Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 17:25 čet, 25. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"]ja cu se svakako obratiti studentskoj udruzi na ovom fakultetu (nakon izbora ofkors :) ) da cujem i njihovo misljenje o tome.[/quote]
1. Kory ti je ok rekla - udruga != predstavnici
2. cemu cekati izbore? pa i sada predstavnici postoje :rotfl:
ok, ovo je bio sarkazam.... ali ono, anamari je pozvala da se SZovcima obratimo bilokad... znas, iako im je mandat formalno istekao, zapravo im traje do novih izbora... pa ti ako zelis, mozes ih i sada hvatati... valjda negdje na webu postoje informacije o tome tko su oni i gdje ih se moze naci..
[quote]eh...da. poucen dosadasnjim iskustvom kod politicara (a, vjerovala ti ili ne, predstavnici studenata [b]JESU[/b] politicari), imam potpuno pravo biti skeptican oko bilo kojeg obecanja (ili izjave) koji doticni izjave. eto toliko o tome, ne zelim biti :OT:[/quote]
necemo se sada vrijedjati :!:
neki ovdje se trude oko buducih izbora i namjeravaju se kandidirati zato da se napokon stvari pokrenu, da se cuje i studentski glas (recimo, IMO, tvoj voljeni as. Balenovic je meni u facu rekao da mu se ne petljam u posao kad sam ga prosle godine isla (bijah demos iz UURa) dobrohotno podsjetiti da je kolokvij iz UURa sutra, a da on algoritme nije niti dotakao (trebam li spomenuti da su algoritmi 3/5 zadataka na kolokviju, te da je on predavanje o istima drzao odokativno 10 minuta? (jedna kolegica je stopala, postoje zabiljeske na Forumu) i da su mene dan prije ljudi blijedo gledala i govorili mi - ali mi to nismo radili)
TO je stvar koju treba proslijediti nadleznima
i tome slicne stvari... TO treba doci na vijece....
isto tako, kad se mijenjaju programi, i studenti moraju biti tu
ali kad nisu....
vratimo se na uvrede....
JA, niti kolege koji sa mnom idu u boj za mjesta u vijecu, NISMO krenuli s nikakvim politickim ciljevima, niti na razini PMF-MOa niti na razini PMFa
dapace, bilo kakve politicke, studentsko-politicke, nevladine i razne organizacije/udruge... nastojimo sto dalje drzati od nas...
jer ideja je da studenti govore o studentima, a u politicke krugove nek se probijaju nekim drugim putevima
i obzirom da ne poznas ljude, vec generaliziras.... ne mozes govoriti da su SVI politicari... ok?
a ja ti pouzdano mogu reci, da je ekipa u kojoj sam i ja, kristalno cista od bilo kakvih politickih utjecaja... a tko smo i sto smo.... mozes naci na Forumu, jer smo se tu i nasli i odlucili se i pokrenuti....
anamari... znas, JA se JESAM obratila jednoj predstavnici prosle godine kad nismo imali gdje sjediti.... i davila sam ju i gnajvila preko tjedan dana uoci sjednice sto da kaze, da dodje i bla...
trebam li spomenuti sto se dogodilo?
1. nije se pojavila niti ona, niti bilo tko drugi od SZovaca
2. na vijecu se nase nesjedenje nije niti spomenulo
3. prodekanica je meni na hodniku obecala da ce se stolci nabaviti
4. do dana danasnjeg postenih rezultata nema.... (10 stolaca na masu od preko 100 ljudi ne smatram niti pokusajem rjesavanja, a kamoli rjesenjem) i mi smo svoju godinu prosjedili na podovima...
HijenA (napisa): | ja cu se svakako obratiti studentskoj udruzi na ovom fakultetu (nakon izbora ofkors ) da cujem i njihovo misljenje o tome. |
1. Kory ti je ok rekla - udruga != predstavnici
2. cemu cekati izbore? pa i sada predstavnici postoje
ok, ovo je bio sarkazam.... ali ono, anamari je pozvala da se SZovcima obratimo bilokad... znas, iako im je mandat formalno istekao, zapravo im traje do novih izbora... pa ti ako zelis, mozes ih i sada hvatati... valjda negdje na webu postoje informacije o tome tko su oni i gdje ih se moze naci..
Citat: | eh...da. poucen dosadasnjim iskustvom kod politicara (a, vjerovala ti ili ne, predstavnici studenata JESU politicari), imam potpuno pravo biti skeptican oko bilo kojeg obecanja (ili izjave) koji doticni izjave. eto toliko o tome, ne zelim biti  |
necemo se sada vrijedjati
neki ovdje se trude oko buducih izbora i namjeravaju se kandidirati zato da se napokon stvari pokrenu, da se cuje i studentski glas (recimo, IMO, tvoj voljeni as. Balenovic je meni u facu rekao da mu se ne petljam u posao kad sam ga prosle godine isla (bijah demos iz UURa) dobrohotno podsjetiti da je kolokvij iz UURa sutra, a da on algoritme nije niti dotakao (trebam li spomenuti da su algoritmi 3/5 zadataka na kolokviju, te da je on predavanje o istima drzao odokativno 10 minuta? (jedna kolegica je stopala, postoje zabiljeske na Forumu) i da su mene dan prije ljudi blijedo gledala i govorili mi - ali mi to nismo radili)
TO je stvar koju treba proslijediti nadleznima
i tome slicne stvari... TO treba doci na vijece....
isto tako, kad se mijenjaju programi, i studenti moraju biti tu
ali kad nisu....
vratimo se na uvrede....
JA, niti kolege koji sa mnom idu u boj za mjesta u vijecu, NISMO krenuli s nikakvim politickim ciljevima, niti na razini PMF-MOa niti na razini PMFa
dapace, bilo kakve politicke, studentsko-politicke, nevladine i razne organizacije/udruge... nastojimo sto dalje drzati od nas...
jer ideja je da studenti govore o studentima, a u politicke krugove nek se probijaju nekim drugim putevima
i obzirom da ne poznas ljude, vec generaliziras.... ne mozes govoriti da su SVI politicari... ok?
a ja ti pouzdano mogu reci, da je ekipa u kojoj sam i ja, kristalno cista od bilo kakvih politickih utjecaja... a tko smo i sto smo.... mozes naci na Forumu, jer smo se tu i nasli i odlucili se i pokrenuti....
anamari... znas, JA se JESAM obratila jednoj predstavnici prosle godine kad nismo imali gdje sjediti.... i davila sam ju i gnajvila preko tjedan dana uoci sjednice sto da kaze, da dodje i bla...
4. do dana danasnjeg postenih rezultata nema.... (10 stolaca na masu od preko 100 ljudi ne smatram niti pokusajem rjesavanja, a kamoli rjesenjem) i mi smo svoju godinu prosjedili na podovima...
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 17:53 čet, 25. 11. 2004 Naslov: |
|
|
sto se tice UURa, kao ex-demos iz tog kolegija smatram da imam i ja neku sliku o svemu
0. upotreba racunala u smislu - tu se pali, ovo je word (tko to jos koristi?) i slicno neka bude u rangu tecaja iz unixa
i neka oba tecaja budu obavezna uz polaganje (uz opasku da je moguce samo 'izaci na ispit' bez pohadjanja tecajeva)
pa ako netko nije u stanju pokrenuti obicni notepad i napisati komandu za kompajliranje i izvrsavanje jednog hello world programa... onda mu mozda tecaj i treba - i to nije sramota - sramota je ne priznati da ne znas, i druge kriviti za svoje neznanje
ako pak sve kuzi, onda neka samo svoje znanje prezentira i sve 5...
1. blebetanje o hardveraju treba biti i ostati stvar za seminare, zgodne pricice i nikako da postane tema usmenog ili pismenog ispita
nasi studenti mahom nisu u stanju pohvatati konce logike programiranja, a poklanjati im ocjene zato sto ce znati nabrojati vrste memorija je pateticno u najmanju ruku
2. basic je stvar koja NIJE za ucenje logike programiranja i "lijepog" toka programa, kao sto je Cinik u svom postu zgodno prikazao
3. zagovaram tezu da je Pascal jezik za uciti pisati algoritme...
kad jednom naucis napisati algoritam, i naucis sintaksu nekog drugog jezika (od Cea, jave pa nadalje...) nije problem pretociti to u (i dalje validni) kod koji se da pokrenuti
no, mozda to nije idealno rjesenje za ovaj fax u danim uvjetima
ovo bi moglo biti bolje:
4.
1. godina 1 kolegij, 2 semestra, ispocetka po Ceu
nauciti ljude s kojim stvarima mogu i kako baratati (neki osnovni algoritmi (sortovi), strukture, pointeri (i vezane liste)....)
i onda ih lijepo i temeljito tome uciti
2. godina 2 semestra - predavanje i vjezbe - SPA nek glumi predavanje, RP1 nek glumi vjezbe... that's it... nek ljudi odmah isprobaju o cemu je rijec
a ne 4 puta ponavljati jedno te isto (ono lagano, like polja u UURu, u Ceu, u SPAu, u RP2u), a zbilja teske stvari samo odglumiti da su obradjene... (prava apstrakcija u SPA)
ovo sto se sada radi je toliko divljacki tempo da je i meni, koja sam 4 godine radila u pascalu i zbilja znala rijesiti sve zadatke koje smo dobivali na nastavu u srednoj, taj tempo kvazicepascala (ok, sad je 'malo' bolje jer nema kvazipascala) i nakon toga istim tempom deranje po Ceu nije nesto na cemu se ljude moze ikako (a kamoli kvalitetno) nauciti logicki razmisljati te kuckati vlastite programe
svaka cast asistentima koji se trude vjezbe iz Cea maknuti s mrtve tocke, ali tako se ne uci programiranje
(ni Java nije bajna (rp2), obzirom na tempo i na to da nas se pokusava nauciti paradigmu objektno orjentiranih jezika, ali treba prvo poraditi na temeljima... kasnije ce biti lakse....)
a one izlike da nema dovoljno asistenata (neka im povecaju place po pravilima koja postoje za prekovremene sate, ako drugacije nejde), te da nema dovoljno racunala (zasto bi moralo biti toliko termina za demonstrature na koje ljudi dolaze skidati warez?), neka neki ostave za druge.... da se neki odgvoorni dovoljno potrude, da se ministarstvu pisu dopisi, da sve ode u medije - bilo bi i asistenata i kompjutera i termina... :roll:
ali dok je primal da se upise sto vise, i da niti najmanje nije bitno kako ce ti ljudi nauciti, ili jos gore, hoce li nauciti, te samo nek to prodju....
dotle mi ostali, kojima je stalo nesto nauciti, moramo sami krampati i zicati okolo... i ne smijemo se zgroziti kada se ocekuje prolaz ne poznavajuci niti elementarne stvari
i za kraj: ankete
kako netko moze biti kompetentan za ocijeniti iciji rad i za govoriti sto bi trebalo, kad
a) se ne pojavljuje na nastavu uopce
b) pojma nema o programiranju
c) nije polozio kolegij - dakle - nije zaglibio do nosa u njemu
problem je sto upravo takvi ljudi rjesavaju evaluacijske ankete i sto onda IMO najlosijij asistenti ispadaju najbolji i obrnuto, jer oni koji ocjenjuju to rade - i ankete gube smisao...
a) jer im je zabavno zaokruziti 1 a ne 5 (ili obrnuto)
b) jer im je bas slatki/ruzni (pa adekvatno tome ide i ocjena)
c) jer im je bas 'kul' sto se on 'trudi' a onda se u 10 minuta obradi svo gradivo za kolokvij
d) jer se nisu potrudili ni koliko je crno ispod nokta oko tog kolegija 'jer je ona glupa i ne zna predavati' (necemo spominjati sjedenje na usima za vrijeme nastave, blebetanje s kolegom iz klupe....)
ima losih asistenata (u smislu da mozda ipak nisu svi za predavace, jer pobogu, ljudi su inzinjeri, ne profesori, zasto bi i morali znati dobro predavati - nitko ih to nije ucio)
ali IMO previse studenata jednostavno nije kompetentno ocijenjivati (jer nisu pratili, jer ih uopce nije bilo, jer su prosli ispit prepisivajuci od kolega a ne uceci)
ocjena nije mjerilo kompetentnosti... i ne, nemam neki algoritam za reci - ti mozes, a ti ne mozes ispunjavati anketu
ali recimo - mislim da bi ispalo daleko tocnije i korisnije anketu puknuti usred semestra (kad dolaze oni koji prate nastavu i koji su u toku kako prof./ass. predaje i radi), a ne na kraj kad se svi nacrtavaju na predavanjima/vjezbama zbog potpisa...
sto se tice UURa, kao ex-demos iz tog kolegija smatram da imam i ja neku sliku o svemu
0. upotreba racunala u smislu - tu se pali, ovo je word (tko to jos koristi?) i slicno neka bude u rangu tecaja iz unixa
i neka oba tecaja budu obavezna uz polaganje (uz opasku da je moguce samo 'izaci na ispit' bez pohadjanja tecajeva)
pa ako netko nije u stanju pokrenuti obicni notepad i napisati komandu za kompajliranje i izvrsavanje jednog hello world programa... onda mu mozda tecaj i treba - i to nije sramota - sramota je ne priznati da ne znas, i druge kriviti za svoje neznanje
ako pak sve kuzi, onda neka samo svoje znanje prezentira i sve 5...
1. blebetanje o hardveraju treba biti i ostati stvar za seminare, zgodne pricice i nikako da postane tema usmenog ili pismenog ispita
nasi studenti mahom nisu u stanju pohvatati konce logike programiranja, a poklanjati im ocjene zato sto ce znati nabrojati vrste memorija je pateticno u najmanju ruku
2. basic je stvar koja NIJE za ucenje logike programiranja i "lijepog" toka programa, kao sto je Cinik u svom postu zgodno prikazao
3. zagovaram tezu da je Pascal jezik za uciti pisati algoritme...
kad jednom naucis napisati algoritam, i naucis sintaksu nekog drugog jezika (od Cea, jave pa nadalje...) nije problem pretociti to u (i dalje validni) kod koji se da pokrenuti
no, mozda to nije idealno rjesenje za ovaj fax u danim uvjetima
ovo bi moglo biti bolje:
4.
1. godina 1 kolegij, 2 semestra, ispocetka po Ceu
nauciti ljude s kojim stvarima mogu i kako baratati (neki osnovni algoritmi (sortovi), strukture, pointeri (i vezane liste)....)
i onda ih lijepo i temeljito tome uciti
2. godina 2 semestra - predavanje i vjezbe - SPA nek glumi predavanje, RP1 nek glumi vjezbe... that's it... nek ljudi odmah isprobaju o cemu je rijec
a ne 4 puta ponavljati jedno te isto (ono lagano, like polja u UURu, u Ceu, u SPAu, u RP2u), a zbilja teske stvari samo odglumiti da su obradjene... (prava apstrakcija u SPA)
ovo sto se sada radi je toliko divljacki tempo da je i meni, koja sam 4 godine radila u pascalu i zbilja znala rijesiti sve zadatke koje smo dobivali na nastavu u srednoj, taj tempo kvazicepascala (ok, sad je 'malo' bolje jer nema kvazipascala) i nakon toga istim tempom deranje po Ceu nije nesto na cemu se ljude moze ikako (a kamoli kvalitetno) nauciti logicki razmisljati te kuckati vlastite programe
svaka cast asistentima koji se trude vjezbe iz Cea maknuti s mrtve tocke, ali tako se ne uci programiranje
(ni Java nije bajna (rp2), obzirom na tempo i na to da nas se pokusava nauciti paradigmu objektno orjentiranih jezika, ali treba prvo poraditi na temeljima... kasnije ce biti lakse....)
a one izlike da nema dovoljno asistenata (neka im povecaju place po pravilima koja postoje za prekovremene sate, ako drugacije nejde), te da nema dovoljno racunala (zasto bi moralo biti toliko termina za demonstrature na koje ljudi dolaze skidati warez?), neka neki ostave za druge.... da se neki odgvoorni dovoljno potrude, da se ministarstvu pisu dopisi, da sve ode u medije - bilo bi i asistenata i kompjutera i termina...
ali dok je primal da se upise sto vise, i da niti najmanje nije bitno kako ce ti ljudi nauciti, ili jos gore, hoce li nauciti, te samo nek to prodju....
dotle mi ostali, kojima je stalo nesto nauciti, moramo sami krampati i zicati okolo... i ne smijemo se zgroziti kada se ocekuje prolaz ne poznavajuci niti elementarne stvari
i za kraj: ankete
kako netko moze biti kompetentan za ocijeniti iciji rad i za govoriti sto bi trebalo, kad
a) se ne pojavljuje na nastavu uopce
b) pojma nema o programiranju
c) nije polozio kolegij - dakle - nije zaglibio do nosa u njemu
problem je sto upravo takvi ljudi rjesavaju evaluacijske ankete i sto onda IMO najlosijij asistenti ispadaju najbolji i obrnuto, jer oni koji ocjenjuju to rade - i ankete gube smisao...
a) jer im je zabavno zaokruziti 1 a ne 5 (ili obrnuto)
b) jer im je bas slatki/ruzni (pa adekvatno tome ide i ocjena)
c) jer im je bas 'kul' sto se on 'trudi' a onda se u 10 minuta obradi svo gradivo za kolokvij
d) jer se nisu potrudili ni koliko je crno ispod nokta oko tog kolegija 'jer je ona glupa i ne zna predavati' (necemo spominjati sjedenje na usima za vrijeme nastave, blebetanje s kolegom iz klupe....)
ima losih asistenata (u smislu da mozda ipak nisu svi za predavace, jer pobogu, ljudi su inzinjeri, ne profesori, zasto bi i morali znati dobro predavati - nitko ih to nije ucio)
ali IMO previse studenata jednostavno nije kompetentno ocijenjivati (jer nisu pratili, jer ih uopce nije bilo, jer su prosli ispit prepisivajuci od kolega a ne uceci)
ocjena nije mjerilo kompetentnosti... i ne, nemam neki algoritam za reci - ti mozes, a ti ne mozes ispunjavati anketu
ali recimo - mislim da bi ispalo daleko tocnije i korisnije anketu puknuti usred semestra (kad dolaze oni koji prate nastavu i koji su u toku kako prof./ass. predaje i radi), a ne na kraj kad se svi nacrtavaju na predavanjima/vjezbama zbog potpisa...
|
|
[Vrh] |
|
anamari Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:43 pet, 26. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Nesi"]
2. cemu cekati izbore? pa i sada predstavnici postoje :rotfl:
[/quote]
I ja bih bez sarkazma uvijek savjetovala obracanje SZ-u, bez obzira tko sjedio u njemu.
[quote="Nesi"]
4. do dana danasnjeg postenih rezultata nema.... (10 stolaca na masu od preko 100 ljudi ne smatram niti pokusajem rjesavanja, a kamoli rjesenjem) i mi smo svoju godinu prosjedili na podovima...[/quote]
Ok. I imas pravo na prigovor, i u tom slucaju nije obavljen posao za koji je SZ zaduzen. Ja sam se referirala na situacije kada se studenti ni ne obrate SZ-u nego samo frustrirano gundaju.
Ti nisi imala srece, ali nije istina da SZ nikada nije nista pokrenuo sto su studenti trazili. To stvarno nije istina.
Dvije smo godine pilili da se napravi nesto s ventilacijom u 004 i 005, uvijek su nas odbijali. Steel je trazio mjesto za bicikle, kaze da mi je Ilinka pomogla. Trazili smo da se ukine obavezno upisivanje humanistickih predmeta - odbijeno je da bi kasnije stvarno to ukinuli. Pitali smo i za taj nesretni treci rok i to je isto odbijeno.
Ako dodes do te magicne 102, i sama ces nazalost otkriti da to uopce nije lako raditi, s jedne strane zbog nezaineresiranog studentskog tijela, a s druge strane zbog nezainteresiranog profesorskog tijela.
Nesi (napisa): |
2. cemu cekati izbore? pa i sada predstavnici postoje
|
I ja bih bez sarkazma uvijek savjetovala obracanje SZ-u, bez obzira tko sjedio u njemu.
Nesi (napisa): |
4. do dana danasnjeg postenih rezultata nema.... (10 stolaca na masu od preko 100 ljudi ne smatram niti pokusajem rjesavanja, a kamoli rjesenjem) i mi smo svoju godinu prosjedili na podovima... |
Ok. I imas pravo na prigovor, i u tom slucaju nije obavljen posao za koji je SZ zaduzen. Ja sam se referirala na situacije kada se studenti ni ne obrate SZ-u nego samo frustrirano gundaju.
Ti nisi imala srece, ali nije istina da SZ nikada nije nista pokrenuo sto su studenti trazili. To stvarno nije istina.
Dvije smo godine pilili da se napravi nesto s ventilacijom u 004 i 005, uvijek su nas odbijali. Steel je trazio mjesto za bicikle, kaze da mi je Ilinka pomogla. Trazili smo da se ukine obavezno upisivanje humanistickih predmeta - odbijeno je da bi kasnije stvarno to ukinuli. Pitali smo i za taj nesretni treci rok i to je isto odbijeno.
Ako dodes do te magicne 102, i sama ces nazalost otkriti da to uopce nije lako raditi, s jedne strane zbog nezaineresiranog studentskog tijela, a s druge strane zbog nezainteresiranog profesorskog tijela.
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goc9999 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Toni Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 21:15 pet, 10. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="goc9999"]mene zanima vise npr. zasto i nas fax ne izbaci kao FER 3+1 studiranje! mislim fax ce dobit vise love, jer se nakon 8 puta ispiti plaćaju, a i studenti ce lakse studirat znajuci da se ne moraju kuhati sto im je 4 ili 8 put![/quote]
I također će se događati da se studira po 10 i više godina, što 3+1 vrlo efikasno spriječava zato jer ipak dobiješ povratnu informaciju da sa tobom ili profesorom nešto ne štima, a ne da misliš da se može studirati unedogled. Ta fora "beskonačnog" je u potpunoj oprečnosti sa željenim reformama u našem visokom školstvu IMO, gdje se želi postići kraće vrijeme studiranja.
[quote="vsego"]Mozes li objasniti pojam "algoritamsko programiranje", a da to nije neki (pseudo ili "pravi") jezik?[/quote]
Možda je kolega mislio na proceduralno programiranje :?:
goc9999 (napisa): | mene zanima vise npr. zasto i nas fax ne izbaci kao FER 3+1 studiranje! mislim fax ce dobit vise love, jer se nakon 8 puta ispiti plaćaju, a i studenti ce lakse studirat znajuci da se ne moraju kuhati sto im je 4 ili 8 put! |
I također će se događati da se studira po 10 i više godina, što 3+1 vrlo efikasno spriječava zato jer ipak dobiješ povratnu informaciju da sa tobom ili profesorom nešto ne štima, a ne da misliš da se može studirati unedogled. Ta fora "beskonačnog" je u potpunoj oprečnosti sa željenim reformama u našem visokom školstvu IMO, gdje se želi postići kraće vrijeme studiranja.
vsego (napisa): | Mozes li objasniti pojam "algoritamsko programiranje", a da to nije neki (pseudo ili "pravi") jezik? |
Možda je kolega mislio na proceduralno programiranje
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:22 pet, 10. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote][quote="veky"][quote="HijenA"]stvarno ne kuzim zasto koristiti nesto komplicirano (mozda ne u vidu koda komplicirano, ali komplicirano za shvatit) kad se isto to moze zapisati pomocu obicnih petlji koji (na kraju) [b]MOGU[/b] imati cak i manju slozenost od rekurzija.[/quote]
Ajde. Napiši rješenje hanojskog problema bez rekurzije.[/quote]
kad bi znao sto je...:P
[quote]
Za totalno suprotni pogled na stvari (koji IMO ima puno više smisla), http://cs.wellesley.edu/~fturbak/pubs/jcsc99.pdf .[/quote]
ma gledaj...znam da su rekurzije za neke stvari dusu dale...ali ipak, ne kuzim zasto se na njima toliko inzistira u programiranju. to je jedino bilo moje pitanje. za stvari koje se ne mogu drugacije rijesiti nego rekurzijama, naravno da cemo upotrebljavati iste. ali za ostalo, IMO puno lakse je upotrebljavati obicne funkcije i petlje.
Citat: | [quote="veky"] HijenA (napisa): | stvarno ne kuzim zasto koristiti nesto komplicirano (mozda ne u vidu koda komplicirano, ali komplicirano za shvatit) kad se isto to moze zapisati pomocu obicnih petlji koji (na kraju) MOGU imati cak i manju slozenost od rekurzija. |
Ajde. Napiši rješenje hanojskog problema bez rekurzije. |
kad bi znao sto je...
ma gledaj...znam da su rekurzije za neke stvari dusu dale...ali ipak, ne kuzim zasto se na njima toliko inzistira u programiranju. to je jedino bilo moje pitanje. za stvari koje se ne mogu drugacije rijesiti nego rekurzijama, naravno da cemo upotrebljavati iste. ali za ostalo, IMO puno lakse je upotrebljavati obicne funkcije i petlje.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 23:14 pet, 10. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"][quote]
kad bi znao sto je...:P[/quote]
To se lako riješi. ;-)
http://www.cut-the-knot.org/recurrence/hanoi.shtml
[quote][quote]
Za totalno suprotni pogled na stvari (koji IMO ima puno više smisla), http://cs.wellesley.edu/~fturbak/pubs/jcsc99.pdf .[/quote]
ma gledaj...znam da su rekurzije za neke stvari dusu dale...ali ipak, ne kuzim zasto se na njima toliko inzistira u programiranju. to je jedino bilo moje pitanje. za stvari koje se ne mogu drugacije rijesiti nego rekurzijama, naravno da cemo upotrebljavati iste. ali za ostalo, IMO puno lakse je upotrebljavati obicne funkcije i petlje.[/quote]
Da si pročitao bar abstract navedenog linka, vidio bi upravo pažljivo posložene i obrazložene argumente za tvrdnju da taj pristup uopće nije toliko lakši koliko se često misli. Dokument na gornjem linku sasvim ozbiljno argumentira da se rekurzije trebaju učiti _prije_ petlji.
Pročitaj.
HijenA (napisa): | Citat: |
Ajde. Napiši rješenje hanojskog problema bez rekurzije. |
kad bi znao sto je... |
To se lako riješi.
http://www.cut-the-knot.org/recurrence/hanoi.shtml
Citat: |
ma gledaj...znam da su rekurzije za neke stvari dusu dale...ali ipak, ne kuzim zasto se na njima toliko inzistira u programiranju. to je jedino bilo moje pitanje. za stvari koje se ne mogu drugacije rijesiti nego rekurzijama, naravno da cemo upotrebljavati iste. ali za ostalo, IMO puno lakse je upotrebljavati obicne funkcije i petlje. |
Da si pročitao bar abstract navedenog linka, vidio bi upravo pažljivo posložene i obrazložene argumente za tvrdnju da taj pristup uopće nije toliko lakši koliko se često misli. Dokument na gornjem linku sasvim ozbiljno argumentira da se rekurzije trebaju učiti _prije_ petlji.
Pročitaj.
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 1:21 sub, 11. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="veky"][quote="HijenA"][quote]
kad bi znao sto je...:P[/quote]
To se lako riješi. ;-)
http://www.cut-the-knot.org/recurrence/hanoi.shtml[/quote]
joj...da. sad sam se sjetio. imali smo primjer Hanojskog problema i prije na jednoj diskusiji (ne sijecam se gdje, mozda na Teoriji Skupova).
[quote]
[quote][quote]
ma gledaj...znam da su rekurzije za neke stvari dusu dale...ali ipak, ne kuzim zasto se na njima toliko inzistira u programiranju. to je jedino bilo moje pitanje. za stvari koje se ne mogu drugacije rijesiti nego rekurzijama, naravno da cemo upotrebljavati iste. ali za ostalo, IMO puno lakse je upotrebljavati obicne funkcije i petlje.[/quote]
Pročitaj.[/quote]
jesam...malo sam prolistao. budem procitao kak spada pa ti se javim.
joj...da. sad sam se sjetio. imali smo primjer Hanojskog problema i prije na jednoj diskusiji (ne sijecam se gdje, mozda na Teoriji Skupova).
ma gledaj...znam da su rekurzije za neke stvari dusu dale...ali ipak, ne kuzim zasto se na njima toliko inzistira u programiranju. to je jedino bilo moje pitanje. za stvari koje se ne mogu drugacije rijesiti nego rekurzijama, naravno da cemo upotrebljavati iste. ali za ostalo, IMO puno lakse je upotrebljavati obicne funkcije i petlje. |
Pročitaj. |
jesam...malo sam prolistao. budem procitao kak spada pa ti se javim.
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 19:36 pon, 13. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"]joj...da. sad sam se sjetio. imali smo primjer Hanojskog problema i prije na jednoj diskusiji (ne sijecam se gdje, mozda na Teoriji Skupova).[/quote]
ovo zvuci kao da si malo puno pajkio na nastavi :g:
uur (pred. i vj.), c (pred.), kombinatorika (pred. i vj.), konkretna 1 (v.)- svugdje spomenuto... i uvijek ispocetka... (mozda sam se zeznula sa komb vj... ali to nije poanta :g:)
afaik, na teoriji skupova toga nema....
HijenA (napisa): | joj...da. sad sam se sjetio. imali smo primjer Hanojskog problema i prije na jednoj diskusiji (ne sijecam se gdje, mozda na Teoriji Skupova). |
ovo zvuci kao da si malo puno pajkio na nastavi
uur (pred. i vj.), c (pred.), kombinatorika (pred. i vj.), konkretna 1 (v.)- svugdje spomenuto... i uvijek ispocetka... (mozda sam se zeznula sa komb vj... ali to nije poanta )
afaik, na teoriji skupova toga nema....
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 20:49 pon, 13. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="veky"]Za totalno suprotni pogled na stvari (koji IMO ima puno više smisla), http://cs.wellesley.edu/~fturbak/pubs/jcsc99.pdf .[/quote]
Nakon čitanja gornjeg dokumenta stvarno se vidi prednost učenja rekurzija, ali to se radi unutar kolegija koji je primarno okrenut programiranju [url=http://cs.wellesley.edu/~cs111/information.html]CS111[/url], a nije zamišljen kao Uvod u računalstvo, dakle nije baš za uspoređivanje.
Unutar UuRa kakvog mi imamo (onaj koji sam ja slušao na fizici ponešto se razlikuje od UuRa na mathu, ali generalna ideja je ista) rekurzija je uglavnom jako opterećenje za studente.
Što opet poteže pitanje trebali li UuR ovakav kakav je. Možda ne bi bilo loše da se SPA prebaci na prvu godinu prije Pogramiranja, zato jer ima logike da se prvo kvalitetno nauči gradivne elemente programa tj. algoritme i strukture podataka na kolegiju koji ne bi trebao biti opterećen učenjem specifičnog jezika, a koji bi bio jako dobar uvod u danje izučavanje programiranja.
Ostatak znanja iz UuRa ionako nije prijekopotreban do kasnijih godina studija (pritom poglavito mislim na kolegij Građa Računala, koji nemaju svi smjerovi na matematici!), dakle iako "razum" sugerira da se Uvod treba nalaziti na samom početku, no okrenutost studija prema programiranju sugerira drugačije
Nakon čitanja gornjeg dokumenta stvarno se vidi prednost učenja rekurzija, ali to se radi unutar kolegija koji je primarno okrenut programiranju CS111, a nije zamišljen kao Uvod u računalstvo, dakle nije baš za uspoređivanje.
Unutar UuRa kakvog mi imamo (onaj koji sam ja slušao na fizici ponešto se razlikuje od UuRa na mathu, ali generalna ideja je ista) rekurzija je uglavnom jako opterećenje za studente.
Što opet poteže pitanje trebali li UuR ovakav kakav je. Možda ne bi bilo loše da se SPA prebaci na prvu godinu prije Pogramiranja, zato jer ima logike da se prvo kvalitetno nauči gradivne elemente programa tj. algoritme i strukture podataka na kolegiju koji ne bi trebao biti opterećen učenjem specifičnog jezika, a koji bi bio jako dobar uvod u danje izučavanje programiranja.
Ostatak znanja iz UuRa ionako nije prijekopotreban do kasnijih godina studija (pritom poglavito mislim na kolegij Građa Računala, koji nemaju svi smjerovi na matematici!), dakle iako "razum" sugerira da se Uvod treba nalaziti na samom početku, no okrenutost studija prema programiranju sugerira drugačije
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

Zadnja promjena: nemo; 20:54 pon, 13. 12. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 21:48 pon, 13. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="nemo"]Nakon čitanja gornjeg dokumenta stvarno se vidi prednost učenja rekurzija, ali to se radi unutar kolegija koji je primarno okrenut programiranju [url=http://cs.wellesley.edu/~cs111/information.html]CS111[/url], a nije zamišljen kao Uvod u računalstvo, dakle nije baš za uspoređivanje.
Unutar UuRa kakvog mi imamo (onaj koji sam ja slušao na fizici ponešto se razlikuje od UuRa na mathu, ali generalna ideja je ista) rekurzija je uglavnom jako opterećenje za studente.[/quote]
Prvo, koliko vidim, tvoj komentar (na gornji lik) se (ugrubo) svodi na
"Ako rekurziju stvarno treba učiti, onda je treba učiti na početku... ali, budući da predstavlja jako opterećenje za studente, ne treba je učiti uopće". Jer zaista, neovisno o fokusu, taj dokument dobro pokazuje da nema baš puno smisla rekurziju učiti _nakon_ petlji.
A drugo, primijetio sam jednu stvar koja se sve više i više provlači u studentskom govoru, i jako mi je žao zbog toga. (No dobro pokazuje da radimo stvari koje ne smijemo, i jednom će nam se to osvetiti.) To je korištenje naziva "Uvod u računa[color=red]l[/color]stvo" za UuR . Ako se ne varam, kolegij se još uvijek zove "Uvod u računa[color=blue]r[/color]stvo", i to _nije_ isto (iako, koliko vidim što se u zadnje vrijeme na njemu radi, možda bi mu stvarno trebalo promijeniti naziv). :-/
Da je prof.Rosenzweig ovdje, brzo i energično bi vam objasnio da se njegov MTR s razlogom zove Matematička teorija računa[color=blue]r[/color]stva, da neće biti nikakvog spominjanja konkretnih fizičkih mašinâ na tom kolegiju, da je težište na _računu_ a ne na _računalima_, te da je, duhovito, distinkcija prilično slična kao ona između zuba[color=blue]r[/color]stva i zuba[color=red]l[/color]stva (vjerujem da je to područje još uvijek dovoljno udaljeno od svakodnevnog govora da etimologija tu još nije toliko zagađena). :-)
E sad, kao što rekoh, u što je moderni UuR (na mathu) _zaista_ uvod, ne bih znao, jer ga ne slušam. No koliko čujem od studenata, čini se nekim čudnim miksom jedne i druge filozofije. No to već napisah na samom početku diskusije, i ne bih opet razglabao.
nemo (napisa): | Nakon čitanja gornjeg dokumenta stvarno se vidi prednost učenja rekurzija, ali to se radi unutar kolegija koji je primarno okrenut programiranju CS111, a nije zamišljen kao Uvod u računalstvo, dakle nije baš za uspoređivanje.
Unutar UuRa kakvog mi imamo (onaj koji sam ja slušao na fizici ponešto se razlikuje od UuRa na mathu, ali generalna ideja je ista) rekurzija je uglavnom jako opterećenje za studente. |
Prvo, koliko vidim, tvoj komentar (na gornji lik) se (ugrubo) svodi na
"Ako rekurziju stvarno treba učiti, onda je treba učiti na početku... ali, budući da predstavlja jako opterećenje za studente, ne treba je učiti uopće". Jer zaista, neovisno o fokusu, taj dokument dobro pokazuje da nema baš puno smisla rekurziju učiti _nakon_ petlji.
A drugo, primijetio sam jednu stvar koja se sve više i više provlači u studentskom govoru, i jako mi je žao zbog toga. (No dobro pokazuje da radimo stvari koje ne smijemo, i jednom će nam se to osvetiti.) To je korištenje naziva "Uvod u računalstvo" za UuR . Ako se ne varam, kolegij se još uvijek zove "Uvod u računarstvo", i to _nije_ isto (iako, koliko vidim što se u zadnje vrijeme na njemu radi, možda bi mu stvarno trebalo promijeniti naziv). :-/
Da je prof.Rosenzweig ovdje, brzo i energično bi vam objasnio da se njegov MTR s razlogom zove Matematička teorija računarstva, da neće biti nikakvog spominjanja konkretnih fizičkih mašinâ na tom kolegiju, da je težište na _računu_ a ne na _računalima_, te da je, duhovito, distinkcija prilično slična kao ona između zubarstva i zubalstva (vjerujem da je to područje još uvijek dovoljno udaljeno od svakodnevnog govora da etimologija tu još nije toliko zagađena).
E sad, kao što rekoh, u što je moderni UuR (na mathu) _zaista_ uvod, ne bih znao, jer ga ne slušam. No koliko čujem od studenata, čini se nekim čudnim miksom jedne i druge filozofije. No to već napisah na samom početku diskusije, i ne bih opet razglabao.
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 16:53 uto, 14. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="veky"]Prvo, koliko vidim, tvoj komentar (na gornji lik) se (ugrubo) svodi na
"Ako rekurziju stvarno treba učiti, onda je treba učiti na početku... ali, budući da predstavlja jako opterećenje za studente, ne treba je učiti uopće". Jer zaista, neovisno o fokusu, taj dokument dobro pokazuje da nema baš puno smisla rekurziju učiti _nakon_ petlji.[/quote]
Nisam rekao da bi trebalo ukinuti rekurziju (možda si to tako shvatio, ali ja to nisam rekao, a bome nisam ni mislio). Ako je nešto opterećenje, to znači da postoji problem vezan uz to. S obirom da se Programiranje radi prije SPA, a iz UuRa su maknute rekurzije, ne može se očekivat da će ljudi znati raditi programe koji koriste rekurziju, zar ne? Meni se to čini kao prilično velik propust.
Postoje li kakve namjere da se UuR preuredi na takav način da rekurzije dođu prije petlji?
veky (napisa): | Prvo, koliko vidim, tvoj komentar (na gornji lik) se (ugrubo) svodi na
"Ako rekurziju stvarno treba učiti, onda je treba učiti na početku... ali, budući da predstavlja jako opterećenje za studente, ne treba je učiti uopće". Jer zaista, neovisno o fokusu, taj dokument dobro pokazuje da nema baš puno smisla rekurziju učiti _nakon_ petlji. |
Nisam rekao da bi trebalo ukinuti rekurziju (možda si to tako shvatio, ali ja to nisam rekao, a bome nisam ni mislio). Ako je nešto opterećenje, to znači da postoji problem vezan uz to. S obirom da se Programiranje radi prije SPA, a iz UuRa su maknute rekurzije, ne može se očekivat da će ljudi znati raditi programe koji koriste rekurziju, zar ne? Meni se to čini kao prilično velik propust.
Postoje li kakve namjere da se UuR preuredi na takav način da rekurzije dođu prije petlji?

|
|
[Vrh] |
|
|