Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:52 ned, 3. 7. 2005 Naslov: Mozda je ocito, ali nikak da skuzim |
|
|
Radi se o dokazu teroem da je radijus konvergencije reda potencija jednak 1/ro, gdje je ro limes superior od n-tog korijena od |a_n|, a |z| > 1/ro.
Imamo neki podniz |a_n| koji kovergira prema ro, pa imamo beskonacno mnogo clanova vecih od 1/2 ro.
Sad imamo da je n-ti korijen od |a_n*z^n| > 1/2 ro * |z| > 1/2
Kako iz toga slijedi da niz a_n * z^n ne tezi prema nuli? (iz onog gore jedino sto ja vidim je da je |a_n * z^n| > (1/2)^n, a to bas ne znaci da niz ne tezi u 0)
Radi se o dokazu teroem da je radijus konvergencije reda potencija jednak 1/ro, gdje je ro limes superior od n-tog korijena od |a_n|, a |z| > 1/ro.
Imamo neki podniz |a_n| koji kovergira prema ro, pa imamo beskonacno mnogo clanova vecih od 1/2 ro.
Sad imamo da je n-ti korijen od |a_n*z^n| > 1/2 ro * |z| > 1/2
Kako iz toga slijedi da niz a_n * z^n ne tezi prema nuli? (iz onog gore jedino sto ja vidim je da je |a_n * z^n| > (1/2)^n, a to bas ne znaci da niz ne tezi u 0)
_________________ Bri
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 8:32 pon, 4. 7. 2005 Naslov: |
|
|
iako znam da neces moj odgovor... :PP
kad bi a_n*z^n islo u nulu, onda bi i n-ti korijen iz toga isao u nulu. posto znamo da je n-ti korijen iz takvog opceg clana veci od 1/2 za n element N(!!!!!!), slijedi da opci clan ne moze ici u nulu.
Iz onog oblika koji si ti napisao ne zaključujemo ništa, ni ovo, ni suprotno tome.
ajde nek netko sad kaze isto to, onda cemo uvjerit Grgu, ja sam sama nemocna :tso: :upset: :mrgreen:
iako znam da neces moj odgovor...
kad bi a_n*z^n islo u nulu, onda bi i n-ti korijen iz toga isao u nulu. posto znamo da je n-ti korijen iz takvog opceg clana veci od 1/2 za n element N(!!!!!!), slijedi da opci clan ne moze ici u nulu.
Iz onog oblika koji si ti napisao ne zaključujemo ništa, ni ovo, ni suprotno tome.
ajde nek netko sad kaze isto to, onda cemo uvjerit Grgu, ja sam sama nemocna
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vili Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:27 pon, 4. 7. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vili"]Hm, tough one. Ne znam zasto bi to slijedilo.
Ali ako te zanima neki regularan dokaz toga, a ne zasto ova tvoj (ne) valja here goes:
kako je |z|>1/ro, mozes si uzet e>0 (zovimo ga epsilon 8) ) t.d. je (ro-e)|z|>=1. Sad postoji beskonacno mnogo clanova niza n-ti korijen iz a_n koji su veci od ro-e odn. uzmes si podniz a_p_n za koji to vrijedi. sad vrijedi p_n-ti korijen iz |a_p_n*z^p_n|>1. Sad ti podniz ne konv u 0, pa ni niz ne konv u 0 pa red divergira.
Nadam se da nisam neka zbrljo.. 8)[/quote]
Thx vili :) U meduvremenu sam se i sam toga dosjetio, ali bar mogu provjerit jel mi dobro :P
No, jos uvijek ostaje pitanje koje me muci - zasto smo na predavanju rekli ono sto smo rekli. (a isto to pise i u knjizi prof. Kurepe, sto moze i ne mora biti slucajnost)
vili (napisa): | Hm, tough one. Ne znam zasto bi to slijedilo.
Ali ako te zanima neki regularan dokaz toga, a ne zasto ova tvoj (ne) valja here goes:
kako je |z|>1/ro, mozes si uzet e>0 (zovimo ga epsilon ) t.d. je (ro-e)|z|>=1. Sad postoji beskonacno mnogo clanova niza n-ti korijen iz a_n koji su veci od ro-e odn. uzmes si podniz a_p_n za koji to vrijedi. sad vrijedi p_n-ti korijen iz |a_p_n*z^p_n|>1. Sad ti podniz ne konv u 0, pa ni niz ne konv u 0 pa red divergira.
Nadam se da nisam neka zbrljo..  |
Thx vili U meduvremenu sam se i sam toga dosjetio, ali bar mogu provjerit jel mi dobro
No, jos uvijek ostaje pitanje koje me muci - zasto smo na predavanju rekli ono sto smo rekli. (a isto to pise i u knjizi prof. Kurepe, sto moze i ne mora biti slucajnost)
_________________ Bri
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
|