{2n}(x)|\leq \frac{1}{(2n+1)!}|x|^{2n+1}.[/dtex]
logikaus (napisa):

Na internetu (tj. stranicama kolegija) ne pise druga formula. Pise treca formula. Znak nejednakosti je bitan. Isto tako, niste radili po prvoj formuli.

Taylorov teorem kaze da je ostatak nakon n-tog clana u razvoju funkcije [tex]f\colon[a,b]\to\mathbb R[/tex] u Taylorov red oko 0 jednak [tex]R_n(x)=\frac{f^{(n+1)}(c)}{(n+1)!}x^{n+1},[/tex] gdje je c neka tocka u intervalu [a,x].

Prema tome, [tex]|R_n(x)|=\frac{|f^{(n+1)}(c)|}{(n+1)!}|x|^{n+1}.[/tex]

Za f=sin postoje dvije mogucnosti: ili je [tex]|f^{(n+1)}(c)|=|\pm\sin(c)|=|sin(c)|[/tex] ili je [tex]|f^{(n+1)}(c)|=|\pm\cos(c)|=|\cos(c)|[/tex]. U oba slucaja vrijedi [tex]|\sin(c)|\leq 1[/tex] i [tex]|\cos(c)|\leq 1[/tex]. U svakom slucaju vrijedi [tex]|f^{(n+1)}(c)|\leq1[/tex].

Sve skupa imamo: [tex]|R_n(x)|\leq\frac{1}{(n+1)!}|x|^{n+1}[/tex]

Formula na internetu koristi cinjenicu da je 2n-ta derivacija sinusa u nuli uvijek jednaka nuli. To ima za posljedicu da Taylorov red za sin oko 0 ce u prvih 2n-1 clanova biti isti kao i Taylorov red u prvih 2n clanova jer je 2n-ti clan jednak 0. Ako sa [tex]T_n(x)[/tex] oznacimo prvih n clanova u Taylorovom redu za sin oko 0, onda imamo
[dtex]\sin(x)=T_{2n-1}(x)+R_{2n-1}(x)=T_{2n}(x)+R_{2n}(x).[/dtex]
Kako je 2n-ti clan jednak 0, onda je [tex]T_{2n-1}(x)=T_{2n}(x)[/tex] pa je [tex]R_{2n-1}(x)=R_{2n}(x)[/tex], odnosno
[dtex]|R_{2n-1}(x)|=|R_{2n}(x)|\leq \frac{1}{(2n+1)!}|x|^{2n+1}.[/dtex]

logikaus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 0

PostPostano: 8:39 sub, 16. 11. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Puno hvala, sad sve ima više smisla :)
Puno hvala, sad sve ima više smisla Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Diferencijalni i integralni račun Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum