Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Nakraci put
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 7:25 uto, 7. 6. 2005    Naslov: Nakraci put Citirajte i odgovorite

Na vjezbama smoa u jednom zadatku imali naci broj puteva tako da a)prolazi odredenom tockom i b) ne prolazi odredenim segmentom.Kada bi imali zadatak koji bi zahtjevao da vrijede oba uvjeta, onda bi rjesenje bilo presjek oba rjesenje?Sam u pravu ili ne?
Na vjezbama smoa u jednom zadatku imali naci broj puteva tako da a)prolazi odredenom tockom i b) ne prolazi odredenim segmentom.Kada bi imali zadatak koji bi zahtjevao da vrijede oba uvjeta, onda bi rjesenje bilo presjek oba rjesenje?Sam u pravu ili ne?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
182 = 198 - 16

PostPostano: 9:43 uto, 7. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam što znači "presjek dva rješenja" :) , a osobito ne znam kako bi se ta operacija odražavala na prebrojavanje. (Presjek dva broja isto nema smisla. Dobro, možda u Booleovom prstenu, ali tamo prebrojavanje i nije baš zanimljivo. :P )
Taj uvjet je naprosto "presjek" dva jednostavnija uvjeta. Druga je sad stvar kako bi se izračunao broj takvih putova. (Za odrediti |AnB| nije dovoljno znati |A| i |B|.)
Ne znam što znači "presjek dva rješenja" Smile , a osobito ne znam kako bi se ta operacija odražavala na prebrojavanje. (Presjek dva broja isto nema smisla. Dobro, možda u Booleovom prstenu, ali tamo prebrojavanje i nije baš zanimljivo. Razz )
Taj uvjet je naprosto "presjek" dva jednostavnija uvjeta. Druga je sad stvar kako bi se izračunao broj takvih putova. (Za odrediti |AnB| nije dovoljno znati |A| i |B|.)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 10:17 uto, 7. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo, naisla sam na konkretan zadatak tog tipa.Treba naci broj najkracih puteva od ishodista do tocke (10,10) koji prolaze segmentom [(3,3),(4,3)] i ne prolaze tockom(8,7).
Broj puteva koji prolaze tim segentom je (6 povrh 3)(13 povrh 6).
Broj puteva koji ne prolaze tockom jednak je (20 povrh 10)-(15 povrh 8)(5 povrh 3). (ako nisam fulala u racunu).
Kako da dalje nastavim?Tj, da dobim trazeni broj puteva?Nest kemijam sa algebrom sudova ,ali ne znam dal su mi zakljukcci O.K., pa ih necu ni iznositi....

[color=blue][b]Moderator:[/b] Kad koristite formule u kojima se nalazi "8)" iskljucite "smajlije", inace se kombinacija "8)" pretvara u onog "smajlija" sa suncanim naocalama.[/color]
Evo, naisla sam na konkretan zadatak tog tipa.Treba naci broj najkracih puteva od ishodista do tocke (10,10) koji prolaze segmentom [(3,3),(4,3)] i ne prolaze tockom(8,7).
Broj puteva koji prolaze tim segentom je (6 povrh 3)(13 povrh 6).
Broj puteva koji ne prolaze tockom jednak je (20 povrh 10)-(15 povrh 8)(5 povrh 3). (ako nisam fulala u racunu).
Kako da dalje nastavim?Tj, da dobim trazeni broj puteva?Nest kemijam sa algebrom sudova ,ali ne znam dal su mi zakljukcci O.K., pa ih necu ni iznositi....

Moderator: Kad koristite formule u kojima se nalazi "8)" iskljucite "smajlije", inace se kombinacija "8)" pretvara u onog "smajlija" sa suncanim naocalama.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

PostPostano: 16:00 uto, 7. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Treba naci broj najkracih puteva od ishodista do tocke (10,10) koji prolaze segmentom [(3,3),(4,3)] i ne prolaze tockom(8,7). [/quote]

koliko se ja sjecam to trebas raditi ovak:
1. gledas broj puteva (0,0) do (3,3)
2. gledas broj puteva (4,3) do (10,10) bez (8,7)
3. pomnozis ta dva broja

znaci, po etapama.... ovaj segment je ukljucen jer je jednoznacno kako dodjes od (3,3) do (4,3) ako dobro gledam :g:
mozda sam u krivu.... pa nek me onda mudriji isprave.... :pray:
Citat:
Treba naci broj najkracih puteva od ishodista do tocke (10,10) koji prolaze segmentom [(3,3),(4,3)] i ne prolaze tockom(8,7).

koliko se ja sjecam to trebas raditi ovak:
1. gledas broj puteva (0,0) do (3,3)
2. gledas broj puteva (4,3) do (10,10) bez (8,7)
3. pomnozis ta dva broja

znaci, po etapama.... ovaj segment je ukljucen jer je jednoznacno kako dodjes od (3,3) do (4,3) ako dobro gledam Mr. Green
mozda sam u krivu.... pa nek me onda mudriji isprave.... Pray

hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 16:38 uto, 7. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

A kako da izracunam ovo sto si stavila pod 2.?
A kako da izracunam ovo sto si stavila pod 2.?

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 18:57 uto, 7. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako znas izracunati od (0,0) do (10,10) bez te tocke, ne vidim u cem je problem racunati od (4,3) do (10,10)?

to je kao da racunas od (0,0) do (7,6) bez (5,3), a tako nesto si napisala da znas (ti si napisala (0,0) do (10,10) bez (8,7) )
ja rekoh da formule ne znam....
ajmo probat... od svih [latex]13 \choose 7[/latex] oduzmemo one koji prolaze tockom, tj sve one do (5,3) [latex]8 \choose 5[/latex] i one nakon [latex]5 \choose 2[/latex] pomozimo
so, ukupno onih koji NE prolaze kroz (5,3) ima [latex]{13 \choose 7} - {8 \choose 5} {5 \choose 2}[/latex]

a toliko ima i onih koji ne prolaze kroz (8,7), a idu kroz dani segment

pa ih sve skupa ima: (ovo prvo su one od (0,0) do (3,3))
[latex]{6 \choose 3} \left({13 \choose 7} - {8 \choose 5} {5 \choose 2} \right)[/latex]

naravno, ako nisam negdje fulala :g:
ako znas izracunati od (0,0) do (10,10) bez te tocke, ne vidim u cem je problem racunati od (4,3) do (10,10)?

to je kao da racunas od (0,0) do (7,6) bez (5,3), a tako nesto si napisala da znas (ti si napisala (0,0) do (10,10) bez (8,7) )
ja rekoh da formule ne znam....
ajmo probat... od svih oduzmemo one koji prolaze tockom, tj sve one do (5,3) i one nakon pomozimo
so, ukupno onih koji NE prolaze kroz (5,3) ima

a toliko ima i onih koji ne prolaze kroz (8,7), a idu kroz dani segment

pa ih sve skupa ima: (ovo prvo su one od (0,0) do (3,3))

naravno, ako nisam negdje fulala Mr. Green

hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 20:56 uto, 7. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

J a dobih skoro isto,a mozda sam falila u racunu...U razlici mi je (8 povrh 4).....Cekirati cu....Thx
J a dobih skoro isto,a mozda sam falila u racunu...U razlici mi je (8 povrh 4).....Cekirati cu....Thx

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 22:01 uto, 7. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

bas sam gruntala.... mislim da je moje ok... :g:
nacrtaj si mrezu i broji - najsigurnije je tak... ja jesam i nisam vidjela nikavo mjesto za 4....
bas sam gruntala.... mislim da je moje ok... Mr. Green
nacrtaj si mrezu i broji - najsigurnije je tak... ja jesam i nisam vidjela nikavo mjesto za 4....

hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 6:45 sri, 8. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]ako znas izracunati od (0,0) do (10,10) bez te tocke, ne vidim u cem je problem racunati od (4,3) do (10,10)?

[/quote]

Kaj nije to kao da racunam od (0,0) do (6,7) ?
Citat:

Kaj nije to kao da racunam od (0,0) do (6,7) ?

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 0:31 čet, 9. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

:oops:
ja ne znam crtati tocke :oops:
sorry :oops:

je, dobro si rekla ovo za (0,0) do (6,7) (ja sam nacrtala (3,4), a zadatak kaze (4,3))

onda su brojke malo drugacije, a ukupno je
[latex]{6 \choose 3}\left( {13 \choose 6} - {8 \choose 4}{5 \choose 2}\right)[/latex]
upravo ono sto si ti rekla da si dobila... bravo :klapklap:

sorry jos jednom.... ali sad smo bar obje ponovile gradivo :g:
Embarassed
ja ne znam crtati tocke Embarassed
sorry Embarassed

je, dobro si rekla ovo za (0,0) do (6,7) (ja sam nacrtala (3,4), a zadatak kaze (4,3))

onda su brojke malo drugacije, a ukupno je

upravo ono sto si ti rekla da si dobila... bravo Toooooo, majstoreeeee!

sorry jos jednom.... ali sad smo bar obje ponovile gradivo Mr. Green

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum