Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zasto C umjesto Pascala
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
vms
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 7:22 uto, 16. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"][quote="mdoko"]
Zanimljivo je govoriti o pure C++u zajedno sa VS6, jer je kompajler za C++ u toj verziji tako nestandardan da to granici sa bezobrazlukom. Ako zelis pravi C++ koristi GNU g++
[/quote]

Samo se 2 kompajlera (za koje čuh) u široj uporabi hvale da 100% poštuju C++ standard, a oba su komercijalna, malo poznata i neshvatljivo teško dostupna :( Ipak, g++ je odlična (ali nipošto savršena) aproksimacija The Kompajlera.[/quote]

Ekskjuzmi sto upadam, ali ovo me zanima... koji su to kompajleri? :-)
venovako (napisa):
mdoko (napisa):

Zanimljivo je govoriti o pure C++u zajedno sa VS6, jer je kompajler za C++ u toj verziji tako nestandardan da to granici sa bezobrazlukom. Ako zelis pravi C++ koristi GNU g++

Samo se 2 kompajlera (za koje čuh) u široj uporabi hvale da 100% poštuju C++ standard, a oba su komercijalna, malo poznata i neshvatljivo teško dostupna Sad Ipak, g++ je odlična (ali nipošto savršena) aproksimacija The Kompajlera.

Ekskjuzmi sto upadam, ali ovo me zanima... koji su to kompajleri? Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 12:46 uto, 16. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vms"][quote="venovako"]Samo se 2 kompajlera (za koje čuh) u široj uporabi hvale da 100% poštuju C++ standard, a oba su komercijalna, malo poznata i neshvatljivo teško dostupna :([/quote]

Ekskjuzmi sto upadam, ali ovo me zanima... koji su to kompajleri? :-)[/quote]

[url]http://www.comeaucomputing.com/[/url]
I novi Borlandov C++ kompajler.

Naravno, to se oni hvale, a ja ih [b]ne[/b] reklamiram.
Da odgovorim i na tvoj zaključni smajlić, iskreno sumnjam da postoji kompajler koji 100% podržava standard, samo prenosim što čuh.

Inače, te sam reference našao tražeći kompajler s podrškom za božanski export template mehanizam.

Pozdrav!
vms (napisa):
venovako (napisa):
Samo se 2 kompajlera (za koje čuh) u široj uporabi hvale da 100% poštuju C++ standard, a oba su komercijalna, malo poznata i neshvatljivo teško dostupna Sad

Ekskjuzmi sto upadam, ali ovo me zanima... koji su to kompajleri? Smile

http://www.comeaucomputing.com/
I novi Borlandov C++ kompajler.

Naravno, to se oni hvale, a ja ih ne reklamiram.
Da odgovorim i na tvoj zaključni smajlić, iskreno sumnjam da postoji kompajler koji 100% podržava standard, samo prenosim što čuh.

Inače, te sam reference našao tražeći kompajler s podrškom za božanski export template mehanizam.

Pozdrav!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 14:05 sri, 17. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"][quote="Anonymous"]A mi jadni na faksu naučili programirati u standardnom C++ :D . Ma daj, što fali VC6.0 osim partial specialization. VC++2005 Express je to sve popravia.

Uostalom. pored VC++, sve ostalo je smeće.

:twisted: VC6.0 lives[/quote]
Shvacam potrebu za anonimnoscu poslije ovakve izjave :lol:[/quote]

Ja sam anoniman jer neman account. Uostalom. moja procjena situacije sarkazam mi dozvoljavaju ovakvu pjesničku figuru. Uostalom, nisi ni opovrgao moj komentar o "standardu" na faksu.
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa):
Anonymous (napisa):
A mi jadni na faksu naučili programirati u standardnom C++ Very Happy . Ma daj, što fali VC6.0 osim partial specialization. VC++2005 Express je to sve popravia.

Twisted Evil VC6.0 lives

Shvacam potrebu za anonimnoscu poslije ovakve izjave Laughing

Ja sam anoniman jer neman account. Uostalom. moja procjena situacije sarkazam mi dozvoljavaju ovakvu pjesničku figuru. Uostalom, nisi ni opovrgao moj komentar o "standardu" na faksu.

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
199 = 237 - 38

PostPostano: 16:32 sri, 17. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]
A mi jadni na faksu naučili programirati u standardnom C++ :D . Ma daj, što fali VC6.0 osim partial specialization. VC++2005 Express je to sve popravia.

Zasto onda ovo ne radi u VC++6.0:
[code:1]
int main(){
for(int i = 0; i < 10; ++i);
return 0;
}
[/code:1]

Jasno da gornji kod nista ne radi, ali ono sto je bitno je da je posve legalan, a u VC++6.0 nece niti da se kompajlira :roll:

P.S. Da, mi na faksu ucimo standardni ISO/ANSI C++
Anonymous (napisa):

A mi jadni na faksu naučili programirati u standardnom C++ Very Happy . Ma daj, što fali VC6.0 osim partial specialization. VC++2005 Express je to sve popravia.

Twisted Evil VC6.0 lives

Kod:

int main(){
  return 0;
}

Jasno da gornji kod nista ne radi, ali ono sto je bitno je da je posve legalan, a u VC++6.0 nece niti da se kompajlira Rolling Eyes

Gost

PostPostano: 17:29 sri, 17. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"][quote="Anonymous"]
A mi jadni na faksu naučili programirati u standardnom C++ :D . Ma daj, što fali VC6.0 osim partial specialization. VC++2005 Express je to sve popravia.

int main(){
return 0;
}

Jasno da gornji kod nista ne radi, ali ono sto je bitno je da je posve legalan, a u VC++6.0 nece niti da se kompajlira :roll:[/quote]

[sarkazam]
M to ti nije neka banana. VC6.0 bi to optimizirao i ne preveo ta dva reda.
[/sarkazam]

Inače,

#ifdef __MSCVER
# define for if (0) else for
#endif

[quote]P.S. Da, mi na faksu ucimo standardni ISO/ANSI C++[/quote]
A onda OK. Ja sam još uvijek zbunjeni brucoš.[code:1][/code:1][code:1][/code:1][code:1][/code:1]
mdoko (napisa):
Anonymous (napisa):

Twisted Evil VC6.0 lives

Kod:

int main(){
  return 0;
}

Jasno da gornji kod nista ne radi, ali ono sto je bitno je da je posve legalan, a u VC++6.0 nece niti da se kompajlira Rolling Eyes

[sarkazam]
M to ti nije neka banana. VC6.0 bi to optimizirao i ne preveo ta dva reda.
[/sarkazam]

Inače,

Kod:

#ifdef __MSCVER
#  define for if (0) else for
#endif

Citat:

A onda OK. Ja sam još uvijek zbunjeni brucoš.
Kod:
Kod:
Kod:

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 19:32 sri, 17. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Ja sam anoniman jer neman account. Uostalom. moja procjena situacije sarkazam mi dozvoljavaju ovakvu pjesničku figuru. Uostalom, nisi ni opovrgao moj komentar o "standardu" na faksu.[/quote]
;) nisam ga ni potvrdio ;) slobodno ti kodiraj u VC-u ako te veseli pisati neportabilan kod za sve manje popularnu i dobrim dijelom nedokumentiranu platformu, no nema smisla napadati ljude zato sto te uce pisati po "standardu" koji tvojim programima moze omoguciti bezbolno kompajliranje na bilo kojem operativnom sustavu i na bilo kojoj hardverskoj platformi.

Ograniciti strucnu naobrazbu na kompajler koji ovisi o vjetrovima burze.... Kako god hoces, tvoja buducnost :lol:
Anonymous (napisa):

Wink nisam ga ni potvrdio Wink slobodno ti kodiraj u VC-u ako te veseli pisati neportabilan kod za sve manje popularnu i dobrim dijelom nedokumentiranu platformu, no nema smisla napadati ljude zato sto te uce pisati po "standardu" koji tvojim programima moze omoguciti bezbolno kompajliranje na bilo kojem operativnom sustavu i na bilo kojoj hardverskoj platformi.

Ograniciti strucnu naobrazbu na kompajler koji ovisi o vjetrovima burze.... Kako god hoces, tvoja buducnost Laughing

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Ruda (kapitalist)
Gost

PostPostano: 12:46 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gle mdoko... ak ti inace programiras takve neke programcice, ne treba ti nikakav C++... zapisi brojeve na papiru i "vrti" rucno :) A za kolegu ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE: [url]http://msdn.microsoft.com[/url] :) Mislim, ljudi... znam da ste malo frustrirani jer zapravo NE ZNATE programirat, osim nekakve nebuloze tipa ona gore, ali bih vas molio da ne ispoljavate svoje frustracije napadajuci Microsoft i "trule kapitaliste" :)

P.S. Vi ucite <vector>, ja ucim <atlwin> :)
Gle mdoko... ak ti inace programiras takve neke programcice, ne treba ti nikakav C++... zapisi brojeve na papiru i "vrti" rucno Smile A za kolegu ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE: http://msdn.microsoft.com Smile Mislim, ljudi... znam da ste malo frustrirani jer zapravo NE ZNATE programirat, osim nekakve nebuloze tipa ona gore, ali bih vas molio da ne ispoljavate svoje frustracije napadajuci Microsoft i "trule kapitaliste" Smile

P.S. Vi ucite <vector>, ja ucim <atlwin> Smile

[Vrh]
Ruda
Gost

PostPostano: 13:37 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Btw... evo sad sam isprobao taj programcic gore u PR3... cini se da VC 7 dobro kompajlira... u VC 6 jos nisam isprobao pa cu ti zasad vjerovat na rijec da ne radi :) Eto... truli Microsoft ispravio stvar :)
Btw... evo sad sam isprobao taj programcic gore u PR3... cini se da VC 7 dobro kompajlira... u VC 6 jos nisam isprobao pa cu ti zasad vjerovat na rijec da ne radi Smile Eto... truli Microsoft ispravio stvar Smile

[Vrh]
Zdravko
Gost

PostPostano: 14:04 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]
int main(){
return 0;
}

Jasno da gornji kod nista ne radi, ali ono sto je bitno je da je posve legalan, a u VC++6.0 nece niti da se kompajlira :roll:
[/quote]

Eto da se i ja ukljucim u ovu raspravu...
Probao sam ovo trkeljanje i ja iskompajlirati u VS.NET i gle cudnog li cuda radi :shock:
Dobro, mozda u VC++6 ni ne radi, ali onda se sigurno neko pametan sjetio poslati takvu neku baljezgariju u microsoft pa su ispravili. I u cem je onda problem?
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE nesta govori o neportabilnom kodu... ajde mi molim te reci kakve ti to programe radis da moraju biti toliko portabilni? Sto se tice sve manje popularne platforme... neka se smanjuje popularnost, ali ipak je to jos uvijek u VECINI, barem kolko je meni poznato.
A sto se tice faksa i ucenja programiranja... svejedno je ucis ti pascal ili c ili nesta trece. Ako je kvalitetno ispredavano i ako ti skuzis kako se PROGRAMIRA svejedno ti je (da tako kazem, sigurno ce se naci neko da cjepidlaci :? ) koji ces jezik ucit jer ces dosta lako prijeci na neki drugi koji ti bude vise odgovarao.
mdoko (napisa):

Kod:

int main(){
  return 0;
}

Eto da se i ja ukljucim u ovu raspravu...
Probao sam ovo trkeljanje i ja iskompajlirati u VS.NET i gle cudnog li cuda radi Shocked
Dobro, mozda u VC++6 ni ne radi, ali onda se sigurno neko pametan sjetio poslati takvu neku baljezgariju u microsoft pa su ispravili. I u cem je onda problem?
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE nesta govori o neportabilnom kodu... ajde mi molim te reci kakve ti to programe radis da moraju biti toliko portabilni? Sto se tice sve manje popularne platforme... neka se smanjuje popularnost, ali ipak je to jos uvijek u VECINI, barem kolko je meni poznato.
A sto se tice faksa i ucenja programiranja... svejedno je ucis ti pascal ili c ili nesta trece. Ako je kvalitetno ispredavano i ako ti skuzis kako se PROGRAMIRA svejedno ti je (da tako kazem, sigurno ce se naci neko da cjepidlaci Confused ) koji ces jezik ucit jer ces dosta lako prijeci na neki drugi koji ti bude vise odgovarao.

[Vrh]
Zdravko
Gost

PostPostano: 15:32 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ruda (kapitalist)"]Gle mdoko... ak ti inace programiras takve neke programcice, ne treba ti nikakav C++... zapisi brojeve na papiru i "vrti" rucno :)[/quote]
Dobro zboris :wacky:

[quote="Ruda (kapitalist)"]
A za kolegu ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE: [url]http://msdn.microsoft.com[/url] :) [/quote]
Negdje sam procitao da bas na MSDNu ljudi zavide MS programerima :)

Mislim da neki ovdje pljuju po VC++u samo zato sto je od Microsofta :cry:

A koliko se meni cini, neki su naucili programirati i C i sve to samo zato da se mogu izivljavati sa kojekakvim glupostima kao ono od mdoke... pa covjece di uopce nalazis to? Bas me briga i ako se to ne moze kompajlirati, ako ikad budem isao pisati takve nebuloze stavljam glavu na panj i udri sjekirom :)
Ah, kako zalosno :cry:
Ruda (kapitalist) (napisa):
Gle mdoko... ak ti inace programiras takve neke programcice, ne treba ti nikakav C++... zapisi brojeve na papiru i "vrti" rucno Smile

Dobro zboris Tup, tup, tup,...

Ruda (kapitalist) (napisa):

A za kolegu ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE: http://msdn.microsoft.com Smile

Negdje sam procitao da bas na MSDNu ljudi zavide MS programerima Smile

Mislim da neki ovdje pljuju po VC++u samo zato sto je od Microsofta Crying or Very sad

A koliko se meni cini, neki su naucili programirati i C i sve to samo zato da se mogu izivljavati sa kojekakvim glupostima kao ono od mdoke... pa covjece di uopce nalazis to? Bas me briga i ako se to ne moze kompajlirati, ako ikad budem isao pisati takve nebuloze stavljam glavu na panj i udri sjekirom Smile
Ah, kako zalosno Crying or Very sad

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 16:35 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zdravko"]Negdje sam procitao da bas na MSDNu ljudi zavide MS programerima :)

Mislim da neki ovdje pljuju po VC++u samo zato sto je od Microsofta :cry: [/quote]
Znam za MSDN i to je uistinu jako dobra stvar. No, problem jest, da Microsoft neke svoje protokole namjerno lose dokumentira kako bi onemogucio open source podrsku za iste.
[quote="Microsoftov Halloween Memorandum #1"]OSS projects have been able to gain a foothold in many server applications because of the wide utility of highly commoditized, simple protocols. By extending these protocols and developing new protocols, we can deny OSS projects entry into the market.[/quote]
http://www.opensource.org/halloween/

Drugi je problem tradicionalna aljkavost u dokumentiranju komercijalnih developera. Nije jedan operativni sustav propao zbog propusta u generiranju dobre dokumentacije (npr Merlin) (iako, ne bi bilo fer ne napomenuti da je i jedan od glavnih razloga M$-ovog proboja na trziste dosta dobra dokumentacija - ali opet ne dovoljno)

Treci je problem stupanj kompetitivnosti medju Microsoftovim odjelima koji rade na istom projektu.
[quote="Microsoftov Halloween Memorandum #1"]The Linux "enthusiast developer" loves writing to / understanding undocumented API's and internals. Documenting / publishing some internal API's as "unsupported" may be a means of generating external innovations that leverage our systems investments. In particular, ensuring that more components from more teams are scriptable / automatable will help ensure that power users can play with our components.[/quote]
[quote="Komentar na to od strane predsjednika OSF-a"]How curious. This paragraph only makes sense if Microsoft has "undocumented internal APIs" to document. Didn't Microsoft executives testifying in a federal restraint-of-trade lawsuit deny this under oath in 1995? I wonder if perjury charges might be in order...

A former Microserf tells me that Microsoft departments see themselves almost as separate organizations. Parallel (and competitive) software development spurs both groups onward. The 'surviving' product is then what MS releases. This internal adversarial approach is taken so far that many crucial components do not have documented APIs -- primarily to ensure that the Dev team is not broken up and moved to other projects. MS is protected against perjury charges by the simple fact that their APIs are not even documented for internal MS use, so they are not holding anything back from competitors.[/quote]
Sa druge strane, priroda open source projekata je takva da nedokumentirane aplikacije odumiru ukoliko se njihov aktualni maintainer sa njima ne bavi i generiraju mnogo vise bugova jer onemogucavaju njihovim korisnicima da submitaju patcheve na ocite propuste u kodu. Cista evolucija.
Ali to za pricu o VC-u nije bitno. MSDN je super stvar ali dokumentacija tamo nije potpuna. Ona je dovoljna za mnogo stvari, ali...... Probaj napraviti alternativni wm za windoze pa da vidimo dokle ces stici :PP
:neznam:
[quote="Zdravko"]A koliko se meni cini, neki su naucili programirati i C i sve to samo zato da se mogu izivljavati sa kojekakvim glupostima kao ono od mdoke... pa covjece di uopce nalazis to? Bas me briga i ako se to ne moze kompajlirati, ako ikad budem isao pisati takve nebuloze stavljam glavu na panj i udri sjekirom :)
Ah, kako zalosno :cry:[/quote]
Nije toliko. To sto mdokov program ne radi, pod VC6 nije strasno. Barem radi pod VC7 ;) Ono sto je problem jest da je nemoguce predvidjeti u kojem ce trenutku savrseno legalan ali i funkcionalan kod neobjasnjivo puknuti zbog bug-a u kompajleru (koji nije dokumentiran). :-k

BTW: ako si spretan u C-u i imas duboki interes u M$ API-je, javi se na www.winehq.org i veseli se ;)
Zdravko (napisa):
Negdje sam procitao da bas na MSDNu ljudi zavide MS programerima Smile

Mislim da neki ovdje pljuju po VC++u samo zato sto je od Microsofta Crying or Very sad

Znam za MSDN i to je uistinu jako dobra stvar. No, problem jest, da Microsoft neke svoje protokole namjerno lose dokumentira kako bi onemogucio open source podrsku za iste.
Microsoftov Halloween Memorandum #1 (napisa):
OSS projects have been able to gain a foothold in many server applications because of the wide utility of highly commoditized, simple protocols. By extending these protocols and developing new protocols, we can deny OSS projects entry into the market.

http://www.opensource.org/halloween/

Drugi je problem tradicionalna aljkavost u dokumentiranju komercijalnih developera. Nije jedan operativni sustav propao zbog propusta u generiranju dobre dokumentacije (npr Merlin) (iako, ne bi bilo fer ne napomenuti da je i jedan od glavnih razloga M$-ovog proboja na trziste dosta dobra dokumentacija - ali opet ne dovoljno)

Treci je problem stupanj kompetitivnosti medju Microsoftovim odjelima koji rade na istom projektu.
Microsoftov Halloween Memorandum #1 (napisa):
The Linux "enthusiast developer" loves writing to / understanding undocumented API's and internals. Documenting / publishing some internal API's as "unsupported" may be a means of generating external innovations that leverage our systems investments. In particular, ensuring that more components from more teams are scriptable / automatable will help ensure that power users can play with our components.

Komentar na to od strane predsjednika OSF-a (napisa):
How curious. This paragraph only makes sense if Microsoft has "undocumented internal APIs" to document. Didn't Microsoft executives testifying in a federal restraint-of-trade lawsuit deny this under oath in 1995? I wonder if perjury charges might be in order...

A former Microserf tells me that Microsoft departments see themselves almost as separate organizations. Parallel (and competitive) software development spurs both groups onward. The 'surviving' product is then what MS releases. This internal adversarial approach is taken so far that many crucial components do not have documented APIs – primarily to ensure that the Dev team is not broken up and moved to other projects. MS is protected against perjury charges by the simple fact that their APIs are not even documented for internal MS use, so they are not holding anything back from competitors.

Sa druge strane, priroda open source projekata je takva da nedokumentirane aplikacije odumiru ukoliko se njihov aktualni maintainer sa njima ne bavi i generiraju mnogo vise bugova jer onemogucavaju njihovim korisnicima da submitaju patcheve na ocite propuste u kodu. Cista evolucija.
Ali to za pricu o VC-u nije bitno. MSDN je super stvar ali dokumentacija tamo nije potpuna. Ona je dovoljna za mnogo stvari, ali...... Probaj napraviti alternativni wm za windoze pa da vidimo dokle ces stici Weeee-heeee!!!
Ja to stvarno ne znam
Zdravko (napisa):
A koliko se meni cini, neki su naucili programirati i C i sve to samo zato da se mogu izivljavati sa kojekakvim glupostima kao ono od mdoke... pa covjece di uopce nalazis to? Bas me briga i ako se to ne moze kompajlirati, ako ikad budem isao pisati takve nebuloze stavljam glavu na panj i udri sjekirom Smile
Ah, kako zalosno Crying or Very sad

Nije toliko. To sto mdokov program ne radi, pod VC6 nije strasno. Barem radi pod VC7 Wink Ono sto je problem jest da je nemoguce predvidjeti u kojem ce trenutku savrseno legalan ali i funkcionalan kod neobjasnjivo puknuti zbog bug-a u kompajleru (koji nije dokumentiran). Think

BTW: ako si spretan u C-u i imas duboki interes u M$ API-je, javi se na www.winehq.org i veseli se Wink

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 17:44 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Nije toliko. To sto mdokov program ne radi, pod VC6 nije strasno. Barem radi pod VC7. Ono sto je problem jest da je nemoguce predvidjeti u kojem ce trenutku savrseno legalan ali i funkcionalan kod neobjasnjivo puknuti zbog bug-a u kompajleru (koji nije dokumentiran).[/quote]

My point exactly. Ono sto sam zelio naglasiti je da VC++6 ne postuje standardni scope varijabli, a nije mi namjera bila da demonstriram svoje znanje programiranja. Ako zelite pokazati neki bug u kompajleru, onda je potrebno dati sto jednostavniji primjer. Sto se tice .NET-a, meni se je nesto zalio kada sam napisao nesto tipa:
int main(){
char* inBuf = "aaaa";
int i = 0;
while(char ch = inBuf[i++]);
return 0;
}

Ponovo, ovaj kod sluzi samo da istakne bug u kompajleru, a ne da se na njemu uci programiranje.
Citat:
Nije toliko. To sto mdokov program ne radi, pod VC6 nije strasno. Barem radi pod VC7. Ono sto je problem jest da je nemoguce predvidjeti u kojem ce trenutku savrseno legalan ali i funkcionalan kod neobjasnjivo puknuti zbog bug-a u kompajleru (koji nije dokumentiran).

My point exactly. Ono sto sam zelio naglasiti je da VC++6 ne postuje standardni scope varijabli, a nije mi namjera bila da demonstriram svoje znanje programiranja. Ako zelite pokazati neki bug u kompajleru, onda je potrebno dati sto jednostavniji primjer. Sto se tice .NET-a, meni se je nesto zalio kada sam napisao nesto tipa:
Kod:

int main(){
char* inBuf = "aaaa";
int i = 0;
while(char ch = inBuf[i++]);
return 0;
}

Ponovo, ovaj kod sluzi samo da istakne bug u kompajleru, a ne da se na njemu uci programiranje.

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:01 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[color=darkred]Kolege gosti, smirite strasti i pocnite se pristojno ponasati ili jednostavno odleprshajte s Foruma. :evil: Ako mislite da vas praktikumi stite, [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=12597#12597]razmislite ponovno[/url]. :evil: Kao asistent ovog Fakulteta, ja mogu posegnuti i za sluzbenim disciplinskim postupkom i [b]to cu i napraviti[/b] ako se ovakvo postanje nastavi :!: Ne testirajte ovu izjavu, jer nisam sklon blefiranju! :evil:

Lijepo je sto vi volite ljubljenog Monopolistu i sto cete uciniti sve da Vas Bill Gates pogladi po tim pametnim glavama, no to mozete i bez izraza "[i]nebuloze[/i]", "[i]trkeljanje[/i]", "[i]gluposti[/i]",... :evil: Takodjer, okanite se i pljuvanja po kolegama o cijim programerskim sposobnostima ne znate apsolutno nista! :evil:[/color]

[quote="Zdravko"]A sto se tice faksa i ucenja programiranja... svejedno je ucis ti pascal ili c ili nesta trece. Ako je kvalitetno ispredavano i ako ti skuzis kako se PROGRAMIRA svejedno ti je (da tako kazem, sigurno ce se naci neko da cjepidlaci :? ) koji ces jezik ucit jer ces dosta lako prijeci na neki drugi koji ti bude vise odgovarao.[/quote]

To stoji. :) Ja preferiram Pascal jer mislim da je citljiviji nekome tko nikad nije programirao, a i zamisljen je kao "skolski" jezik. 8)
Kolege gosti, smirite strasti i pocnite se pristojno ponasati ili jednostavno odleprshajte s Foruma. Evil or Very Mad Ako mislite da vas praktikumi stite, razmislite ponovno. Evil or Very Mad Kao asistent ovog Fakulteta, ja mogu posegnuti i za sluzbenim disciplinskim postupkom i to cu i napraviti ako se ovakvo postanje nastavi Exclamation Ne testirajte ovu izjavu, jer nisam sklon blefiranju! Evil or Very Mad

Lijepo je sto vi volite ljubljenog Monopolistu i sto cete uciniti sve da Vas Bill Gates pogladi po tim pametnim glavama, no to mozete i bez izraza "nebuloze", "trkeljanje", "gluposti",... Evil or Very Mad Takodjer, okanite se i pljuvanja po kolegama o cijim programerskim sposobnostima ne znate apsolutno nista! Evil or Very Mad

Zdravko (napisa):
A sto se tice faksa i ucenja programiranja... svejedno je ucis ti pascal ili c ili nesta trece. Ako je kvalitetno ispredavano i ako ti skuzis kako se PROGRAMIRA svejedno ti je (da tako kazem, sigurno ce se naci neko da cjepidlaci Confused ) koji ces jezik ucit jer ces dosta lako prijeci na neki drugi koji ti bude vise odgovarao.

To stoji. Smile Ja preferiram Pascal jer mislim da je citljiviji nekome tko nikad nije programirao, a i zamisljen je kao "skolski" jezik. Cool

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 18:41 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][color=darkred]Lijepo je sto vi volite ljubljenog Monopolistu i sto cete uciniti sve da Vas Bill Gates pogladi po tim pametnim glavama, no to mozete i bez izraza "[i]nebuloze[/i]", "[i]trkeljanje[/i]", "[i]gluposti[/i]",... :evil: Takodjer, okanite se i pljuvanja po kolegama o cijim programerskim sposobnostima ne znate apsolutno nista! :evil:[/color][/quote]

Život bi bio dosadan bez trollova. Nažalost, pravo je trollanje art kojemu mnogi wannabe trollovi, zealoti i freakovi nisu vični. Što veliš na to da složimo Vodič za nadobudne trollove na Forumu i malo podignemo kvalitetu rasprave?
vsego (napisa):
Lijepo je sto vi volite ljubljenog Monopolistu i sto cete uciniti sve da Vas Bill Gates pogladi po tim pametnim glavama, no to mozete i bez izraza "nebuloze", "trkeljanje", "gluposti",... Evil or Very Mad Takodjer, okanite se i pljuvanja po kolegama o cijim programerskim sposobnostima ne znate apsolutno nista! Evil or Very Mad

Život bi bio dosadan bez trollova. Nažalost, pravo je trollanje art kojemu mnogi wannabe trollovi, zealoti i freakovi nisu vični. Što veliš na to da složimo Vodič za nadobudne trollove na Forumu i malo podignemo kvalitetu rasprave?

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 18:53 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"]Život bi bio dosadan bez trollova. Nažalost, pravo je trollanje art kojemu mnogi wannabe trollovi, zealoti i freakovi nisu vični. Što veliš na to da složimo Vodič za nadobudne trollove na Forumu i malo podignemo kvalitetu rasprave?[/quote]

Mislim da to već postoji. Hint: Korisnici, Top 10, par prvih Vedranâ, profili, Find all posts by. Najbolji vodič za nadobudne trollove na Forumu kakav možeš zamisliti. ;-)
venovako (napisa):

Mislim da to već postoji. Hint: Korisnici, Top 10, par prvih Vedranâ, profili, Find all posts by. Najbolji vodič za nadobudne trollove na Forumu kakav možeš zamisliti. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:40 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"][quote="vsego"][color=darkred]Lijepo je sto vi volite ljubljenog Monopolistu i sto cete uciniti sve da Vas Bill Gates pogladi po tim pametnim glavama, no to mozete i bez izraza "[i]nebuloze[/i]", "[i]trkeljanje[/i]", "[i]gluposti[/i]",... :evil: Takodjer, okanite se i pljuvanja po kolegama o cijim programerskim sposobnostima ne znate apsolutno nista! :evil:[/color][/quote]
Život bi bio dosadan bez trollova. Nažalost, pravo je trollanje art kojemu mnogi wannabe trollovi, zealoti i freakovi nisu vični. Što veliš na to da složimo Vodič za nadobudne trollove na Forumu i malo podignemo kvalitetu rasprave?[/quote]

:OT:

Pa, [i]Vodic[/i] je trivijalno napisati... :roll:

[size=17]Vodic za trollove[/size][list=1][*]Scrollajte do vrha
[*]Kliknite na [url=http://degiorgi.math.hr/forum/login.php?logout=true]Logout[/url]
[*]Ugasite racunalo i ne palite ga vishe nikad
[*]Dobijte nervni slom cim vam se ukaze prilika da pristupite Internetu
Inace, dobijte nervni slom bez vidljivog razloga[/list:o]A sad bi bilo dosta off-topica. 8) Za [i]Vodic[/i] mozes otvoriti novi topic. ;)
venovako (napisa):
vsego (napisa):

Off-topic

Pa, Vodic je trivijalno napisati... Rolling Eyes

Vodic za trollove
  1. Scrollajte do vrha
  2. Kliknite na Logout
  3. Ugasite racunalo i ne palite ga vishe nikad
  4. Dobijte nervni slom cim vam se ukaze prilika da pristupite Internetu
    Inace, dobijte nervni slom bez vidljivog razloga
A sad bi bilo dosta off-topica. Cool Za Vodic mozes otvoriti novi topic. Wink

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 20:37 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zdravko"]
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE nesta govori o neportabilnom kodu... ajde mi molim te reci kakve ti to programe radis da moraju biti toliko portabilni? Sto se tice sve manje popularne platforme... neka se smanjuje popularnost, ali ipak je to jos uvijek u VECINI, barem kolko je meni poznato.[/quote]

ajd onda pokusaj portat bilo koji windows program na linux i pokusaj ga kompajlirat na istom. sasvim sam siguran da neces uspjeti. poanta je u tome sto se Microsoft stvarno ponasa kao truli kapitalist te koristi nestandardne biblioteke za gotovo sve programe (i sam Notepad je nastao u MFC-u kojeg neces naci ni na kojoj drugoj platformi). bit u pisanju u nekom standardiziranom obliku nekog jezika (npr. ANSI/C ili C++) jest u tome da isto programsko rjesenje mozes koristiti na vise razlicitih platformi bez bojazni da li ces isti moci pokrenuti ili ne (uzmi primjer Windowsa i Mac platforme gdje je MS isto tako jak). automatski se smanjuje kolicina posla koje moras radit. osim toga, ako imas ekipu iza sebe, upotreba standardnih bibilioteka isto tako olaksava njima snalazenje u tome kodu.

[quote]
A sto se tice faksa i ucenja programiranja... svejedno je ucis ti pascal ili c ili nesta trece. Ako je kvalitetno ispredavano i ako ti skuzis kako se PROGRAMIRA svejedno ti je (da tako kazem, sigurno ce se naci neko da cjepidlaci :? ) koji ces jezik ucit jer ces dosta lako prijeci na neki drugi koji ti bude vise odgovarao.[/quote]

agreed :)
Zdravko (napisa):

ajd onda pokusaj portat bilo koji windows program na linux i pokusaj ga kompajlirat na istom. sasvim sam siguran da neces uspjeti. poanta je u tome sto se Microsoft stvarno ponasa kao truli kapitalist te koristi nestandardne biblioteke za gotovo sve programe (i sam Notepad je nastao u MFC-u kojeg neces naci ni na kojoj drugoj platformi). bit u pisanju u nekom standardiziranom obliku nekog jezika (npr. ANSI/C ili C++) jest u tome da isto programsko rjesenje mozes koristiti na vise razlicitih platformi bez bojazni da li ces isti moci pokrenuti ili ne (uzmi primjer Windowsa i Mac platforme gdje je MS isto tako jak). automatski se smanjuje kolicina posla koje moras radit. osim toga, ako imas ekipu iza sebe, upotreba standardnih bibilioteka isto tako olaksava njima snalazenje u tome kodu.

Citat:

agreed Smile

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Ruda
Gost

PostPostano: 15:55 uto, 23. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eh... ode tema kvragu... pazite sta pricate ;)

btw, alternativni wm postoji.. blackbox :)

Pozdrav
Eh... ode tema kvragu... pazite sta pricate Wink

btw, alternativni wm postoji.. blackbox Smile

Pozdrav

[Vrh]
Toni
Gost

PostPostano: 16:00 sri, 24. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]To stoji. :) Ja preferiram Pascal jer mislim da je citljiviji nekome tko nikad nije programirao, a i zamisljen je kao "skolski" jezik. 8)[/quote]

Ja osobno smatram da je potrebno učiti programirati na sljedeći način:
pseudojezik->BASIC->C++ ili Pascal(ali ne oboje)
a ne neke pseudoasm, pseudoc ili šta ti ga ja znam.

Također, zašto mi učimo na Programiranje(C) char* umjesto da lipo bude Programiranje(C++) i std::string.

Također. ja sam 100% siguran (ali ako nije istina ispravite me) da se nigdje na PMF ne uči UNICODE.

I nemojte se za boga miloga svađati oko kompajlera.
vsego (napisa):
To stoji. Smile Ja preferiram Pascal jer mislim da je citljiviji nekome tko nikad nije programirao, a i zamisljen je kao "skolski" jezik. Cool

Ja osobno smatram da je potrebno učiti programirati na sljedeći način:
pseudojezik->BASIC->C++ ili Pascal(ali ne oboje)
a ne neke pseudoasm, pseudoc ili šta ti ga ja znam.

Također, zašto mi učimo na Programiranje(C) char* umjesto da lipo bude Programiranje(C++) i std::string.

Također. ja sam 100% siguran (ali ako nije istina ispravite me) da se nigdje na PMF ne uči UNICODE.

I nemojte se za boga miloga svađati oko kompajlera.

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 17:26 sri, 24. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Toni"]
Također, zašto mi učimo na Programiranje(C) char* umjesto da lipo bude Programiranje(C++) i std::string.[/quote]

Potrebno je znati proceduralno programiranje i dobro baratati s pointerima.
C++ se radi na RP4.

[quote]
[/quote]

Sto tocno znaci uciti UNICODE? Ako nekoga nesto zanima neka ide na [url]http://www.unicode.org[/url].
Za sam koncept programiranja potpuno je nebitno koji se encoding koristi.
Toni (napisa):

Potrebno je znati proceduralno programiranje i dobro baratati s pointerima.
C++ se radi na RP4.

Citat:

Sto tocno znaci uciti UNICODE? Ako nekoga nesto zanima neka ide na http://www.unicode.org.
Za sam koncept programiranja potpuno je nebitno koji se encoding koristi.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 2 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum