Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak s vježbi

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Euklidski prostori
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 1:17 ned, 6. 2. 2005    Naslov: zadatak s vježbi Citirajte i odgovorite

Kako glasi jedn. ravnine u E3 koja sadrži točke E3, T=(3,0,0) i sa ravninom x-y zatvara kut od 60°.
U rjesenju zadatka se pretpostavi da je //n//=1 (n=normala traženog pravca) i kaže se da je normala ravnine x-y =(0,0,1).
Može li mi netko objasniti kako se dodje do tih normala?[/list][/u]
Kako glasi jedn. ravnine u E3 koja sadrži točke E3, T=(3,0,0) i sa ravninom x-y zatvara kut od 60°.
U rjesenju zadatka se pretpostavi da je //n//=1 (n=normala traženog pravca) i kaže se da je normala ravnine x-y =(0,0,1).
Može li mi netko objasniti kako se dodje do tih normala?[/list][/u]

[Vrh]
Gost

PostPostano: 2:32 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nesto u formulaciji zadatka nije dobro. Za ravninu Ax+By+Cz+D=0 vektor normale je (A,B,C), a za normiranje treba podijeliti s normom tog vektora. Zato je vektor normale zadane ravnine jednak (1,-1,0), a s vektorom normale trazene ravnine treba zatvarati kut od 60o tako d aje skalarni produkt s jedne strane jednak A-B, a s druge sqrt(2)/2 ako uzmemo da je trazena ravnina Ax+By+Cz+D =0 i da je vektor normale jedinicni. Tu jednadzbu mora ispunjavati svaka tocka ravnine, dakle i (3,0,0) pa je 3A+D = 0 i jos je A^2+B^2+C^2 = 1. Nije mi jasan jos jedan podatak o trazenoj ravnini, sto jos sadrzi (ono "tocke E3")?
Nesto u formulaciji zadatka nije dobro. Za ravninu Ax+By+Cz+D=0 vektor normale je (A,B,C), a za normiranje treba podijeliti s normom tog vektora. Zato je vektor normale zadane ravnine jednak (1,-1,0), a s vektorom normale trazene ravnine treba zatvarati kut od 60o tako d aje skalarni produkt s jedne strane jednak A-B, a s druge sqrt(2)/2 ako uzmemo da je trazena ravnina Ax+By+Cz+D =0 i da je vektor normale jedinicni. Tu jednadzbu mora ispunjavati svaka tocka ravnine, dakle i (3,0,0) pa je 3A+D = 0 i jos je A^2+B^2+C^2 = 1. Nije mi jasan jos jedan podatak o trazenoj ravnini, sto jos sadrzi (ono "tocke E3")?

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
33 = 43 - 10

PostPostano: 1:29 pon, 7. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Zato je vektor normale zadane ravnine jednak (1,-1,0)...[/quote]
Ne... ne... ne... Ne x-y=nešto. Nego xy-ravnina.
To je ravnina u kojoj su x i y koordinate točaka bilo kakve (OK, realne), a treća, z koordinata je jednaka nuli. Dakle, jednadžba te ravnine je z=0.
Dalje zaključujte sami.
[quote="Anonymous"]Nije mi jasan jos jedan podatak o trazenoj ravnini, sto jos sadrzi (ono "tocke E3")?[/quote]
[latex]E_3=(0,0,1)[/latex]
Mea
Anonymous (napisa):
Zato je vektor normale zadane ravnine jednak (1,-1,0)...

Ne... ne... ne... Ne x-y=nešto. Nego xy-ravnina.
To je ravnina u kojoj su x i y koordinate točaka bilo kakve (OK, realne), a treća, z koordinata je jednaka nuli. Dakle, jednadžba te ravnine je z=0.
Dalje zaključujte sami.
Anonymous (napisa):
Nije mi jasan jos jedan podatak o trazenoj ravnini, sto jos sadrzi (ono "tocke E3")?

Mea

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 17:50 ned, 13. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zanima me, zasto mozemo pretpostaviti da je norma vektora normale jednaka 1 (trazene ravnine).
Zanima me, zasto mozemo pretpostaviti da je norma vektora normale jednaka 1 (trazene ravnine).

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
33 = 43 - 10

PostPostano: 22:05 ned, 13. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Zanima me, zasto mozemo pretpostaviti da je norma vektora normale jednaka 1 (trazene ravnine).[/quote]
Zato što je svaki vektor (osim nulvektora) koji je okomit na ravninu (ovdje govorimo o 2-ravnini u E^3) vektor normale te ravnine. Zato što jednadžbu ravnine (pretpostavljam da iz jednadžbe znate pročitati vektor normale) možemo pomnožiti realnim brojem (različitim od nule) i opet ćemo imati jednadžbu iste te ravnine.
Anonymous (napisa):

Zato što je svaki vektor (osim nulvektora) koji je okomit na ravninu (ovdje govorimo o 2-ravnini u E^3) vektor normale te ravnine. Zato što jednadžbu ravnine (pretpostavljam da iz jednadžbe znate pročitati vektor normale) možemo pomnožiti realnim brojem (različitim od nule) i opet ćemo imati jednadžbu iste te ravnine.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Euklidski prostori Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum