Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Cemu sluze kolokviji?
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Moja sarma

Ovaj forum je zaključan: ne možete postati/odgovarati/uređivati teme/postove.   Ova tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Ispiti i kolokviji (staro)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 23:13 ned, 9. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Eh, kako ne znam brojati do dva, eto i trece sitnice: Krcko, da u HR ima samo 200 pismenih 18godisnjaka, a nasa kvota ostane 300, da li bi i potrebu za pismenoscu iskljucili iz prijemnih? :P U HR nema dovoljno interesa (a mozda i potencijala) za 300 matematicara godisnje! :( Ti mozes reci da je prijemni pretezak za popuniti kvotu, ali iskreno govoreci on je prelagan! :([/quote]

Prelagan za sto? Komisija koja sastavlja prijemni ne donosi odluku o godisnjoj kvoti za upis. Ako damo tezak prijemni i ne popuni se kvota, imat cemo drugi rok, nakon toga treci (mislim da je bio one godine prije uvodjenja kolokvija). Kvota ce se popuniti s ljudima koji su u prosjeku losiji (i manje zainteresirani za studij matematike) od onih koje smo otpilili na prvom roku.

Btw, pismenost se ne zahtjeva ni na diplomskom, kamo li na prijemnom :lol:

[quote="vsego"]Oni koji zele studirati matematiku, savladat ce prijemni (mozda rijetki baksuzi nece, ali ti su stvarno rijetki). 8) Spustanjem nivoa prijemnih se samo olaksava onima koji to inace ne bi prosli: dakle "turisti", oni koji nisu upali gdje zele i sl. :?[/quote]

Kako rekoh, olaksavanjem prijemnog dobiva se bolja disperzija bodova. Lani smo imali jako puno kandidata izmedju 100 i 150 bodova (max. je 600). U toj situaciji srednjoskolske ocjene odlucuju o tome koji ce se od njih upisati, a koji nece. Mislim da je prijemni ipak objektivniji pokazatelj - strukovne skole nemaju isti kriterij pri ocjenjivanju znanja matematike kao gimnazije.
vsego (napisa):
Eh, kako ne znam brojati do dva, eto i trece sitnice: Krcko, da u HR ima samo 200 pismenih 18godisnjaka, a nasa kvota ostane 300, da li bi i potrebu za pismenoscu iskljucili iz prijemnih? Razz U HR nema dovoljno interesa (a mozda i potencijala) za 300 matematicara godisnje! Sad Ti mozes reci da je prijemni pretezak za popuniti kvotu, ali iskreno govoreci on je prelagan! Sad

Prelagan za sto? Komisija koja sastavlja prijemni ne donosi odluku o godisnjoj kvoti za upis. Ako damo tezak prijemni i ne popuni se kvota, imat cemo drugi rok, nakon toga treci (mislim da je bio one godine prije uvodjenja kolokvija). Kvota ce se popuniti s ljudima koji su u prosjeku losiji (i manje zainteresirani za studij matematike) od onih koje smo otpilili na prvom roku.

Btw, pismenost se ne zahtjeva ni na diplomskom, kamo li na prijemnom Laughing

vsego (napisa):
Oni koji zele studirati matematiku, savladat ce prijemni (mozda rijetki baksuzi nece, ali ti su stvarno rijetki). Cool Spustanjem nivoa prijemnih se samo olaksava onima koji to inace ne bi prosli: dakle "turisti", oni koji nisu upali gdje zele i sl. Confused

Kako rekoh, olaksavanjem prijemnog dobiva se bolja disperzija bodova. Lani smo imali jako puno kandidata izmedju 100 i 150 bodova (max. je 600). U toj situaciji srednjoskolske ocjene odlucuju o tome koji ce se od njih upisati, a koji nece. Mislim da je prijemni ipak objektivniji pokazatelj - strukovne skole nemaju isti kriterij pri ocjenjivanju znanja matematike kao gimnazije.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 9:29 pon, 10. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="veky"]Super... no samo kažem da onda nema nikakvog smisla govoriti da kolokviji nagrađuju kontinuirani rad.[/quote]

Mislim da je nesporazum u definiciji "kontinuiranog rada". Po meni, moguce je kontinuirano raditi i ako se kolegij upise drugi puta. [/quote]

Ok, ajmo raspisati. Jedina reklama za kolokvije koju sam ja čuo, a koja mi je imala smisla, išla je ovako:
1998./99., moja prva godina, bila je tako organizirana da čovjek fizički nije mogao dati godinu za godinu (očistiti prvu s početkom druge) ako nije pisao molbe i išao na predrokove. To je i bio razlog zbog kojeg sam išao na predrok iz EM1 i PP. No gledao sam to kao kompromis, i nisam smatrao da je to dobro. (Recimo, nastavio sam ići na vježbe iz PP, pa me Beroš tjerao van. :-) )

Kolokviji su, prema onom što sam ja čuo, bili namijenjeni adresiranju tog problema (čini se da je svakom od nas bila servirana drugačija priča o kolokvijima, specijalno customizirana za pojedinog slušatelja :-/). Na taj način, govorilo se, studenti koji žele redovno studirati, moći će to učiniti bez pisanja molbi i ostalih birokratskih zavrzlamâ. I puno više studenata bi polagalo ispite s manjim razmakom između odslušanog i položenog, pa bi time i odlazak na predavanja/vježbe imao više smisla, i tako dalje...

To je ono što ja zovem "kontinuirani rad". Ako netko godinu dana zabušava, sorry, to nije kontinuirani rad.

A što se dogodilo? Suprotno od toga. Zahvaljujući kolokvijima, danas ljudi _odgađaju_ polaganje ispita do sljedeće godine.

[quote]S tim se isto ne slazem. Objektivni pokazatelj je broj prijavljenih na prijemnom i koliko medju njima ima natjecatelja. AFAIK obje brojke rastu od kada su uvedeni kolokviji.[/quote]

Ok, s tim brojkama nisam upoznat, no nije li to možda posljedica toga da je općenito natjecatelja sve više (natjecanja su sve popularnija)? Pitam, tako mi se nekako čini.

[quote]Medjutim, tada je poprilican broj studenata u prvom semestru ipak pokusavao pratiti nastavu, ali ih je prvi zimski rok ubio u pojam i odustali su nakon toga. [/quote]

Krcko, please... čemu ovo? Ja sam bio na tim predavanjima... i još uvijek mi je živa slika ogromne hrpe ljudi koji nakon _prvog_ Kurepinog predavanja govore o tome kako na ovaj faks uopće nema smisla ići...

I stvarno su održali svoju riječ. Nakon manje od mjesec dana, broj ljudi na predavanjima pao je na tridesetak.

[quote][quote="veky"]1998./99.
MA: Kurepa/T.Šikić . Na drugom predavanju, na ploči su stajali aksiomi realnih brojeva.[/quote]

To mi se cinilo pedagoski dobra stvar i zao mi je ako se vise ne radi tako. [/quote]

Ne radi se. Ima li to veze s kolokvijima ili ne, ostavit ću drugima da procijene... naravno, moguće je da te dvije pojave imaju zajednički uzrok, bez da su međusobno uzročno vezane.

[quote]Sjecam se da su na pismenima iz MA2 dolazile integralcuge od kojih bi se Bronstejn zadimio... upravo ona vrsta zadatka kojima prigovara mdoko, samo zacinjena tehnickim komplikacijama koje se na vjezbama nisu spominjale.[/quote]

? Mi živimo u dva različita svijeta, očito...
Položio sam MA2 s 94 boda na pismenom, i zadaci s integralima su mi bili super, a Bronštajn prezirem i ponosim se time da ga nikad u životu nisam otvorio. Ako se stvarno Bronštajn dimi od takvih zadataka, to samo dokazuje koliko je patetičan.

Tomo Šikić nam je satima i satima pričao o svim načinima na koje možemo gledati simboličko integriranje, o tome što postižemo pojedinim supstitucijama, čak i o tome kako vremenski optimizirati rješavanje integrala... sve "tehničke komplikacije" smo bili prošli. _I riješili sve zadatke s rokova 3 godine unatrag. (I skoro svaki je imao neku novu caku u sebi.)_ Može li današnja generacija to reći?

[quote][quote="veky"]LA: Horvatić/Beroš . Radili smo više algebarskih strukturâ (s brojnim primjerima) nego što današnji studenti vide u sve 4 godine.[/quote]

Godinu dana prije ja sam vodio vjezbe iz LA i tada je (ako se dobro sjecam) prof. Polonijo prvi puta sluzbeno izbacio pojam normalne podgrupe s predavanja. Jos prije toga asistenti su dobili zabranu spominjanja normalne podgrupe na pismenom. I tada je bilo ljudi koji su rogoborili kako studenti nista ne znaju i kako je u njihovo vrijeme bilo sve bolje. [/quote]

S tim ljudima se (načelno) slažem. Ja i pričam o trendu... daleko da je moja prva godina bila "najbolja" na neki način. Naravno, prije toga nisam bio na faksu, ali na osnovu onog što sam vidio (prethodni rokovi, znanje ljudi koji su tada studirali, neke bilješke do kojih sam slučajno došao iz tog razdoblja), smatram da je taj silazni trend počeo i prije.

A što se normalne podgrupe tiče, evo ti kakav je konsenzus bio među studentima koji su htjeli petice iz LA1:
"Ej, jel planiraš ti učit one normalne podgrupe? Imaš to u knjizi, spomenuto je i u nekim zadacima... da, znam da to nije spominjao, ali meni se čini, baš bi to mogao pitati za pet, znaš ono, da vidi koliko mi čitamo njegovu knjigu, i tako..."

I zaista, (bar) jednom studentu je na usmenom bilo postavljeno pitanje što zna o normalnim podgrupama. "Da, u pravu ste da nisam o tome pričao na predavanjima, ali samo Vas pitam što znate o tome. Imate potpuno pravo reći 'Ništa'."

Eto. Sad sam i to rekao.

[quote]Problem tadasnjeg programa je bio sto su na LA studenti prekrcavani s algebarskim sturukturama, a poslije se (osim na Vektorskim) uopce nisu spominjale. Da nisam upisao izborni Algebra, mislim da bi LA bio prvi i [b]jedini[/b] kolegij na kojem sam cuo za normalnu podgrupu. Sada ipak postoje Algebarske strukture na kojima se sigurno napravi sve sto si ti cuo na LA. Sve to nema nikakve veze s kolokvijima, nego sa promjenama sadrzaja kolegija.[/quote]

A promjene sadržaja kolegija nemaju veze s kolokvijima? Ma daj... sasvim je logično da moraš ispretumbati gradivo, ako hoćeš da ljudi mjesec dana nakon početka faksa već nešto polažu... moraš "srednjoškolsko" gradivo staviti na početak, kako bi se ljudi mogli "priviknuti"... bljak.

Što se tiče ovog što pričaš o AS i VP, točno - meni su ti kolegiji uglavnom bili no-op, jer sam doslovce sve to već čuo na LA (samo možda ne tako detaljno). I stvarno najlakše položeni kolegiji ikad. No to sam pripisao upravo tome da su u međuvremenu "došli kolokviji", pa je gradivo toliko olakšano da dva kolegija na sadašnjoj trećoj stanu unutar jednog kolegija na bivšoj prvoj :blueshock: ... ok, slažem se, moguće je da kolokvije okrivljujem za sve i svašta, ali ovdje ne pričamo samo o tome, nego i općenito o snižavanju kriterija.

[quote]Same here. Progam je malo permutiran, ali ne zbog kolokvija. Razlika je sto se sada na kolokvijima ne zadaju natjecateljski zadaci, a prije su dolazili na pismenima. Obojica smo drzali EM, znamo kakva je sada i kakva je bila prije i ja sam uvjeren da je sada bolja (ne samo zato sto sam osobno sudjelovao u reorganizaciji vjezbi :lol: ).[/quote]

Meni je ona prije svakako bila bolja (i nisam jedini). No ne mislim uopće tebe kriviti, ti si napravio najbolje što si mogao u skladu s novim programom i novim shvaćanjima. Smatram da bi bilo daleko gore da je vježbe reorganizirao onaj čiju je rečenicu kvotao vsego na početku ovog threada, na primjer.

[quote][quote="veky"]UR: Nogo/Hunjet . Pisali smo Turingove strojeve za neke stvari za koje danas ljudi pišu pseudokod.[/quote]

Turingovi strojevi i konacni automati su "contoversial issue". IMO, svaki dipl. ing. mat. trebao bi barem cuti za to, ali ne odmah na UuR-u. U moje doba UuR (tocnije Informatika) bio je razlog zbog kojeg su mnogi studenti odustajali od studija matematike, sto nikako nije dobro.[/quote]

(Naravno, mislim da pričaš o "matematičarima", ne o "računarcima".)

Ako su odustajali zbog "organizacije memorije na modernim računalima" i "optimizacije numeričkih matričnih algoritama", stvari kakve se _danas_ uče na UR (i znam bar jednu studenticu koju je to došlo glave) :blju:, slažem se da to nikako nije dobro. No ako su odustajali zbog univerzalnih, matematičkih stvari, koje će ionako morati prožvakati kasnije, onda je dobro da odustanu prije nego poslije.

[quote][quote="veky"]UOF: Rubčić/Bertović. Na prvom predavanju, osnovni pojmovi: vektorska polja, gradijent, rotor i divergencija.[/quote]

Ti stvarno mislis da je to bilo dobro?[/quote]

Ne. Mislim da je bilo _teško_. Sjeti se, ovo je odgovor na ono tvoje "pa nije li tebi prva godina bila pljuga?".

UOF sam kasnije dopisao (može ti vsegin backup potvrditi: ), čisto jer sam skužio da još jedino njega nemam. To je valjda jedina stvar koju bih bio mijenjao, od ovog što sam gore naveo. No stoji kao argument da moja prva godina nipošto nije bila "pljuga".

[quote] (Ne znam kako je sada, mozda se jos uvijek tako radi.) Na prvom predavanju su nas zatrpali pojmovima koje smo na matematickim kolegijima ucili iduce tri godine. Siguran sam da [b]nitko[/b] od studenata nije mogao sve shvatiti. Na srecu na ispitu se nije ni trazilo razumijevanje, nego je bilo dovoljno nauciti napamet kao pjesmicu. IMO, jedan od najvecih promasaja na prvoj godini.[/quote]

A čuj... tu se slažem. No stvar je u tome da na prvom predavanju zbunjeni brucoš još _ne zna_ da se na ispitu neće tražiti razumijevanje, i da će biti dovoljno stvar naučiti napamet. I to djeluje kao motivacija da se ljudi bace u research... sjećam se svojih jurnjava po NSBu, Netu, prošlogodišnjim bilješkama,... i isto tako se sjećam da mi je PDJ bio bar malo lakši zahvaljujući Rubčiću.

[quote][quote="veky"][quote]Ne mislis valjda da je u tvoje doba MO bio kvalitetniji od Berkeleya?[/quote]

Ne znam jer Berkeley nisam vidio. Bio je dovoljno kvalitetan za mene. Ovo što je danas, razmislio bih prije nego što bih upisao.[/quote]

Preformulirat cu pitanje. Da ti se nakon prve godine pruzila prilika preci na Berkeley, bi li otisao?[/quote]

Ma... glupo je to sad tako procjenjivati. No svejedno mislim da ne bih... gle, ja sam stvarno bio oduševljen time što mi je ovaj faks pružio na prvoj i drugoj godini, i ne bih to mijenjao ni za što. Plus moje uobičajeno nepovjerenje prema stranim, pogotovo američkim, obrazovnim sustavima... mislim da bi donijeli odluku.

No da danas upisujem prvu godinu, i dođem na nešto ovakvo, definitivno bih razmislio o alternativama. Možda ne Berkeley, ali... hm. Ma to je ono što sam rekao gore. Problem je upravo u tome da neke pametne i provedive alternative zapravo nema. Koliko sebe poznam, vjerojatno bih na kraju otišao na FER. Iz prkosa. :-(
krcko (napisa):
veky (napisa):
Super... no samo kažem da onda nema nikakvog smisla govoriti da kolokviji nagrađuju kontinuirani rad.

Mislim da je nesporazum u definiciji "kontinuiranog rada". Po meni, moguce je kontinuirano raditi i ako se kolegij upise drugi puta.

Ok, ajmo raspisati. Jedina reklama za kolokvije koju sam ja čuo, a koja mi je imala smisla, išla je ovako:
1998./99., moja prva godina, bila je tako organizirana da čovjek fizički nije mogao dati godinu za godinu (očistiti prvu s početkom druge) ako nije pisao molbe i išao na predrokove. To je i bio razlog zbog kojeg sam išao na predrok iz EM1 i PP. No gledao sam to kao kompromis, i nisam smatrao da je to dobro. (Recimo, nastavio sam ići na vježbe iz PP, pa me Beroš tjerao van. Smile )

Kolokviji su, prema onom što sam ja čuo, bili namijenjeni adresiranju tog problema (čini se da je svakom od nas bila servirana drugačija priča o kolokvijima, specijalno customizirana za pojedinog slušatelja :-/). Na taj način, govorilo se, studenti koji žele redovno studirati, moći će to učiniti bez pisanja molbi i ostalih birokratskih zavrzlamâ. I puno više studenata bi polagalo ispite s manjim razmakom između odslušanog i položenog, pa bi time i odlazak na predavanja/vježbe imao više smisla, i tako dalje...

To je ono što ja zovem "kontinuirani rad". Ako netko godinu dana zabušava, sorry, to nije kontinuirani rad.

A što se dogodilo? Suprotno od toga. Zahvaljujući kolokvijima, danas ljudi _odgađaju_ polaganje ispita do sljedeće godine.

Citat:
S tim se isto ne slazem. Objektivni pokazatelj je broj prijavljenih na prijemnom i koliko medju njima ima natjecatelja. AFAIK obje brojke rastu od kada su uvedeni kolokviji.

Ok, s tim brojkama nisam upoznat, no nije li to možda posljedica toga da je općenito natjecatelja sve više (natjecanja su sve popularnija)? Pitam, tako mi se nekako čini.

Citat:
Medjutim, tada je poprilican broj studenata u prvom semestru ipak pokusavao pratiti nastavu, ali ih je prvi zimski rok ubio u pojam i odustali su nakon toga.

Krcko, please... čemu ovo? Ja sam bio na tim predavanjima... i još uvijek mi je živa slika ogromne hrpe ljudi koji nakon _prvog_ Kurepinog predavanja govore o tome kako na ovaj faks uopće nema smisla ići...

I stvarno su održali svoju riječ. Nakon manje od mjesec dana, broj ljudi na predavanjima pao je na tridesetak.

Citat:
veky (napisa):
1998./99.
MA: Kurepa/T.Šikić . Na drugom predavanju, na ploči su stajali aksiomi realnih brojeva.

To mi se cinilo pedagoski dobra stvar i zao mi je ako se vise ne radi tako.

Ne radi se. Ima li to veze s kolokvijima ili ne, ostavit ću drugima da procijene... naravno, moguće je da te dvije pojave imaju zajednički uzrok, bez da su međusobno uzročno vezane.

Citat:
Sjecam se da su na pismenima iz MA2 dolazile integralcuge od kojih bi se Bronstejn zadimio... upravo ona vrsta zadatka kojima prigovara mdoko, samo zacinjena tehnickim komplikacijama koje se na vjezbama nisu spominjale.

Položio sam MA2 s 94 boda na pismenom, i zadaci s integralima su mi bili super, a Bronštajn prezirem i ponosim se time da ga nikad u životu nisam otvorio. Ako se stvarno Bronštajn dimi od takvih zadataka, to samo dokazuje koliko je patetičan.

Tomo Šikić nam je satima i satima pričao o svim načinima na koje možemo gledati simboličko integriranje, o tome što postižemo pojedinim supstitucijama, čak i o tome kako vremenski optimizirati rješavanje integrala... sve "tehničke komplikacije" smo bili prošli. _I riješili sve zadatke s rokova 3 godine unatrag. (I skoro svaki je imao neku novu caku u sebi.)_ Može li današnja generacija to reći?

Citat:
veky (napisa):
LA: Horvatić/Beroš . Radili smo više algebarskih strukturâ (s brojnim primjerima) nego što današnji studenti vide u sve 4 godine.

Godinu dana prije ja sam vodio vjezbe iz LA i tada je (ako se dobro sjecam) prof. Polonijo prvi puta sluzbeno izbacio pojam normalne podgrupe s predavanja. Jos prije toga asistenti su dobili zabranu spominjanja normalne podgrupe na pismenom. I tada je bilo ljudi koji su rogoborili kako studenti nista ne znaju i kako je u njihovo vrijeme bilo sve bolje.

S tim ljudima se (načelno) slažem. Ja i pričam o trendu... daleko da je moja prva godina bila "najbolja" na neki način. Naravno, prije toga nisam bio na faksu, ali na osnovu onog što sam vidio (prethodni rokovi, znanje ljudi koji su tada studirali, neke bilješke do kojih sam slučajno došao iz tog razdoblja), smatram da je taj silazni trend počeo i prije.

A što se normalne podgrupe tiče, evo ti kakav je konsenzus bio među studentima koji su htjeli petice iz LA1:
"Ej, jel planiraš ti učit one normalne podgrupe? Imaš to u knjizi, spomenuto je i u nekim zadacima... da, znam da to nije spominjao, ali meni se čini, baš bi to mogao pitati za pet, znaš ono, da vidi koliko mi čitamo njegovu knjigu, i tako..."

I zaista, (bar) jednom studentu je na usmenom bilo postavljeno pitanje što zna o normalnim podgrupama. "Da, u pravu ste da nisam o tome pričao na predavanjima, ali samo Vas pitam što znate o tome. Imate potpuno pravo reći 'Ništa'."

Eto. Sad sam i to rekao.

Citat:
Problem tadasnjeg programa je bio sto su na LA studenti prekrcavani s algebarskim sturukturama, a poslije se (osim na Vektorskim) uopce nisu spominjale. Da nisam upisao izborni Algebra, mislim da bi LA bio prvi i jedini kolegij na kojem sam cuo za normalnu podgrupu. Sada ipak postoje Algebarske strukture na kojima se sigurno napravi sve sto si ti cuo na LA. Sve to nema nikakve veze s kolokvijima, nego sa promjenama sadrzaja kolegija.

A promjene sadržaja kolegija nemaju veze s kolokvijima? Ma daj... sasvim je logično da moraš ispretumbati gradivo, ako hoćeš da ljudi mjesec dana nakon početka faksa već nešto polažu... moraš "srednjoškolsko" gradivo staviti na početak, kako bi se ljudi mogli "priviknuti"... bljak.

Što se tiče ovog što pričaš o AS i VP, točno - meni su ti kolegiji uglavnom bili no-op, jer sam doslovce sve to već čuo na LA (samo možda ne tako detaljno). I stvarno najlakše položeni kolegiji ikad. No to sam pripisao upravo tome da su u međuvremenu "došli kolokviji", pa je gradivo toliko olakšano da dva kolegija na sadašnjoj trećoj stanu unutar jednog kolegija na bivšoj prvoj Disaster!!! ... ok, slažem se, moguće je da kolokvije okrivljujem za sve i svašta, ali ovdje ne pričamo samo o tome, nego i općenito o snižavanju kriterija.

Citat:
Same here. Progam je malo permutiran, ali ne zbog kolokvija. Razlika je sto se sada na kolokvijima ne zadaju natjecateljski zadaci, a prije su dolazili na pismenima. Obojica smo drzali EM, znamo kakva je sada i kakva je bila prije i ja sam uvjeren da je sada bolja (ne samo zato sto sam osobno sudjelovao u reorganizaciji vjezbi Laughing ).

Meni je ona prije svakako bila bolja (i nisam jedini). No ne mislim uopće tebe kriviti, ti si napravio najbolje što si mogao u skladu s novim programom i novim shvaćanjima. Smatram da bi bilo daleko gore da je vježbe reorganizirao onaj čiju je rečenicu kvotao vsego na početku ovog threada, na primjer.

Citat:
veky (napisa):
UR: Nogo/Hunjet . Pisali smo Turingove strojeve za neke stvari za koje danas ljudi pišu pseudokod.

Turingovi strojevi i konacni automati su "contoversial issue". IMO, svaki dipl. ing. mat. trebao bi barem cuti za to, ali ne odmah na UuR-u. U moje doba UuR (tocnije Informatika) bio je razlog zbog kojeg su mnogi studenti odustajali od studija matematike, sto nikako nije dobro.

(Naravno, mislim da pričaš o "matematičarima", ne o "računarcima".)

Ako su odustajali zbog "organizacije memorije na modernim računalima" i "optimizacije numeričkih matričnih algoritama", stvari kakve se _danas_ uče na UR (i znam bar jednu studenticu koju je to došlo glave) Krcko kaze 'blju' - sto vise reci?, slažem se da to nikako nije dobro. No ako su odustajali zbog univerzalnih, matematičkih stvari, koje će ionako morati prožvakati kasnije, onda je dobro da odustanu prije nego poslije.

Citat:
veky (napisa):
UOF: Rubčić/Bertović. Na prvom predavanju, osnovni pojmovi: vektorska polja, gradijent, rotor i divergencija.

Ti stvarno mislis da je to bilo dobro?

Ne. Mislim da je bilo _teško_. Sjeti se, ovo je odgovor na ono tvoje "pa nije li tebi prva godina bila pljuga?".

UOF sam kasnije dopisao (može ti vsegin backup potvrditi: ), čisto jer sam skužio da još jedino njega nemam. To je valjda jedina stvar koju bih bio mijenjao, od ovog što sam gore naveo. No stoji kao argument da moja prva godina nipošto nije bila "pljuga".

Citat:
(Ne znam kako je sada, mozda se jos uvijek tako radi.) Na prvom predavanju su nas zatrpali pojmovima koje smo na matematickim kolegijima ucili iduce tri godine. Siguran sam da nitko od studenata nije mogao sve shvatiti. Na srecu na ispitu se nije ni trazilo razumijevanje, nego je bilo dovoljno nauciti napamet kao pjesmicu. IMO, jedan od najvecih promasaja na prvoj godini.

A čuj... tu se slažem. No stvar je u tome da na prvom predavanju zbunjeni brucoš još _ne zna_ da se na ispitu neće tražiti razumijevanje, i da će biti dovoljno stvar naučiti napamet. I to djeluje kao motivacija da se ljudi bace u research... sjećam se svojih jurnjava po NSBu, Netu, prošlogodišnjim bilješkama,... i isto tako se sjećam da mi je PDJ bio bar malo lakši zahvaljujući Rubčiću.

Citat:
veky (napisa):
Citat:
Ne mislis valjda da je u tvoje doba MO bio kvalitetniji od Berkeleya?

Ne znam jer Berkeley nisam vidio. Bio je dovoljno kvalitetan za mene. Ovo što je danas, razmislio bih prije nego što bih upisao.

Preformulirat cu pitanje. Da ti se nakon prve godine pruzila prilika preci na Berkeley, bi li otisao?

Ma... glupo je to sad tako procjenjivati. No svejedno mislim da ne bih... gle, ja sam stvarno bio oduševljen time što mi je ovaj faks pružio na prvoj i drugoj godini, i ne bih to mijenjao ni za što. Plus moje uobičajeno nepovjerenje prema stranim, pogotovo američkim, obrazovnim sustavima... mislim da bi donijeli odluku.

No da danas upisujem prvu godinu, i dođem na nešto ovakvo, definitivno bih razmislio o alternativama. Možda ne Berkeley, ali... hm. Ma to je ono što sam rekao gore. Problem je upravo u tome da neke pametne i provedive alternative zapravo nema. Koliko sebe poznam, vjerojatno bih na kraju otišao na FER. Iz prkosa. Sad

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 10:43 pon, 10. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Boris Davidovič"] Naime kako ti na to gledaš mi koji danas studiramo ćemo po završetku biti gomila blaziranih telaca koja o matematici nema pojma.[/quote]

Ne znam kome je ovo upućeno, ja tako nešto sigurno nisam rekao. A vjerujem da nije ni itko drugi u ovom threadu.

[quote]Da, što se tiče kampanjskog učenja, potpuno si u pravu, ali kakve veze kolokviji imaju s time.[/quote]

http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=8855#8855
Postoji jedan thread koji još bolje opisuje o čemu se radi, no nažalost ne mogu do njega, jer se nalazi u Bućkurišu (vjerojatno). Uglavnom, jedna studentica govori (kvotam po sjećanju, ali smisao je taj): "svaka čast kolokvijima, baš su stvoreni za kampanjce poput nas".

[quote] Zar bi ljudi bolje znali kad sve nabubaju najedamput? Pa tada bi ti pismeni bili jednako imbecilni(ako ne i više) nego kolokviji koje sada ispravljaš.[/quote]

Ne bi. Bili bi jednostavno (uglavnom) prazni. I nula bodova bi se dalo bez problema. Ovako, svi zadaci su dovoljno "lagani" da na svakom zadatku netko napiše _nešto_. Totalnu glupost, uglavnom. Ponekad za to dobije i pokoji bod. I onda se to zbraja. Pa na kraju čovjek ima 10 bodova iz kolokvija, a da mu je jedan asistent ispravljao sve zadatke, imao bi maksimalno 3 boda. Još uvijek stojim kod toga da ispit ne smije biti samo suma nabacanih 5 zadataka, koji se jedino koordiniraju po gradivu koje pokrivaju.

[quote]Želim samo reći da ovo nije stvar studija nego studenata. S time što upisuješ više ljudi, upisao si i više izletnika, ali kako je rekao Krcko, upiše se i više zainteresiranih.
Jedna loša strana samih kolokvija je da ti nezainteresirani nauče nešto za prvi kolokvij, pa do drugog zaborave. Stoga se i dešavaju biseri da netko na analizi2 nije u stanju derivirati sinx ili nešto slično, ali to se nemože izbjeći.[/quote]

To se vrlo lako može izbjeći. Jedino što u tom procesu gubimo naših dragocjenih 300 studenata (za koje još uvijek ne shvaćam zašto su nam toliko dragocjeni (na inženjerskom smjeru), al dobro).

[quote]Nije mi jasno odakle kod nekih starih studenata uvjerenje da se danas gotovo ništa ne nauči, naime:[/quote]

Pričam o _trendu_. Mislio sam da je to jasno. Dolje će valjda postati jasnije:

[quote][quote]1998./99.
MA: Kurepa/T.Šikić . Na drugom predavanju, na ploči su stajali aksiomi realnih brojeva. [/quote]

Dobro, sada stoje na trećem (barem je tako bilo prije dvije godine), a sama analiza počinje Peanovim aksiomima koje je Guljaš "napuhavao" do realnih brojeva (ne onako striktno kao Mardešić u Analizi 1,ali ipak zanimljivo), s tim da se i sada dokazuju stvari tipa (-1)(-1)=1 i slično.[/quote]

Sjajno. I da, znam za to.
Ok, pogledajmo: tako je bilo prije dvije godine.
Prije jedne godine, stvar je "još malo" "olakšana". Neki teži koncepti su premješteni još dublje u semestar, iako logički dolaze na početak.
I što se događa _ove_ godine?
Ja na vježbama slučajno spomenem supremum u jednoj digresiji, moji studenti me zbunjeno gledaju. "Nismo to radili." _Usred semestra_. Ja ono, začuđeno, "ma kako niste, pa napisali ste aksiome realnih brojeva"... "aksiomi realnih brojeva? Što je to?"

Eto. O tome ja pričam. _trend_. I ovo zasad je još super... ali ako ovako nastavimo još 5 godina (a ne čini se da će nas išta zaustaviti), loše nam se piše.

vsego je dolje naveo još jedan primjer, što se dogodilo s URom. Također dobro za vidjeti kamo to ide.

[quote][quote]LA: Horvatić/Beroš . Radili smo više algebarskih strukturâ (s brojnim primjerima) nego što današnji studenti vide u sve 4 godine. [/quote]
Klanjam se do zemlje(sluga pokoran), ali koji je smisao toga?[/quote]

Smisao? Smisao je u tome da vidim općenitije matematičke pojmove. Da znam da mogu algebarski rješavati jednadžbe u bilo kojoj strukturi, i da dobijem ogromnu polugu pomoću koje mogu sve srednjoškolske algebarske manipulacije dignuti na jednu novu, općenitu razinu, prateći samo koja su mi svojstva operacija potrebna za to (trivijalni primjer: kongruencije). Da mi mali Fermatov teorem, koji se danas smatra preteškim za dokazivanje na prvoj godini, bude _trvijalan_ korolar općenite algebarske leme da u svakoj grupu priozvoljni element potenciran na broj elemenata grupe daje neutralni element. I još hrpa drugih stvari... Naravno, sve se može i bez toga, ali s algebarskim aparatom je prirodnije i smislenije. Naučiš patterne dokazivanja, ne samo dokaze.

[quote] Posebno ako se netko prvi put sreće s aksiomatskom matematiom(kao što se ja primjerice jesam)...ista stvar i za EM (koja je, ako je suditi prema udžbenicima bila bahato prenapuhana (dužina je homotpna segmentu na prvoj godini?))[/quote]

Right. I to te navede da ideš istraživati, a ne da samo vegetiraš na vježbama i predavanjima. Taj bahato prenapuhani kolegij smo mi voljeli.

[quote][quote]PP: Marušić/Beroš . Pitanje na usmenom: egzaktna simulacija for-petlje pomoću while u Pascalu. [/quote]

Ako sam točno shvatio, to je isto pitanje koje sam ja imao na usmenom iz UUR(samo s pseudokodom).[/quote]

Nisi točno shvatio. I ovo je tipični primjer slijepog prebacivanja "na nove tokove".
U Pascalu je to pitanje imalo sasvim drugi smisao, i nije nipošto bilo trivijalno: evo par primjera koji bi ti trebali pokazati o čemu se radi:
var a:integer;b1,b2:boolean;c:char;
for c:=chr(0) to chr(255) do write(a);
for b1:=false to true do for b2:=false to true do if b1 and b2 then write('T') else write('F');
for a:=maxint downto -maxint-1 do;

Jasnije? Mislim da ti je jasno da to nipošto nije isto kao u pseudokodu.

[quote]Danas se na c-u pita implementacija binarnog stabla i neke jednostavne operacije s njim.[/quote]

Opet, sjajna stvar. No pogledaj što ti je vsego odgovorio...
i to je ono što ja pričam. Peti put, _trend_ je zabrinjavajući.

[quote]Ne želim ulaziti u raspravu o tome je i se prije više učilo na prvoj godini, jer sam svjestav da jest, ali primjerice za drugu više to ne mogu tvrditi. Naime kad sam se pripremao za kolokvij iz MA3/4, porješavo sam i neke stare kolokvije iz 98 i po mome mišljenu, ti su bili lakši od onoga što smo mi imali. Štoviše, sada mi je palo na pamet kako je Ungar na jednom predavanju rekao da ljudi više padaju na drugoj godini, jer se samo prva olakšala, a druga da je ostala otprilike na onakvoj razini kakva je bila još dok je on studirao.[/quote]

Tu se potpuno slažem. MA3 je jedan od rijetkih kolegija koji su ostali isti kao što su bili kad sam ja studirao. (Za ostale kolegije na drugoj godini ne mogu reći, jer ne znam dovoljno o njima danas. No čini mi se da su malo olakšani, ali ništa ovako zabrinjavajuće kao prva godina.) No jednom kad se Ungara uspješno makne s tog kolegija, što onda? Nemam ništa protiv npr. Ede, ali činjenica je da ne može (niti želi, koliko sam shvatio) ispitivati kao Ungar.

Problem je u tome da se sad druga godina počinje doživljavati kao preteška, i ide se na argument "pa što ćemo sad s tim studentima, oni su ipak prošli prvu godinu"... Taj argument je flawed. Ti studenti su prošli prvu godinu samo zato što je ona neprirodno lagana. Prodekanica nonstop priča o tome kako su ljudi pri dolasku na faks zbunjeni, dezorijentirani, "još su mladi", izađimo im u susret i tako to. Sad imamo sve te simptome potpuno jednako, samo na drugoj godini. Nismo nimalo riješili problem, samo smo ga pomakli.

Ja sam odavno pričao (u obranu Kurepinih predavanjâ na kojima su ljudi plakali), i bio proglašen nehumanim zbog toga, "ako netko nije za ovaj faks, bolje je i za njega i za faks da to shvati odmah na prvom predavanju, nego nasred prve godine". Danas to dosta ljudi shvati nasred _druge_ godine. Tko je tu nehuman?

[quote]Nadalje, koliko sam ja primjetio većina boljih studenata ne ide na puno predavanja, a oni su ti koji čine elitu o kojoj se govori da je zapostavljena.[/quote]

Ne idu na predavanja dobrim dijelom upravo zbog onog u što su se predavanja pretvorila. U moje doba, "elita" su bili upravo oni koji su _išli_ na predavanja.

(Da, nije ni to potpuno dobro. Bilo bi idealno da možemo i jedne i druge zainteresirati (NE dovući srednjoškolskim metodama!!) za pohađanje faksa... no po mom mišljenju, bolje ovo drugo nego ovo prvo ako već moramo birati.)

[quote]ipak se na prvoj godini usvoji osnovni princip matematičkog razmišljanja i neke osnove dokazivanja, ma koliko god Veky govorio da to nije istina.[/quote]

Aargh. Šesti put. Nigdje nisam rekao da to nije istina, samo da je _slabije izraženo_ nego prije. I da to predstavlja zabrinjavajući trend.

Da se stvari zamrznu ovakvima kakve su sada, sve ok. (Dobro, ne baš sve, ali dovoljno toga da se ne bih bunio.) Ali vidim kamo stvari idu... to je problem.
Boris Davidovič (napisa):
Naime kako ti na to gledaš mi koji danas studiramo ćemo po završetku biti gomila blaziranih telaca koja o matematici nema pojma.

Ne znam kome je ovo upućeno, ja tako nešto sigurno nisam rekao. A vjerujem da nije ni itko drugi u ovom threadu.

Citat:
Da, što se tiče kampanjskog učenja, potpuno si u pravu, ali kakve veze kolokviji imaju s time.

http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=8855#8855
Postoji jedan thread koji još bolje opisuje o čemu se radi, no nažalost ne mogu do njega, jer se nalazi u Bućkurišu (vjerojatno). Uglavnom, jedna studentica govori (kvotam po sjećanju, ali smisao je taj): "svaka čast kolokvijima, baš su stvoreni za kampanjce poput nas".

Citat:
Zar bi ljudi bolje znali kad sve nabubaju najedamput? Pa tada bi ti pismeni bili jednako imbecilni(ako ne i više) nego kolokviji koje sada ispravljaš.

Ne bi. Bili bi jednostavno (uglavnom) prazni. I nula bodova bi se dalo bez problema. Ovako, svi zadaci su dovoljno "lagani" da na svakom zadatku netko napiše _nešto_. Totalnu glupost, uglavnom. Ponekad za to dobije i pokoji bod. I onda se to zbraja. Pa na kraju čovjek ima 10 bodova iz kolokvija, a da mu je jedan asistent ispravljao sve zadatke, imao bi maksimalno 3 boda. Još uvijek stojim kod toga da ispit ne smije biti samo suma nabacanih 5 zadataka, koji se jedino koordiniraju po gradivu koje pokrivaju.

Citat:
Želim samo reći da ovo nije stvar studija nego studenata. S time što upisuješ više ljudi, upisao si i više izletnika, ali kako je rekao Krcko, upiše se i više zainteresiranih.
Jedna loša strana samih kolokvija je da ti nezainteresirani nauče nešto za prvi kolokvij, pa do drugog zaborave. Stoga se i dešavaju biseri da netko na analizi2 nije u stanju derivirati sinx ili nešto slično, ali to se nemože izbjeći.

To se vrlo lako može izbjeći. Jedino što u tom procesu gubimo naših dragocjenih 300 studenata (za koje još uvijek ne shvaćam zašto su nam toliko dragocjeni (na inženjerskom smjeru), al dobro).

Citat:
Nije mi jasno odakle kod nekih starih studenata uvjerenje da se danas gotovo ništa ne nauči, naime:

Pričam o _trendu_. Mislio sam da je to jasno. Dolje će valjda postati jasnije:

Citat:
Citat:
1998./99.
MA: Kurepa/T.Šikić . Na drugom predavanju, na ploči su stajali aksiomi realnih brojeva.

Dobro, sada stoje na trećem (barem je tako bilo prije dvije godine), a sama analiza počinje Peanovim aksiomima koje je Guljaš "napuhavao" do realnih brojeva (ne onako striktno kao Mardešić u Analizi 1,ali ipak zanimljivo), s tim da se i sada dokazuju stvari tipa (-1)(-1)=1 i slično.

Prije jedne godine, stvar je "još malo" "olakšana". Neki teži koncepti su premješteni još dublje u semestar, iako logički dolaze na početak.
Ja na vježbama slučajno spomenem supremum u jednoj digresiji, moji studenti me zbunjeno gledaju. "Nismo to radili." _Usred semestra_. Ja ono, začuđeno, "ma kako niste, pa napisali ste aksiome realnih brojeva"... "aksiomi realnih brojeva? Što je to?"

Eto. O tome ja pričam. _trend_. I ovo zasad je još super... ali ako ovako nastavimo još 5 godina (a ne čini se da će nas išta zaustaviti), loše nam se piše.

vsego je dolje naveo još jedan primjer, što se dogodilo s URom. Također dobro za vidjeti kamo to ide.

Citat:
Citat:
LA: Horvatić/Beroš . Radili smo više algebarskih strukturâ (s brojnim primjerima) nego što današnji studenti vide u sve 4 godine.

Klanjam se do zemlje(sluga pokoran), ali koji je smisao toga?

Smisao? Smisao je u tome da vidim općenitije matematičke pojmove. Da znam da mogu algebarski rješavati jednadžbe u bilo kojoj strukturi, i da dobijem ogromnu polugu pomoću koje mogu sve srednjoškolske algebarske manipulacije dignuti na jednu novu, općenitu razinu, prateći samo koja su mi svojstva operacija potrebna za to (trivijalni primjer: kongruencije). Da mi mali Fermatov teorem, koji se danas smatra preteškim za dokazivanje na prvoj godini, bude _trvijalan_ korolar općenite algebarske leme da u svakoj grupu priozvoljni element potenciran na broj elemenata grupe daje neutralni element. I još hrpa drugih stvari... Naravno, sve se može i bez toga, ali s algebarskim aparatom je prirodnije i smislenije. Naučiš patterne dokazivanja, ne samo dokaze.

Citat:
Posebno ako se netko prvi put sreće s aksiomatskom matematiom(kao što se ja primjerice jesam)...ista stvar i za EM (koja je, ako je suditi prema udžbenicima bila bahato prenapuhana (dužina je homotpna segmentu na prvoj godini?))

Right. I to te navede da ideš istraživati, a ne da samo vegetiraš na vježbama i predavanjima. Taj bahato prenapuhani kolegij smo mi voljeli.

Citat:
Citat:
PP: Marušić/Beroš . Pitanje na usmenom: egzaktna simulacija for-petlje pomoću while u Pascalu.

Ako sam točno shvatio, to je isto pitanje koje sam ja imao na usmenom iz UUR(samo s pseudokodom).

Nisi točno shvatio. I ovo je tipični primjer slijepog prebacivanja "na nove tokove".
U Pascalu je to pitanje imalo sasvim drugi smisao, i nije nipošto bilo trivijalno: evo par primjera koji bi ti trebali pokazati o čemu se radi:
var a:integer;b1,b2:boolean;c:char;
for c:=chr(0) to chr(255) do write(a);
for b1:=false to true do for b2:=false to true do if b1 and b2 then write('T') else write('F');
for a:=maxint downto -maxint-1 do;

Jasnije? Mislim da ti je jasno da to nipošto nije isto kao u pseudokodu.

Citat:
Danas se na c-u pita implementacija binarnog stabla i neke jednostavne operacije s njim.

Opet, sjajna stvar. No pogledaj što ti je vsego odgovorio...
i to je ono što ja pričam. Peti put, _trend_ je zabrinjavajući.

Citat:
Ne želim ulaziti u raspravu o tome je i se prije više učilo na prvoj godini, jer sam svjestav da jest, ali primjerice za drugu više to ne mogu tvrditi. Naime kad sam se pripremao za kolokvij iz MA3/4, porješavo sam i neke stare kolokvije iz 98 i po mome mišljenu, ti su bili lakši od onoga što smo mi imali. Štoviše, sada mi je palo na pamet kako je Ungar na jednom predavanju rekao da ljudi više padaju na drugoj godini, jer se samo prva olakšala, a druga da je ostala otprilike na onakvoj razini kakva je bila još dok je on studirao.

Tu se potpuno slažem. MA3 je jedan od rijetkih kolegija koji su ostali isti kao što su bili kad sam ja studirao. (Za ostale kolegije na drugoj godini ne mogu reći, jer ne znam dovoljno o njima danas. No čini mi se da su malo olakšani, ali ništa ovako zabrinjavajuće kao prva godina.) No jednom kad se Ungara uspješno makne s tog kolegija, što onda? Nemam ništa protiv npr. Ede, ali činjenica je da ne može (niti želi, koliko sam shvatio) ispitivati kao Ungar.

Problem je u tome da se sad druga godina počinje doživljavati kao preteška, i ide se na argument "pa što ćemo sad s tim studentima, oni su ipak prošli prvu godinu"... Taj argument je flawed. Ti studenti su prošli prvu godinu samo zato što je ona neprirodno lagana. Prodekanica nonstop priča o tome kako su ljudi pri dolasku na faks zbunjeni, dezorijentirani, "još su mladi", izađimo im u susret i tako to. Sad imamo sve te simptome potpuno jednako, samo na drugoj godini. Nismo nimalo riješili problem, samo smo ga pomakli.

Ja sam odavno pričao (u obranu Kurepinih predavanjâ na kojima su ljudi plakali), i bio proglašen nehumanim zbog toga, "ako netko nije za ovaj faks, bolje je i za njega i za faks da to shvati odmah na prvom predavanju, nego nasred prve godine". Danas to dosta ljudi shvati nasred _druge_ godine. Tko je tu nehuman?

Citat:
Nadalje, koliko sam ja primjetio većina boljih studenata ne ide na puno predavanja, a oni su ti koji čine elitu o kojoj se govori da je zapostavljena.

Ne idu na predavanja dobrim dijelom upravo zbog onog u što su se predavanja pretvorila. U moje doba, "elita" su bili upravo oni koji su _išli_ na predavanja.

(Da, nije ni to potpuno dobro. Bilo bi idealno da možemo i jedne i druge zainteresirati (NE dovući srednjoškolskim metodama!!) za pohađanje faksa... no po mom mišljenju, bolje ovo drugo nego ovo prvo ako već moramo birati.)

Citat:
ipak se na prvoj godini usvoji osnovni princip matematičkog razmišljanja i neke osnove dokazivanja, ma koliko god Veky govorio da to nije istina.

Aargh. Šesti put. Nigdje nisam rekao da to nije istina, samo da je _slabije izraženo_ nego prije. I da to predstavlja zabrinjavajući trend.

Da se stvari zamrznu ovakvima kakve su sada, sve ok. (Dobro, ne baš sve, ali dovoljno toga da se ne bih bunio.) Ali vidim kamo stvari idu... to je problem.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 11:31 pon, 10. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]To je ono što ja zovem "kontinuirani rad". Ako netko godinu dana zabušava, sorry, to nije kontinuirani rad.[/quote]

Sad cu ti opisati moju verziju kontinuiranog rada. To ti je kad dolazis na predavanja i vjezbe, paralelno rjesavas domace zadace (odn. vjezbas doma koliko ti treba) i tokom semestra polazes kolokvije. Na kraju semestra ponovis jos jednom cijelo gradivo, izadjes na usmeni i polozis.

Ja vecinu stvari nisam polagao tako. Slusanje kolegija bilo je odvojeno od polaganja. Obicno bih tokom semestra samo dolazio na predavanja i vjezbe i zapisivao. Svaki mjesec jedan ispit sam "pripremao", tj. vjezbao zadatke po starim rokovima i ucio teoriju. Tada su jos bili mjesecni rokovi i uglavnom sam na svakom polozio nesto. Nedostatak tog sistema: cesto polazes stvari koje si slusao prosli ili pretprosli semestar, a od aktualnih predavanja u principu polozis samo 1 ili 2 na iducem "velikom roku". Problem je sto je na taj nacin dosta tesko diplomirati u zadanom roku. Ne kazem da je nemoguce, uspio sam nekako sve pocistiti i odmah upisati postdiplomski (s time da sam zadnjih nekoliko ispita spremao ofrlje). Ne kazem cak ni da svima odgovara paralelno slusanje i polaganje. Meni je recimo dosta odgovaralo da sam mogu planirati kada cu uciti, a kada tulumariti (za razliku od srednje skole u kojoj si vezan testovima). Jedino sto tvrdim da velika vecina studenata na taj nacin nije uspijevala diplomirati u 5 godina, narocito od kada su ukinuti mjesecni rokovi. Zapravo, prosjecno vrijeme studiranja bilo je oko 8 godina. Mozda je jos uvijek, jer su kolokviji u punoj mjeri zazivjeli samo na prvoj i djelomicno na drugoj godini, ali IMO kolokviji jesu korak prema rjesavanju tog problema.

[quote="veky"]A što se dogodilo? Suprotno od toga. Zahvaljujući kolokvijima, danas ljudi _odgađaju_ polaganje ispita do sljedeće godine.[/quote]

Broj polozenih ispita na prvom ispitnom roku puno je veci u odnosu na vrijeme prije kolokvija. Ljudi ponovo upisuju kolegije zato da bi drugi puta mogli paralelno slusati i polagati. Glupo je jedino sto to ne omogucavamo svakom tko hoce, nego ih tjeramo da tri puta padnu na klasicnom pismenom.

[quote="veky"]Ok, s tim brojkama nisam upoznat, no nije li to možda posljedica toga da je općenito natjecatelja sve više (natjecanja su sve popularnija)? Pitam, tako mi se nekako čini.[/quote]

Nije. Broj pozvanih na drzavno natjecanje odredjuje Ministarstvo. Obicno ih se mora moljakati da zadrze proslogodisnji broj.

[quote="veky"][quote]Medjutim, tada je poprilican broj studenata u prvom semestru ipak pokusavao pratiti nastavu, ali ih je prvi zimski rok ubio u pojam i odustali su nakon toga. [/quote]

Krcko, please... čemu ovo? Ja sam bio na tim predavanjima... i još uvijek mi je živa slika ogromne hrpe ljudi koji nakon _prvog_ Kurepinog predavanja govore o tome kako na ovaj faks uopće nema smisla ići...[/quote]

Sada ti je isto tako. U grupi od 70-tak brucosa odmah na pocetku odustane bar 20. Nazovimo te "turistima" - to su studenti koji zapravo nisu ni namjeravali studirati matematiku, a upisali su zbog studentskih prava, zato sto nisu uspjeli upasti na Ekonomiju i sl. Ono sto kolokviji jesu promijenili je posjecenost predavanja & vjezbi u drugom semestru. Ljudi koji zele diplomirati dolaze na nastavu ocito zato sto procjenjuju da imaju koristi od toga, a prije ih je dolazilo znatno manje.

[quote="krcko"][quote="veky"]1998./99.
MA: Kurepa/T.Šikić . Na drugom predavanju, na ploči su stajali aksiomi realnih brojeva.[/quote]

To mi se cinilo pedagoski dobra stvar i zao mi je ako se vise ne radi tako. [/quote]

[quote="veky"]Ne radi se.[/quote]

[quote="Boris Davidovič malo prije"]Dobro, sada stoje na trećem (barem je tako bilo prije dvije godine)[/quote]

Zbunj zbunj. Molim nekog od brucosa ili nastavnika da napise rade li se na pocetku MA1 aksiomi realnih brojeva.

[quote="veky"][quote]Sjecam se da su na pismenima iz MA2 dolazile integralcuge od kojih bi se Bronstejn zadimio... upravo ona vrsta zadatka kojima prigovara mdoko, samo zacinjena tehnickim komplikacijama koje se na vjezbama nisu spominjale.[/quote]

? Mi živimo u dva različita svijeta, očito...[/quote]

Ne, samo je tebi vjezbe iz MA2 drzao Tomo Sikic, a meni nije. Jos jedna od prednosti kolokvija. Prije kolokvija asistenti su na vjezbama vise-manje mogli raditi sto hoce. Sada se zbog kolokvija ipak moraju medjusobno uskladjivati.

[quote="veky"]Što se tiče ovog što pričaš o AS i VP, točno - meni su ti kolegiji uglavnom bili no-op, jer sam doslovce sve to već čuo na LA (samo možda ne tako detaljno). I stvarno najlakše položeni kolegiji ikad. No to sam pripisao upravo tome da su u međuvremenu "došli kolokviji", pa je gradivo toliko olakšano da dva kolegija na sadašnjoj trećoj stanu unutar jednog kolegija na bivšoj prvoj :blueshock:[/quote]

Vektorski su oduvijek ponavljanje LA uz dodatak dijagonalizacije, a AS nisu ni postojali kada sam ja slusao.

[quote="veky"]... ok, slažem se, moguće je da kolokvije okrivljujem za sve i svašta, ali ovdje ne pričamo samo o tome, nego i općenito o snižavanju kriterija.[/quote]

Snizavanje kriterija je drugi par cipela. Naravno, razlog je isti kao za kolokvije - zeli se povecati prolaznost. Ipak, nije nezamislivo da se kriteriji povise, a da kolokviji ostanu, odn. da se kriterij za prolaz jos vise snizi nakon ukidanja kolokvija.

@vsego: prepisivanje takodjer nije nesto sto je pocelo s kolokvijima. U trenutku kad poprimi zabrinjavajuce razmjere jedino sto se moze napraviti je uvesti stroze kazne od izbacivanja s testa (odn. poceti ih provoditi, jer po statutu vec postoje). To vrijedi za kolokvije kako i za pismene ispite.

[quote="veky"]Ako su odustajali zbog "organizacije memorije na modernim računalima" i "optimizacije numeričkih matričnih algoritama", stvari kakve se _danas_ uče na UR (i znam bar jednu studenticu koju je to došlo glave) :blju:, slažem se da to nikako nije dobro. No ako su odustajali zbog univerzalnih, matematičkih stvari, koje će ionako morati prožvakati kasnije, onda je dobro da odustanu prije nego poslije.[/quote]

Odustali su zato sto nisu mogli poloziti UuR, odn. OI. Velik broj tih istih studenata mogli su poloziti LA i MA.

[quote="veky"][quote][quote="veky"]UOF: Rubčić/Bertović. Na prvom predavanju, osnovni pojmovi: vektorska polja, gradijent, rotor i divergencija.[/quote]

Ti stvarno mislis da je to bilo dobro?[/quote]

Ne. Mislim da je bilo _teško_. Sjeti se, ovo je odgovor na ono tvoje "pa nije li tebi prva godina bila pljuga?". [/quote]

Nije bilo tesko. Trebalo je nauciti napamet nekoliko stranica hieroglifa, u nadi da ces sve to shvatiti jednom kad odrastes.

[quote="veky"]UOF sam kasnije dopisao (može ti vsegin backup potvrditi: ), čisto jer sam skužio da još jedino njega nemam. To je valjda jedina stvar koju bih bio mijenjao, od ovog što sam gore naveo. No stoji kao argument da moja prva godina nipošto nije bila "pljuga".[/quote]

Explain pls - kako si mogao upisati trecu bez polozenog UOF?
veky (napisa):

Sad cu ti opisati moju verziju kontinuiranog rada. To ti je kad dolazis na predavanja i vjezbe, paralelno rjesavas domace zadace (odn. vjezbas doma koliko ti treba) i tokom semestra polazes kolokvije. Na kraju semestra ponovis jos jednom cijelo gradivo, izadjes na usmeni i polozis.

Ja vecinu stvari nisam polagao tako. Slusanje kolegija bilo je odvojeno od polaganja. Obicno bih tokom semestra samo dolazio na predavanja i vjezbe i zapisivao. Svaki mjesec jedan ispit sam "pripremao", tj. vjezbao zadatke po starim rokovima i ucio teoriju. Tada su jos bili mjesecni rokovi i uglavnom sam na svakom polozio nesto. Nedostatak tog sistema: cesto polazes stvari koje si slusao prosli ili pretprosli semestar, a od aktualnih predavanja u principu polozis samo 1 ili 2 na iducem "velikom roku". Problem je sto je na taj nacin dosta tesko diplomirati u zadanom roku. Ne kazem da je nemoguce, uspio sam nekako sve pocistiti i odmah upisati postdiplomski (s time da sam zadnjih nekoliko ispita spremao ofrlje). Ne kazem cak ni da svima odgovara paralelno slusanje i polaganje. Meni je recimo dosta odgovaralo da sam mogu planirati kada cu uciti, a kada tulumariti (za razliku od srednje skole u kojoj si vezan testovima). Jedino sto tvrdim da velika vecina studenata na taj nacin nije uspijevala diplomirati u 5 godina, narocito od kada su ukinuti mjesecni rokovi. Zapravo, prosjecno vrijeme studiranja bilo je oko 8 godina. Mozda je jos uvijek, jer su kolokviji u punoj mjeri zazivjeli samo na prvoj i djelomicno na drugoj godini, ali IMO kolokviji jesu korak prema rjesavanju tog problema.

veky (napisa):

Broj polozenih ispita na prvom ispitnom roku puno je veci u odnosu na vrijeme prije kolokvija. Ljudi ponovo upisuju kolegije zato da bi drugi puta mogli paralelno slusati i polagati. Glupo je jedino sto to ne omogucavamo svakom tko hoce, nego ih tjeramo da tri puta padnu na klasicnom pismenom.

veky (napisa):

Nije. Broj pozvanih na drzavno natjecanje odredjuje Ministarstvo. Obicno ih se mora moljakati da zadrze proslogodisnji broj.

veky (napisa):
Citat:
Medjutim, tada je poprilican broj studenata u prvom semestru ipak pokusavao pratiti nastavu, ali ih je prvi zimski rok ubio u pojam i odustali su nakon toga.

Sada ti je isto tako. U grupi od 70-tak brucosa odmah na pocetku odustane bar 20. Nazovimo te "turistima" - to su studenti koji zapravo nisu ni namjeravali studirati matematiku, a upisali su zbog studentskih prava, zato sto nisu uspjeli upasti na Ekonomiju i sl. Ono sto kolokviji jesu promijenili je posjecenost predavanja & vjezbi u drugom semestru. Ljudi koji zele diplomirati dolaze na nastavu ocito zato sto procjenjuju da imaju koristi od toga, a prije ih je dolazilo znatno manje.

krcko (napisa):
veky (napisa):
1998./99.

To mi se cinilo pedagoski dobra stvar i zao mi je ako se vise ne radi tako.

veky (napisa):
Ne radi se.

Boris Davidovič malo prije (napisa):
Dobro, sada stoje na trećem (barem je tako bilo prije dvije godine)

Zbunj zbunj. Molim nekog od brucosa ili nastavnika da napise rade li se na pocetku MA1 aksiomi realnih brojeva.

veky (napisa):
Citat:
Sjecam se da su na pismenima iz MA2 dolazile integralcuge od kojih bi se Bronstejn zadimio... upravo ona vrsta zadatka kojima prigovara mdoko, samo zacinjena tehnickim komplikacijama koje se na vjezbama nisu spominjale.

Ne, samo je tebi vjezbe iz MA2 drzao Tomo Sikic, a meni nije. Jos jedna od prednosti kolokvija. Prije kolokvija asistenti su na vjezbama vise-manje mogli raditi sto hoce. Sada se zbog kolokvija ipak moraju medjusobno uskladjivati.

veky (napisa):
Što se tiče ovog što pričaš o AS i VP, točno - meni su ti kolegiji uglavnom bili no-op, jer sam doslovce sve to već čuo na LA (samo možda ne tako detaljno). I stvarno najlakše položeni kolegiji ikad. No to sam pripisao upravo tome da su u međuvremenu "došli kolokviji", pa je gradivo toliko olakšano da dva kolegija na sadašnjoj trećoj stanu unutar jednog kolegija na bivšoj prvoj Disaster!!!

Vektorski su oduvijek ponavljanje LA uz dodatak dijagonalizacije, a AS nisu ni postojali kada sam ja slusao.

veky (napisa):
... ok, slažem se, moguće je da kolokvije okrivljujem za sve i svašta, ali ovdje ne pričamo samo o tome, nego i općenito o snižavanju kriterija.

Snizavanje kriterija je drugi par cipela. Naravno, razlog je isti kao za kolokvije - zeli se povecati prolaznost. Ipak, nije nezamislivo da se kriteriji povise, a da kolokviji ostanu, odn. da se kriterij za prolaz jos vise snizi nakon ukidanja kolokvija.

@vsego: prepisivanje takodjer nije nesto sto je pocelo s kolokvijima. U trenutku kad poprimi zabrinjavajuce razmjere jedino sto se moze napraviti je uvesti stroze kazne od izbacivanja s testa (odn. poceti ih provoditi, jer po statutu vec postoje). To vrijedi za kolokvije kako i za pismene ispite.

veky (napisa):
Ako su odustajali zbog "organizacije memorije na modernim računalima" i "optimizacije numeričkih matričnih algoritama", stvari kakve se _danas_ uče na UR (i znam bar jednu studenticu koju je to došlo glave) Krcko kaze 'blju' - sto vise reci?, slažem se da to nikako nije dobro. No ako su odustajali zbog univerzalnih, matematičkih stvari, koje će ionako morati prožvakati kasnije, onda je dobro da odustanu prije nego poslije.

Odustali su zato sto nisu mogli poloziti UuR, odn. OI. Velik broj tih istih studenata mogli su poloziti LA i MA.

veky (napisa):
Citat:
veky (napisa):
UOF: Rubčić/Bertović. Na prvom predavanju, osnovni pojmovi: vektorska polja, gradijent, rotor i divergencija.

Ti stvarno mislis da je to bilo dobro?

Nije bilo tesko. Trebalo je nauciti napamet nekoliko stranica hieroglifa, u nadi da ces sve to shvatiti jednom kad odrastes.

veky (napisa):

Explain pls - kako si mogao upisati trecu bez polozenog UOF?

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 15:13 pon, 10. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Zbunj zbunj. Molim nekog od brucosa ili nastavnika da napise rade li se na pocetku MA1 aksiomi realnih brojeva.[/quote]
Nažalost :( , ne rade se na početku. Više od mjesec dana ponavlja se gradivo srednje škole: funkcija, slika, praslika, kvadratna funkcija, eksponencijalna funkcija, hiperbolne i trigonometrijske. Gradivo prvog kolokvija je [u]samo[/u] to. (Nekad se pretpostavljalo da to znaš iz škole.) Onda se još rade: aksiomi od R (supremum i infimum), nizovi, limesi i neprekidnost, deriviranje (mašinsko) i to je [u]sve[/u] od MA1.

[quote="krcko"][quote="veky"]Što se tiče ovog što pričaš o AS i VP, točno - meni su ti kolegiji uglavnom bili no-op, jer sam doslovce sve to već čuo na LA (samo možda ne tako detaljno). I stvarno najlakše položeni kolegiji ikad. No to sam pripisao upravo tome da su u međuvremenu "došli kolokviji", pa je gradivo toliko olakšano da dva kolegija na sadašnjoj trećoj stanu unutar jednog kolegija na bivšoj prvoj :blueshock:[/quote]
Vektorski su oduvijek ponavljanje LA uz dodatak dijagonalizacije, a AS nisu ni postojali kada sam ja slusao.[/quote]
Ne bih tako o VP... :)
Vekyju je to bio lagan kolegij jer konceptualno nije čuo mnogo toga novog - zato što su se te stvari radile na LA. Danas se kolokviji iz LA prolaze tako da naučiš (bez razumijevanja) nekoliko algoritama (za bazu sume i presjeka potprostora, Gram-Schmidt-a i još par njih) i samo računaš. Kasnije studenti i to zaborave, kao i ono malo teorije što su nabiflali za usmeni.
Pismeni iz Vektorskih oduvijek imaju 1 ili 2 računska i ostale "teorijske" zadatke, tako da ih je (gotovo) nemoguće položiti bez razumijevanja osnovnih pojmova s predavanja i bez pokojeg trika s vježbi.
Sve u svemu, nije to puno i kolegij nije težak, ali je na [latex]\infty[/latex] višem nivou od (sadašnje) LA.
krcko (napisa):

Nažalost Sad , ne rade se na početku. Više od mjesec dana ponavlja se gradivo srednje škole: funkcija, slika, praslika, kvadratna funkcija, eksponencijalna funkcija, hiperbolne i trigonometrijske. Gradivo prvog kolokvija je samo to. (Nekad se pretpostavljalo da to znaš iz škole.) Onda se još rade: aksiomi od R (supremum i infimum), nizovi, limesi i neprekidnost, deriviranje (mašinsko) i to je sve od MA1.

krcko (napisa):
veky (napisa):
Što se tiče ovog što pričaš o AS i VP, točno - meni su ti kolegiji uglavnom bili no-op, jer sam doslovce sve to već čuo na LA (samo možda ne tako detaljno). I stvarno najlakše položeni kolegiji ikad. No to sam pripisao upravo tome da su u međuvremenu "došli kolokviji", pa je gradivo toliko olakšano da dva kolegija na sadašnjoj trećoj stanu unutar jednog kolegija na bivšoj prvoj Disaster!!!

Ne bih tako o VP... Smile
Vekyju je to bio lagan kolegij jer konceptualno nije čuo mnogo toga novog - zato što su se te stvari radile na LA. Danas se kolokviji iz LA prolaze tako da naučiš (bez razumijevanja) nekoliko algoritama (za bazu sume i presjeka potprostora, Gram-Schmidt-a i još par njih) i samo računaš. Kasnije studenti i to zaborave, kao i ono malo teorije što su nabiflali za usmeni.
Pismeni iz Vektorskih oduvijek imaju 1 ili 2 računska i ostale "teorijske" zadatke, tako da ih je (gotovo) nemoguće položiti bez razumijevanja osnovnih pojmova s predavanja i bez pokojeg trika s vježbi.
Sve u svemu, nije to puno i kolegij nije težak, ali je na višem nivou od (sadašnje) LA.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 17:29 pon, 10. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]@vsego: prepisivanje takodjer nije nesto sto je pocelo s kolokvijima. U trenutku kad poprimi zabrinjavajuce razmjere jedino sto se moze napraviti je uvesti stroze kazne od izbacivanja s testa (odn. poceti ih provoditi, jer po statutu vec postoje). To vrijedi za kolokvije kako i za pismene ispite.[/quote]

Kolokviji to olaksavaju jer [b]SVI[/b] pishu isto i (zbog nasih realnih kapaciteta) sjede jedan do drugog (umjesto da svaka dva studenta imaju prazno mjesto izmedju). :roll: Na pismenom imas 4 ili vise kolegija, svaki po max 15ak studenata (u 003 ih ima vise, ali opet rasporedivo) i mozes ih rasporediti tako da su prepisivanje i komunikacija u startu otezani. 8)

Sto se provodjenja sankcija tice, ja imam <10 izbacenih (u 3.5 godine) zbog stvarno bezobraznog pretjerivanja s prepisivanjem, pa imam reputaciju... khm... nazovimo to "blago agresivnog" pri cuvanju. :roll: I dok god je trend cuvanja da se studente moli da budu dobri, ja cu biti babaroga vec kad nekome oduzmem shalabahter. :roll:

[quote="veky"]Problem je u tome da se sad druga godina počinje doživljavati kao preteška, i ide se na argument "pa što ćemo sad s tim studentima, oni su ipak prošli prvu godinu"... Taj argument je flawed. Ti studenti su prošli prvu godinu samo zato što je ona neprirodno lagana. Prodekanica nonstop priča o tome kako su ljudi pri dolasku na faks zbunjeni, dezorijentirani, "još su mladi", izađimo im u susret i tako to. Sad imamo sve te simptome potpuno jednako, samo na drugoj godini. Nismo nimalo riješili problem, samo smo ga pomakli.[/quote]

Tocno to! :D Spustili smo kriterije na prvoj i sad se javljaju price da je druga preteska. :( Dalje ide logicno: spustit cemo kriterije na drugoj, pa ce treca postati preteska; zatim cemo spustiti kriterije na trecoj, pa ce cetvrta postati preteska i na kraju cemo spustiti kriterije i na cetvrtoj. :shock:

Preijedlog (s [b]vrlo malom[/b] dozom sarkazma): aj'mo dijeliti diplome odmah prilikom upisa, pa onda valjda nikome nece biti "pretesko"... :(

Da ponovim (pa da pustite i Vekyja i mene vise s tim): problem je u [b]trendu snizavanja kriterija i rezanja gradiva[/b], a ne (samo) u kolokvijima! :x IMO, kolokviji su jedan od uzroka toga, ali sigurno nisu jedini (mozda ni najveci) krivac! :roll:
krcko (napisa):

Kolokviji to olaksavaju jer SVI pishu isto i (zbog nasih realnih kapaciteta) sjede jedan do drugog (umjesto da svaka dva studenta imaju prazno mjesto izmedju). Rolling Eyes Na pismenom imas 4 ili vise kolegija, svaki po max 15ak studenata (u 003 ih ima vise, ali opet rasporedivo) i mozes ih rasporediti tako da su prepisivanje i komunikacija u startu otezani. Cool

Sto se provodjenja sankcija tice, ja imam <10 izbacenih (u 3.5 godine) zbog stvarno bezobraznog pretjerivanja s prepisivanjem, pa imam reputaciju... khm... nazovimo to "blago agresivnog" pri cuvanju. Rolling Eyes I dok god je trend cuvanja da se studente moli da budu dobri, ja cu biti babaroga vec kad nekome oduzmem shalabahter. Rolling Eyes

veky (napisa):

Tocno to! Very Happy Spustili smo kriterije na prvoj i sad se javljaju price da je druga preteska. Sad Dalje ide logicno: spustit cemo kriterije na drugoj, pa ce treca postati preteska; zatim cemo spustiti kriterije na trecoj, pa ce cetvrta postati preteska i na kraju cemo spustiti kriterije i na cetvrtoj. Shocked

Preijedlog (s vrlo malom dozom sarkazma): aj'mo dijeliti diplome odmah prilikom upisa, pa onda valjda nikome nece biti "pretesko"... Sad

Da ponovim (pa da pustite i Vekyja i mene vise s tim): problem je u trendu snizavanja kriterija i rezanja gradiva, a ne (samo) u kolokvijima! Mad IMO, kolokviji su jedan od uzroka toga, ali sigurno nisu jedini (mozda ni najveci) krivac! Rolling Eyes

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Boris Davidovič
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:07 pon, 10. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]
[/quote]
Tu se potpuno slažem. Meni još od prve godine idu na živce gužve na predavanjima i smatram da se s obzirom na brojnost osoblja ne bi trebalo upisivati više od sto do dvjesto studenata.

[quote="veky"]

[/quote]
Hm, see your point, ali malo si prepesimističan kad smatraš da ćemo odkonvergirati u nulu(ili jako blizu).
Jedan izlaz koji ja vidim i o kojem pričam već godinu dana je da se studij produži za jednu godinu, ali kad to spomenem svi me promatraju kao luđaka. Po meni to bi bio optimalan način da se ne mora tlačiti studente s previše gradiva, a opet se može i poboljšati količina znanja. Upravo to je razlog da pozdravljam uvođenje novih 3+2 programa, jedino što mi nemamo kadrova za onaj bolonjski individualni pristup studentu, jer pedeset studenata na jednog predavača je i više nego previše.

Što se tiče prepisivanja na kolokvijima, to je zapravo problem asistenata i da pokažete malo željezne stege, mislim da bi se problem rješio. S druge strane, shvaćam da jest neugodno tjerati nekog punoljetnog zato što prepisuje na ispitu.
veky (napisa):

Tu se potpuno slažem. Meni još od prve godine idu na živce gužve na predavanjima i smatram da se s obzirom na brojnost osoblja ne bi trebalo upisivati više od sto do dvjesto studenata.

veky (napisa):

Hm, see your point, ali malo si prepesimističan kad smatraš da ćemo odkonvergirati u nulu(ili jako blizu).
Jedan izlaz koji ja vidim i o kojem pričam već godinu dana je da se studij produži za jednu godinu, ali kad to spomenem svi me promatraju kao luđaka. Po meni to bi bio optimalan način da se ne mora tlačiti studente s previše gradiva, a opet se može i poboljšati količina znanja. Upravo to je razlog da pozdravljam uvođenje novih 3+2 programa, jedino što mi nemamo kadrova za onaj bolonjski individualni pristup studentu, jer pedeset studenata na jednog predavača je i više nego previše.

Što se tiče prepisivanja na kolokvijima, to je zapravo problem asistenata i da pokažete malo željezne stege, mislim da bi se problem rješio. S druge strane, shvaćam da jest neugodno tjerati nekog punoljetnog zato što prepisuje na ispitu.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 19:55 pon, 10. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Boris Davidovič"]Hm, see your point, ali malo si prepesimističan kad smatraš da ćemo odkonvergirati u nulu(ili jako blizu).[/quote]

Ma kakva nula... dovoljno je da odemo u epsilon-okolinu FERa. :evil:
Boris Davidovič (napisa):

Ma kakva nula... dovoljno je da odemo u epsilon-okolinu FERa. Evil or Very Mad

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
199 = 237 - 38

PostPostano: 20:24 pon, 10. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Sad cu ti opisati moju verziju kontinuiranog rada. To ti je kad dolazis na predavanja i vjezbe, paralelno rjesavas domace zadace (odn. vjezbas doma koliko ti treba) i tokom semestra polazes kolokvije. Na kraju semestra ponovis jos jednom cijelo gradivo, izadjes na usmeni i polozis. [/quote]

Meni se cini da je problem upravo u tome sto ljudi matematiku vjezbaju, a ne uce. Nije matematika kosarka, pa da vjezbamo slobodna bacanja!

[quote="vjekovac"]Pismeni iz Vektorskih oduvijek imaju 1 ili 2 računska i ostale "teorijske" zadatke, tako da ih je (gotovo) nemoguće položiti bez razumijevanja osnovnih pojmova s predavanja i bez pokojeg trika s vježbi.
[/quote]

Ona tri ne-racunska zadatka iz vektorskih1 na roku na koji sam ja izasao su bila prilicno zanimljiva. Tako bi IMHO trebali izgledati i kolokviji. Ne bi se smjelo moci proci kolokvije bez da se pokaze osnovno razumijevanje.

[quote="vjekovac"]
Više od mjesec dana ponavlja se gradivo srednje škole: funkcija, slika, praslika, kvadratna funkcija, eksponencijalna funkcija, hiperbolne i trigonometrijske. Gradivo prvog kolokvija je samo to.
[/quote]

Tako je bilo i kada sam ja bio brucos. Moram priznati da to uzasno iritira, sjedis i slusas kako se rjesava logaritamska jednadzba, dok se nejednadzbe tretiraju kao nesto uzasno slozeno i tesko i tako to traje mjesec dana. I onda ti kazu bit ce kolokvij, a ti u cudu gledas - kakav kolokvij, pa nismo napravili nista sto izlazi iz srednjoskolskog gradiva? U prvi kolokvij iz MA1 ulaze prva tri razreda opce gimnazije. Meni je to zalosno.
Istina, nisu svi zavrsili gimnazije, ali takodjer je istina da je u vecini cetverogodisnjih srednjih skola jedina veca razlika od gimnazijskog progerma to sto se ne obradjuju limesi, derivacije i integrali.
Nadalje, smijesno je od onih koji pristupaju prijemnom ispitu traziti da znaju rjesiti logaritamske i trigonometrijske jednadzbe, a onda one koji _prodju_ prijemni maltretiramo s onim stvarima koje su trebali znati da bi uopce upisali fakultet.
krcko (napisa):

Meni se cini da je problem upravo u tome sto ljudi matematiku vjezbaju, a ne uce. Nije matematika kosarka, pa da vjezbamo slobodna bacanja!

vjekovac (napisa):

Ona tri ne-racunska zadatka iz vektorskih1 na roku na koji sam ja izasao su bila prilicno zanimljiva. Tako bi IMHO trebali izgledati i kolokviji. Ne bi se smjelo moci proci kolokvije bez da se pokaze osnovno razumijevanje.

vjekovac (napisa):

Više od mjesec dana ponavlja se gradivo srednje škole: funkcija, slika, praslika, kvadratna funkcija, eksponencijalna funkcija, hiperbolne i trigonometrijske. Gradivo prvog kolokvija je samo to.

Tako je bilo i kada sam ja bio brucos. Moram priznati da to uzasno iritira, sjedis i slusas kako se rjesava logaritamska jednadzba, dok se nejednadzbe tretiraju kao nesto uzasno slozeno i tesko i tako to traje mjesec dana. I onda ti kazu bit ce kolokvij, a ti u cudu gledas - kakav kolokvij, pa nismo napravili nista sto izlazi iz srednjoskolskog gradiva? U prvi kolokvij iz MA1 ulaze prva tri razreda opce gimnazije. Meni je to zalosno.
Istina, nisu svi zavrsili gimnazije, ali takodjer je istina da je u vecini cetverogodisnjih srednjih skola jedina veca razlika od gimnazijskog progerma to sto se ne obradjuju limesi, derivacije i integrali.
Nadalje, smijesno je od onih koji pristupaju prijemnom ispitu traziti da znaju rjesiti logaritamske i trigonometrijske jednadzbe, a onda one koji _prodju_ prijemni maltretiramo s onim stvarima koje su trebali znati da bi uopce upisali fakultet.

Gost

PostPostano: 23:11 pon, 10. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Citat:
Da ponovim (pa da pustite i Vekyja i mene vise s tim): problem je u trendu snizavanja kriterija i rezanja gradiva, a ne (samo) u kolokvijima!

Kad je rijec o zabrinjavajucim trendovima, filozofijama i politikama: Svojedobno je bilo na PMF-MO vrlo izrazeno misljenje, i to nekih od najzasluznijih lidera, da kompjuterima nema mjesta na matematickom fakultetu, jer da "to nije matematika". Ili, time se netko moze baviti usput, ali za doktorat treba dokazivati prave teoreme.

To je bilo u vrijeme kada su kriteriji bili znatno visi nego sada, gradivo opseznije, a rijec "kolokvij" prakticki nepoznata. Moguca poanta: stvari se mijenjaju; nove generacije utjecu na to, na ovaj ili onaj nacin, a neke od aktualnih promjena (poput rezanje algebarskih struktura iz linearne algebre) provedeno je zato sto su o tome odlucivali mladji ljudi, kojima se - kako otvoreno kazu - tadasnji program nije svidjao. Pa su ga promijenili kad je doslo njihovo vrijeme da odlucuju. Neki drugi bi htjeli da se u linearnoj algebri vise rade numericki aspekti teorije matrica. Neki misle da bi se Jordanova forma i minimalni polinom trebali raditi u Linearnoj 2 kompletno, kako se sada radi u Vektorskim prostorima. Neki misle da sve to treba uci u program, dok s neki iskreno uvjereni da je to pretesko za 1. godinu. Situacija nije crno-bijela, kao sto obicno i nije. Slicno je primjenljivo na Analizu, Elementarnu i druge kolegije na prvim godinama, da, i _narocito_ na Racunarstvo. (Za vise godine nema toliko konkurencije misljenja, naravno).
Zasto podsjecam na takve stvari, kada vi sve to znate? Zato sto se cesto iz vasih dopisa cini kao da to ne uzimate u obzir.
Citat:
Da ponovim (pa da pustite i Vekyja i mene vise s tim): problem je u trendu snizavanja kriterija i rezanja gradiva, a ne (samo) u kolokvijima!

Kad je rijec o zabrinjavajucim trendovima, filozofijama i politikama: Svojedobno je bilo na PMF-MO vrlo izrazeno misljenje, i to nekih od najzasluznijih lidera, da kompjuterima nema mjesta na matematickom fakultetu, jer da "to nije matematika". Ili, time se netko moze baviti usput, ali za doktorat treba dokazivati prave teoreme.

To je bilo u vrijeme kada su kriteriji bili znatno visi nego sada, gradivo opseznije, a rijec "kolokvij" prakticki nepoznata. Moguca poanta: stvari se mijenjaju; nove generacije utjecu na to, na ovaj ili onaj nacin, a neke od aktualnih promjena (poput rezanje algebarskih struktura iz linearne algebre) provedeno je zato sto su o tome odlucivali mladji ljudi, kojima se - kako otvoreno kazu - tadasnji program nije svidjao. Pa su ga promijenili kad je doslo njihovo vrijeme da odlucuju. Neki drugi bi htjeli da se u linearnoj algebri vise rade numericki aspekti teorije matrica. Neki misle da bi se Jordanova forma i minimalni polinom trebali raditi u Linearnoj 2 kompletno, kako se sada radi u Vektorskim prostorima. Neki misle da sve to treba uci u program, dok s neki iskreno uvjereni da je to pretesko za 1. godinu. Situacija nije crno-bijela, kao sto obicno i nije. Slicno je primjenljivo na Analizu, Elementarnu i druge kolegije na prvim godinama, da, i _narocito_ na Racunarstvo. (Za vise godine nema toliko konkurencije misljenja, naravno).
Zasto podsjecam na takve stvari, kada vi sve to znate? Zato sto se cesto iz vasih dopisa cini kao da to ne uzimate u obzir.

[Vrh]
anamari
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 6

PostPostano: 9:07 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]
Tocno to! :D Spustili smo kriterije na prvoj i sad se javljaju price da je druga preteska. :(
[/quote]

Ja sam slusala prvu godinu po starom programu i svejedno mi je druga bila jako teska. Dakle, cak me ni ostra prva godina nije dovoljno osposobila da prodem drugu ko od sale. Dapace, toliko me umorila. Mladjim genracijama je lakse jer imaju priliku doci na drugu bez zaostalih ispita s prve.

A prvu je godinu definitivno trebalo olaksati. Nije normalno da od 400 studentata samo 30 dode na drugu bez pada. :cry:

To jednostavno nije OK. Nisam sigurna koliko ste se vi profesori i asistenti sposobni uzivjeti u probleme s gradivom i studiranjem prosjecnog studenta jer, let's face it, vi niste prosjecni vec natprosjecni na podrucju matematike. Inace ne bi radili na faksu. 8)

Prosjecan student ne moze sve sam. Njemu treba da ga bar na pocetku netko drzi za ruku, da mu dobro objesni sto znaci neki teorem ili definicija. Od prosjecnog studenta ne mozete ocekivati da mu bude dovoljna definicija i teorem pa da mu sve bude jasno. Takoder, vecina vas nije odslusala nikakve pedagoske kolegije pa ste osudeni(ne svojom krivnjom) da predajete po feelingu. Nekima to ide bolje, nekima ne. Stoga nije lose sto su asistenti kojima to ide bolje osmislili zajednicke vjezbe za kolegije s prve godine jer ih uglavnom predaju mladji asistenti, a njima ipak treba vremena da ispeku zanat.

Mislim da se ponovnim otezavanjem studija ne bi postiglo da svi koji zavrse matematiku znaju sve sto treba, vec bi se vecini samo produzila duljina studiranja i ubilo bi ih se u pojam vec na startu pa bi se prije bacili u muljanje.
vsego (napisa):

Tocno to! Very Happy Spustili smo kriterije na prvoj i sad se javljaju price da je druga preteska. Sad

Ja sam slusala prvu godinu po starom programu i svejedno mi je druga bila jako teska. Dakle, cak me ni ostra prva godina nije dovoljno osposobila da prodem drugu ko od sale. Dapace, toliko me umorila. Mladjim genracijama je lakse jer imaju priliku doci na drugu bez zaostalih ispita s prve.

A prvu je godinu definitivno trebalo olaksati. Nije normalno da od 400 studentata samo 30 dode na drugu bez pada. Crying or Very sad

To jednostavno nije OK. Nisam sigurna koliko ste se vi profesori i asistenti sposobni uzivjeti u probleme s gradivom i studiranjem prosjecnog studenta jer, let's face it, vi niste prosjecni vec natprosjecni na podrucju matematike. Inace ne bi radili na faksu. Cool

Prosjecan student ne moze sve sam. Njemu treba da ga bar na pocetku netko drzi za ruku, da mu dobro objesni sto znaci neki teorem ili definicija. Od prosjecnog studenta ne mozete ocekivati da mu bude dovoljna definicija i teorem pa da mu sve bude jasno. Takoder, vecina vas nije odslusala nikakve pedagoske kolegije pa ste osudeni(ne svojom krivnjom) da predajete po feelingu. Nekima to ide bolje, nekima ne. Stoga nije lose sto su asistenti kojima to ide bolje osmislili zajednicke vjezbe za kolegije s prve godine jer ih uglavnom predaju mladji asistenti, a njima ipak treba vremena da ispeku zanat.

Mislim da se ponovnim otezavanjem studija ne bi postiglo da svi koji zavrse matematiku znaju sve sto treba, vec bi se vecini samo produzila duljina studiranja i ubilo bi ih se u pojam vec na startu pa bi se prije bacili u muljanje.

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Sarma: -

PostPostano: 12:49 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anamari"]A prvu je godinu definitivno trebalo olaksati. Nije normalno da od 400 studentata samo 30 dode na drugu bez pada. :cry: [/quote]

a normalno je sto ljudi ne razumiju indukciju, sto samostalno ne znaju nista dokazati (pri tome izbacujem 5 lumena po godini), i sasvim je normalno da na trecoj godini od 300tinjak s prve redovno ju upise istih tih 30tak? (parcijale ne racunam) :roll: :roll:
+ zaostatci ispita s prve.... od kojih je uredno jedan UUR... i fascinantno je da ljudi i dalje ne razumiju....

smatram se prosjecnim studentom, ali se mozda moj prosjek i prosjek fakulteta razlikuje.... (necu odbiti ocjenu, ali s 2 definitivno necu biti sretna - ali trend pokazuje da ljudi ruse plafone kad dobiju 2)

ne svidja mi se sto neki tvrde da su kolokviji zasluzni za puno toga...
ajmo redom
1. kolokviji NEMAJU VEZE s kolicinom upisanih natjecatelja, i takvu paralalelu NEMA smisla povlaciti - decki i cure koji su SADA prva godina (natjecatelji) su bili natjecatelji (vise manje) cijelu svoju srednju, a dobar dio njih i osnovnu skolu.... samo je sada bio red na njih da upisu fax...
zasto su na PMFu? zato sto nisu na FERu - to je jasno ko dan... i TREBA biti jasno da to NEMA veze s kolokvijima

2. kolokviravsi nesto JE lakse poloziti, jer nema spremanja pismenog.... ali isto tako, budimo realni, PROSJECNI studenti ovo faxa JE kampanjac.... znam _mozda_ 5 ljudi svoje godine (racunam sve smjerove) koji NISU kampanjci....
ja sam cijelu prvu godinu kolokvirala, i sve super...
ali cinjenica je da ja NISAM naucila dokazivati (uvjeravati se da cu znati ponoviti dokaz na ploci, slozit cete se, nije znanje dokazivanja) - a, za razliku od vecine PROSJECNIH, obracala sam se onima koji mi mogu pomoci da pohvatam konce.... i da nije bilo njih - ja ne bih kuzila ono sto kuzim... (ocjena NIJE IMO mjerilo znanja.... ali nevermind...)
cinjenica je takodjer, da tek sada vidim koliko toga lebdi u zraku....
i zapravo - najveca zasluga stoji na onima koji su mi usred spremanja ispita ulijetali i pomagali da prokljuvim sta je Cak htio ovime reci, ili kako ovo dokazati, ili koji je uopce point dokaza.... i zasto je iz ovoga slijedilo ovo...
reci ce netko - ti ne znas citati.... :lol: ja cu reci - varas se...
ali cinjenica je da nam je prva godina GROZNO slaba.... a svako malo ju sve vise oslabljujemo.... i zbilja ne znam cemu to vodi....
fuckas prolaznost - bitno je da ljudi RAZUMIJU
pa sto onda ako netko ponavlja godinu.... ako moze reci da je sve sto ej polozio zbilja razumio (ili veci dio toga)
NIJE bitna prolaznost - a toga se svi kace...
problem je bahatosti studenata na ispitima (vsego lijepo opisase)
problem je mlitavosti cuvara na tim istlim ispitima
problem je sto svi smatraju da ovaj fax moraju zavrsiti - NE MORAJU - srednjeskolsko i ono vise obrazovanje NIJE OBAVEZNO
zasto bi svi morali ici u gimnazije, zasto bi toliko ljudi morali upisivati i prolaziti matematiku?
uostalom, kad se vec MORA toliko ljudi upisati da ni na trecoj godini nemamo gje sjediti (a nismo imali ni na prethodne dvije, pa smo se bunili i NITKO OD NADLEZNIH JOS UVIJEK NIJE PODUZEO NISTA) - gdje su svi ti silni diplomandi?!?!?
reci cete - jos nisu stigli - ali nije li trend povecavanja prolaznost na ustrb znanju vec neko vrijeme?
pa gdje su?

[quote="anamari"]Mislim da se ponovnim otezavanjem studija ne bi postiglo da svi koji zavrse matematiku znaju sve sto treba, vec bi se vecini samo produzila duljina studiranja i ubilo bi ih se u pojam vec na startu pa bi se prije bacili u muljanje.[/quote]

treba li (u idealnim uvjetima da svi uspjesno zavrse) HRvatskoj 300 matematicara godisnje? :roll:

IMO, kolokviji JESU u redu, ali gradivo i pristup gradivu NIJE
nemremo sve ofrlje ispredavat i onda ocekivati vrsne matematicare...
analize - 1, 2 - da, valjda smo naucili rjesavati integrale (mos mislit kak jesmo...), neprekidnost mnogima nikad niti nece biti jasna....
linerane - super, vektorski - lose.... zasto? mozda ipak nismo naucili sto je trebalo, tempo je mozda prebrz... a ja osobno sam prestala Vjekoslavu ici na vjezbe, iz razloga sto mi smeta takav brzi tempo, a u kojem nas se zakida za blazenih 15 minuta pauze... ne pusim, pa mi ne treba iz tog razloga - ali treba mi malo da se psihicki odmorim i pripremim.... no tako nesto je nekima ocito nepojmljivo.... kad sam doticnome osobno prigovorila - rezultiralo je jednim smjeskom i okretom na peti... sto da ja mislim? osim nesto tipa 'hehe, sta ce vama pauza....'
[color=green]hocu li sada JAVNO dobiti obrazlozenje zasto je na pocetku vek. pr. 1, as. Vjekoslav Kovac, bila praxa doci u cca 10:13, raditi do 11:10, doci u 11:15 i raditi do 12:10???? i tako mjesec dana u komadu.... pa hvala lijepo - ja volim svoj mozak i zivce... ako niste u stanju ispredavati gradivo usprkos oj prekrasnom tempu - ne mislite li da je vrijeme PROMIJENITI ponesto u nacinu predavanja/kolicini gradiva/zadatcima? mozda nisu bas SVI zadatci TOLIKO bitni/korisni...[/color]
znanstveno je dokazano da ljudi NEMAJU koncentraciju preko 45 minuta...
a uobicajena je praksa da se drzi 90 minuta... da, studenti se mogu buniti, ali sto vrijedi da se bunim ja, koja ZBILJA pratim pa cak i krepam prativsi 90 minuta, ako oni studenti, koji ionake ne prate, pa se zele sto priej toga rijesiti - kazu da hoce 90 minuta u komadu, i onda se ne pojave/citaju/kartaju/bla

elementarna - koja svrha ako sam ja TEK na trecoj godini i to TEK na Forumu spoznala SNAGU indukcije??!?!
a poznavajuci sebe i promatrajuci kolege, ZNAM da sam na prvoj godini bila solidno ispred PROSJECNOG studenta (kakvim se mnogi vole nazivati, iako imaju mali mijiun 5ica u indexu.... - ljudi, padnite na zemlju - DANAS je prosjecni student matematike onaj koji ne kuzi NISTA na satu, koji se zabavlja se necim drugim ako uopce i dodje, koji voli sto nema nastave jer je prof. bolestan, koji je sretan s 2ojokom bas iz svega, koji ne zna sto radi na ovom faxu, koji upise financijsku jer je cuo da je to najlakse, i koji nema neki cilj u zivotu, koji te zavidno gleda jer si dobio 3 iz necega sto kuzis i ljut si i tako... a je nam fax.... i jos se time ponosimo :roll:)
mogu samo zamisliti kolko ljudi moje grupe, dapace, moje godine zbilja RAZUMIJE snagu indukcije.... ne, necu reci da su natjecatelji ti - jer i sama bijah cist solidan natjecatelj...
uur - je bio relativno ok prije 3 godine.... kako za koju grupu, bilo bi preciznije... sada - to je komedija, a ne nesto sto bi ljudima trebalo dati osnove i ideju sto programiranje jest, kako skucati svoj algoritam... i tako to.... idemo olaksati - necemo ucit ljude kako se prikazuje famozni 300 u racunalu, ali tm to necemo objasniti, i na tome cemo porusiti desetke studenata, a onda cemo iduce godine svojo grupi ukinuti usmene... a one druge - tko sljivi...
i onda su mi brucosi smijesni - tam se zale zasto kod nekog asistenta imaju bonus bodove (koji ce se racunati samo na kolokviju koliko svatih, a nakon toga treba i dalje ici na usmeni), a oni kod drugoga to nemaju (ljudi, to se zove metodika), a sasvim je normalno da jedna grupa njih NEMA USMENI, dok druga ima i tu se nitko nista ne buni?!?!??!?!?!?!?

mislim da je ovom faxu previse i da upise 100 ljudi godisnje, kad se za njih ne zna dostojno brinuti...
studentski predstavnici, reci cete?
vjerujem da vecina zna da radimo na tome da ih promijenimo - zanimljivost - ako nam to uspije, mozete nam odmah podijeliti diplome, obzirom na kakve sve nacine misle onemoguciti promjenu sadasnjih.... :roll:

da, vratimo se na olaksavanje gradiva - nije poanta u tome sto su ukinuli rekurzije i vezane liste u UURu - poanta je u tome da o tome TREBA OBAVIJESTITI sve one koji ce ocekivati da se to zna!!!!
nije uopce problem nego gradivo prebaciti drugome - ali to treba uskladiti - ljude koji ovise o tom gradivu obavijestiti da ga moraju sami napraviti ako ga zel koristiti....

reforme generalno nisu losa stvar, ali se one jako ocajno provode na nasem fakultetu...

a kako je krenulo, nece me cuditi kad ljudi u pola trece godine pocnu otkrivati kako ih farmacija daleko vise privlaci, ili kemija, ili fizika.... pa cak i ekonomija... pravo... sociologija...
ne zbog toga sto je tesko - vec zbog toga sto nije moguce...
nemremo mi hrpu toga znati od prije, kad prije ne postoji
nemremo mi kvalitetno pratiti nastavu sjedeci tri godine po podoivma...
nemremo mi razumijeti ako nam se ne objasni (bas zbog toga sto smo razliciti)
konzultacije? kako da znam da ne znam ako mi to niko ne kaze??! kako cu ici na konzultacije, ako sam uvjerena (nema u biljeskama) da nema gradiva koje moram znati a da ga nisam nikad cula?
ne moze se od nas ocekivati ZNANJE kad nam se isto ne daje... ne moze se ocekivati RAZUMIJEVANJE kad nam se ne kaze kako....

sad bi bilo vrijeme da kazem 'svaka cast iznimkama', ali tih iznimaka zapravo nema.... svako podbaci u nekom trenu, bilo svojom, bilo krivnjom nadredjenih...

ne mozemo se diciti nekom kvalitetom, kad kvalitete nema - jer nam ju niti ne daju...
jer nas ju ne traze...

koja svrha 3 mjeseca uciti integrale kad te to nitko nigdje nece pitati? (u smislu rjesavati masu primjera), kad ce na ispit doci nesto vise manje trivijalno, s vjezbi - i dovoljno je nabubati napamet (ja to ne radim i zato prezirem kolegije koji se svode na to)

mislim da je krajnje vrijeme da se studente pocne uciti RAZUMIJEVATI
a to se nece postici rezanjem ili dodavanjem gradiva
to se moze postici edukacijom natavnika (da, grozna rijec, ali masa nasih asistenata ne zna predavati, a ni profaci ne zaostaju za time)
super je sto oni znaju - ali treba to znanje prenijeti drugima
sad ce netko reci - ali ministarstvo nam ne da da upisemo vise ljudi, pa da s kljucnih 'skakljvih' kolegija maknemo ljude koji su mozda bolji u necem drugome

e pa zalite se!!!
idite na ulice
prosvjedujte
vjerujem da ce studenti biti uz vas
ako pak nejde - onda nemojte upisivati toliko studenata... pa nece biti potrebe za 6 grupa iz em, la, uur, ma... pa ce se kadar moci bolje preraspodijeliti...

ali ne - netko je rekao da je bitno da se upisuje sto vise ljudi, uopce nije bitno KOLIKO ce oni znatii razumjeti i koliko ce im se toga dati... samo je bitno da ih sto vise upise 1, 2, 3, 4 godinu... da ih diplomira... znanje nije bitno.... ma nista nije bitno...
ajmo raspustit nastavu, igrat se u praktikumima i pokupit diplome
kad ionako nikome nije stalo do toga da se skoluje novi kadar i da se KVALITETNO skoluje (kazem nikome, jer oni kojima je mozda stalo, nisu dovoljno glasni... nemaju efekta)

smeta me sto toliko toga fali... sto znanje koje mi je dano je toliko puno rupa... je mjestimicno i krivo...
smeta mi sto neki ljudi zbilja nisu u stanju objasniti sto je poanta tog teorema ili zadatka...
a jos mi vise u cijeloj prici smeta kad se govori o nekoj kvaliteti, a ja na prste mogu nabrojati ljude za koje bih rekla da zbilja kuze stvari... a sta je s onih ostalih 100-200-300tinjak???
cinise da nikoga zapravo nije briga tko ce i kako nauciti....
najbolje ce zapravo proci Hans i takvi poput njega, koji uce iz svega dostupnog, koji ne cekaju da im se lijepo pregledno poslaze na predavanjiam i vjezbama... (hej, pa kogaja zafrkavam s preglednoscu....)

ahda... sjetih se famoznih, IMO beskorisnih anketa krajem semestra - kad rad i angaziranost nastavnika ocjenjuju svi oni koji su zapravo samo dosli po potpis...
i onda asistenti koji ZBILJA NE ZNAJU objasnjavati, koji to rade ofrlje i lose - dobiju 5 (jer ioanko na ta predavanja ljudi nisu isli, osim po potpis i po anketu pa su lupali kojesta)
a asistenti koji dapace nastavu pokusavaju uciniti ugodnijom, koji se trude i abog kojih ljudi shvate - dobiju 2 (iz sasvim istog razloga kao gore - jer je nekom cool dati nekome 2 makar ga u zivotu nije vidio)

bas me zanima hoce li itko imati ista reci na ovo moje koje lici na blog.... :grebgreb:
anamari (napisa):
A prvu je godinu definitivno trebalo olaksati. Nije normalno da od 400 studentata samo 30 dode na drugu bez pada. Crying or Very sad

a normalno je sto ljudi ne razumiju indukciju, sto samostalno ne znaju nista dokazati (pri tome izbacujem 5 lumena po godini), i sasvim je normalno da na trecoj godini od 300tinjak s prve redovno ju upise istih tih 30tak? (parcijale ne racunam) Rolling Eyes Rolling Eyes
+ zaostatci ispita s prve.... od kojih je uredno jedan UUR... i fascinantno je da ljudi i dalje ne razumiju....

smatram se prosjecnim studentom, ali se mozda moj prosjek i prosjek fakulteta razlikuje.... (necu odbiti ocjenu, ali s 2 definitivno necu biti sretna - ali trend pokazuje da ljudi ruse plafone kad dobiju 2)

ne svidja mi se sto neki tvrde da su kolokviji zasluzni za puno toga...
ajmo redom
1. kolokviji NEMAJU VEZE s kolicinom upisanih natjecatelja, i takvu paralalelu NEMA smisla povlaciti - decki i cure koji su SADA prva godina (natjecatelji) su bili natjecatelji (vise manje) cijelu svoju srednju, a dobar dio njih i osnovnu skolu.... samo je sada bio red na njih da upisu fax...
zasto su na PMFu? zato sto nisu na FERu - to je jasno ko dan... i TREBA biti jasno da to NEMA veze s kolokvijima

2. kolokviravsi nesto JE lakse poloziti, jer nema spremanja pismenog.... ali isto tako, budimo realni, PROSJECNI studenti ovo faxa JE kampanjac.... znam _mozda_ 5 ljudi svoje godine (racunam sve smjerove) koji NISU kampanjci....
ja sam cijelu prvu godinu kolokvirala, i sve super...
ali cinjenica je da ja NISAM naucila dokazivati (uvjeravati se da cu znati ponoviti dokaz na ploci, slozit cete se, nije znanje dokazivanja) - a, za razliku od vecine PROSJECNIH, obracala sam se onima koji mi mogu pomoci da pohvatam konce.... i da nije bilo njih - ja ne bih kuzila ono sto kuzim... (ocjena NIJE IMO mjerilo znanja.... ali nevermind...)
cinjenica je takodjer, da tek sada vidim koliko toga lebdi u zraku....
i zapravo - najveca zasluga stoji na onima koji su mi usred spremanja ispita ulijetali i pomagali da prokljuvim sta je Cak htio ovime reci, ili kako ovo dokazati, ili koji je uopce point dokaza.... i zasto je iz ovoga slijedilo ovo...
reci ce netko - ti ne znas citati.... Laughing ja cu reci - varas se...
ali cinjenica je da nam je prva godina GROZNO slaba.... a svako malo ju sve vise oslabljujemo.... i zbilja ne znam cemu to vodi....
fuckas prolaznost - bitno je da ljudi RAZUMIJU
pa sto onda ako netko ponavlja godinu.... ako moze reci da je sve sto ej polozio zbilja razumio (ili veci dio toga)
NIJE bitna prolaznost - a toga se svi kace...
problem je bahatosti studenata na ispitima (vsego lijepo opisase)
problem je mlitavosti cuvara na tim istlim ispitima
problem je sto svi smatraju da ovaj fax moraju zavrsiti - NE MORAJU - srednjeskolsko i ono vise obrazovanje NIJE OBAVEZNO
zasto bi svi morali ici u gimnazije, zasto bi toliko ljudi morali upisivati i prolaziti matematiku?
uostalom, kad se vec MORA toliko ljudi upisati da ni na trecoj godini nemamo gje sjediti (a nismo imali ni na prethodne dvije, pa smo se bunili i NITKO OD NADLEZNIH JOS UVIJEK NIJE PODUZEO NISTA) - gdje su svi ti silni diplomandi?!?!?
reci cete - jos nisu stigli - ali nije li trend povecavanja prolaznost na ustrb znanju vec neko vrijeme?
pa gdje su?

anamari (napisa):

treba li (u idealnim uvjetima da svi uspjesno zavrse) HRvatskoj 300 matematicara godisnje? Rolling Eyes

IMO, kolokviji JESU u redu, ali gradivo i pristup gradivu NIJE
nemremo sve ofrlje ispredavat i onda ocekivati vrsne matematicare...
analize - 1, 2 - da, valjda smo naucili rjesavati integrale (mos mislit kak jesmo...), neprekidnost mnogima nikad niti nece biti jasna....
linerane - super, vektorski - lose.... zasto? mozda ipak nismo naucili sto je trebalo, tempo je mozda prebrz... a ja osobno sam prestala Vjekoslavu ici na vjezbe, iz razloga sto mi smeta takav brzi tempo, a u kojem nas se zakida za blazenih 15 minuta pauze... ne pusim, pa mi ne treba iz tog razloga - ali treba mi malo da se psihicki odmorim i pripremim.... no tako nesto je nekima ocito nepojmljivo.... kad sam doticnome osobno prigovorila - rezultiralo je jednim smjeskom i okretom na peti... sto da ja mislim? osim nesto tipa 'hehe, sta ce vama pauza....'
hocu li sada JAVNO dobiti obrazlozenje zasto je na pocetku vek. pr. 1, as. Vjekoslav Kovac, bila praxa doci u cca 10:13, raditi do 11:10, doci u 11:15 i raditi do 12:10???? i tako mjesec dana u komadu.... pa hvala lijepo - ja volim svoj mozak i zivce... ako niste u stanju ispredavati gradivo usprkos oj prekrasnom tempu - ne mislite li da je vrijeme PROMIJENITI ponesto u nacinu predavanja/kolicini gradiva/zadatcima? mozda nisu bas SVI zadatci TOLIKO bitni/korisni...
a uobicajena je praksa da se drzi 90 minuta... da, studenti se mogu buniti, ali sto vrijedi da se bunim ja, koja ZBILJA pratim pa cak i krepam prativsi 90 minuta, ako oni studenti, koji ionake ne prate, pa se zele sto priej toga rijesiti - kazu da hoce 90 minuta u komadu, i onda se ne pojave/citaju/kartaju/bla

elementarna - koja svrha ako sam ja TEK na trecoj godini i to TEK na Forumu spoznala SNAGU indukcije??!?!
a poznavajuci sebe i promatrajuci kolege, ZNAM da sam na prvoj godini bila solidno ispred PROSJECNOG studenta (kakvim se mnogi vole nazivati, iako imaju mali mijiun 5ica u indexu.... - ljudi, padnite na zemlju - DANAS je prosjecni student matematike onaj koji ne kuzi NISTA na satu, koji se zabavlja se necim drugim ako uopce i dodje, koji voli sto nema nastave jer je prof. bolestan, koji je sretan s 2ojokom bas iz svega, koji ne zna sto radi na ovom faxu, koji upise financijsku jer je cuo da je to najlakse, i koji nema neki cilj u zivotu, koji te zavidno gleda jer si dobio 3 iz necega sto kuzis i ljut si i tako... a je nam fax.... i jos se time ponosimo Rolling Eyes)
mogu samo zamisliti kolko ljudi moje grupe, dapace, moje godine zbilja RAZUMIJE snagu indukcije.... ne, necu reci da su natjecatelji ti - jer i sama bijah cist solidan natjecatelj...
uur - je bio relativno ok prije 3 godine.... kako za koju grupu, bilo bi preciznije... sada - to je komedija, a ne nesto sto bi ljudima trebalo dati osnove i ideju sto programiranje jest, kako skucati svoj algoritam... i tako to.... idemo olaksati - necemo ucit ljude kako se prikazuje famozni 300 u racunalu, ali tm to necemo objasniti, i na tome cemo porusiti desetke studenata, a onda cemo iduce godine svojo grupi ukinuti usmene... a one druge - tko sljivi...
i onda su mi brucosi smijesni - tam se zale zasto kod nekog asistenta imaju bonus bodove (koji ce se racunati samo na kolokviju koliko svatih, a nakon toga treba i dalje ici na usmeni), a oni kod drugoga to nemaju (ljudi, to se zove metodika), a sasvim je normalno da jedna grupa njih NEMA USMENI, dok druga ima i tu se nitko nista ne buni?!?!??!?!?!?!?

mislim da je ovom faxu previse i da upise 100 ljudi godisnje, kad se za njih ne zna dostojno brinuti...
vjerujem da vecina zna da radimo na tome da ih promijenimo - zanimljivost - ako nam to uspije, mozete nam odmah podijeliti diplome, obzirom na kakve sve nacine misle onemoguciti promjenu sadasnjih.... Rolling Eyes

da, vratimo se na olaksavanje gradiva - nije poanta u tome sto su ukinuli rekurzije i vezane liste u UURu - poanta je u tome da o tome TREBA OBAVIJESTITI sve one koji ce ocekivati da se to zna!!!!
nije uopce problem nego gradivo prebaciti drugome - ali to treba uskladiti - ljude koji ovise o tom gradivu obavijestiti da ga moraju sami napraviti ako ga zel koristiti....

reforme generalno nisu losa stvar, ali se one jako ocajno provode na nasem fakultetu...

a kako je krenulo, nece me cuditi kad ljudi u pola trece godine pocnu otkrivati kako ih farmacija daleko vise privlaci, ili kemija, ili fizika.... pa cak i ekonomija... pravo... sociologija...
ne zbog toga sto je tesko - vec zbog toga sto nije moguce...
nemremo mi hrpu toga znati od prije, kad prije ne postoji
nemremo mi kvalitetno pratiti nastavu sjedeci tri godine po podoivma...
nemremo mi razumijeti ako nam se ne objasni (bas zbog toga sto smo razliciti)
konzultacije? kako da znam da ne znam ako mi to niko ne kaze??! kako cu ici na konzultacije, ako sam uvjerena (nema u biljeskama) da nema gradiva koje moram znati a da ga nisam nikad cula?
ne moze se od nas ocekivati ZNANJE kad nam se isto ne daje... ne moze se ocekivati RAZUMIJEVANJE kad nam se ne kaze kako....

sad bi bilo vrijeme da kazem 'svaka cast iznimkama', ali tih iznimaka zapravo nema.... svako podbaci u nekom trenu, bilo svojom, bilo krivnjom nadredjenih...

ne mozemo se diciti nekom kvalitetom, kad kvalitete nema - jer nam ju niti ne daju...
jer nas ju ne traze...

koja svrha 3 mjeseca uciti integrale kad te to nitko nigdje nece pitati? (u smislu rjesavati masu primjera), kad ce na ispit doci nesto vise manje trivijalno, s vjezbi - i dovoljno je nabubati napamet (ja to ne radim i zato prezirem kolegije koji se svode na to)

mislim da je krajnje vrijeme da se studente pocne uciti RAZUMIJEVATI
a to se nece postici rezanjem ili dodavanjem gradiva
to se moze postici edukacijom natavnika (da, grozna rijec, ali masa nasih asistenata ne zna predavati, a ni profaci ne zaostaju za time)
super je sto oni znaju - ali treba to znanje prenijeti drugima
sad ce netko reci - ali ministarstvo nam ne da da upisemo vise ljudi, pa da s kljucnih 'skakljvih' kolegija maknemo ljude koji su mozda bolji u necem drugome

e pa zalite se!!!
idite na ulice
prosvjedujte
vjerujem da ce studenti biti uz vas
ako pak nejde - onda nemojte upisivati toliko studenata... pa nece biti potrebe za 6 grupa iz em, la, uur, ma... pa ce se kadar moci bolje preraspodijeliti...

ali ne - netko je rekao da je bitno da se upisuje sto vise ljudi, uopce nije bitno KOLIKO ce oni znatii razumjeti i koliko ce im se toga dati... samo je bitno da ih sto vise upise 1, 2, 3, 4 godinu... da ih diplomira... znanje nije bitno.... ma nista nije bitno...
ajmo raspustit nastavu, igrat se u praktikumima i pokupit diplome
kad ionako nikome nije stalo do toga da se skoluje novi kadar i da se KVALITETNO skoluje (kazem nikome, jer oni kojima je mozda stalo, nisu dovoljno glasni... nemaju efekta)

smeta me sto toliko toga fali... sto znanje koje mi je dano je toliko puno rupa... je mjestimicno i krivo...
smeta mi sto neki ljudi zbilja nisu u stanju objasniti sto je poanta tog teorema ili zadatka...
a jos mi vise u cijeloj prici smeta kad se govori o nekoj kvaliteti, a ja na prste mogu nabrojati ljude za koje bih rekla da zbilja kuze stvari... a sta je s onih ostalih 100-200-300tinjak???
cinise da nikoga zapravo nije briga tko ce i kako nauciti....
najbolje ce zapravo proci Hans i takvi poput njega, koji uce iz svega dostupnog, koji ne cekaju da im se lijepo pregledno poslaze na predavanjiam i vjezbama... (hej, pa kogaja zafrkavam s preglednoscu....)

ahda... sjetih se famoznih, IMO beskorisnih anketa krajem semestra - kad rad i angaziranost nastavnika ocjenjuju svi oni koji su zapravo samo dosli po potpis...
i onda asistenti koji ZBILJA NE ZNAJU objasnjavati, koji to rade ofrlje i lose - dobiju 5 (jer ioanko na ta predavanja ljudi nisu isli, osim po potpis i po anketu pa su lupali kojesta)
a asistenti koji dapace nastavu pokusavaju uciniti ugodnijom, koji se trude i abog kojih ljudi shvate - dobiju 2 (iz sasvim istog razloga kao gore - jer je nekom cool dati nekome 2 makar ga u zivotu nije vidio)

bas me zanima hoce li itko imati ista reci na ovo moje koje lici na blog.... Kotacici rade 100 na sat

anamari
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 6

PostPostano: 13:24 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"][quote="anamari"]A prvu je godinu definitivno trebalo olaksati. Nije normalno da od 400 studentata samo 30 dode na drugu bez pada. :cry: [/quote]

a normalno je sto ljudi ne razumiju indukciju, sto samostalno ne znaju nista dokazati (pri tome izbacujem 5 lumena po godini), i sasvim je normalno da na trecoj godini od 300tinjak s prve redovno ju upise istih tih 30tak? (parcijale ne racunam) :roll: :roll:
+ zaostatci ispita s prve.... od kojih je uredno jedan UUR, koji sada sve vise lici na gomilu smeca iz dana u dan... i fascinantno je da ljudi i dalje ne razumiju....
[/quote]

Nije ni to normalno, naravno. A niti pozeljno. Ali mislim da se slazemo da bi studenti bolje znali kada bi ih se bolje naucilo. To bi utjecalo i na bolju kvalitetu matematicara koje faks producira, ali i na povecanje tog broja. A mislim da bi tome vise pridonjela drugacija vrsta nastave nego poostravanje kriterija prolaza. Kada prolazak postane 100%-tan, moze se razmisljati o podizanju kriterija prolaza.

[quote="Nesi"]
[quote="anamari"]Mislim da se ponovnim otezavanjem studija ne bi postiglo da svi koji zavrse matematiku znaju sve sto treba, vec bi se vecini samo produzila duljina studiranja i ubilo bi ih se u pojam vec na startu pa bi se prije bacili u muljanje.[/quote]

treba li (u idealnim uvjetima da svi uspjesno zavrse) HRvatskoj 300 matematicara godisnje? :roll:
[/quote]

Sad bih na prvu loptu rekla : NE! Ali kad malo bolje razmislimo, stvarno je puno toga sto matematicar moze raditi. Krenuvsi od programiranja za koje se trazi puno ljudi. Tu su i profesori (matematika je medu predmetima s vecom satnicom u skolama), mnoge znanosti u Hrv bi profitirale kada bi u svom znastvenom timu imale i matematicara, mogu raditi u bankama, osiguravajucim drustvima... Dug je popis. Al to je vec druga duuuga rasprava.
Nesi (napisa):
anamari (napisa):

a normalno je sto ljudi ne razumiju indukciju, sto samostalno ne znaju nista dokazati (pri tome izbacujem 5 lumena po godini), i sasvim je normalno da na trecoj godini od 300tinjak s prve redovno ju upise istih tih 30tak? (parcijale ne racunam) Rolling Eyes Rolling Eyes
+ zaostatci ispita s prve.... od kojih je uredno jedan UUR, koji sada sve vise lici na gomilu smeca iz dana u dan... i fascinantno je da ljudi i dalje ne razumiju....

Nije ni to normalno, naravno. A niti pozeljno. Ali mislim da se slazemo da bi studenti bolje znali kada bi ih se bolje naucilo. To bi utjecalo i na bolju kvalitetu matematicara koje faks producira, ali i na povecanje tog broja. A mislim da bi tome vise pridonjela drugacija vrsta nastave nego poostravanje kriterija prolaza. Kada prolazak postane 100%-tan, moze se razmisljati o podizanju kriterija prolaza.

Nesi (napisa):

anamari (napisa):

treba li (u idealnim uvjetima da svi uspjesno zavrse) HRvatskoj 300 matematicara godisnje? Rolling Eyes

Sad bih na prvu loptu rekla : NE! Ali kad malo bolje razmislimo, stvarno je puno toga sto matematicar moze raditi. Krenuvsi od programiranja za koje se trazi puno ljudi. Tu su i profesori (matematika je medu predmetima s vecom satnicom u skolama), mnoge znanosti u Hrv bi profitirale kada bi u svom znastvenom timu imale i matematicara, mogu raditi u bankama, osiguravajucim drustvima... Dug je popis. Al to je vec druga duuuga rasprava.

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
199 = 237 - 38

PostPostano: 13:48 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nesi"]
hocu li sada JAVNO dobiti obrazlozenje zasto je na pocetku vek. pr. 1, as. Vjekoslav Kovac, bila praxa doci u cca 10:13, raditi do 11:10, doci u 11:15 i raditi do 12:10???? i tako mjesec dana u komadu.... pa hvala lijepo - ja volim svoj mozak i zivce... ako niste u stanju ispredavati gradivo usprkos oj prekrasnom tempu - ne mislite li da je vrijeme PROMIJENITI ponesto u nacinu predavanja/kolicini gradiva/zadatcima? mozda nisu bas SVI zadatci TOLIKO bitni/korisni...
[/quote]

Ja nisam cesto dolazio na vjezbe iz vektorskih ali na onima na kojima sam bio zadaci su bili zanimljivi, a Kovac je bio IMO malo spor. Jesi li mozda pomislila da su one minute viska dosle zbog toga sto je covjek zelio sve lijepo objasniti, a ne brzati?

[quote="nesi"]
[/quote]

No offence, ali hoce li meni netko konacno objasniti kako je moguce doci na trecu godinu a da se ne zna indukcija??!?!
Ma sta na trecu! Na drugu!

:OT:

[quote="nesi"]
vjerujem da vecina zna da radimo na tome da ih promijenimo - zanimljivost - ako nam to uspije, mozete nam odmah podijeliti diplome, obzirom na kakve sve nacine misle onemoguciti promjenu sadasnjih....
[/quote]
[color=red]
Pasteta![/color]

@vsego: daj stavi neki smajlic sa pastetom da ga mogu lipit na sve ove reklame koje se pojavljuju u threadovima koji u topicu ne spominju nikakve izbore.

:bow::bow:[url=http://adblock.mozdev.org]adblock[/url]:bow::bow:

[size=9][color=red]Edit: naznaceno koga sam kvotao da ne dodje ponovno do nesporazuma[/color][/size]
nesi (napisa):

Ja nisam cesto dolazio na vjezbe iz vektorskih ali na onima na kojima sam bio zadaci su bili zanimljivi, a Kovac je bio IMO malo spor. Jesi li mozda pomislila da su one minute viska dosle zbog toga sto je covjek zelio sve lijepo objasniti, a ne brzati?

nesi (napisa):

No offence, ali hoce li meni netko konacno objasniti kako je moguce doci na trecu godinu a da se ne zna indukcija??!?!

Off-topic

nesi (napisa):

vjerujem da vecina zna da radimo na tome da ih promijenimo - zanimljivost - ako nam to uspije, mozete nam odmah podijeliti diplome, obzirom na kakve sve nacine misle onemoguciti promjenu sadasnjih....

Pasteta!

@vsego: daj stavi neki smajlic sa pastetom da ga mogu lipit na sve ove reklame koje se pojavljuju u threadovima koji u topicu ne spominju nikakve izbore.

I bow before youI bow before youadblockI bow before youI bow before you

Edit: naznaceno koga sam kvotao da ne dodje ponovno do nesporazuma

Zadnja promjena: mdoko; 15:30 uto, 11. 1. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

182 = 198 - 16

PostPostano: 14:50 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]hocu li sada JAVNO dobiti obrazlozenje zasto je na pocetku vek. pr. 1, as. Vjekoslav Kovac, bila praxa doci u cca 10:13, raditi do 11:10, doci u 11:15 i raditi do 12:10???? i tako mjesec dana u komadu.... pa hvala lijepo - ja volim svoj mozak i zivce... ako niste u stanju ispredavati gradivo usprkos oj prekrasnom tempu - ne mislite li da je vrijeme PROMIJENITI ponesto u nacinu predavanja/kolicini gradiva/zadatcima? mozda nisu bas SVI zadatci TOLIKO bitni/korisni...[/quote]
Nisam vidio ovaj post. Vjerojatno su ga Moderatori pobrisali?! Ipak, evo odgovora:
http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=3235
(Zahvaljujem se mdoku što ga je kvotao.)
Citat:

Nisam vidio ovaj post. Vjerojatno su ga Moderatori pobrisali?! Ipak, evo odgovora:
http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=3235
(Zahvaljujem se mdoku što ga je kvotao.)

[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

182 = 198 - 16

PostPostano: 15:01 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Aha, joj... :oops:
Sad sam skužio. Autorica je [b]Nesi[/b].
E pa, Nesi, sve što sam rekao, specijaliziraj kao da sam se obraćao tebi - i evo ti odgovora. :lol:
(Mogla si ga dobiti i prije da si pitala.)
Onako usput, ako ćemo iskreno, ti dolaziš na vježbe :?: :-s
Aha, joj... Embarassed
Sad sam skužio. Autorica je Nesi.
E pa, Nesi, sve što sam rekao, specijaliziraj kao da sam se obraćao tebi - i evo ti odgovora. Laughing
Onako usput, ako ćemo iskreno, ti dolaziš na vježbe Question Eh?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:29 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]znanstveno je dokazano da ljudi NEMAJU koncentraciju preko 45 minuta... [/quote]
jako smijesna igra rijecima! dokazano( ukoliko se moze tako nesto tvrditi za takve studije) jest da se covjek moze kvalitetno koncetrirati na "posao" koji mu je dosta tezak izmedju 15-25 minuta( kontrolori leta se mijenjaju svakih dvadeset minuta)! pa ajmo onda skratiti nastavu na tih dvadeset i pet minuta ???
Nesi (napisa):

jako smijesna igra rijecima! dokazano( ukoliko se moze tako nesto tvrditi za takve studije) jest da se covjek moze kvalitetno koncetrirati na "posao" koji mu je dosta tezak izmedju 15-25 minuta( kontrolori leta se mijenjaju svakih dvadeset minuta)! pa ajmo onda skratiti nastavu na tih dvadeset i pet minuta ???

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 18:33 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"][quote="Nesi"]znanstveno je dokazano da ljudi NEMAJU koncentraciju preko 45 minuta... [/quote]
jako smijesna igra rijecima! dokazano( ukoliko se moze tako nesto tvrditi za takve studije) jest da se covjek moze kvalitetno koncetrirati na "posao" koji mu je dosta tezak izmedju 15-25 minuta( kontrolori leta se mijenjaju svakih dvadeset minuta)! pa ajmo onda skratiti nastavu na tih dvadeset i pet minuta ???[/quote]

mislim da ipak nas studij nije toliko naporan kao kontrola leta... :lol:

ok, bas me briga tko je sta rekao
JA NE MOGU 90 MINUTA IMATI FUL KONCENTRACIJU
MENI treba pauza
i NISAM JEDINA, samo sto se drugi ne usude progovoriti....
isto tako, NIJE dovoljno 5 minuta.... jednostavno - nije

da od malih nogu imamo 90minutne sate, MOZDA bi bilo u redu (ne kazem da bi bilo dobro, ali bi se MOZDA priviknuli)
ali NEMAMO
UVIJEK je bilo tih famoznih 45 minuta, za koje su vodjene mnoge studije, i zakljuceno je da je to optimalno za NASTAVU

i onda HOCU SVOJIH 45 MINUTA i 15 minuta PAUZE!!!!
Anonymous (napisa):
Nesi (napisa):

mislim da ipak nas studij nije toliko naporan kao kontrola leta... Laughing

ok, bas me briga tko je sta rekao
JA NE MOGU 90 MINUTA IMATI FUL KONCENTRACIJU
MENI treba pauza
i NISAM JEDINA, samo sto se drugi ne usude progovoriti....
isto tako, NIJE dovoljno 5 minuta.... jednostavno - nije

da od malih nogu imamo 90minutne sate, MOZDA bi bilo u redu (ne kazem da bi bilo dobro, ali bi se MOZDA priviknuli)
ali NEMAMO
UVIJEK je bilo tih famoznih 45 minuta, za koje su vodjene mnoge studije, i zakljuceno je da je to optimalno za NASTAVU

i onda HOCU SVOJIH 45 MINUTA i 15 minuta PAUZE!!!!

Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 18:34 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vjekovac"]Aha, joj... :oops:
Sad sam skužio. Autorica je [b]Nesi[/b].
E pa, Nesi, sve što sam rekao, specijaliziraj kao da sam se obraćao tebi - i evo ti odgovora. :lol:
Onako usput, ako ćemo iskreno, ti dolaziš na vježbe :?: :-s[/quote]

da si PROCITAO moj post, vidio bi da
1. [quote="myself"]kad sam doticnome osobno prigovorila - rezultiralo je jednim smjeskom i okretom na peti... sto da ja mislim? osim nesto tipa 'hehe, sta ce vama pauza....' [/quote]
ako se ne sjecas tog razgovora - bilo je pred sendvicarom u holu

2. NAPISALA sam da sam PRESTALA dolaziti na vjezbe upravo iz tog razloga - jer mi je naporno i ne zelim dan potratiti skupljajuci koncentraciju po putu...
vjekovac (napisa):
Aha, joj... Embarassed
Sad sam skužio. Autorica je Nesi.
E pa, Nesi, sve što sam rekao, specijaliziraj kao da sam se obraćao tebi - i evo ti odgovora. Laughing
Onako usput, ako ćemo iskreno, ti dolaziš na vježbe Question Eh?

da si PROCITAO moj post, vidio bi da
1.
myself (napisa):
kad sam doticnome osobno prigovorila - rezultiralo je jednim smjeskom i okretom na peti... sto da ja mislim? osim nesto tipa 'hehe, sta ce vama pauza....'

ako se ne sjecas tog razgovora - bilo je pred sendvicarom u holu

2. NAPISALA sam da sam PRESTALA dolaziti na vjezbe upravo iz tog razloga - jer mi je naporno i ne zelim dan potratiti skupljajuci koncentraciju po putu...

Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 18:40 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"][quote="nesi"]elementarna - koja svrha ako sam ja TEK na trecoj godini i to TEK na Forumu spoznala [b]SNAGU[/b] indukcije??!?!
[/quote]

Ma sta na trecu! Na drugu![/quote]

aj pogledaj boldanu rijec
ZNATI i RAZUMJETI indukciju NIJE isto
ja sam budala koja PRIZNA da je TEK SAD SPOZNALA tu famoznu SNAGU indukcije
dajem ruku u vatru ako u mojoj grupi svi to RAZUMIJU (evo, toleriram do 5 iznimaka)
ako nisu svi naucili pisati n iz N, ma sto god to znacilo, nesto probrljati sa n+1 i that's all folks

kako je moguce ovaj fax zavrsiti, a da ne znas upaliti komp, na smjeru racunarstvo
kako je moguce prelaziti godine da ne razumijes neprekidnost, indukciju, i jos ponesto...

gle, ti si mozda osoba koja je SAMA radila
ja volim kada mi se servira i objasni.... svoje ambicije za kopanje preusmjerim na druge teme koje me vise zanimaju.... ok?

tebi je mozda netko DRUGACIJE objasnio...
ja i dalje stojim iza toga da moja generacija generalno NE RAZUMIJE SNAGU INDUKCIJE
a ti se zgrazaj koliko hoces :roll:

:OT:
[quote="mdoko"][quote="nesi"]studentski predstavnici, reci cete?
[/quote][color=red]
Pasteta![/color][/quote]

jogurt

[quote="mdoko"]@vsego: daj stavi neki smajlic sa pastetom da ga mogu lipit na sve ove reklame koje se pojavljuju u threadovima koji u topicu ne spominju nikakve izbore.[/quote]

tragicno je kad studentima studentski izbori nisu bitni :roll:
mdoko (napisa):
nesi (napisa):

aj pogledaj boldanu rijec
ZNATI i RAZUMJETI indukciju NIJE isto
ja sam budala koja PRIZNA da je TEK SAD SPOZNALA tu famoznu SNAGU indukcije
dajem ruku u vatru ako u mojoj grupi svi to RAZUMIJU (evo, toleriram do 5 iznimaka)
ako nisu svi naucili pisati n iz N, ma sto god to znacilo, nesto probrljati sa n+1 i that's all folks

kako je moguce ovaj fax zavrsiti, a da ne znas upaliti komp, na smjeru racunarstvo
kako je moguce prelaziti godine da ne razumijes neprekidnost, indukciju, i jos ponesto...

gle, ti si mozda osoba koja je SAMA radila
ja volim kada mi se servira i objasni.... svoje ambicije za kopanje preusmjerim na druge teme koje me vise zanimaju.... ok?

tebi je mozda netko DRUGACIJE objasnio...
ja i dalje stojim iza toga da moja generacija generalno NE RAZUMIJE SNAGU INDUKCIJE
a ti se zgrazaj koliko hoces Rolling Eyes

Off-topic
mdoko (napisa):
nesi (napisa):

Pasteta!

jogurt

mdoko (napisa):

tragicno je kad studentima studentski izbori nisu bitni Rolling Eyes

Prethodni postovi:   
Ovaj forum je zaključan: ne možete postati/odgovarati/uređivati teme/postove.   Ova tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Ispiti i kolokviji (staro) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Stranica 3 / 5.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum