Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

provjera za anihilator
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 0:22 ned, 6. 2. 2005    Naslov: provjera za anihilator Citirajte i odgovorite

U prostoru R4 zadan je skup vektora M={(2,-1,1,1), (-1,0,-2,3), (7,-3,5,0)}. Nadite bazu za anihilator Mo od M i nadopunite je do baze za dualni prosotr od R4.
Ja sam postavio zadatak ovako.
Prvo sam dopunio bazu sa vektorom (1,0,0,0) i onda sam
2alfa1-alfa2+7alfa3+alfa4=x1
-alfa1-3alfa3=x2
alfa1-2alfa2+5alfa3=x3
alfa1+3alfa2=x4
mene samo zanima da li sam dobro postavio zadatak?? nista drugo!
U prostoru R4 zadan je skup vektora M={(2,-1,1,1), (-1,0,-2,3), (7,-3,5,0)}. Nadite bazu za anihilator Mo od M i nadopunite je do baze za dualni prosotr od R4.
-alfa1-3alfa3=x2
alfa1-2alfa2+5alfa3=x3
alfa1+3alfa2=x4

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
24 = 29 - 5

PostPostano: 1:42 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

joj, nisam skuzio da nisam logan kad sam dao ovaj topic, sorry, people!
joj, nisam skuzio da nisam logan kad sam dao ovaj topic, sorry, people!

Gost

PostPostano: 2:16 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovako kako si napisao tesko je razabrati sto namjeravas izracunati, jer uopce nisi naznacio kakvu imas ideju, a svakako se iz toga ne vidi nista o anihilatoru, zar ne?
Ovako kako si napisao tesko je razabrati sto namjeravas izracunati, jer uopce nisi naznacio kakvu imas ideju, a svakako se iz toga ne vidi nista o anihilatoru, zar ne?

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 2:18 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Re: provjera za anihilator Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]U prostoru R4 zadan je skup vektora M={(2,-1,1,1), (-1,0,-2,3), (7,-3,5,0)}. Nadite bazu za anihilator Mo od M i nadopunite je do baze za dualni prosotr od R4.
-alfa1-3alfa3=x2
alfa1-2alfa2+5alfa3=x3
alfa1+3alfa2=x4
mene samo zanima da li sam dobro postavio zadatak?? nista drugo![/quote]
pa ideja mi je da dobijem alfa1,2,3,4, tada njih definiram kao f1(x1,x2,x3,x4) do f4, gdje ce f3 i f4 biti baze za anihilator, kuzis?
Anonymous (napisa):
-alfa1-3alfa3=x2
alfa1-2alfa2+5alfa3=x3
alfa1+3alfa2=x4

pa ideja mi je da dobijem alfa1,2,3,4, tada njih definiram kao f1(x1,x2,x3,x4) do f4, gdje ce f3 i f4 biti baze za anihilator, kuzis?

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 3:00 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Re: provjera za anihilator Citirajte i odgovorite

Nije mi jasno zašto ljudi kompliciraju s tim anihilatorima preko dualnih baza... stvar je vrlo jednostavna: ako hoćemo anihilator od M:={(2,-1,1,1),(-1,0,-2,3),(7,-3,5,0)}, pogledajmo tipični funkcional koji poništava sva ta tri vektora. Ako je on zadan djelovanjem na bazi f(ei)=ai , imamo 2a1-a2+a3+a4=-a1-2a3+3a4=7a1-3a2+5a3=0 . Dobije se
a4=t , a3=s , a2=7t-3s , a1=3t-2s ; odnosno (a1..4)=t(3,7,0,1)-s(2,3,-1,0) . Dakle tipični element od M^0 je linearna kombinacija od f1 i f2 , gdje su f1(x1..4)=3x1+7x2+x4 & f2(x1..4)=2x1+3x2-x3 -- so, {f1,f2} je sustav izvodnicâ za M^0 . f1 i f2 su očito nezavisni (neproporcionalni), pa je to baza. Za nadopuniti je do baze za (|R^4)^dual , prilično je lako vidjeti da možemo dodati e3* i e4* da dobijemo sustav izvodnicâ, a znamo da je dimenzija 4 .
HTH,
Nije mi jasno zašto ljudi kompliciraju s tim anihilatorima preko dualnih baza... stvar je vrlo jednostavna: ako hoćemo anihilator od M:={(2,-1,1,1),(-1,0,-2,3),(7,-3,5,0)}, pogledajmo tipični funkcional koji poništava sva ta tri vektora. Ako je on zadan djelovanjem na bazi f(ei)=ai , imamo 2a1-a2+a3+a4=-a1-2a3+3a4=7a1-3a2+5a3=0 . Dobije se
a4=t , a3=s , a2=7t-3s , a1=3t-2s ; odnosno (a1..4)=t(3,7,0,1)-s(2,3,-1,0) . Dakle tipični element od M^0 je linearna kombinacija od f1 i f2 , gdje su f1(x1..4)=3x1+7x2+x4 & f2(x1..4)=2x1+3x2-x3 -- so, {f1,f2} je sustav izvodnicâ za M^0 . f1 i f2 su očito nezavisni (neproporcionalni), pa je to baza. Za nadopuniti je do baze za (|R^4)^dual , prilično je lako vidjeti da možemo dodati e3* i e4* da dobijemo sustav izvodnicâ, a znamo da je dimenzija 4 .
HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 3:35 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da. s tim sto je i ovdje, kao i na prethodnom slicnom zadatku (bio je prostor matrica reda 2), rjesavatelj propustio uociti da mu je skup M linearno zavisan pa da dopunu do baze nece uspjeti izvesti samo s jednim vektorom...
Da. s tim sto je i ovdje, kao i na prethodnom slicnom zadatku (bio je prostor matrica reda 2), rjesavatelj propustio uociti da mu je skup M linearno zavisan pa da dopunu do baze nece uspjeti izvesti samo s jednim vektorom...

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 4:04 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Da. s tim sto je i ovdje, kao i na prethodnom slicnom zadatku (bio je prostor matrica reda 2), rjesavatelj propustio uociti da mu je skup M linearno zavisan pa da dopunu do baze nece uspjeti izvesti samo s jednim vektorom...[/quote]
cek malo, kako to uocim da mi je skup linearno zavisan?
Anonymous (napisa):

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 5:45 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]cek malo, kako to uocim da mi je skup linearno zavisan?[/quote]

Aargh.

Ako baš želiš znati je li nezavisan, postoji metoda provjere koju zasigurno znaš.
No to uopće nije bitno za gornju metodu... samo rješavanje sustava će ti dati 2 parametra u sustavu 3x4 , što naravno znači da je skup zavisan, ali opća metoda je ista.
filipnet (napisa):

Aargh.

Ako baš želiš znati je li nezavisan, postoji metoda provjere koju zasigurno znaš.
No to uopće nije bitno za gornju metodu... samo rješavanje sustava će ti dati 2 parametra u sustavu 3x4 , što naravno znači da je skup zavisan, ali opća metoda je ista.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 12:06 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

filipnet:

Ako primjenjujes metodu dopunjavanja do baze (i zatim na dualnu bazu), moras biti nacistu je li skup koji dopunjavas uopce linearno nezavisan. veky ti pokazuje i drugu metodu, super, ali bez obzira na to, za metodu s nadopunjavanjem trebas tocno znati s cim baratas i kako, ne? Kao i kod bilo kojeg drugog postupka u kojem se skup vektora nadopunjava do baze, a ima ih dosta...
filipnet:

Ako primjenjujes metodu dopunjavanja do baze (i zatim na dualnu bazu), moras biti nacistu je li skup koji dopunjavas uopce linearno nezavisan. veky ti pokazuje i drugu metodu, super, ali bez obzira na to, za metodu s nadopunjavanjem trebas tocno znati s cim baratas i kako, ne? Kao i kod bilo kojeg drugog postupka u kojem se skup vektora nadopunjava do baze, a ima ih dosta...

[Vrh]
disano357
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:20 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Re: provjera za anihilator Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]Dobije se
a4=t , a3=s , a2=7t-3s , a1=3t-2s ; odnosno (a1..4)=t(3,7,0,1)-s(2,3,-1,0) . [/quote]
a odkud nam a4 i a3? to proizvoljno izaberemo?
veky (napisa):
Dobije se
a4=t , a3=s , a2=7t-3s , a1=3t-2s ; odnosno (a1..4)=t(3,7,0,1)-s(2,3,-1,0) .

a odkud nam a4 i a3? to proizvoljno izaberemo?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 20:30 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

To su slobodni parametri, a ima ih 2 jer je to razlika broja nepozannica (4) i ranga matrice sustava (2); to spada u rjesavanje sustava linearnih jednadzbi.
To su slobodni parametri, a ima ih 2 jer je to razlika broja nepozannica (4) i ranga matrice sustava (2); to spada u rjesavanje sustava linearnih jednadzbi.

[Vrh]
disano357
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 21:00 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

i onda (3,7,0,1) i (2,3,-1,0) cine bazu za anihilator? i gotov zadatak, zar ne?
i onda (3,7,0,1) i (2,3,-1,0) cine bazu za anihilator? i gotov zadatak, zar ne?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:09 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pazi, nije bas sasvim tako, odnosno ovisno da li to "procitas" kako treba; procitaj jos jednom vekyjev post u kojem je tocno napisano kako su funkcionali f1 i f2, koji cine bazu anihilatora, izrazeni pomocu ove dvije cetvorke
Pazi, nije bas sasvim tako, odnosno ovisno da li to "procitas" kako treba; procitaj jos jednom vekyjev post u kojem je tocno napisano kako su funkcionali f1 i f2, koji cine bazu anihilatora, izrazeni pomocu ove dvije cetvorke

[Vrh]
disano357
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 21:29 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Pazi, nije bas sasvim tako, odnosno ovisno da li to "procitas" kako treba; procitaj jos jednom vekyjev post u kojem je tocno napisano kako su funkcionali f1 i f2, koji cine bazu anihilatora, izrazeni pomocu ove dvije cetvorke[/quote]
znaci jos trebamo nadopuniti sa dva vektora npr (1,0,0,0) i (0,1,0,0) i onda kako je filipnet na pocetku poceo rjesavat zadatak dobimo anihilator, zar ne?
Anonymous (napisa):

znaci jos trebamo nadopuniti sa dva vektora npr (1,0,0,0) i (0,1,0,0) i onda kako je filipnet na pocetku poceo rjesavat zadatak dobimo anihilator, zar ne?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:45 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne treba. Evo da ti istaknem iz vekyjevog rjesenja:

Dakle tipični element od M^0 je linearna kombinacija od f1 i f2 , gdje su f1(x1..4)=3x1+7x2+x4 & f2(x1..4)=2x1+3x2-x3 -- so, {f1,f2} je sustav izvodnicâ za M^0 . f1 i f2 su očito nezavisni (neproporcionalni), pa je to baza.

Dakle, bazu cine lin.funkcionali f1 i f2 koji na opcem vektoru (x1,x2,x3,x4) djeluju tocno kao sto gore pise. (To dobro uoci kako izgleda). Nista ne treba dopunjavati, to je baza za M0, a dala bi se nadopuniti do baze cijelog V* (dualnog prostora od R4, u ovom slucaju).
Ne treba. Evo da ti istaknem iz vekyjevog rjesenja:

Dakle tipični element od M^0 je linearna kombinacija od f1 i f2 , gdje su f1(x1..4)=3x1+7x2+x4 & f2(x1..4)=2x1+3x2-x3 -- so, {f1,f2} je sustav izvodnicâ za M^0 . f1 i f2 su očito nezavisni (neproporcionalni), pa je to baza.

Dakle, bazu cine lin.funkcionali f1 i f2 koji na opcem vektoru (x1,x2,x3,x4) djeluju tocno kao sto gore pise. (To dobro uoci kako izgleda). Nista ne treba dopunjavati, to je baza za M0, a dala bi se nadopuniti do baze cijelog V* (dualnog prostora od R4, u ovom slucaju).

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 21:54 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="disano357"][quote="Anonymous"]Pazi, nije bas sasvim tako, odnosno ovisno da li to "procitas" kako treba; procitaj jos jednom vekyjev post u kojem je tocno napisano kako su funkcionali f1 i f2, koji cine bazu anihilatora, izrazeni pomocu ove dvije cetvorke[/quote]
znaci jos trebamo nadopuniti sa dva vektora npr (1,0,0,0) i (0,1,0,0) i onda kako je filipnet na pocetku poceo rjesavat zadatak dobimo anihilator, zar ne?[/quote]

Hmm... ovo je česta greška, i zapravo nije računska, već konceptualna (no kako kolokviji postaju sve prisutniji kao metoda polaganja ispita, konceptualnim greškama trebat će pridavati sve više pažnje) . Vektori su jedna vrsta životinje, funkcionali druga. Jezikom matrica, vektori su stupci -- funkcionali su reci. U _unitarnim_ prostorima vrijedi Rieszov teorem reprezentacije (svaki funkcional je zapravo skalarno množenje s jedinstvenim vektorom, i to inducira izomorfizam između V i V^dual ), pa se recimo f1 stvarno može identificirati s vektorom (3,7,0,1) ili nečim takvim. No u općenitim linearnim prostorima treba paziti na tu distinkciju. Preporučujem pogledati http://mathelp.blogspot.com/2004/12/baza-linearna-ljuska-potprostor.html , blogpost koji pokušava objasniti "o čemu se u toj linearnoj zapravo radi". :-) Druga polovica posta bavi se linearnim funkcionalima i linearnom dualnošću.

Možda bi se isplatilo uvesti novu oznaku za funkcionale, npr (po uzoru na matrične retke) f1=[3,7,0,1] . Ili " (3,7,0,1)* " (ova prva oznaka mi se više sviđa, ali treba paziti na koliziju s linearnim ljuskama). Bar na prostorima koji imaju kanonsku bazu, poput |R^4 . Tad bi se stvarno mogle pisati stvari poput [color=violet]" {[3,7,0,1],[2,3,-1,0]} je sustav izvodnica za anihilator od M , njegovi elementi su linearno nezavisni, pa je baza. Da dopunimo do baze za čitav dual od |R^4 , možemo dodati još npr. e3*=[0,0,1,0] i e4*=[0,0,0,1] "[/color], uz samo minimalnu konceptualnu distinkciju između te dvije vrste životinja -- ako je to ono što se želi. No zapravo treba biti svjestan da nam je [0,1,0,-3] samo oznaka za funkcional na |R^4 koji vektoru (x1,x2,x3,x4) pridružuje skalar x2-3x4 .

HTC,
disano357 (napisa):
Anonymous (napisa):

Hmm... ovo je česta greška, i zapravo nije računska, već konceptualna (no kako kolokviji postaju sve prisutniji kao metoda polaganja ispita, konceptualnim greškama trebat će pridavati sve više pažnje) . Vektori su jedna vrsta životinje, funkcionali druga. Jezikom matrica, vektori su stupci – funkcionali su reci. U _unitarnim_ prostorima vrijedi Rieszov teorem reprezentacije (svaki funkcional je zapravo skalarno množenje s jedinstvenim vektorom, i to inducira izomorfizam između V i V^dual ), pa se recimo f1 stvarno može identificirati s vektorom (3,7,0,1) ili nečim takvim. No u općenitim linearnim prostorima treba paziti na tu distinkciju. Preporučujem pogledati http://mathelp.blogspot.com/2004/12/baza-linearna-ljuska-potprostor.html , blogpost koji pokušava objasniti "o čemu se u toj linearnoj zapravo radi". Smile Druga polovica posta bavi se linearnim funkcionalima i linearnom dualnošću.

Možda bi se isplatilo uvesti novu oznaku za funkcionale, npr (po uzoru na matrične retke) f1=[3,7,0,1] . Ili " (3,7,0,1)* " (ova prva oznaka mi se više sviđa, ali treba paziti na koliziju s linearnim ljuskama). Bar na prostorima koji imaju kanonsku bazu, poput |R^4 . Tad bi se stvarno mogle pisati stvari poput " {[3,7,0,1],[2,3,-1,0]} je sustav izvodnica za anihilator od M , njegovi elementi su linearno nezavisni, pa je baza. Da dopunimo do baze za čitav dual od |R^4 , možemo dodati još npr. e3*=[0,0,1,0] i e4*=[0,0,0,1] ", uz samo minimalnu konceptualnu distinkciju između te dvije vrste životinja – ako je to ono što se želi. No zapravo treba biti svjestan da nam je [0,1,0,-3] samo oznaka za funkcional na |R^4 koji vektoru (x1,x2,x3,x4) pridružuje skalar x2-3x4 .

HTC,

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 22:07 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Da. s tim sto je i ovdje, kao i na prethodnom slicnom zadatku (bio je prostor matrica reda 2), rjesavatelj propustio uociti da mu je skup M linearno zavisan pa da dopunu do baze nece uspjeti izvesti samo s jednim vektorom...[/quote]
a ako mi je skup linearno nezavisan, onda mogu rjesit na onaj nacin na koji sam prvotno htio na pocetku, zar ne?
Anonymous (napisa):

a ako mi je skup linearno nezavisan, onda mogu rjesit na onaj nacin na koji sam prvotno htio na pocetku, zar ne?

disano357
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 22:16 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mene jos zanima linearno zavisan skup poput M={(2,-1,1,1), (-1,0,-2,3), (7,-3,5,0)} prepoznam tako da jedan vektor pomnozim s drugim i ako dobim treci onda je zavisan? Tako sam ja barem shvatio?
Mene jos zanima linearno zavisan skup poput M={(2,-1,1,1), (-1,0,-2,3), (7,-3,5,0)} prepoznam tako da jedan vektor pomnozim s drugim i ako dobim treci onda je zavisan? Tako sam ja barem shvatio?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 22:17 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bojim se da moras hitno i temeljito revidirati poimanje linearne zavisnosti i nezavisnosti, ali to se isplati jer bez toga nema linearne algebre (as we know it).
Bojim se da moras hitno i temeljito revidirati poimanje linearne zavisnosti i nezavisnosti, ali to se isplati jer bez toga nema linearne algebre (as we know it).

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 22:53 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="disano357"]Mene jos zanima linearno zavisan skup poput M={(2,-1,1,1), (-1,0,-2,3), (7,-3,5,0)} prepoznam tako da jedan vektor pomnozim s drugim i ako dobim treci onda je zavisan? Tako sam ja barem shvatio?[/quote]
ne nego ako je
lam1a1+lam2a2+.......+lamnan=0
disano357 (napisa):

ne nego ako je
lam1a1+lam2a2+.......+lamnan=0

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum