Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Blockflöte Forumaš(ica)
|
Postano: 3:38 ned, 7. 11. 2004 Naslov: Kusur mistery paradox |
|
|
'vako:
Tri dobra, najbolja prijatelja Janko, Marko i Darko ulete u Profil Megastore na Svetog Nikolu i, nakon kraćeg razgledavanja općenitog odjela, shvate da je napravljen novi odvojak u obliku čizmice u kojem su sve knjige smiješno jeftine te tako među tim knjigama ugledaju i novi dio Dine:"Najezda strojeva", što je novonapisani i svježe izdan drugi nastavak "Butlerijanskog Džihada" za kojim sline posljednjih nekoliko tjedana.
Knjiga je na sniženju i košta, ni više ni manje nego 30 kn. :) Budući da niti jedan od tri prijatelja nije ni u peti imao kupiti knjigu tamo ovih dana, nego su samo došli sliniti u velebni knjižarski kompleks, oni odluče podijeliti trošak, jer je svaki od njih slučajno u džepu imao točno deset kuna.
I tako Janko, Marko i Darko uzmu jedan primjerak "Najezde strojeva" i upute se prema blagajni. Tamo sve uredno plate, čovjek im demagnetizira knjigu i oni mirno išetaju van.
Međutim, nakon nekih minutu or so, blagajnik shvati da se preračunao, jer ta knjiga u stvari stoji 25 :lol: kuna. On brzo pošalje po posilnog i kaže da im ode vratiti pet kuna.
Posilni izleti bezglavo na Bogovićevu i odmah spazi našu trojku, ali shvati da je djelidba pet kuna na tri dijela ipak vša matematika pa sebi spremi dvije kune u džep i vrati svakom po jednu.
E, sad. Nakon što je svaki od njih dobio po kunu natrag, svi se slažemo da onda ispada da su dali svaki po devet kuna.
A 9*3=27. A, 27 + one dvije kune koje su ostale malom od blagajne u džepu nije 30. Kud nesta ona jedna kuna?
'vako:
Tri dobra, najbolja prijatelja Janko, Marko i Darko ulete u Profil Megastore na Svetog Nikolu i, nakon kraćeg razgledavanja općenitog odjela, shvate da je napravljen novi odvojak u obliku čizmice u kojem su sve knjige smiješno jeftine te tako među tim knjigama ugledaju i novi dio Dine:"Najezda strojeva", što je novonapisani i svježe izdan drugi nastavak "Butlerijanskog Džihada" za kojim sline posljednjih nekoliko tjedana.
Knjiga je na sniženju i košta, ni više ni manje nego 30 kn. Budući da niti jedan od tri prijatelja nije ni u peti imao kupiti knjigu tamo ovih dana, nego su samo došli sliniti u velebni knjižarski kompleks, oni odluče podijeliti trošak, jer je svaki od njih slučajno u džepu imao točno deset kuna.
I tako Janko, Marko i Darko uzmu jedan primjerak "Najezde strojeva" i upute se prema blagajni. Tamo sve uredno plate, čovjek im demagnetizira knjigu i oni mirno išetaju van.
Međutim, nakon nekih minutu or so, blagajnik shvati da se preračunao, jer ta knjiga u stvari stoji 25 kuna. On brzo pošalje po posilnog i kaže da im ode vratiti pet kuna.
Posilni izleti bezglavo na Bogovićevu i odmah spazi našu trojku, ali shvati da je djelidba pet kuna na tri dijela ipak vša matematika pa sebi spremi dvije kune u džep i vrati svakom po jednu.
E, sad. Nakon što je svaki od njih dobio po kunu natrag, svi se slažemo da onda ispada da su dali svaki po devet kuna.
A 9*3=27. A, 27 + one dvije kune koje su ostale malom od blagajne u džepu nije 30. Kud nesta ona jedna kuna?
_________________ -山よ,山よ! 山は活きて居る!-
Zadnja promjena: Blockflöte; 0:20 pon, 8. 11. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Liddy Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)
|
Postano: 0:27 pon, 8. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
"Najezda strojeva" za 30kn?!? Na trenutak sam povjerovao! Izbjegavaj mi priredjivati ovakve shokove ubuduce!
[/quote]
:lol: sori. Pa smijem valjda sanjati :).
[quote="Liddy"]
Greška
...vrati svakom po tri...
svakom po jednu!
[/quote]
Noted.
[quote="vsego"]
Odgovor znam, ali - don't worry - necu napisati.
[/quote]
Appreciated.
Sudeći po količini odgovora na ovaj post ili većina forumaša zna odgovor i dobrohotna je ili ljudima nije jasno i fascinira ih ovaj "paradoks".
Pa čak i tada, ljudi, divite se malo, bivajte fascinirani...
vsego (napisa): |
"Najezda strojeva" za 30kn?!? Na trenutak sam povjerovao! Izbjegavaj mi priredjivati ovakve shokove ubuduce!
|
sori. Pa smijem valjda sanjati .
Liddy (napisa): |
Greška
...vrati svakom po tri...
svakom po jednu!
|
Noted.
vsego (napisa): |
Odgovor znam, ali - don't worry - necu napisati.
|
Appreciated.
Sudeći po količini odgovora na ovaj post ili većina forumaša zna odgovor i dobrohotna je ili ljudima nije jasno i fascinira ih ovaj "paradoks".
Pa čak i tada, ljudi, divite se malo, bivajte fascinirani...
|
|
[Vrh] |
|
diex Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vjekovac Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)
|
Postano: 0:58 uto, 9. 11. 2004 Naslov: |
|
|
Ajde, ok. Došo sam na krivo mjesto prodavat ovakvu foru.
Meni je to sestra prodala, a čula je od nekoga kome je profesor matematike u srednjoj to prodao pod nerazjašnjivi matematički paradoks, ne tim riječima, ali u kontekstu i stvarno kad usmenom predajom ovo kažete prosječnom čovjeku on će razgrogačit oči i čuditse.
Stvar je u tome da je tvrdnja "dali su svaki po devet kuna" točna, nakon što im se vrati svakom po jednu kunu. I onda većina ljudi, jer im je jasnija plac matematika od neke nesvakodnevnije stilta sebe. Od 30 se vraća pet, a trideset se dobije tako da je svaki dao po 10. Ako od 30 uzmeš određenu količinu i vratiš svakome po jednu, onda ispada da je svaki dao 9, tj. sve skupa dali su 27. "Logični" zaključak je da 27 + određena količina -3 =30.
It's a Jedi Mind Trick!
Ajde, ok. Došo sam na krivo mjesto prodavat ovakvu foru.
Meni je to sestra prodala, a čula je od nekoga kome je profesor matematike u srednjoj to prodao pod nerazjašnjivi matematički paradoks, ne tim riječima, ali u kontekstu i stvarno kad usmenom predajom ovo kažete prosječnom čovjeku on će razgrogačit oči i čuditse.
Stvar je u tome da je tvrdnja "dali su svaki po devet kuna" točna, nakon što im se vrati svakom po jednu kunu. I onda većina ljudi, jer im je jasnija plac matematika od neke nesvakodnevnije stilta sebe. Od 30 se vraća pet, a trideset se dobije tako da je svaki dao po 10. Ako od 30 uzmeš određenu količinu i vratiš svakome po jednu, onda ispada da je svaki dao 9, tj. sve skupa dali su 27. "Logični" zaključak je da 27 + određena količina -3 =30.
It's a Jedi Mind Trick!
|
|
[Vrh] |
|
|