Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
goc9999 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 1:08 pet, 17. 12. 2004 Naslov: Re: zanimacija |
|
|
[quote="goc9999"]ovo je samo skica (linije su naravno pune)[/quote]
Koristi "[ code ]" environment. Sva sreća da sam zadatak već vidio...
[quote]6.treba iz jednoga poteza proci SVAKU stranicu nasih novih 5 pravokutnika a pri tome da svaka stranica bude prodjena SAMO jednom!![/quote]
To je naravno očito nemoguće, jer ima "stranica" koje su s jedne strane stranica samo jednog pravokutnika, a s druge strane stranica njih 2 . Koliko puta takvu treba brojati?
Ako se želi svaku dužinu koja na slici spaja bilo koja dva vrha nacrtanih pravokutnika (od njih 12 ), dakle svaku od njih 16 , prijeći samo jednom, to je također nemoguće, i to se može matematički dokazati. Radije još uvijek ne bih postao dokaz... možda ga netko želi naći sam. ;-)
[size=7]Hint: Königsberg .[/size]
goc9999 (napisa): | ovo je samo skica (linije su naravno pune) |
Koristi "[ code ]" environment. Sva sreća da sam zadatak već vidio...
Citat: | 6.treba iz jednoga poteza proci SVAKU stranicu nasih novih 5 pravokutnika a pri tome da svaka stranica bude prodjena SAMO jednom!! |
To je naravno očito nemoguće, jer ima "stranica" koje su s jedne strane stranica samo jednog pravokutnika, a s druge strane stranica njih 2 . Koliko puta takvu treba brojati?
Ako se želi svaku dužinu koja na slici spaja bilo koja dva vrha nacrtanih pravokutnika (od njih 12 ), dakle svaku od njih 16 , prijeći samo jednom, to je također nemoguće, i to se može matematički dokazati. Radije još uvijek ne bih postao dokaz... možda ga netko želi naći sam.
Hint: Königsberg .
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goc9999 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 14:23 pet, 17. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="goc9999"]mozda sam ja zabrijao ali mi se cini da ih ima 15 (stranica)![/quote]
[code:1]
-------0-------------1---------------2--------
3 4 5 6
| | | |
|------7---------8-------9-----------a-------|
b c d
| | |
-------e-----------------------------f--------
[/code:1]
Uspostavljena je bijekcija sa skupom hex-znamenaka, kojih, kao što svi dobro znamo, ima 16. :-D
Vjerojatno 8 i 9 nisi brojao kao dvije.
[quote]ostavi dan dva nek ekipa vidi pa onda stavi dokaz!
mene inace zanima bas dokaz, zato sam i stavio ovaj zadatak![/quote]
Mogao bi i netko drugi napisati dokaz... npr. netko tko je fasciniran grafovima, a meni ostavlja trivijalne golf-zadatke u P*rlu... ;-)
goc9999 (napisa): | mozda sam ja zabrijao ali mi se cini da ih ima 15 (stranica)! |
Kod: |
-------0-------------1---------------2--------
3 4 5 6
| | | |
|------7---------8-------9-----------a-------|
b c d
| | |
-------e-----------------------------f--------
|
Uspostavljena je bijekcija sa skupom hex-znamenaka, kojih, kao što svi dobro znamo, ima 16.
Vjerojatno 8 i 9 nisi brojao kao dvije.
Citat: | ostavi dan dva nek ekipa vidi pa onda stavi dokaz!
mene inace zanima bas dokaz, zato sam i stavio ovaj zadatak! |
Mogao bi i netko drugi napisati dokaz... npr. netko tko je fasciniran grafovima, a meni ostavlja trivijalne golf-zadatke u P*rlu...
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 14:39 pet, 17. 12. 2004 Naslov: |
|
|
Goc, evo mali hint, pa probaj sam:
- ako pravokutnik ima parni broj duzina (ovo samo meni cudno zvuci? ;)), onda nakon obilaska ostajes gdje si bio, tj. ako si bio izvan njega, vratit ces se izvan, a ako si bio unutra, vratit ces se unutra.
- ako ima neparni broj duzina, mijenjas rel. poziciju u odnosu na pravokutnik, tj. ako si bio vani zavrsit ces unutra i obratno
8)
Goc, evo mali hint, pa probaj sam:
- ako pravokutnik ima parni broj duzina (ovo samo meni cudno zvuci? ), onda nakon obilaska ostajes gdje si bio, tj. ako si bio izvan njega, vratit ces se izvan, a ako si bio unutra, vratit ces se unutra.
- ako ima neparni broj duzina, mijenjas rel. poziciju u odnosu na pravokutnik, tj. ako si bio vani zavrsit ces unutra i obratno
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
goc9999 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 19:36 sub, 18. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="goc9999"]wow... niste me shvatili! problem jest sto ima 15 str.
veky: 8 i 9 = samo 8 ili 9, jer treba svaku stranicu od 5 pravokutnika samo jednom proci! ako prodjes 8 pa 9 -> prosao si dva puta jednu stranicu!!!![/quote]
Naravno. A ako prođeš npr. samo 8 , a ne i 9 , u toj terminologiji, ne možeš više proći 7 , jer si time opet prošao neku stranicu dvaput. :-p To je ono kako sam prvo shvatio zadatak, i odmah napisao da je trivijalno nemoguće.
goc9999 (napisa): | wow... niste me shvatili! problem jest sto ima 15 str.
veky: 8 i 9 = samo 8 ili 9, jer treba svaku stranicu od 5 pravokutnika samo jednom proci! ako prodjes 8 pa 9 → prosao si dva puta jednu stranicu!!!! |
Naravno. A ako prođeš npr. samo 8 , a ne i 9 , u toj terminologiji, ne možeš više proći 7 , jer si time opet prošao neku stranicu dvaput. :-p To je ono kako sam prvo shvatio zadatak, i odmah napisao da je trivijalno nemoguće.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 2:55 ned, 19. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="goc9999"]wow... niste me shvatili! problem jest sto ima 15 str.
veky: 8 i 9 = samo 8 ili 9, jer treba svaku stranicu od 5 pravokutnika samo jednom proci! ako prodjes 8 pa 9 -> prosao si dva puta jednu stranicu!!!![/quote]
U tom slucaju: 301526a847becfd 8)
No, ima veky pravo, onda tu ima jako malo stranica. :? U svakom slucaju, izazov je dokazati da nema rjesenja, a ne ovako trivijalno napiknuti koje je. 8)
goc9999 (napisa): | wow... niste me shvatili! problem jest sto ima 15 str.
veky: 8 i 9 = samo 8 ili 9, jer treba svaku stranicu od 5 pravokutnika samo jednom proci! ako prodjes 8 pa 9 → prosao si dva puta jednu stranicu!!!! |
U tom slucaju: 301526a847becfd
No, ima veky pravo, onda tu ima jako malo stranica. U svakom slucaju, izazov je dokazati da nema rjesenja, a ne ovako trivijalno napiknuti koje je.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
goc9999 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 22:05 ned, 19. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="goc9999"]pa zato ste i dobili ovakav zadacic!!! :)
znam da rj. ne postoji ali me zanima dokaz!
to sam dao da ljudi koji imaju nesto slobodnog vremena ga jednog dana i dokazu! mislim da je u najmanju ruku barem zanimljivo! :twisted:[/quote]
Mislim da nisi shvatio.
Zadatak ti nije specificiran. Striktno, ovako kako si ga ti objasnio, dokaz da nema rješenja je trivijalan, i piše gore. U onoj slabijoj formi (spojnicu svake dvije istaknute točke prijeći samo jednom), hint za dokaz ti je dao vsego.
A (sad mi je sinulo) ako ne misliš "prijeći" kao "precrtati", već kao "nacrtati" (ići _duž_ nje, a ne _preko_ nje), također je nemoguće, i tkođer se može riješiti Königsberg-tehnikom.
goc9999 (napisa): | pa zato ste i dobili ovakav zadacic!!!
znam da rj. ne postoji ali me zanima dokaz!
to sam dao da ljudi koji imaju nesto slobodnog vremena ga jednog dana i dokazu! mislim da je u najmanju ruku barem zanimljivo!  |
Mislim da nisi shvatio.
Zadatak ti nije specificiran. Striktno, ovako kako si ga ti objasnio, dokaz da nema rješenja je trivijalan, i piše gore. U onoj slabijoj formi (spojnicu svake dvije istaknute točke prijeći samo jednom), hint za dokaz ti je dao vsego.
A (sad mi je sinulo) ako ne misliš "prijeći" kao "precrtati", već kao "nacrtati" (ići _duž_ nje, a ne _preko_ nje), također je nemoguće, i tkođer se može riješiti Königsberg-tehnikom.
|
|
[Vrh] |
|
|