Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Kako razna sveucilista organiziraju matematiku?
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
anamari
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 6

PostPostano: 12:10 čet, 8. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"][quote="anamari"]S obzirom koliko interakcije imamo s ostalim prirodoslvnim odjelima, mozda bi bilo bolje da se prikljucimo FER-u, a ne PMF-u. Na bilogiji, kemiji i ostalima ljudi mozda slusaju matematiku, al mi se cini da je ne slusaju nista vise nego na farmaciji ili visoj elektrotehnickoj. A jos manje je koriste u kasnijim znanstvenim radovima.[/quote]

što se nastave tiče tu se slažem, ali što se znanstvenih radova tiče tu mislim da si u krivu. možda je tako u hrvatskoj, ali koliko sam upućen vani se matematika sve više koristi i kao alat i kao pristup radu, naročito u biologiji. svi biolozi sa kojima sam razgovarao se žale da ima fali matematike, zato jer znaju da će ima falit u poslu, a čak sam naišao na matematičarku koja je asistentica na PBFu (bavi se bioinformatikom) kojoj je bilo žao što se na studiju primjenjene matematike nisu radili i specifični problemi vezani za biologiju (jedan primjer umjesto fizike na prvoj godini mogla bi se isto tako raditi i biologija).
[/quote]

[quote="nemo"]
no sam koncept suradnje na našem sveučilištu je prilično stran svima, pa me to nekako niti ne čudi.[/quote]

Ja sam i htjela reci da odjeli (il odsjeci, sta li je vec) ne suraduju onoliko koliko bi mogli. I nisam rekla da im ne traba matematika, nego da je ne korsite koliko bi mogli. Nikako nisam rekla da matematika ne moze koristiti prirodoslovnim znanostima. Sve sto sam govorila, odnoslio se na Zagrebacko sveuciliste, a ne na svijet.
nemo (napisa):
anamari (napisa):
S obzirom koliko interakcije imamo s ostalim prirodoslvnim odjelima, mozda bi bilo bolje da se prikljucimo FER-u, a ne PMF-u. Na bilogiji, kemiji i ostalima ljudi mozda slusaju matematiku, al mi se cini da je ne slusaju nista vise nego na farmaciji ili visoj elektrotehnickoj. A jos manje je koriste u kasnijim znanstvenim radovima.

što se nastave tiče tu se slažem, ali što se znanstvenih radova tiče tu mislim da si u krivu. možda je tako u hrvatskoj, ali koliko sam upućen vani se matematika sve više koristi i kao alat i kao pristup radu, naročito u biologiji. svi biolozi sa kojima sam razgovarao se žale da ima fali matematike, zato jer znaju da će ima falit u poslu, a čak sam naišao na matematičarku koja je asistentica na PBFu (bavi se bioinformatikom) kojoj je bilo žao što se na studiju primjenjene matematike nisu radili i specifični problemi vezani za biologiju (jedan primjer umjesto fizike na prvoj godini mogla bi se isto tako raditi i biologija).

nemo (napisa):

no sam koncept suradnje na našem sveučilištu je prilično stran svima, pa me to nekako niti ne čudi.

Ja sam i htjela reci da odjeli (il odsjeci, sta li je vec) ne suraduju onoliko koliko bi mogli. I nisam rekla da im ne traba matematika, nego da je ne korsite koliko bi mogli. Nikako nisam rekla da matematika ne moze koristiti prirodoslovnim znanostima. Sve sto sam govorila, odnoslio se na Zagrebacko sveuciliste, a ne na svijet.

STOP nasilju medu zivotinjama!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Zivac
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: muško
10 = 30 - 20

PostPostano: 23:59 čet, 8. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anamari"]S obzirom koliko interakcije imamo s ostalim prirodoslvnim odjelima, mozda bi bilo bolje da se prikljucimo FER-u, a ne PMF-u. Na bilogiji, kemiji i ostalima ljudi mozda slusaju matematiku, al mi se cini da je ne slusaju nista vise nego na farmaciji ili visoj elektrotehnickoj. A jos manje je koriste u kasnijim znanstvenim radovima.[/quote]
[quote]Sto se tice znanstvenih projektata, a i onih fakutetekih koji se ticu nastave, opreme, promocije fakulteta i matematike, cini mi se da drugi prirodoslovni odjeli nemaju nikakve veze s nama. Mislim da tu ima puno prostora za poboljsanje, al ocito to nitko ne zeli.[/quote]
Netočno. Interakcija između FER-a i matematičkog odsjeka PMF-a je u nastavi nikakva, a u znanosti skoro nikakva. S druge strane interakcija matematičkog i ostalih odsjeka u nastavi je normalna (svu matematiku ostali PMF-ovci slušaju na mat. odsjeku, dok ostali fakulteti imaju svoje matematike), a u znanosti nekakva (lošija nego bi trebala biti, ali tome je jedan od glavnih uzroka upravo "postojanje" tzv. "matematičkog odjela").

I da, na Sveučilištu u Zagrebu odjel je sastavnica koja je na razini fakulteta (dakle izvan svih fakulteta), samo je manja. Na Sveučilištu još ne postoji niti jedan odjel.

[quote]S druge strane, FERovcima bismo mogli puno pomoci da bolje koriste matematiku, a i ja bi rado naucila neke stvari s njhovog faksa i vidjela kaj oni rade.[/quote]
Kao što rekoh, oni imaju svoju matematiku. Bilo bi super da je sva matematika na jednom mjestu, ali to je za sada neizvedivo. Sveučilište se trudi da unutar desetak godina to integrira.

[quote]Zapravo, sad kaz razmisljam, mislim da bi nam bolje bilo bez P(M)F-a.[/quote]
Kome to nama? Meni ne.

[quote="krcko"]Primijeti da PMF-MO ne tezi postati jednakopravan ostatku prirodoslovlja, nego zeli biti sveucilisni odjel za matematiku.[/quote]
Što tzv. "PMF-MO" želi postati ne znam. Mislim da se tu prije može govoriti o željama nekih pojedinaca. Ali znam što tzv. "PMF-MO" tvrdi svojim "postojanjem": da je jednakopravan ostatku prirodoslovlja.

[quote]Siguran sam da ces Department of Mathematics naci u velikoj vecini sveucilista s liste. U nekim od tvojih kategorija bit ce ih vise od jednog.[/quote]
Mislim da niti jedan PMF-ovac nije protiv koncepta Prirodoslovno-matematičkog učilišta (ili područja) sa svim današnjim odsjecima kao sveučilišnim odjelima, što je konačni cilj strategije Sveučilišta u Zagrebu. Samo se to ne izvodi kršeći autonomiju sveučilišta i sputavajući znanost nego legalnim metodama prema osmišljenoj strategiji razvoja odlukom jedinog tijela koje za to ima legalitet i legitimitet: Senata Sveučilišta u Zagrebu.

[quote]Inace, po tvojem tumacenju ispada da su svi mali fakulteti Zagrebackog sveucilista "krivi" jer su se drznuli biti jednakopravni velikima poput PMF-a.[/quote]
Nisu oni nešto krivi, ali jest idiotski da postoji npr. grafički fakultet nasuprot PMF-u ili filozofskom. To je sad malo pravednije uređeno novim Statutom Sveučilišta, ali ne potpuno.
anamari (napisa):
S obzirom koliko interakcije imamo s ostalim prirodoslvnim odjelima, mozda bi bilo bolje da se prikljucimo FER-u, a ne PMF-u. Na bilogiji, kemiji i ostalima ljudi mozda slusaju matematiku, al mi se cini da je ne slusaju nista vise nego na farmaciji ili visoj elektrotehnickoj. A jos manje je koriste u kasnijim znanstvenim radovima.

Citat:
Sto se tice znanstvenih projektata, a i onih fakutetekih koji se ticu nastave, opreme, promocije fakulteta i matematike, cini mi se da drugi prirodoslovni odjeli nemaju nikakve veze s nama. Mislim da tu ima puno prostora za poboljsanje, al ocito to nitko ne zeli.

Netočno. Interakcija između FER-a i matematičkog odsjeka PMF-a je u nastavi nikakva, a u znanosti skoro nikakva. S druge strane interakcija matematičkog i ostalih odsjeka u nastavi je normalna (svu matematiku ostali PMF-ovci slušaju na mat. odsjeku, dok ostali fakulteti imaju svoje matematike), a u znanosti nekakva (lošija nego bi trebala biti, ali tome je jedan od glavnih uzroka upravo "postojanje" tzv. "matematičkog odjela").

I da, na Sveučilištu u Zagrebu odjel je sastavnica koja je na razini fakulteta (dakle izvan svih fakulteta), samo je manja. Na Sveučilištu još ne postoji niti jedan odjel.

Citat:
S druge strane, FERovcima bismo mogli puno pomoci da bolje koriste matematiku, a i ja bi rado naucila neke stvari s njhovog faksa i vidjela kaj oni rade.

Kao što rekoh, oni imaju svoju matematiku. Bilo bi super da je sva matematika na jednom mjestu, ali to je za sada neizvedivo. Sveučilište se trudi da unutar desetak godina to integrira.

Citat:
Zapravo, sad kaz razmisljam, mislim da bi nam bolje bilo bez P(M)F-a.

Kome to nama? Meni ne.

krcko (napisa):
Primijeti da PMF-MO ne tezi postati jednakopravan ostatku prirodoslovlja, nego zeli biti sveucilisni odjel za matematiku.

Što tzv. "PMF-MO" želi postati ne znam. Mislim da se tu prije može govoriti o željama nekih pojedinaca. Ali znam što tzv. "PMF-MO" tvrdi svojim "postojanjem": da je jednakopravan ostatku prirodoslovlja.

Citat:
Siguran sam da ces Department of Mathematics naci u velikoj vecini sveucilista s liste. U nekim od tvojih kategorija bit ce ih vise od jednog.

Mislim da niti jedan PMF-ovac nije protiv koncepta Prirodoslovno-matematičkog učilišta (ili područja) sa svim današnjim odsjecima kao sveučilišnim odjelima, što je konačni cilj strategije Sveučilišta u Zagrebu. Samo se to ne izvodi kršeći autonomiju sveučilišta i sputavajući znanost nego legalnim metodama prema osmišljenoj strategiji razvoja odlukom jedinog tijela koje za to ima legalitet i legitimitet: Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Citat:
Inace, po tvojem tumacenju ispada da su svi mali fakulteti Zagrebackog sveucilista "krivi" jer su se drznuli biti jednakopravni velikima poput PMF-a.

Nisu oni nešto krivi, ali jest idiotski da postoji npr. grafički fakultet nasuprot PMF-u ili filozofskom. To je sad malo pravednije uređeno novim Statutom Sveučilišta, ali ne potpuno.

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 9:22 pet, 9. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]Netočno. Interakcija između FER-a i matematičkog odsjeka PMF-a je u nastavi nikakva, a u znanosti skoro nikakva. S druge strane interakcija matematičkog i ostalih odsjeka u nastavi je normalna (svu matematiku ostali PMF-ovci slušaju na mat. odsjeku, dok ostali fakulteti imaju svoje matematike), a u znanosti nekakva (lošija nego bi trebala biti, ali tome je jedan od glavnih uzroka upravo "postojanje" tzv. "matematičkog odjela").[/quote]

Ti stvarno imas odlican pregled nad nastavnom i znanstvenom djelatnoscu PMF-a, Matematickog odjela i FER-a. Ne samo da znas obim (ne)suradnje, nego i uzroke... Mozes li to argumentirati, npr. brojem radova objavljenim u koautorstvu izmedju djelatnika PMF i MO, odn. FER i MO? Ili brojem kolegija na MO ciji su nosioci profesori s FER-a?

[quote="Zivac"]Što tzv. "PMF-MO" želi postati ne znam. Mislim da se tu prije može govoriti o željama nekih pojedinaca.[/quote]

Imas ponesto o tome u [url=http://www.math.hr/hr/new/hr/_ostalo/strategija.pdf]Strategiji razvoja PMF-MO[/url]. Drugi put se informiraj prije nego sto pocnes lupetati.

[quote="Zivac"]Ali znam što tzv. "PMF-MO" tvrdi svojim "postojanjem": da je jednakopravan ostatku prirodoslovlja.[/quote]

PMF-MO se u [url=http://www.math.hr/hr/ustanova/statut.doc]Statutu[/url] definirao kao fakultet. Time je sebe izjednacio s ostatkom prirodoslovlja u istoj mjeri kao npr. Graficki fakultet.

[quote="Zivac"]Nisu oni nešto krivi, ali jest idiotski da postoji npr. grafički fakultet nasuprot PMF-u ili filozofskom.[/quote]

Predlazem da odes na forum Grafickog fakulteta i pocnes se zalagati za ukidanje njihovog statusa. Nema smisla da budu jednakopravni cijelom prirodoslovlju.
Zivac (napisa):

Ti stvarno imas odlican pregled nad nastavnom i znanstvenom djelatnoscu PMF-a, Matematickog odjela i FER-a. Ne samo da znas obim (ne)suradnje, nego i uzroke... Mozes li to argumentirati, npr. brojem radova objavljenim u koautorstvu izmedju djelatnika PMF i MO, odn. FER i MO? Ili brojem kolegija na MO ciji su nosioci profesori s FER-a?

Zivac (napisa):
Što tzv. "PMF-MO" želi postati ne znam. Mislim da se tu prije može govoriti o željama nekih pojedinaca.

Imas ponesto o tome u Strategiji razvoja PMF-MO. Drugi put se informiraj prije nego sto pocnes lupetati.

Zivac (napisa):
Ali znam što tzv. "PMF-MO" tvrdi svojim "postojanjem": da je jednakopravan ostatku prirodoslovlja.

PMF-MO se u Statutu definirao kao fakultet. Time je sebe izjednacio s ostatkom prirodoslovlja u istoj mjeri kao npr. Graficki fakultet.

Zivac (napisa):
Nisu oni nešto krivi, ali jest idiotski da postoji npr. grafički fakultet nasuprot PMF-u ili filozofskom.

Predlazem da odes na forum Grafickog fakulteta i pocnes se zalagati za ukidanje njihovog statusa. Nema smisla da budu jednakopravni cijelom prirodoslovlju.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
nenadk
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 10:32 pet, 9. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo sa GF-om mislim da je otislo malo predaleko, kolega Zivac. Nije GF jednak cijelom prirodoslovlju, nego on spada pod tehnicko podrucje koje se mjeri bez problema sa prirodoslovljem.
druga je stvar sto je pmf jedini fakultet predstavnik u grupaciji prirodoslovlja, pa mozda zbog toga i takva bahatost?
btw, po cemu si toliko izdvojio GF, od svih ostalih fakulteta, cisto me interesira?

pozdrav,
nenad
Ovo sa GF-om mislim da je otislo malo predaleko, kolega Zivac. Nije GF jednak cijelom prirodoslovlju, nego on spada pod tehnicko podrucje koje se mjeri bez problema sa prirodoslovljem.
druga je stvar sto je pmf jedini fakultet predstavnik u grupaciji prirodoslovlja, pa mozda zbog toga i takva bahatost?
btw, po cemu si toliko izdvojio GF, od svih ostalih fakulteta, cisto me interesira?

pozdrav,
nenad

>>Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived.<<

by Jean-Luc Picard
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 13:01 pet, 9. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]
[quote="Zivac"]Ali znam što tzv. "PMF-MO" tvrdi svojim "postojanjem": da je jednakopravan ostatku prirodoslovlja.[/quote]

PMF-MO se u [url=http://www.math.hr/hr/ustanova/statut.doc]Statutu[/url] definirao kao fakultet. Time je sebe izjednacio s ostatkom prirodoslovlja u istoj mjeri kao npr. Graficki fakultet.[/quote]

Nije -- fakultet po nasem zakonu treba biti definiran odozgo, od strane Sveucilista, sto PMF-MO nije, a graficki fakultet je.

@nenadk: stovise, GF je jednakopravan, do 13.9.2005. cijelom prirodoslovlju i matematici na Sveucilistu, odnosno, tezina kojom utjece na odluke (formalno) je jednaka onoj PMF-a. Od 13.9.2005. PMF postaje najmocniji individualni fakultet na Sveucilistu u Zagrebu.

'ave fun!

Sinisa
krcko (napisa):

Zivac (napisa):
Ali znam što tzv. "PMF-MO" tvrdi svojim "postojanjem": da je jednakopravan ostatku prirodoslovlja.

PMF-MO se u Statutu definirao kao fakultet. Time je sebe izjednacio s ostatkom prirodoslovlja u istoj mjeri kao npr. Graficki fakultet.

Nije – fakultet po nasem zakonu treba biti definiran odozgo, od strane Sveucilista, sto PMF-MO nije, a graficki fakultet je.

@nenadk: stovise, GF je jednakopravan, do 13.9.2005. cijelom prirodoslovlju i matematici na Sveucilistu, odnosno, tezina kojom utjece na odluke (formalno) je jednaka onoj PMF-a. Od 13.9.2005. PMF postaje najmocniji individualni fakultet na Sveucilistu u Zagrebu.

'ave fun!

Sinisa

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:31 pet, 9. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[color=darkred]Što [b]JE[/b] i što [b]NIJE[/b] - je teško za utvrditi. :roll: Nisu uspjeli školovani pravnici (ili im nije stalo), teško da će to izvesti - bez uvrede - [i]priučeni[/i] pravnici. :roll: Zato, molim da se [b]SVI[/b] okanite propagande i natezanja da li PMF-MO je ili nije zasebni fax, smije li to biti ili ne i sl. :|

Prihvaćam raspravu u vidu argumenata "mislim da bi trebalo tako i tako, [b]zbog toga i toga[/b]", ali iznositi [b]kao činjenicu[/b] da PMF-MO je/nije fakultet, je direktno vrijeđanje bilo PMF-a bilo PMF-MO-a i ja to ovdje više neću trpiti! :x

Da ne bi bilo da stajem na bilo čiju stranu:
- po sadašnjem zakonu, PMF-MO se ne može "otcijepiti" bez blagoslova Sveučilišta
- PMF-MO se poziva na nekadašnje OOUR-e koji su postojali prema starom zakonu

:arrow: Bilo kakvo pozivanje na zakone traži [b]prvo[/b] neovisnu i [b]stručnu[/b] arbitražu o tome koji su zakoni uopće relevantni! :prodike: Meni je, iskreno, te priče dosta. :tso: Dakle, držite se argumentiranih mišljenja, a ne sipanja onoga što [b]mislite[/b] da su činjenice, jer akademski građani uvažavaju i mišljenja s kojima se ne slažu :!:

Tko se s ovom politikom ne slaže, vjerujem da ima foruma na kojima se to može "slobodnije" raspravljati. 8)

Hvala!

P.S. Pod ovim upozorenjem mislim i na (in)direktna vrijeđanja drugih institucija i pojedinaca, kao na primjer ovo što se Živcu omaklo s GRF-om. :?[/color]
Što JE i što NIJE - je teško za utvrditi. Rolling Eyes Nisu uspjeli školovani pravnici (ili im nije stalo), teško da će to izvesti - bez uvrede - priučeni pravnici. Rolling Eyes Zato, molim da se SVI okanite propagande i natezanja da li PMF-MO je ili nije zasebni fax, smije li to biti ili ne i sl. Neutral

Prihvaćam raspravu u vidu argumenata "mislim da bi trebalo tako i tako, zbog toga i toga", ali iznositi kao činjenicu da PMF-MO je/nije fakultet, je direktno vrijeđanje bilo PMF-a bilo PMF-MO-a i ja to ovdje više neću trpiti! Mad

Da ne bi bilo da stajem na bilo čiju stranu:
- po sadašnjem zakonu, PMF-MO se ne može "otcijepiti" bez blagoslova Sveučilišta
- PMF-MO se poziva na nekadašnje OOUR-e koji su postojali prema starom zakonu

Arrow Bilo kakvo pozivanje na zakone traži prvo neovisnu i stručnu arbitražu o tome koji su zakoni uopće relevantni! Drzim prodike Meni je, iskreno, te priče dosta. Trudim Se Objasniti... Dakle, držite se argumentiranih mišljenja, a ne sipanja onoga što mislite da su činjenice, jer akademski građani uvažavaju i mišljenja s kojima se ne slažu Exclamation

Tko se s ovom politikom ne slaže, vjerujem da ima foruma na kojima se to može "slobodnije" raspravljati. Cool

Hvala!

P.S. Pod ovim upozorenjem mislim i na (in)direktna vrijeđanja drugih institucija i pojedinaca, kao na primjer ovo što se Živcu omaklo s GRF-om. Confused

[Vrh]
anamari
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 6

PostPostano: 18:56 pet, 9. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]

[/quote]

Ma daj kaj brijes! Ja se upravo nalazim u Belgiji, u Bruxellesu, na jednom u principu FER-ovskom seminaru o obradi slike i zvuka. Tu ima toliko matematike, a studenti su im toliko matematicki potkovani da sam ostala sokirana. A da ne govorim samo koliko je meni ova tema zanimljiva kao studentici matematike opredjeljenoj za racunarsvo.

Ne tvrdim da se trebamo ujednit s nasim FER-om. Samo kazem da mi se cini da njihov fakultet pokazuje vise interesa za matematiku nego biolozi i kemicari. U ovom trenutku.
Zivac (napisa):

Ma daj kaj brijes! Ja se upravo nalazim u Belgiji, u Bruxellesu, na jednom u principu FER-ovskom seminaru o obradi slike i zvuka. Tu ima toliko matematike, a studenti su im toliko matematicki potkovani da sam ostala sokirana. A da ne govorim samo koliko je meni ova tema zanimljiva kao studentici matematike opredjeljenoj za racunarsvo.

Ne tvrdim da se trebamo ujednit s nasim FER-om. Samo kazem da mi se cini da njihov fakultet pokazuje vise interesa za matematiku nego biolozi i kemicari. U ovom trenutku.

STOP nasilju medu zivotinjama!
[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:07 pet, 9. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neki navodi Zivca su potpuno pogresni ili "neupuceni", a iskreno receno djeluju i kao namjerno "neupuceni" na ne bas dobronamjeran nacin. Rijec je o sluzbenoj i jasno proklamiranoj inicijativi PMF-MO da se cjelokupna matematika na Sveucilistu okupi u Sveucilisni odjel. To je dobro dokumentirano, inicijativa traje vec nekoliko godina, razgovaralo se s matematicarima drugih fakulteta i delegacije su isle na Sveuciliste obrazlagati rektorici i prorektorima tu inicijativu. Ovi su to u nacelu "jako podrzali", ali nikako ne zele odobriti. Dakle, to je to kako "Sveuciliste vec godinama pokusava integrirati matematiku", dok medju matematicarima to "mozda zele samo neki pojedinci". Ponavljam, to je sluzbena i dokumentirana strategija PMF-MO.

Drugo - zbilja bi bilo jako tesko dokazati kako PMF-MO svojim "postojanjem" koci znanstvenu suradnju s prirodoslovnim odjelima. Naprotiv, dio prirodoslovlja (zajedno s "Rudjerom Boskovicem") nametnuo je kriterije vrednovanja znanstvenih radova (CC) koji jednostavno nisu adekvatni za matematiku jer veliki broj relevantnih casopisa ne ulazi u taj popis itd itd. Tako matematicar kao npr. deveti koautor na clanku iz kemije moze time "zaraditi" bitno vise nego samostalnim radom u kvalitetnom matematickom casopisu. Svaka takva suradnja sigurno je obostrano korisna, ali ovakvi kriteriji daju pogresni oblik motivacije. I to je samo jedan primjer.
Neki navodi Zivca su potpuno pogresni ili "neupuceni", a iskreno receno djeluju i kao namjerno "neupuceni" na ne bas dobronamjeran nacin. Rijec je o sluzbenoj i jasno proklamiranoj inicijativi PMF-MO da se cjelokupna matematika na Sveucilistu okupi u Sveucilisni odjel. To je dobro dokumentirano, inicijativa traje vec nekoliko godina, razgovaralo se s matematicarima drugih fakulteta i delegacije su isle na Sveuciliste obrazlagati rektorici i prorektorima tu inicijativu. Ovi su to u nacelu "jako podrzali", ali nikako ne zele odobriti. Dakle, to je to kako "Sveuciliste vec godinama pokusava integrirati matematiku", dok medju matematicarima to "mozda zele samo neki pojedinci". Ponavljam, to je sluzbena i dokumentirana strategija PMF-MO.

Drugo - zbilja bi bilo jako tesko dokazati kako PMF-MO svojim "postojanjem" koci znanstvenu suradnju s prirodoslovnim odjelima. Naprotiv, dio prirodoslovlja (zajedno s "Rudjerom Boskovicem") nametnuo je kriterije vrednovanja znanstvenih radova (CC) koji jednostavno nisu adekvatni za matematiku jer veliki broj relevantnih casopisa ne ulazi u taj popis itd itd. Tako matematicar kao npr. deveti koautor na clanku iz kemije moze time "zaraditi" bitno vise nego samostalnim radom u kvalitetnom matematickom casopisu. Svaka takva suradnja sigurno je obostrano korisna, ali ovakvi kriteriji daju pogresni oblik motivacije. I to je samo jedan primjer.

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 20:57 pet, 9. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]- po sadašnjem zakonu, PMF-MO se ne može "otcijepiti" bez blagoslova Sveučilišta
[/quote]

Ne postoji otcjepljenje. Postoji osnivanje fakulteta. Nije to onda blagoslov, vec odluka Senata.

Moram se ispricati -- rasprava na koju sam mislio, u Senatu, dogodila se 15.5.2001., a ne 12.5.2000. [url=http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/dokumenti/sjednice_senata/2000_2001/zapisnik_2000_2001_15052001.pdf]Tocka 10.[/url]

'ave fun!

Sinisa
vsego (napisa):

Ne postoji otcjepljenje. Postoji osnivanje fakulteta. Nije to onda blagoslov, vec odluka Senata.

Moram se ispricati – rasprava na koju sam mislio, u Senatu, dogodila se 15.5.2001., a ne 12.5.2000. Tocka 10.

'ave fun!

Sinisa

krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:42 pet, 9. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][color=darkred]iznositi [b]kao činjenicu[/b] da PMF-MO je/nije fakultet, je direktno vrijeđanje bilo PMF-a bilo PMF-MO-a i ja to ovdje više neću trpiti! :x[/color][/quote]

Primijeti da sam kao cinjenicu iznjeo dvije stvari:
1. PMF-MO samog sebe definira kao fakultet (u Statutu).
2. PMF-MO u stvarnosti funkcionira kao zaseban fakultet, s vlastitim dekanom i prodekanima, racunovodstvom, studentskom sluzbom itd.
Ti te cinjenice potvrdjujes svaki puta kada dodjes na [b]Fakultetsko[/b] vijece (nije moj izraz - pokupio sam ga iz Statuta :wink: ).

Mislim da si malo pretjerao s reakcijom. To sto je status PMF-MO predmet sudskog spora nije razlog da cinik, Zivac, ja i drugi ne smijemo o tome raspravljati. Ako te smeta nesto konkretno od napisanog, ukljuci se u raspravu kao i ostali useri. Ako zelis trajno zabraniti rasprave o statusu PMF-MO, napisi to u pravilima foruma. To bi isto bilo OK, obzirom da je ovo poluprivatni forum.
vsego (napisa):
iznositi kao činjenicu da PMF-MO je/nije fakultet, je direktno vrijeđanje bilo PMF-a bilo PMF-MO-a i ja to ovdje više neću trpiti! Mad

Primijeti da sam kao cinjenicu iznjeo dvije stvari:
1. PMF-MO samog sebe definira kao fakultet (u Statutu).
2. PMF-MO u stvarnosti funkcionira kao zaseban fakultet, s vlastitim dekanom i prodekanima, racunovodstvom, studentskom sluzbom itd.
Ti te cinjenice potvrdjujes svaki puta kada dodjes na Fakultetsko vijece (nije moj izraz - pokupio sam ga iz Statuta Wink ).

Mislim da si malo pretjerao s reakcijom. To sto je status PMF-MO predmet sudskog spora nije razlog da cinik, Zivac, ja i drugi ne smijemo o tome raspravljati. Ako te smeta nesto konkretno od napisanog, ukljuci se u raspravu kao i ostali useri. Ako zelis trajno zabraniti rasprave o statusu PMF-MO, napisi to u pravilima foruma. To bi isto bilo OK, obzirom da je ovo poluprivatni forum.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:56 pet, 9. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Referencirao sam se na ovakve i slicne stvari:

[quote="cinik"][quote="krcko"][quote="Zivac"]Ali znam što tzv. "PMF-MO" tvrdi svojim "postojanjem": da je jednakopravan ostatku prirodoslovlja.[/quote]
PMF-MO se u [url=http://www.math.hr/hr/ustanova/statut.doc]Statutu[/url] definirao kao fakultet. Time je sebe izjednacio s ostatkom prirodoslovlja u istoj mjeri kao npr. Graficki fakultet.[/quote]
Nije -- fakultet po nasem zakonu treba biti definiran odozgo, od strane Sveucilista, sto PMF-MO nije, a graficki fakultet je.[/quote]
i
[quote="Zivac"]jest [color=red]idiotski[/color] da postoji npr. grafički fakultet nasuprot PMF-u ili filozofskom.[/quote]

Kao sto rekoh, PMF-MO trazi samostalnost "na racun" OOUR-a, protivnici mu to brane "na racun" sadasnjih zakona,... :roll:

Ako ce se vec o tome raspravljati, onda to - barem ovdje - moze biti samo akademski, dakle uz uvazavanje sugovornika. :) Ono sto Cinik i Zivac manje-vise konstantno rade je podrugivanje i omalovazavanje PMF-MO kao institucije (bili mi fakultet ili ne) i moj prigovor je prvenstveno isao za tim. 8) Takodjer, vrijedjanje drugog fakulteta, bez obzira na njihove motive i neovisno o tome jesu li u pravu, [b]ne dolazi u obzir[/b] :!:

S druge strane, tvoji komentari su bili odgovori i objasnjenja na njihove navode, pa ne vidim zasto si se osjetio prozvanim... :roll:

Iskreno, ovo sto citam od strane Cinika i Zivca, vise me uvjerava u svrsishodnost nase samostalnosti nego ono sto pricaju pobornici te samostalnosti. :shock: Zalosno za obje strane, ne mislis li? :|
Referencirao sam se na ovakve i slicne stvari:

cinik (napisa):
krcko (napisa):
Zivac (napisa):

Nije – fakultet po nasem zakonu treba biti definiran odozgo, od strane Sveucilista, sto PMF-MO nije, a graficki fakultet je.

i
Zivac (napisa):
jest idiotski da postoji npr. grafički fakultet nasuprot PMF-u ili filozofskom.

Kao sto rekoh, PMF-MO trazi samostalnost "na racun" OOUR-a, protivnici mu to brane "na racun" sadasnjih zakona,... Rolling Eyes

Ako ce se vec o tome raspravljati, onda to - barem ovdje - moze biti samo akademski, dakle uz uvazavanje sugovornika. Smile Ono sto Cinik i Zivac manje-vise konstantno rade je podrugivanje i omalovazavanje PMF-MO kao institucije (bili mi fakultet ili ne) i moj prigovor je prvenstveno isao za tim. Cool Takodjer, vrijedjanje drugog fakulteta, bez obzira na njihove motive i neovisno o tome jesu li u pravu, ne dolazi u obzir Exclamation

S druge strane, tvoji komentari su bili odgovori i objasnjenja na njihove navode, pa ne vidim zasto si se osjetio prozvanim... Rolling Eyes

Iskreno, ovo sto citam od strane Cinika i Zivca, vise me uvjerava u svrsishodnost nase samostalnosti nego ono sto pricaju pobornici te samostalnosti. Shocked Zalosno za obje strane, ne mislis li? Neutral

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 0:28 sub, 10. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]S druge strane, tvoji komentari su bili odgovori i objasnjenja na njihove navode, pa ne vidim zasto si se osjetio prozvanim... :roll:[/quote]

Jer si tamnocrveni post intonirao na takav nacin. Primjer:

[quote="vsego"][color=darkred]Zato, molim da se [b]SVI[/b] okanite propagande i natezanja da li PMF-MO je ili nije zasebni fax, smije li to biti ili ne i sl. :|[/color][/quote]

Ako te smetaju cinikovi i Zivcevi navodi, ukljuci se u raspravu (ne "odozgo" kao admin). A vrijedjanje se lako moderira, zar ne? Osobno smatram da je cinik sve napisao korektno (sto ne znaci da se slazem). Zivac je malo pretjerao al sta se moze takav mu je nick :wink:

[quote="vsego"]Iskreno, ovo sto citam od strane Cinika i Zivca, vise me uvjerava u svrsishodnost nase samostalnosti nego ono sto pricaju pobornici te samostalnosti. :shock: Zalosno za obje strane, ne mislis li? :|[/quote]

Mene uvjerava da problem postoji i da sve vise pogadja i studente. Mozda nisu svjesni da mene pogadja vise nego njih, vjerujem kao i sve ostale zaposlenike PMF-MO. U svakom slucaju, bolje da se o tome prica i da se pravni status PMF-MO konacno rijesi (ovako ili onako).
vsego (napisa):
S druge strane, tvoji komentari su bili odgovori i objasnjenja na njihove navode, pa ne vidim zasto si se osjetio prozvanim... Rolling Eyes

Jer si tamnocrveni post intonirao na takav nacin. Primjer:

vsego (napisa):
Zato, molim da se SVI okanite propagande i natezanja da li PMF-MO je ili nije zasebni fax, smije li to biti ili ne i sl. Neutral

Ako te smetaju cinikovi i Zivcevi navodi, ukljuci se u raspravu (ne "odozgo" kao admin). A vrijedjanje se lako moderira, zar ne? Osobno smatram da je cinik sve napisao korektno (sto ne znaci da se slazem). Zivac je malo pretjerao al sta se moze takav mu je nick Wink

vsego (napisa):
Iskreno, ovo sto citam od strane Cinika i Zivca, vise me uvjerava u svrsishodnost nase samostalnosti nego ono sto pricaju pobornici te samostalnosti. Shocked Zalosno za obje strane, ne mislis li? Neutral

Mene uvjerava da problem postoji i da sve vise pogadja i studente. Mozda nisu svjesni da mene pogadja vise nego njih, vjerujem kao i sve ostale zaposlenike PMF-MO. U svakom slucaju, bolje da se o tome prica i da se pravni status PMF-MO konacno rijesi (ovako ili onako).

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 8:25 sub, 10. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]
Mene uvjerava da problem postoji i da sve vise pogadja i studente. Mozda nisu svjesni da mene pogadja vise nego njih, vjerujem kao i sve ostale zaposlenike PMF-MO. U svakom slucaju, bolje da se o tome prica i da se pravni status PMF-MO konacno rijesi (ovako ili onako).[/quote]

Koliko pogadja studente? Moju generaciju mizerno, iako ne znam kako bi moj studij izgledao da se matematika ne bavi (i nije bavila) otcjepljivanjem...

Nove generacije - sve vise. Efektivno (dakle, u praksi), na njih ce se odnositi 2 pravilnika o izvodjenju nastave, sto moze dovesi do blagog kaosa. O ostalim tockama koliko se obijaju i/ili ce se obijati o glave nasih bolonjaca... uzas... iako za to nije kriva samo matematika... svi odsjeci dijele krivnju tu...

'ave fun!

Sinisa
krcko (napisa):

Koliko pogadja studente? Moju generaciju mizerno, iako ne znam kako bi moj studij izgledao da se matematika ne bavi (i nije bavila) otcjepljivanjem...

Nove generacije - sve vise. Efektivno (dakle, u praksi), na njih ce se odnositi 2 pravilnika o izvodjenju nastave, sto moze dovesi do blagog kaosa. O ostalim tockama koliko se obijaju i/ili ce se obijati o glave nasih bolonjaca... uzas... iako za to nije kriva samo matematika... svi odsjeci dijele krivnju tu...

'ave fun!

Sinisa

Zivac

Spol: muško
10 = 30 - 20

PostPostano: 13:01 sub, 10. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Ti stvarno imas odlican pregled nad nastavnom i znanstvenom djelatnoscu PMF-a, Matematickog odjela i FER-a. Ne samo da znas obim (ne)suradnje, nego i uzroke... Mozes li to argumentirati, npr. brojem radova objavljenim u koautorstvu izmedju djelatnika PMF i MO, odn. FER i MO? Ili brojem kolegija na MO ciji su nosioci profesori s FER-a?[/quote]
Do brojeva u znanosti ne mogu odmah doći. Ali u nastavi, zar moram objašnjavati da svega par kolegija drže profesori s FER-a studentima s PMF-a, a obrnuto niti jedan, dok sve matematičke kolegije na PMF-u drže profesori s matematičkog odsjeka i fizičke kojegije na studiju matematike profesori s fizičkog odsjeka.

[quote][quote="Zivac"]Što tzv. "PMF-MO" želi postati ne znam. Mislim da se tu prije može govoriti o željama nekih pojedinaca.[/quote]

Imas ponesto o tome u [url=http://www.math.hr/hr/new/hr/_ostalo/strategija.pdf]Strategiji razvoja PMF-MO[/url]. Drugi put se informiraj prije nego sto pocnes lupetati.[/quote]
Pročitao sam ja to odavno. I? Mogu ja napisati strategiju razvoja Zivcevog sveučilišta.

[quote][quote="Zivac"]Ali znam što tzv. "PMF-MO" tvrdi svojim "postojanjem": da je jednakopravan ostatku prirodoslovlja.[/quote]

PMF-MO se u [url=http://www.math.hr/hr/ustanova/statut.doc]Statutu[/url] definirao kao fakultet. Time je sebe izjednacio s ostatkom prirodoslovlja u istoj mjeri kao npr. Graficki fakultet.
[/quote]
To sam ja i rekao.

[quote][quote="Zivac"]Nisu oni nešto krivi, ali jest idiotski da postoji npr. grafički fakultet nasuprot PMF-u ili filozofskom.[/quote]

Predlazem da odes na forum Grafickog fakulteta i pocnes se zalagati za ukidanje njihovog statusa. Nema smisla da budu jednakopravni cijelom prirodoslovlju.[/quote]
Grafički sam izveo kao primjer.

Tehničko područje na Sveučilištu ima 10 fakulteta dok prirodoslovno 1. Ne zanima me unutarnje ustrojstvo tehničkog područja ako je ono ravnopravno prirodoslovnom. To do sada (starim Statutom Sveučilišta) nije bio slučaj jer je u prošlom Senatu sjedio po jedan predstvanik svakog fakulteta. Dakle, jednaku moć odlučivanja na sveučilištu je imao PMF i grafički fakultet. Osim toga, ja ne smatram da je loše da budemo samo jedan fakultet, dapače.

Neki svjetsku stručnjaci koji su predlagali strategiju Sveučilišta u Zagrebu su predlagali spajanje nekih fakulteta u tehničkom području, između ostalog grafičkog i, mislim, tekstilno-tehniološkog. Bila je cijela studija na staroj stranici Sveučilišta, sad na novoj ne mogu naći.
krcko (napisa):

Do brojeva u znanosti ne mogu odmah doći. Ali u nastavi, zar moram objašnjavati da svega par kolegija drže profesori s FER-a studentima s PMF-a, a obrnuto niti jedan, dok sve matematičke kolegije na PMF-u drže profesori s matematičkog odsjeka i fizičke kojegije na studiju matematike profesori s fizičkog odsjeka.

Citat:
Zivac (napisa):
Što tzv. "PMF-MO" želi postati ne znam. Mislim da se tu prije može govoriti o željama nekih pojedinaca.

Imas ponesto o tome u Strategiji razvoja PMF-MO. Drugi put se informiraj prije nego sto pocnes lupetati.

Pročitao sam ja to odavno. I? Mogu ja napisati strategiju razvoja Zivcevog sveučilišta.

Citat:
Zivac (napisa):

To sam ja i rekao.

Citat:
Zivac (napisa):
Nisu oni nešto krivi, ali jest idiotski da postoji npr. grafički fakultet nasuprot PMF-u ili filozofskom.

Grafički sam izveo kao primjer.

Tehničko područje na Sveučilištu ima 10 fakulteta dok prirodoslovno 1. Ne zanima me unutarnje ustrojstvo tehničkog područja ako je ono ravnopravno prirodoslovnom. To do sada (starim Statutom Sveučilišta) nije bio slučaj jer je u prošlom Senatu sjedio po jedan predstvanik svakog fakulteta. Dakle, jednaku moć odlučivanja na sveučilištu je imao PMF i grafički fakultet. Osim toga, ja ne smatram da je loše da budemo samo jedan fakultet, dapače.

Neki svjetsku stručnjaci koji su predlagali strategiju Sveučilišta u Zagrebu su predlagali spajanje nekih fakulteta u tehničkom području, između ostalog grafičkog i, mislim, tekstilno-tehniološkog. Bila je cijela studija na staroj stranici Sveučilišta, sad na novoj ne mogu naći.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 18:14 sub, 10. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]Ali u nastavi, zar moram objašnjavati da svega par kolegija drže profesori s FER-a studentima s PMF-a, a obrnuto niti jedan, dok sve matematičke kolegije na PMF-u drže profesori s matematičkog odsjeka i fizičke kojegije na studiju matematike profesori s fizičkog odsjeka.[/quote]

Ne moras nista objasnjavati. Samo prebroji i napisi: koliko kolegija koji se predaju na PMF-MO ima nositelja s Fizickog odsjeka, a koliko s FER-a ili Ekonomskog fakulteta? Mislim da ce te iznenaditi.

Sto se tice obrata, naravno da profesori s MO ne drze masovno nastavu na FER-u kad FER ima vlastiti [url=http://www.fer.hr/zavod/zpm]Zavod za primjenjenu matematiku[/url]. Medjutim, predaju matematiku i na drugim fakultetima, ne samo na PMF-u.

Nego, vratimo se on-topic...

[quote="cinik"][quote="krcko"]Siguran sam da ces Department of Mathematics naci u velikoj vecini sveucilista s liste. U nekim od tvojih kategorija bit ce ih vise od jednog.
[/quote]
Ne, department of mathematics postoji na 'disp'-ovima (40/119), no tamo je u vecini slucajeva to department of mathematics and physics.[/quote]

Drugi PMF s tvoje liste ima Department of Mathematics. [url=http://www.ma.ic.ac.uk/index.php]Clicky[/url]. Zapravo, ima ga i prvi ali se ne zove department nego institute.
Zivac (napisa):
Ali u nastavi, zar moram objašnjavati da svega par kolegija drže profesori s FER-a studentima s PMF-a, a obrnuto niti jedan, dok sve matematičke kolegije na PMF-u drže profesori s matematičkog odsjeka i fizičke kojegije na studiju matematike profesori s fizičkog odsjeka.

Ne moras nista objasnjavati. Samo prebroji i napisi: koliko kolegija koji se predaju na PMF-MO ima nositelja s Fizickog odsjeka, a koliko s FER-a ili Ekonomskog fakulteta? Mislim da ce te iznenaditi.

Sto se tice obrata, naravno da profesori s MO ne drze masovno nastavu na FER-u kad FER ima vlastiti Zavod za primjenjenu matematiku. Medjutim, predaju matematiku i na drugim fakultetima, ne samo na PMF-u.

Nego, vratimo se on-topic...

cinik (napisa):
krcko (napisa):
Siguran sam da ces Department of Mathematics naci u velikoj vecini sveucilista s liste. U nekim od tvojih kategorija bit ce ih vise od jednog.

Ne, department of mathematics postoji na 'disp'-ovima (40/119), no tamo je u vecini slucajeva to department of mathematics and physics.

Drugi PMF s tvoje liste ima Department of Mathematics. Clicky. Zapravo, ima ga i prvi ali se ne zove department nego institute.

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 21:53 sub, 10. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovak -- ima i PMF u Zagrebu svoj deparment of Mathematics -- odsjek se prevodi kao department. :)

'ave fun!

Sinisa
Ovak -- ima i PMF u Zagrebu svoj deparment of Mathematics -- odsjek se prevodi kao department. Smile

'ave fun!

Sinisa

krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:46 sub, 10. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tu sam te cekao. Ako pogledas [url=http://www.ic.ac.uk/P343.htm]cime se oni bave[/url], vidjet ces da su izmedju ostalog nosioci 9 trogodinsnjih i 4 cetverogodisnja studija matematike. Sto prema nasem zakonu spada u djelatnosti fakulteta.

[quote="cinik"]odsjek se prevodi kao department. :)[/quote]

I odjel takodjer :D
Tu sam te cekao. Ako pogledas cime se oni bave, vidjet ces da su izmedju ostalog nosioci 9 trogodinsnjih i 4 cetverogodisnja studija matematike. Sto prema nasem zakonu spada u djelatnosti fakulteta.

cinik (napisa):
odsjek se prevodi kao department. Smile

I odjel takodjer Very Happy

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 8:54 ned, 11. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne, cekao si me na najhumoristicnijoj tocki organizacije PMF-a danas. Dakle, jedino matematika od svih odsjeka tvrdi da je nezavisna, no svi se odsjeci ponasaju kao nosioci studija sami za sebe. Jedino u cemu se razlikuje matematicka od ostalih autonomija je financijska autonomija, dok sto se tice ostalih stvari, vecinom je rijec odsjeka daleko iznad rijeci fakulteta na svakom odsjeku zasebno. Za vrijeme dekana Vickovica fizicari su njegov "rezim" smatrali "diktaturom", jer je pokusavao sprijeciti uvodjenje studomata i jos par takvih poteza iz dekanata, a nije tu odluku prepustio odsjecima.

Drugim rijecima -- matematika je od ostalih odsjeka drukcija po zasebnim financijama i pricama da je fakultet. Tocka.

(Okej, svjestan sam da tema financiranje nije trivijalna, no postat ce, jer SVE financije sada idu preko Sveucilista, pa matematika nece imati nikakve koristi od toga.)

'ave fun!

Sinisa
Ne, cekao si me na najhumoristicnijoj tocki organizacije PMF-a danas. Dakle, jedino matematika od svih odsjeka tvrdi da je nezavisna, no svi se odsjeci ponasaju kao nosioci studija sami za sebe. Jedino u cemu se razlikuje matematicka od ostalih autonomija je financijska autonomija, dok sto se tice ostalih stvari, vecinom je rijec odsjeka daleko iznad rijeci fakulteta na svakom odsjeku zasebno. Za vrijeme dekana Vickovica fizicari su njegov "rezim" smatrali "diktaturom", jer je pokusavao sprijeciti uvodjenje studomata i jos par takvih poteza iz dekanata, a nije tu odluku prepustio odsjecima.

Drugim rijecima -- matematika je od ostalih odsjeka drukcija po zasebnim financijama i pricama da je fakultet. Tocka.

(Okej, svjestan sam da tema financiranje nije trivijalna, no postat ce, jer SVE financije sada idu preko Sveucilista, pa matematika nece imati nikakve koristi od toga.)

'ave fun!

Sinisa

krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 16:13 ned, 11. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

OK, ajde ti meni reci koja je korist od toga da cijelo prirodoslovlje bude okupljeno u jedan fakultet? Argumenti koje sam do sada cuo jesu pomalo humoristicki. Primjerice, da zbog odvajanja Matematike nece imat tko drzati matematicke predmete na prirodoslovnim odsjecima.
OK, ajde ti meni reci koja je korist od toga da cijelo prirodoslovlje bude okupljeno u jedan fakultet? Argumenti koje sam do sada cuo jesu pomalo humoristicki. Primjerice, da zbog odvajanja Matematike nece imat tko drzati matematicke predmete na prirodoslovnim odsjecima.

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 17:06 ned, 11. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Konacno i to konstruktivno pitanje - what's the use of it?

Ovu raspravu sam zapoceo u stilu neodrzane rasprave u senatu u proljece 2000. godine, gdje se zakljucilo da je jedna od bitnih tocaka razmotriti i reformirati unutarnje ustrojstvo Sveucilista u Zagrebu. Nazalost, vecina ovakvih rasprava zavrsi na utvdjivanju trenutnog stanja koje je sasvim jasno -- koliko i meni da sam student dva studija na PMF-u, na matematickom i na fizickom odsjeku, toliko i tebi, krcko, da si asistent na fakultetu koji se zove Prirodoslovno-matematicki fakultet - Matematicki odjel. :)

Po mom misljenju idealno rjesenje je mozda ipak koncept PMS-a -- prirodoslovno-matematickog sveucilista na Brdu(TM). Svi zeljni moci bi tu mogli biti dekani i celnici i rektori i slicno, a na odluke ne bi utjecali fakulteti ciji dekani u novinama izjavljuju da ih ne zanima objavljivanje radova u stranim casopisima i koji zabranjuju studentima drzanje tribina o bolonjskom procesu. Mozda bi ta institucija i usla medju najboljih 150 sveucilista u Evropi.

Problem odvojenosti matematike spram ostatka prirodoslovlja moze imati lose posljedice i po matematiku i po prirodoslovlje -- sto se studija tice -- u ovako razbijenom sveucilistu kakvo je nase, najvise bi patili studenti skloni interdisciplinarnim studijima, jer bi svi (dijelovi sveucilista) uvodili svoje politike jos vise nego to sada rade. Sto se tice znanstvenog rada -- tu vjerujem da bi svako pravo rjesenje statusa matematike bilo korisno.

'ave fun!

Sinisa
Konacno i to konstruktivno pitanje - what's the use of it?

Ovu raspravu sam zapoceo u stilu neodrzane rasprave u senatu u proljece 2000. godine, gdje se zakljucilo da je jedna od bitnih tocaka razmotriti i reformirati unutarnje ustrojstvo Sveucilista u Zagrebu. Nazalost, vecina ovakvih rasprava zavrsi na utvdjivanju trenutnog stanja koje je sasvim jasno -- koliko i meni da sam student dva studija na PMF-u, na matematickom i na fizickom odsjeku, toliko i tebi, krcko, da si asistent na fakultetu koji se zove Prirodoslovno-matematicki fakultet - Matematicki odjel. Smile

Po mom misljenju idealno rjesenje je mozda ipak koncept PMS-a -- prirodoslovno-matematickog sveucilista na Brdu(TM). Svi zeljni moci bi tu mogli biti dekani i celnici i rektori i slicno, a na odluke ne bi utjecali fakulteti ciji dekani u novinama izjavljuju da ih ne zanima objavljivanje radova u stranim casopisima i koji zabranjuju studentima drzanje tribina o bolonjskom procesu. Mozda bi ta institucija i usla medju najboljih 150 sveucilista u Evropi.

Problem odvojenosti matematike spram ostatka prirodoslovlja moze imati lose posljedice i po matematiku i po prirodoslovlje -- sto se studija tice -- u ovako razbijenom sveucilistu kakvo je nase, najvise bi patili studenti skloni interdisciplinarnim studijima, jer bi svi (dijelovi sveucilista) uvodili svoje politike jos vise nego to sada rade. Sto se tice znanstvenog rada -- tu vjerujem da bi svako pravo rjesenje statusa matematike bilo korisno.

'ave fun!

Sinisa

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum