Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Vodorige

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 11 - 2

PostPostano: 1:09 uto, 26. 10. 2004    Naslov: Vodorige Citirajte i odgovorite

Danas mi se nešto jako čudno dogodilo u vožnji tramvajem po Ilici.

Mislim da sam, ponukan tko zna čime, po prvi put u svojih dvadeset godina svjesno i analitički podigao pogled na otprilike pet+ metara visine. I ono što sam vidio me iskreno zapanjilo, zabezeknulo i iznenadilo.

Ljudi moji, pa mi imamo neviđeno prekrasnu 19.st gradsku jezgru, s neukusno, nedosljedno i neprilično nakalemljenim modernim "trgovinska zona" izgledom.

Ono što me uzbunilo vezano uz sve to, je činjenica da me ovo buljenje u više katove starijih zgrada na Ilici uredno podsjetilo na turistički obilazak Praga na maturalcu. Mislim, riječ je o istom stilu, ali ne ciljam na to:

Kao i svaka tipična Habsburška gradnja i ova Zagrebačka posjeduje neviđeno lijepe ornamente, isklesane u građevnom materijalu, pročelja užasno visokih vrata koja su također lijepa, mada malo stara i na jako puno mjesta ima osim reljefa na balkonima ili fasadama prekrasnih kipova s raznolikom tematikom. Strašno mi smeta što meni, jednom rođenom Zagrepčanu, a tako je i s većinom, treba nešto kratko spojiti se u glavi da bi shvatio koliko u biti, ako ničega drugog, njegov grad ima turističkog potencijala. Za Boga miloga, na ćošku Gundulićeve i Ilice je toranj sa satom i zvonikom. Nije da nisam znao da je to tamo, ali mi je tek danas došlo do mozga da cijeli život buljim u tu jednu staru građevinu, koju smatram eto tako dijelom kvarta koji nazivam Centar, a kad ono na mjestu gdje je sad porezna uprava ili neka slična državna služba je vjerojatno nekad bila nekakva Crkva.

Da ne spominjem kako su reljefi na balkonima na potezu još po savskoj od frankopanske do vodnikove prekrasni, zanimljivi i raznoliki, a ne fermam ih nikad, dapače danas sam ih prvi put pogledao. Kakav smo mi to glup grad da ne znamo svijetu pokazat svoje povijesne spomenike. Pa ni sami ne znamo ništa, osim onih sovuljaga na bivšoj-NSB-zgradi-ne-znam-šta-je-sad-tamo i anđelaka na HNK. Dapače, Ilica je uredno napirlitana raznoraznim šminkeraj-dućanima i reklamama, koje rođenom domorocu skreću pogled s vlastitih kulturnih znamenitosti,a ostatak ulica u centru ili smrde ili su premračne da bi se itko htio prošetati njima i razgledavati.

Znam i jasno mi je da smo kao nacija ili što već krajnje nesposobni kvalitetno restaurirati ili konzervirati te građevine gradske jezgre.
Al opet, nekakva svijest o tome i barem minorni pokušaji reklame ovog grada turistima ne bi nam bili na odmet.

Stog, sugrađani, kad sljedeći put idete Ilicom ili centrom, glavu gore! Stvarno se nećete razočarati u prizorima.
Danas mi se nešto jako čudno dogodilo u vožnji tramvajem po Ilici.

Mislim da sam, ponukan tko zna čime, po prvi put u svojih dvadeset godina svjesno i analitički podigao pogled na otprilike pet+ metara visine. I ono što sam vidio me iskreno zapanjilo, zabezeknulo i iznenadilo.

Ljudi moji, pa mi imamo neviđeno prekrasnu 19.st gradsku jezgru, s neukusno, nedosljedno i neprilično nakalemljenim modernim "trgovinska zona" izgledom.

Ono što me uzbunilo vezano uz sve to, je činjenica da me ovo buljenje u više katove starijih zgrada na Ilici uredno podsjetilo na turistički obilazak Praga na maturalcu. Mislim, riječ je o istom stilu, ali ne ciljam na to:

Kao i svaka tipična Habsburška gradnja i ova Zagrebačka posjeduje neviđeno lijepe ornamente, isklesane u građevnom materijalu, pročelja užasno visokih vrata koja su također lijepa, mada malo stara i na jako puno mjesta ima osim reljefa na balkonima ili fasadama prekrasnih kipova s raznolikom tematikom. Strašno mi smeta što meni, jednom rođenom Zagrepčanu, a tako je i s većinom, treba nešto kratko spojiti se u glavi da bi shvatio koliko u biti, ako ničega drugog, njegov grad ima turističkog potencijala. Za Boga miloga, na ćošku Gundulićeve i Ilice je toranj sa satom i zvonikom. Nije da nisam znao da je to tamo, ali mi je tek danas došlo do mozga da cijeli život buljim u tu jednu staru građevinu, koju smatram eto tako dijelom kvarta koji nazivam Centar, a kad ono na mjestu gdje je sad porezna uprava ili neka slična državna služba je vjerojatno nekad bila nekakva Crkva.

Da ne spominjem kako su reljefi na balkonima na potezu još po savskoj od frankopanske do vodnikove prekrasni, zanimljivi i raznoliki, a ne fermam ih nikad, dapače danas sam ih prvi put pogledao. Kakav smo mi to glup grad da ne znamo svijetu pokazat svoje povijesne spomenike. Pa ni sami ne znamo ništa, osim onih sovuljaga na bivšoj-NSB-zgradi-ne-znam-šta-je-sad-tamo i anđelaka na HNK. Dapače, Ilica je uredno napirlitana raznoraznim šminkeraj-dućanima i reklamama, koje rođenom domorocu skreću pogled s vlastitih kulturnih znamenitosti,a ostatak ulica u centru ili smrde ili su premračne da bi se itko htio prošetati njima i razgledavati.

Znam i jasno mi je da smo kao nacija ili što već krajnje nesposobni kvalitetno restaurirati ili konzervirati te građevine gradske jezgre.
Al opet, nekakva svijest o tome i barem minorni pokušaji reklame ovog grada turistima ne bi nam bili na odmet.

Stog, sugrađani, kad sljedeći put idete Ilicom ili centrom, glavu gore! Stvarno se nećete razočarati u prizorima.

Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 22:23 uto, 26. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

I,da, baš je cool ovaj disneyev crtić Gargoyles na HRT-u sad.
I,da, baš je cool ovaj disneyev crtić Gargoyles na HRT-u sad.

Asmodai
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 0:29 sri, 27. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tek si ga sad vidio?
Tsss...

Genijalna stvar... no prijevod je los... naime iksazuje arhitektonsku namjenu a ne sto zapravo jesu...
Tek si ga sad vidio?
Tsss...

Genijalna stvar... no prijevod je los... naime iksazuje arhitektonsku namjenu a ne sto zapravo jesu...

... you know you are doing something right!
-Blitzkrieg
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 1:15 sri, 27. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

O tome bi se dalo raspravljat, mada, da, cijela stvar kad je pročitaš na teletekstu zvuči kao dokumentarna emisija obrazovnog programa :).

Btw., za dežurne trekkije koji gledaju ili ne crtić, lik glavnom the mastermind nesvrstanom villainu daje Jonathan Frakes, a Marina Sirtis, ako se ne varam, daje glas trebi vodje, koja je baš emancipirana, if I may add...

Mislim, vodorige općenito su arhitektonski element, koji je obično neka životinja, glava lava ili glava neke druge životinje, ili životinja općenito koja služi za odvod viška vode s građevina, kad pada kiša. Obično su povezani sa sustavom kanala; odvodna cijev im prolazi kroz grlo i inda rigaju vodu kad pada kiša. To je ful kul za gledat negdje...

A navodno, ako ne rigaju vodu, onda se zovu groteske...Tako da Gargoyles u biti više zvoni, nego što ima ikakve veze sa stvarnim identitetom ili namjenom.

Valjda zato što podsjeća na Gorgone, a to je jedna ful zlokobna riječ grčkog podrijetla.

Meni je ok da su oni Gargoyles, jer je to kul i zvučnije, ali vodorige je u biti valjda tu negdje po zvučnosti ko što bi nekom govoritelju engleskog bilo Grgljalice...

Nije da se ne slažem s prijevodom, ali da, nije zvučan kao original..
O tome bi se dalo raspravljat, mada, da, cijela stvar kad je pročitaš na teletekstu zvuči kao dokumentarna emisija obrazovnog programa Smile.

Btw., za dežurne trekkije koji gledaju ili ne crtić, lik glavnom the mastermind nesvrstanom villainu daje Jonathan Frakes, a Marina Sirtis, ako se ne varam, daje glas trebi vodje, koja je baš emancipirana, if I may add...

Mislim, vodorige općenito su arhitektonski element, koji je obično neka životinja, glava lava ili glava neke druge životinje, ili životinja općenito koja služi za odvod viška vode s građevina, kad pada kiša. Obično su povezani sa sustavom kanala; odvodna cijev im prolazi kroz grlo i inda rigaju vodu kad pada kiša. To je ful kul za gledat negdje...

A navodno, ako ne rigaju vodu, onda se zovu groteske...Tako da Gargoyles u biti više zvoni, nego što ima ikakve veze sa stvarnim identitetom ili namjenom.

Valjda zato što podsjeća na Gorgone, a to je jedna ful zlokobna riječ grčkog podrijetla.

Meni je ok da su oni Gargoyles, jer je to kul i zvučnije, ali vodorige je u biti valjda tu negdje po zvučnosti ko što bi nekom govoritelju engleskog bilo Grgljalice...

Nije da se ne slažem s prijevodom, ali da, nije zvučan kao original..

Asmodai
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 13:28 pet, 29. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zapravo vodorige postoje u hrpi razlictih oblika a ne samo kao takva cudovista... tako da je ime misleading...
I dalje je Gargoyles znatno bolje :)

Inace jednom od likova glas daje Michael Dorn :)
Zapravo vodorige postoje u hrpi razlictih oblika a ne samo kao takva cudovista... tako da je ime misleading...
I dalje je Gargoyles znatno bolje Smile

Inace jednom od likova glas daje Michael Dorn Smile

-Blitzkrieg
[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
24 = 29 - 5

PostPostano: 17:24 pet, 29. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

ali u crticu ima full poznatih glasova!

Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 23:54 pet, 29. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="asmodai"]
[/quote]

True that. :)

[quote="asmodai"]
Inace jednom od likova glas daje Michael Dorn
[/quote]

Kak mi je to promaklo :? Sad ziher moram gledat SVAKU epizodu. It's like TNG all over again...

[quote="filipnet"]
[/quote]

Pa, hej, Disney! nego šta će imat nego poznate glasove! Inače me crtić pozitivno iznenadio; pogotovo nakon poplave raznoraznog smeća koje klinci moraju gledati u zadnjih par godina. Ovakva animacija me strašno podsjeća na dobre stare crtiće koje je naša generacija gledala. I na mighty maxa...Ovaj Xanatos isti Norman.
asmodai (napisa):

True that. Smile

asmodai (napisa):

Inace jednom od likova glas daje Michael Dorn

Kak mi je to promaklo Confused Sad ziher moram gledat SVAKU epizodu. It's like TNG all over again...

filipnet (napisa):

Pa, hej, Disney! nego šta će imat nego poznate glasove! Inače me crtić pozitivno iznenadio; pogotovo nakon poplave raznoraznog smeća koje klinci moraju gledati u zadnjih par godina. Ovakva animacija me strašno podsjeća na dobre stare crtiće koje je naša generacija gledala. I na mighty maxa...Ovaj Xanatos isti Norman.

Asmodai
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 0:20 sub, 30. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Blockflöte"]
Pa, hej, Disney! nego šta će imat nego poznate glasove! Inače me crtić pozitivno iznenadio; pogotovo nakon poplave raznoraznog smeća koje klinci moraju gledati u zadnjih par godina. Ovakva animacija me strašno podsjeća na dobre stare crtiće koje je naša generacija gledala. I na mighty maxa...Ovaj Xanatos isti Norman.[/quote]

Pa, sa strane HRT-a je impresivno... HRT inace nema bas najbolju povijest izbora kvalitetnih crtica... (na stranu klasici tipa Baltazar)... ali kad ce nam vratiti stvari poput Superteda, Dar-Mar Holmesa i Janka Bananaka ? :) (da, ja volim crtice... sue me)

Gargoylesi su genijalni... jedina zamjerka je da su stari 10 godina... zasto to nismo dobili prije? Recimo na RTL-u su bili odma tad... (fun fact: Gargoylesi kao crtic pocinju 994. godine... a crtic pocinje 1994. :))

However... kvaliteta i cinjenica da NISU sinkronizirani vise nego nadoknadjuju zakasnjelost.
Blockflöte (napisa):

Pa, sa strane HRT-a je impresivno... HRT inace nema bas najbolju povijest izbora kvalitetnih crtica... (na stranu klasici tipa Baltazar)... ali kad ce nam vratiti stvari poput Superteda, Dar-Mar Holmesa i Janka Bananaka ? Smile (da, ja volim crtice... sue me)

Gargoylesi su genijalni... jedina zamjerka je da su stari 10 godina... zasto to nismo dobili prije? Recimo na RTL-u su bili odma tad... (fun fact: Gargoylesi kao crtic pocinju 994. godine... a crtic pocinje 1994. Smile)

However... kvaliteta i cinjenica da NISU sinkronizirani vise nego nadoknadjuju zakasnjelost.

-Blitzkrieg
[Vrh]
Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 0:48 sub, 30. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="asmodai"]
[/quote]

Da su ih sinkronizirali, sve i da to bude high level alitni posao tipa ono što su napravili s kraljem lavova, to ne bi valjalo...Koliko god vrhunski bili naši glumci i koliko se god potrudili, Jonathan Frakes, Michael Dorn i Marina Sirtis su Jonathan Frakes, Michael Dorn i Marina Sirtis. I to ne kažem samo zato što sam :trekkie:

[quote="Asmodai"]
(da, ja volim crtice... sue me)
[/quote]

Ništa loše u tome, ako crtići valjaju. :)

HRT inače po meni ima malo čudnu povijest izbora programa, mada se trude držati na nekom profinjenom nivou, a to i mogu, jer imaju para.

A što se crtića tiče, baš kad se sjetim svih onih predivnih animacijskih ostvarenja u kojima sam uživao kao klinac tipa gorenabrojanih+štrumfovi, evoksi i blufonci...I onda pogledam, ne znam, oggy i žohari i ostatk debilnih francuskih crtića koji su, eto poučni, malko usporedivo s poučnošću teletubbiesa. Onda opet, onaj presavršeni La vis, koji je pravo remek djelo u području obrazovne animacije...Stvarno mi nije jasno što se čeka, ako ne s reprizom tih materijala, onda s nabavljanjem materijala dostojnog toga...

Što se tiče toga da su stari deset godina, sve me strah da je upravo to i razlog kvaliteti. U zadnje vrijeme po televizijama viđam poplavu lošeg anime-a, koji mi, moram priznati, nije jasan. Većina ovih enimea koje sam vidio, a da su komercijalni, nastranu sad ozbiljni dugometražni imaju histerične likove, koji eto isfuravaju frustracije svojih autora i to me živcira, ali ne bih kvario ovu raspravu lošim animeom.

fun fact: osim na jedinoj neogotičkoj građevini u Zagrebu, katedrali,Gargoyles u našem gradu možete naći još i na jednoj od zgrada na trgu, onoj di je neakva banka. U sredini je kip neke mudre žene obnaženih grudi, a sastrane stoje dva zmaja, krokodila ili sl. gmaza.

Nažalost, prave vodorige, koje oživljavaju po noći i letaju gradom, može se naći samo na neogotičkom dijelu katedrale, ali su tamo također preimpresivnne i ako se potrudite i uzmete dalekozor, možete vidjeti kako stoje na rubovima balkona.

http://www.cathedral.org/cathedral/pdfs/darth.pdf
asmodai (napisa):

Da su ih sinkronizirali, sve i da to bude high level alitni posao tipa ono što su napravili s kraljem lavova, to ne bi valjalo...Koliko god vrhunski bili naši glumci i koliko se god potrudili, Jonathan Frakes, Michael Dorn i Marina Sirtis su Jonathan Frakes, Michael Dorn i Marina Sirtis. I to ne kažem samo zato što sam Trekkie

Asmodai (napisa):

(da, ja volim crtice... sue me)

Ništa loše u tome, ako crtići valjaju. Smile

HRT inače po meni ima malo čudnu povijest izbora programa, mada se trude držati na nekom profinjenom nivou, a to i mogu, jer imaju para.

A što se crtića tiče, baš kad se sjetim svih onih predivnih animacijskih ostvarenja u kojima sam uživao kao klinac tipa gorenabrojanih+štrumfovi, evoksi i blufonci...I onda pogledam, ne znam, oggy i žohari i ostatk debilnih francuskih crtića koji su, eto poučni, malko usporedivo s poučnošću teletubbiesa. Onda opet, onaj presavršeni La vis, koji je pravo remek djelo u području obrazovne animacije...Stvarno mi nije jasno što se čeka, ako ne s reprizom tih materijala, onda s nabavljanjem materijala dostojnog toga...

Što se tiče toga da su stari deset godina, sve me strah da je upravo to i razlog kvaliteti. U zadnje vrijeme po televizijama viđam poplavu lošeg anime-a, koji mi, moram priznati, nije jasan. Većina ovih enimea koje sam vidio, a da su komercijalni, nastranu sad ozbiljni dugometražni imaju histerične likove, koji eto isfuravaju frustracije svojih autora i to me živcira, ali ne bih kvario ovu raspravu lošim animeom.

fun fact: osim na jedinoj neogotičkoj građevini u Zagrebu, katedrali,Gargoyles u našem gradu možete naći još i na jednoj od zgrada na trgu, onoj di je neakva banka. U sredini je kip neke mudre žene obnaženih grudi, a sastrane stoje dva zmaja, krokodila ili sl. gmaza.

Nažalost, prave vodorige, koje oživljavaju po noći i letaju gradom, može se naći samo na neogotičkom dijelu katedrale, ali su tamo također preimpresivnne i ako se potrudite i uzmete dalekozor, možete vidjeti kako stoje na rubovima balkona.

http://www.cathedral.org/cathedral/pdfs/darth.pdf

ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 9:08 sub, 30. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[b]d[/b]anko bananko, pobogu! :)
danko bananko, pobogu! :)

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 3:36 ned, 31. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]
danko bananko, pobogu! :)
[/quote]

Pobogu, da! Kako mi je to promaklo!? :shock:
ahri (napisa):

danko bananko, pobogu! Smile

Pobogu, da! Kako mi je to promaklo!? Shocked

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 3:56 čet, 6. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da mi je bar znati kome je palo napamet da Gargoyle prevodi sa Vodoriga..to mi je tako bezveze rijec.
Da mi je bar znati kome je palo napamet da Gargoyle prevodi sa Vodoriga..to mi je tako bezveze rijec.

Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 13:21 čet, 6. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma jezični purizam...donekle valjda...Drugi od mogućih sinonima u hrvatskom za koji sam bio čuo su 'rigalice',što taman može bit i 'prskalice' tak da je 'vodorige' još najbolje.Actually,ako je suditi po prošlim iskustvima(nekim) s prevađanjem naslova,ovaj je još mila majka.

(u međuvremenu crtić inače prestao bit emitiran i sad ga zamijenio back to the future,za nešto mlađi uzrast i featuring one and the only Christopher Lloyd,and only Christopher Lloyd).
Ma jezični purizam...donekle valjda...Drugi od mogućih sinonima u hrvatskom za koji sam bio čuo su 'rigalice',što taman može bit i 'prskalice' tak da je 'vodorige' još najbolje.Actually,ako je suditi po prošlim iskustvima(nekim) s prevađanjem naslova,ovaj je još mila majka.

(u međuvremenu crtić inače prestao bit emitiran i sad ga zamijenio back to the future,za nešto mlađi uzrast i featuring one and the only Christopher Lloyd,and only Christopher Lloyd).

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum