Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

usmeni iz analize!!!
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
kate
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 14:29 pon, 24. 1. 2005    Naslov: usmeni iz analize!!! Citirajte i odgovorite

jel nam moze netko reci kako izgleda usmeni kod profesora guljasa?? :D
jel nam moze netko reci kako izgleda usmeni kod profesora guljasa?? Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 14:30 pon, 24. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

tesko. pola padne odmah, a druga polovica ne prodje.

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 14:38 pon, 24. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]tesko. pola padne odmah, a druga polovica ne prodje.[/quote]

Ahri, please... ako misliš da je pitanje glupo, ne znači da moraš davati netočne informacije. :-p
ahri (napisa):

Ahri, please... ako misliš da je pitanje glupo, ne znači da moraš davati netočne informacije. :-p

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
-26 = 44 - 70

PostPostano: 14:54 pon, 24. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="ahri"]tesko. pola padne odmah, a druga polovica ne prodje.[/quote]

Ahri, please... ako misliš da je pitanje glupo, ne znači da moraš davati netočne informacije. :-p[/quote]

da...htio/htjela je reci da svi padaju odmah osim konacno mnogo studenata 8)
veky (napisa):
ahri (napisa):

da...htio/htjela je reci da svi padaju odmah osim konacno mnogo studenata Cool

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
BigFOot
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:31 pon, 24. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako bi netko mogao napisati kakav je usmeni kod profesora sikica, bio bi zahvalan. neki govore da ne treba znati sve dokaze za 2 i 3. je li to istina?
ako bi netko mogao napisati kakav je usmeni kod profesora sikica, bio bi zahvalan. neki govore da ne treba znati sve dokaze za 2 i 3. je li to istina?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 23:05 pon, 24. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="ahri"]tesko. pola padne odmah, a druga polovica ne prodje.[/quote]

Ahri, please... ako misliš da je pitanje glupo, ne znači da moraš davati netočne informacije. :-p[/quote]

pih... :)
ovo je pritimac interno/osobno bilo, poznam ju i ona mene, pa... :)
kad smo vec kod analize, skurih danas. no dobro, odoh oftopik. :)
veky (napisa):
ahri (napisa):

pih... :)
ovo je pritimac interno/osobno bilo, poznam ju i ona mene, pa... :)
kad smo vec kod analize, skurih danas. no dobro, odoh oftopik. :)

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 23:38 pon, 24. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="BigFOot"]ako bi netko mogao napisati kakav je usmeni kod profesora sikica, bio bi zahvalan. neki govore da ne treba znati sve dokaze za 2 i 3. je li to istina?[/quote]

Nijedan kolegij na usmenom ne zahtjeva znanje svih teorema odnosno dokaza,sve ovisi koliko visoko gađaš. :!:

Profesor Šikić(ako govorimo o Hrvoju,a vjerojatno govorimo jer on i ove godine drži predavanja iz analize) je vrlo korektna(dobroćudna,simpatična,visoka,superlativi nastavljaju niz) osoba i na njegovom usmenom bi se trebao osjećati koliko-toliko opušteno(ovisno o količini naučenoga i tvom psiho-fizičkom stanju :) ) jer kada uđeš kod njega ne pilji u tebe kao u crnog vraga već šetucka po kabinetu,gleda kroz prozor,šara po papirima,dakle radi sve kako bi odglumio da ti nisi centar svijeta već da si tu,eto,tek tako što doista pomaže u relaksiranju.(ovo je moj dojam,doprinos moje emotivne inteligencije :D )

Osnovno pravilo svakog kolegija je (naravno)znati sve teoreme što nose imena,dakle Bolzano-Weierstrass-ov teorem za nizove,te istih autora za funkcije.To je rudiment :!:
Bez toga vas dvojica ćete jedino razmijeniti riječi:
-Dobar dan!
-Doviđenja!

Nadalje bilo bi lijepo sada sa manjim teoremima,lemama,whatever isplesti cjelokupan lanac kojeg čine kopče zvane Bolzano-Weierstrass. :)

Bolzano-Weierstrassov teorem za nizove je vrlo(vrlo) frekventno pitanje jer se njime postiže (uspješno)''skeniranje'' tvoga znanja nizova,jer, kao što (vjerojatno)znaš,da bi znao uspješno interpretirati B-W za nizove,moraš se spustiti do leme(koja se dokazuje za peticu,njena indeksacija je ono što'b se rekl'o [i]ubi Bože[/i] ,hint:Mardešić u svojoj knjizi to rješava jednostavnije,pitaj Veky-ja :wink: ),zatim do teorema koji tvrdi da je svaki monoton i ograničen niz nužno konvergentan.
I onda kada se sa B-W teorema spustiš na teorem o ''monotono-ograničenim nizovima'' nema ti druge doli dokazati taj teorem,što i neće biti preteško,vjerujem...

Svakako riječima moraš potkrijepiti ono što pišeš kako bi se on uvjerio da nisi hjeroglifski-mazohist(aka [i]nabubat napamet[/i]) već uspješan math-građevinac. :D

Nizovi i neprekidnost su teme koje ne zaobilaze niti jedan usmeni,tako da tome moraš posvetiti najveću pažnju.

Tu i tamo,nekome se zalomi pa dobije pitanje iz gradiva što sekundira nizovima,primjerice traži od tebe da izvedeš formulu za neku od transcedentnih funkcija ili da izvedeš neko od svojstava logaritama.
Koliko ćeš tome pridonijeti pažnje neznam,ali time te svakako neće eliminirati.
Kad smo već tu,dobivaš cca dva pitanja,ukoliko su odgovori na oba negativni,kupiš krpice. :(

I da,supremum i infimum su značajne teme.
BigFOot (napisa):

Nijedan kolegij na usmenom ne zahtjeva znanje svih teorema odnosno dokaza,sve ovisi koliko visoko gađaš. Exclamation

Profesor Šikić(ako govorimo o Hrvoju,a vjerojatno govorimo jer on i ove godine drži predavanja iz analize) je vrlo korektna(dobroćudna,simpatična,visoka,superlativi nastavljaju niz) osoba i na njegovom usmenom bi se trebao osjećati koliko-toliko opušteno(ovisno o količini naučenoga i tvom psiho-fizičkom stanju Smile ) jer kada uđeš kod njega ne pilji u tebe kao u crnog vraga već šetucka po kabinetu,gleda kroz prozor,šara po papirima,dakle radi sve kako bi odglumio da ti nisi centar svijeta već da si tu,eto,tek tako što doista pomaže u relaksiranju.(ovo je moj dojam,doprinos moje emotivne inteligencije Very Happy )

Osnovno pravilo svakog kolegija je (naravno)znati sve teoreme što nose imena,dakle Bolzano-Weierstrass-ov teorem za nizove,te istih autora za funkcije.To je rudiment Exclamation
Bez toga vas dvojica ćete jedino razmijeniti riječi:
-Dobar dan!
-Doviđenja!

Nadalje bilo bi lijepo sada sa manjim teoremima,lemama,whatever isplesti cjelokupan lanac kojeg čine kopče zvane Bolzano-Weierstrass. Smile

Bolzano-Weierstrassov teorem za nizove je vrlo(vrlo) frekventno pitanje jer se njime postiže (uspješno)''skeniranje'' tvoga znanja nizova,jer, kao što (vjerojatno)znaš,da bi znao uspješno interpretirati B-W za nizove,moraš se spustiti do leme(koja se dokazuje za peticu,njena indeksacija je ono što'b se rekl'o ubi Bože ,hint:Mardešić u svojoj knjizi to rješava jednostavnije,pitaj Veky-ja Wink ),zatim do teorema koji tvrdi da je svaki monoton i ograničen niz nužno konvergentan.
I onda kada se sa B-W teorema spustiš na teorem o ''monotono-ograničenim nizovima'' nema ti druge doli dokazati taj teorem,što i neće biti preteško,vjerujem...

Svakako riječima moraš potkrijepiti ono što pišeš kako bi se on uvjerio da nisi hjeroglifski-mazohist(aka nabubat napamet) već uspješan math-građevinac. Very Happy

Nizovi i neprekidnost su teme koje ne zaobilaze niti jedan usmeni,tako da tome moraš posvetiti najveću pažnju.

Tu i tamo,nekome se zalomi pa dobije pitanje iz gradiva što sekundira nizovima,primjerice traži od tebe da izvedeš formulu za neku od transcedentnih funkcija ili da izvedeš neko od svojstava logaritama.
Koliko ćeš tome pridonijeti pažnje neznam,ali time te svakako neće eliminirati.
Kad smo već tu,dobivaš cca dva pitanja,ukoliko su odgovori na oba negativni,kupiš krpice. Sad

I da,supremum i infimum su značajne teme.

NiVes
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 0:42 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Oba dva profesora su SUPER, to kazu svi koji prođu(kad tad :twisted: ). Nije bitno kako izgleda usmeni kod profesora (to je za svakog drugacije :roll: ), vaznije je kako vi izgledate, pritom mislim na kolicinu znanja s kojim dolazite na usmeni. Zato bi bilo bolje da se uhvatite ucenja nego ispitivanja kakav je koji profesor!!!!!
Oba dva profesora su SUPER, to kazu svi koji prođu(kad tad Twisted Evil ). Nije bitno kako izgleda usmeni kod profesora (to je za svakog drugacije Rolling Eyes ), vaznije je kako vi izgledate, pritom mislim na kolicinu znanja s kojim dolazite na usmeni. Zato bi bilo bolje da se uhvatite ucenja nego ispitivanja kakav je koji profesor!!!!!

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 0:45 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]
Bolzano-Weierstrassov teorem za nizove je vrlo(vrlo) frekventno pitanje jer se njime postiže (uspješno)''skeniranje'' tvoga znanja nizova,jer, kao što (vjerojatno)znaš,da bi znao uspješno interpretirati B-W za nizove,moraš se spustiti do leme(koja se dokazuje za peticu,njena indeksacija je ono što'b se rekl'o [i]ubi Bože[/i] ,hint:Mardešić u svojoj knjizi to rješava jednostavnije,pitaj Veky-ja :wink: ),zatim do teorema koji tvrdi da je svaki monoton i ograničen niz nužno konvergentan.
I onda kada se sa B-W teorema spustiš na teorem o ''monotono-ograničenim nizovima'' nema ti druge doli dokazati taj teorem,što i neće biti preteško,vjerujem...[/quote]

to nije Bolzano-Weinstrassov teorem vec samo Weinstrassov teorem. B-W teorem se tice funkcija a ne nizova.
Vincent Van Ear (napisa):

Bolzano-Weierstrassov teorem za nizove je vrlo(vrlo) frekventno pitanje jer se njime postiže (uspješno)''skeniranje'' tvoga znanja nizova,jer, kao što (vjerojatno)znaš,da bi znao uspješno interpretirati B-W za nizove,moraš se spustiti do leme(koja se dokazuje za peticu,njena indeksacija je ono što'b se rekl'o ubi Bože ,hint:Mardešić u svojoj knjizi to rješava jednostavnije,pitaj Veky-ja Wink ),zatim do teorema koji tvrdi da je svaki monoton i ograničen niz nužno konvergentan.

to nije Bolzano-Weinstrassov teorem vec samo Weinstrassov teorem. B-W teorem se tice funkcija a ne nizova.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 4:49 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Weinstrass? Ajoj...
Weinstrass? Ajoj...

[Vrh]
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 9:19 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"][quote="Vincent Van Ear"]
I onda kada se sa B-W teorema spustiš na teorem o ''monotono-ograničenim nizovima'' nema ti druge doli dokazati taj teorem,što i neće biti preteško,vjerujem...[/quote]

to nije Bolzano-Weinstrassov teorem vec samo Weinstrassov teorem. B-W teorem se tice funkcija a ne nizova.[/quote]

Prelistao sam svoja prošlogodišnja predavanja i kod mene su gospoda Bolzano i Weierstrass još uvijek u duetu prišiveni nazivima (oba)teorema :!:
Možebitno da je tvoj predavač izuzeo Bolzana ili moj prišio istoga. :wink:

[quote]Oba dva profesora su SUPER, to kazu svi koji prođu(kad tad ). Nije bitno kako izgleda usmeni kod profesora (to je za svakog drugacije ), vaznije je kako vi izgledate, pritom mislim na kolicinu znanja s kojim dolazite na usmeni. Zato bi bilo bolje da se uhvatite ucenja nego ispitivanja kakav je koji profesor!!!!![/quote]

Prije ulaska u Abattoir :twisted: ,dobro je znati tko je glavni mesar. :D
HijenA (napisa):
Vincent Van Ear (napisa):

Prelistao sam svoja prošlogodišnja predavanja i kod mene su gospoda Bolzano i Weierstrass još uvijek u duetu prišiveni nazivima (oba)teorema Exclamation
Možebitno da je tvoj predavač izuzeo Bolzana ili moj prišio istoga. Wink

Citat:
Oba dva profesora su SUPER, to kazu svi koji prođu(kad tad ). Nije bitno kako izgleda usmeni kod profesora (to je za svakog drugacije ), vaznije je kako vi izgledate, pritom mislim na kolicinu znanja s kojim dolazite na usmeni. Zato bi bilo bolje da se uhvatite ucenja nego ispitivanja kakav je koji profesor!!!!!

Prije ulaska u Abattoir Twisted Evil ,dobro je znati tko je glavni mesar. Very Happy

Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 18:34 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zasto bi se inace naglasavalo da je jedan za nizove a drugi za funkcije da se oba ne zovu Bolzano-Wei[b]er[/b]strassov?
Zasto bi se inace naglasavalo da je jedan za nizove a drugi za funkcije da se oba ne zovu Bolzano-Weierstrassov?

HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 11:45 sri, 26. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Grga"]Zasto bi se inace naglasavalo da je jedan za nizove a drugi za funkcije da se oba ne zovu Bolzano-Wei[b]er[/b]strassov?[/quote]

mozda je prof. guljas to slucajno izostavio.
evo iz mojih zabiljeski:

Weierstrassov teorem:
Svaki monoton i ogranicen niz ima [b]barem 1[/b] konvergentan podniz.

Bolzano-Weierstrassov teorem:
f:[a,b] -> |R, a<b, a,b € |R
Funkcija je neprekidna na intervalu ako je restrikcija neprekidne funkcije na malo vecem intervalu.

B-W teorem -> pravi teorem:
Neka je f:[a,b] -> |R neprekidna na [a,b]. Tada je slika od f takodjer segment.

B-W teorem (drugim rijecima):
Pretpostavka je ista.
Tada je f ogranicena na [a,b], f ima minimum i maximum na [a,b]. Za svaku tocku C € [m,M] postoji tocka c € [a,b] tako da je C=f(c).

R(f)=[m,M], m=min f (na [a,b]), M=max f(na [a,b])

tako ja imam zapisano u biljeznici. ako negdje fulah, ljudi ce ispravit.
Grga (napisa):
Zasto bi se inace naglasavalo da je jedan za nizove a drugi za funkcije da se oba ne zovu Bolzano-Weierstrassov?

mozda je prof. guljas to slucajno izostavio.
evo iz mojih zabiljeski:

Weierstrassov teorem:
Svaki monoton i ogranicen niz ima barem 1 konvergentan podniz.

f:[a,b] → |R, a<b, a,b € |R
Funkcija je neprekidna na intervalu ako je restrikcija neprekidne funkcije na malo vecem intervalu.

B-W teorem → pravi teorem:
Neka je f:[a,b] → |R neprekidna na [a,b]. Tada je slika od f takodjer segment.

B-W teorem (drugim rijecima):
Pretpostavka je ista.
Tada je f ogranicena na [a,b], f ima minimum i maximum na [a,b]. Za svaku tocku C € [m,M] postoji tocka c € [a,b] tako da je C=f(c).

R(f)=[m,M], m=min f (na [a,b]), M=max f(na [a,b])

tako ja imam zapisano u biljeznici. ako negdje fulah, ljudi ce ispravit.

[Vrh]
@#
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 18:22 sri, 26. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]Bolzano-Weierstrassov teorem:
Funkcija je neprekidna na intervalu ako je restrikcija neprekidne funkcije na malo vecem intervalu.[/quote]

To sigurno nije B-W teorem. Nije nikakav teorem (u kontekstu MA1). To je vjerojatno definicija što znači da je funkcija neprekidna na segmentu -> neprekidna je ako postoji nadskup tog segmenta koji je otvoreni interval, i neprekidna funkcija na njemu (znamo što je neprekidna funkcija na otvorenom intervalu) čija je ova početna funkcija restrikcija.
HijenA (napisa):

To sigurno nije B-W teorem. Nije nikakav teorem (u kontekstu MA1). To je vjerojatno definicija što znači da je funkcija neprekidna na segmentu → neprekidna je ako postoji nadskup tog segmenta koji je otvoreni interval, i neprekidna funkcija na njemu (znamo što je neprekidna funkcija na otvorenom intervalu) čija je ova početna funkcija restrikcija.

HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 14:12 čet, 27. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="@#"][quote="HijenA"]Bolzano-Weierstrassov teorem:
Funkcija je neprekidna na intervalu ako je restrikcija neprekidne funkcije na malo vecem intervalu.[/quote]

To sigurno nije B-W teorem. Nije nikakav teorem (u kontekstu MA1). To je vjerojatno definicija što znači da je funkcija neprekidna na segmentu -> neprekidna je ako postoji nadskup tog segmenta koji je otvoreni interval, i neprekidna funkcija na njemu (znamo što je neprekidna funkcija na otvorenom intervalu) čija je ova početna funkcija restrikcija.[/quote]

ne bi znao sto onda ovo predstavlja. ja sam to prepisao iz svoje biljeznice, a to u mojoj biljeznici nosi ime B-W teorem (jedan od, ima vise interpretacija).
@# (napisa):
HijenA (napisa):

To sigurno nije B-W teorem. Nije nikakav teorem (u kontekstu MA1). To je vjerojatno definicija što znači da je funkcija neprekidna na segmentu → neprekidna je ako postoji nadskup tog segmenta koji je otvoreni interval, i neprekidna funkcija na njemu (znamo što je neprekidna funkcija na otvorenom intervalu) čija je ova početna funkcija restrikcija.

ne bi znao sto onda ovo predstavlja. ja sam to prepisao iz svoje biljeznice, a to u mojoj biljeznici nosi ime B-W teorem (jedan od, ima vise interpretacija).

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 8:11 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"][quote="@#"][quote="HijenA"]Bolzano-Weierstrassov teorem:

To sigurno nije B-W teorem. Nije nikakav teorem (u kontekstu MA1). To je vjerojatno definicija što znači da je funkcija neprekidna na segmentu -> neprekidna je ako postoji nadskup tog segmenta koji je otvoreni interval, i neprekidna funkcija na njemu (znamo što je neprekidna funkcija na otvorenom intervalu) čija je ova početna funkcija restrikcija.[/quote]

ne bi znao sto onda ovo predstavlja. ja sam to prepisao iz svoje biljeznice, a to u mojoj biljeznici nosi ime B-W teorem (jedan od, ima vise interpretacija).[/quote]

Onda si krivo napisao u bilježnicu (ne bi ti bilo prvi put). To je vjerojatno rečeno kao napomena prije izreke teorema, da bi se znalo što u izreci znači "funkcija je neprekidna na segmentu [a,b] ".
HijenA (napisa):
@# (napisa):
HijenA (napisa):

Onda si krivo napisao u bilježnicu (ne bi ti bilo prvi put). To je vjerojatno rečeno kao napomena prije izreke teorema, da bi se znalo što u izreci znači "funkcija je neprekidna na segmentu [a,b] ".

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 14:19 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="HijenA"][quote="@#"][quote="HijenA"]Bolzano-Weierstrassov teorem:

ne bi znao sto onda ovo predstavlja. ja sam to prepisao iz svoje biljeznice, a to u mojoj biljeznici nosi ime B-W teorem (jedan od, ima vise interpretacija).[/quote]

Onda si krivo napisao u bilježnicu (ne bi ti bilo prvi put). To je vjerojatno rečeno kao napomena prije izreke teorema, da bi se znalo što u izreci znači "funkcija je neprekidna na segmentu [a,b] ".[/quote]

dobro...vjerojatno i jest krivo prepisano. ali to ne mijenja moju pocetnu izjavu. ne postoji B-W teorem za nizove. taj teorem se zove Weierstrassov teorem (valjda sam dobro spellovo ;) ).
veky (napisa):
HijenA (napisa):
@# (napisa):
HijenA (napisa):

dobro...vjerojatno i jest krivo prepisano. ali to ne mijenja moju pocetnu izjavu. ne postoji B-W teorem za nizove. taj teorem se zove Weierstrassov teorem (valjda sam dobro spellovo Wink ).

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:50 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]ne postoji B-W teorem za nizove. taj teorem se zove Weierstrassov teorem (valjda sam dobro spellovo ;) ).[/quote]

Ha sad... kako se službeno zove, i to je dobro pitanje. Poznati su primjeri Cauchy-Schvartz-Bunjakovskijeve nejednakosti koju je vjerojatno prvo dokazao netko četvrti, Cantor-Schröder-Bernsteinovog teorema koji bi zapravo trebao nositi još nekih 5-6 imena uz sebe, i tako. :-)

Ukratko, taksonomija nije matematika. To je uglavnom povijest, a povijest je prilično neegzaktna, bar u današnjem pogledu na svijet.
Vjerojatno je stvar u tome da se gorespomenuti (teorem za nizove) koristi kao lema u dokazu B-W teorema za funkcije, pa ga je netko nazvao istim imenima... povijesno opravdano ili neopravdano, pitanje je hoćemo li ikada znati. :-|
HijenA (napisa):
ne postoji B-W teorem za nizove. taj teorem se zove Weierstrassov teorem (valjda sam dobro spellovo Wink ).

Ha sad... kako se službeno zove, i to je dobro pitanje. Poznati su primjeri Cauchy-Schvartz-Bunjakovskijeve nejednakosti koju je vjerojatno prvo dokazao netko četvrti, Cantor-Schröder-Bernsteinovog teorema koji bi zapravo trebao nositi još nekih 5-6 imena uz sebe, i tako. Smile

Ukratko, taksonomija nije matematika. To je uglavnom povijest, a povijest je prilično neegzaktna, bar u današnjem pogledu na svijet.
Vjerojatno je stvar u tome da se gorespomenuti (teorem za nizove) koristi kao lema u dokazu B-W teorema za funkcije, pa ga je netko nazvao istim imenima... povijesno opravdano ili neopravdano, pitanje je hoćemo li ikada znati. Neutral

[Vrh]
Meri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
10 = 12 - 2

PostPostano: 22:00 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eto, nakon jednog novog iskustva na PRVOM usmenom, želim samo svojim kolegama koji sutra imaju usmeni kod prof.H.Šikića poželjeti puno znanja, smirenja i nek se samo opuste :D i bit će vam puno lakše; i sve je super i sve je za prolaz......
btw: prof.Šikić je, analizirajući po mom iskustvu, baš "kejo" (o.k.) na usmenom; maksimalno se trudi biti korektan, pomaže ak se gdje zašteka i sam nek takav ostane :)
Ljudi, SRETNO :wink: i sam laganini.....
Eto, nakon jednog novog iskustva na PRVOM usmenom, želim samo svojim kolegama koji sutra imaju usmeni kod prof.H.Šikića poželjeti puno znanja, smirenja i nek se samo opuste Very Happy i bit će vam puno lakše; i sve je super i sve je za prolaz......
btw: prof.Šikić je, analizirajući po mom iskustvu, baš "kejo" (o.k.) na usmenom; maksimalno se trudi biti korektan, pomaže ak se gdje zašteka i sam nek takav ostane Smile
Ljudi, SRETNO Wink i sam laganini.....

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum