Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
mali perica Gost
|
Postano: 10:55 čet, 23. 9. 2004 Naslov: molim pomoc |
|
|
Ako postoji koja dobra dusa koja ima vremena i volje da mi rijesi koji od ovih zadataka, isti su, pa ne mora sve samo da mi pojasni neke stvari!
1. Odredite ukoliko postoje ekstremi funkcije f(x,y,z)=8xy-z^2 na skupu
D={(x,y,z): x+y+2z<=2, x^2+y^2<=z^2,z>=0}
2. Nadjite ekstreme funkcije f(x,y,z)=2xy+3x^2-3y^2+z^2 na zatvorenom volumenu koji se nalazi u prvom oktantu i ogranicen je koord
ravninama i plohama x+y+z=3, 9x-z=0 (uzmite onaj volumen koji sadrzi tocku (2,1/2,0)).
Mene muci kada treba provjeriti gradijente uvijeta (njihovu lin nezavisnost), te dal se ide na lagrangeovu funkciju sa svima koji su lin nezavisni, dal samo s nekima, naime vidio sam rijesenje zadataka kada
provjere L(x,y,z)=f(x,y,z)-¤g1(x,y,z), pa L(x,y,z)=f(x,y,z)-¤g2(x,y,z),
pa sve skupa L(x,y,z)=f(x,y,z)-¤g1(x,y,z)-ßg2(x,y,z), dal je to potrebno, molim malo pojasnjenje uz rijesenje?
Ako postoji koja dobra dusa koja ima vremena i volje da mi rijesi koji od ovih zadataka, isti su, pa ne mora sve samo da mi pojasni neke stvari!
1. Odredite ukoliko postoje ekstremi funkcije f(x,y,z)=8xy-z^2 na skupu
D={(x,y,z): x+y+2z<=2, x^2+y^2<=z^2,z>=0}
2. Nadjite ekstreme funkcije f(x,y,z)=2xy+3x^2-3y^2+z^2 na zatvorenom volumenu koji se nalazi u prvom oktantu i ogranicen je koord
ravninama i plohama x+y+z=3, 9x-z=0 (uzmite onaj volumen koji sadrzi tocku (2,1/2,0)).
Mene muci kada treba provjeriti gradijente uvijeta (njihovu lin nezavisnost), te dal se ide na lagrangeovu funkciju sa svima koji su lin nezavisni, dal samo s nekima, naime vidio sam rijesenje zadataka kada
provjere L(x,y,z)=f(x,y,z)-¤g1(x,y,z), pa L(x,y,z)=f(x,y,z)-¤g2(x,y,z),
pa sve skupa L(x,y,z)=f(x,y,z)-¤g1(x,y,z)-ßg2(x,y,z), dal je to potrebno, molim malo pojasnjenje uz rijesenje?
|
|
[Vrh] |
|
defar Forumaš(ica)

|
Postano: 12:41 čet, 23. 9. 2004 Naslov: |
|
|
aha! sad shvatih pitanje okej, ti pokusavas naci tzv uvjetne ekstreme ...pa, obicno se u takvim zadacima rub kompakta, koji je zadani skup, moze ocito "razdijeliti" na nekoliko ploha, pa na njima trazis stacionarne tocke kao da se radi o uvjetnom ekstremu samo s jednim uvjetom, a onda provjeris jos jesu li te stac. tocke tocno tamo gdje ih zelis (na dijelu plohe koja cini rub kompakta). to je dobro za stac. tocke koje su u "unutrasnjosti dijelova ploha od kojih je sastavljen dani kompakt". ali, za rubove tih dijelova ploha (njihove presijeke, dodirne tocke, kako zelis) - moras provjeriti da vrijede stvari sa onoliko Lambdaova, koliko se dijelova ruba sastaju u tim tockama. uh, ako me shvacate.
aha! sad shvatih pitanje okej, ti pokusavas naci tzv uvjetne ekstreme ...pa, obicno se u takvim zadacima rub kompakta, koji je zadani skup, moze ocito "razdijeliti" na nekoliko ploha, pa na njima trazis stacionarne tocke kao da se radi o uvjetnom ekstremu samo s jednim uvjetom, a onda provjeris jos jesu li te stac. tocke tocno tamo gdje ih zelis (na dijelu plohe koja cini rub kompakta). to je dobro za stac. tocke koje su u "unutrasnjosti dijelova ploha od kojih je sastavljen dani kompakt". ali, za rubove tih dijelova ploha (njihove presijeke, dodirne tocke, kako zelis) - moras provjeriti da vrijede stvari sa onoliko Lambdaova, koliko se dijelova ruba sastaju u tim tockama. uh, ako me shvacate.
_________________ `To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
|
|
[Vrh] |
|
defar Forumaš(ica)

|
Postano: 13:15 čet, 23. 9. 2004 Naslov: |
|
|
recimo...nadji ekstreme dane funkcije na kompaktu koji je na donjoj slici.
onda prvo provjeris kao da je na citavoj sferi, jer to znas lijepo opisat jednadzbom, pa vidis jel to bas na danoj polovici sfere.
pa provjeris jel ima stac. tocaka na ravnini koja sadrzi krug K, pa vidis jel to unutar kruga.
onda jos kruznica koja "spaja" krug i pola sfere.
okej? samo trebas lijepo vidjet kakav je dani skup.
[img]http://student.math.hr/~defar/sfera.jpg[/img]
recimo...nadji ekstreme dane funkcije na kompaktu koji je na donjoj slici.
onda prvo provjeris kao da je na citavoj sferi, jer to znas lijepo opisat jednadzbom, pa vidis jel to bas na danoj polovici sfere.
pa provjeris jel ima stac. tocaka na ravnini koja sadrzi krug K, pa vidis jel to unutar kruga.
onda jos kruznica koja "spaja" krug i pola sfere.
okej? samo trebas lijepo vidjet kakav je dani skup.
_________________ `To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
|
|
[Vrh] |
|
defar Forumaš(ica)

|
Postano: 13:21 čet, 23. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[img]http://student.math.hr/~defar/kompakt.jpg[/img]
a ovako otprilike izgledaju kompakti iz tvoja dva zadatka, ako se ne varam...
(motivacija za i postupak definiranje Lagrangeove fje, sa jednim ili vise uvjeta, su lijepo opisani na str. 130, 131 u knjzi prof. ungara.)
a ovako otprilike izgledaju kompakti iz tvoja dva zadatka, ako se ne varam...
(motivacija za i postupak definiranje Lagrangeove fje, sa jednim ili vise uvjeta, su lijepo opisani na str. 130, 131 u knjzi prof. ungara.)
Zadnja promjena: defar; 22:33 čet, 23. 9. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
defar Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 20:13 čet, 23. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="defar"]ha? :?
prtp da ti se ne svidja moj kornetich 8)[/quote]
Tvoji su kornetichi legendarni kao i tvoje kifle :g:
defar (napisa): | ha?
prtp da ti se ne svidja moj kornetich  |
Tvoji su kornetichi legendarni kao i tvoje kifle
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
defar Forumaš(ica)

|
Postano: 22:40 čet, 23. 9. 2004 Naslov: |
|
|
mislis, marcelicine kiflice (meni se pridruzuju samo potkove.)
no dobro, na temelju naucenog na vjezbama iz ma3, zakljucujem da u ovoj situaciji ne bi bilo zgodno odgovoriti sa "hvala, takodjer" 8) , pa onda samo hvala na komplimentima (i mislim SVIM koje si mi danas uputijo), i prestani oftoppickarit.
mislis, marcelicine kiflice (meni se pridruzuju samo potkove.)
no dobro, na temelju naucenog na vjezbama iz ma3, zakljucujem da u ovoj situaciji ne bi bilo zgodno odgovoriti sa "hvala, takodjer" , pa onda samo hvala na komplimentima (i mislim SVIM koje si mi danas uputijo), i prestani oftoppickarit.
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 23:59 čet, 23. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="defar"]mislis, marcelicine kiflice (meni se pridruzuju samo potkove.)
no dobro, na temelju naucenog na vjezbama iz ma3, zakljucujem da u ovoj situaciji ne bi bilo zgodno odgovoriti sa "hvala, takodjer" 8) , pa onda samo hvala na komplimentima (i mislim SVIM koje si mi danas uputijo), i prestani oftoppickarit.[/quote]
:shock:
nazalost opet ja :OT: al ... Pod _SVIM_ vjerovatno mislis na onaj dio da ti pas smrdi? :shock: :lol: a defaaaaa :)
Zbilja bi ti trebao cesce lijepo govoriti :)
defar (napisa): | mislis, marcelicine kiflice (meni se pridruzuju samo potkove.)
no dobro, na temelju naucenog na vjezbama iz ma3, zakljucujem da u ovoj situaciji ne bi bilo zgodno odgovoriti sa "hvala, takodjer" , pa onda samo hvala na komplimentima (i mislim SVIM koje si mi danas uputijo), i prestani oftoppickarit. |
nazalost opet ja al ... Pod _SVIM_ vjerovatno mislis na onaj dio da ti pas smrdi? a defaaaaa
Zbilja bi ti trebao cesce lijepo govoriti
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
defar Forumaš(ica)

|
Postano: 10:33 pet, 24. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"][quote="defar"]mislis, marcelicine kiflice (meni se pridruzuju samo potkove.)
no dobro, na temelju naucenog na vjezbama iz ma3, zakljucujem da u ovoj situaciji ne bi bilo zgodno odgovoriti sa "hvala, takodjer" 8) , pa onda samo hvala na komplimentima (i mislim SVIM koje si mi danas uputijo), i prestani oftoppickarit.[/quote]
:shock:[/quote]
hah, tako je i meni bilo kad valjda jedina nisam bas shvacala zasto se ostalih par desetaka ljudi u prostoriji tako srdacno smije :lol:
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]
... Pod _SVIM_ vjerovatno mislis na onaj dio da ti pas smrdi? :shock: :lol: a defaaaaa :)
Zbilja bi ti trebao cesce lijepo govoriti :)[/quote]
ma njeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... :eggface:
evo, oprosti mali perica, sad smo stvarno gotovi. pa, javi se!
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): | defar (napisa): | mislis, marcelicine kiflice (meni se pridruzuju samo potkove.)
no dobro, na temelju naucenog na vjezbama iz ma3, zakljucujem da u ovoj situaciji ne bi bilo zgodno odgovoriti sa "hvala, takodjer" , pa onda samo hvala na komplimentima (i mislim SVIM koje si mi danas uputijo), i prestani oftoppickarit. |
 |
hah, tako je i meni bilo kad valjda jedina nisam bas shvacala zasto se ostalih par desetaka ljudi u prostoriji tako srdacno smije
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): |
... Pod _SVIM_ vjerovatno mislis na onaj dio da ti pas smrdi? a defaaaaa
Zbilja bi ti trebao cesce lijepo govoriti  |
ma njeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
evo, oprosti mali perica, sad smo stvarno gotovi. pa, javi se!
|
|
[Vrh] |
|
|