Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 9:22 uto, 13. 9. 2005 Naslov: Sastanak povjerenstva za izradu pravilnika o studiranju PMFa |
|
|
ijuric sa BIUS foruma je slozio zapisnik:
http://zg.biol.pmf.hr/bius.hr/phpbb/viewtopic.php?t=415
Nepoznato je kako ce zakljuchci ovog povjerenstva utjecati na studiranje na PMF-MO, no do sada je praksa bila da, iako su to "razliciti fakulteti", volja je oba vodstva da se tenzije smanje na minimum, tako da su ti otcjepci rijetko u konfliktu oko vaznijih pitanja koja se ne vezu uz "egzistenciju" :) i donekle se koordiniraju. Izrada ovog pravilnika za PMF-MO tek predstoji, pa cemo jos vidjeti, ali bih ipak zamolio modove da ovo naglase iducih par tjedana, do kada bi trebao nastati prvi pravi draft ovog pravilnika.
[b]U svakom slucaju priprazite, stvari ce na PMF-MO-u vjerovatno izgledati poprilicno slicno.[/b]
[quote]Pozdrav,
Prosli tjedan je bio sastanak komisije za izradu pravilnika o studiranju na PMFu za nove studijske programe. Na sastanku su sudjelovali: prof Habdija (prodekan za nastavu), Prof Plenkovic-Moraj(procelnica BO), doc. Liber (BO), prof Vickovic (KEM) i predstavnici sa fizike, geologije (ne znam im imena :( ). Matematicara ni geografa nije bilo i predstavnici studenata, clanovi SZ-PMFa (Borna, Ivica, josip klicinovic, josip buhin, ja.)
Neka me netko ispravi ako sam fulao sto ili nekog nisam imenovao.
Raspravljalo se o pravilniku o studiranju kojim se definira nacin polaganja ispita, uvijeti za prelaz u visu godinu i jos druge stvari.
Slozili smo se oko nekih stvari:
- Treba standardizirati nacin polaganja ispita na PMFu.
- Treba standardizirati nacin upisivanja u visu godinu na PMFu.
Predlozeno je iduce:
[b]1) polaze se godina za godinom[/b]
[i]
- za upisat visu godinu moraju se polozit svi kolegiji iz prethodne godine
- smije se pasti tijekom studija jednom. tko padne vise puta leti sa odsjeka i nema se pravo upisati ponovo. ideja je bila da tko padne 2 puta se nema pravo upisati na PMF uopce. to je jos na razmatranju
- ako padnes (ne polozis jedan ili vise kolegija), onda iduce godine ih ponovo upisujes i mozes birat iz vise godine one kolegije koji se nadovezuju na one koje si polozio. primjer: padnes na prvoj godini botaniku, prodjes zoologiju. iduce godine mozes upisat avertebrata, ali ne mozes upisat kormofita. Zamisli da upises avertebrata i prodjes tu godinu (ovdje nije jasno da li treba polozit sve ispite ili samo botaniku ne prodjes). Iducu godinu mozes upisat ono sa 2. godine sto nisi mogao upisati (kormofita). Ne mozes upisat nista sa 3. godine. Ako ne prodjes, letis sa odsjeka/faksa.
[/i]
Ideja je skratiti trajanje studiranja. Program traje 3 godine, zavrsi ga za 3 godine. Ako padas, ne studiras. Ako ne studiras, nemas sto raditi na faksu.
[b]2) ispiti[/b]
[i]
Ispit se sastoji od 3 dijela od koji svaki nosi 1/3 krajnje ocjene. Prvi dio predstavljaju zadace, kratki kolokviji, blic ispitivanja i sve ono sto se tijekom nastave (predavanja) radi. Na kraju semestra, student bi dobio potpis ako je prosao na prvom djelu, tj ako je skupio dovoljno bodova tijekom kolokvija, zadaca i slicno. Potpisa na pocetku semestra vise nema. Samo je jedan potpis u indexu. Ako student nije sakupio dovoljno bodova, nece dobit potpis i pada taj kolegij, pada godinu i ne moze upisat kolegije u iducem semestru koji se nadovezuju na taj. Npr. ako neki student kemije ne dobije potpis iz opce kemije I, pada kolegij, pada godinu, ne moze upisat iduci semestar opcu kemiju II jer se ona nastavlja na opcu keimuj I, ne moze iduce godine upisat nista sto se nastavlja na opcu kemiju I i opcu kemiju II.
Drugi dio je tzv. "midterm" - ispit u sredini semestra (otprilike u terminu u kojem su sad zimski i proljetni izvanredni rokovi), gdje bi se ispitivalo gradivo obradjeno do tada. Midterm nije obavezan.
Treci dio je zavrsni ispit. Ako je netko bio na "midtermu" onda nosi 1/3 ocjene, inace 2/3. Iz zavrsnog ispita se mora dobit pozitivna ocjena inace se pada. Zavrsni moze biti pismeni ili pismeni i usmeni ili usmeni.
Postoje zimski rokovi i ljetni rokovi. Postoje i jesenski rokovi kad se moze polozit max 2 ispita. To znaci da se do kraja ljeta treba polozit sve osim 2 kolegija koja mozes sacuvat za jesen inace si pao godinu. Ispite iz prvog semestra mozes polagat u zimskom, ljetnom i jesenskom roku. Ispite iz drugog semestra samo u ljetnom i jesenskom.
[/i]
Ideja iza ovoga je da studenti cijele godine rade i uce i da se kampanjski radi izbjegne. Ako ne radis, neces proci prvi dio, padas godinu. Ako radis, mozes se rijesit dobrog komada gradiva preko midterma. Ako ne ides na midterm, riskiras da ti jedan ispit nosi 2/3 ocjene, a rokova nema puno. Samo 2 roka u zimu i 2 u ljeto. Za kolegije iz drugog semestra, to znaci samo 2 sanse za izlazak na ispit! Ti ne zelis da ti o jednom ispitu ovisi 2/3 ocjene.
[b]3) ostalo[/b]
[i] ako prijavis ispit, a ne odjavis ga, to se racuna kao da si pao na tom roku. Mozes ici na iduci rok, ali zato sto rokova ima malo, treba biti oprezan s tim.[/i]
Ovaj bi tjedan trebao biti nastavak razgovora oko pravilnika koji mora biti donesen do pocetka 10. mjeseca. Treba jos raspraviti o mehanizmima kontrole provodjenja i kvalitete nastave i o sankcijama za profesore koji se ne pridrzavaju pravilnika.
Svaki komentari, pitanja i sugestije su dobrodosli[/quote]
Ovdje su linkovi na ovakve rasprave na ostalim PMFovskim forumima:
http://rasprave.fizika.org/viewtopic.php?t=2109
http://student.chem.pmf.hr/forum/viewtopic.php?p=7397
http://forum.cumez.org/viewtopic.php?t=69
ijuric sa BIUS foruma je slozio zapisnik:
Nepoznato je kako ce zakljuchci ovog povjerenstva utjecati na studiranje na PMF-MO, no do sada je praksa bila da, iako su to "razliciti fakulteti", volja je oba vodstva da se tenzije smanje na minimum, tako da su ti otcjepci rijetko u konfliktu oko vaznijih pitanja koja se ne vezu uz "egzistenciju" i donekle se koordiniraju. Izrada ovog pravilnika za PMF-MO tek predstoji, pa cemo jos vidjeti, ali bih ipak zamolio modove da ovo naglase iducih par tjedana, do kada bi trebao nastati prvi pravi draft ovog pravilnika.
U svakom slucaju priprazite, stvari ce na PMF-MO-u vjerovatno izgledati poprilicno slicno.
Citat: | Pozdrav,
Prosli tjedan je bio sastanak komisije za izradu pravilnika o studiranju na PMFu za nove studijske programe. Na sastanku su sudjelovali: prof Habdija (prodekan za nastavu), Prof Plenkovic-Moraj(procelnica BO), doc. Liber (BO), prof Vickovic (KEM) i predstavnici sa fizike, geologije (ne znam im imena ). Matematicara ni geografa nije bilo i predstavnici studenata, clanovi SZ-PMFa (Borna, Ivica, josip klicinovic, josip buhin, ja.)
Neka me netko ispravi ako sam fulao sto ili nekog nisam imenovao.
Raspravljalo se o pravilniku o studiranju kojim se definira nacin polaganja ispita, uvijeti za prelaz u visu godinu i jos druge stvari.
Slozili smo se oko nekih stvari:
- Treba standardizirati nacin polaganja ispita na PMFu.
- Treba standardizirati nacin upisivanja u visu godinu na PMFu.
Predlozeno je iduce:
1) polaze se godina za godinom
- za upisat visu godinu moraju se polozit svi kolegiji iz prethodne godine
- smije se pasti tijekom studija jednom. tko padne vise puta leti sa odsjeka i nema se pravo upisati ponovo. ideja je bila da tko padne 2 puta se nema pravo upisati na PMF uopce. to je jos na razmatranju
- ako padnes (ne polozis jedan ili vise kolegija), onda iduce godine ih ponovo upisujes i mozes birat iz vise godine one kolegije koji se nadovezuju na one koje si polozio. primjer: padnes na prvoj godini botaniku, prodjes zoologiju. iduce godine mozes upisat avertebrata, ali ne mozes upisat kormofita. Zamisli da upises avertebrata i prodjes tu godinu (ovdje nije jasno da li treba polozit sve ispite ili samo botaniku ne prodjes). Iducu godinu mozes upisat ono sa 2. godine sto nisi mogao upisati (kormofita). Ne mozes upisat nista sa 3. godine. Ako ne prodjes, letis sa odsjeka/faksa.
Ideja je skratiti trajanje studiranja. Program traje 3 godine, zavrsi ga za 3 godine. Ako padas, ne studiras. Ako ne studiras, nemas sto raditi na faksu.
2) ispiti
Ispit se sastoji od 3 dijela od koji svaki nosi 1/3 krajnje ocjene. Prvi dio predstavljaju zadace, kratki kolokviji, blic ispitivanja i sve ono sto se tijekom nastave (predavanja) radi. Na kraju semestra, student bi dobio potpis ako je prosao na prvom djelu, tj ako je skupio dovoljno bodova tijekom kolokvija, zadaca i slicno. Potpisa na pocetku semestra vise nema. Samo je jedan potpis u indexu. Ako student nije sakupio dovoljno bodova, nece dobit potpis i pada taj kolegij, pada godinu i ne moze upisat kolegije u iducem semestru koji se nadovezuju na taj. Npr. ako neki student kemije ne dobije potpis iz opce kemije I, pada kolegij, pada godinu, ne moze upisat iduci semestar opcu kemiju II jer se ona nastavlja na opcu keimuj I, ne moze iduce godine upisat nista sto se nastavlja na opcu kemiju I i opcu kemiju II.
Drugi dio je tzv. "midterm" - ispit u sredini semestra (otprilike u terminu u kojem su sad zimski i proljetni izvanredni rokovi), gdje bi se ispitivalo gradivo obradjeno do tada. Midterm nije obavezan.
Treci dio je zavrsni ispit. Ako je netko bio na "midtermu" onda nosi 1/3 ocjene, inace 2/3. Iz zavrsnog ispita se mora dobit pozitivna ocjena inace se pada. Zavrsni moze biti pismeni ili pismeni i usmeni ili usmeni.
Postoje zimski rokovi i ljetni rokovi. Postoje i jesenski rokovi kad se moze polozit max 2 ispita. To znaci da se do kraja ljeta treba polozit sve osim 2 kolegija koja mozes sacuvat za jesen inace si pao godinu. Ispite iz prvog semestra mozes polagat u zimskom, ljetnom i jesenskom roku. Ispite iz drugog semestra samo u ljetnom i jesenskom.
Ideja iza ovoga je da studenti cijele godine rade i uce i da se kampanjski radi izbjegne. Ako ne radis, neces proci prvi dio, padas godinu. Ako radis, mozes se rijesit dobrog komada gradiva preko midterma. Ako ne ides na midterm, riskiras da ti jedan ispit nosi 2/3 ocjene, a rokova nema puno. Samo 2 roka u zimu i 2 u ljeto. Za kolegije iz drugog semestra, to znaci samo 2 sanse za izlazak na ispit! Ti ne zelis da ti o jednom ispitu ovisi 2/3 ocjene.
3) ostalo
ako prijavis ispit, a ne odjavis ga, to se racuna kao da si pao na tom roku. Mozes ici na iduci rok, ali zato sto rokova ima malo, treba biti oprezan s tim.
Ovaj bi tjedan trebao biti nastavak razgovora oko pravilnika koji mora biti donesen do pocetka 10. mjeseca. Treba jos raspraviti o mehanizmima kontrole provodjenja i kvalitete nastave i o sankcijama za profesore koji se ne pridrzavaju pravilnika.
Svaki komentari, pitanja i sugestije su dobrodosli |
Ovdje su linkovi na ovakve rasprave na ostalim PMFovskim forumima:
http://rasprave.fizika.org/viewtopic.php?t=2109
http://student.chem.pmf.hr/forum/viewtopic.php?p=7397
http://forum.cumez.org/viewtopic.php?t=69
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 9:48 uto, 13. 9. 2005 Naslov: |
|
|
[b]Ne znam koliko je iz ijuricevog izvjestaja jasno naglaseno da je iduci sastanak povjerenstva ovaj tjedan te da su sve sugestije i sokirani usklici hitno pozeljni[/b] :)
Ne znam koliko je iz ijuricevog izvjestaja jasno naglaseno da je iduci sastanak povjerenstva ovaj tjedan te da su sve sugestije i sokirani usklici hitno pozeljni
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 10:35 uto, 13. 9. 2005 Naslov: Re: Sastanak povjerenstva za izradu pravilnika o studiranju |
|
|
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]- smije se pasti tijekom studija jednom. tko padne vise puta leti sa odsjeka i nema se pravo upisati ponovo. ideja je bila da tko padne 2 puta se nema pravo upisati na PMF uopce. to je jos na razmatranju[/quote]
sto je studij?!
mislim, nekome studij moze biti 3+2+3 a nekome samo 3.... :shock:
mislim da bi trebalo dati jednom u 3, a na molbu u 2-dijelu (znaci, ako je nesto specificno, bla....)
[quote]Npr. ako neki student kemije ne dobije potpis iz opce kemije I, pada kolegij, pada godinu, ne moze upisat iduci semestar opcu kemiju II jer se ona nastavlja na opcu keimuj I, ne moze iduce godine upisat nista sto se nastavlja na opcu kemiju I i opcu kemiju II. [/quote]
onda trebate naglastiti da se UPISUJE semestar za semestrom
jer polaganje godinu za godinom implicira i upis godinu za godinom, a to ovako ne smije biti.....
[quote]Drugi dio je tzv. "midterm" - ispit u sredini semestra (otprilike u terminu u kojem su sad zimski i proljetni izvanredni rokovi), gdje bi se ispitivalo gradivo obradjeno do tada. Midterm nije obavezan.[/quote]
kome?!
mislim, da li midterm postoji, pa student nema obavezu izaci na njega, ili nastavnici nisu duzni organizirati midterm?!
da li je midterm pis+usm ili samo pis?
drugo, to znaci da ce se morati imati
1. rok u semestru za midterm - sastavljanje ispita
2. rok na kraju semestra za nastavak midterma - sastavljanje ispita
+ sastavljanje ispita za one bez midterma
i to je obavezno
onda na rokovima opet moraju biti obje mogucnosti - znaci asistenti moraju na svakom roku sastavljati 2 pismena - za one koji su prosli midterm, i za one koji nisu.....
na biusu si (mislim ti zube) spomenuo da treba dio odgovornosti oko studija prebaciti na profesora, koji mora imati odgovornost za ocjenu
oprosti, ali meni to izgleda kao da se trazi od prof. da pustaju sve..... da ne bi sebi na ledjima imali neciji pad u bilo kojem smislu
TO NEMA SMISLA
studenti su tu da studiraju i na njihovu je odgovornost hoce li ili nece pasti ispit i sto ce im se desiti s godinom u tom slucaju
profesorova odgovornost NIJE prosjek generacije niti prolaznost
da, prof mora korektno ocijeniti, ali korektnost nece doci time da si profesor mora mislit hoce li taj student zbog pada na njegovom ispitu letiti sa studija....
s druge strane, ako se vec pozivate na odgovnosr profesora, gdje je odgovornost isjecaka!?
mislim, ovo ispada 'neka se profaci bahcu s time'
zasto bi se imalo pravo samo jednom pasti u toku studija?!
statut sveucilista je sasvim lijepo definiralo kad student leti van - ako u 2 godine ne polozi 30 ili koliko vec ECTS bodova
pravilnik kakav je sada direktno smanjuje nasa prava :!:
think about it :!:
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): | - smije se pasti tijekom studija jednom. tko padne vise puta leti sa odsjeka i nema se pravo upisati ponovo. ideja je bila da tko padne 2 puta se nema pravo upisati na PMF uopce. to je jos na razmatranju |
sto je studij?!
mislim, nekome studij moze biti 3+2+3 a nekome samo 3....
mislim da bi trebalo dati jednom u 3, a na molbu u 2-dijelu (znaci, ako je nesto specificno, bla....)
Citat: | Npr. ako neki student kemije ne dobije potpis iz opce kemije I, pada kolegij, pada godinu, ne moze upisat iduci semestar opcu kemiju II jer se ona nastavlja na opcu keimuj I, ne moze iduce godine upisat nista sto se nastavlja na opcu kemiju I i opcu kemiju II. |
jer polaganje godinu za godinom implicira i upis godinu za godinom, a to ovako ne smije biti.....
Citat: | Drugi dio je tzv. "midterm" - ispit u sredini semestra (otprilike u terminu u kojem su sad zimski i proljetni izvanredni rokovi), gdje bi se ispitivalo gradivo obradjeno do tada. Midterm nije obavezan. |
kome?!
mislim, da li midterm postoji, pa student nema obavezu izaci na njega, ili nastavnici nisu duzni organizirati midterm?!
da li je midterm pis+usm ili samo pis?
drugo, to znaci da ce se morati imati
i to je obavezno
onda na rokovima opet moraju biti obje mogucnosti - znaci asistenti moraju na svakom roku sastavljati 2 pismena - za one koji su prosli midterm, i za one koji nisu.....
na biusu si (mislim ti zube) spomenuo da treba dio odgovornosti oko studija prebaciti na profesora, koji mora imati odgovornost za ocjenu
oprosti, ali meni to izgleda kao da se trazi od prof. da pustaju sve..... da ne bi sebi na ledjima imali neciji pad u bilo kojem smislu
TO NEMA SMISLA
studenti su tu da studiraju i na njihovu je odgovornost hoce li ili nece pasti ispit i sto ce im se desiti s godinom u tom slucaju
da, prof mora korektno ocijeniti, ali korektnost nece doci time da si profesor mora mislit hoce li taj student zbog pada na njegovom ispitu letiti sa studija....
s druge strane, ako se vec pozivate na odgovnosr profesora, gdje je odgovornost isjecaka!?
statut sveucilista je sasvim lijepo definiralo kad student leti van - ako u 2 godine ne polozi 30 ili koliko vec ECTS bodova
pravilnik kakav je sada direktno smanjuje nasa prava
think about it
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 12:46 uto, 13. 9. 2005 Naslov: Re: Sastanak povjerenstva za izradu pravilnika o studiranju |
|
|
[quote="Nesi"]
[quote="ijuric"]Npr. ako neki student kemije ne dobije potpis iz opce kemije I, pada kolegij, pada godinu, ne moze upisat iduci semestar opcu kemiju II jer se ona nastavlja na opcu keimuj I, ne moze iduce godine upisat nista sto se nastavlja na opcu kemiju I i opcu kemiju II. [/quote]
jer polaganje godinu za godinom implicira i upis godinu za godinom, a to ovako ne smije biti..... [/quote]
ja bi se tu nadovezao da u slučaju da od studenata zahtjevamo ovakav režim rada onda bi se trebalo omogućiti da se kolegiji za koje se nije dobilo potpis u 1. semestru mora omogućiti ponovno slušanje u 2. semestru. no nekako sumnjam da će to itko htjeti raditi, sve kad bi i mogli.
Nesi (napisa): |
ijuric (napisa): | Npr. ako neki student kemije ne dobije potpis iz opce kemije I, pada kolegij, pada godinu, ne moze upisat iduci semestar opcu kemiju II jer se ona nastavlja na opcu keimuj I, ne moze iduce godine upisat nista sto se nastavlja na opcu kemiju I i opcu kemiju II. |
jer polaganje godinu za godinom implicira i upis godinu za godinom, a to ovako ne smije biti..... |
ja bi se tu nadovezao da u slučaju da od studenata zahtjevamo ovakav režim rada onda bi se trebalo omogućiti da se kolegiji za koje se nije dobilo potpis u 1. semestru mora omogućiti ponovno slušanje u 2. semestru. no nekako sumnjam da će to itko htjeti raditi, sve kad bi i mogli.
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 16:22 uto, 13. 9. 2005 Naslov: Re: Sastanak povjerenstva za izradu pravilnika o studiranju |
|
|
[quote="Nesi"]sto je studij?!
mislim, nekome studij moze biti 3+2+3 a nekome samo 3.... :shock:
mislim da bi trebalo dati jednom u 3, a na molbu u 2-dijelu (znaci, ako je nesto specificno, bla....)[/quote]
Studiji su dodiplomski, diplomski i postdiplomski, po toj ideji bi se smjelo pasti jednom na svakom od njih :)
[quote]onda trebate naglastiti da se UPISUJE semestar za semestrom
jer polaganje godinu za godinom implicira i upis godinu za godinom, a to ovako ne smije biti..... [/quote]
E tu je bilo cuda :roll: Neki profesori su inzistirali da se onemoguci studentima da upisuju kolegije naslijednike bez polozenih kolegija prethodnika, ali zele izbjeci testiranje semestara, pa su onda smislili da bi to kao bio uvjet za potpis, tj izlazak na ispite :roll:
Naravno, nitko ne moze omoguciti izvrsavanje tok kolegija ponovno i u ljetnom semestru, tako da je poprilicno nejasno sto ce biti. Mislim da na kraju i nije donesena konacna odluka na ovu temu.
[quote]Drugi dio je tzv. "midterm" - ispit u sredini semestra (otprilike u terminu u kojem su sad zimski i proljetni izvanredni rokovi), gdje bi se ispitivalo gradivo obradjeno do tada. Midterm nije obavezan.[/quote]
[quote="Nesi"]kome?!
da li je midterm pis+usm ili samo pis?[/quote]
To nije precizirano, ali su svi kretali od premise da bi se radilo o jednom relativno velikom (pisanom) kolokviju
[quote="Nesi"]drugo, to znaci da ce se morati imati
i to je obavezno
onda na rokovima opet moraju biti obje mogucnosti - znaci asistenti moraju na svakom roku sastavljati 2 pismena - za one koji su prosli midterm, i za one koji nisu..... [/quote]
Sasvim vjerovatno :? Naravno, sastanku su prisustvovali uglavnom samo stariji profesori :) Alternative su neugodne, tj izostanak na midtermu bi za studenta skoro sigurno znacio pad, sto je nesto sto zele izbjeci (buduci da midtermi tradicionalno padaju u doba zaraza zbog promjena godisnjih doba). Ovako su to rjesili tako da ovisno o sudjelovanju na midtermu, zavrsni ispit nosi 33, odnosno 66 posto ocjene.
[quote="Nesi"]na biusu si (mislim ti zube) spomenuo da treba dio odgovornosti oko studija prebaciti na profesora, koji mora imati odgovornost za ocjenu
TO NEMA SMISLA
da, prof mora korektno ocijeniti, ali korektnost nece doci time da si profesor mora mislit hoce li taj student zbog pada na njegovom ispitu letiti sa studija.... [/quote]
Naravno. Odgovornost ide na obje strane. Profesorski dio price ide kontra konzervacionistickog pokreta na svim odsjecima, ex cathedra pristupa nastavi i beskonacnog iteriranja izlazaka na ispite. Student ima odgovornost ne podbaciti, ispitivaci imaju odgovornost ispitivati u skladu sa znanjem kojeg su uspjeli prenijeti na studente. Ako to znaci 2% prolaznosti ili sramotno srozavanje kriterija, to znaci da je kvaliteta nastave tokom semestra bila manjkava (u nasem slucaju, da je nemoguce drzati kvalitetnu nastavu i ocekivati kvalitetne diplomande ako studentima nije osiguran prostor na podu predavaone za pracenje predavanja).
Bottom line is, kvaliteta kadrova se ne moze postizati prakticnim produzavanjem studija, nego iskljucivo spustanjem broja diplomanada ili dizanjem kvalitete nastave. Nastavne grupe od 100 ljudi u prostoriji za 50 ljudi na jednog asistenta to jednostavno nece omoguciti. Fakulteti ce morati reagirati sa smanjenjem broja upisanih studenata (buduci da MZOS nece placati fakultete po broju studenata kao sto je ugrubo do sada slucaj).
[quote="Nesi"]s druge strane, ako se vec pozivate na odgovnosr profesora, gdje je odgovornost isjecaka!?
pravilnik kakav je sada direktno smanjuje nasa prava :!:
think about it :!:[/quote]
Mislim da ce tu negdje doci onaj dio sa "opravdanim padovima" i tihim uvodjenjem mirovanja i tu ce biti jos dosta price. Objektivno, ako se studij dizajnira da traje tri godine, on za barem 60% studenata MORA trajati tri godine, jer inace to nije trogodisnji studij :!: Primjer je MO, sa 7-godisnjim prosjekom studija i >80% dropouta. Samo tesko samozavaravanje moze opravdati da se tako nesto naziva 4-godisnjim programom. Pa cak ni veky nije zavrsio faks u roku :roll:
Ovaj je pravilnik protustatutaran, sto se tice nasih prava. Znacajno ih skracuje, ali istovremeno stavlja direktnu (financijsku?) odgovornost na predavaca o tome sto ce biti sa studentima kada on izadje iz prostorije. Na studente stavlja odgovornost da ozbiljno pripreme ispite i da ih prate tokom cijele godine. Na fakultet stavlja odgovornost da ne forsira nerazumne upisne kvote i nastavna opterecenja, ako zeli odrzati ikakvu prolaznost, da ne zrtvuje kvalitetu nastave.
Naravno, tu bi trebala biti i dodatna prava za studente i jaceg glasa oko nezadovoljstva vezanog uz pojedine predavace i pomnije pracenje anketa. Sve ostalo je samoubojstvo ili za kvalitetu studija ili za njegovu prolaznost i mislim da je dobro da su odgovorni ljudi na fakultetu toga svijesni.
@Kenny: MO je svih ovih godina poprilicno koordinirao nastavna pitanja sa PMFom, iako ce o sudbini matematicara odluciti ono sto se donese unutar MO-a.
Nesi (napisa): | sto je studij?!
mislim, nekome studij moze biti 3+2+3 a nekome samo 3....
mislim da bi trebalo dati jednom u 3, a na molbu u 2-dijelu (znaci, ako je nesto specificno, bla....) |
Studiji su dodiplomski, diplomski i postdiplomski, po toj ideji bi se smjelo pasti jednom na svakom od njih
Citat: | onda trebate naglastiti da se UPISUJE semestar za semestrom
jer polaganje godinu za godinom implicira i upis godinu za godinom, a to ovako ne smije biti..... |
E tu je bilo cuda Neki profesori su inzistirali da se onemoguci studentima da upisuju kolegije naslijednike bez polozenih kolegija prethodnika, ali zele izbjeci testiranje semestara, pa su onda smislili da bi to kao bio uvjet za potpis, tj izlazak na ispite
Naravno, nitko ne moze omoguciti izvrsavanje tok kolegija ponovno i u ljetnom semestru, tako da je poprilicno nejasno sto ce biti. Mislim da na kraju i nije donesena konacna odluka na ovu temu.
Citat: | Drugi dio je tzv. "midterm" - ispit u sredini semestra (otprilike u terminu u kojem su sad zimski i proljetni izvanredni rokovi), gdje bi se ispitivalo gradivo obradjeno do tada. Midterm nije obavezan. |
Nesi (napisa): | kome?!
da li je midterm pis+usm ili samo pis? |
To nije precizirano, ali su svi kretali od premise da bi se radilo o jednom relativno velikom (pisanom) kolokviju
Nesi (napisa): | drugo, to znaci da ce se morati imati
i to je obavezno
onda na rokovima opet moraju biti obje mogucnosti - znaci asistenti moraju na svakom roku sastavljati 2 pismena - za one koji su prosli midterm, i za one koji nisu..... |
Sasvim vjerovatno Naravno, sastanku su prisustvovali uglavnom samo stariji profesori Alternative su neugodne, tj izostanak na midtermu bi za studenta skoro sigurno znacio pad, sto je nesto sto zele izbjeci (buduci da midtermi tradicionalno padaju u doba zaraza zbog promjena godisnjih doba). Ovako su to rjesili tako da ovisno o sudjelovanju na midtermu, zavrsni ispit nosi 33, odnosno 66 posto ocjene.
Nesi (napisa): | na biusu si (mislim ti zube) spomenuo da treba dio odgovornosti oko studija prebaciti na profesora, koji mora imati odgovornost za ocjenu
TO NEMA SMISLA
da, prof mora korektno ocijeniti, ali korektnost nece doci time da si profesor mora mislit hoce li taj student zbog pada na njegovom ispitu letiti sa studija.... |
Naravno. Odgovornost ide na obje strane. Profesorski dio price ide kontra konzervacionistickog pokreta na svim odsjecima, ex cathedra pristupa nastavi i beskonacnog iteriranja izlazaka na ispite. Student ima odgovornost ne podbaciti, ispitivaci imaju odgovornost ispitivati u skladu sa znanjem kojeg su uspjeli prenijeti na studente. Ako to znaci 2% prolaznosti ili sramotno srozavanje kriterija, to znaci da je kvaliteta nastave tokom semestra bila manjkava (u nasem slucaju, da je nemoguce drzati kvalitetnu nastavu i ocekivati kvalitetne diplomande ako studentima nije osiguran prostor na podu predavaone za pracenje predavanja).
Bottom line is, kvaliteta kadrova se ne moze postizati prakticnim produzavanjem studija, nego iskljucivo spustanjem broja diplomanada ili dizanjem kvalitete nastave. Nastavne grupe od 100 ljudi u prostoriji za 50 ljudi na jednog asistenta to jednostavno nece omoguciti. Fakulteti ce morati reagirati sa smanjenjem broja upisanih studenata (buduci da MZOS nece placati fakultete po broju studenata kao sto je ugrubo do sada slucaj).
Nesi (napisa): | s druge strane, ako se vec pozivate na odgovnosr profesora, gdje je odgovornost isjecaka!?
pravilnik kakav je sada direktno smanjuje nasa prava
think about it  |
Mislim da ce tu negdje doci onaj dio sa "opravdanim padovima" i tihim uvodjenjem mirovanja i tu ce biti jos dosta price. Objektivno, ako se studij dizajnira da traje tri godine, on za barem 60% studenata MORA trajati tri godine, jer inace to nije trogodisnji studij Primjer je MO, sa 7-godisnjim prosjekom studija i >80% dropouta. Samo tesko samozavaravanje moze opravdati da se tako nesto naziva 4-godisnjim programom. Pa cak ni veky nije zavrsio faks u roku
Ovaj je pravilnik protustatutaran, sto se tice nasih prava. Znacajno ih skracuje, ali istovremeno stavlja direktnu (financijsku?) odgovornost na predavaca o tome sto ce biti sa studentima kada on izadje iz prostorije. Na studente stavlja odgovornost da ozbiljno pripreme ispite i da ih prate tokom cijele godine. Na fakultet stavlja odgovornost da ne forsira nerazumne upisne kvote i nastavna opterecenja, ako zeli odrzati ikakvu prolaznost, da ne zrtvuje kvalitetu nastave.
Naravno, tu bi trebala biti i dodatna prava za studente i jaceg glasa oko nezadovoljstva vezanog uz pojedine predavace i pomnije pracenje anketa. Sve ostalo je samoubojstvo ili za kvalitetu studija ili za njegovu prolaznost i mislim da je dobro da su odgovorni ljudi na fakultetu toga svijesni.
@Kenny: MO je svih ovih godina poprilicno koordinirao nastavna pitanja sa PMFom, iako ce o sudbini matematicara odluciti ono sto se donese unutar MO-a.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 19:17 uto, 13. 9. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="nemo"]@zub: mislim da nitko ne misli da su te ideje skroz loše, ali svi znamo da je dosadašnji tjek promjena tekao samo na papiru i stvarno sumnjam da će ikakvih ozbiljnih promjena u samoj nastavi biti. iz tog gledišta svi ovi prijedlozi su vrlo nerealni i bilo bi glupo da se krene u njihovu provedbu. ishitren nastavak ishitrene reforme. netko bi trebao stati na loptu i reći "dosta" :?[/quote]
Donekle istina. Jedini je problem sto se radi o ishitrenom nastavku reforme koju je malo tko taknuo tokom 6 godina dok nije dosao deadline, koji je cini se sve zatekao nespremne, jer se kao nije jos 2001. donijela strategija razvoja Sveucilista :roll:
Problem reforme nije ishitrenost rokova, nego otpor (cesto starijih) kadrova na svim fakultetima koji sprijecava da se ista promijeni prije no MZOS zaprijeti ukidanjem financija :roll: (kao sto je bilo sa donosenjem statuta sveucilista ove veljace :roll:) Nazalost, u ovoj drzavi se sasvim jednostavna pitanja skoro-pa-tradicionalno rjesavaju nasilnim putem i ultimatumima. Akademska zajednica je 2001. debelo znala sto ju ceka 2005/6-e, ali osim MO i BO, malo je tko ista ucinio da tranzicijsku akademsku godinu 2005/6 prodje sa minimalnom stetom. Podsjetimo se: MO je jos 2001. uveo sustav kolokvija i olaksao gradivo prve godine kao pripremu za novi rezim studija, FER isto tako. U sijecnju 2005.-e covjek koji predaje valjda najtezi kolegij na FO izjavljuje da bi "[i]pristao na probne kolokvije tokom iducih 5 godina, nakon cega bi pokusao ustvrditi postojanje statisticke korelacije izmedju uspjeha na kolokvijima i uspjeha na klasicnim ispitima, te bi tada vjerovatno mogao razmisliti o uvodjenju kolokvija"[/i] :shocked!:. Izjave poput "ali to bi znacilo predati [i]moć[/i] nad kolegijem asistentu" su se isto mogle cuti na nekim odsjecima :shocked!:
Opet natrag na FER, koji je zabranio gostovanja svojim predavacima na drugim fakultetima i sveucilistima i povecao akademsku godinu da moze odrzati kvalitetu znanja usprkos novom rezimu studija tako sto ce razbiti nastavne grupe na trecine, sa druge strane, jedan od najutjecajnijih profesora sa MO trazi drzanje paralelnih kolegija u Osijeku i Dubrovniku :shock: dok je nastavna grupa na njegovom odcjepku normirana na 50 ljudi "zbog nedostatka kadrova i prostora", a fakultet umalo-pa-nikada ne radi subotom ni poslije 16h :!: :evil:
Ne, bojim se da reforma nije dosla ni dana prerano :roll:
nemo (napisa): | @zub: mislim da nitko ne misli da su te ideje skroz loše, ali svi znamo da je dosadašnji tjek promjena tekao samo na papiru i stvarno sumnjam da će ikakvih ozbiljnih promjena u samoj nastavi biti. iz tog gledišta svi ovi prijedlozi su vrlo nerealni i bilo bi glupo da se krene u njihovu provedbu. ishitren nastavak ishitrene reforme. netko bi trebao stati na loptu i reći "dosta"  |
Donekle istina. Jedini je problem sto se radi o ishitrenom nastavku reforme koju je malo tko taknuo tokom 6 godina dok nije dosao deadline, koji je cini se sve zatekao nespremne, jer se kao nije jos 2001. donijela strategija razvoja Sveucilista
Problem reforme nije ishitrenost rokova, nego otpor (cesto starijih) kadrova na svim fakultetima koji sprijecava da se ista promijeni prije no MZOS zaprijeti ukidanjem financija (kao sto je bilo sa donosenjem statuta sveucilista ove veljace ) Nazalost, u ovoj drzavi se sasvim jednostavna pitanja skoro-pa-tradicionalno rjesavaju nasilnim putem i ultimatumima. Akademska zajednica je 2001. debelo znala sto ju ceka 2005/6-e, ali osim MO i BO, malo je tko ista ucinio da tranzicijsku akademsku godinu 2005/6 prodje sa minimalnom stetom. Podsjetimo se: MO je jos 2001. uveo sustav kolokvija i olaksao gradivo prve godine kao pripremu za novi rezim studija, FER isto tako. U sijecnju 2005.-e covjek koji predaje valjda najtezi kolegij na FO izjavljuje da bi "pristao na probne kolokvije tokom iducih 5 godina, nakon cega bi pokusao ustvrditi postojanje statisticke korelacije izmedju uspjeha na kolokvijima i uspjeha na klasicnim ispitima, te bi tada vjerovatno mogao razmisliti o uvodjenju kolokvija" . Izjave poput "ali to bi znacilo predati moć nad kolegijem asistentu" su se isto mogle cuti na nekim odsjecima
Opet natrag na FER, koji je zabranio gostovanja svojim predavacima na drugim fakultetima i sveucilistima i povecao akademsku godinu da moze odrzati kvalitetu znanja usprkos novom rezimu studija tako sto ce razbiti nastavne grupe na trecine, sa druge strane, jedan od najutjecajnijih profesora sa MO trazi drzanje paralelnih kolegija u Osijeku i Dubrovniku dok je nastavna grupa na njegovom odcjepku normirana na 50 ljudi "zbog nedostatka kadrova i prostora", a fakultet umalo-pa-nikada ne radi subotom ni poslije 16h
Ne, bojim se da reforma nije dosla ni dana prerano
|
|
[Vrh] |
|
goc9999 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goc9999 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 23:03 uto, 13. 9. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]
Donekle istina. Jedini je problem sto se radi o ishitrenom nastavku reforme koju je malo tko taknuo tokom 6 godina dok nije dosao deadline, koji je cini se sve zatekao nespremne, jer se kao nije jos 2001. donijela strategija razvoja Sveucilista :roll:[/quote]
o svučilišnoj i državnoj razini bi se dalo štošta reći, no to nije tema trenutačno pa ću se suzdržati. zašto kažem da je ishtitreno? zato što se nitko nije potrudio provesti mjere koje bi poslužile da prelaz bude što bezbolniji. Svaka čast MOu koji stvarno i je učinio neke stvari po tom pitanju, no:
- prvo se trebalo odrediti što se želi postići. ni sada to nije u potpunosti definirano. ovo bi trebalo uključivati sve od osnovnih postavki tipa što student treba znati kad završi studij do tehničkih pitanja režima studija (uoči da mi o tim stvarima pričamo tek sada).
- treba minimalno jedna godina testiranja, pri čemu testiraš upravo gornje postavke koje si si zamislio. tu bi trebalo vidjeti koliko se stvarno može opteretiti nastavnika i studenta, s tim da se u ovoj fazi još ne pridodaje tolika važnost samom gradivu već načinu vršenja nastave.
- kad imaš te informacije možeš raditi ono što se kod nas radilo prvo (i traljavo), a to je mijenjati gradivo, zato jer tek sada ustvari znaš koliko ga možeš staviti i kako ga prilagoditi održavanju nastave. naši su cijelo opterećenje baždarili praktički samo prema satnici nastave! da ne govorimo da se u cijelom procesu praktički ignoriralo studente. ako si i htio da se nešto napravi obično si stavljen pred gotov čin.
- kasnije se može dodatno uštelavati.
ja mislim da se ovo još uvijek može napraviti, samo netko treba stati na loptu ;) sljedeće godine možemo provesti ovu testnu godinu, a ne forsirati oštar režim rada ukoliko ne želimo pokpati dobar dio studenata. nakon toga trebalo bi se pristupiti ponovnoj izradi studijskih programa koji su trenutačno napravljeni tako da su prošli manji facelifting :roll:
dakako uvijek ostaje opcija da se cijela reforma pomalo ignorira no to nije prava opcija :?
shvati moje stajalište - dosad se radilo loše, ali nije kasno da se stvari isprave u razumnom roku. i takvo rješenje se treba forsirati, a ne pristajati na kompromise! ako se to ne učini reforme kao da nije ni bilo.
[quote="zub"]U sijecnju 2005.-e covjek koji predaje valjda najtezi kolegij na FO izjavljuje da bi "[i]pristao na probne kolokvije tokom iducih 5 godina, nakon cega bi pokusao ustvrditi postojanje statisticke korelacije izmedju uspjeha na kolokvijima i uspjeha na klasicnim ispitima, te bi tada vjerovatno mogao razmisliti o uvodjenju kolokvija"[/i] :shocked!:. Izjave poput "ali to bi znacilo predati [i]moć[/i] nad kolegijem asistentu" su se isto mogle cuti na nekim odsjecima :shocked!:[/quote]
di su ga samo izvukli :D što se FOa tiče mislim da na prve dvije godine nemaš kolegija koji nema kolokvije, tako da ustvari nije baš toliko crno.
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): |
Donekle istina. Jedini je problem sto se radi o ishitrenom nastavku reforme koju je malo tko taknuo tokom 6 godina dok nije dosao deadline, koji je cini se sve zatekao nespremne, jer se kao nije jos 2001. donijela strategija razvoja Sveucilista  |
o svučilišnoj i državnoj razini bi se dalo štošta reći, no to nije tema trenutačno pa ću se suzdržati. zašto kažem da je ishtitreno? zato što se nitko nije potrudio provesti mjere koje bi poslužile da prelaz bude što bezbolniji. Svaka čast MOu koji stvarno i je učinio neke stvari po tom pitanju, no:
- prvo se trebalo odrediti što se želi postići. ni sada to nije u potpunosti definirano. ovo bi trebalo uključivati sve od osnovnih postavki tipa što student treba znati kad završi studij do tehničkih pitanja režima studija (uoči da mi o tim stvarima pričamo tek sada).
- treba minimalno jedna godina testiranja, pri čemu testiraš upravo gornje postavke koje si si zamislio. tu bi trebalo vidjeti koliko se stvarno može opteretiti nastavnika i studenta, s tim da se u ovoj fazi još ne pridodaje tolika važnost samom gradivu već načinu vršenja nastave.
- kad imaš te informacije možeš raditi ono što se kod nas radilo prvo (i traljavo), a to je mijenjati gradivo, zato jer tek sada ustvari znaš koliko ga možeš staviti i kako ga prilagoditi održavanju nastave. naši su cijelo opterećenje baždarili praktički samo prema satnici nastave! da ne govorimo da se u cijelom procesu praktički ignoriralo studente. ako si i htio da se nešto napravi obično si stavljen pred gotov čin.
- kasnije se može dodatno uštelavati.
ja mislim da se ovo još uvijek može napraviti, samo netko treba stati na loptu sljedeće godine možemo provesti ovu testnu godinu, a ne forsirati oštar režim rada ukoliko ne želimo pokpati dobar dio studenata. nakon toga trebalo bi se pristupiti ponovnoj izradi studijskih programa koji su trenutačno napravljeni tako da su prošli manji facelifting
dakako uvijek ostaje opcija da se cijela reforma pomalo ignorira no to nije prava opcija
shvati moje stajalište - dosad se radilo loše, ali nije kasno da se stvari isprave u razumnom roku. i takvo rješenje se treba forsirati, a ne pristajati na kompromise! ako se to ne učini reforme kao da nije ni bilo.
zub (napisa): | U sijecnju 2005.-e covjek koji predaje valjda najtezi kolegij na FO izjavljuje da bi "pristao na probne kolokvije tokom iducih 5 godina, nakon cega bi pokusao ustvrditi postojanje statisticke korelacije izmedju uspjeha na kolokvijima i uspjeha na klasicnim ispitima, te bi tada vjerovatno mogao razmisliti o uvodjenju kolokvija" . Izjave poput "ali to bi znacilo predati moć nad kolegijem asistentu" su se isto mogle cuti na nekim odsjecima  |
di su ga samo izvukli što se FOa tiče mislim da na prve dvije godine nemaš kolegija koji nema kolokvije, tako da ustvari nije baš toliko crno.
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|