Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
filipnet Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
anamarija Gost
|
Postano: 17:30 pon, 30. 8. 2004 Naslov: |
|
|
Ako ne grijesim, to je Frankin zadatak s roka u drugom mjesecu....
Moje rjesenje tog zadatka bilo bi:
s obzirom da je pod integralom x^x*(1+lnx), ovo x^x zapisem kao e^xlnx. Sad pod integralom imam to i jos *(1+lnx). Zar deriviranjem izraza e^xlnx ne dobijem upravo to sto imam pod integralom? Po meni bi rjesenje bilo upravo to! No, u zadatku su dane granice: integral ide od 0 do 2. Kad u e^xlnx uvrstim 0 i 2, dobijem e^2ln2 -e^0ln0. S obzirom da ln0 nije definiran, rjesenje je e^2ln2.
Jesam li u pravu ili u zabludi?!
Ako ne grijesim, to je Frankin zadatak s roka u drugom mjesecu....
s obzirom da je pod integralom x^x*(1+lnx), ovo x^x zapisem kao e^xlnx. Sad pod integralom imam to i jos *(1+lnx). Zar deriviranjem izraza e^xlnx ne dobijem upravo to sto imam pod integralom? Po meni bi rjesenje bilo upravo to! No, u zadatku su dane granice: integral ide od 0 do 2. Kad u e^xlnx uvrstim 0 i 2, dobijem e^2ln2 -e^0ln0. S obzirom da ln0 nije definiran, rjesenje je e^2ln2.
Jesam li u pravu ili u zabludi?!
|
|
[Vrh] |
|
anamarija Gost
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
fmb Forumaš(ica)

|
Postano: 11:18 sri, 1. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="anamarija"]Ako ne grijesim, to je Frankin zadatak s roka u drugom mjesecu....
Jesam li u pravu ili u zabludi?![/quote]
Da, to je moj zadatak. I pod "Greske na MA1 i MA2" sam detaljno objasnila sve sto je tu "problematicno". Iako mislim da nije nis problematicno jer bi student matematike na kraju prve godine trebao ipak znati definiciju opce potencije kao i da ako nesto nije definirano, to ne zanci da je to jednako nuli...
FMB :patkica:
anamarija (napisa): | Ako ne grijesim, to je Frankin zadatak s roka u drugom mjesecu....
Jesam li u pravu ili u zabludi?! |
Da, to je moj zadatak. I pod "Greske na MA1 i MA2" sam detaljno objasnila sve sto je tu "problematicno". Iako mislim da nije nis problematicno jer bi student matematike na kraju prve godine trebao ipak znati definiciju opce potencije kao i da ako nesto nije definirano, to ne zanci da je to jednako nuli...
FMB
_________________ "Have patience. Go where you must, and hope."
(Gandalf in J.R.R.Tolkien's "The Lord of the Rings")
|
|
[Vrh] |
|
SvekY Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Vincent Van Ear Forumaš(ica)

|
Postano: 23:31 uto, 14. 9. 2004 Naslov: Re: novi integral |
|
|
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"][quote="SvekY"]Dobio sam integral od [b]1/ ( (u^2+9)^2 )[/b] po u.
Kako dalje? :?:[/quote]
:-k mislis...
[latex]\displaystyle \int \frac{du}{(u^2+9)^2}[/latex]
:? ?[/quote]
Ja bi to probao ovako:
[color=green]S du/(u^2+9)^2 =
= 1/9 * S ( (u^2 + 9) – u^2 / (u^2 + 9)^2 )du =
=1/9 * S ( (u^2 + 9) / (u^2 + 9)^2 )du - 1/9 * S ( u^2 / (u^2 + 9)^2 )du =[/color]
mislim da češ dalje znati,prvi integral ti je tablični baš kao i drugi,ako drugoga nemaš u tablici onda ga napadni metodom parcijalne integracije s time da ti je funkcija za deriviranje u,a ona za integriranje u/(u^2+9)^2 što neće biti problem integrirati jer metoda supstitucije obavlja posao na trivijalan način.
:wink:
BTW,Sveky,jedna preporuka-imaš zbirku od Apsena number 2 gdje ti autor postupno rješava svakakve oblike integrala,zbirka je i više no pedagoška jer ti proda postupak rješavanja pojedinog integrala i onda nakon usvajanja finte rješavaš dalje,svaki put kada se pojavi integral sa novom fintom autor ti to lijepo objelodani tak da nemaš nikakvog beda.
Nakon što polomiš Apsena slijedi finalni meč :D sa legendarnim rusom Demidovičem.
Nakon takva drilanja spreman si se suočiti sa svakim integralom,uživaj.
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): | SvekY (napisa): | Dobio sam integral od 1/ ( (u^2+9)^2 ) po u.
Kako dalje?  |
mislis...
? |
Ja bi to probao ovako:
S du/(u^2+9)^2 =
= 1/9 * S ( (u^2 + 9) – u^2 / (u^2 + 9)^2 )du =
=1/9 * S ( (u^2 + 9) / (u^2 + 9)^2 )du - 1/9 * S ( u^2 / (u^2 + 9)^2 )du =
mislim da češ dalje znati,prvi integral ti je tablični baš kao i drugi,ako drugoga nemaš u tablici onda ga napadni metodom parcijalne integracije s time da ti je funkcija za deriviranje u,a ona za integriranje u/(u^2+9)^2 što neće biti problem integrirati jer metoda supstitucije obavlja posao na trivijalan način.
BTW,Sveky,jedna preporuka-imaš zbirku od Apsena number 2 gdje ti autor postupno rješava svakakve oblike integrala,zbirka je i više no pedagoška jer ti proda postupak rješavanja pojedinog integrala i onda nakon usvajanja finte rješavaš dalje,svaki put kada se pojavi integral sa novom fintom autor ti to lijepo objelodani tak da nemaš nikakvog beda.
Nakon što polomiš Apsena slijedi finalni meč sa legendarnim rusom Demidovičem.
Nakon takva drilanja spreman si se suočiti sa svakim integralom,uživaj.
_________________ Samo sam jedan čovjek,
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 9:24 sri, 15. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote]Samo ti sanjaj... :-p [/quote]
Snovi najčešće vrijede tek kad s tobom osijede…rekao je više puta jedan od najvećih ''balkanskih'' pjevača;)
[quote]Apsen i Demidovič su legendarni za "drilanje", ali gornja rečenica je ipak malo presamouvjerena, kao što lijepo pokazuje jedan od famoznih zadataka T.Šikića:
(-; [/quote]
Hm,nebi li to ovako išlo:
[color=green]1S5 e^int(x) = 1S2 e^1 dx + 2S3 e^2 dx + 3S4 e^3 dx + 4S5 e^4 dx[/color]
Naravno,vjerojatno ne'jde tako jer bi to bilo suviše jednostavno,a ipak je tim primjerom Veky:P htio spustiti moju(priznajem,nezasluženu) samouvjerenost.;)
I naravno,Veky nebi škodilo da nam prezentiraš rješenje,makar mrvice pa ćemo mi dalje mjesiti to tijesto.=))
Citat: | Samo ti sanjaj... :-p |
Snovi najčešće vrijede tek kad s tobom osijede…rekao je više puta jedan od najvećih ''balkanskih'' pjevača
Citat: | Apsen i Demidovič su legendarni za "drilanje", ali gornja rečenica je ipak malo presamouvjerena, kao što lijepo pokazuje jedan od famoznih zadataka T.Šikića:
(-; |
1S5 e^int(x) = 1S2 e^1 dx + 2S3 e^2 dx + 3S4 e^3 dx + 4S5 e^4 dx
Naravno,vjerojatno ne'jde tako jer bi to bilo suviše jednostavno,a ipak je tim primjerom Veky:P htio spustiti moju(priznajem,nezasluženu) samouvjerenost.
I naravno,Veky nebi škodilo da nam prezentiraš rješenje,makar mrvice pa ćemo mi dalje mjesiti to tijesto.=))
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 10:42 sri, 15. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Vincent Van Ear"][quote]Samo ti sanjaj... :-p [/quote]
Snovi najčešće vrijede tek kad s tobom osijede…rekao je više puta jedan od najvećih ''balkanskih'' pjevača;)[/quote]
Naravno. A bar smo mi imali one snove koji se teško ostvare... ;-)
[quote][quote]Apsen i Demidovič su legendarni za "drilanje", ali gornja rečenica je ipak malo presamouvjerena, kao što lijepo pokazuje jedan od famoznih zadataka T.Šikića:
(-; [/quote]
[color=green]1S5 e^int(x) = 1S2 e^1 dx + 2S3 e^2 dx + 3S4 e^3 dx + 4S5 e^4 dx[/color]
Naravno,vjerojatno ne'jde tako jer bi to bilo suviše jednostavno,a ipak je tim primjerom Veky:P htio spustiti moju(priznajem,nezasluženu) samouvjerenost.;)[/quote]
Ne. To ide točno tako. Nije mi uopće bio cilj spustiti tvoju samouvjerenost, već istaknuti da Demidovič i Apsen nemaju veze s takvim zadacima. Mislim da ćeš se složiti da netko čiji se susret s integralima svodio samo na gore navedene drilere, može samo zbunjeno buljiti u ovaj integral. :-)
[quote]I naravno,Veky nebi škodilo da nam prezentiraš rješenje,makar mrvice pa ćemo mi dalje mjesiti to tijesto.=))[/quote]
[latex]\frac{e^5-e}{e-1}[/latex] :-)
Vincent Van Ear (napisa): | Citat: | Samo ti sanjaj... :-p |
Snovi najčešće vrijede tek kad s tobom osijede…rekao je više puta jedan od najvećih ''balkanskih'' pjevača |
Naravno. A bar smo mi imali one snove koji se teško ostvare...
Citat: | Citat: | Apsen i Demidovič su legendarni za "drilanje", ali gornja rečenica je ipak malo presamouvjerena, kao što lijepo pokazuje jedan od famoznih zadataka T.Šikića:
(-; |
1S5 e^int(x) = 1S2 e^1 dx + 2S3 e^2 dx + 3S4 e^3 dx + 4S5 e^4 dx
Naravno,vjerojatno ne'jde tako jer bi to bilo suviše jednostavno,a ipak je tim primjerom Veky:P htio spustiti moju(priznajem,nezasluženu) samouvjerenost. |
Ne. To ide točno tako. Nije mi uopće bio cilj spustiti tvoju samouvjerenost, već istaknuti da Demidovič i Apsen nemaju veze s takvim zadacima. Mislim da ćeš se složiti da netko čiji se susret s integralima svodio samo na gore navedene drilere, može samo zbunjeno buljiti u ovaj integral.
Citat: | I naravno,Veky nebi škodilo da nam prezentiraš rješenje,makar mrvice pa ćemo mi dalje mjesiti to tijesto.=)) |
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 11:26 sri, 15. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote]Naravno. A bar smo mi imali one snove koji se teško ostvare... [/quote]
A vidi,vidi,i ti ga slušaš.
[quote]Ne. To ide točno tako. Nije mi uopće bio cilj spustiti tvoju samouvjerenost, već istaknuti da Demidovič i Apsen nemaju veze s takvim zadacima. Mislim da ćeš se složiti da netko čiji se susret s integralima svodio samo na gore navedene drilere, može samo zbunjeno buljiti u ovaj integral. [/quote]
Ha!Sjetiš se vremena kada si ''brstio'' te zadatke…e to su bila vremena…davna=)))
Pa je.;)
Ne dopuštam zbunjivanje mene i drugih:PPP,molit ću lijepo:
e^5-e/e-1 = e*(e^4 – 1)/e-1 = e*(e-1)*(e^3 + e^2 + e + 1) / (e-1)
;))
Citat: | Naravno. A bar smo mi imali one snove koji se teško ostvare... |
A vidi,vidi,i ti ga slušaš.
Citat: | Ne. To ide točno tako. Nije mi uopće bio cilj spustiti tvoju samouvjerenost, već istaknuti da Demidovič i Apsen nemaju veze s takvim zadacima. Mislim da ćeš se složiti da netko čiji se susret s integralima svodio samo na gore navedene drilere, može samo zbunjeno buljiti u ovaj integral. |
Ha!Sjetiš se vremena kada si ''brstio'' te zadatke…e to su bila vremena…davna=)))
Pa je.
Ne dopuštam zbunjivanje mene i drugih:PPP,molit ću lijepo:
e^5-e/e-1 = e*(e^4 – 1)/e-1 = e*(e-1)*(e^3 + e^2 + e + 1) / (e-1)
)
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
SvekY Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |