Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Vincent Van Ear Forumaš(ica)
|
Postano: 9:34 sri, 8. 9. 2004 Naslov: Teorem-Leibnitzov kriterij |
|
|
[color=green]Teorem:Leibnitzov kriterij:
Pretpostavke: An@IN , c_n >= c_n+1 >= 0 i neka je lim_{n->oo} c_n = 0 (dakle pretpostavljamo padajući i konvergentan niz nenegativnih brojeva)
Doprinos teorema:
Tada red oo_SUMA_n=1 (-1)^n-1 * c_n konvergira.[/color]
[color=brown](Dakle dokazat ćemo da je alternirajući red konvergentan ako je niz prvog člana uređenog para niz nenegativan,padajući i konvergentan)[/color]
Dokaz:
m@IN , C_2m = c_1 - c_2 + c_3 - c_4 +…+ c_2m-1 – c_2m
=>C_2m >=0 [color=brown](imamo sumu nenegativnih brojeva jer iz pretpostavki teorema niz {c_n} je niz nenegativnih brojeva i padajući što će reći da je prethodnik veći(ili jednak) od sljedbenika pa je razlika prethodnika i sljedbenika pozitivan broj)[/color]
C_2m+1 = C_2m + C_2m+1 + C_2m+2
=> C_2m <= C_2(m+1)
[color=brown](ovo gore nije nikakva velika mudrost,jednostavno mi sumiramo nenegativne brojeve,pa je očito da je suma od 2m pozitivnih brojeva manja(ili jednaka) sumi od 2(m+1) brojeva)[/color]
[color=brown](dakle,mi imamo niz parnih suma koji je rastući niz pozitvnih brojeva)[/color]
{C_2m : m@IN}
[color=brown](dakle imamo niz parnih suma)[/color]
C_2m = c_1 – (c_2 – c_3) – (c_4 – c_5) - ... – c_2m
=> C_2m <= c_1
[color=brown](od c_1 oduzimamo nenegativne brojeve pa je gornja ocjena jasna)[/color]
=>{C_2m:m@IN} je konvergentan => postoji lim_{n->oo} C_2m = C <= c_1
[color=brown](pokazali smo gore da imamo rastući niz odozgo omeđen pa po jednom od teorema u vezi nizova imamo ocjenu da je niz C_2m nužno konvergentan)[/color]
[color=brown](Da bi naš red konvergirao mora(po definiciji konvergencije reda) konvergirati niz od n-parcijalnih suma,mi smo pokazali da niz parnih suma niza od n-parcijalnih suma(dakle podniz niza od n-parcijalnih suma) sigurno konvergira pa _tvrdimo_ da i niz od neparnih suma konvergira i ukoliko to dokažemo onda je zaključak da niz on n-parcijalnih suma konvergira)[/color]
C_2,C_4,C_6 -> C dokazali
C_1,C_3,C_5 -> C tvrdimo
=> C_1,C_2,C_3,… -> C [color=brown](to je željeni cilj pokazati)[/color]
Pretpostavimo suprotno:
C_1,C_2,C_3,… -/-> C (dakle da naš niz od n-parcijalnih suma ne konvergira,dakle da divergira)
{C_p_n} takav da |C_p_n – eps| > eps An
[color=brown](dakle ako naš niz od n-parcijalnih suma divergira to će reći da postoji podniz niza {C_n} koji divergira,a reći da divergira nije ništa drugo negoli napisati gornju simboliku)[/color]
=> postoji podniz {P_g_n} takav da P_g_n su parni ili neparni brojevi
[color=brown](Moje pitanje:
dakle što ? Pošto imam podniz {C_p_n} za svaki n onda ja mogu odabrati podniz toga podniza tako da uzmem ili parne ili neparne brojeve ? )[/color]
{C_p_g_n} => | C_p_g_n – eps| > eps => C_p_g_n -> C =><=
Kako je zaključena kontradikcija,dali ovako:
mi smo gore dokazali da je niz parnih suma konvergentan,dakle ukoliko smo odabrali parne brojeve kao podniz {C_p_n} onda i njegov podniz {C_p_g_n} također mora konvergirati pa mi je kontradikcija jasna,ali što je ako sam odabrao neparne brojeve kao podniz {C_p_n} ? )[/color]
[color=brown]NAPOMENA:sve što je u zagradama je moj komentar.[/color]
Teorem:Leibnitzov kriterij:
Pretpostavke: An@IN , c_n >= c_n+1 >= 0 i neka je lim_{n→oo} c_n = 0 (dakle pretpostavljamo padajući i konvergentan niz nenegativnih brojeva)
Doprinos teorema:
Tada red oo_SUMA_n=1 (-1)^n-1 * c_n konvergira.
(Dakle dokazat ćemo da je alternirajući red konvergentan ako je niz prvog člana uređenog para niz nenegativan,padajući i konvergentan)
Dokaz:
⇒C_2m >=0 (imamo sumu nenegativnih brojeva jer iz pretpostavki teorema niz {c_n} je niz nenegativnih brojeva i padajući što će reći da je prethodnik veći(ili jednak) od sljedbenika pa je razlika prethodnika i sljedbenika pozitivan broj)
C_2m+1 = C_2m + C_2m+1 + C_2m+2
⇒ C_2m ⇐ C_2(m+1)
(ovo gore nije nikakva velika mudrost,jednostavno mi sumiramo nenegativne brojeve,pa je očito da je suma od 2m pozitivnih brojeva manja(ili jednaka) sumi od 2(m+1) brojeva)
(dakle,mi imamo niz parnih suma koji je rastući niz pozitvnih brojeva)
{C_2m : m@IN}
(dakle imamo niz parnih suma)
⇒ C_2m ⇐ c_1
(od c_1 oduzimamo nenegativne brojeve pa je gornja ocjena jasna)
⇒{C_2m:m@IN} je konvergentan ⇒ postoji lim_{n→oo} C_2m = C ⇐ c_1
(pokazali smo gore da imamo rastući niz odozgo omeđen pa po jednom od teorema u vezi nizova imamo ocjenu da je niz C_2m nužno konvergentan)
(Da bi naš red konvergirao mora(po definiciji konvergencije reda) konvergirati niz od n-parcijalnih suma,mi smo pokazali da niz parnih suma niza od n-parcijalnih suma(dakle podniz niza od n-parcijalnih suma) sigurno konvergira pa _tvrdimo_ da i niz od neparnih suma konvergira i ukoliko to dokažemo onda je zaključak da niz on n-parcijalnih suma konvergira)
C_2,C_4,C_6 → C dokazali
C_1,C_3,C_5 → C tvrdimo
⇒ C_1,C_2,C_3,… → C (to je željeni cilj pokazati)
Pretpostavimo suprotno:
C_1,C_2,C_3,… -/→ C (dakle da naš niz od n-parcijalnih suma ne konvergira,dakle da divergira)
{C_p_n} takav da |C_p_n – eps| > eps An
(dakle ako naš niz od n-parcijalnih suma divergira to će reći da postoji podniz niza {C_n} koji divergira,a reći da divergira nije ništa drugo negoli napisati gornju simboliku)
⇒ postoji podniz {P_g_n} takav da P_g_n su parni ili neparni brojevi
(Moje pitanje:
dakle što ? Pošto imam podniz {C_p_n} za svaki n onda ja mogu odabrati podniz toga podniza tako da uzmem ili parne ili neparne brojeve ? )
{C_p_g_n} ⇒ | C_p_g_n – eps| > eps ⇒ C_p_g_n → C ⇒⇐
(Moje pitanje:
mi smo gore dokazali da je niz parnih suma konvergentan,dakle ukoliko smo odabrali parne brojeve kao podniz {C_p_n} onda i njegov podniz {C_p_g_n} također mora konvergirati pa mi je kontradikcija jasna,ali što je ako sam odabrao neparne brojeve kao podniz {C_p_n} ? )
NAPOMENA:sve što je u zagradama je moj komentar.
_________________ Samo sam jedan čovjek,
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)
|
Postano: 15:33 sri, 8. 9. 2004 Naslov: Re: Teorem-Leibnitzov kriterij |
|
|
[quote="Vincent Van Ear"][color=green]Teorem:Leibnitzov kriterij:
Pretpostavke: An@IN , c_n >= c_n+1 >= 0 i neka je lim_{n->oo} c_n[/quote]
Za nizove je dobro pisati lim_n c_n (iako je i ovo gore prihvatljivo). Limes niza je ipak drugi pojam od limesa funkcije, i bilo bi dobro to notacijski razdvojiti.
[quote] = 0 (dakle pretpostavljamo padajući i konvergentan niz nenegativnih brojeva[/quote]
_koji teži k 0 _.
[quote])
Doprinos teorema:
Tada red oo_SUMA_n=1 (-1)^n-1 * c_n konvergira.[/color]
[color=brown](Dakle dokazat ćemo da je alternirajući red konvergentan ako je niz prvog člana uređenog para[/quote]
Ovako, nije previše jasno o kakvom se uređenom paru radi.
Jednostavno: niz članova reda.
[quote] niz nenegativan,padajući i konvergentan[/quote]
_k nuli_.
(Inače, ako je padajući i konvergira k nuli, tad je suvišna pretpostavka da je nenegativan - probaj to dokazati.)
[quote])[/color]
Dokaz:
=>C_2m >=0 [color=brown](imamo sumu nenegativnih brojeva jer iz pretpostavki teorema niz {c_n} je niz nenegativnih brojeva i padajući što će reći da je prethodnik veći(ili jednak) od sljedbenika pa je razlika prethodnika i sljedbenika pozitivan broj[/quote]
ili nula.
[quote])[/color]
C_2m+1 = C_2m + C_2m+1 + C_2m+2[/quote]
Nonsense. Pogledaj malo bolje gdje su veliki, a gdje mali [cC]ovi, te gdje je plus, a gdje minus.
[quote]=> C_2m <= C_2(m+1)
[color=brown](ovo gore nije nikakva velika mudrost,jednostavno mi sumiramo nenegativne brojeve,pa je očito da je suma od 2m pozitivnih brojeva manja(ili jednaka) sumi od 2(m+1) brojeva)[/color][/quote]
Ne baš. C_2m možeš shvatiti kao sumu nenegativnih brojeva, ali tada je to suma od njih _m_ , a ne 2m . Pogledaj bolje kako je C_ž definiran.
Isto za C_{2m+2} .
[quote][color=brown](dakle,mi imamo niz parnih suma[/quote]
Ovo je česta fraza, iako nije striktno prihvatljiva i bilo bi dobro razmisliti o njenoj upotrebi. Ne tražim da je prestaneš upotrebljavati, ali budi svjestan ambiguityja. _Suma_ nije parna (ne mora biti), _njen indeks_ je taj koji je paran. Dakle, imamo niz sumâ s parnim indeksima...
[quote] koji je rastući niz pozitvnih brojeva)[/color]
{C_2m : m@IN}[/quote]
Nenegativnih (umjesto pozitivnih), al dobro.
[quote][color=brown](dakle imamo niz parnih suma)[/color]
=> C_2m <= c_1
[color=brown](od c_1 oduzimamo nenegativne brojeve pa je gornja ocjena jasna)[/color]
=>{C_2m:m@IN} je konvergentan => postoji lim_{n->oo} C_2m = C <= c_1
[color=brown](pokazali smo gore da imamo rastući niz odozgo omeđen pa po jednom od teorema u vezi nizova[/quote]
Konkretno, BW teorem za nizove.
[quote] imamo ocjenu[/quote]
Prilično je čudno to nazivati "ocjenom".
"Zaključak".
[quote] da je niz C_2m nužno konvergentan)[/color]
[color=brown](Da bi naš red konvergirao mora(po definiciji konvergencije reda) konvergirati niz od n-parcijalnih suma,mi smo pokazali da niz parnih suma niza od n-parcijalnih suma(dakle podniz niza od n-parcijalnih suma)[/quote]
Ne vidim zašto non-stop pišeš opskurnu frazu "n-parcijalne sume". Jednostavno "parcijalne sume".
[quote] sigurno konvergira pa _tvrdimo_ da i niz od neparnih suma konvergira i ukoliko to dokažemo onda je zaključak da niz on n-parcijalnih suma konvergira)[/color][/quote]
[b]Ne.[/b]
Promotri niz 0,1,0,1,0,1,.... .
Niz njegovih članova s parnim indeksima konvergira (k 0 ), i niz njegovih članova s neparnim indeksima konvergira (k 1 ), pa ipak gornji niz ne konvergira.
_Moraju konvergirati k istom limesu._
[quote]C_2,C_4,C_6 -> C dokazali
C_1,C_3,C_5 -> C tvrdimo
(**)=> C_1,C_2,C_3,… -> C [color=brown](to je željeni cilj pokazati)[/color]
Pretpostavimo suprotno:
C_1,C_2,C_3,… -/-> C (dakle da naš niz od n-parcijalnih suma ne konvergira,dakle da divergira)[/quote]
Ne, iz sličnog razloga kao gore. Niz može konvergirati, ali da ne konvergira k C . Pogrešno je reći da takav niz divergira.
(Ima i još restriktivnijih terminologijâ, koje i nizove poput (1,2,3,4,....) zovu konvergentnima (u |R^potez , u +oo ), dok naziv "divergentan" rezerviraju za nizove poput (2,3,2,4,2,5,2,6,....) i sličnih, koji zaista ne konvergiraju _nikamo_ - no to nije toliko bitno ovdje. Htjedoh samo reći, ne možeš niz nazvati divergentnim, samo zato što ne konvergira onamo kamo bi ti htio.)
[quote]{C_p_n} takav da |C_p_n – eps| > eps An[/quote]
Tu si opet napisao glupost. Vjerojatno si mislio C umjesto eps unutar zagrade.
[quote][color=brown](dakle ako naš niz od n-parcijalnih suma divergira to će reći da postoji podniz niza {C_n} koji divergira,a reći da divergira nije ništa drugo negoli napisati gornju simboliku)[/color][/quote]
Prilično krivo. Da, divergencija niza trivijalno je ekvivalentna s divergencijom nekog njegovog podniza (jer je niz sâm svoj podniz), ali to nije ono što se događa ovdje.
Ovdje je na djelu lema koja slijedi iz negiranja definicije konvergencije prema broju C : da niz ne konvergira prema C , znači da postoji podniz koji je čitav izvan eps-okoline oko C , za neki eps .
[quote]=> postoji podniz {P_g_n} takav da P_g_n su parni ili neparni brojevi[/quote]
:?: Podniz čega?
Jedino što meni pada na pamet u ovom smjeru, je sljedeće:
(p_n)_n , niz s kojim treba komponirati početni niz (C_nešto)_n da bi se dobio naš podniz, je (strogo rastući) niz prirodnih brojeva (definicija podniza). Budući da je strogo rasući, injektivan je (svi su brojevi u njemu različiti), pa unutra ima beskonačno mnogo prirodnih brojeva (slika mu je beskonačan skup). Ako tu sliku rastavimo na dva skupa po kriteriju parnosti (u jedan podskup parne, u drugi neparne), ne mogu oba ta skupa biti konačna (jer unija dva konačna skupa je konačna) - bar jedan od njih mora biti beskonačan. Neka je to npr. skup neparnih brojeva (u slici gornjeg niza).
Sad opet, zbog injektivnosti, svaki broj u toj podslici ima jedinstveno određeno mjesto u početnom nizu, pa od (beskonačnog) podskupa možemo rekonstruirati podniz - samo ih poredamo po veličini. To je podskup početnog niza koji se sastoji samo od neparnih (ili parnih, kako je već bilo gore) brojeva.
No ono što meni upada u oči, je da je to razmišljanje za glavnu liniju dokaza ovdje nepotrebno. Mi znamo da se to može dogoditi jedino s neparnim brojevima, jer C-ovi s parnim indeksima lijepo konvergiraju k C . Ovo je vjerojatno "dokaz u dokazu", odnosno inline dokaz leme da, ako imamo niz (Ž_n)_n , te postoji broj Ž takav da oba podniza (Ž_2n)_n i (Ž_{2n+1})_n teže k Ž , tada i naš cijeli niz teži k Ž .
To se naravno dokazuje kako je outlineano gore... pretpostavi se da (Ž_n)_n ne teži k Ž , pa to onda znači da postoji ( eps , i) njegov podniz koji je čitav izvan eps-okoline oko Ž , pa onda taj podniz generira (gornjim argumentom o beskonačnosti) podniz u bar jednom od podnizova (Ž_2n)_n i (Ž_{2n+1})_n , koji je čitav izvan eps-okoline oko Ž , što je kontradikcija s činjenicom da taj podniz teži k Ž .
[quote][color=brown](Moje pitanje:
dakle što ? Pošto imam podniz {C_p_n} za svaki n[/quote]
Nemaš toliko podnizova. :shock:
Imaš jedan podniz, (C_p_n)_n .
[quote] onda ja mogu odabrati podniz toga podniza tako da uzmem ili parne ili neparne brojeve ? )[/color][/quote]
u njemu (njegovoj slici), da. Kako je opisano gore.
[quote]{C_p_g_n} => | C_p_g_n – eps| > eps =>[/quote]
Ova zadnja "=>" stvarno nema smisla ovdje. Jednostavno zaključuješ da je gornje | C_p_g_n – C| > eps ( C , ne eps u zagradi :!: ), u kontradikciji s činjenicom da niz članova s parnim (ili neparnim, koji već) indeksima konvergira k C , jer ako niz konvergira k C , tad sigurno i svaki njegov podniz konvergira tamo.
[quote] C_p_g_n -> C =><=
mi smo gore dokazali da je niz parnih suma konvergentan,dakle ukoliko smo odabrali parne brojeve kao podniz {C_p_n} onda i njegov podniz {C_p_g_n} također mora konvergirati pa mi je kontradikcija jasna,ali što je ako sam odabrao neparne brojeve kao podniz {C_p_n} ? )[/color][/quote]
Kao što rekoh gore, tu više ne dokazuješ glavnu liniju Leibniza, nego si digresirao da dokažeš gore referiranu lemu (sa Ž-nizom: ). Dokazuješ da _ako već imaš_ da ti par-niz i nepar-niz konvergiraju k istom limesu, tad i cijeli niz konvergira tamo. Drugim riječima, dokazuješ nešto što ti treba da provedeš implikaciju označenu s [**] gore.
Jednom kad to imaš, još uvijek trebaš dokazati da C-ovi s neparnim indeksima također teže prema C . No to je dio dokaza do kojeg očito još nisi stigao, pa ću te pustiti da sam stigneš do tamo. :-)
[quote][color=brown]NAPOMENA:sve što je u zagradama je moj komentar.[/color][/quote]
Da, vidi se. :-> ;-)
Vincent Van Ear (napisa): | Teorem:Leibnitzov kriterij:
Pretpostavke: An@IN , c_n >= c_n+1 >= 0 i neka je lim_{n→oo} c_n |
Za nizove je dobro pisati lim_n c_n (iako je i ovo gore prihvatljivo). Limes niza je ipak drugi pojam od limesa funkcije, i bilo bi dobro to notacijski razdvojiti.
Citat: | = 0 (dakle pretpostavljamo padajući i konvergentan niz nenegativnih brojeva |
_koji teži k 0 _.
Citat: | )
Doprinos teorema:
Tada red oo_SUMA_n=1 (-1)^n-1 * c_n konvergira.
(Dakle dokazat ćemo da je alternirajući red konvergentan ako je niz prvog člana uređenog para |
Ovako, nije previše jasno o kakvom se uređenom paru radi.
Jednostavno: niz članova reda.
Citat: | niz nenegativan,padajući i konvergentan |
_k nuli_.
(Inače, ako je padajući i konvergira k nuli, tad je suvišna pretpostavka da je nenegativan - probaj to dokazati.)
Dokaz:
⇒C_2m >=0 (imamo sumu nenegativnih brojeva jer iz pretpostavki teorema niz {c_n} je niz nenegativnih brojeva i padajući što će reći da je prethodnik veći(ili jednak) od sljedbenika pa je razlika prethodnika i sljedbenika pozitivan broj |
ili nula.
C_2m+1 = C_2m + C_2m+1 + C_2m+2 |
Nonsense. Pogledaj malo bolje gdje su veliki, a gdje mali [cC]ovi, te gdje je plus, a gdje minus.
Citat: | ⇒ C_2m ⇐ C_2(m+1)
(ovo gore nije nikakva velika mudrost,jednostavno mi sumiramo nenegativne brojeve,pa je očito da je suma od 2m pozitivnih brojeva manja(ili jednaka) sumi od 2(m+1) brojeva) |
Ne baš. C_2m možeš shvatiti kao sumu nenegativnih brojeva, ali tada je to suma od njih _m_ , a ne 2m . Pogledaj bolje kako je C_ž definiran.
Isto za C_{2m+2} .
Citat: | (dakle,mi imamo niz parnih suma |
Ovo je česta fraza, iako nije striktno prihvatljiva i bilo bi dobro razmisliti o njenoj upotrebi. Ne tražim da je prestaneš upotrebljavati, ali budi svjestan ambiguityja. _Suma_ nije parna (ne mora biti), _njen indeks_ je taj koji je paran. Dakle, imamo niz sumâ s parnim indeksima...
Citat: | koji je rastući niz pozitvnih brojeva)
{C_2m : m@IN} |
Nenegativnih (umjesto pozitivnih), al dobro.
Citat: | (dakle imamo niz parnih suma)
⇒ C_2m ⇐ c_1
(od c_1 oduzimamo nenegativne brojeve pa je gornja ocjena jasna)
⇒{C_2m:m@IN} je konvergentan ⇒ postoji lim_{n→oo} C_2m = C ⇐ c_1
(pokazali smo gore da imamo rastući niz odozgo omeđen pa po jednom od teorema u vezi nizova |
Konkretno, BW teorem za nizove.
Prilično je čudno to nazivati "ocjenom".
"Zaključak".
Citat: | da je niz C_2m nužno konvergentan)
(Da bi naš red konvergirao mora(po definiciji konvergencije reda) konvergirati niz od n-parcijalnih suma,mi smo pokazali da niz parnih suma niza od n-parcijalnih suma(dakle podniz niza od n-parcijalnih suma) |
Ne vidim zašto non-stop pišeš opskurnu frazu "n-parcijalne sume". Jednostavno "parcijalne sume".
Citat: | sigurno konvergira pa _tvrdimo_ da i niz od neparnih suma konvergira i ukoliko to dokažemo onda je zaključak da niz on n-parcijalnih suma konvergira) |
Ne.
Niz njegovih članova s parnim indeksima konvergira (k 0 ), i niz njegovih članova s neparnim indeksima konvergira (k 1 ), pa ipak gornji niz ne konvergira.
_Moraju konvergirati k istom limesu._
Citat: | C_2,C_4,C_6 → C dokazali
C_1,C_3,C_5 → C tvrdimo
(**)⇒ C_1,C_2,C_3,… → C (to je željeni cilj pokazati)
Pretpostavimo suprotno:
C_1,C_2,C_3,… -/→ C (dakle da naš niz od n-parcijalnih suma ne konvergira,dakle da divergira) |
Ne, iz sličnog razloga kao gore. Niz može konvergirati, ali da ne konvergira k C . Pogrešno je reći da takav niz divergira.
(Ima i još restriktivnijih terminologijâ, koje i nizove poput (1,2,3,4,....) zovu konvergentnima (u |R^potez , u +oo ), dok naziv "divergentan" rezerviraju za nizove poput (2,3,2,4,2,5,2,6,....) i sličnih, koji zaista ne konvergiraju _nikamo_ - no to nije toliko bitno ovdje. Htjedoh samo reći, ne možeš niz nazvati divergentnim, samo zato što ne konvergira onamo kamo bi ti htio.)
Citat: | {C_p_n} takav da |C_p_n – eps| > eps An |
Tu si opet napisao glupost. Vjerojatno si mislio C umjesto eps unutar zagrade.
Citat: | (dakle ako naš niz od n-parcijalnih suma divergira to će reći da postoji podniz niza {C_n} koji divergira,a reći da divergira nije ništa drugo negoli napisati gornju simboliku) |
Prilično krivo. Da, divergencija niza trivijalno je ekvivalentna s divergencijom nekog njegovog podniza (jer je niz sâm svoj podniz), ali to nije ono što se događa ovdje.
Ovdje je na djelu lema koja slijedi iz negiranja definicije konvergencije prema broju C : da niz ne konvergira prema C , znači da postoji podniz koji je čitav izvan eps-okoline oko C , za neki eps .
Citat: | ⇒ postoji podniz {P_g_n} takav da P_g_n su parni ili neparni brojevi |
Podniz čega?
Jedino što meni pada na pamet u ovom smjeru, je sljedeće:
(p_n)_n , niz s kojim treba komponirati početni niz (C_nešto)_n da bi se dobio naš podniz, je (strogo rastući) niz prirodnih brojeva (definicija podniza). Budući da je strogo rasući, injektivan je (svi su brojevi u njemu različiti), pa unutra ima beskonačno mnogo prirodnih brojeva (slika mu je beskonačan skup). Ako tu sliku rastavimo na dva skupa po kriteriju parnosti (u jedan podskup parne, u drugi neparne), ne mogu oba ta skupa biti konačna (jer unija dva konačna skupa je konačna) - bar jedan od njih mora biti beskonačan. Neka je to npr. skup neparnih brojeva (u slici gornjeg niza).
Sad opet, zbog injektivnosti, svaki broj u toj podslici ima jedinstveno određeno mjesto u početnom nizu, pa od (beskonačnog) podskupa možemo rekonstruirati podniz - samo ih poredamo po veličini. To je podskup početnog niza koji se sastoji samo od neparnih (ili parnih, kako je već bilo gore) brojeva.
No ono što meni upada u oči, je da je to razmišljanje za glavnu liniju dokaza ovdje nepotrebno. Mi znamo da se to može dogoditi jedino s neparnim brojevima, jer C-ovi s parnim indeksima lijepo konvergiraju k C . Ovo je vjerojatno "dokaz u dokazu", odnosno inline dokaz leme da, ako imamo niz (Ž_n)_n , te postoji broj Ž takav da oba podniza (Ž_2n)_n i (Ž_{2n+1})_n teže k Ž , tada i naš cijeli niz teži k Ž .
To se naravno dokazuje kako je outlineano gore... pretpostavi se da (Ž_n)_n ne teži k Ž , pa to onda znači da postoji ( eps , i) njegov podniz koji je čitav izvan eps-okoline oko Ž , pa onda taj podniz generira (gornjim argumentom o beskonačnosti) podniz u bar jednom od podnizova (Ž_2n)_n i (Ž_{2n+1})_n , koji je čitav izvan eps-okoline oko Ž , što je kontradikcija s činjenicom da taj podniz teži k Ž .
Citat: | (Moje pitanje:
dakle što ? Pošto imam podniz {C_p_n} za svaki n |
Nemaš toliko podnizova.
Imaš jedan podniz, (C_p_n)_n .
Citat: | onda ja mogu odabrati podniz toga podniza tako da uzmem ili parne ili neparne brojeve ? ) |
u njemu (njegovoj slici), da. Kako je opisano gore.
Citat: | {C_p_g_n} ⇒ | C_p_g_n – eps| > eps ⇒ |
Ova zadnja "⇒" stvarno nema smisla ovdje. Jednostavno zaključuješ da je gornje | C_p_g_n – C| > eps ( C , ne eps u zagradi ), u kontradikciji s činjenicom da niz članova s parnim (ili neparnim, koji već) indeksima konvergira k C , jer ako niz konvergira k C , tad sigurno i svaki njegov podniz konvergira tamo.
Citat: | C_p_g_n → C ⇒⇐
(Moje pitanje:
mi smo gore dokazali da je niz parnih suma konvergentan,dakle ukoliko smo odabrali parne brojeve kao podniz {C_p_n} onda i njegov podniz {C_p_g_n} također mora konvergirati pa mi je kontradikcija jasna,ali što je ako sam odabrao neparne brojeve kao podniz {C_p_n} ? ) |
Kao što rekoh gore, tu više ne dokazuješ glavnu liniju Leibniza, nego si digresirao da dokažeš gore referiranu lemu (sa Ž-nizom: ). Dokazuješ da _ako već imaš_ da ti par-niz i nepar-niz konvergiraju k istom limesu, tad i cijeli niz konvergira tamo. Drugim riječima, dokazuješ nešto što ti treba da provedeš implikaciju označenu s [**] gore.
Jednom kad to imaš, još uvijek trebaš dokazati da C-ovi s neparnim indeksima također teže prema C . No to je dio dokaza do kojeg očito još nisi stigao, pa ću te pustiti da sam stigneš do tamo.
Citat: | NAPOMENA:sve što je u zagradama je moj komentar. |
Da, vidi se. :→
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 20:09 sri, 8. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote]Za nizove je dobro pisati lim_n c_n (iako je i ovo gore prihvatljivo). Limes niza je ipak drugi pojam od limesa funkcije, i bilo bi dobro to notacijski razdvojiti.[/quote]
Prihvaćam. :wink:
[quote]Ovako, nije previše jasno o kakvom se uređenom paru radi.
Jednostavno: niz članova reda.[/quote]
Uh,zamalo sam te išao ispravljati sa niz općih članova reda,čudno.=))
A tako bih silno volio da te mogu ispraviti barem jednom.=))))
[quote](Inače, ako je padajući i konvergira k nuli, tad je suvišna pretpostavka da je nenegativan - probaj to dokazati.)[/quote]
Hm,kako ?
Imam implikaciju :
a_n >= a_n+1 te lim_n a_n = 0 => ( a_n >= 0 An@IN )
Pretpostavim suprotno što će reći da postoji n_o@IN takav da je a_no<0
Daj mi neki mig,vjeruj mi probao sam ali samo buljim i šaram okolo te a_no<0 ...
[quote]ili nula.[/quote]
Što,nula je neutralna-u smislu predznaka ?
Dakle ako kažem _nenegativni brojevi_,taj pojam obuhvaća nulu,a ako kažem _pozitivni brojevi_ onda je taj pojam isključuje ?
[quote]Nonsense. Pogledaj malo bolje gdje su veliki, a gdje mali [cC]ovi, te gdje je plus, a gdje minus.[/quote]
Dakle: C_2m = C_2m + c_2m+1 – c_2m+2
[quote]Ne baš. C_2m možeš shvatiti kao sumu nenegativnih brojeva, ali tada je to suma od njih _m_ , a ne 2m . Pogledaj bolje kako je C_ž definiran.
Isto za C_{2m+2} .[/quote]
Hvala.
[quote]Ovo je česta fraza, iako nije striktno prihvatljiva i bilo bi dobro razmisliti o njenoj upotrebi. Ne tražim da je prestaneš upotrebljavati, ali budi svjestan ambiguityja. _Suma_ nije parna (ne mora biti), _njen indeks_ je taj koji je paran. Dakle, imamo niz sumâ s parnim indeksima...[/quote]
Tvoj skener preciznosti je naravno u savršenoj formi,pih... :)
[quote]Konkretno, BW teorem za nizove.[/quote]
Hm,moram li koristiti toliko ''jak'' teorem,pa dovoljan je onaj koji kaže da je niz monoton i omeđen nužno konvergentan ?
Aha,ovako C_2m je niz nenegativnih brojeva,rastući i odozgo omeđen => omeđen i odozdo,sa nulom primjerice(suma parnih indeksa je nenegativna) => BWtm:ograničen niz ima konvergentan podniz,ali naš niz osim što je ograničen je i rastući pa je i konvergentan(on je rastući u omeđenom ''koralu'').
Neznam meni bi nekako prirodnije legao teorem-svaki monoton i ograničen niz je i konvergentan,ne bih vadio BW-a iz ladice kada su pretpostavke situacije u kojoj se nalazim točno pretpostavke bezimenog teorema.
[quote]Prilično je čudno to nazivati "ocjenom".[/quote]
Čudan je i profać,remember?...
[quote]Ne vidim zašto non-stop pišeš opskurnu frazu "n-parcijalne sume". Jednostavno "parcijalne sume".[\quote]
Želim biti sasvim precizan,a vidiš kako pretjerivanje može odmagati.
[quote]Ne.
_Moraju konvergirati k istom limesu._[/quote]
Opet sam gadno pogriješio!Ma znaš priču o pancirki…užas!
[quote]Tu si opet napisao glupost. Vjerojatno si mislio C umjesto eps unutar zagrade.[/quote]
Tipfeler,sorry,pjevušio sam ujutro dok sam ispisivao nešto što sam smatrao da nema greške kad ono...(nisam se nadao da češ naći ovoliko štetočina u tekstu).
[quote]Da, vidi se. :-> [/quote]
Veky,to je za ne povjerovati,kako samo nađeš prljavštinu u nečemu što sam smatrao čistim,eh kad bi mi mogao sa partvišem ući u glavu i jednom zauvijek počistiti...sa varikinom!!! :D
Citat: | Za nizove je dobro pisati lim_n c_n (iako je i ovo gore prihvatljivo). Limes niza je ipak drugi pojam od limesa funkcije, i bilo bi dobro to notacijski razdvojiti. |
Prihvaćam.
Citat: | Ovako, nije previše jasno o kakvom se uređenom paru radi.
Jednostavno: niz članova reda. |
Uh,zamalo sam te išao ispravljati sa niz općih članova reda,čudno.=))
A tako bih silno volio da te mogu ispraviti barem jednom.=))))
Citat: | (Inače, ako je padajući i konvergira k nuli, tad je suvišna pretpostavka da je nenegativan - probaj to dokazati.) |
Hm,kako ?
Imam implikaciju :
a_n >= a_n+1 te lim_n a_n = 0 ⇒ ( a_n >= 0 An@IN )
Daj mi neki mig,vjeruj mi probao sam ali samo buljim i šaram okolo te a_no<0 ...
Što,nula je neutralna-u smislu predznaka ?
Dakle ako kažem _nenegativni brojevi_,taj pojam obuhvaća nulu,a ako kažem _pozitivni brojevi_ onda je taj pojam isključuje ?
Citat: | Nonsense. Pogledaj malo bolje gdje su veliki, a gdje mali [cC]ovi, te gdje je plus, a gdje minus. |
Dakle: C_2m = C_2m + c_2m+1 – c_2m+2
Citat: | Ne baš. C_2m možeš shvatiti kao sumu nenegativnih brojeva, ali tada je to suma od njih _m_ , a ne 2m . Pogledaj bolje kako je C_ž definiran.
Isto za C_{2m+2} . |
Hvala.
Citat: | Ovo je česta fraza, iako nije striktno prihvatljiva i bilo bi dobro razmisliti o njenoj upotrebi. Ne tražim da je prestaneš upotrebljavati, ali budi svjestan ambiguityja. _Suma_ nije parna (ne mora biti), _njen indeks_ je taj koji je paran. Dakle, imamo niz sumâ s parnim indeksima... |
Tvoj skener preciznosti je naravno u savršenoj formi,pih...
Citat: | Konkretno, BW teorem za nizove. |
Hm,moram li koristiti toliko ''jak'' teorem,pa dovoljan je onaj koji kaže da je niz monoton i omeđen nužno konvergentan ?
Aha,ovako C_2m je niz nenegativnih brojeva,rastući i odozgo omeđen ⇒ omeđen i odozdo,sa nulom primjerice(suma parnih indeksa je nenegativna) ⇒ BWtm:ograničen niz ima konvergentan podniz,ali naš niz osim što je ograničen je i rastući pa je i konvergentan(on je rastući u omeđenom ''koralu'').
Neznam meni bi nekako prirodnije legao teorem-svaki monoton i ograničen niz je i konvergentan,ne bih vadio BW-a iz ladice kada su pretpostavke situacije u kojoj se nalazim točno pretpostavke bezimenog teorema.
Citat: | Prilično je čudno to nazivati "ocjenom". |
Čudan je i profać,remember?...
[quote]Ne vidim zašto non-stop pišeš opskurnu frazu "n-parcijalne sume". Jednostavno "parcijalne sume".[\quote]
Želim biti sasvim precizan,a vidiš kako pretjerivanje može odmagati.
Citat: | Ne.
_Moraju konvergirati k istom limesu._ |
Opet sam gadno pogriješio!Ma znaš priču o pancirki…užas!
Citat: | Tu si opet napisao glupost. Vjerojatno si mislio C umjesto eps unutar zagrade. |
Tipfeler,sorry,pjevušio sam ujutro dok sam ispisivao nešto što sam smatrao da nema greške kad ono...(nisam se nadao da češ naći ovoliko štetočina u tekstu).
Veky,to je za ne povjerovati,kako samo nađeš prljavštinu u nečemu što sam smatrao čistim,eh kad bi mi mogao sa partvišem ući u glavu i jednom zauvijek počistiti...sa varikinom!!!
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)
|
Postano: 14:26 čet, 9. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Vincent Van Ear"][quote="veky"]Jednostavno: niz članova reda.[/quote]
Uh,zamalo sam te išao ispravljati sa niz općih članova reda,čudno.=))[/quote]
Da, vrlo čudno. :-P
[quote]A tako bih silno volio da te mogu ispraviti barem jednom.=))))[/quote]
I to je moguće. Samo na ovom Forumu, pogriješio sam čak 3 puta. :-)
[quote][quote](Inače, ako je padajući i konvergira k nuli, tad je suvišna pretpostavka da je nenegativan - probaj to dokazati.)[/quote]
Hm,kako ?
Imam implikaciju :
a_n >= a_n+1 te lim_n a_n = 0 => ( a_n >= 0 An@IN )
Daj mi neki mig,vjeruj mi probao sam ali samo buljim i šaram okolo te a_no<0 ...[/quote]
Evo ti mig: Svi članovi nakon a_no su manji od a_no . Što iz toga zaključuješ o konvergenciji?
[quote][quote]ili nula.[/quote]
Što,nula je neutralna-u smislu predznaka ?[/quote]
Da. sgn0=0 .
[quote]Dakle ako kažem _nenegativni brojevi_,taj pojam obuhvaća nulu,a ako kažem _pozitivni brojevi_ onda je taj pojam isključuje ?[/quote]
Upravo tako. Starija terminologija koja se još uvijek ponegdje koristi, je "pozitivni" i "strogo pozitivni".
[quote][quote]Nonsense. Pogledaj malo bolje gdje su veliki, a gdje mali [cC]ovi, te gdje je plus, a gdje minus.[/quote]
Dakle: C_2m = C_2m + c_2m+1 – c_2m+2 [/quote]
Opet ne valja. :-P
[quote][quote]Ovo je česta fraza, iako nije striktno prihvatljiva i bilo bi dobro razmisliti o njenoj upotrebi. Ne tražim da je prestaneš upotrebljavati, ali budi svjestan ambiguityja. _Suma_ nije parna (ne mora biti), _njen indeks_ je taj koji je paran. Dakle, imamo niz sumâ s parnim indeksima...[/quote]
Tvoj skener preciznosti je naravno u savršenoj formi,pih... :) [/quote]
Mora biti. :-)
[quote][quote]Konkretno, BW teorem za nizove.[/quote]
Aha,ovako C_2m je niz nenegativnih brojeva,rastući i odozgo omeđen => omeđen i odozdo,sa nulom primjerice(suma parnih indeksa je nenegativna) => BWtm:ograničen niz ima konvergentan podniz,ali naš niz osim što je ograničen je i rastući pa je i konvergentan(on je rastući u omeđenom ''koralu'').
Neznam meni bi nekako prirodnije legao teorem-svaki monoton i ograničen niz je i konvergentan,ne bih vadio BW-a iz ladice kada su pretpostavke situacije u kojoj se nalazim točno pretpostavke bezimenog teorema.[/quote]
Očito različite stvari zovemo BW-teoremom za nizove. Sorry. (Već sam negdje rekao da ne volim učiti imena teoremâ.: )
[quote][quote]Prilično je čudno to nazivati "ocjenom".[/quote]
Čudan je i profać,remember?...[/quote]
Samo pod pretpostavkom za koju još nismo sa sigurnošću utvrdili da je istinita...
// Ako čudan profać čudne stvari zove "ocjenom", to bi moglo loše završiti po tvoj indeks. ;- )) ;-P
[quote][quote]Ne vidim zašto non-stop pišeš opskurnu frazu "n-parcijalne sume". Jednostavno "parcijalne sume".[/quote]
Želim biti sasvim precizan,a vidiš kako pretjerivanje može odmagati.[/quote]
Preciznost nije natrpavanje svega i svačega u naziv... no dobro, pretjerivanje u preciznosti možda jest. :-)
[quote][quote]Ne.
_Moraju konvergirati k istom limesu._[/quote]
Opet sam gadno pogriješio!Ma znaš priču o pancirki…užas![/quote]
Glavno je pitanje, jesi li samo to zaboravio napisati, ili stvarno nisi bio svjestan toga da moraju konvergirati k istom limesu...
[quote][quote]Tu si opet napisao glupost. Vjerojatno si mislio C umjesto eps unutar zagrade.[/quote]
Tipfeler,sorry,[/quote]
Pisalo je i dolje negdje isto, zato sam i reagirao... no da, vjerojatno je to bio copy-paste.
[quote]pjevušio sam ujutro dok sam ispisivao nešto što sam smatrao da nema greške kad ono...(nisam se nadao da češ naći ovoliko štetočina u tekstu).[/quote]
Zar bih ja bio ja da nisam? :-)
[quote]Veky,to je za ne povjerovati,kako samo nađeš prljavštinu u nečemu što sam smatrao čistim,eh kad bi mi mogao sa partvišem ući u glavu i jednom zauvijek počistiti...sa varikinom!!! :D[/quote]
Onaj poziv iz pma još uvijek stoji. ;-)
Vincent Van Ear (napisa): | veky (napisa): | Jednostavno: niz članova reda. |
Uh,zamalo sam te išao ispravljati sa niz općih članova reda,čudno.=)) |
Da, vrlo čudno.
Citat: | A tako bih silno volio da te mogu ispraviti barem jednom.=)))) |
I to je moguće. Samo na ovom Forumu, pogriješio sam čak 3 puta.
Citat: | Citat: | (Inače, ako je padajući i konvergira k nuli, tad je suvišna pretpostavka da je nenegativan - probaj to dokazati.) |
Hm,kako ?
Imam implikaciju :
a_n >= a_n+1 te lim_n a_n = 0 ⇒ ( a_n >= 0 An@IN )
Daj mi neki mig,vjeruj mi probao sam ali samo buljim i šaram okolo te a_no<0 ... |
Evo ti mig: Svi članovi nakon a_no su manji od a_no . Što iz toga zaključuješ o konvergenciji?
Citat: |
Što,nula je neutralna-u smislu predznaka ? |
Da. sgn0=0 .
Citat: | Dakle ako kažem _nenegativni brojevi_,taj pojam obuhvaća nulu,a ako kažem _pozitivni brojevi_ onda je taj pojam isključuje ? |
Upravo tako. Starija terminologija koja se još uvijek ponegdje koristi, je "pozitivni" i "strogo pozitivni".
Citat: | Citat: | Nonsense. Pogledaj malo bolje gdje su veliki, a gdje mali [cC]ovi, te gdje je plus, a gdje minus. |
Dakle: C_2m = C_2m + c_2m+1 – c_2m+2 |
Opet ne valja.
Citat: | Citat: | Ovo je česta fraza, iako nije striktno prihvatljiva i bilo bi dobro razmisliti o njenoj upotrebi. Ne tražim da je prestaneš upotrebljavati, ali budi svjestan ambiguityja. _Suma_ nije parna (ne mora biti), _njen indeks_ je taj koji je paran. Dakle, imamo niz sumâ s parnim indeksima... |
Tvoj skener preciznosti je naravno u savršenoj formi,pih... |
Mora biti.
Citat: | Citat: | Konkretno, BW teorem za nizove. |
Aha,ovako C_2m je niz nenegativnih brojeva,rastući i odozgo omeđen ⇒ omeđen i odozdo,sa nulom primjerice(suma parnih indeksa je nenegativna) ⇒ BWtm:ograničen niz ima konvergentan podniz,ali naš niz osim što je ograničen je i rastući pa je i konvergentan(on je rastući u omeđenom ''koralu'').
Neznam meni bi nekako prirodnije legao teorem-svaki monoton i ograničen niz je i konvergentan,ne bih vadio BW-a iz ladice kada su pretpostavke situacije u kojoj se nalazim točno pretpostavke bezimenog teorema. |
Očito različite stvari zovemo BW-teoremom za nizove. Sorry. (Već sam negdje rekao da ne volim učiti imena teoremâ.: )
Citat: | Citat: | Prilično je čudno to nazivati "ocjenom". |
Čudan je i profać,remember?... |
Samo pod pretpostavkom za koju još nismo sa sigurnošću utvrdili da je istinita...
// Ako čudan profać čudne stvari zove "ocjenom", to bi moglo loše završiti po tvoj indeks. ;- )) ;-P
Citat: | Citat: | Ne vidim zašto non-stop pišeš opskurnu frazu "n-parcijalne sume". Jednostavno "parcijalne sume". |
Želim biti sasvim precizan,a vidiš kako pretjerivanje može odmagati. |
Preciznost nije natrpavanje svega i svačega u naziv... no dobro, pretjerivanje u preciznosti možda jest.
Citat: | Citat: | Ne.
_Moraju konvergirati k istom limesu._ |
Opet sam gadno pogriješio!Ma znaš priču o pancirki…užas! |
Glavno je pitanje, jesi li samo to zaboravio napisati, ili stvarno nisi bio svjestan toga da moraju konvergirati k istom limesu...
Citat: | Citat: | Tu si opet napisao glupost. Vjerojatno si mislio C umjesto eps unutar zagrade. |
Tipfeler,sorry, |
Pisalo je i dolje negdje isto, zato sam i reagirao... no da, vjerojatno je to bio copy-paste.
Citat: | pjevušio sam ujutro dok sam ispisivao nešto što sam smatrao da nema greške kad ono...(nisam se nadao da češ naći ovoliko štetočina u tekstu). |
Zar bih ja bio ja da nisam?
Citat: | Veky,to je za ne povjerovati,kako samo nađeš prljavštinu u nečemu što sam smatrao čistim,eh kad bi mi mogao sa partvišem ući u glavu i jednom zauvijek počistiti...sa varikinom!!! |
Onaj poziv iz pma još uvijek stoji.
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 18:25 čet, 9. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote]I to je moguće. Samo na ovom Forumu, pogriješio sam čak 3 puta. [/quote]
Ne dao Bog većeg zla.:P
Kada postaneš međunarodna faca tvoj životopis će biti besprijekoran,pogotovo stoga što si se bavio humanitarnim radom za one siromašnog razmišljanja,genijalno!;))
[quote]Evo ti mig: Svi članovi nakon a_no su manji od a_no . Što iz toga zaključuješ o konvergenciji?[/quote]
Dakle konvergencija je moguća samo ''u smjeru –oo'',nikako prema nuli.
Moram naći eps koji zadovoljava negaciju definicije konvergentnog niza odnosno ovu izjavu :
(Postoji eps>0) takav da (An_o=n_o(eps)@IN)(postoji n@IN,n>=n_o i |a_n – 0|>=eps)
a_no = k ,k<0
eps = |k/2|
|k – 0|=|k|>|k/2|
Q.E.D
[quote]Opet ne valja.[/quote]
:P
C_2(m+1) = C_2m + c_2m+1 – c_2m+2
[quote]// Ako čudan profać čudne stvari zove "ocjenom", to bi moglo loše završiti po tvoj indeks. ;- )) ;-P[/quote]
:)))))))))
[quote]Zar bih ja bio ja da nisam? [/quote]
Nebi valjalo da si popustljiv,ovako znam da je svako slovo odskenirano i to daje iskrenu ocjenu onoga što sam napisao,i dakako, strepnju o onome što sam napisao.;)
Citat: | I to je moguće. Samo na ovom Forumu, pogriješio sam čak 3 puta. |
Ne dao Bog većeg zla.
Kada postaneš međunarodna faca tvoj životopis će biti besprijekoran,pogotovo stoga što si se bavio humanitarnim radom za one siromašnog razmišljanja,genijalno!)
Citat: | Evo ti mig: Svi članovi nakon a_no su manji od a_no . Što iz toga zaključuješ o konvergenciji? |
Moram naći eps koji zadovoljava negaciju definicije konvergentnog niza odnosno ovu izjavu :
(Postoji eps>0) takav da (An_o=n_o(eps)@IN)(postoji n@IN,n>=n_o i |a_n – 0|>=eps)
a_no = k ,k<0
eps = |k/2|
|k – 0|=|k|>|k/2|
Q.E.D
C_2(m+1) = C_2m + c_2m+1 – c_2m+2
Citat: | // Ako čudan profać čudne stvari zove "ocjenom", to bi moglo loše završiti po tvoj indeks. ;- )) ;-P |
))))))))
Citat: | Zar bih ja bio ja da nisam? |
Nebi valjalo da si popustljiv,ovako znam da je svako slovo odskenirano i to daje iskrenu ocjenu onoga što sam napisao,i dakako, strepnju o onome što sam napisao.
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)
|
Postano: 18:38 čet, 9. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Vincent Van Ear"][quote]Evo ti mig: Svi članovi nakon a_no su manji od a_no . Što iz toga zaključuješ o konvergenciji?[/quote]
a_no = k ,k<0
eps = |k/2|
|k – 0|=|k|>|k/2|
Q.E.D[/quote]
Right. Eto... jel bilo teško? :-)
[quote][quote]Opet ne valja.[/quote]
:P
C_2(m+1) = C_2m + c_2m+1 – c_2m+2[/quote]
3.-sreća. :-)
[quote][quote]Zar bih ja bio ja da nisam? [/quote]
Nebi valjalo da si popustljiv,ovako znam da je svako slovo odskenirano i to daje iskrenu ocjenu onoga što sam napisao,i dakako, strepnju o onome što sam napisao.;)[/quote]
Bolje sad, nego na usmenom. ;-)
Vincent Van Ear (napisa): | Citat: | Evo ti mig: Svi članovi nakon a_no su manji od a_no . Što iz toga zaključuješ o konvergenciji? |
a_no = k ,k<0
eps = |k/2|
|k – 0|=|k|>|k/2|
Q.E.D |
Right. Eto... jel bilo teško?
Citat: |
C_2(m+1) = C_2m + c_2m+1 – c_2m+2 |
3.-sreća.
Citat: | Citat: | Zar bih ja bio ja da nisam? |
Nebi valjalo da si popustljiv,ovako znam da je svako slovo odskenirano i to daje iskrenu ocjenu onoga što sam napisao,i dakako, strepnju o onome što sam napisao. |
Bolje sad, nego na usmenom.
|
|
[Vrh] |
|
951753 Gost
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)
|