Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Da li prepisujete na ispitima? |
DA UVIJEK |
|
4% |
[ 3 ] |
DA PONEKAD |
|
14% |
[ 10 ] |
NE OSIM KAD ZAGUSTI |
|
23% |
[ 16 ] |
NE NIKADA |
|
57% |
[ 39 ] |
|
Ukupno glasova : 68 |
|
Autor/ica |
Poruka |
anamari Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:45 pon, 4. 7. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]
onda sastavimo pravilnik o PREPISIVANJU... Što se smatra ukradeno a što ne!!! :roll: mislim stvarno....
Mislim, jedno ne može bit opravdano,a drugo ne.... prepisano, ugledano, došapnuto,...... ista stvar... ako ne odobravaš jedno, onda ne bi trebao ni drugo... no eto neki se ljudi ne drže svojih uvjerenja[/quote]
ako ti misliš da je isto ne znat kolko je 2+2 i zabunit se :shock: , onda daljnja uvjeravanja nemaju smisla...
Anonymous (napisa): |
onda sastavimo pravilnik o PREPISIVANJU... Što se smatra ukradeno a što ne!!! mislim stvarno....
Mislim, jedno ne može bit opravdano,a drugo ne.... prepisano, ugledano, došapnuto,...... ista stvar... ako ne odobravaš jedno, onda ne bi trebao ni drugo... no eto neki se ljudi ne drže svojih uvjerenja |
ako ti misliš da je isto ne znat kolko je 2+2 i zabunit se , onda daljnja uvjeravanja nemaju smisla...
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 22:02 pon, 4. 7. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]no eto neki se ljudi ne drže svojih uvjerenja[/quote]
Uvjerenja da je isto naci novac na cesti i ukrasti ga iz tudjeg djepa? :-k Hvala, ali to nikad nije bilo moje uvjerenje, niti ce biti. :evil:
[quote="Anonymous"]onda sastavimo pravilnik o PREPISIVANJU... Što se smatra ukradeno a što ne!!![/quote]
Sad cu te vjerojatno iznenaditi, ako ne i prestraviti: zakon vec razlikuje pronadjeno i ukradeno! :blueshock:
@anamari: me agrees completely. 8)
Anonymous (napisa): | no eto neki se ljudi ne drže svojih uvjerenja |
Uvjerenja da je isto naci novac na cesti i ukrasti ga iz tudjeg djepa? Hvala, ali to nikad nije bilo moje uvjerenje, niti ce biti.
Anonymous (napisa): | onda sastavimo pravilnik o PREPISIVANJU... Što se smatra ukradeno a što ne!!! |
Sad cu te vjerojatno iznenaditi, ako ne i prestraviti: zakon vec razlikuje pronadjeno i ukradeno!
@anamari: me agrees completely.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
buba Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:45 pon, 4. 7. 2005 Naslov: |
|
|
Kao prvo: ja ne švrljam uokolo pogledom po tuđim ispitima. :wink:
Kao drugo: šta mene briga, ako i skužim da sam fulala, šta onaj drugi piše? :-s Ja lijepo provjerim svoje, a od kolege ne prepisujem. 8)
Kao treće: to sve skupa tako i onako nije bitno. Tebi. :P
Ali na kraju krajeva, stvarno nije bitno ljudi, jer je svatko individua i radi prema svojoj savjesti. :wink:
Kao prvo: ja ne švrljam uokolo pogledom po tuđim ispitima.
Kao drugo: šta mene briga, ako i skužim da sam fulala, šta onaj drugi piše? Ja lijepo provjerim svoje, a od kolege ne prepisujem.
Kao treće: to sve skupa tako i onako nije bitno. Tebi.
Ali na kraju krajeva, stvarno nije bitno ljudi, jer je svatko individua i radi prema svojoj savjesti.
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 0:15 uto, 5. 7. 2005 Naslov: |
|
|
mene samo fascinira kako se studenti Berkleya ponasaju po tom pitanju (eto, bas sam dana pitala Vedrana Sohingera koji nas je dosao malo posjetiti - tko ga zna, dobro, tko ne, nek se raspita :g:)
kad sam ga pitala jel ima dogovaranja, prepisivanja, salabahtera, suskanja, vrpoljenja... ISTA od toga... pogledao me :shocked: :grebgreb: pogledom i rekao: [b]naravno[/b] da [b]NE[/b] :!:
znate da su ocjene tamo A do F sa + i - predznacima...
tamo se smatra losim dobiti A-, pa sad vi vidite....
ili, situacija u Njemackoj, gdje je mir i tisina za vrijeme ispita, svatko radi svoje, svojom glavom i svojim znanjem... gdje nikom isto tako ne pada na pamet nesto zucnuti...
jer, kod njih se ispiti i studij ocito dozivljavaju ozbiljnije... mozda je razlog sto i na Berkleyu i u Njemackoj na tom sveucilistu o kojem pricam, PLACAJU studij (osim ako nemaju stipendiju i onda ju se trude sacuvati kao oko u glavi) - velika je konkurencija i treba se truditi zadrzati status...
kada bi se kod nas uvelo da svi placaju pune cijene skolarina(*), mislim da bi se i pristup studiju promijeno
(*)recimo, realizirati pomocu kredita - dobijes kredit od MZOSa, i njime platis skolarinu
ako das cistu godinu u roku - ne vracas nista
po svakom prenesenom ispitu - vratis odredjenu cifru
za padnutu godinu - vratis npr50%
kad izgubis sansu za kredit - placaj si sam sve....
zbilja ne kuzim napadacke stavove prema ljudima koji osudjuju prepisivanje od kolega.... to samo pokazuje sebicnost prepisivaca koje uopce ne zanima hoce li osoba od koje su prepisali nagrabusiti ako asistent skuzi identicna rjesenja....
i zbog takvih stvari ja nikad necu dati nekome da prepise od mene, dok god to mogu ikako kontrolirati.... jer JA ne zelim nagrabusiti zato sto je netko prepisao moje rjesenje (kada bi samo nasli inspiraciju, hint, mozda se ne bih bunila, ali ovako... hvala, ne hvala)
meni osobno je ok koristiti formule ako se smiju
ako se ne smiju, a zbilja stekam s pamcenjem, dosta mi je bed, ali cu ih vjerojatno upotrijebiti (SAMO ako su moje) jer mi one govore princip (kao sto je grossi spomenuo sablonske zadatke)
a osim formula i algoritama nisam nikad imala nista drugo....
jednom sam imala dozvoljene zadatke (znaci, zadana suma i kraj) i asistent je to isao pregledavati i bilo mi je neugodno, iako je bilo dozvoljeno.....
isto, fixacija na 1 papir.... ja volim pisati rukom, vecim fontom (naocale imaju svoj danak) i mislim da mi NIKAD nije uspjelo staviti sve na jedan papir, besides, radije imam 2 jednostrano, jer mi je preglednije.... ali to me jos nitko nije gnjavio :g:
mene samo fascinira kako se studenti Berkleya ponasaju po tom pitanju (eto, bas sam dana pitala Vedrana Sohingera koji nas je dosao malo posjetiti - tko ga zna, dobro, tko ne, nek se raspita )
kad sam ga pitala jel ima dogovaranja, prepisivanja, salabahtera, suskanja, vrpoljenja... ISTA od toga... pogledao me pogledom i rekao: naravno da NE
znate da su ocjene tamo A do F sa + i - predznacima...
tamo se smatra losim dobiti A-, pa sad vi vidite....
ili, situacija u Njemackoj, gdje je mir i tisina za vrijeme ispita, svatko radi svoje, svojom glavom i svojim znanjem... gdje nikom isto tako ne pada na pamet nesto zucnuti...
jer, kod njih se ispiti i studij ocito dozivljavaju ozbiljnije... mozda je razlog sto i na Berkleyu i u Njemackoj na tom sveucilistu o kojem pricam, PLACAJU studij (osim ako nemaju stipendiju i onda ju se trude sacuvati kao oko u glavi) - velika je konkurencija i treba se truditi zadrzati status...
kada bi se kod nas uvelo da svi placaju pune cijene skolarina(*), mislim da bi se i pristup studiju promijeno
(*)recimo, realizirati pomocu kredita - dobijes kredit od MZOSa, i njime platis skolarinu
ako das cistu godinu u roku - ne vracas nista
po svakom prenesenom ispitu - vratis odredjenu cifru
za padnutu godinu - vratis npr50%
kad izgubis sansu za kredit - placaj si sam sve....
zbilja ne kuzim napadacke stavove prema ljudima koji osudjuju prepisivanje od kolega.... to samo pokazuje sebicnost prepisivaca koje uopce ne zanima hoce li osoba od koje su prepisali nagrabusiti ako asistent skuzi identicna rjesenja....
i zbog takvih stvari ja nikad necu dati nekome da prepise od mene, dok god to mogu ikako kontrolirati.... jer JA ne zelim nagrabusiti zato sto je netko prepisao moje rjesenje (kada bi samo nasli inspiraciju, hint, mozda se ne bih bunila, ali ovako... hvala, ne hvala)
meni osobno je ok koristiti formule ako se smiju
ako se ne smiju, a zbilja stekam s pamcenjem, dosta mi je bed, ali cu ih vjerojatno upotrijebiti (SAMO ako su moje) jer mi one govore princip (kao sto je grossi spomenuo sablonske zadatke)
a osim formula i algoritama nisam nikad imala nista drugo....
jednom sam imala dozvoljene zadatke (znaci, zadana suma i kraj) i asistent je to isao pregledavati i bilo mi je neugodno, iako je bilo dozvoljeno.....
isto, fixacija na 1 papir.... ja volim pisati rukom, vecim fontom (naocale imaju svoj danak) i mislim da mi NIKAD nije uspjelo staviti sve na jedan papir, besides, radije imam 2 jednostrano, jer mi je preglednije.... ali to me jos nitko nije gnjavio
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
dea Forumaš(ica)

|
Postano: 10:11 uto, 5. 7. 2005 Naslov: |
|
|
Ja uvijek prepisujem na ispitima.
Ali od sebe. Moram priznati da uvijek imam nesto vise od dozvoljenog i to nisu samo npr algoritmi. No, jesu stvari koje mi se ne daju pamtiti. Ili ponesto sto ne razumijem pa ako dodje... :roll:
No, nikad ne bih prepisivala od drugog. Ne iz razloga sto mozda ne vjerujem da je nekom nesto tocno, vec iz ciste neugode. To smatram totalnom drskoscu i bahatoscu. Ne kuzim kako ljudima nije neugodno tako nesto traziti, pogotovo ako osobu jos i ne poznaju (koliko sam mogla shvatiti iz nekih postova).
No, ja ne smatram da bi me morala peci savjest ili sl zbog toga sto radim. I ne mislim da kradem ocjenu na ovaj moj nacin. Nikako. Prije bi to nazvala snalazljivoscu nego nemoralom (naravno, govorim o prepisivanju "od sebe"). :)
Ja uvijek prepisujem na ispitima.
Ali od sebe. Moram priznati da uvijek imam nesto vise od dozvoljenog i to nisu samo npr algoritmi. No, jesu stvari koje mi se ne daju pamtiti. Ili ponesto sto ne razumijem pa ako dodje...
No, nikad ne bih prepisivala od drugog. Ne iz razloga sto mozda ne vjerujem da je nekom nesto tocno, vec iz ciste neugode. To smatram totalnom drskoscu i bahatoscu. Ne kuzim kako ljudima nije neugodno tako nesto traziti, pogotovo ako osobu jos i ne poznaju (koliko sam mogla shvatiti iz nekih postova).
No, ja ne smatram da bi me morala peci savjest ili sl zbog toga sto radim. I ne mislim da kradem ocjenu na ovaj moj nacin. Nikako. Prije bi to nazvala snalazljivoscu nego nemoralom (naravno, govorim o prepisivanju "od sebe").
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
rat in a cage Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
buba Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 16:40 uto, 5. 7. 2005 Naslov: |
|
|
Mislim da ovdje nije stvar u tome da se svatko brine za svoje "dupe" i da ga je strah nekome pomoći jer se boje da mu ne ponište neki zadatak, nego je činjenica da ljudi ne žele, iz sebičnosti, nekome poslati zadatak, jer žele biti najbolji i imati tu privilegiju da se zgražaju i smiju ljudima koji imaju mali broj bodova na kolokvijima/ispitima. smatram da netko tko istinski želi pomoć kolegi učinit će to na način da nema šanse da asistent skuži.... no eto svi smo mi ljudi i imamo svoja stajališta i imamo pravo na njih, makar ona bila kriva.
ipak, iz ove rasprave sam puno toga naučila... baki koja prosi neću dat 2 kn, jer će ona tada dobiti novac koji nije njen i kojeg nije zaslužila, tj. baba krade, a ujedno i ja... asistent sego je policajac koji hvata lopove ( jel mu to stoji u opisu posla ili to čini iz osobnog zadovoljstva? :twisted: )
ja ću i dalje prepisivati, te pomagati drugima dok god to ne bude zakonski zabranjeno i dok mi netko ne zaprijeti nekom kaznom....
bilo mi je drago...
Mislim da ovdje nije stvar u tome da se svatko brine za svoje "dupe" i da ga je strah nekome pomoći jer se boje da mu ne ponište neki zadatak, nego je činjenica da ljudi ne žele, iz sebičnosti, nekome poslati zadatak, jer žele biti najbolji i imati tu privilegiju da se zgražaju i smiju ljudima koji imaju mali broj bodova na kolokvijima/ispitima. smatram da netko tko istinski želi pomoć kolegi učinit će to na način da nema šanse da asistent skuži.... no eto svi smo mi ljudi i imamo svoja stajališta i imamo pravo na njih, makar ona bila kriva.
ipak, iz ove rasprave sam puno toga naučila... baki koja prosi neću dat 2 kn, jer će ona tada dobiti novac koji nije njen i kojeg nije zaslužila, tj. baba krade, a ujedno i ja... asistent sego je policajac koji hvata lopove ( jel mu to stoji u opisu posla ili to čini iz osobnog zadovoljstva? )
ja ću i dalje prepisivati, te pomagati drugima dok god to ne bude zakonski zabranjeno i dok mi netko ne zaprijeti nekom kaznom....
bilo mi je drago...
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:21 uto, 5. 7. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]
ipak, iz ove rasprave sam puno toga naučila... baki koja prosi neću dat 2 kn, jer će ona tada dobiti novac koji nije njen i kojeg nije zaslužila, tj. baba krade, a ujedno i ja... asistent sego je policajac koji hvata lopove ( jel mu to stoji u opisu posla ili to čini iz osobnog zadovoljstva? :twisted: )
bilo mi je drago...[/quote]
:?: bas me zanima kak ti ide sa ispitima i tomu sl. tu kod nas jer mi se cini da imas gadnih problema sa slijedom zaključivanja :twisted:
Anonymous (napisa): |
ipak, iz ove rasprave sam puno toga naučila... baki koja prosi neću dat 2 kn, jer će ona tada dobiti novac koji nije njen i kojeg nije zaslužila, tj. baba krade, a ujedno i ja... asistent sego je policajac koji hvata lopove ( jel mu to stoji u opisu posla ili to čini iz osobnog zadovoljstva? )
bilo mi je drago... |
bas me zanima kak ti ide sa ispitima i tomu sl. tu kod nas jer mi se cini da imas gadnih problema sa slijedom zaključivanja
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
|
[Vrh] |
|
buba Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
bnikola Mali od Foruma (Administrator)

Spol: 
|
Postano: 19:12 uto, 5. 7. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]...asistent sego je policajac koji hvata lopove ( jel mu to stoji u opisu posla ili to čini iz osobnog zadovoljstva? :twisted: )
bilo mi je drago...[/quote]
Ok, mislim da definitvno nije u redu da napadas nekoga zato sto nema isti stav o necemu kao i ti. Prepisivanje je varanje jer prikazujes sebe u svjetlu da nesto znas, a u biti ne znas. Da li je dobro i korisno, ovisi o cemu se radi, ali mislim da se ne bi trebalo. Nisam ja nikakav svetac, i ja sam znao prepisivati u svojoj proslosti. Razlika je utoliko sto sada nema smisla/koristi jer me uvijek poslije ceka usmeni, ili cak ni nema pismenog.
Za pomoc sam uvijek tu i uvijek mi se mogu obratiti kolege za pomoc. Na ispitu? Pa ako je nekome problem, nema problema, ALI kada ja zavrsim sa svojim pismenim.
Anonymous (napisa): | ...asistent sego je policajac koji hvata lopove ( jel mu to stoji u opisu posla ili to čini iz osobnog zadovoljstva? )
bilo mi je drago... |
Ok, mislim da definitvno nije u redu da napadas nekoga zato sto nema isti stav o necemu kao i ti. Prepisivanje je varanje jer prikazujes sebe u svjetlu da nesto znas, a u biti ne znas. Da li je dobro i korisno, ovisi o cemu se radi, ali mislim da se ne bi trebalo. Nisam ja nikakav svetac, i ja sam znao prepisivati u svojoj proslosti. Razlika je utoliko sto sada nema smisla/koristi jer me uvijek poslije ceka usmeni, ili cak ni nema pismenog.
Za pomoc sam uvijek tu i uvijek mi se mogu obratiti kolege za pomoc. Na ispitu? Pa ako je nekome problem, nema problema, ALI kada ja zavrsim sa svojim pismenim.
_________________ Život je lijep , tako kažu.. .
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 20:18 uto, 5. 7. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]smatram da netko tko istinski želi pomoć kolegi učinit će to na način da nema šanse da asistent skuži....[/quote]
1. Ako ne pokazemo svaki put da smo vidjeli, ne znaci da nismo vidjeli. :roll:
2. Pomozi ti kolegi [b]prije[/b] ispita da [b]nauci[/b] gradivo... 8) Ima neka prica o "[i]dati ribu i nauciti pecati[/i]", zar ne? :)
[quote="Anonymous"]asistent sego je policajac koji hvata lopove ( jel mu to stoji u opisu posla ili to čini iz osobnog zadovoljstva? :twisted: )[/quote]
Vidis - to nije naglaseno ugovorom o radu! :o Predlazem da me prijavis Dekanu jer [b]savjesnim[/b] cuvanjem prekoracujem svoje ovlasti. :gg:
[quote="Anonymous"]ja ću i dalje prepisivati, te pomagati drugima dok god to ne bude zakonski zabranjeno i dok mi netko ne zaprijeti nekom kaznom....[/quote]
Kazna se zove disciplinska komisija. 8) To sto (po tebi zli) asistenti ne prijavljuju uhvacene studente, nego ih samo udalje s ispita, druga je prica... :)
A ti ces i dalje prepisivati, te "pomagati" drugima i izgovarati se pred samom sobom da postupas ispravno. :roll: Iskreno ti zelim da jednog dana dobijes posao negdje gdje ce se traziti znanje, strucnost i odgovornost, pa da shvatis sto sada radis. :?
[quote="buba"]I zašto, za Boga miloga, stalno napadaš vsegu i krivo tumačiš njegove riječi? :roll:[/quote]
Ne mozes ispravnim interpretacijama braniti krive stavove. ;)
Anonymous (napisa): | smatram da netko tko istinski želi pomoć kolegi učinit će to na način da nema šanse da asistent skuži.... |
1. Ako ne pokazemo svaki put da smo vidjeli, ne znaci da nismo vidjeli.
2. Pomozi ti kolegi prije ispita da nauci gradivo... Ima neka prica o "dati ribu i nauciti pecati", zar ne?
Anonymous (napisa): | asistent sego je policajac koji hvata lopove ( jel mu to stoji u opisu posla ili to čini iz osobnog zadovoljstva? ) |
Vidis - to nije naglaseno ugovorom o radu! Predlazem da me prijavis Dekanu jer savjesnim cuvanjem prekoracujem svoje ovlasti.
Anonymous (napisa): | ja ću i dalje prepisivati, te pomagati drugima dok god to ne bude zakonski zabranjeno i dok mi netko ne zaprijeti nekom kaznom.... |
Kazna se zove disciplinska komisija. To sto (po tebi zli) asistenti ne prijavljuju uhvacene studente, nego ih samo udalje s ispita, druga je prica...
A ti ces i dalje prepisivati, te "pomagati" drugima i izgovarati se pred samom sobom da postupas ispravno. Iskreno ti zelim da jednog dana dobijes posao negdje gdje ce se traziti znanje, strucnost i odgovornost, pa da shvatis sto sada radis.
buba (napisa): | I zašto, za Boga miloga, stalno napadaš vsegu i krivo tumačiš njegove riječi?  |
Ne mozes ispravnim interpretacijama braniti krive stavove.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
Postano: 7:30 sri, 6. 7. 2005 Naslov: |
|
|
ne volim prepisivati od drugih na ispitima....al da nosi katkad malo vishe od dozvoljenog - [b]da[/b]. :lol:
no, ako me netko pita da li sam rjesio koji zadatak, drage ga volje posaljem. primjer je pismeni koji sam imao prije par dana. jedan zadatak oko kojeg sam se lomio 40min. i na kraju ga rijesim. sve se lijepo pokratilo, ma milina. :D posaljem jednoj curi sve matrice iz medjuracuna i ona mi nakon par minuta kaze da imam gresku, da sam pogrijesio predznak (:zid:). i onda sam krenuo to ispravljati.
eto, prepisivanje nije nuzno lose. meni je pomoglo sto sam proslijedio zadatak dalje.... 8)
ne volim prepisivati od drugih na ispitima....al da nosi katkad malo vishe od dozvoljenog - da.
no, ako me netko pita da li sam rjesio koji zadatak, drage ga volje posaljem. primjer je pismeni koji sam imao prije par dana. jedan zadatak oko kojeg sam se lomio 40min. i na kraju ga rijesim. sve se lijepo pokratilo, ma milina. posaljem jednoj curi sve matrice iz medjuracuna i ona mi nakon par minuta kaze da imam gresku, da sam pogrijesio predznak (:zid:). i onda sam krenuo to ispravljati.
eto, prepisivanje nije nuzno lose. meni je pomoglo sto sam proslijedio zadatak dalje....
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 7:49 sri, 6. 7. 2005 Naslov: |
|
|
Prepisivanje je stvar naseg kulturnog naslijedja :roll: U nekim drugim kulturama se 'prepisivanje' zove 'cheating', ez in, falsifikacija i unosenje laznih podataka na sluzbeni dokument. Ta ista stvar se u nas zove 'transcription', sto je ocito nesto sasvim drukcije :roll:
No to je i pitanje "digniteta" ispita. Afaik, osnovne i srednje skole imaju [b]obavezu[/b] 10 godina drzati u arhivi primjerke pismenih ispita i provoditi usmene ispite pred cijelom nastavnom grupom. Nerazumljivo mi je zasto visoko skolstvo jos nije doseglo te visoke standarde (imali smo nedavni slucaj sa kombinatorikom) :roll: To donekle govori i o nedostatku ozbiljnosti glede provedbe ispita medju ljudima koji su za to odgovorni.
Kada bi i institucije shvatile ispit kao nesto tezine pravnog dokumenta i za sluzbene i pravne potrebe snimale tijek usmenih ispita i pohranjivale pismene ispite u skladu sa zakonom o arhivu, onda bi se vjerovatno i od studenata moglo poceti ocekivati da se proces provedbe ispita shvati daleko ozbiljnije no danas.
Prepisivanje je stvar naseg kulturnog naslijedja U nekim drugim kulturama se 'prepisivanje' zove 'cheating', ez in, falsifikacija i unosenje laznih podataka na sluzbeni dokument. Ta ista stvar se u nas zove 'transcription', sto je ocito nesto sasvim drukcije
No to je i pitanje "digniteta" ispita. Afaik, osnovne i srednje skole imaju obavezu 10 godina drzati u arhivi primjerke pismenih ispita i provoditi usmene ispite pred cijelom nastavnom grupom. Nerazumljivo mi je zasto visoko skolstvo jos nije doseglo te visoke standarde (imali smo nedavni slucaj sa kombinatorikom) To donekle govori i o nedostatku ozbiljnosti glede provedbe ispita medju ljudima koji su za to odgovorni.
Kada bi i institucije shvatile ispit kao nesto tezine pravnog dokumenta i za sluzbene i pravne potrebe snimale tijek usmenih ispita i pohranjivale pismene ispite u skladu sa zakonom o arhivu, onda bi se vjerovatno i od studenata moglo poceti ocekivati da se proces provedbe ispita shvati daleko ozbiljnije no danas.
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
Postano: 10:26 sri, 6. 7. 2005 Naslov: |
|
|
zub, nisam bas siguran da je rijec o 10 godina kada se govori o obvezi cuvanja ispita. maticne knjige i ostatak arhivske gradje se u skolama cuva, AFAIK, 50 godina. a tu medju ostalim spadaju i knjige u koje se upisuje uspjeh ucenika iz pojedinih predmeta na polugodistu i kraju godine... mislim da mi je raska rekla za tih 50 godina kada sam joj pomagao preslagati skolsku arhivu...
no, u svakom slucaju, mislim da bi bilo dobro uvesti kakvu obvezu o cuvanju pismenih ispita.....
zub, nisam bas siguran da je rijec o 10 godina kada se govori o obvezi cuvanja ispita. maticne knjige i ostatak arhivske gradje se u skolama cuva, AFAIK, 50 godina. a tu medju ostalim spadaju i knjige u koje se upisuje uspjeh ucenika iz pojedinih predmeta na polugodistu i kraju godine... mislim da mi je raska rekla za tih 50 godina kada sam joj pomagao preslagati skolsku arhivu...
no, u svakom slucaju, mislim da bi bilo dobro uvesti kakvu obvezu o cuvanju pismenih ispita.....
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|
|