| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| trala Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| alenand Forumaš(ica)

| 

|  Postano: 21:32 sub, 23. 11. 2013    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Bok :)
BokMalo formalnije, neka je [tex]f(x)=\cos x[/tex], [tex]f:[-\pi,0]\to[-1,1][/tex] i mi trebamo naći inverz of f.
 S obzirom da se tu pojavljuje kosinus, svakako u rješenju možeš očekivat arkus kosinus, i onda dalje samo treba namjestit da dobiješ traženu domenu.
 Prvo, gledaš to kao običnu jednadžbu, i tražiš izraz za x (tj. inverz)
 [dtex]y=\cos x[/dtex] [dtex]x=\pm \arccos y + 2k\pi[/dtex]
 I sad među svim tim mogućnostima, postoji točno jedan izbor predznaka i odgovarajućeg k, tako da je [tex]x(y)[/tex] tvoja inverzna funkcija.
 Naša funkcija treba ići u interval [-pi,0]. S obzirom da [tex]\arccos x[/tex] ide u [0, pi] jedina opcija je:
 [dtex]x=-\arccos y[/dtex]
 Dobra ideja je razmislit o grafu te funkcije, i odgovara li to grafički inverzu od f. Slijedi traženi inverz je [dtex]f^{-1}(x)=-\arccos x[/dtex]

EDIT: Veoma sam bio zaglibio pri prvom pokušaju, te stavih [tex]k*\pi[/tex] za period kosinusa... sorry svima, sad je ispravljeno  :oops:
   Malo formalnije, neka je [tex]f(x)=\cos x[/tex], [tex]f:[-\pi,0]\to[-1,1][/tex] i mi trebamo naći inverz of f.
 S obzirom da se tu pojavljuje kosinus, svakako u rješenju možeš očekivat arkus kosinus, i onda dalje samo treba namjestit da dobiješ traženu domenu.
 Prvo, gledaš to kao običnu jednadžbu, i tražiš izraz za x (tj. inverz)
 [dtex]y=\cos x[/dtex] [dtex]x=\pm \arccos y + 2k\pi[/dtex]
 I sad među svim tim mogućnostima, postoji točno jedan izbor predznaka i odgovarajućeg k, tako da je [tex]x(y)[/tex] tvoja inverzna funkcija.
 Naša funkcija treba ići u interval [-pi,0]. S obzirom da [tex]\arccos x[/tex] ide u [0, pi] jedina opcija je:
 [dtex]x=-\arccos y[/dtex]
 Dobra ideja je razmislit o grafu te funkcije, i odgovara li to grafički inverzu od f. Slijedi traženi inverz je [dtex]f^{-1}(x)=-\arccos x[/dtex]

EDIT: Veoma sam bio zaglibio pri prvom pokušaju, te stavih [tex]k*\pi[/tex] za period kosinusa... sorry svima, sad je ispravljeno

Zadnja promjena: alenand; 13:46 ned, 24. 11. 2013; ukupno mijenjano 1 put.
 |  | 

| [Vrh] |  | 

| trala Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| alenand Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| četiri Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| zds Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 15:58 ned, 24. 11. 2013    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote]može pomoć sa ovakvim zadatkom samo da bude još malo jasnije? 
f(x)=sinx, f:[π,3π/2]→[−1,0]
 također tražimo inverz[/quote]

Inverz od sin x ti je arcsin x..mene je Kazo učio da nacrtam graf od sin x, povučem liniju paralelnu s x osi na intervalu [-1,0] i sve točke koje sijeku tu liniju s grafom fje su neki 'arkusi'..konkretno na tom intervalu ti je inverz pi+arc sin x, ako se ne varam, nek me kolege isprave
  	  | Citat: |  	  | može pomoć sa ovakvim zadatkom samo da bude još malo jasnije? f(x)=sinx, f:[π,3π/2]→[−1,0]
 također tražimo inverz
 | 

Inverz od sin x ti je arcsin x..mene je Kazo učio da nacrtam graf od sin x, povučem liniju paralelnu s x osi na intervalu [-1,0] i sve točke koje sijeku tu liniju s grafom fje su neki 'arkusi'..konkretno na tom intervalu ti je inverz pi+arc sin x, ako se ne varam, nek me kolege isprave

|  | 

| [Vrh] |  | 

| alenand Forumaš(ica)

| 

|  Postano: 16:49 ned, 24. 11. 2013    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Novi pokušaj... ne može biti ovaj gore inverz jer sinus na onom intervalu pada, a ovaj inverz raste... ali možda je kolega zamijenio predznake.
Novi pokušaj... ne može biti ovaj gore inverz jer sinus na onom intervalu pada, a ovaj inverz raste... ali možda je kolega zamijenio predznake.Mislim da je dobro ovako zamišljati:
 Inverz sinusa mora biti ili [dtex]1. \quad f^{-1}(x)=\arcsin x +2k\pi[/dtex][dtex]2. \quad f^{-1}(x)=\pi -\arcsin x +2k\pi[/dtex] za neki k cijeli broj.
 I sad "uvrstiš" intervale koje arcsin poprima na [-1,0]: [dtex]1. \quad f^{-1}([-1,0])=[-\frac{\pi}{2},0]+2k\pi[/dtex][dtex]2. \quad f^{-1}([-1,0])=\pi-[-\frac{\pi}{2},0]+2k\pi [/dtex] tj. ova druga:[dtex]2. \quad f^{-1}([-1,0])=[\pi,\frac{3\pi}{2}]+2k\pi [/dtex]
 I sad nema šanse da dodavanjem [tex]2k\pi[/tex] u ovom prvom slučaju dobiješ interval [tex][\pi,\frac{3\pi}{2}][/tex]... tako da mora biti drugi slučaj i to točno za k=0. Stoga je inverz: [dtex]f^{-1}(x)=\pi-\arcsin x[/dtex]
 Mislim da je dobro ovako zamišljati:
 Inverz sinusa mora biti ili [dtex]1. \quad f^{-1}(x)=\arcsin x +2k\pi[/dtex][dtex]2. \quad f^{-1}(x)=\pi -\arcsin x +2k\pi[/dtex] za neki k cijeli broj.
 I sad "uvrstiš" intervale koje arcsin poprima na [-1,0]: [dtex]1. \quad f^{-1}([-1,0])=[-\frac{\pi}{2},0]+2k\pi[/dtex][dtex]2. \quad f^{-1}([-1,0])=\pi-[-\frac{\pi}{2},0]+2k\pi [/dtex] tj. ova druga:[dtex]2. \quad f^{-1}([-1,0])=[\pi,\frac{3\pi}{2}]+2k\pi [/dtex]
 I sad nema šanse da dodavanjem [tex]2k\pi[/tex] u ovom prvom slučaju dobiješ interval [tex][\pi,\frac{3\pi}{2}][/tex]... tako da mora biti drugi slučaj i to točno za k=0. Stoga je inverz: [dtex]f^{-1}(x)=\pi-\arcsin x[/dtex]

Zadnja promjena: alenand; 21:00 ned, 24. 11. 2013; ukupno mijenjano 1 put.
 |  | 

| [Vrh] |  | 

| zds Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

|  |