Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Polinom sa vlastitom voljom
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Mori arty
Gost

PostPostano: 19:30 sub, 8. 2. 2003    Naslov: Polinom sa vlastitom voljom Citirajte i odgovorite

Pisao sam ispit jučer, i danas cijeli dan pokušavam riješiti polinom sa testa, a nikako mi ne ide.
Zadatak glasi
Odredite koeficjente a i b tako da polinom
p(x)= x^5 - 3x^4 + 5x^3 + ax^2 + 6x +b
ima trostruku cjelobrojnu nultočku
P.S. Ako polinom ima cjelobrojnu nultočku, moraju li mu i svi koeficjenti biti cjelobrojni?

Hvala
Pisao sam ispit jučer, i danas cijeli dan pokušavam riješiti polinom sa testa, a nikako mi ne ide.
Zadatak glasi
P.S. Ako polinom ima cjelobrojnu nultočku, moraju li mu i svi koeficjenti biti cjelobrojni?

Hvala

[Vrh]
Mori arty
Gost

PostPostano: 19:45 sub, 8. 2. 2003    Naslov: isprika Citirajte i odgovorite

oprostite zbog "nagradnog zadatka", nisam htio biti bezobrazan, ispričavam se.

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 0:45 ned, 9. 2. 2003    Naslov: Re: Polinom sa vlastitom voljom Citirajte i odgovorite

[quote="Mori arty"]Pisao sam ispit jučer, i danas cijeli dan pokušavam riješiti polinom sa testa, a nikako mi ne ide.
Zadatak glasi
ima trostruku cjelobrojnu nultočku[/quote]

Trostruka nultocka je zajednicka nultocka od p(x), p'(x), p''(x). Slobodni clan prve derivacije je 6, pa cijelobrojna zajednicka nula mora biti +-1, +-2, +-3 ili +-6. Uvrstavanjem se vidi da jedino x=1 moze ponistavati sva tri polinoma, za a=-7 i b=-2.

[quote="Mori arty"]P.S. Ako polinom ima cjelobrojnu nultočku, moraju li mu i svi koeficjenti biti cjelobrojni?[/quote]

Ne mora. Uzmi (x-1) i pomnozi ga s nekom gnjusobom od polinoma (s iracionalnim koeficijentima ili sl.)

[quote="Mori arty"]oprostite zbog "nagradnog zadatka", nisam htio biti bezobrazan, ispričavam se.[/quote]

Ovo zvuci kao da si dobio [i]PM[/i] od admina :lol:
Mori arty (napisa):
Zadatak glasi

Trostruka nultocka je zajednicka nultocka od p(x), p'(x), p''(x). Slobodni clan prve derivacije je 6, pa cijelobrojna zajednicka nula mora biti +-1, +-2, +-3 ili +-6. Uvrstavanjem se vidi da jedino x=1 moze ponistavati sva tri polinoma, za a=-7 i b=-2.

Mori arty (napisa):

Ne mora. Uzmi (x-1) i pomnozi ga s nekom gnjusobom od polinoma (s iracionalnim koeficijentima ili sl.)

Mori arty (napisa):

Ovo zvuci kao da si dobio PM od admina Laughing

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 4:40 ned, 9. 2. 2003    Naslov: Re: Polinom sa vlastitom voljom Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="Mori arty"]oprostite zbog "nagradnog zadatka", nisam htio biti bezobrazan, ispričavam se.[/quote]
Ovo zvuci kao da si dobio [i]PM[/i] od admina :lol:[/quote]

Slazem se... Samo... [b]Ja sam Admin[/b] i [b]nemam blage o cemu je rijec[/b]. :shock:

Za sta se gos'n Moriarty u stvari ispricava :?:

Samo bih ga zamolio - kad vec ima otvoreni account - da se onda i ulogira prije postanja i replyanja... :? Molba da; prigovor ne! :lol:
krcko (napisa):
Mori arty (napisa):

Ovo zvuci kao da si dobio PM od admina Laughing

Slazem se... Samo... Ja sam Admin i nemam blage o cemu je rijec. Shocked

Za sta se gos'n Moriarty u stvari ispricava Question

Samo bih ga zamolio - kad vec ima otvoreni account - da se onda i ulogira prije postanja i replyanja... Confused Molba da; prigovor ne! Laughing

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Moriarty
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 13:12 ned, 9. 2. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

Htio sam se isprićati, jer sam prilikom postavljanja pitanja, naveo isto kao nagradno, a poslje sam primjetio da gosp. Krcinadec nije to uzeo kao šalu, pa sam samo htio reći da mi je ovaj forum stvarno super i ne bih želio da se itko ljuti na mene, i da ne mislim da ovaj forum nije ozbijan, bio mi je od velike koristi.

Zamolio bih vas ako bi mi mogli samo reći egzaktan naćin da se iskaže da nultočka polinoma mora biti -+1, -+2, -+3, -+6, uzevši u obzir da ne mogu koristiti teorem o polinomima sa cjelobrojnim koeficjentima

hvala
Htio sam se isprićati, jer sam prilikom postavljanja pitanja, naveo isto kao nagradno, a poslje sam primjetio da gosp. Krcinadec nije to uzeo kao šalu, pa sam samo htio reći da mi je ovaj forum stvarno super i ne bih želio da se itko ljuti na mene, i da ne mislim da ovaj forum nije ozbijan, bio mi je od velike koristi.

Zamolio bih vas ako bi mi mogli samo reći egzaktan naćin da se iskaže da nultočka polinoma mora biti -+1, -+2, -+3, -+6, uzevši u obzir da ne mogu koristiti teorem o polinomima sa cjelobrojnim koeficjentima

hvala

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:56 ned, 9. 2. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Moriarty"]Htio sam se isprićati, jer sam prilikom postavljanja pitanja, naveo isto kao nagradno, a poslje sam primjetio da gosp. Krcinadec nije to uzeo kao šalu, pa sam samo htio reći da mi je ovaj forum stvarno super i ne bih želio da se itko ljuti na mene, i da ne mislim da ovaj forum nije ozbijan, bio mi je od velike koristi.[/quote]

A-[b]HA[/b]! Krcko, sad si [b]TI[/b] Babaroga :!::!::!: :PP

Ma, vidi...[list]
[*] Ako ne reagiramo na salu, ne znaci da je losa
[*] Ako zgrijesis, Waš Woljeni Wođa (WWW ;)) ce te upozoriti
[*] Po meni (ne znam za druge Forumase) "nagradni zadatak" je onaj cije rjesenje nije hitno (tj. nije nekome za ispit), nego je tu ljudima za vjezbu, zabavu i slicne niske pobude ;)
[*] Nismo mi nikakva gospoda, nego samo "krcko", "vsego" i sl. Ako inzistiras na titulama, onda "asistent" (btw, "Krcadinac", a ne "Krcinadec" :))[/list:u]

[quote="Moriarty"]Zamolio bih vas ako bi mi mogli samo reći egzaktan naćin da se iskaže da nultočka polinoma mora biti -+1, -+2, -+3, -+6, uzevši u obzir da ne mogu koristiti teorem o polinomima sa cjelobrojnim koeficjentima[/quote]

Ja bih to ovako...

[code:1]p(x)= x^5 - 3x^4 + 5x^3 + ax^2 + 6x + b = 0
p'(x)= 5x^4 - 12x^3 + 15x^2 + 2ax + 6 = 0
p"(x)= 20x^3 - 36x^2 + 30x + 2a = 0 => 2ax = -20x^4 + 36x^3 - 30x^2[/code:1]

Uvrstimo 2ax u p'(x) = 0

[code:1]5x^4 - 12x^3 + 15x^2 + 2ax + 6 = 0
5x^4 - 12x^3 + 15x^2 - 20x^4 + 36x^3 - 30x^2 + 6 = 0
-15x^4 + 24x^3 - 15x^2 + 6 = 0[/code:1]

Sada imas samo cjelobrojne koeficijente, pa smijes upotrijebiti teorem. :)

Ispada x = 1, pa 2a = -20+36-30 = -14 => a=-7

Za b, naravno, uvrstis a u p(1)=0.
Moriarty (napisa):

A-HA! Krcko, sad si TI Babaroga ExclamationExclamationExclamation Weeee-heeee!!!

Ma, vidi...

• Ako ne reagiramo na salu, ne znaci da je losa
  • Ako zgrijesis, Waš Woljeni Wođa (WWW Wink) ce te upozoriti
  • Po meni (ne znam za druge Forumase) "nagradni zadatak" je onaj cije rjesenje nije hitno (tj. nije nekome za ispit), nego je tu ljudima za vjezbu, zabavu i slicne niske pobude Wink
  • Nismo mi nikakva gospoda, nego samo "krcko", "vsego" i sl. Ako inzistiras na titulama, onda "asistent" (btw, "Krcadinac", a ne "Krcinadec" Smile)

Moriarty (napisa):

Ja bih to ovako...

Kod:
p(x)= x^5 - 3x^4 + 5x^3 + ax^2 + 6x + b = 0
p'(x)= 5x^4 - 12x^3 + 15x^2 + 2ax + 6 = 0
p"(x)= 20x^3 - 36x^2 + 30x + 2a = 0 => 2ax = -20x^4 + 36x^3 - 30x^2

Uvrstimo 2ax u p'(x) = 0

Kod:
5x^4 - 12x^3 + 15x^2 + 2ax + 6 = 0
5x^4 - 12x^3 + 15x^2 - 20x^4 + 36x^3 - 30x^2 + 6 = 0
-15x^4 + 24x^3 - 15x^2 + 6 = 0

Sada imas samo cjelobrojne koeficijente, pa smijes upotrijebiti teorem. Smile

Ispada x = 1, pa 2a = -20+36-30 = -14 ⇒ a=-7

Za b, naravno, uvrstis a u p(1)=0.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:07 ned, 9. 2. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Moriarty"]Htio sam se isprićati, jer sam prilikom postavljanja pitanja, naveo isto kao nagradno, a poslje sam primjetio da gosp. Krcinadec nije to uzeo kao šalu[/quote]

Ahem.. uopce se ne sjecam da sam ikako reagirao na taj post. Zapravo i posta se jako slabo sjecam. To moze znaciti dvije stvari:
1. do kraja sam posenilio :shock: , ili
2. ljudi su skuzili da odgovaram u prosjeku 15 min nakon postanja, pa ako ne odgovorim sat-dva misle da sam smrtno uvrijeđen :shocked!:

[quote="Moriarty"]Zamolio bih vas ako bi mi mogli samo reći egzaktan naćin da se iskaže da nultočka polinoma mora biti -+1, -+2, -+3, -+6, uzevši u obzir da ne mogu koristiti teorem o polinomima sa cjelobrojnim koeficjentima[/quote]

Smijes koristiti taj teorem. Polinom s cjelobrojnom nulom opcenito ne mora imati cjelobrojne koeficijente, ali ovaj polinom p ima cjelobrojne koef. ako ima trostruku cjelobrojnu nulu. Oznacimo tu nultocku k. Prvo se iz p''(k)=0 vidi da je a cijeli broj, a onda iz p(k)=0 slijedi da je i b cijeli. Moze i ovako kako je napisao vsego.

Inace, teorem zapravo ne treba, jer je p(k)=0, p'(k)=0, p''(k)=0 sustav tri jednadzbe s tri nepoznanice (a, b, k). Moze se direktno rjesavati, ali osim cjelobrojnog rjesenja a=-7, b=-2, k=1 ima jos jedno ruzno realno rjesenje (s hrpom korijenja) i dva kompleksna. Vjerojatno postoji i elegantniji nacin za dobiti k=1 od uvrstavanja +-1,...,+-6, ali ja ga ovaj cas ne vidim.
Moriarty (napisa):
Htio sam se isprićati, jer sam prilikom postavljanja pitanja, naveo isto kao nagradno, a poslje sam primjetio da gosp. Krcinadec nije to uzeo kao šalu

Ahem.. uopce se ne sjecam da sam ikako reagirao na taj post. Zapravo i posta se jako slabo sjecam. To moze znaciti dvije stvari:
1. do kraja sam posenilio Shocked , ili
2. ljudi su skuzili da odgovaram u prosjeku 15 min nakon postanja, pa ako ne odgovorim sat-dva misle da sam smrtno uvrijeđen #Shocked

Moriarty (napisa):

Smijes koristiti taj teorem. Polinom s cjelobrojnom nulom opcenito ne mora imati cjelobrojne koeficijente, ali ovaj polinom p ima cjelobrojne koef. ako ima trostruku cjelobrojnu nulu. Oznacimo tu nultocku k. Prvo se iz p''(k)=0 vidi da je a cijeli broj, a onda iz p(k)=0 slijedi da je i b cijeli. Moze i ovako kako je napisao vsego.

Inace, teorem zapravo ne treba, jer je p(k)=0, p'(k)=0, p''(k)=0 sustav tri jednadzbe s tri nepoznanice (a, b, k). Moze se direktno rjesavati, ali osim cjelobrojnog rjesenja a=-7, b=-2, k=1 ima jos jedno ruzno realno rjesenje (s hrpom korijenja) i dva kompleksna. Vjerojatno postoji i elegantniji nacin za dobiti k=1 od uvrstavanja +-1,...,+-6, ali ja ga ovaj cas ne vidim.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
mirko
Gost

PostPostano: 1:49 pon, 10. 2. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

2. ljudi su skuzili da odgovaram u prosjeku 15 min nakon postanja, pa ako ne odgovorim sat-dva misle da sam smrtno uvrije?en

Hmmmmmmmm bas 15 ?!.......hmmmmmmm...ja vec cekam odgovor 2 dana .........hmmmmmm............pa ne mislim da si smrtno uvrijeden !

I jos ti dam kompliment kako bi mi bilo najdraze da mi ti odgovoris ,a ti ovako.......hm hm hm.......tko bi sad trebao biti smrtno uvrijeden?!
:evil: :twisted: :?:
2. ljudi su skuzili da odgovaram u prosjeku 15 min nakon postanja, pa ako ne odgovorim sat-dva misle da sam smrtno uvrije?en

Hmmmmmmmm bas 15 ?!.......hmmmmmmm...ja vec cekam odgovor 2 dana .........hmmmmmm............pa ne mislim da si smrtno uvrijeden !

I jos ti dam kompliment kako bi mi bilo najdraze da mi ti odgovoris ,a ti ovako.......hm hm hm.......tko bi sad trebao biti smrtno uvrijeden?!
Evil or Very Mad Twisted Evil Question

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 8:40 pon, 10. 2. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

:griznja_savjesti:

A evo, budem odgovoril.. zaboravio sam dodati "nakon 15 min [i]ili nikad[/i]" :roll:

A evo, budem odgovoril.. zaboravio sam dodati "nakon 15 min ili nikad" Rolling Eyes

[Vrh]
mirko
Gost

PostPostano: 17:07 pon, 10. 2. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]:griznja_savjesti:

A evo, budem odgovoril.. zaboravio sam dodati "nakon 15 min [i]ili nikad[/i]" :roll:[/quote]

:twisted: :2gunfire: :bow: :mrgreen:
krcko (napisa):

A evo, budem odgovoril.. zaboravio sam dodati "nakon 15 min ili nikad" Rolling Eyes

Twisted Evil #2gunfire I bow before you Mr. Green

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:50 pon, 10. 2. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mirko"]:twisted: :2gunfire: :bow: :mrgreen:[/quote]

:silly:
mirko (napisa):
Twisted Evil #2gunfire I bow before you Mr. Green

#Silly

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum