Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Podskupovi bez uzastopnih elemenata
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 23:05 ned, 20. 2. 2005    Naslov: Podskupovi bez uzastopnih elemenata Citirajte i odgovorite

Zadatak sa roka 16.02.05.
Odredite broj nepraznih podskupova skupa {1,...,n},koji ne sadrze nikoja dva uzastopna broja.
Odredite broj nepraznih podskupova skupa {1,...,n},koji ne sadrze nikoja dva uzastopna broja.

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 0

PostPostano: 9:18 pon, 21. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neka je S[k] skup svih skupova brojeva za koje vrijedi svojstvo, a brojevi su manji od k.

Pogledajmo skup S[k+2].
On moze ili ne mora sadrzavati element k+2.
1) ukoliko ga ne sadrzi, ima isto elemenata kao S[k+1].
2) ukoliko ga sadrzi, onda on moze nastaviti sve elemente skupa S[k], a moze biti i sam kao jedno rjesenje.

Rjesenje je kardinalitet tog skupa (mozemo ga oznaciti sa s[k]).
Dakle, rekurzija je s[k+2]=s[k]+s[k+1]+1.

Nju probaj rijesiti sam.
Neka je S[k] skup svih skupova brojeva za koje vrijedi svojstvo, a brojevi su manji od k.

Pogledajmo skup S[k+2].
On moze ili ne mora sadrzavati element k+2.
1) ukoliko ga ne sadrzi, ima isto elemenata kao S[k+1].
2) ukoliko ga sadrzi, onda on moze nastaviti sve elemente skupa S[k], a moze biti i sam kao jedno rjesenje.

Rjesenje je kardinalitet tog skupa (mozemo ga oznaciti sa s[k]).
Dakle, rekurzija je s[k+2]=s[k]+s[k+1]+1.

Nju probaj rijesiti sam.

Zadnja promjena: ahri; 3:08 uto, 22. 2. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 29 - 25

PostPostano: 1:09 uto, 22. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]neka je taj broj S[i].

pogledajmo skup S[i+2]. [/quote]

Je li S[i] broj ili skup? :?
ahri (napisa):
neka je taj broj S[i].

pogledajmo skup S[i+2].

Je li S[i] broj ili skup? Confused

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 1:23 pon, 11. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da je ahrijevo rješenje krivo.

Neka je [latex]S=\{s_{1},...,s_{n}\}[/latex] n-člani skup nekih uzastopnih prirodnih brojeva i neka je [latex]s_{1}<s_{2}<...<s_{n}[/latex]. Familija svih podskupova od S takvih da ne sadrže uzastopne elemente se može rastaviti u dvije disjunktne. Jedna ([latex]A_{1}[/latex]) sadrži samo one podskupove koji sadrže najmanji element, a druga ([latex]A_{2}[/latex]) sadrži samo one koji ne sadrže najmanji element. Uvedimo sada oznake:

[latex]a_{n}^{(1)}=|A_{1}|\\a_{n}^{(2)}=|A_{2}|\\a_{n}=a_{n}^{(1)}+a_{n}^{(2)}[/latex]

Neka je [latex]P\in A_{1}[/latex]. Tada je [latex]s_{1}\in P[/latex], pa svi ostali elementi iz P (ukoliko ih ima) čine neki podskup od [latex]\{s_{3},...,s_{n}\}[/latex] sa zadanim svojstvom. Tada je [latex]a_{n}^{(1)}=a_{n-2}[/latex]. Ako je [latex]P\in A_{2}[/latex], onda je [latex]s_{1}\notin P[/latex], pa P može biti bilo koji podskup sa zadanim svojstvom od [latex]\{ s_{2},...,s_{n}\}[/latex]. Prema tome je [latex]a_{n}^{(2)}=a_{n-1}[/latex]. Zbrajanjem ove dvije dobivene jednadžbe dobivamo rekurziju [latex]a_{n}=a_{n-1}+a_{n-2}[/latex] uz očite uvjete [latex]a_{0}=1, a_{1}=2[/latex]. Rješenje rekurzije je

[latex]\displaystyle a_{n}=\frac{3+\sqrt{5}}{2\sqrt{5}}\cdot \left( \frac{1+\sqrt{5}}{2}\right)^{n}-\frac{3-\sqrt{5}}{2\sqrt{5}}\cdot \left( \frac{1-\sqrt{5}}{2}\right)^{n}[/latex]

Pa bi onda rješenje zadatka bilo

[latex]\displaystyle\frac{3+\sqrt{5}}{2\sqrt{5}}\cdot \left( \frac{1+\sqrt{5}}{2}\right)^{n}-\frac{3-\sqrt{5}}{2\sqrt{5}}\cdot \left( \frac{1-\sqrt{5}}{2}\right)^{n}-1[/latex]
Mislim da je ahrijevo rješenje krivo.

Neka je n-člani skup nekih uzastopnih prirodnih brojeva i neka je . Familija svih podskupova od S takvih da ne sadrže uzastopne elemente se može rastaviti u dvije disjunktne. Jedna () sadrži samo one podskupove koji sadrže najmanji element, a druga () sadrži samo one koji ne sadrže najmanji element. Uvedimo sada oznake:

Neka je . Tada je , pa svi ostali elementi iz P (ukoliko ih ima) čine neki podskup od sa zadanim svojstvom. Tada je . Ako je , onda je , pa P može biti bilo koji podskup sa zadanim svojstvom od . Prema tome je . Zbrajanjem ove dvije dobivene jednadžbe dobivamo rekurziju uz očite uvjete . Rješenje rekurzije je

Pa bi onda rješenje zadatka bilo

[Vrh]
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 12:04 pon, 11. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Crni"]
Neka je [latex]P\in A_{1}[/latex]. Tada je [latex]s_{1}\in P[/latex], pa svi ostali elementi iz P ([b]ukoliko ih ima[/b]) čine neki podskup od [latex]\{s_{3},...,s_{n}\}[/latex] sa zadanim svojstvom. Tada je [latex]a_{n}^{(1)}=a_{n-2}[/latex]. [/quote]

A ukoliko ih nema? Onda cine prazan skup, a njega nismo racunali... Odatle Ahrijevih +1.
Crni (napisa):

Neka je . Tada je , pa svi ostali elementi iz P (ukoliko ih ima) čine neki podskup od sa zadanim svojstvom. Tada je .

A ukoliko ih nema? Onda cine prazan skup, a njega nismo racunali... Odatle Ahrijevih +1.

[Vrh]
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 12:25 pon, 11. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"][quote="Crni"]
Neka je [latex]P\in A_{1}[/latex]. Tada je [latex]s_{1}\in P[/latex], pa svi ostali elementi iz P ([b]ukoliko ih ima[/b]) čine neki podskup od [latex]\{s_{3},...,s_{n}\}[/latex] sa zadanim svojstvom. Tada je [latex]a_{n}^{(1)}=a_{n-2}[/latex]. [/quote]

A ukoliko ih nema? Onda cine prazan skup, a njega nismo racunali... Odatle Ahrijevih +1.[/quote]

Prazan skup je podskup [u]svakog[/u] skupa i ima svojstvo da ne sadrži dva uzastopna prirodna broja. To je bar trivijalno.

[color=red]Edit: Da malo bolje pojasnim Tonciju, skup [latex]P\setminus \{s_{1}\}[/latex] je podskup od [latex]\{s_{3},...,s_{n}\}[/latex] za zadanim svojstvom, pa makar bio i prazan. Dodatno definiramo: [latex]\{s_{k},...,s_{n}\}=\emptyset[/latex] za k>n.[/color]
Tonci (napisa):
Crni (napisa):

Neka je . Tada je , pa svi ostali elementi iz P (ukoliko ih ima) čine neki podskup od sa zadanim svojstvom. Tada je .

Prazan skup je podskup svakog skupa i ima svojstvo da ne sadrži dva uzastopna prirodna broja. To je bar trivijalno.

Edit: Da malo bolje pojasnim Tonciju, skup je podskup od za zadanim svojstvom, pa makar bio i prazan. Dodatno definiramo: za k>n.

Zadnja promjena: Crni; 14:37 uto, 12. 4. 2005; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Gost

PostPostano: 13:22 pon, 11. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

pproblem je ekvivalentan ovome: odredi broj binarnih nizova bez uzastopnih jedinica
pproblem je ekvivalentan ovome: odredi broj binarnih nizova bez uzastopnih jedinica

[Vrh]
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 18:59 pon, 11. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]pproblem je ekvivalentan ovome: odredi broj binarnih nizova bez uzastopnih jedinica[/quote]

Si siguran da tak' ide zadatak?
Stavljanjem jedinice ili nule na prvo mjesto niza duljine n>=1, jednoznačno se određuju brojevi na ostalih n-1 mjesta, pa je rješenje 2. Kaj je tu ekvivalentno? A možda se gost malo zafrkava.
Anonymous (napisa):

Stavljanjem jedinice ili nule na prvo mjesto niza duljine n>=1, jednoznačno se određuju brojevi na ostalih n-1 mjesta, pa je rješenje 2. Kaj je tu ekvivalentno? A možda se gost malo zafrkava.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 10:42 uto, 12. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Crni"][quote="Anonymous"]pproblem je ekvivalentan ovome: odredi broj binarnih nizova bez uzastopnih jedinica[/quote]
Stavljanjem jedinice ili nule na prvo mjesto niza duljine n>=1, jednoznačno se određuju brojevi na ostalih n-1 mjesta, pa je rješenje 2. Kaj je tu ekvivalentno?[/quote]

Ne kaze "[i]bez uzastopnih jedinica [b]i nula[/b][/i]", nego samo "[i]bez uzastopnih jedinica[/i]". 8)

U ekvivalentnost necu ulaziti. :o Treba ici na nastavu... :(
Crni (napisa):
Anonymous (napisa):

Stavljanjem jedinice ili nule na prvo mjesto niza duljine n>=1, jednoznačno se određuju brojevi na ostalih n-1 mjesta, pa je rješenje 2. Kaj je tu ekvivalentno?

Ne kaze "bez uzastopnih jedinica i nula", nego samo "bez uzastopnih jedinica". Cool

U ekvivalentnost necu ulaziti. Surprised Treba ici na nastavu... Sad

[Vrh]
Gost

PostPostano: 13:01 uto, 12. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Crni, zadatak je opisan u knjizi prof. Veljana, str. 116, primjer 8.

Pise da postoji ocita bijekcija izmedju ta dva problema.

[Vrh]
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 17:14 uto, 12. 4. 2005    Naslov: Re: Podskupovi bez uzastopnih elemenata Citirajte i odgovorite

Prvi post:

[quote="Anonymous"]Zadatak sa roka 16.02.05.
Odredite broj [b]nepraznih[/b] podskupova skupa {1,...,n},koji ne sadrze nikoja dva uzastopna broja.[/quote]

Da ne pise [i]nepraznih[/i], razlicita bi bila i rekurzija i pocetni uvjeti.
Prvi post:

Anonymous (napisa):

Da ne pise nepraznih, razlicita bi bila i rekurzija i pocetni uvjeti.

[Vrh]
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 20:00 uto, 12. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Crni, zadatak je opisan u knjizi prof. Veljana, str. 116, primjer 8.[/quote]

Ispričavam se zbog površnosti u čitanju. :oops:

[quote]Pise da postoji ocita bijekcija izmedju ta dva problema.[/quote]

Znači, tražimo broj nizova duljine n bez susjednih jedinica.
Neka je j broj jedinica u takvom nizu. Tada je broj nula očito n-j. Poslažimo sve jedinice jednu do druge. Zatim umetnemo između svake dvije jedinice po jednu nulu. Tada je broj umetnutih nula j-1, pa je broj preostalih nula n-2j+1. Sada imamo j+1 različitih blokova (j-1 između svake jedinice, jedan na kraju i jedan na početku niza) za umetanje ostalih nula, pa je broj načina za umetanje preostalih nula jednak broju slabih rastava broja n-2j+1 na j+1 dijelova i to je

[latex]\displaystyle {(n-2j+1)+(j+1)-1\choose (j+1)-1}={n-j+1\choose j}[/latex]

Kako broj jedinica nemre bit' veći od n, onda je broj svih nizova duljine n bez susjednih jedinica jednak

[latex]\displaystyle \sum_{j=0}^{n}{n-j+1\choose j}[/latex]

Sumu sam izračunal pomoću funkcije izvodnice:

[latex]\displaystyle f(x)=\sum_{n\geq 0}\sum_{k=0}^{n}{n-k+1\choose k}x^{n}\\
=\sum_{k\geq 0}\sum_{n\geq k}{n-k+1\choose k}x^{n}\\
=\sum_{k\geq 0}\sum_{n\geq 0}{n+1\choose k}x^{n+k}\\
=\sum_{n\geq 0}x^{n}\sum_{k\geq 0}{n+1\choose k}x^{k}\\
=\sum_{n\geq 0}x^{n}(1+x)^{n+1}\\
=(1+x)\sum_{n\geq 0}(x+x^{2})^{n}\\
=\frac{1+x}{1-x-x^{2}}[/latex]...

...pa se dalje faktorizacijom nazivnika, rastavom na parcijalne razlomke itd. dolazi do rezultata.

[color=red]Edit: ispričavam se zbog gluposti kaj sam ih bil' ovdje napisal' (tek sam kasnije skužil neke stvari). :oops: [/color]
Anonymous (napisa):

Ispričavam se zbog površnosti u čitanju. Embarassed

Citat:

Znači, tražimo broj nizova duljine n bez susjednih jedinica.
Neka je j broj jedinica u takvom nizu. Tada je broj nula očito n-j. Poslažimo sve jedinice jednu do druge. Zatim umetnemo između svake dvije jedinice po jednu nulu. Tada je broj umetnutih nula j-1, pa je broj preostalih nula n-2j+1. Sada imamo j+1 različitih blokova (j-1 između svake jedinice, jedan na kraju i jedan na početku niza) za umetanje ostalih nula, pa je broj načina za umetanje preostalih nula jednak broju slabih rastava broja n-2j+1 na j+1 dijelova i to je

Kako broj jedinica nemre bit' veći od n, onda je broj svih nizova duljine n bez susjednih jedinica jednak

Sumu sam izračunal pomoću funkcije izvodnice:

...

...pa se dalje faktorizacijom nazivnika, rastavom na parcijalne razlomke itd. dolazi do rezultata.

Edit: ispričavam se zbog gluposti kaj sam ih bil' ovdje napisal' (tek sam kasnije skužil neke stvari). Embarassed

Zadnja promjena: Crni; 19:25 čet, 14. 4. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 23:50 sri, 13. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Danas napokon pogledam na 116. str. Veljanove knjige i mislim si, koji mi je vrag bil' da ovo sve raspisujem. Uglavnom, bijekcija je fakat očita.

Dakle, za gosta koji nije skužil' očitost, funkcija koja od takvog niza radi skup prirodnih brojeva bez uzastopnih, šljaka na principu da skupi sve indekse pozicija na kojima stoje jedinice (kako nema uzastopnih jedinica, nema ni uzastopnih indeksa), pa onda od tih indeksa napravi skup koji očito da nema uzastopnih brojeva i koji je očito podskup od [n], jer i niz ima n pozicija. Isto tak se i od svakog takvog podskupa [latex]\{a_{1},...,a_{r}\}[/latex] od [n] generira niz bez uzastopnih jedinica:

[latex]---...---a_{1}-...-a_{r}----...---[/latex]

Dakle, na pozicije sa indeksima koji odgovaraju članovima skupa se stave jedinice, a na ostale pozicije nule.
Danas napokon pogledam na 116. str. Veljanove knjige i mislim si, koji mi je vrag bil' da ovo sve raspisujem. Uglavnom, bijekcija je fakat očita.

Dakle, za gosta koji nije skužil' očitost, funkcija koja od takvog niza radi skup prirodnih brojeva bez uzastopnih, šljaka na principu da skupi sve indekse pozicija na kojima stoje jedinice (kako nema uzastopnih jedinica, nema ni uzastopnih indeksa), pa onda od tih indeksa napravi skup koji očito da nema uzastopnih brojeva i koji je očito podskup od [n], jer i niz ima n pozicija. Isto tak se i od svakog takvog podskupa od [n] generira niz bez uzastopnih jedinica:

Dakle, na pozicije sa indeksima koji odgovaraju članovima skupa se stave jedinice, a na ostale pozicije nule.

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 11:41 čet, 14. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

i, je li mi na kraju tocno ili nije? :)
i, je li mi na kraju tocno ili nije? :)

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 17:55 čet, 14. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]i, je li mi na kraju tocno ili nije? :)[/quote]

Ma je, ok je. I meni je isto, sam' kaj sam ja na drugačiji način rješaval'.
ahri (napisa):
i, je li mi na kraju tocno ili nije? Smile

Ma je, ok je. I meni je isto, sam' kaj sam ja na drugačiji način rješaval'.

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 2:08 ned, 24. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

i uspio dobit krivo, pa ponovo rjesavat, raspisivat i na kraju ne raspisat do kraja. good work. ;)
i uspio dobit krivo, pa ponovo rjesavat, raspisivat i na kraju ne raspisat do kraja. good work. ;)

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 23:18 pon, 25. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]i uspio dobit krivo, pa ponovo rjesavat, raspisivat i na kraju ne raspisat do kraja. good work. ;)[/quote]

Nisam uopće dobil' krivo, samo sam skužil lakši način. Zakaj bi ja raspisival' do kraja? Rista, nisi ni ti riješil' svoju rekurziju do kraja. Osim toga moja su rješenja daleko razumljivija od tvoga.
ahri (napisa):
i uspio dobit krivo, pa ponovo rjesavat, raspisivat i na kraju ne raspisat do kraja. good work. Wink

Nisam uopće dobil' krivo, samo sam skužil lakši način. Zakaj bi ja raspisival' do kraja? Rista, nisi ni ti riješil' svoju rekurziju do kraja. Osim toga moja su rješenja daleko razumljivija od tvoga.

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 9:24 uto, 26. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

A moja mama najbolje kuha. Dosta prepucavanja ili lockam topic.
A moja mama najbolje kuha. Dosta prepucavanja ili lockam topic.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 13:07 uto, 26. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa zalockaj, ionako je zadatak rijesen.
:)
[size=1][moja bolje kuha][/size]
pa zalockaj, ionako je zadatak rijesen.
:)
[moja bolje kuha]

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum