Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Što se traži u ovom zadatku?
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 20:03 sri, 22. 6. 2005    Naslov: Što se traži u ovom zadatku? Citirajte i odgovorite

Neka je S n-člani skup. Koliko ima dvočlanih skupova {X, Y} gdje su X, Y podskupovi od S, a presjek X i Y je prazan skup.
-----

recimo da je n=10, a S=(1,2,3,.....,10). Ja sam mislio da je jedno od mogućih rješenja ((3,4),(6,7)). Dakle po meni prebrojim koliko ima dvočlanih podskupova od S (n povrh 2) pa to pomnožim sa (n povrh 2)-1 i sve skupa podjelim s 2 jer nije bitan poredak odabira skupova. Ali rješenje je (3^n - 1)/2 pa moje rješenje nije dobro. Pošto sam prilično siguran da je moje rješenje točno za moje čitanje zadatka može li mi netko molim vas reći što se onda zapravo traži u zadatku od mene :-(
Neka je S n-člani skup. Koliko ima dvočlanih skupova {X, Y} gdje su X, Y podskupovi od S, a presjek X i Y je prazan skup.
-----

recimo da je n=10, a S=(1,2,3,.....,10). Ja sam mislio da je jedno od mogućih rješenja ((3,4),(6,7)). Dakle po meni prebrojim koliko ima dvočlanih podskupova od S (n povrh 2) pa to pomnožim sa (n povrh 2)-1 i sve skupa podjelim s 2 jer nije bitan poredak odabira skupova. Ali rješenje je (3^n - 1)/2 pa moje rješenje nije dobro. Pošto sam prilično siguran da je moje rješenje točno za moje čitanje zadatka može li mi netko molim vas reći što se onda zapravo traži u zadatku od mene Sad

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:28 sri, 22. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nigdje ne pise da su X i Y dvoclani! :)

:idea: [b]Ideja:[/b] Definiraj funkciju f:S->{0,1,2}:
f(x) = 1 <=> x € X
f(x) = 2 <=> x € Y
f(x) = 0 <=> inace (tj. x nije ni u jednom)

Dakle, pitanje je koliko ima takvih funkcija, uz dodatak da su funkcije f(x) i g(x) "jednake" ako za svaki x vrijedi f(x)=g(x)=0 ili f(x)+g(x)=3 (tj. smijemo zamijeniti jedinice i dvojke, odnosno smijemo zamijeniti mjesta skupovima X i Y jer je {X,Y} skup, a ne uredjeni par).

E sad: funkcija s gornjom definicijom ima 3^n. :) No, to ukljucuje i funkciju f(x)=0, sto bi za {X,Y} dalo jednoclani skup {0,0} (0="prazan skup"). Zato ih ima 3^n-1, a gornja opaska daje dijeljenje s 2 :arrow: ima ih (3^n-1)/2 :D

Jasno, to treba malo formalnije zapisati nego sto sam ja tu objasnio... ;)
Nigdje ne pise da su X i Y dvoclani! Smile

Idea Ideja: Definiraj funkciju f:S→{0,1,2}:
f(x) = 1 ⇔ x € X
f(x) = 2 ⇔ x € Y
f(x) = 0 ⇔ inace (tj. x nije ni u jednom)

Dakle, pitanje je koliko ima takvih funkcija, uz dodatak da su funkcije f(x) i g(x) "jednake" ako za svaki x vrijedi f(x)=g(x)=0 ili f(x)+g(x)=3 (tj. smijemo zamijeniti jedinice i dvojke, odnosno smijemo zamijeniti mjesta skupovima X i Y jer je {X,Y} skup, a ne uredjeni par).

E sad: funkcija s gornjom definicijom ima 3^n. Smile No, to ukljucuje i funkciju f(x)=0, sto bi za {X,Y} dalo jednoclani skup {0,0} (0="prazan skup"). Zato ih ima 3^n-1, a gornja opaska daje dijeljenje s 2 Arrow ima ih (3^n-1)/2 Very Happy

Jasno, to treba malo formalnije zapisati nego sto sam ja tu objasnio... Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 10:30 čet, 23. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znam da gnjavim i da sam trebao ne sjedit na ušima na elementarnoj ali imam još par pitanja :-)

Prvi dio gornjeg zadatka pita koliko ima parova (x,y) disjunktnih podskupova od S? ((x,y podskupovi od S, x presjek y = prazan skup))
tu mi je jasno da trpam elemente iz S u tri kutije - X, Y i smeće. Jedan od slučajeva je da su x i y prazni, a cijeli S je u smeću. Tada dobivam (prazan skup, prazan skup) kao rješenje. Prazan skup je podskup od Sa, prazan skup presjek prazan skup je opet prazan skup pa je sve OK.
ALI u drugom dijelu zadatka više ne govorimo o paru (uređenom skupu X i Ya) već o njihovom skupu (neuređenom paru). Ja bi tada samo podjelio 3^n s 2 ali kao što ste rekli trebam izbacit taj specifičan slučaj {prazan skup, prazan skup}.

Dakle zaključak - kada govorimo o uređenoj k-torci (u našem slučaju 2-torka) onda je OK da bude (X=prazan skup, Y=prazan skup), ali kada se radi o skupu {X, Y} tada njegovi elementi ne smiju biti prazi skupovi, ali samo jedan element može

hvala!
Znam da gnjavim i da sam trebao ne sjedit na ušima na elementarnoj ali imam još par pitanja Smile

Prvi dio gornjeg zadatka pita koliko ima parova (x,y) disjunktnih podskupova od S? ((x,y podskupovi od S, x presjek y = prazan skup))
tu mi je jasno da trpam elemente iz S u tri kutije - X, Y i smeće. Jedan od slučajeva je da su x i y prazni, a cijeli S je u smeću. Tada dobivam (prazan skup, prazan skup) kao rješenje. Prazan skup je podskup od Sa, prazan skup presjek prazan skup je opet prazan skup pa je sve OK.
ALI u drugom dijelu zadatka više ne govorimo o paru (uređenom skupu X i Ya) već o njihovom skupu (neuređenom paru). Ja bi tada samo podjelio 3^n s 2 ali kao što ste rekli trebam izbacit taj specifičan slučaj {prazan skup, prazan skup}.

Dakle zaključak - kada govorimo o uređenoj k-torci (u našem slučaju 2-torka) onda je OK da bude (X=prazan skup, Y=prazan skup), ali kada se radi o skupu {X, Y} tada njegovi elementi ne smiju biti prazi skupovi, ali samo jedan element može

hvala!

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:54 čet, 23. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisam siguran da sam razumio sto je tu pitanje... :-s

Ako te buni onaj -1... :| Kad imas situaciju X=Y=0 (prazan skup), tj. cijeli S je "u smecu" (kako si to lijepo i suptilno napisao ;)), onda je tvoj [b]dvoclani[/b] skup {X,Y} jednak {0,0}. :) No, skupovi ne trpe ponavljanje, pa je {0,0}={0}, dakle [b]jednoclan[/b], pa to ne mozemo brojati. 8) Zato taj slucaj ne racunamo, pa odatle -1. 8)
Nisam siguran da sam razumio sto je tu pitanje... Eh?

Ako te buni onaj -1... Neutral Kad imas situaciju X=Y=0 (prazan skup), tj. cijeli S je "u smecu" (kako si to lijepo i suptilno napisao Wink), onda je tvoj dvoclani skup {X,Y} jednak {0,0}. Smile No, skupovi ne trpe ponavljanje, pa je {0,0}={0}, dakle jednoclan, pa to ne mozemo brojati. Cool Zato taj slucaj ne racunamo, pa odatle -1. Cool

[Vrh]
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 29 - 25

PostPostano: 0:42 pet, 24. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Možda je bolje reći dvočlanih familija {X,Y} podskupova od S. Nađimo broj takvih familija.
Nađimo prvo broj familija koje sadrže prazan skup. To je očito [latex]2^{n}-1[/latex], jer ovaj drugi član familije može biti bilo koji neprazan skup.
Nađimo sada broj takvih familija koje sadrže samo neprazne podskupove. Neka je [latex]k\in \{ 1,...,n\}[/latex] i T k-člani podskup od S. Broj particija od T u dva bloka se računa pomoću rekurzije

S(k,2)=S(k-1,1)+2S(k-1,2)

ili jednostavnije zapisano

[latex]a_{k}=1+2a_{k-1}\\
a_{1}=0[/latex]

Rješenje rekurzije je [latex]a_{k}=2^{k-1}-1[/latex]. k-člani skup možemo izabrati na [latex]{n\choose k}[/latex] načina, pa je broj takvih familija jednak

[latex]\displaystyle\sum_{k=1}^{n}{n\choose k}(2^{k-1}-1)=\frac{1}{2}3^{n}-2^{n}+\frac{1}{2}[/latex]

Onda je rješenje zadatka

[latex]\displaystyle\frac{3^{n}-1}{2}[/latex]

za prirodni n.
Možda je bolje reći dvočlanih familija {X,Y} podskupova od S. Nađimo broj takvih familija.
Nađimo prvo broj familija koje sadrže prazan skup. To je očito , jer ovaj drugi član familije može biti bilo koji neprazan skup.
Nađimo sada broj takvih familija koje sadrže samo neprazne podskupove. Neka je i T k-člani podskup od S. Broj particija od T u dva bloka se računa pomoću rekurzije

S(k,2)=S(k-1,1)+2S(k-1,2)

ili jednostavnije zapisano

Rješenje rekurzije je . k-člani skup možemo izabrati na načina, pa je broj takvih familija jednak

Onda je rješenje zadatka

za prirodni n.

[Vrh]
Godot
Gost

PostPostano: 1:00 pon, 24. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gost"]
Prvi dio gornjeg zadatka pita koliko ima parova (x,y) disjunktnih podskupova od S?[/quote]
Moze li neko dati dati rjesenje na primjeu, kad je S={a,b}, odnosno S je dvoclani skup? Da li bi onda bilo rjesenje: (0,0), (0,a), (0,b), (a,0), (b,0), ((a,b),0), (0,(a,b)), (a,b), (b,a)?

Isto i za ovaj:
[quote="gost"]
Neka je S n-člani skup. Koliko ima dvočlanih skupova {X, Y} gdje su X, Y podskupovi od S, a presjek X i Y je prazan skup. [/quote]
Isto takav odgovor na primjeru kad je S={a,b} [ili S={a,b,c}(ako sa S={a,b} nije moguce)]. Po meni bi za S={a,b} trebalo biti: {0,a}, {0, b} {0, (a,b)} i {a,b}. Al mi tu nije jasno, ako je to uopce dobro, kako je {0,a} ili {0,b} dvoclani skup i zar nije {a,b}={0,(a,b)} ako uopce tako ide.

E sad moguce da su neke greske u ovim zagradama, pa neka ih neko tocno napise.

Hvala
gost (napisa):

Prvi dio gornjeg zadatka pita koliko ima parova (x,y) disjunktnih podskupova od S?

Moze li neko dati dati rjesenje na primjeu, kad je S={a,b}, odnosno S je dvoclani skup? Da li bi onda bilo rjesenje: (0,0), (0,a), (0,b), (a,0), (b,0), ((a,b),0), (0,(a,b)), (a,b), (b,a)?

Isto i za ovaj:
gost (napisa):

Isto takav odgovor na primjeru kad je S={a,b} [ili S={a,b,c}(ako sa S={a,b} nije moguce)]. Po meni bi za S={a,b} trebalo biti: {0,a}, {0, b} {0, (a,b)} i {a,b}. Al mi tu nije jasno, ako je to uopce dobro, kako je {0,a} ili {0,b} dvoclani skup i zar nije {a,b}={0,(a,b)} ako uopce tako ide.

E sad moguce da su neke greske u ovim zagradama, pa neka ih neko tocno napise.

Hvala

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum