Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorem-Bernoulli-jeva nejednakost
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 1 - 2

PostPostano: 1:29 sri, 10. 11. 2004    Naslov: Teorem-Bernoulli-jeva nejednakost Citirajte i odgovorite

[color=green]Teorem:
Pretpostavke:n@IN,x@[-1,+oo>
Doprinos: (1+x)^n >= 1+n*x[/color]

Dokaz:
(po aksiomu matematičke indukcije)

S={ n@IN | vrijedi relacija teorema=(*) }

baza:očito zadovoljena => S={1|(*)}

korak indukcije:

pretpostavka: za n@IN vrijedi relacija teorema=> S={n@IN | (*) }

vrijedi li za n+1,odnosno jeli n+1@S ? :

1+x >= 0 ,što će reći da tim brojem možemo množiti našu (nestrogu)nejednakost:

(1+x)^n >= 1+n*x /*(1+x)

(1+x)^n+1 >=(1+n*x)*(1+x)=1+(n+1)*x + n*x^2 >= 1+(n+1)*x ,jer je n*x^2 >0

implikacija zadovoljena=>S={n@IN|(*)}, odnosno relacija dokaza vrijedi za svaki prirodan broj [b]CUBE;)[/b]

Nejasnoća:

1+(n+1)*x + n*x^2 >[color=darkred]=[/color] 1+(n+1)*x

iz relacije se vidi da jednakost neće vrijedi ukoliko u pretpostavci teorema ne stavimo: n@INu{0} ?!
Teorem:
Pretpostavke:n@IN,x@[-1,+oo>
Doprinos: (1+x)^n >= 1+n*x

Dokaz:
(po aksiomu matematičke indukcije)

S={ n@IN | vrijedi relacija teorema=(*) }

baza:očito zadovoljena => S={1|(*)}

korak indukcije:

vrijedi li za n+1,odnosno jeli n+1@S ? :

1+x >= 0 ,što će reći da tim brojem možemo množiti našu (nestrogu)nejednakost:

(1+x)^n >= 1+n*x /*(1+x)

(1+x)^n+1 >=(1+n*x)*(1+x)=1+(n+1)*x + n*x^2 >= 1+(n+1)*x ,jer je n*x^2 >0

implikacija zadovoljena=>S={n@IN|(*)}, odnosno relacija dokaza vrijedi za svaki prirodan broj CUBE;)

Nejasnoća:

1+(n+1)*x + n*x^2 >= 1+(n+1)*x

iz relacije se vidi da jednakost neće vrijedi ukoliko u pretpostavci teorema ne stavimo: n@INu{0} ?!

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 10:57 sri, 10. 11. 2004    Naslov: Re: Teorem-Bernoulli-jeva nejednakost Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]Nejasnoća:

iz relacije se vidi da jednakost neće vrijedi ukoliko u pretpostavci teorema ne stavimo: n@INu{0} ?![/quote]
Malo u guzvi, pa samo da na ovo skocim :)

za n=0 nejednakost izgleda:
[latex]1+x \geq 1+x[/latex]

za n=1:
[latex]1+2x+x^2 \geq 1+2x[/latex]

Iako tvrdnja uistinu vrijedi I za nulu (upozorenje, nisam pogledao ostatak teksta nego samo "nejasnocu"), nije da ne vrijedi i za prirodne brojeve koji su strogo veci od 0 :) trazi dalje :)
Vincent Van Ear (napisa):
Nejasnoća:

Malo u guzvi, pa samo da na ovo skocim Smile

za n=0 nejednakost izgleda:

za n=1:

Iako tvrdnja uistinu vrijedi I za nulu (upozorenje, nisam pogledao ostatak teksta nego samo "nejasnocu"), nije da ne vrijedi i za prirodne brojeve koji su strogo veci od 0 Smile trazi dalje Smile

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 23:39 sri, 10. 11. 2004    Naslov: Re: Teorem-Bernoulli-jeva nejednakost Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]baza:očito zadovoljena => S={1|(*)}
[/quote]

Argh. Oznake su ti prilično čudne. Htio si napisati valjda 1@S i n@S . To _ne_ znači S={1} i S={n} :!: . Ako baš hoćeš skupovno, {1}C=S i {n}C=S . ;-)

[quote]Nejasnoća:

iz relacije se vidi da jednakost neće vrijedi ukoliko u pretpostavci teorema ne stavimo: n@INu{0} ?![/quote]

_U toj relaciji_ jednakost doista vrijedi akko je n*x^2=0 , odnosno ako je n=0 ili x=0 .

Pogledavši za te slučajeve originalnu nejednakost,
(1+x)^0=1=1+0*x
(1+0)^n=1=1+n*0 ,
vidimo da za njih zaista vrijedi jednakost.

Dakle, osim slučaja n=0 kojeg si uočio (koji nije obuhvaćen gornjim teoremom striktno kako je napisan, iako se ovaj još lakše dokaže s njim), jednakost može vrijediti i za x=0 .

Naravno, čak i da jednakost uopće nikad ne vrijedi, još uvijek ne bi bilo _pogrešno_ reći "<=" - samo suvišno. 8)
Vincent Van Ear (napisa):
baza:očito zadovoljena ⇒ S={1|(*)}
pretpostavka: za n@IN vrijedi relacija teorema⇒ S={n@IN | (*) }

Argh. Oznake su ti prilično čudne. Htio si napisati valjda 1@S i n@S . To _ne_ znači S={1} i S={n} Exclamation . Ako baš hoćeš skupovno, {1}C=S i {n}C=S . Wink

Citat:
Nejasnoća:

_U toj relaciji_ jednakost doista vrijedi akko je n*x^2=0 , odnosno ako je n=0 ili x=0 .

(1+x)^0=1=1+0*x
(1+0)^n=1=1+n*0 ,

Dakle, osim slučaja n=0 kojeg si uočio (koji nije obuhvaćen gornjim teoremom striktno kako je napisan, iako se ovaj još lakše dokaže s njim), jednakost može vrijediti i za x=0 .

Naravno, čak i da jednakost uopće nikad ne vrijedi, još uvijek ne bi bilo _pogrešno_ reći "⇐" - samo suvišno. Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 1:53 čet, 11. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote] Argh. Oznake su ti prilično čudne.[/quote]

Čudni profesori=>čudne oznake,rimember? :o) ,šalu na stranu:

Ako se strkitno precizno gleda(zašto mislim da si gledao drukčije od striktne preciznosti? :o) )dokaz kako sam ga iznio- onda sam napisao krivo:

Prvo sam S opisao kao skup svih n@IN sa svojstvom da vrijedi relacija teorema,a onda sam se uvjerio da je 1@S i proglasio S jednočlanim skupom...besmislica,imaš praf. :joooj:

[quote]
[quote]Citat:
Nejasnoća:

(1+x)^0=1=1+0*x
(1+0)^n=1=1+n*0 ,

Dakle, osim slučaja n=0 kojeg si uočio (koji nije obuhvaćen gornjim teoremom striktno kako je napisan, iako se ovaj još lakše dokaže s njim), jednakost može vrijediti i za x=0 . [/quote]

Ja sam onda dokazao da za n+1 vrijedi : (1+x)^n+1 > 1+(n+1)*x ,i toj nejednakosti jednostavno ''prišijem'' znak jednakosti jer on neće ugroziti ništa : (1+x)^n+1 >= 1+(n+1)*x ,i tvrdnja mi vrijedi za n+1.

Zašto imam osjećaj kao da sam lagao u dokazu ? :o) Moral ? :o)

[quote]Naravno, čak i da jednakost uopće nikad ne vrijedi, još uvijek ne bi bilo _pogrešno_ reći "<=" - samo suvišno. [/quote]

Dakle sve je to zbog 'ili'.Ili je manje,ili je jednako-nismo ništa slagali ako je samo 'manje' !

Možda smo samo malko simbolički-''nehigijenski''. :o)
Citat:
Argh. Oznake su ti prilično čudne.

Čudni profesori⇒čudne oznake,rimember? Big nose ,šalu na stranu:

Ako se strkitno precizno gleda(zašto mislim da si gledao drukčije od striktne preciznosti? Big nose )dokaz kako sam ga iznio- onda sam napisao krivo:

Prvo sam S opisao kao skup svih n@IN sa svojstvom da vrijedi relacija teorema,a onda sam se uvjerio da je 1@S i proglasio S jednočlanim skupom...besmislica,imaš praf. Joj, joj, joj,... JOOOJ!

Citat:

Citat:
Citat:
Nejasnoća:

(1+x)^0=1=1+0*x
(1+0)^n=1=1+n*0 ,

Ja sam onda dokazao da za n+1 vrijedi : (1+x)^n+1 > 1+(n+1)*x ,i toj nejednakosti jednostavno ''prišijem'' znak jednakosti jer on neće ugroziti ništa : (1+x)^n+1 >= 1+(n+1)*x ,i tvrdnja mi vrijedi za n+1.

Zašto imam osjećaj kao da sam lagao u dokazu ? Big nose Moral ? Big nose

Citat:
Naravno, čak i da jednakost uopće nikad ne vrijedi, još uvijek ne bi bilo _pogrešno_ reći "⇐" - samo suvišno.

Dakle sve je to zbog 'ili'.Ili je manje,ili je jednako-nismo ništa slagali ako je samo 'manje' !

Možda smo samo malko simbolički-''nehigijenski''. Big nose

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum