Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Diferencijalni i integralni račun
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 20:34 ned, 21. 8. 2005    Naslov: Zadatak Citirajte i odgovorite

Ako ima tko dobre volje pa da riješi zadatak sa pismenog 4.7.2005. iz analitičke geometrije. Zadnji zdatak sa sferom,peti.Nije da mi se neda prepisivat,nego na stranici od AG-a ima i riješenja tog zadatka koja ja ne mogu dobit pa ak bi netko mogao riješit ga detalnije nego je napisano (ponajprije Boris Muha) jer ja stvarno ne mogu doć do tih riješenja.Pa ljudi budite milosrdni!Hvala!
Ako ima tko dobre volje pa da riješi zadatak sa pismenog 4.7.2005. iz analitičke geometrije. Zadnji zdatak sa sferom,peti.Nije da mi se neda prepisivat,nego na stranici od AG-a ima i riješenja tog zadatka koja ja ne mogu dobit pa ak bi netko mogao riješit ga detalnije nego je napisano (ponajprije Boris Muha) jer ja stvarno ne mogu doć do tih riješenja.Pa ljudi budite milosrdni!Hvala!

[Vrh]
Gost

PostPostano: 0:59 pon, 22. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pretpostavljam da ti u navedenom rjesenju nedostaju detalji kako se dobiju tocke (3,0,3) i (-1,-2,-1) kao moguca sredista sfere, no to je standardni podzadatak. Srediste se nalazi na normali ravnine u tocki
(1,-1,1), dakle na pravcu s jednadzbama
(x-1)/2 = (y+1) = (z-1)/2 (ovi koeficijenti 2,1,2 dobivaju se skracivanjem 6,3,6 s 3, naravno, u jednadzbi ravnine). Tada srediste ima koordinate oblika (2t+1, t-1, 2t+1), a udaljeno je za 3 od tocke (1,-1,1). Udaljenost je drugi korijen iz (2t)^2 + t^2 + (2t)^2 = 9t^2 pa je
t^2 = 1. Znaci, t=1 ili -1, no samo 1 odgovara zbog uvjeta da se srediste nalazi u zadanom poluprostoru. To je tocka (3,0,3). Ostalo mislim da je zbilja sasvim jasno..O
Pretpostavljam da ti u navedenom rjesenju nedostaju detalji kako se dobiju tocke (3,0,3) i (-1,-2,-1) kao moguca sredista sfere, no to je standardni podzadatak. Srediste se nalazi na normali ravnine u tocki
(1,-1,1), dakle na pravcu s jednadzbama
(x-1)/2 = (y+1) = (z-1)/2 (ovi koeficijenti 2,1,2 dobivaju se skracivanjem 6,3,6 s 3, naravno, u jednadzbi ravnine). Tada srediste ima koordinate oblika (2t+1, t-1, 2t+1), a udaljeno je za 3 od tocke (1,-1,1). Udaljenost je drugi korijen iz (2t)^2 + t^2 + (2t)^2 = 9t^2 pa je
t^2 = 1. Znaci, t=1 ili -1, no samo 1 odgovara zbog uvjeta da se srediste nalazi u zadanom poluprostoru. To je tocka (3,0,3). Ostalo mislim da je zbilja sasvim jasno..O

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:00 ned, 28. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala puno na detaljnom rješenju tko god ga riješio!
Hvala puno na detaljnom rješenju tko god ga riješio!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Diferencijalni i integralni račun Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum