Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ivana Gost
|
Postano: 18:10 čet, 23. 6. 2005 Naslov: redovi pitanje!!! |
|
|
evo,bio bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari.
U cemu je razlika izmedju Taylorovog polinoma i T. reda?
Kako da znam koju funkciju predstavlja neki red, npr, zasto bi
suma geometrijskog reda=1/(1-x), obrnuto mi je jasno tj.razvijem 1/(1-x) u T red pa dbijem trazenu sumu.
Da li ta „formula“ vrjedi samo za |x|<1 posto tu red konvergira?
Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda?
evo,bio bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari.
suma geometrijskog reda=1/(1-x), obrnuto mi je jasno tj.razvijem 1/(1-x) u T red pa dbijem trazenu sumu.
Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda?
|
|
[Vrh] |
|
Smith Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:54 čet, 23. 6. 2005 Naslov: Re: redovi pitanje!!! |
|
|
[quote="ivana"]evo,[color=red]bio[/color] bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari.[/quote]
:shock:
Bogme se nadam da ti je onaj zadnji [i]a[/i] u nadimku pocetno slovo prezimena! :D
[quote]U cemu je razlika izmedju Taylorovog polinoma i T. reda?[/quote]
Taylorov polinom je parcijalna suma Taylorovog reda.
[quote]Kako da znam koju funkciju predstavlja neki red, npr, zasto bi suma geometrijskog reda=1/(1-x), obrnuto mi je jasno tj.razvijem 1/(1-x) u T red pa dbijem trazenu sumu.[/quote]
Nije mi bas jasno pitanje...
I sto zelis reci time da [i]razvijes 1/(1-x) u Taylorov red[/i]?
[quote]Da li ta „formula“ vrjedi samo za |x|<1 posto tu red konvergira?[/quote]
Da, naravno.
[quote]Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda?[/quote]
Nemam pojma, pricekajmo da se javi netko pametniji. :oops: :wink:
ivana (napisa): | evo,bio bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari. |
Bogme se nadam da ti je onaj zadnji a u nadimku pocetno slovo prezimena!
Citat: | U cemu je razlika izmedju Taylorovog polinoma i T. reda? |
Taylorov polinom je parcijalna suma Taylorovog reda.
Citat: | Kako da znam koju funkciju predstavlja neki red, npr, zasto bi suma geometrijskog reda=1/(1-x), obrnuto mi je jasno tj.razvijem 1/(1-x) u T red pa dbijem trazenu sumu. |
Nije mi bas jasno pitanje...
I sto zelis reci time da razvijes 1/(1-x) u Taylorov red?
Citat: | Da li ta „formula“ vrjedi samo za |x|<1 posto tu red konvergira? |
Da, naravno.
Citat: | Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda? |
Nemam pojma, pricekajmo da se javi netko pametniji.
_________________ We only have one candle
To burn down to the handle...
- Sonata Arctica, Weballergy
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 19:17 čet, 23. 6. 2005 Naslov: Re: redovi pitanje!!! |
|
|
[quote="Smith"][quote="ivana"]evo,[color=red]bio[/color] bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari.[/quote]
:shock:
Bogme se nadam da ti je onaj zadnji [i]a[/i] u nadimku pocetno slovo prezimena! :D[/quote]
:OT: Tocno tako, kolega moderatore. :-s To se moze zakljuciti iz potpisa "[i]aivan[/i]" kad je [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=4499]prvi put otvorio ovaj topic[/url]. :roll:
Sad cu ja tamo lock, a gosta molim da ne otvara vise puno topica na jednu temu. :|
Smith (napisa): | ivana (napisa): | evo,bio bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari. |
Bogme se nadam da ti je onaj zadnji a u nadimku pocetno slovo prezimena!  |
Tocno tako, kolega moderatore. To se moze zakljuciti iz potpisa "aivan" kad je prvi put otvorio ovaj topic.
Sad cu ja tamo lock, a gosta molim da ne otvara vise puno topica na jednu temu.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
Postano: 20:54 čet, 23. 6. 2005 Naslov: Re: redovi pitanje!!! |
|
|
[quote="ivana"]evo,bio bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari.
Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda?[/quote]
Parcijalna suma g reda jest:
1+x+x^2+...+x^n. ,a znamo da 1-x^n=(1-x)(1+x+...+x^n) ,no sad uočiš par. sumu ,tj kada "podjeliš" (1-x) dobiješ (1-x^n)/(1-x) ,te kada je |x|<1 slijedi 1/(1-x). Nadam se da sam ti dobro objasnio i da nisam nešta pobrkao :???: !
Dobro ti je Smith rekao ,kaj ti znači razvijem u T red? Pretpostavljam da sutra (u petak) imaš ispit ,malo si se kasno sjetio/la ,no dobro :tapsh: .
P.S. Puno sreće Smithu sutra na Ma. :D
ivana (napisa): | evo,bio bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari.
Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda? |
Parcijalna suma g reda jest:
1+x+x^2+...+x^n. ,a znamo da 1-x^n=(1-x)(1+x+...+x^n) ,no sad uočiš par. sumu ,tj kada "podjeliš" (1-x) dobiješ (1-x^n)/(1-x) ,te kada je |x|<1 slijedi 1/(1-x). Nadam se da sam ti dobro objasnio i da nisam nešta pobrkao !
Dobro ti je Smith rekao ,kaj ti znači razvijem u T red? Pretpostavljam da sutra (u petak) imaš ispit ,malo si se kasno sjetio/la ,no dobro .
P.S. Puno sreće Smithu sutra na Ma.
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:05 pet, 24. 6. 2005 Naslov: Re: redovi pitanje!!! |
|
|
[quote="ivana"]Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda?[/quote]
pa odražava se na način da mi T. red promatramo SAMO na tom području konvergencije jer ako ne konvergira, onda nam to ništa ne znači. Tek sad kad gledamo interval na kojem konvergira, možemo promatrati da li konvergira ka funkciji kojoj bi mi htjeli, da li je radijus konvergencije jednak nekom intervalu I na kojem promatramo polaznu funkciju itd.
Onda u vezi toga imaš teorem koji kaže uz koje uvjete znamo da se sve super odvija, kad imamo C, M, delta>0 i točku a iz I, takve da je svaka derivacija ograničena (u smislu n-te derivacije, manja ili jednaka po aps vrijednosti) od C*M^n* n! za svaki x iz <a-delta, a +delta>, svaki n iz N, i sad kad uzmemo x iz <a-delta,a+delta> presjek <a-1/M,a+1/M> tada f(x) možemo zapisati u obliku T. reda...
ivana (napisa): | Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda? |
pa odražava se na način da mi T. red promatramo SAMO na tom području konvergencije jer ako ne konvergira, onda nam to ništa ne znači. Tek sad kad gledamo interval na kojem konvergira, možemo promatrati da li konvergira ka funkciji kojoj bi mi htjeli, da li je radijus konvergencije jednak nekom intervalu I na kojem promatramo polaznu funkciju itd.
Onda u vezi toga imaš teorem koji kaže uz koje uvjete znamo da se sve super odvija, kad imamo C, M, delta>0 i točku a iz I, takve da je svaka derivacija ograničena (u smislu n-te derivacije, manja ili jednaka po aps vrijednosti) od C*M^n* n! za svaki x iz <a-delta, a +delta>, svaki n iz N, i sad kad uzmemo x iz <a-delta,a+delta> presjek <a-1/M,a+1/M> tada f(x) možemo zapisati u obliku T. reda...
|
|
[Vrh] |
|
ivana Gost
|
Postano: 19:54 pet, 24. 6. 2005 Naslov: |
|
|
Hvala svima na pomoci,bila je od koristi, danas na usmenom sam bas dobio pitanje-pokazati kako iz geometrijskog reda dobiti funkciju 1/(1-x), a odgovor sam procitao vecer prije na forumu,ludnica!
ispricavam se adminu vsegi na otvaranju jos jednog posta, tj. istog,ali na profesorskom dir2 mi nitko nekoliko dana nije odgovarao,a bilo mi je hitno!
Nije mi jasno zbog cega se ovdje dobije odmah odgovor, a tamo se danima ceka!?
Hvala svima na pomoci,bila je od koristi, danas na usmenom sam bas dobio pitanje-pokazati kako iz geometrijskog reda dobiti funkciju 1/(1-x), a odgovor sam procitao vecer prije na forumu,ludnica!
ispricavam se adminu vsegi na otvaranju jos jednog posta, tj. istog,ali na profesorskom dir2 mi nitko nekoliko dana nije odgovarao,a bilo mi je hitno!
Nije mi jasno zbog cega se ovdje dobije odmah odgovor, a tamo se danima ceka!?
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 23:08 pet, 24. 6. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="ivana"]Hvala svima na pomoci,bila je od koristi, danas na usmenom sam bas dobio pitanje-pokazati kako iz geometrijskog reda dobiti funkciju 1/(1-x), a odgovor sam procitao vecer prije na forumu,ludnica![/quote]
:banana: :cg: ;)
[quote="ivana"]ispricavam se adminu vsegi na otvaranju jos jednog posta, tj. istog,ali na profesorskom dir2 mi nitko nekoliko dana nije odgovarao,a bilo mi je hitno![/quote]
E, vidis, da si se registrirao, onda bi mi samo poslao PM da to premjestim na MA, te bi dodao jedan reply "[i]Ljudi, preklinjem vas![/i]" (ili tako nesto). ;)
[quote="ivana"]Nije mi jasno zbog cega se ovdje dobije odmah odgovor, a tamo se danima ceka!?[/quote]
:neznam: Valjda zato sto MA pripada inzenjerskom smjeru, pa ju vise ljudi prati... :/
ivana (napisa): | Hvala svima na pomoci,bila je od koristi, danas na usmenom sam bas dobio pitanje-pokazati kako iz geometrijskog reda dobiti funkciju 1/(1-x), a odgovor sam procitao vecer prije na forumu,ludnica! |
ivana (napisa): | ispricavam se adminu vsegi na otvaranju jos jednog posta, tj. istog,ali na profesorskom dir2 mi nitko nekoliko dana nije odgovarao,a bilo mi je hitno! |
E, vidis, da si se registrirao, onda bi mi samo poslao PM da to premjestim na MA, te bi dodao jedan reply "Ljudi, preklinjem vas!" (ili tako nesto).
ivana (napisa): | Nije mi jasno zbog cega se ovdje dobije odmah odgovor, a tamo se danima ceka!? |
Valjda zato sto MA pripada inzenjerskom smjeru, pa ju vise ljudi prati...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
Postano: 12:12 ned, 26. 6. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="ivana"]Hvala svima na pomoci,bila je od koristi, danas na usmenom sam bas dobio pitanje-pokazati kako iz geometrijskog reda dobiti funkciju 1/(1-x), a odgovor sam procitao vecer prije na forumu,ludnica!
Nije mi jasno zbog cega se ovdje dobije odmah odgovor, a tamo se danima ceka!?[/quote]
Čestitam na položenom ispitu, te molim te REGISTRIRAJ se.
ivana (napisa): | Hvala svima na pomoci,bila je od koristi, danas na usmenom sam bas dobio pitanje-pokazati kako iz geometrijskog reda dobiti funkciju 1/(1-x), a odgovor sam procitao vecer prije na forumu,ludnica!
Nije mi jasno zbog cega se ovdje dobije odmah odgovor, a tamo se danima ceka!? |
Čestitam na položenom ispitu, te molim te REGISTRIRAJ se.
|
|
[Vrh] |
|
|