Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Ilja Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Ashley Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mladen Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
kristina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
rea Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
beros Forumaš(ica)

|
Postano: 19:45 čet, 21. 4. 2005 Naslov: |
|
|
Pa nekoliko riječi o tome da na vježbama nisu rađeni isti/slični zadaci:
- zadatak gdje se tražila egzistencija i jedinstvenost polinoma za zadane podatke (odredi točku c...): na prvim vježbama iz interpolacije se spominje prikaz interpolacijskog polinoma u standardnoj bazi i način na koji se dolazi do tog polinoma. Tu se spominje uvjet: determinanta različita od 0. U standardnoj bazi imamo Vandermondovu determinantu, a u ovom slučaju ju je trebalo izračunat.
- zadatak gdje se trebao odrediti T pa u ovisnosti o njemu nešto izračunati: u zadatku je jasno pisalo da se traži ocjena. Isto tako svaki teorem o ocjeni pogreške počinje sa nekom pretpostavkom tipa: Neka je f funkcija klase C^n (ili već neki broj). Ako znate pretpostavke teorema, T se odmah vidi. Na svojim vježbama znam da sam potrošio neko vrijeme objašnjavajući razliku između prave pogreške i ocjene pogreške.
- zadatak u kojem je trebalo naći interpolacijski polinom za neku funkciju na ekvidistantnoj (jedan zadatak) i Čebiševljevoj (drugi zadatak) mreži, vrijednost i ocjenu maksimalne pogreške: to je bar rađeno na vježbama. Sličan zadatak je bio da se nađe po dijelovima linearna interpolacija na ekvidistantoj mreži uz zadanu točnost epsilon.
- zadatak u kojem je trebalo odrediti takav t da maksimalna pogreška interpolacije bude minimalna: takav zadatak se prošao na vježbama.
U svakoj grupi je bio jedan "čist" zadatak - račun i ubacivanje u formulu.
Na tom zadatku je trebalo sakupiti 10 bodova, a na ostalima što bude. Kolega i ja prilikom ispravljanja se nismo ubijali tražeći pogreške na decimalama, ali opet su rezultati takvi kakvi jesu.
Neću reći da je kolokvij bio lagan, jer nije ni složen da bude lagan. Moj stav je da na kolokvij treba izaći spreman i to tako da se prođu i vježbe i predavanja. Sveukupno tu nema puno ni formula ni teorema, a papir sa formulama je dozvoljen, ali opet se ni neke elementarne stvari ne naprave. Ostaje mi samo da se nadam da će na idućem kolokviju biti bolji rezultati, a u tome mi i vi trebate pomoći :)
Ivo Beroš
Pa nekoliko riječi o tome da na vježbama nisu rađeni isti/slični zadaci:
- zadatak gdje se tražila egzistencija i jedinstvenost polinoma za zadane podatke (odredi točku c...): na prvim vježbama iz interpolacije se spominje prikaz interpolacijskog polinoma u standardnoj bazi i način na koji se dolazi do tog polinoma. Tu se spominje uvjet: determinanta različita od 0. U standardnoj bazi imamo Vandermondovu determinantu, a u ovom slučaju ju je trebalo izračunat.
- zadatak gdje se trebao odrediti T pa u ovisnosti o njemu nešto izračunati: u zadatku je jasno pisalo da se traži ocjena. Isto tako svaki teorem o ocjeni pogreške počinje sa nekom pretpostavkom tipa: Neka je f funkcija klase C^n (ili već neki broj). Ako znate pretpostavke teorema, T se odmah vidi. Na svojim vježbama znam da sam potrošio neko vrijeme objašnjavajući razliku između prave pogreške i ocjene pogreške.
- zadatak u kojem je trebalo naći interpolacijski polinom za neku funkciju na ekvidistantnoj (jedan zadatak) i Čebiševljevoj (drugi zadatak) mreži, vrijednost i ocjenu maksimalne pogreške: to je bar rađeno na vježbama. Sličan zadatak je bio da se nađe po dijelovima linearna interpolacija na ekvidistantoj mreži uz zadanu točnost epsilon.
- zadatak u kojem je trebalo odrediti takav t da maksimalna pogreška interpolacije bude minimalna: takav zadatak se prošao na vježbama.
U svakoj grupi je bio jedan "čist" zadatak - račun i ubacivanje u formulu.
Na tom zadatku je trebalo sakupiti 10 bodova, a na ostalima što bude. Kolega i ja prilikom ispravljanja se nismo ubijali tražeći pogreške na decimalama, ali opet su rezultati takvi kakvi jesu.
Neću reći da je kolokvij bio lagan, jer nije ni složen da bude lagan. Moj stav je da na kolokvij treba izaći spreman i to tako da se prođu i vježbe i predavanja. Sveukupno tu nema puno ni formula ni teorema, a papir sa formulama je dozvoljen, ali opet se ni neke elementarne stvari ne naprave. Ostaje mi samo da se nadam da će na idućem kolokviju biti bolji rezultati, a u tome mi i vi trebate pomoći
Ivo Beroš
|
|
[Vrh] |
|
Ashley Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:45 čet, 21. 4. 2005 Naslov: |
|
|
[quote]Ctrl+F, upises svoj JMBAG i piknes po ENTERu. How hard can it be?! [/quote]
Pa naravno da nije tesko, al svoje ime odmah uocis za razliku od svog jmbaga!
A ovo niti nije tako losa fora s tim jmbagom, svatko vidi svoj rezultat i to je to, a ne: 'vidi on ima toliko, ona toliko, a ja toliko, bla, bla...'
Citat: | Ctrl+F, upises svoj JMBAG i piknes po ENTERu. How hard can it be?! |
Pa naravno da nije tesko, al svoje ime odmah uocis za razliku od svog jmbaga!
A ovo niti nije tako losa fora s tim jmbagom, svatko vidi svoj rezultat i to je to, a ne: 'vidi on ima toliko, ona toliko, a ja toliko, bla, bla...'
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 3:06 pet, 22. 4. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Ashley"][quote]Ctrl+F, upises svoj JMBAG i piknes po ENTERu. How hard can it be?! [/quote]
Pa naravno da nije tesko, al svoje ime odmah uocis za razliku od svog jmbaga![/quote]
:OT: Cekaj malo, tek si godinu i pol na faxu! :-s Za koju godinu neces ni skuziti kad ti negdje napishu ime, ali ce ti JMBAG stalno titrati pred ocima... :shock: Be afraid, be very afraid... :scared:
:twisted:
Ashley (napisa): | Citat: | Ctrl+F, upises svoj JMBAG i piknes po ENTERu. How hard can it be?! |
Pa naravno da nije tesko, al svoje ime odmah uocis za razliku od svog jmbaga! |
Cekaj malo, tek si godinu i pol na faxu! Za koju godinu neces ni skuziti kad ti negdje napishu ime, ali ce ti JMBAG stalno titrati pred ocima... Be afraid, be very afraid...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
|