Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

problem kod paljenja XP - login loop - HELP!!!
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računalni sustavi na Fakultetu
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 17:47 sri, 22. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"][quote="vsego"]Nazalost, profi driveri s write-accessom se placaju, no mozda postoji i [i]alternativni[/i] (ne mogu zamisliti koji :whistle:) nacin. 8) [/quote]
ne postoji...eventualno probati sa PQM 7 ili novijim konvertirati particiju u FAT 32 pa postelati sta se postelati da...samo, zaboravi na pokretanje OS-a u tom slucaju :D :D[/quote]

Ne postoji sto? :-s

[quote="HijenA"][quote="vsego"]Btw, postoje i [url=http://www.jankratochvil.net/project/captive/]free driveri za pristup NTFSu iz Linuxa[/url]. :shock: Navodno, rade jako dobro. :D[/quote]
ako se ne varam, kernel 2.6 ima podrsku za pisanje po NTFS 5.0 particijama (uz citanje :D )...do sada je to bilo samo omoguceno na NTFS 4.0 particijama (Win NT 4.0) ali sada bi trebalo biti omoguceno za sve :smile:[/quote]

U kernelu je to dugo bilo experimentalno. :? Ne znam kakvo je sada, no ovi gore (navodno) dobro i pishu i citaju. 8)
HijenA (napisa):
vsego (napisa):
Nazalost, profi driveri s write-accessom se placaju, no mozda postoji i alternativni (ne mogu zamisliti koji Fuuuuuc...) nacin. Cool

ne postoji...eventualno probati sa PQM 7 ili novijim konvertirati particiju u FAT 32 pa postelati sta se postelati da...samo, zaboravi na pokretanje OS-a u tom slucaju Very Happy Very Happy

Ne postoji sto? Eh?

HijenA (napisa):
vsego (napisa):
Btw, postoje i free driveri za pristup NTFSu iz Linuxa. Shocked Navodno, rade jako dobro. Very Happy

ako se ne varam, kernel 2.6 ima podrsku za pisanje po NTFS 5.0 particijama (uz citanje Very Happy )...do sada je to bilo samo omoguceno na NTFS 4.0 particijama (Win NT 4.0) ali sada bi trebalo biti omoguceno za sve Smile

U kernelu je to dugo bilo experimentalno. Confused Ne znam kakvo je sada, no ovi gore (navodno) dobro i pishu i citaju. Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
-26 = 44 - 70

PostPostano: 17:50 sri, 22. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="steelworker"]Hmm... Ak ne uspije ovo sa XP CD-om, mozda da od nekog nabavis :bow: [color=olive]win98-starup-disk[/color] :bow: (disketu). S njom bi ti se morao dici ([i]command prompt[/i] od 98-ice) i raditi CD-ROM, pa onda puknes CD od XPjci i iskopiras one gore "GauSs_[i]ove[/i]" fajlove. Zapravo, ne da bi se morao nego se MORA! (bar iz mog iskustva)[/quote]

Win98 mogu citati NTFS? :-k Mislim da ne mogu :( To je razlog zasto koristim Win2K na FAT32 particiji. Startup disk mi je vise puta spasio podatke na disku :bow:[/quote]

gle...to ti je u pravilu ista stvar. razlike izmedju WinXP i Win2k su toliko marginalne da ih je glupo uopce spominjat. zasto?! zato sto se ti os-evi baziraju na posve identicnoj jezgri. ovo sve ostalo je samo sminka...isto tamo, ne kuzim zasto ne koristit NTFS sustav?! :?: :!: puno je ergonomicniji, sigurniji, laksi za uporabu...ako ga znas koristit. kod mene, jedina particija koja je FAT 32 je particija za backup (i to samo primary particije jer ona sadrzi op. sustav) koja sadrzi ghostanu primary particiju...jedino to. sve ostalo je NTFS
krcko (napisa):
steelworker (napisa):
Hmm... Ak ne uspije ovo sa XP CD-om, mozda da od nekog nabavis I bow before you win98-starup-disk I bow before you (disketu). S njom bi ti se morao dici (command prompt od 98-ice) i raditi CD-ROM, pa onda puknes CD od XPjci i iskopiras one gore "GauSs_ove" fajlove. Zapravo, ne da bi se morao nego se MORA! (bar iz mog iskustva)

Win98 mogu citati NTFS? Think Mislim da ne mogu Sad To je razlog zasto koristim Win2K na FAT32 particiji. Startup disk mi je vise puta spasio podatke na disku I bow before you

gle...to ti je u pravilu ista stvar. razlike izmedju WinXP i Win2k su toliko marginalne da ih je glupo uopce spominjat. zasto?! zato sto se ti os-evi baziraju na posve identicnoj jezgri. ovo sve ostalo je samo sminka...isto tamo, ne kuzim zasto ne koristit NTFS sustav?! Question Exclamation puno je ergonomicniji, sigurniji, laksi za uporabu...ako ga znas koristit. kod mene, jedina particija koja je FAT 32 je particija za backup (i to samo primary particije jer ona sadrzi op. sustav) koja sadrzi ghostanu primary particiju...jedino to. sve ostalo je NTFS

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 18:46 sri, 22. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]gle...to ti je u pravilu ista stvar. razlike izmedju WinXP i Win2k su toliko marginalne da ih je glupo uopce spominjat. zasto?! zato sto se ti os-evi baziraju na posve identicnoj jezgri. ovo sve ostalo je samo sminka...[/quote]
Mozda je pitanje definicije sminke, ali meni dosta znaci cinjenica da se na 2k strojeve ne moze rdesktopat bez instalacije advanced servera dok svaki winxp pro(a mozda i home?) to podrzava.
Sa druge strane, iz stvari poznatih iz procurenih M$ sourceva, sminka u windowsa je bitan segment njihove (ne)stabilnosti.
Iliti na primjeru: tko normalan distribuira sa OS-om program za reprodukciju filmica i mp3-ica koji moze imati sigurnosni propust dovoljno ozbiljan da kompromitira stabilnost/sigurnost sustava :blueshock: :?:
[quote="HijenA"]isto tamo, ne kuzim zasto ne koristit NTFS sustav?! :?: :!: puno je ergonomicniji, sigurniji, laksi za uporabu...ako ga znas koristit. kod mene, jedina particija koja je FAT 32 je particija za backup (i to samo primary particije jer ona sadrzi op. sustav) koja sadrzi ghostanu primary particiju...jedino to. sve ostalo je NTFS[/quote]
NTFS koristis na particijji na kojoj je osnovni sistem zbog brzine, sigurnosti, etc. Podatke je iznimno korisno drzati na FAT32 particiji, jer (iz mog iskustva racunalnih havarija) slijedi slijedece:
[list][*] u stroju bez sekundarnog operativnog sustava ti se srusio OS - vodis hard disk prijatelju na bekup podataka, ali njegovi WinME ne citaju tvoju ntfs particiju :bad-words:
[*] kompromitirana je neka particija na tvom hard disku i zelis te podatke bekupirati uz pomoc nekog pametnijeg medija od WinME na "onu drugu particiju". Cak ni uz pomoc linux drivera i NTFS drivera za doticne windowse ti to ne polazi za rukom jerbo je jos uvijek nemoguce pisati po toj particiji
[*] uspio si uspostaviti nekakvu paralelnu vezu pod DOS/linuxom na razrusenom WinNT/2k/XP stroju, kazes: ajmo prebacivati,a li da najprije komprimiram sve te silne dokumente jer ce trajati do preksutra. Nece ici, fajlovi su na NTFS particiji, tuzno kazes, vracam se preksutra
[*] slicna situacija: imas memory key za backup kljucnih podataka, prijatelji nisu u gradu, zelis bekupirati samo vazne stvari na tih 256MB, ali cini se da mnoge stvari ipak nisu toliko vazne jerbo je nemoguce komprimirati te vitalne podatke
[*] komp u rasulu, nasao si staru startup disketu sa bekup alatima, linuxa nemas. Pozelis bekupirati, ali M$ startup disketa ne zna citati te podatke
itd. itd.[/list:u]

..a ako jos uvijek vjerujes da NTFS pruza vise sigurnosti no sto kompromitira, sretno ;)
(kao i da je svejedno da li na stroj u mrezi instaliravas win2k ili xp)
HijenA (napisa):
gle...to ti je u pravilu ista stvar. razlike izmedju WinXP i Win2k su toliko marginalne da ih je glupo uopce spominjat. zasto?! zato sto se ti os-evi baziraju na posve identicnoj jezgri. ovo sve ostalo je samo sminka...

Mozda je pitanje definicije sminke, ali meni dosta znaci cinjenica da se na 2k strojeve ne moze rdesktopat bez instalacije advanced servera dok svaki winxp pro(a mozda i home?) to podrzava.
Sa druge strane, iz stvari poznatih iz procurenih M$ sourceva, sminka u windowsa je bitan segment njihove (ne)stabilnosti.
Iliti na primjeru: tko normalan distribuira sa OS-om program za reprodukciju filmica i mp3-ica koji moze imati sigurnosni propust dovoljno ozbiljan da kompromitira stabilnost/sigurnost sustava Disaster!!! Question
HijenA (napisa):
isto tamo, ne kuzim zasto ne koristit NTFS sustav?! Question Exclamation puno je ergonomicniji, sigurniji, laksi za uporabu...ako ga znas koristit. kod mene, jedina particija koja je FAT 32 je particija za backup (i to samo primary particije jer ona sadrzi op. sustav) koja sadrzi ghostanu primary particiju...jedino to. sve ostalo je NTFS

NTFS koristis na particijji na kojoj je osnovni sistem zbog brzine, sigurnosti, etc. Podatke je iznimno korisno drzati na FAT32 particiji, jer (iz mog iskustva racunalnih havarija) slijedi slijedece:
  • u stroju bez sekundarnog operativnog sustava ti se srusio OS - vodis hard disk prijatelju na bekup podataka, ali njegovi WinME ne citaju tvoju ntfs particiju #Cussing out
  • kompromitirana je neka particija na tvom hard disku i zelis te podatke bekupirati uz pomoc nekog pametnijeg medija od WinME na "onu drugu particiju". Cak ni uz pomoc linux drivera i NTFS drivera za doticne windowse ti to ne polazi za rukom jerbo je jos uvijek nemoguce pisati po toj particiji
  • uspio si uspostaviti nekakvu paralelnu vezu pod DOS/linuxom na razrusenom WinNT/2k/XP stroju, kazes: ajmo prebacivati,a li da najprije komprimiram sve te silne dokumente jer ce trajati do preksutra. Nece ici, fajlovi su na NTFS particiji, tuzno kazes, vracam se preksutra
  • slicna situacija: imas memory key za backup kljucnih podataka, prijatelji nisu u gradu, zelis bekupirati samo vazne stvari na tih 256MB, ali cini se da mnoge stvari ipak nisu toliko vazne jerbo je nemoguce komprimirati te vitalne podatke
  • komp u rasulu, nasao si staru startup disketu sa bekup alatima, linuxa nemas. Pozelis bekupirati, ali M$ startup disketa ne zna citati te podatke
    itd. itd.

..a ako jos uvijek vjerujes da NTFS pruza vise sigurnosti no sto kompromitira, sretno Wink

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 21:31 sri, 22. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="HijenA"][quote="vsego"]Nazalost, profi driveri s write-accessom se placaju, no mozda postoji i [i]alternativni[/i] (ne mogu zamisliti koji :whistle:) nacin. 8) [/quote]
ne postoji...eventualno probati sa PQM 7 ili novijim konvertirati particiju u FAT 32 pa postelati sta se postelati da...samo, zaboravi na pokretanje OS-a u tom slucaju :D :D[/quote]

Ne postoji sto? :-s[/quote]

alternativni nacin :D
[quote]
[quote="HijenA"][quote="vsego"]Btw, postoje i [url=http://www.jankratochvil.net/project/captive/]free driveri za pristup NTFSu iz Linuxa[/url]. :shock: Navodno, rade jako dobro. :D[/quote]
ako se ne varam, kernel 2.6 ima podrsku za pisanje po NTFS 5.0 particijama (uz citanje :D )...do sada je to bilo samo omoguceno na NTFS 4.0 particijama (Win NT 4.0) ali sada bi trebalo biti omoguceno za sve :smile:[/quote]

U kernelu je to dugo bilo experimentalno. :? Ne znam kakvo je sada, no ovi gore (navodno) dobro i pishu i citaju. 8)[/quote]

ali, svejedno moras bit oprezan jer, primjerice, resetirati sustav (govorimo o Linuxu) bez prethodnog demontiranja NTFS particije dovodi do gubitka podataka. isprobano, trust me :wink: :)
vsego (napisa):
HijenA (napisa):
vsego (napisa):
Nazalost, profi driveri s write-accessom se placaju, no mozda postoji i alternativni (ne mogu zamisliti koji Fuuuuuc...) nacin. Cool

ne postoji...eventualno probati sa PQM 7 ili novijim konvertirati particiju u FAT 32 pa postelati sta se postelati da...samo, zaboravi na pokretanje OS-a u tom slucaju Very Happy Very Happy

Ne postoji sto? Eh?

alternativni nacin Very Happy
Citat:

HijenA (napisa):
vsego (napisa):
Btw, postoje i free driveri za pristup NTFSu iz Linuxa. Shocked Navodno, rade jako dobro. Very Happy

ako se ne varam, kernel 2.6 ima podrsku za pisanje po NTFS 5.0 particijama (uz citanje Very Happy )...do sada je to bilo samo omoguceno na NTFS 4.0 particijama (Win NT 4.0) ali sada bi trebalo biti omoguceno za sve Smile

U kernelu je to dugo bilo experimentalno. Confused Ne znam kakvo je sada, no ovi gore (navodno) dobro i pishu i citaju. Cool

ali, svejedno moras bit oprezan jer, primjerice, resetirati sustav (govorimo o Linuxu) bez prethodnog demontiranja NTFS particije dovodi do gubitka podataka. isprobano, trust me Wink Smile

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 23:37 sri, 22. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"][quote="HijenA"]gle...to ti je u pravilu ista stvar. razlike izmedju WinXP i Win2k su toliko marginalne da ih je glupo uopce spominjat. zasto?! zato sto se ti os-evi baziraju na posve identicnoj jezgri. ovo sve ostalo je samo sminka...[/quote]
Mozda je pitanje definicije sminke, ali meni dosta znaci cinjenica da se na 2k strojeve ne moze rdesktopat bez instalacije advanced servera dok svaki winxp pro(a mozda i home?) to podrzava.[/quote]

ne kuzim na sto mislis...

[quote]
Sa druge strane, iz stvari poznatih iz procurenih M$ sourceva, sminka u windowsa je bitan segment njihove (ne)stabilnosti.[/quote]

koju vrlo jednostavno mozes i iskljuciti...sve sto je potrebno jest malo prckat po registryu. ako ti se to ne da, postoji Tweak UI.

[quote]
Iliti na primjeru: tko normalan distribuira sa OS-om program za reprodukciju filmica i mp3-ica koji moze imati sigurnosni propust dovoljno ozbiljan da kompromitira stabilnost/sigurnost sustava :blueshock: :?:[/quote]

mozda sam neinformiran ali ja jos nisam cuo za takav propust u Windows Media Playeru (dakako, govorimo o verziji 9).

[quote]
[quote="HijenA"]isto tamo, ne kuzim zasto ne koristit NTFS sustav?! :?: :!: puno je ergonomicniji, sigurniji, laksi za uporabu...ako ga znas koristit. kod mene, jedina particija koja je FAT 32 je particija za backup (i to samo primary particije jer ona sadrzi op. sustav) koja sadrzi ghostanu primary particiju...jedino to. sve ostalo je NTFS[/quote]
NTFS koristis na particijji na kojoj je osnovni sistem zbog brzine, sigurnosti, etc. Podatke je iznimno korisno drzati na FAT32 particiji, jer (iz mog iskustva racunalnih havarija) slijedi slijedece:[/quote]

brzina je subjektivan dojam...ona u prvom planu ovisi o vrsti harda kojeg imas. u principu, ako se hard vrti sporo i ima malo cache memorije (recimo 256 ili 512 kB) NTFS ce ti biti vrlo spor datotecni sustav. takvi hardovi rade puno bolje sa FAT 32 sustavom. bas zbog sigurnosti podataka bitno je da se ne koristi FAT 32 sustav jer (a stvarno znam sto pricam) FAT 32 nije otporan na greske u sistemu prouzrokovane krivim citanjem, primjerice, FAT tablice, nije otporan na resetiranje sistema bez normalnog shut downa itd. na takve stvari NTFS je otporan. zasto?! zato sto se njegov MFT grana po principu stabla i svaka datoteka ima tocno odredjen svoj MFT sto kod FAT 32 sustava nije slucaj.

[quote]
[list][*] u stroju bez sekundarnog operativnog sustava ti se srusio OS - vodis hard disk prijatelju na bekup podataka, ali njegovi WinME ne citaju tvoju ntfs particiju :bad-words:[/quote]

Partition Magic 8 ili visi i konverzija NTFS particije u FAT 32 (Large) - po Linux-ovom FDISK-u oznaka particije je 0C (hex) ako se ne varam.

[quote]
[*] kompromitirana je neka particija na tvom hard disku i zelis te podatke bekupirati uz pomoc nekog pametnijeg medija od WinME na "onu drugu particiju". Cak ni uz pomoc linux drivera i NTFS drivera za doticne windowse ti to ne polazi za rukom jerbo je jos uvijek nemoguce pisati po toj particiji[/quote]

ne postoji problem sa particijama koji se ne da rijesiti. u hardu postoji nesto sto se zove RT0 (Rest of Track 0). CHS (Cylinder Head Sector) 001-0063. u taj prostor na hardu obicno se nista ne zapisuje (iako neki advanced boot loaderi zapisuju svoj kod u ovaj prostor) i moze sluzit kao backup particijskih tablica. sve sto ti treba jest 5 minuta sa Disk Editorom i stvar radi. ili napises program u C-u (napisao ja jedan, mogu ti poslat ako ti se da igrat sa takvim stvarima) koji skida doticne u file iz kojeg ga mozes i vratit. ili, pokrenes Linux recovery kit (kojih ima ko pljeve na netu) i sa njegovim FDISK-om (koji je, usput, jedan od najboljih programa te klase koji sam vidio) pokusas popravit stvari. ako niti to ne radi, onda pobrises entry te particije te ga nanovo kreiras na istom mjestu pazeci pritom da napises tocni pocetak i zavrsetak particije (moraju biti u sektor tocni) te upises pravu oznaku sistema (recimo 0B (hex) ako se radi o FAT 32 sustavu, za NTFS ne znam napamet). ako niti to ne radi, onda znaci da je nesto korumpiralo podatke cijele particije te u tom slucaju ti ne gine format sustava (particije).

[quote]
[*] uspio si uspostaviti nekakvu paralelnu vezu pod DOS/linuxom na razrusenom WinNT/2k/XP stroju, kazes: ajmo prebacivati,a li da najprije komprimiram sve te silne dokumente jer ce trajati do preksutra. Nece ici, fajlovi su na NTFS particiji, tuzno kazes, vracam se preksutra[/quote]

kao sto sam rekao, PQM 8 ili visi, konverzija NTFS->FAT 32.

[quote]
[*] slicna situacija: imas memory key za backup kljucnih podataka, prijatelji nisu u gradu, zelis bekupirati samo vazne stvari na tih 256MB, ali cini se da mnoge stvari ipak nisu toliko vazne jerbo je nemoguce komprimirati te vitalne podatke[/quote]

can't argue here.

[quote]
[*] komp u rasulu, nasao si staru startup disketu sa bekup alatima, linuxa nemas. Pozelis bekupirati, ali M$ startup disketa ne zna citati te podatke
itd. itd.[/list:u][/quote]

to je jedina stvar koju ne mogu osporiti...ali, moras znati, to je stvarno posljednja stvar na cijeloj listi. to se dogadja samo u slucaju da nista od ovih mogucih rijesenja ne upali. sto je, zapravo, vrlo tesko za ocekivati.

[quote]
..a ako jos uvijek vjerujes da NTFS pruza vise sigurnosti no sto kompromitira, sretno ;)[/quote]

vjerujem...jer me moje iskustvo na to tjera. prvo racunalo dobio sam 1993. godine. od tada sam radio na svim MS-ovim operativnim sustavima od DOS-a 6.0 na ovamo (interesantno je da DOS 6.22 jos uvijek smatram najboljim MS-ovim operativnim sustavom) izuzevsi rane verzije NT-a. od svoga racunala radio sam stvari koje ti ne bi radio niti racunalu najgoreg neprijatelja. recimo, rucno konfiguriranje QEMM386 sustava...ili, rucno pisanje konfiguracijskih datoteka za DOS (preciznije, config.sys i autoexec.bat). ili, prckanje po registryu svih Windows-a (sto je par puta dovelo i do rusenja sistema)...dakle, stvarno znam o cemu pricam. niti kod jednog FAT sustava nisam naisao na toliku fleksibilnost i sigurnost kao kod NTFS-a...kad se prisjetis da je ovaj sustav potekao od HPFS-a koji je dugo slovio kao najbolji datotecni sustav na PC-racunalima, onda ces shvatit o cemu pricam.

[quote]
(kao i da je svejedno da li na stroj u mrezi instaliravas win2k ili xp)[/quote]

a tko je spominjao network masinu?! naravno da ces u tom slucaju bez pardona stavit Win2k...ako zbog nicega drugoga, onda zbog toga sto su vecinu pogresaka u samom OS-u ispravili u ova 4 (ili 5 ili 6, ne znam koliko ih je tocno) service packa.
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa):
HijenA (napisa):
gle...to ti je u pravilu ista stvar. razlike izmedju WinXP i Win2k su toliko marginalne da ih je glupo uopce spominjat. zasto?! zato sto se ti os-evi baziraju na posve identicnoj jezgri. ovo sve ostalo je samo sminka...

Citat:

koju vrlo jednostavno mozes i iskljuciti...sve sto je potrebno jest malo prckat po registryu. ako ti se to ne da, postoji Tweak UI.

Citat:

Iliti na primjeru: tko normalan distribuira sa OS-om program za reprodukciju filmica i mp3-ica koji moze imati sigurnosni propust dovoljno ozbiljan da kompromitira stabilnost/sigurnost sustava Disaster!!! Question

mozda sam neinformiran ali ja jos nisam cuo za takav propust u Windows Media Playeru (dakako, govorimo o verziji 9).

Citat:

HijenA (napisa):
isto tamo, ne kuzim zasto ne koristit NTFS sustav?! Question Exclamation puno je ergonomicniji, sigurniji, laksi za uporabu...ako ga znas koristit. kod mene, jedina particija koja je FAT 32 je particija za backup (i to samo primary particije jer ona sadrzi op. sustav) koja sadrzi ghostanu primary particiju...jedino to. sve ostalo je NTFS

brzina je subjektivan dojam...ona u prvom planu ovisi o vrsti harda kojeg imas. u principu, ako se hard vrti sporo i ima malo cache memorije (recimo 256 ili 512 kB) NTFS ce ti biti vrlo spor datotecni sustav. takvi hardovi rade puno bolje sa FAT 32 sustavom. bas zbog sigurnosti podataka bitno je da se ne koristi FAT 32 sustav jer (a stvarno znam sto pricam) FAT 32 nije otporan na greske u sistemu prouzrokovane krivim citanjem, primjerice, FAT tablice, nije otporan na resetiranje sistema bez normalnog shut downa itd. na takve stvari NTFS je otporan. zasto?! zato sto se njegov MFT grana po principu stabla i svaka datoteka ima tocno odredjen svoj MFT sto kod FAT 32 sustava nije slucaj.

Citat:

• u stroju bez sekundarnog operativnog sustava ti se srusio OS - vodis hard disk prijatelju na bekup podataka, ali njegovi WinME ne citaju tvoju ntfs particiju #Cussing out

Partition Magic 8 ili visi i konverzija NTFS particije u FAT 32 (Large) - po Linux-ovom FDISK-u oznaka particije je 0C (hex) ako se ne varam.

Citat:

• kompromitirana je neka particija na tvom hard disku i zelis te podatke bekupirati uz pomoc nekog pametnijeg medija od WinME na "onu drugu particiju". Cak ni uz pomoc linux drivera i NTFS drivera za doticne windowse ti to ne polazi za rukom jerbo je jos uvijek nemoguce pisati po toj particiji

• ne postoji problem sa particijama koji se ne da rijesiti. u hardu postoji nesto sto se zove RT0 (Rest of Track 0). CHS (Cylinder Head Sector) 001-0063. u taj prostor na hardu obicno se nista ne zapisuje (iako neki advanced boot loaderi zapisuju svoj kod u ovaj prostor) i moze sluzit kao backup particijskih tablica. sve sto ti treba jest 5 minuta sa Disk Editorom i stvar radi. ili napises program u C-u (napisao ja jedan, mogu ti poslat ako ti se da igrat sa takvim stvarima) koji skida doticne u file iz kojeg ga mozes i vratit. ili, pokrenes Linux recovery kit (kojih ima ko pljeve na netu) i sa njegovim FDISK-om (koji je, usput, jedan od najboljih programa te klase koji sam vidio) pokusas popravit stvari. ako niti to ne radi, onda pobrises entry te particije te ga nanovo kreiras na istom mjestu pazeci pritom da napises tocni pocetak i zavrsetak particije (moraju biti u sektor tocni) te upises pravu oznaku sistema (recimo 0B (hex) ako se radi o FAT 32 sustavu, za NTFS ne znam napamet). ako niti to ne radi, onda znaci da je nesto korumpiralo podatke cijele particije te u tom slucaju ti ne gine format sustava (particije).

Citat:

• uspio si uspostaviti nekakvu paralelnu vezu pod DOS/linuxom na razrusenom WinNT/2k/XP stroju, kazes: ajmo prebacivati,a li da najprije komprimiram sve te silne dokumente jer ce trajati do preksutra. Nece ici, fajlovi su na NTFS particiji, tuzno kazes, vracam se preksutra

• kao sto sam rekao, PQM 8 ili visi, konverzija NTFS→FAT 32.

Citat:

• slicna situacija: imas memory key za backup kljucnih podataka, prijatelji nisu u gradu, zelis bekupirati samo vazne stvari na tih 256MB, ali cini se da mnoge stvari ipak nisu toliko vazne jerbo je nemoguce komprimirati te vitalne podatke

• can't argue here.

Citat:

• komp u rasulu, nasao si staru startup disketu sa bekup alatima, linuxa nemas. Pozelis bekupirati, ali M$ startup disketa ne zna citati te podatke
    itd. itd.

• to je jedina stvar koju ne mogu osporiti...ali, moras znati, to je stvarno posljednja stvar na cijeloj listi. to se dogadja samo u slucaju da nista od ovih mogucih rijesenja ne upali. sto je, zapravo, vrlo tesko za ocekivati.

Citat:

..a ako jos uvijek vjerujes da NTFS pruza vise sigurnosti no sto kompromitira, sretno Wink

vjerujem...jer me moje iskustvo na to tjera. prvo racunalo dobio sam 1993. godine. od tada sam radio na svim MS-ovim operativnim sustavima od DOS-a 6.0 na ovamo (interesantno je da DOS 6.22 jos uvijek smatram najboljim MS-ovim operativnim sustavom) izuzevsi rane verzije NT-a. od svoga racunala radio sam stvari koje ti ne bi radio niti racunalu najgoreg neprijatelja. recimo, rucno konfiguriranje QEMM386 sustava...ili, rucno pisanje konfiguracijskih datoteka za DOS (preciznije, config.sys i autoexec.bat). ili, prckanje po registryu svih Windows-a (sto je par puta dovelo i do rusenja sistema)...dakle, stvarno znam o cemu pricam. niti kod jednog FAT sustava nisam naisao na toliku fleksibilnost i sigurnost kao kod NTFS-a...kad se prisjetis da je ovaj sustav potekao od HPFS-a koji je dugo slovio kao najbolji datotecni sustav na PC-racunalima, onda ces shvatit o cemu pricam.

Citat:

a tko je spominjao network masinu?! naravno da ces u tom slucaju bez pardona stavit Win2k...ako zbog nicega drugoga, onda zbog toga sto su vecinu pogresaka u samom OS-u ispravili u ova 4 (ili 5 ili 6, ne znam koliko ih je tocno) service packa.

[Vrh]
    ZELENIZUBNAPLANETIDO
    SADE

Forumaš(ica)
    Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 8:57 čet, 23. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"][quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Mozda je pitanje definicije sminke, ali meni dosta znaci cinjenica da se na 2k strojeve ne moze rdesktopat bez instalacije advanced servera dok svaki winxp pro(a mozda i home?) to podrzava.[/quote]
    ne kuzim na sto mislis...[/quote]
    Kazem da nije svejedno koji windowz instaliravas iz cisto prakticnih potreba koje nemaju veze ni sa sminkom ni sa kernelom.
    [quote="HijenA"][quote]Sa druge strane, iz stvari poznatih iz procurenih M$ sourceva, sminka u windowsa je bitan segment njihove (ne)stabilnosti.[/quote]
    koju vrlo jednostavno mozes i iskljuciti...sve sto je potrebno jest malo prckat po registryu. ako ti se to ne da, postoji Tweak UI.[/quote]
    Ok, mozemo govoriti o smooth fontovima, active desktopima i sl. ali, bar pod linuxom, graficko sucelje stvara 97% problema sa hanganjem sustava. Stupanj integriranosti grafickog sucelja sa ostatkom windowsa cini nemogucim odijeliti ta dva problema i imas OS koji pati od ozbiljnih availibility problema zato sto nije u stanju odustati od svog bloated desktop environmenta. :roll:
    Da, neke stvari mozes iskljuciti/poboljsati/ubrzati/ustabiliti pomocu razlicitih tweak utilitya ali neke mane su jednostavno integrirane u filozofiju koja je windowse stvorila.
    Windoze placaju tezak danak backward kompatibilnosti i spektru podrzanog hardvera, i to uglavnom zbog starih grijehova, npr. bugova u starim officeima koji se moraju zaobilaziti unutar jezgre umjesto u samom officeu stvarajuci genijalno kodiran ali konceptualno promasen operativni sustav koji nikad nece biti stabilan ako ne odustane od nekih guidelinea na kojima pociva.
    (u slucaju gornjeg primjera zaobilazenje bugova u npr. media playeru ili IBM antivirusnim alatima nemustim hackovima na jezgri :shock:)
    [quote="HijenA"][quote]Iliti na primjeru: tko normalan distribuira sa OS-om program za reprodukciju filmica i mp3-ica koji moze imati sigurnosni propust dovoljno ozbiljan da kompromitira stabilnost/sigurnost sustava :blueshock: :?:[/quote]
    mozda sam neinformiran ali ja jos nisam cuo za takav propust u Windows Media Playeru (dakako, govorimo o verziji 9).[/quote]
    Jedan primjer: ovaj security breach afektira media playere 6, 7 i 8 koji su distribuirani sa WinME, WinXP i Win2k (ako se ne varam, to je to razdoblje, za WinXP sam siguran).
    [url]http://news.com.com/2100-1002_3-1000355.html[/url]
    U svakom slucaju, napravis "visokosofisticirani" operativni sustav za serveranje velikog broja korisnika u svim domenama mreznih transakcija i onda mu uvalis mp3 player u standardnu instalaciju pomocu kojeg je moguce uvaliti trojana u startup folder :blueshock:
    Za Media Player 9 ne znam, ali on je distribuiran za tako mali broj sustava u omjeru sa ovima ostalima da nije ni toliko bitan :?
    [quote="HijenA"]brzina je subjektivan dojam...ona u prvom planu ovisi o vrsti harda kojeg imas. u principu, ako se hard vrti sporo i ima malo cache memorije (recimo 256 ili 512 kB) NTFS ce ti biti vrlo spor datotecni sustav. takvi hardovi rade puno bolje sa FAT 32 sustavom. bas zbog sigurnosti podataka bitno je da se ne koristi FAT 32 sustav jer (a stvarno znam sto pricam) FAT 32 nije otporan na greske u sistemu prouzrokovane krivim citanjem, primjerice, FAT tablice, nije otporan na resetiranje sistema bez normalnog shut downa itd. na takve stvari NTFS je otporan. zasto?! zato sto se njegov MFT grana po principu stabla i svaka datoteka ima tocno odredjen svoj MFT sto kod FAT 32 sustava nije slucaj.[/quote]
    Svaka cast tehnoloskom napretku na NTFS-u, al niti jedanput nisam izgubio podatke zbog krivog resetiranja stroja prilikom nenormalnog shutdowna (dobro, lazem, imao sam problema sa nekim cudnim Win3.1. 93-94 :) na FAT16 :))
    ...al mnogo sam puta psovao zato sto je NTFS instaliran na bas _svim_ particijama na nekom stroju kojeg sam popravljao :roll:
    [quote="HijenA"]Partition Magic 8 ili visi i konverzija NTFS particije u FAT 32 (Large) - po Linux-ovom FDISK-u oznaka particije je 0C (hex) ako se ne varam.[/quote]
    Ako ga imas, super, ako ga nemas, onda te slijedi download 40MB ilegalnog softvera sa mreze, naravno... Neki drugi put, kod neke druge osobe jer ti je stroj unesrecen :?
    [quote="HijenA"]ne postoji problem sa particijama koji se ne da rijesiti. u hardu postoji nesto sto se zove RT0 (Rest of Track 0). CHS (Cylinder Head Sector) 001-0063. u taj prostor na hardu obicno se nista ne zapisuje (iako neki advanced boot loaderi zapisuju svoj kod u ovaj prostor) i moze sluzit
    ....
    znaci da je nesto korumpiralo podatke cijele particije te u tom slucaju ti ne gine format sustava (particije).[/quote]
    Posalji :) zanimalo bi me :)
    i naravno... Ne postoji problem sa particijama koji se ne da rijesiti _eventualno_. Poanta je u tome da neke stvari zelis rijesiti _odmah_, a NTFS je car u tome da ti tu zakomplicira zivot :roll:
    [quote="HijenA"][quote][*] uspio si uspostaviti nekakvu paralelnu vezu pod DOS/linuxom na razrusenom WinNT/2k/XP stroju, kazes: ajmo prebacivati,a li da najprije komprimiram sve te silne dokumente jer ce trajati do preksutra. Nece ici, fajlovi su na NTFS particiji, tuzno kazes, vracam se preksutra[/quote]
    kao sto sam rekao, PQM 8 ili visi, konverzija NTFS->FAT 32.[/quote]
    Ok, onda sutra :g:
    [quote="HijenA"]to je jedina stvar koju ne mogu osporiti...ali, moras znati, to je stvarno posljednja stvar na cijeloj listi. to se dogadja samo u slucaju da nista od ovih mogucih rijesenja ne upali. sto je, zapravo, vrlo tesko za ocekivati.[/quote]
    To je jedna situacija koja mi se danas ne bi mogla dogoditi, hvali boze knoppixu i svim lijepim opcijama i alatima koje on posjeduje :amen:
    ...a bome i drugim strojevima u mrezi na koje se mogu brzo i sigurno prebaciti bitni podaci :bow:
    ...al me vise puta zadesila (situacija) tokom godina :? i cesto je jedina situacija koju zatices kod ljudi bez dugotrajnog tuznog iskustva sa windows havarijama
    [quote="HijenA"]vjerujem...jer me moje iskustvo na to tjera. prvo racunalo dobio sam 1993. godine. od tada sam radio na svim MS-ovim operativnim sustavima od DOS-a 6.0 na ovamo (interesantno je da DOS 6.22 jos uvijek smatram najboljim MS-ovim operativnim sustavom) [/quote]
    BTW: imas ga ? :D
    volio bi ga instalirati kao drugi sustav, nema vise dobrih realmode os-eva :)
    ..a ako bi i bio voljan uciniti nekakvo nedjelo meni za ljubav onda nemoj to reci na forumu :g:
    Ne znam.. Meni se 5.0. nekako urezao :D (i 3.5 :D 4.01 je bio totalno razocaranje :?)
    [quote="HijenA"]izuzevsi rane verzije NT-a. od svoga racunala radio sam stvari koje ti ne bi radio niti racunalu najgoreg neprijatelja. recimo, rucno konfiguriranje QEMM386 sustava...ili, rucno pisanje konfiguracijskih datoteka za DOS (preciznije, config.sys i autoexec.bat).[/quote]
    NT3.51 je bio gadna svinja :lol: al je radio, bar u odnosu na Win98 :shock: A rucnu konfiguraciju EMM386-a, i dos startup fajlova je proswao bilo tko sa par godina dos iskustva na stroju sa malo memorije, dapace, i danas je nuzno ukoliko zelis pokrenuti neke starije komade (pogotovo oni prije DOS4GW) softvera :?
    [quote="HijenA"]a tko je spominjao network masinu?! naravno da ces u tom slucaju bez pardona stavit Win2k...ako zbog nicega drugoga, onda zbog toga sto su vecinu pogresaka u samom OS-u ispravili u ova 4 (ili 5 ili 6, ne znam koliko ih je tocno) service packa.[/quote]
    ...no i tu ces dobro odvagnuti jer Win2k dolazi bez ikakve rdesktop podrske osim ako se ne radi o advanced serveru :shock: budalastina :shock:

Ono sto zelim reci, NTFS je teza komplikacija, ponekad fatalna, ako ga imas postavljenog na vise od 50% diska koji nije jako napunjen, a Windowsi duguju golem udio stabilnosti/nestabilnosti sminki koja je integrirana u sustav iz cisto sminkerskih do kratkovidno popularistickih razloga koji nemaju veze sa dobrim inzinjerstvom i dok je tako, Windowsi ce biti nestabilni i sminka u njima ce unistavati stabilnost i sigurnost tih OS-eva i sminka nikako nece biti nebitan dio OS-a :shock:
    Fascinantno... Odrzati taj nivo procesorsko/memorijske kompleksnosti na svim nivoima mrezne djelatnosti :shock: Covjek bi pomislio da bi teska aktivnost servera olaksala posao radnim stanicama, ali nee :shock:
    U Microsoft zastupnistvu, 50 zaposlenika koristi dedicated mailserver kojeg tjeraju 4 xeona na 3GHz (ako me sjecanje ne vara) cija se iskoristenost ne spusta ispod 100% za radnog vremena. Za ilustraciju, student.math.hr je NFS, FTP, www, telnet, ssh, DNS, dhcp, X-login itd. server za vise od 1000 usera, ne suvise opterecen sa svoja 4 procesora od 400MHz i 12 godina starim kernelom :shocked!:
    HijenA (napisa):

Kazem da nije svejedno koji windowz instaliravas iz cisto prakticnih potreba koje nemaju veze ni sa sminkom ni sa kernelom.
    HijenA (napisa):
    Citat:

Ok, mozemo govoriti o smooth fontovima, active desktopima i sl. ali, bar pod linuxom, graficko sucelje stvara 97% problema sa hanganjem sustava. Stupanj integriranosti grafickog sucelja sa ostatkom windowsa cini nemogucim odijeliti ta dva problema i imas OS koji pati od ozbiljnih availibility problema zato sto nije u stanju odustati od svog bloated desktop environmenta. Rolling Eyes
    Da, neke stvari mozes iskljuciti/poboljsati/ubrzati/ustabiliti pomocu razlicitih tweak utilitya ali neke mane su jednostavno integrirane u filozofiju koja je windowse stvorila.
    Windoze placaju tezak danak backward kompatibilnosti i spektru podrzanog hardvera, i to uglavnom zbog starih grijehova, npr. bugova u starim officeima koji se moraju zaobilaziti unutar jezgre umjesto u samom officeu stvarajuci genijalno kodiran ali konceptualno promasen operativni sustav koji nikad nece biti stabilan ako ne odustane od nekih guidelinea na kojima pociva.
    (u slucaju gornjeg primjera zaobilazenje bugova u npr. media playeru ili IBM antivirusnim alatima nemustim hackovima na jezgri Shocked)
    HijenA (napisa):
    Citat:

Jedan primjer: ovaj security breach afektira media playere 6, 7 i 8 koji su distribuirani sa WinME, WinXP i Win2k (ako se ne varam, to je to razdoblje, za WinXP sam siguran).
    http://news.com.com/2100-1002_3-1000355.html
    U svakom slucaju, napravis "visokosofisticirani" operativni sustav za serveranje velikog broja korisnika u svim domenama mreznih transakcija i onda mu uvalis mp3 player u standardnu instalaciju pomocu kojeg je moguce uvaliti trojana u startup folder Disaster!!!
    Za Media Player 9 ne znam, ali on je distribuiran za tako mali broj sustava u omjeru sa ovima ostalima da nije ni toliko bitan Confused
    HijenA (napisa):

Svaka cast tehnoloskom napretku na NTFS-u, al niti jedanput nisam izgubio podatke zbog krivog resetiranja stroja prilikom nenormalnog shutdowna (dobro, lazem, imao sam problema sa nekim cudnim Win3.1. 93-94 Smile na FAT16 Smile)
    ...al mnogo sam puta psovao zato sto je NTFS instaliran na bas _svim_ particijama na nekom stroju kojeg sam popravljao Rolling Eyes
    HijenA (napisa):

Ako ga imas, super, ako ga nemas, onda te slijedi download 40MB ilegalnog softvera sa mreze, naravno... Neki drugi put, kod neke druge osobe jer ti je stroj unesrecen Confused
    HijenA (napisa):
    ne postoji problem sa particijama koji se ne da rijesiti. u hardu postoji nesto sto se zove RT0 (Rest of Track 0). CHS (Cylinder Head Sector) 001-0063. u taj prostor na hardu obicno se nista ne zapisuje (iako neki advanced boot loaderi zapisuju svoj kod u ovaj prostor) i moze sluzit
    ....
    znaci da je nesto korumpiralo podatke cijele particije te u tom slucaju ti ne gine format sustava (particije).

Posalji Smile zanimalo bi me Smile
    i naravno... Ne postoji problem sa particijama koji se ne da rijesiti _eventualno_. Poanta je u tome da neke stvari zelis rijesiti _odmah_, a NTFS je car u tome da ti tu zakomplicira zivot Rolling Eyes
    HijenA (napisa):
    Citat:
    [*] uspio si uspostaviti nekakvu paralelnu vezu pod DOS/linuxom na razrusenom WinNT/2k/XP stroju, kazes: ajmo prebacivati,a li da najprije komprimiram sve te silne dokumente jer ce trajati do preksutra. Nece ici, fajlovi su na NTFS particiji, tuzno kazes, vracam se preksutra

kao sto sam rekao, PQM 8 ili visi, konverzija NTFS→FAT 32.

Ok, onda sutra Mr. Green
    HijenA (napisa):
    to je jedina stvar koju ne mogu osporiti...ali, moras znati, to je stvarno posljednja stvar na cijeloj listi. to se dogadja samo u slucaju da nista od ovih mogucih rijesenja ne upali. sto je, zapravo, vrlo tesko za ocekivati.

To je jedna situacija koja mi se danas ne bi mogla dogoditi, hvali boze knoppixu i svim lijepim opcijama i alatima koje on posjeduje Ajde, dosta vise...
    ...a bome i drugim strojevima u mrezi na koje se mogu brzo i sigurno prebaciti bitni podaci I bow before you
    ...al me vise puta zadesila (situacija) tokom godina Confused i cesto je jedina situacija koju zatices kod ljudi bez dugotrajnog tuznog iskustva sa windows havarijama
    HijenA (napisa):
    vjerujem...jer me moje iskustvo na to tjera. prvo racunalo dobio sam 1993. godine. od tada sam radio na svim MS-ovim operativnim sustavima od DOS-a 6.0 na ovamo (interesantno je da DOS 6.22 jos uvijek smatram najboljim MS-ovim operativnim sustavom)

BTW: imas ga ? Very Happy
    volio bi ga instalirati kao drugi sustav, nema vise dobrih realmode os-eva Smile
    ..a ako bi i bio voljan uciniti nekakvo nedjelo meni za ljubav onda nemoj to reci na forumu Mr. Green
    Ne znam.. Meni se 5.0. nekako urezao Very Happy (i 3.5 Very Happy 4.01 je bio totalno razocaranje Confused)
    HijenA (napisa):
    izuzevsi rane verzije NT-a. od svoga racunala radio sam stvari koje ti ne bi radio niti racunalu najgoreg neprijatelja. recimo, rucno konfiguriranje QEMM386 sustava...ili, rucno pisanje konfiguracijskih datoteka za DOS (preciznije, config.sys i autoexec.bat).

NT3.51 je bio gadna svinja Laughing al je radio, bar u odnosu na Win98 Shocked A rucnu konfiguraciju EMM386-a, i dos startup fajlova je proswao bilo tko sa par godina dos iskustva na stroju sa malo memorije, dapace, i danas je nuzno ukoliko zelis pokrenuti neke starije komade (pogotovo oni prije DOS4GW) softvera Confused
    HijenA (napisa):

...no i tu ces dobro odvagnuti jer Win2k dolazi bez ikakve rdesktop podrske osim ako se ne radi o advanced serveru Shocked budalastina Shocked

Ono sto zelim reci, NTFS je teza komplikacija, ponekad fatalna, ako ga imas postavljenog na vise od 50% diska koji nije jako napunjen, a Windowsi duguju golem udio stabilnosti/nestabilnosti sminki koja je integrirana u sustav iz cisto sminkerskih do kratkovidno popularistickih razloga koji nemaju veze sa dobrim inzinjerstvom i dok je tako, Windowsi ce biti nestabilni i sminka u njima ce unistavati stabilnost i sigurnost tih OS-eva i sminka nikako nece biti nebitan dio OS-a Shocked
    Fascinantno... Odrzati taj nivo procesorsko/memorijske kompleksnosti na svim nivoima mrezne djelatnosti Shocked Covjek bi pomislio da bi teska aktivnost servera olaksala posao radnim stanicama, ali nee Shocked
    U Microsoft zastupnistvu, 50 zaposlenika koristi dedicated mailserver kojeg tjeraju 4 xeona na 3GHz (ako me sjecanje ne vara) cija se iskoristenost ne spusta ispod 100% za radnog vremena. Za ilustraciju, student.math.hr je NFS, FTP, www, telnet, ssh, DNS, dhcp, X-login itd. server za vise od 1000 usera, ne suvise opterecen sa svoja 4 procesora od 400MHz i 12 godina starim kernelom #Shocked

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
    MADD
    [Vrh]
    HijenA
    Forumaš(ica)
    Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 12:20 čet, 23. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"][quote="HijenA"][quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Mozda je pitanje definicije sminke, ali meni dosta znaci cinjenica da se na 2k strojeve ne moze rdesktopat bez instalacije advanced servera dok svaki winxp pro(a mozda i home?) to podrzava.[/quote]
    ne kuzim na sto mislis...[/quote]
    Kazem da nije svejedno koji windowz instaliravas iz cisto prakticnih potreba koje nemaju veze ni sa sminkom ni sa kernelom.[/quote]

naravno da nije svejedno...ali, mozes li se sloziti da je, npr., WinME jedan od najkatastrofalnijih MS-ovih operativnih sustava?! :wink:

[quote]
    [quote="HijenA"][quote]Sa druge strane, iz stvari poznatih iz procurenih M$ sourceva, sminka u windowsa je bitan segment njihove (ne)stabilnosti.[/quote]
    koju vrlo jednostavno mozes i iskljuciti...sve sto je potrebno jest malo prckat po registryu. ako ti se to ne da, postoji Tweak UI.[/quote]
    Ok, mozemo govoriti o smooth fontovima, active desktopima i sl. ali, bar pod linuxom, graficko sucelje stvara 97% problema sa hanganjem sustava. Stupanj integriranosti grafickog sucelja sa ostatkom windowsa cini nemogucim odijeliti ta dva problema i imas OS koji pati od ozbiljnih availibility problema zato sto nije u stanju odustati od svog bloated desktop environmenta. :roll:[/quote]

slazem se...i ne samo to vec i MS-ovo inzistiranje na task orinentated sustavu (s kojim sve aplikacije i nisu odvec sretne).

[quote]
    Da, neke stvari mozes iskljuciti/poboljsati/ubrzati/ustabiliti pomocu razlicitih tweak utilitya ali neke mane su jednostavno integrirane u filozofiju koja je windowse stvorila.[/quote]

to nije problem windowsa vec problem ljudi koji ih stvaraju...

[quote]Windoze placaju tezak danak backward kompatibilnosti i spektru podrzanog hardvera, i to uglavnom zbog starih grijehova, npr. bugova u starim officeima koji se moraju zaobilaziti unutar jezgre umjesto u samom officeu stvarajuci genijalno kodiran ali konceptualno promasen operativni sustav koji nikad nece biti stabilan ako ne odustane od nekih guidelinea na kojima pociva.[/quote]

tocno...ili, recimo, nesto drugo. recimo, pitanje sigurnosti. sta MS-ovi programeri nisu obuceni u pisanje normalnog koda, relativnog sigurnog?! sta ne zna za deklariranje varijabli, programiranje potvrdjenih algoritama koji su se vec dokazali u drugim op. sustavima (like Unix)?! itd.

[quote]
    (u slucaju gornjeg primjera zaobilazenje bugova u npr. media playeru ili IBM antivirusnim alatima nemustim hackovima na jezgri :shock:)[/quote]

u media playeru su zakrpane sve dosadasnje rupe (nova stara verzija 9 besplatna za download, a i nalazi se na svakom BUG CD-u ili DVD-u).

[quote]
    [quote="HijenA"][quote]Iliti na primjeru: tko normalan distribuira sa OS-om program za reprodukciju filmica i mp3-ica koji moze imati sigurnosni propust dovoljno ozbiljan da kompromitira stabilnost/sigurnost sustava :blueshock: :?:[/quote]
    mozda sam neinformiran ali ja jos nisam cuo za takav propust u Windows Media Playeru (dakako, govorimo o verziji 9).[/quote]
    [url]http://news.com.com/2100-1002_3-1000355.html[/url]
    U svakom slucaju, napravis "visokosofisticirani" operativni sustav za serveranje velikog broja korisnika u svim domenama mreznih transakcija i onda mu uvalis mp3 player u standardnu instalaciju pomocu kojeg je moguce uvaliti trojana u startup folder :blueshock:
    Za Media Player 9 ne znam, ali on je distribuiran za tako mali broj sustava u omjeru sa ovima ostalima da nije ni toliko bitan :?[/quote]

vidi gore.
    [quote]
    [quote="HijenA"]brzina je subjektivan dojam...ona u prvom planu ovisi o vrsti harda kojeg imas. u principu, ako se hard vrti sporo i ima malo cache memorije (recimo 256 ili 512 kB) NTFS ce ti biti vrlo spor datotecni sustav. takvi hardovi rade puno bolje sa FAT 32 sustavom. bas zbog sigurnosti podataka bitno je da se ne koristi FAT 32 sustav jer (a stvarno znam sto pricam) FAT 32 nije otporan na greske u sistemu prouzrokovane krivim citanjem, primjerice, FAT tablice, nije otporan na resetiranje sistema bez normalnog shut downa itd. na takve stvari NTFS je otporan. zasto?! zato sto se njegov MFT grana po principu stabla i svaka datoteka ima tocno odredjen svoj MFT sto kod FAT 32 sustava nije slucaj.[/quote]
    Svaka cast tehnoloskom napretku na NTFS-u, al niti jedanput nisam izgubio podatke zbog krivog resetiranja stroja prilikom nenormalnog shutdowna (dobro, lazem, imao sam problema sa nekim cudnim Win3.1. 93-94 :) na FAT16 :)) [/quote]

eto, meni se recimo prije 15 minuta uslijed pada napona na mrezi iskljucio komp. i izgubio sam sve podatke uz malu hrpetinu gresaka u FAT sistemu.

[quote]
    ...al mnogo sam puta psovao zato sto je NTFS instaliran na bas _svim_ particijama na nekom stroju kojeg sam popravljao :roll:[/quote]

ja jos nisam imao takav slucaj...lazem, imao sam samo jednom, ali to je vise bila moja krivica nego krivica samog sustava (inicijalizacija linux swap particije na zivo :)).

[quote]
    [quote="HijenA"]Partition Magic 8 ili visi i konverzija NTFS particije u FAT 32 (Large) - po Linux-ovom FDISK-u oznaka particije je 0C (hex) ako se ne varam.[/quote]
    Ako ga imas, super, ako ga nemas, onda te slijedi download 40MB ilegalnog softvera sa mreze, naravno... Neki drugi put, kod neke druge osobe jer ti je stroj unesrecen :?[/quote]

a tko kaze da je ilegalan :shock: :?

[quote]/cut
    Posalji :) zanimalo bi me :)[/quote]

na mail ce ti doci...imas unutra source i izvrsni kod. be advised, taj program ne radi pod Win2k vec samo u 8086 realnom modu (znaci, dobri stari DOS).

[quote]
    i naravno... Ne postoji problem sa particijama koji se ne da rijesiti _eventualno_. Poanta je u tome da neke stvari zelis rijesiti _odmah_, a NTFS je car u tome da ti tu zakomplicira zivot :roll:[/quote]

istina :)

[quote]
    [quote="HijenA"][quote][*] uspio si uspostaviti nekakvu paralelnu vezu pod DOS/linuxom na razrusenom WinNT/2k/XP stroju, kazes: ajmo prebacivati,a li da najprije komprimiram sve te silne dokumente jer ce trajati do preksutra. Nece ici, fajlovi su na NTFS particiji, tuzno kazes, vracam se preksutra[/quote]
    kao sto sam rekao, PQM 8 ili visi, konverzija NTFS->FAT 32.[/quote]
    Ok, onda sutra :g:[/quote]

zbunj :?: :!:

[quote]
    [quote="HijenA"]to je jedina stvar koju ne mogu osporiti...ali, moras znati, to je stvarno posljednja stvar na cijeloj listi. to se dogadja samo u slucaju da nista od ovih mogucih rijesenja ne upali. sto je, zapravo, vrlo tesko za ocekivati.[/quote]
    To je jedna situacija koja mi se danas ne bi mogla dogoditi, hvali boze knoppixu i svim lijepim opcijama i alatima koje on posjeduje :amen:
    ...a bome i drugim strojevima u mrezi na koje se mogu brzo i sigurno prebaciti bitni podaci :bow:
    ...al me vise puta zadesila (situacija) tokom godina :? i cesto je jedina situacija koju zatices kod ljudi bez dugotrajnog tuznog iskustva sa windows havarijama[/quote]

so so true...najbolja mi je stvar kad me netko pozove da mu idem popravit komp...u tom slucaju moram uzeti set od 10-tak cd-a od doma jer ljudi nemaju svoje.

[quote]
    [quote="HijenA"]vjerujem...jer me moje iskustvo na to tjera. prvo racunalo dobio sam 1993. godine. od tada sam radio na svim MS-ovim operativnim sustavima od DOS-a 6.0 na ovamo (interesantno je da DOS 6.22 jos uvijek smatram najboljim MS-ovim operativnim sustavom) [/quote]
    BTW: imas ga ? :D
    volio bi ga instalirati kao drugi sustav, nema vise dobrih realmode os-eva :)
    ..a ako bi i bio voljan uciniti nekakvo nedjelo meni za ljubav onda nemoj to reci na forumu :g:[/quote]

imam ti betu DOS-a 7.0 (zadnja verzija DOS-a, ne ona kaj dolazi sa Win95)...DOS 6.22 sam imao na original disketama ali ne znam da li su iste ispravne vise.

[quote]
    Ne znam.. Meni se 5.0. nekako urezao :D (i 3.5 :D 4.01 je bio totalno razocaranje :?)[/quote]

meni najbolji MS op. sustavi (sto se tice DOS-a) su redom DOS 6.22, DOS 5.0 i DOS 3.22. ostale nisam previse koristio...koliko sam cuo, DOS 4.0 je bio toliko bugovit da su se ljudi namjerno vracali na DOS 3.22 bez obzira na neke naprednije osobine istog.

[quote]
    [quote="HijenA"]izuzevsi rane verzije NT-a. od svoga racunala radio sam stvari koje ti ne bi radio niti racunalu najgoreg neprijatelja. recimo, rucno konfiguriranje QEMM386 sustava...ili, rucno pisanje konfiguracijskih datoteka za DOS (preciznije, config.sys i autoexec.bat).[/quote]
    NT3.51 je bio gadna svinja :lol: al je radio, bar u odnosu na Win98 :shock: A rucnu konfiguraciju EMM386-a, i dos startup fajlova je proswao bilo tko sa par godina dos iskustva na stroju sa malo memorije, dapace, i danas je nuzno ukoliko zelis pokrenuti neke starije komade (pogotovo oni prije DOS4GW) softvera :?[/quote]

slazem se...ali, Win98 je dobar operativni sustav, ali je Win98 SE IMHO veliko razocarenje...strasno bugovit dio softvera.

[quote]
    [quote="HijenA"]a tko je spominjao network masinu?! naravno da ces u tom slucaju bez pardona stavit Win2k...ako zbog nicega drugoga, onda zbog toga sto su vecinu pogresaka u samom OS-u ispravili u ova 4 (ili 5 ili 6, ne znam koliko ih je tocno) service packa.[/quote]
    ...no i tu ces dobro odvagnuti jer Win2k dolazi bez ikakve rdesktop podrske osim ako se ne radi o advanced serveru :shock: budalastina :shock:[/quote]

moram priznat da ne znam na sto mislis kad kazes rdesktop podrska...sta uopce znaci rdesktop :?:

[quote]
    Ono sto zelim reci, NTFS je teza komplikacija, ponekad fatalna, ako ga imas postavljenog na vise od 50% diska koji nije jako napunjen, a Windowsi duguju golem udio stabilnosti/nestabilnosti sminki koja je integrirana u sustav iz cisto sminkerskih do kratkovidno popularistickih razloga koji nemaju veze sa dobrim inzinjerstvom i dok je tako, Windowsi ce biti nestabilni i sminka u njima ce unistavati stabilnost i sigurnost tih OS-eva i sminka nikako nece biti nebitan dio OS-a :shock:
    Fascinantno... Odrzati taj nivo procesorsko/memorijske kompleksnosti na svim nivoima mrezne djelatnosti :shock: Covjek bi pomislio da bi teska aktivnost servera olaksala posao radnim stanicama, ali nee :shock:
    U Microsoft zastupnistvu, 50 zaposlenika koristi dedicated mailserver kojeg tjeraju 4 xeona na 3GHz (ako me sjecanje ne vara) cija se iskoristenost ne spusta ispod 100% za radnog vremena. Za ilustraciju, student.math.hr je NFS, FTP, www, telnet, ssh, DNS, dhcp, X-login itd. server za vise od 1000 usera, ne suvise opterecen sa svoja 4 procesora od 400MHz i 12 godina starim kernelom :shocked!:[/quote]

tu te ne mogu osporiti...
    HijenA (napisa):

naravno da nije svejedno...ali, mozes li se sloziti da je, npr., WinME jedan od najkatastrofalnijih MS-ovih operativnih sustava?! Wink

Citat:

HijenA (napisa):
    Citat:

Ok, mozemo govoriti o smooth fontovima, active desktopima i sl. ali, bar pod linuxom, graficko sucelje stvara 97% problema sa hanganjem sustava. Stupanj integriranosti grafickog sucelja sa ostatkom windowsa cini nemogucim odijeliti ta dva problema i imas OS koji pati od ozbiljnih availibility problema zato sto nije u stanju odustati od svog bloated desktop environmenta. Rolling Eyes

slazem se...i ne samo to vec i MS-ovo inzistiranje na task orinentated sustavu (s kojim sve aplikacije i nisu odvec sretne).

Citat:

Citat:

tocno...ili, recimo, nesto drugo. recimo, pitanje sigurnosti. sta MS-ovi programeri nisu obuceni u pisanje normalnog koda, relativnog sigurnog?! sta ne zna za deklariranje varijabli, programiranje potvrdjenih algoritama koji su se vec dokazali u drugim op. sustavima (like Unix)?! itd.

Citat:

(u slucaju gornjeg primjera zaobilazenje bugova u npr. media playeru ili IBM antivirusnim alatima nemustim hackovima na jezgri Shocked)

u media playeru su zakrpane sve dosadasnje rupe (nova stara verzija 9 besplatna za download, a i nalazi se na svakom BUG CD-u ili DVD-u).

Citat:

HijenA (napisa):
    Citat:

http://news.com.com/2100-1002_3-1000355.html
    U svakom slucaju, napravis "visokosofisticirani" operativni sustav za serveranje velikog broja korisnika u svim domenama mreznih transakcija i onda mu uvalis mp3 player u standardnu instalaciju pomocu kojeg je moguce uvaliti trojana u startup folder Disaster!!!
    Za Media Player 9 ne znam, ali on je distribuiran za tako mali broj sustava u omjeru sa ovima ostalima da nije ni toliko bitan Confused

vidi gore.
    Citat:

HijenA (napisa):

Svaka cast tehnoloskom napretku na NTFS-u, al niti jedanput nisam izgubio podatke zbog krivog resetiranja stroja prilikom nenormalnog shutdowna (dobro, lazem, imao sam problema sa nekim cudnim Win3.1. 93-94 Smile na FAT16 Smile)

eto, meni se recimo prije 15 minuta uslijed pada napona na mrezi iskljucio komp. i izgubio sam sve podatke uz malu hrpetinu gresaka u FAT sistemu.

Citat:

...al mnogo sam puta psovao zato sto je NTFS instaliran na bas _svim_ particijama na nekom stroju kojeg sam popravljao Rolling Eyes

ja jos nisam imao takav slucaj...lazem, imao sam samo jednom, ali to je vise bila moja krivica nego krivica samog sustava (inicijalizacija linux swap particije na zivo Smile).

Citat:

HijenA (napisa):

Ako ga imas, super, ako ga nemas, onda te slijedi download 40MB ilegalnog softvera sa mreze, naravno... Neki drugi put, kod neke druge osobe jer ti je stroj unesrecen Confused

a tko kaze da je ilegalan Shocked Confused

Citat:
    /cut
    Posalji Smile zanimalo bi me Smile

na mail ce ti doci...imas unutra source i izvrsni kod. be advised, taj program ne radi pod Win2k vec samo u 8086 realnom modu (znaci, dobri stari DOS).

Citat:

i naravno... Ne postoji problem sa particijama koji se ne da rijesiti _eventualno_. Poanta je u tome da neke stvari zelis rijesiti _odmah_, a NTFS je car u tome da ti tu zakomplicira zivot Rolling Eyes

istina Smile

Citat:

HijenA (napisa):
    Citat:

kao sto sam rekao, PQM 8 ili visi, konverzija NTFS→FAT 32.

Ok, onda sutra Mr. Green

zbunj Question Exclamation

Citat:

HijenA (napisa):

To je jedna situacija koja mi se danas ne bi mogla dogoditi, hvali boze knoppixu i svim lijepim opcijama i alatima koje on posjeduje Ajde, dosta vise...
    ...a bome i drugim strojevima u mrezi na koje se mogu brzo i sigurno prebaciti bitni podaci I bow before you
    ...al me vise puta zadesila (situacija) tokom godina Confused i cesto je jedina situacija koju zatices kod ljudi bez dugotrajnog tuznog iskustva sa windows havarijama

so so true...najbolja mi je stvar kad me netko pozove da mu idem popravit komp...u tom slucaju moram uzeti set od 10-tak cd-a od doma jer ljudi nemaju svoje.

Citat:

HijenA (napisa):
    vjerujem...jer me moje iskustvo na to tjera. prvo racunalo dobio sam 1993. godine. od tada sam radio na svim MS-ovim operativnim sustavima od DOS-a 6.0 na ovamo (interesantno je da DOS 6.22 jos uvijek smatram najboljim MS-ovim operativnim sustavom)

BTW: imas ga ? Very Happy
    volio bi ga instalirati kao drugi sustav, nema vise dobrih realmode os-eva Smile
    ..a ako bi i bio voljan uciniti nekakvo nedjelo meni za ljubav onda nemoj to reci na forumu Mr. Green

imam ti betu DOS-a 7.0 (zadnja verzija DOS-a, ne ona kaj dolazi sa Win95)...DOS 6.22 sam imao na original disketama ali ne znam da li su iste ispravne vise.

Citat:

Ne znam.. Meni se 5.0. nekako urezao Very Happy (i 3.5 Very Happy 4.01 je bio totalno razocaranje Confused)

meni najbolji MS op. sustavi (sto se tice DOS-a) su redom DOS 6.22, DOS 5.0 i DOS 3.22. ostale nisam previse koristio...koliko sam cuo, DOS 4.0 je bio toliko bugovit da su se ljudi namjerno vracali na DOS 3.22 bez obzira na neke naprednije osobine istog.

Citat:

HijenA (napisa):
    izuzevsi rane verzije NT-a. od svoga racunala radio sam stvari koje ti ne bi radio niti racunalu najgoreg neprijatelja. recimo, rucno konfiguriranje QEMM386 sustava...ili, rucno pisanje konfiguracijskih datoteka za DOS (preciznije, config.sys i autoexec.bat).

NT3.51 je bio gadna svinja Laughing al je radio, bar u odnosu na Win98 Shocked A rucnu konfiguraciju EMM386-a, i dos startup fajlova je proswao bilo tko sa par godina dos iskustva na stroju sa malo memorije, dapace, i danas je nuzno ukoliko zelis pokrenuti neke starije komade (pogotovo oni prije DOS4GW) softvera Confused

slazem se...ali, Win98 je dobar operativni sustav, ali je Win98 SE IMHO veliko razocarenje...strasno bugovit dio softvera.

Citat:

HijenA (napisa):

...no i tu ces dobro odvagnuti jer Win2k dolazi bez ikakve rdesktop podrske osim ako se ne radi o advanced serveru Shocked budalastina Shocked

moram priznat da ne znam na sto mislis kad kazes rdesktop podrska...sta uopce znaci rdesktop Question

Citat:

Ono sto zelim reci, NTFS je teza komplikacija, ponekad fatalna, ako ga imas postavljenog na vise od 50% diska koji nije jako napunjen, a Windowsi duguju golem udio stabilnosti/nestabilnosti sminki koja je integrirana u sustav iz cisto sminkerskih do kratkovidno popularistickih razloga koji nemaju veze sa dobrim inzinjerstvom i dok je tako, Windowsi ce biti nestabilni i sminka u njima ce unistavati stabilnost i sigurnost tih OS-eva i sminka nikako nece biti nebitan dio OS-a Shocked
    Fascinantno... Odrzati taj nivo procesorsko/memorijske kompleksnosti na svim nivoima mrezne djelatnosti Shocked Covjek bi pomislio da bi teska aktivnost servera olaksala posao radnim stanicama, ali nee Shocked
    U Microsoft zastupnistvu, 50 zaposlenika koristi dedicated mailserver kojeg tjeraju 4 xeona na 3GHz (ako me sjecanje ne vara) cija se iskoristenost ne spusta ispod 100% za radnog vremena. Za ilustraciju, student.math.hr je NFS, FTP, www, telnet, ssh, DNS, dhcp, X-login itd. server za vise od 1000 usera, ne suvise opterecen sa svoja 4 procesora od 400MHz i 12 godina starim kernelom #Shocked

tu te ne mogu osporiti...

[Vrh]
    ZELENIZUBNAPLANETIDO
    SADE

Forumaš(ica)
    Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 13:02 čet, 23. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]naravno da nije svejedno...ali, mozes li se sloziti da je, npr., WinME jedan od najkatastrofalnijih MS-ovih operativnih sustava?! :wink: [/quote]
    Da, vjerujem da je "jedan od" dobra formulacija ;) mnogo me napati :roll: zbog njega sam i presao na linux :roll:
    [quote="HijenA"]to nije problem windowsa vec problem ljudi koji ih stvaraju...[/quote]
    :lol: nadam se da shvacas oksimoronstvo gornje izjave :D
    [quote="HijenA"]tocno...ili, recimo, nesto drugo. recimo, pitanje sigurnosti. sta MS-ovi programeri nisu obuceni u pisanje normalnog koda, relativnog sigurnog?! sta ne zna za deklariranje varijabli, programiranje potvrdjenih algoritama koji su se vec dokazali u drugim op. sustavima (like Unix)?! itd.[/quote]
    Pa i jesu, to su vrhunski strucnjaci u onome sto rade, M$ ne uzima nista jeftinije :lol: ali to ne moze nadoknaditi propuste na konceptualnoj razini.
    [quote="HijenA"]u media playeru su zakrpane sve dosadasnje rupe (nova stara verzija 9 besplatna za download, a i nalazi se na svakom BUG CD-u ili DVD-u).[/quote]
    Zakrpane :roll: _eventualno_ , da :roll: A da bi to "zakrpao" moras ili kupiti/posuditi BUG i/ili zrtvovati nekoliko sati onlajn vremena, pogotovo stoga sto Windows Update ne podrzava resume :roll:
    Takav komad softvera je ono sto se u linux zajednici zove testing distribucijom i kao takav bi tek danas svrsio u stable.
    Druga je stvar sto M$ prodaje beta verzije (realno) pod gotov/siguran/stabilan softver :roll:
    [quote="HijenA"]vidi gore.[/quote]
    ...i razmisli koliki postotak ljudi danas zahvaljujuci takvoj politici jos uvijek koristi unstable-grade proizvode :roll:
    OK, mozes optuziti korisnike sto ne trose stotine kuna na download redovnih updatea, ali tih updatea nikad nije ni smjelo biti :roll:
    [quote="HijenA"]eto, meni se recimo prije 15 minuta uslijed pada napona na mrezi iskljucio komp. i izgubio sam sve podatke uz malu hrpetinu gresaka u FAT sistemu.[/quote]
    UPS :g: forgive the pun :)
    [quote="HijenA"]ja jos nisam imao takav slucaj...lazem, imao sam samo jednom, ali to je vise bila moja krivica nego krivica samog sustava (inicijalizacija linux swap particije na zivo :)).[/quote]
    zbunj :shock: instalacija swap particije "na zivo" :shock: ?
    [quote="HijenA"]a tko kaze da je ilegalan :shock: :?:[/quote]
    ako nije placen, ilegalan je ili mu je fjonalnost _znatno_ (dosta glup shareware :?) skracena, barem je tako bilo dok sam ga jednom prilikom bio prisiljen koristiti :?
    [quote="HijenA"]na mail ce ti doci...imas unutra source i izvrsni kod. be advised, taj program ne radi pod Win2k vec samo u 8086 realnom modu (znaci, dobri stari DOS).[/quote]
    BTW: to je zamjenjivo malom dd skriptom ili nesto kompleksnije? :)
    [quote="HijenA"][quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Ok, onda sutra :g:[/quote]
    zbunj :?: :!: [/quote]
    :)
    [quote="HijenA"]imam ti betu DOS-a 7.0 (zadnja verzija DOS-a, ne ona kaj dolazi sa Win95)...DOS 6.22 sam imao na original disketama ali ne znam da li su iste ispravne vise.[/quote]
    Iznenadio bi se ;) :lol: jesi probao napraviti bekup dd-om u raw slike na hard disk?
    [quote="HijenA"]meni najbolji MS op. sustavi (sto se tice DOS-a) su redom DOS 6.22, DOS 5.0 i DOS 3.22. ostale nisam previse koristio...koliko sam cuo, DOS 4.0 je bio toliko bugovit da su se ljudi namjerno vracali na DOS 3.22 bez obzira na neke naprednije osobine istog.[/quote]
    4.01 verzija nije pomogla :roll: i 3.22 je oslobadjao vise konvencionalne memorije od 4.01 i u nacelu bio totalna katastrofa, 5.0. je bila prava stvar :)
    [quote="HijenA"]moram priznat da ne znam na sto mislis kad kazes rdesktop podrska...sta uopce znaci rdesktop :?:[/quote]
    Remote Desktop :)
    rdesktop je naziv *nix egzekutabilnog programa :) imas ga instaliranog "na crno" na studentu, a dolazi i sa svakom linux distribucijom koja imalo drzi do sebe, znam sigurno da postoje RH i Debian paketi.
    Na matematici postoji jedan Win2k Advanced Server i zove se pr500, tako da ukoliko nadjes ;) (ako te zanima, vise u PM-u) ili kompajliras ti program na studentu mozes pristupati windowsima u pr500 iz HP-UX Unixa :g:
    [code:1]rdesktop pr500[/code:1]
    obicno pali :) (nakon podesavanja patha ;))
    HijenA (napisa):
    naravno da nije svejedno...ali, mozes li se sloziti da je, npr., WinME jedan od najkatastrofalnijih MS-ovih operativnih sustava?! Wink

Da, vjerujem da je "jedan od" dobra formulacija Wink mnogo me napati Rolling Eyes zbog njega sam i presao na linux Rolling Eyes
    HijenA (napisa):

Laughing nadam se da shvacas oksimoronstvo gornje izjave Very Happy
    HijenA (napisa):

Pa i jesu, to su vrhunski strucnjaci u onome sto rade, M$ ne uzima nista jeftinije Laughing ali to ne moze nadoknaditi propuste na konceptualnoj razini.
    HijenA (napisa):

Zakrpane Rolling Eyes _eventualno_ , da Rolling Eyes A da bi to "zakrpao" moras ili kupiti/posuditi BUG i/ili zrtvovati nekoliko sati onlajn vremena, pogotovo stoga sto Windows Update ne podrzava resume Rolling Eyes
    Takav komad softvera je ono sto se u linux zajednici zove testing distribucijom i kao takav bi tek danas svrsio u stable.
    Druga je stvar sto M$ prodaje beta verzije (realno) pod gotov/siguran/stabilan softver Rolling Eyes
    HijenA (napisa):
    vidi gore.

...i razmisli koliki postotak ljudi danas zahvaljujuci takvoj politici jos uvijek koristi unstable-grade proizvode Rolling Eyes
    OK, mozes optuziti korisnike sto ne trose stotine kuna na download redovnih updatea, ali tih updatea nikad nije ni smjelo biti Rolling Eyes
    HijenA (napisa):

UPS Mr. Green forgive the pun Smile
    HijenA (napisa):
    ja jos nisam imao takav slucaj...lazem, imao sam samo jednom, ali to je vise bila moja krivica nego krivica samog sustava (inicijalizacija linux swap particije na zivo Smile).

zbunj Shocked instalacija swap particije "na zivo" Shocked ?
    HijenA (napisa):
    a tko kaze da je ilegalan Shocked Question

ako nije placen, ilegalan je ili mu je fjonalnost _znatno_ (dosta glup shareware Confused) skracena, barem je tako bilo dok sam ga jednom prilikom bio prisiljen koristiti Confused
    HijenA (napisa):

BTW: to je zamjenjivo malom dd skriptom ili nesto kompleksnije? Smile
    HijenA (napisa):
    Ok, onda sutra Mr. Green

Smile
    HijenA (napisa):

Iznenadio bi se Wink Laughing jesi probao napraviti bekup dd-om u raw slike na hard disk?
    HijenA (napisa):

4.01 verzija nije pomogla Rolling Eyes i 3.22 je oslobadjao vise konvencionalne memorije od 4.01 i u nacelu bio totalna katastrofa, 5.0. je bila prava stvar Smile
    HijenA (napisa):
    moram priznat da ne znam na sto mislis kad kazes rdesktop podrska...sta uopce znaci rdesktop Question

Remote Desktop Smile
    rdesktop je naziv *nix egzekutabilnog programa Smile imas ga instaliranog "na crno" na studentu, a dolazi i sa svakom linux distribucijom koja imalo drzi do sebe, znam sigurno da postoje RH i Debian paketi.
    Na matematici postoji jedan Win2k Advanced Server i zove se pr500, tako da ukoliko nadjes Wink (ako te zanima, vise u PM-u) ili kompajliras ti program na studentu mozes pristupati windowsima u pr500 iz HP-UX Unixa Mr. Green
    Kod:
    rdesktop pr500

obicno pali Smile (nakon podesavanja patha Wink)

MADD
    [Vrh]
    HijenA
    Forumaš(ica)
    Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 14:04 čet, 23. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote][quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"][quote="HijenA"]naravno da nije svejedno...ali, mozes li se sloziti da je, npr., WinME jedan od najkatastrofalnijih MS-ovih operativnih sustava?! :wink: [/quote]
    Da, vjerujem da je "jedan od" dobra formulacija ;) mnogo me napati :roll: zbog njega sam i presao na linux :roll:[/quote]

ahhh...linux :wink:

[quote]
    [quote="HijenA"]to nije problem windowsa vec problem ljudi koji ih stvaraju...[/quote]
    :lol: nadam se da shvacas oksimoronstvo gornje izjave :D[/quote]

jup :D

[quote]
    [quote="HijenA"]tocno...ili, recimo, nesto drugo. recimo, pitanje sigurnosti. sta MS-ovi programeri nisu obuceni u pisanje normalnog koda, relativnog sigurnog?! sta ne zna za deklariranje varijabli, programiranje potvrdjenih algoritama koji su se vec dokazali u drugim op. sustavima (like Unix)?! itd.[/quote]
    Pa i jesu, to su vrhunski strucnjaci u onome sto rade, M$ ne uzima nista jeftinije :lol: ali to ne moze nadoknaditi propuste na konceptualnoj razini.[/quote]

ali, znaci, opet na kraju krivimo MS i njihovu politiku izdavanja/pravljenja softvera, jel tako?!

[quote]
    [quote="HijenA"]u media playeru su zakrpane sve dosadasnje rupe (nova stara verzija 9 besplatna za download, a i nalazi se na svakom BUG CD-u ili DVD-u).[/quote]
    Zakrpane :roll: _eventualno_ , da :roll: A da bi to "zakrpao" moras ili kupiti/posuditi BUG i/ili zrtvovati nekoliko sati onlajn vremena, pogotovo stoga sto Windows Update ne podrzava resume :roll:
    Druga je stvar sto M$ prodaje beta verzije (realno) pod gotov/siguran/stabilan softver :roll:[/quote]

evo ti jedne hipotetske situacije (vise ili manje, nije bitno):ti, recimo, koristis Debian. da li ces koristit Stable verziju (znaci, staru) ili UN-Stable (novu, sa vise opcija, programa itd.) :?:

[quote]
    [quote="HijenA"]vidi gore.[/quote]
    ...i razmisli koliki postotak ljudi danas zahvaljujuci takvoj politici jos uvijek koristi unstable-grade proizvode :roll:
    OK, mozes optuziti korisnike sto ne trose stotine kuna na download redovnih updatea, ali tih updatea nikad nije ni smjelo biti :roll:[/quote]

opet, pitanje Debiana...jedne od najboljih Linux distribucija.

[quote]
    [quote="HijenA"]eto, meni se recimo prije 15 minuta uslijed pada napona na mrezi iskljucio komp. i izgubio sam sve podatke uz malu hrpetinu gresaka u FAT sistemu.[/quote]
    UPS :g: forgive the pun :)[/quote]

:P:

[quote]
    [quote="HijenA"]ja jos nisam imao takav slucaj...lazem, imao sam samo jednom, ali to je vise bila moja krivica nego krivica samog sustava (inicijalizacija linux swap particije na zivo :)).[/quote]
    zbunj :shock: instalacija swap particije "na zivo" :shock: ?[/quote]

napravio SWAP particiju sa Linux-ovim FDiskom i krivo je inicijalizirao (odnosno, krivu sam particiju inicijalizirao kao Linux Swap)...ne znam kako mi je to uspjelo :?: :roll: ;)

[quote]
    [quote="HijenA"]a tko kaze da je ilegalan :shock: :?:[/quote]
    ako nije placen, ilegalan je ili mu je fjonalnost _znatno_ (dosta glup shareware :?) skracena, barem je tako bilo dok sam ga jednom prilikom bio prisiljen koristiti :?[/quote]

to je istina...

[quote]
    [quote="HijenA"]na mail ce ti doci...imas unutra source i izvrsni kod. be advised, taj program ne radi pod Win2k vec samo u 8086 realnom modu (znaci, dobri stari DOS).[/quote]
    BTW: to je zamjenjivo malom dd skriptom ili nesto kompleksnije? :)[/quote]

pa...ako znas sa skriptama, vjerojatno se i moze...vidjet ces sve iz source koda.

[quote]
    [quote="HijenA"][quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Ok, onda sutra :g:[/quote]
    zbunj :?: :!: [/quote]
    :)[/quote]

jos uvijek sam zbunjen :?: :!:

[quote]
    [quote="HijenA"]imam ti betu DOS-a 7.0 (zadnja verzija DOS-a, ne ona kaj dolazi sa Win95)...DOS 6.22 sam imao na original disketama ali ne znam da li su iste ispravne vise.[/quote]
    Iznenadio bi se ;) :lol: jesi probao napraviti bekup dd-om u raw slike na hard disk?[/quote]

nisam...probat cu. a kak te RAW fajlove opet zapisati na druge diskete?! isto dd-om ili necim drugim?!

[quote]
    4.01 verzija nije pomogla :roll: i 3.22 je oslobadjao vise konvencionalne memorije od 4.01 i u nacelu bio totalna katastrofa, 5.0. je bila prava stvar :)[/quote]

ne znam...sa ovima sam radio i bili su dosta stabilni.

[quote]
    [quote="HijenA"]moram priznat da ne znam na sto mislis kad kazes rdesktop podrska...sta uopce znaci rdesktop :?:[/quote]
    Remote Desktop :)
    rdesktop je naziv *nix egzekutabilnog programa :) imas ga instaliranog "na crno" na studentu, a dolazi i sa svakom linux distribucijom koja imalo drzi do sebe, znam sigurno da postoje RH i Debian paketi.
    Na matematici postoji jedan Win2k Advanced Server i zove se pr500, tako da ukoliko nadjes ;) (ako te zanima, vise u PM-u) ili kompajliras ti program na studentu mozes pristupati windowsima u pr500 iz HP-UX Unixa :g:
    [code:1]rdesktop pr500[/code:1]
    obicno pali :) (nakon podesavanja patha ;))[/quote]

thanx na info. vidjet cemo. ovo ce ti stic u toku danasnjeg dana (vjerojatno kasno navecer).
    Citat:
    [quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]
    HijenA (napisa):

Da, vjerujem da je "jedan od" dobra formulacija Wink mnogo me napati Rolling Eyes zbog njega sam i presao na linux Rolling Eyes

ahhh...linux Wink

Citat:

HijenA (napisa):

Laughing nadam se da shvacas oksimoronstvo gornje izjave Very Happy

jup Very Happy

Citat:

HijenA (napisa):

Pa i jesu, to su vrhunski strucnjaci u onome sto rade, M$ ne uzima nista jeftinije Laughing ali to ne moze nadoknaditi propuste na konceptualnoj razini.

ali, znaci, opet na kraju krivimo MS i njihovu politiku izdavanja/pravljenja softvera, jel tako?!

Citat:

HijenA (napisa):

Zakrpane Rolling Eyes _eventualno_ , da Rolling Eyes A da bi to "zakrpao" moras ili kupiti/posuditi BUG i/ili zrtvovati nekoliko sati onlajn vremena, pogotovo stoga sto Windows Update ne podrzava resume Rolling Eyes
    Druga je stvar sto M$ prodaje beta verzije (realno) pod gotov/siguran/stabilan softver Rolling Eyes

evo ti jedne hipotetske situacije (vise ili manje, nije bitno):ti, recimo, koristis Debian. da li ces koristit Stable verziju (znaci, staru) ili UN-Stable (novu, sa vise opcija, programa itd.) Question

Citat:

HijenA (napisa):
    vidi gore.

...i razmisli koliki postotak ljudi danas zahvaljujuci takvoj politici jos uvijek koristi unstable-grade proizvode Rolling Eyes
    OK, mozes optuziti korisnike sto ne trose stotine kuna na download redovnih updatea, ali tih updatea nikad nije ni smjelo biti Rolling Eyes

Citat:

HijenA (napisa):

UPS Mr. Green forgive the pun Smile

Razz:

Citat:

HijenA (napisa):

zbunj Shocked instalacija swap particije "na zivo" Shocked ?

napravio SWAP particiju sa Linux-ovim FDiskom i krivo je inicijalizirao (odnosno, krivu sam particiju inicijalizirao kao Linux Swap)...ne znam kako mi je to uspjelo Question Rolling Eyes Wink

Citat:

HijenA (napisa):
    a tko kaze da je ilegalan Shocked Question

ako nije placen, ilegalan je ili mu je fjonalnost _znatno_ (dosta glup shareware Confused) skracena, barem je tako bilo dok sam ga jednom prilikom bio prisiljen koristiti Confused

to je istina...

Citat:

HijenA (napisa):

BTW: to je zamjenjivo malom dd skriptom ili nesto kompleksnije? Smile

pa...ako znas sa skriptama, vjerojatno se i moze...vidjet ces sve iz source koda.

Citat:

HijenA (napisa):
    Ok, onda sutra Mr. Green

Smile

jos uvijek sam zbunjen Question Exclamation

Citat:

HijenA (napisa):

Iznenadio bi se Wink Laughing jesi probao napraviti bekup dd-om u raw slike na hard disk?

nisam...probat cu. a kak te RAW fajlove opet zapisati na druge diskete?! isto dd-om ili necim drugim?!

Citat:

4.01 verzija nije pomogla Rolling Eyes i 3.22 je oslobadjao vise konvencionalne memorije od 4.01 i u nacelu bio totalna katastrofa, 5.0. je bila prava stvar Smile

ne znam...sa ovima sam radio i bili su dosta stabilni.

Citat:

HijenA (napisa):

Remote Desktop Smile
    rdesktop je naziv *nix egzekutabilnog programa Smile imas ga instaliranog "na crno" na studentu, a dolazi i sa svakom linux distribucijom koja imalo drzi do sebe, znam sigurno da postoje RH i Debian paketi.
    Na matematici postoji jedan Win2k Advanced Server i zove se pr500, tako da ukoliko nadjes Wink (ako te zanima, vise u PM-u) ili kompajliras ti program na studentu mozes pristupati windowsima u pr500 iz HP-UX Unixa Mr. Green
    Kod:
    rdesktop pr500

obicno pali Smile (nakon podesavanja patha Wink)

thanx na info. vidjet cemo. ovo ce ti stic u toku danasnjeg dana (vjerojatno kasno navecer).

[Vrh]
    ZELENIZUBNAPLANETIDO
    SADE

Forumaš(ica)
    Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 18:23 čet, 23. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]ali, znaci, opet na kraju krivimo MS i njihovu politiku izdavanja/pravljenja softvera, jel tako?![/quote]
    Kako to mislis "na kraju" :shock: Ajm far from finished :g: al ne na ovom topicu :g:
    [quote="HijenA"]evo ti jedne hipotetske situacije (vise ili manje, nije bitno):ti, recimo, koristis Debian. da li ces koristit Stable verziju (znaci, staru) ili UN-Stable (novu, sa vise opcija, programa itd.) :?:[/quote]
    Konkretna situacija, prije stvarnog iskustva sa linuxom, koristio sam woody na serveru. IZABRAO sam woody za stabilnost. Nakon izuzetno dobrih visemjesecnih iskustava sa sargeom na laptopu, odlucio sam se oprobati i sa sargeom na serveru. Nakon nekoliko mjeseci sto je sarge skoro bezgresno na 2.4.x kernelu vrtio server, odlucio sam obrisati woody particiju i ostati iskljucivo na sargeu.

Microsoft ne dopusta privilegiju odabira. Da ti Sida i prezentira ti ga kao Woodya :roll:
    ...i za veliki high-availibility server bih uvijek birao woody, sarge za workstatione, a sid bi prepustio avanturisticnim bicima, bleedin edge......... :?
    [quote="HijenA"]opet, pitanje Debiana...jedne od najboljih Linux distribucija.[/quote]
    Ima i debian woody svoje security update, ali on nije preko browsera, podrzava i resume i cacheiranje/proxyranje za mrezu i ima siru mrezu mirrora :shock:
    ..i programi se vrte u testingu po nekoliko godina dok ne udju u stable :roll:
    [quote="HijenA"]napravio SWAP particiju sa Linux-ovim FDiskom i krivo je inicijalizirao (odnosno, krivu sam particiju inicijalizirao kao Linux Swap)...ne znam kako mi je to uspjelo :?: :roll: ;)[/quote]
    :? teshak shifot :?
    [quote="HijenA"]pa...ako znas sa skriptama, vjerojatno se i moze...vidjet ces sve iz source koda.[/quote]
    Looking forward 2 :)
    [quote="HijenA"]jos uvijek sam zbunjen :?: :!:[/quote]
    Nije toliko bitno vise ;) mozda i brze nego backupirati nekoliko GB, ali poanta je "ne danas" :?
    [quote="HijenA"]nisam...probat cu. a kak te RAW fajlove opet zapisati na druge diskete?! isto dd-om ili necim drugim?![/quote]
    za stvaranje raw slike na disku:
    dd if=/dev/fd0 of=naziv_imagea.raw
    i za kopiranje raw slike na disketu:
    dd if=naziv_imagea.raw of=/dev/fd0

...to onda mozes mountati preko loopback interfacea kao jos jedan filesistem :D
    mount -t <npr.vfat> naziv_imagea.raw /mnt/mount_point -o loopback=/dev/loop0
    :D
    postoje cijele distribucije smjestene u ovakve fajlove :D
    ..i princip je straaasno korisan za "bekupiranje" zasticenih CD-ova, od, npr., Windows instalacija i za cuvanje rescue diskova od razlicitih OS-eva itd. Postoje i DOS alati za zapis takvih slika na diskete, tako da je to nesto jako korisno za drzat na webu negdje ;)
    [quote="HijenA"][thanx na info. vidjet cemo. ovo ce ti stic u toku danasnjeg dana (vjerojatno kasno navecer).[/quote]
    thnx :)
    HijenA (napisa):

Kako to mislis "na kraju" Shocked Ajm far from finished Mr. Green al ne na ovom topicu Mr. Green
    HijenA (napisa):
    evo ti jedne hipotetske situacije (vise ili manje, nije bitno):ti, recimo, koristis Debian. da li ces koristit Stable verziju (znaci, staru) ili UN-Stable (novu, sa vise opcija, programa itd.) Question

Konkretna situacija, prije stvarnog iskustva sa linuxom, koristio sam woody na serveru. IZABRAO sam woody za stabilnost. Nakon izuzetno dobrih visemjesecnih iskustava sa sargeom na laptopu, odlucio sam se oprobati i sa sargeom na serveru. Nakon nekoliko mjeseci sto je sarge skoro bezgresno na 2.4.x kernelu vrtio server, odlucio sam obrisati woody particiju i ostati iskljucivo na sargeu.

Microsoft ne dopusta privilegiju odabira. Da ti Sida i prezentira ti ga kao Woodya Rolling Eyes
    ...i za veliki high-availibility server bih uvijek birao woody, sarge za workstatione, a sid bi prepustio avanturisticnim bicima, bleedin edge......... Confused
    HijenA (napisa):

Ima i debian woody svoje security update, ali on nije preko browsera, podrzava i resume i cacheiranje/proxyranje za mrezu i ima siru mrezu mirrora Shocked
    ..i programi se vrte u testingu po nekoliko godina dok ne udju u stable Rolling Eyes
    HijenA (napisa):
    napravio SWAP particiju sa Linux-ovim FDiskom i krivo je inicijalizirao (odnosno, krivu sam particiju inicijalizirao kao Linux Swap)...ne znam kako mi je to uspjelo Question Rolling Eyes Wink

Confused teshak shifot Confused
    HijenA (napisa):

Looking forward 2 Smile
    HijenA (napisa):
    jos uvijek sam zbunjen Question Exclamation

Nije toliko bitno vise Wink mozda i brze nego backupirati nekoliko GB, ali poanta je "ne danas" Confused
    HijenA (napisa):

za stvaranje raw slike na disku:
    dd if=/dev/fd0 of=naziv_imagea.raw
    i za kopiranje raw slike na disketu:
    dd if=naziv_imagea.raw of=/dev/fd0

...to onda mozes mountati preko loopback interfacea kao jos jedan filesistem Very Happy
    mount -t <npr.vfat> naziv_imagea.raw /mnt/mount_point -o loopback=/dev/loop0
    Very Happy
    postoje cijele distribucije smjestene u ovakve fajlove Very Happy
    ..i princip je straaasno korisan za "bekupiranje" zasticenih CD-ova, od, npr., Windows instalacija i za cuvanje rescue diskova od razlicitih OS-eva itd. Postoje i DOS alati za zapis takvih slika na diskete, tako da je to nesto jako korisno za drzat na webu negdje Wink
    HijenA (napisa):
    [thanx na info. vidjet cemo. ovo ce ti stic u toku danasnjeg dana (vjerojatno kasno navecer).

thnx Smile

MADD
    [Vrh]
    Prethodni postovi:   
    Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računalni sustavi na Fakultetu Vremenska zona: GMT + 01:00.
    Idite na Prethodno  1, 2
    Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
    Možete otvarati nove teme.
    Možete odgovarati na postove.
    Ne možete uređivati Vaše postove.
    Ne možete izbrisati Vaše postove.
    Ne možete glasovati u anketama.
    You can attach files in this forum
    You can download files in this forum