Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

pitanje o smjerovima
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 13:11 pet, 21. 1. 2005    Naslov: pitanje o smjerovima Citirajte i odgovorite

ne mogu se odlučiti koji smjer da upišem iduće godine, pa me zanima da li bi mi netko mogao reći nešto više o tome, npr. kakvo je gradivo za koji smjer, na čemu je naglasak, kakva ja veza s predmetima s nižih godina, mogućnosti zaposlenja i slično... nigdje ne mogu naći nešto opširnije o tome. konkretno, dvoumim se između matematičke statistike i računarstva i poslovne i financijske matematike
ne mogu se odlučiti koji smjer da upišem iduće godine, pa me zanima da li bi mi netko mogao reći nešto više o tome, npr. kakvo je gradivo za koji smjer, na čemu je naglasak, kakva ja veza s predmetima s nižih godina, mogućnosti zaposlenja i slično... nigdje ne mogu naći nešto opširnije o tome. konkretno, dvoumim se između matematičke statistike i računarstva i poslovne i financijske matematike

[Vrh]
Ashley
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 0

PostPostano: 22:19 pet, 21. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

I ja imam problem s izborom smjera. Onako, svaki put kad me netko pita za to, ja kazem drugi smjer. Gdje se tocno mogu zaposlit s primijenjenom? Mogu li zavrsit teorijsku i kasnije radit negdje izvan faksa?

Cini mi se da se nakon financijske nase muke najvise isplate, al opet, onda sam mogla ic na ekonomiju i proc puno lakse. Na neki nacin bi 'odbacili' onu pravu matematiku, a zbog nje sam tu.
I ja imam problem s izborom smjera. Onako, svaki put kad me netko pita za to, ja kazem drugi smjer. Gdje se tocno mogu zaposlit s primijenjenom? Mogu li zavrsit teorijsku i kasnije radit negdje izvan faksa?

Cini mi se da se nakon financijske nase muke najvise isplate, al opet, onda sam mogla ic na ekonomiju i proc puno lakse. Na neki nacin bi 'odbacili' onu pravu matematiku, a zbog nje sam tu.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 10:45 čet, 22. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Trazio sam neki topic u kojem se spominje primjenjena, pa je valjda i ovaj dobar :-)
Zanima me bas ovo sto je Ashley pitala, koje su mogućnosti zaposlenja s teorijskom, ali izvan faksa?
I koliko je težak zapravo taj smjer? Ima li na njemu onih i s malo lošijim prosjekom :oops:, ili su baš sve odlični studenti?

Hvala :)
Trazio sam neki topic u kojem se spominje primjenjena, pa je valjda i ovaj dobar Smile
Zanima me bas ovo sto je Ashley pitala, koje su mogućnosti zaposlenja s teorijskom, ali izvan faksa?
I koliko je težak zapravo taj smjer? Ima li na njemu onih i s malo lošijim prosjekom Embarassed, ili su baš sve odlični studenti?

Hvala Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 10:47 čet, 22. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Trazio sam neki topic u kojem se spominje primjenjena, pa je valjda i ovaj dobar :-)[/quote]

Joj, u kojem se spominje TEORIJSKA... Uf. :)
Anonymous (napisa):
Trazio sam neki topic u kojem se spominje primjenjena, pa je valjda i ovaj dobar Smile

Joj, u kojem se spominje TEORIJSKA... Uf. Smile

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:42 čet, 22. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Postavlja se pitanje zasto bi netko zelio na Teorijsku ako se ne zeli baviti znanoscu.... :|

Dakle, postoji siroka lepeza poslova gdje se trazi samo "matematicar" i tamo pitaju za diplomu PMF-MO. :D Rijetke firme inzistiraju na smjeru (primjer je HNB koja cesto u natjecaje napise "smjer Vjerojatnost i statistika" ili tako nesto). :|

No, iskreno, ne znam ni za jednu firmu koja bi inzistirala na smjeru Teorijska matematika... :-s

Ako te stvarno zanima Teorijska, razmisli o znanstvenoj karijeri. :D Ne mora to nuzno biti na PMF-MO; mnogi faxevi uposljavaju matematicare (FER, Strojarstvo, Gradjevina, Ekonomija,...), a mozda mozes otici i "van". 8)

Znanost je lijepa i zabavna i solidno garantira da ces imati dinamican posao, umjesto da upadnes u neku rutinu na 30-40 godina staza! :gg:
Postavlja se pitanje zasto bi netko zelio na Teorijsku ako se ne zeli baviti znanoscu.... Neutral

Dakle, postoji siroka lepeza poslova gdje se trazi samo "matematicar" i tamo pitaju za diplomu PMF-MO. Very Happy Rijetke firme inzistiraju na smjeru (primjer je HNB koja cesto u natjecaje napise "smjer Vjerojatnost i statistika" ili tako nesto). Neutral

No, iskreno, ne znam ni za jednu firmu koja bi inzistirala na smjeru Teorijska matematika... Eh?

Ako te stvarno zanima Teorijska, razmisli o znanstvenoj karijeri. Very Happy Ne mora to nuzno biti na PMF-MO; mnogi faxevi uposljavaju matematicare (FER, Strojarstvo, Gradjevina, Ekonomija,...), a mozda mozes otici i "van". Cool

Znanost je lijepa i zabavna i solidno garantira da ces imati dinamican posao, umjesto da upadnes u neku rutinu na 30-40 godina staza! Mr Green being very Greeen indeed

[Vrh]
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 9 - 3

PostPostano: 16:08 čet, 22. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Postavlja se pitanje zasto bi netko zelio na Teorijsku ako se ne zeli baviti znanoscu.... :|
[/quote]

Zato sto zeli [b]studirati[/b] teorijsku matematiku, a kasnije ne zeli [b]raditi[/b] na faksu (ni nasem, ni nekom drugom). A mislim da te za neki ozbiljniji posao nijedan smjer na nasem faksu ne pripremi, tako da u trenutku biranja smjera ja nisam vidio zasto bi ucio veliku vjerojatnost koja mi se ne svidja, umjesto teorije skupova koja mi se svidja. Ni jedan od ta dva kolegija, kao ni vecina s naseg faksa, ionako nema direktnu primjenu u nicemu sto bih ja zelio raditi (sto ja ne smatram losom stvari, da se razumijemo).

[quote="vsego"]
Znanost je lijepa i zabavna i solidno garantira da ces imati dinamican posao, umjesto da upadnes u neku rutinu na 30-40 godina staza! :gg:[/quote]

Nazalost, ja se s ovim ne slazem. Pogledajmo malo ljude na nasem faksu koji imaju malo vise staza. Zar je zaista svima njima posao "dinamican", jel im to znanost stvarno pruzila? Ili ipak ima i onih koji drze predavanja, a da u tome nimalo ne uzivaju niti vide to kao nesto sto bi zeljeli raditi, a njihov znanstveni rad se svodi na minimalne napore koji su dovoljni cisto da bi se izdao nekakav clanak, a ciji rezultati ne uveseljavaju ni njih same? Jel li broj ljudi u Hrvatskoj koji su potrebni da bi predavali matematiku na svim fakultetima i svim studentima koji imaju neki matematicki kolegij [i]bas jednak[/i] broju ljudi koji su sposobni biti matematicari, pravi znanstvenici? Ili onih prvih ima vise, pa smo snizili kriterije za one druge da bismo popunili broj?
vsego (napisa):
Postavlja se pitanje zasto bi netko zelio na Teorijsku ako se ne zeli baviti znanoscu.... Neutral

Zato sto zeli studirati teorijsku matematiku, a kasnije ne zeli raditi na faksu (ni nasem, ni nekom drugom). A mislim da te za neki ozbiljniji posao nijedan smjer na nasem faksu ne pripremi, tako da u trenutku biranja smjera ja nisam vidio zasto bi ucio veliku vjerojatnost koja mi se ne svidja, umjesto teorije skupova koja mi se svidja. Ni jedan od ta dva kolegija, kao ni vecina s naseg faksa, ionako nema direktnu primjenu u nicemu sto bih ja zelio raditi (sto ja ne smatram losom stvari, da se razumijemo).

vsego (napisa):

Znanost je lijepa i zabavna i solidno garantira da ces imati dinamican posao, umjesto da upadnes u neku rutinu na 30-40 godina staza! Mr Green being very Greeen indeed

Nazalost, ja se s ovim ne slazem. Pogledajmo malo ljude na nasem faksu koji imaju malo vise staza. Zar je zaista svima njima posao "dinamican", jel im to znanost stvarno pruzila? Ili ipak ima i onih koji drze predavanja, a da u tome nimalo ne uzivaju niti vide to kao nesto sto bi zeljeli raditi, a njihov znanstveni rad se svodi na minimalne napore koji su dovoljni cisto da bi se izdao nekakav clanak, a ciji rezultati ne uveseljavaju ni njih same? Jel li broj ljudi u Hrvatskoj koji su potrebni da bi predavali matematiku na svim fakultetima i svim studentima koji imaju neki matematicki kolegij bas jednak broju ljudi koji su sposobni biti matematicari, pravi znanstvenici? Ili onih prvih ima vise, pa smo snizili kriterije za one druge da bismo popunili broj?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 22:52 čet, 22. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"][quote="vsego"]Znanost je lijepa i zabavna i solidno garantira da ces imati dinamican posao, umjesto da upadnes u neku rutinu na 30-40 godina staza! :gg:[/quote]
Nazalost, ja se s ovim ne slazem. Pogledajmo malo ljude na nasem faksu koji imaju malo vise staza. Zar je zaista svima njima posao "dinamican", jel im to znanost stvarno pruzila? Ili ipak ima i onih koji drze predavanja, a da u tome nimalo ne uzivaju niti vide to kao nesto sto bi zeljeli raditi, a njihov znanstveni rad se svodi na minimalne napore koji su dovoljni cisto da bi se izdao nekakav clanak, a ciji rezultati ne uveseljavaju ni njih same? Jel li broj ljudi u Hrvatskoj koji su potrebni da bi predavali matematiku na svim fakultetima i svim studentima koji imaju neki matematicki kolegij [i]bas jednak[/i] broju ljudi koji su sposobni biti matematicari, pravi znanstvenici? Ili onih prvih ima vise, pa smo snizili kriterije za one druge da bismo popunili broj?[/quote]
Opusti se malo Tonci. :faca: Nemoj nam sad radit' antireklamu i zbunjivat' brucoše! :lizalica: :nedam: :bicikl:
Ne poričem ja ništa što ti kažeš, samo se malo više raduj životu. :ptice: :perezube: :gg:
Kad god ja počnem razmišljati ovako kao ti, sjetim se da bi mi sigurno bilo mnogo gore raditi na gradilištu, u gostioni, za šalterom, pa čak i u školi. :mornar: :chef2:
Time ja ne omalovažavam bilo koju od tih djelatnosti; samo kažem da je relativno gledano posao u znanosti (tj. na faksu) kao Bogom dan.
Imaš izvjesnu umjetničku slobodu, a ipak relativno siguran izvor prihoda.

Eh sad, idealno bi bilo imati posao koji ostavlja mnogo slobodnog vremena, koji nije ni stresan ni naporan, a ipak je raznovrstan, zabavan i intelektualno stimulativan. Samo takav baš i ne postoji, premda to žele sugerirati neki[color=blue]...[/color] :pracka: :gv: :lol:
Da vidiš kako bi sad dobro legla jedna [i]omladinska radna akcija[/i]:
[img]http://web.math.hr/~vjekovac/images/baustelle.jpg[/img]

[color=blue]Ode dio ovog posta u nepovrat... Kolega, sto god mislili o nekim (imenovanim) pojavama u nasem drustvu, te o nasoj mladezi, nije bas zgodno tako ulijetati na jednom forumu koji se pokusava diciti svojim akademski nastrojenim korisnicima.[/color]
Tonci (napisa):
vsego (napisa):

Nazalost, ja se s ovim ne slazem. Pogledajmo malo ljude na nasem faksu koji imaju malo vise staza. Zar je zaista svima njima posao "dinamican", jel im to znanost stvarno pruzila? Ili ipak ima i onih koji drze predavanja, a da u tome nimalo ne uzivaju niti vide to kao nesto sto bi zeljeli raditi, a njihov znanstveni rad se svodi na minimalne napore koji su dovoljni cisto da bi se izdao nekakav clanak, a ciji rezultati ne uveseljavaju ni njih same? Jel li broj ljudi u Hrvatskoj koji su potrebni da bi predavali matematiku na svim fakultetima i svim studentima koji imaju neki matematicki kolegij bas jednak broju ljudi koji su sposobni biti matematicari, pravi znanstvenici? Ili onih prvih ima vise, pa smo snizili kriterije za one druge da bismo popunili broj?

Opusti se malo Tonci. Ja sam faca Nemoj nam sad radit' antireklamu i zbunjivat' brucoše! Lizalica Ne dam svoju igracku! Bicikl
Ne poričem ja ništa što ti kažeš, samo se malo više raduj životu. Hranim pticice Sto Mr. Green radi u slobodno vrijeme? Mr Green being very Greeen indeed
Kad god ja počnem razmišljati ovako kao ti, sjetim se da bi mi sigurno bilo mnogo gore raditi na gradilištu, u gostioni, za šalterom, pa čak i u školi. Mornar Kuhar...
Time ja ne omalovažavam bilo koju od tih djelatnosti; samo kažem da je relativno gledano posao u znanosti (tj. na faksu) kao Bogom dan.
Imaš izvjesnu umjetničku slobodu, a ipak relativno siguran izvor prihoda.

Eh sad, idealno bi bilo imati posao koji ostavlja mnogo slobodnog vremena, koji nije ni stresan ni naporan, a ipak je raznovrstan, zabavan i intelektualno stimulativan. Samo takav baš i ne postoji, premda to žele sugerirati neki... Pracka Mr.Green Vrazicak Laughing
Da vidiš kako bi sad dobro legla jedna omladinska radna akcija:

Ode dio ovog posta u nepovrat... Kolega, sto god mislili o nekim (imenovanim) pojavama u nasem drustvu, te o nasoj mladezi, nije bas zgodno tako ulijetati na jednom forumu koji se pokusava diciti svojim akademski nastrojenim korisnicima.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 11:15 pet, 23. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vjekovac"]Opusti se malo Tonci. :faca: Nemoj nam sad radit' antireklamu i zbunjivat' brucoše! :lizalica: :nedam: :bicikl:
Ne poričem ja ništa što ti kažeš, samo se malo više raduj životu. :ptice: :perezube: :gg:
Kad god ja počnem razmišljati ovako kao ti, sjetim se da bi mi sigurno bilo mnogo gore raditi na gradilištu, u gostioni, za šalterom, pa čak i u školi. :mornar: :chef2: [/quote]

:-) Ma opušten sam i radujem se životu jako! Malo je loše šta je danas prvi dan jeseni, koju mrzim, ali sve ostalo je super! Nisam, doduše, toliko sretan da mi post ima jednak broj slova i smileova (kao nekima), ali ne mogu se potužiti...

"ne poričem" = "slažem se" ili "ne želim se izjasniti o tome" ?

Da, i ja se slažem da bi ti bilo puno gore raditi "raditi na gradilištu, u gostioni, za šalterom, pa čak i u školi." Ali, nisu valjda gradilište, škola, šalter, gostiona i faks jedina radna mjesta kojih se možeš sjetiti :-) Odnosno, ja mislim da [i]za mene[/i] postoji radno mjesto koje bi mi više odgovaralo od svih ovih navedenih, iako završavam teorijsku...
vjekovac (napisa):
Opusti se malo Tonci. Ja sam faca Nemoj nam sad radit' antireklamu i zbunjivat' brucoše! Lizalica Ne dam svoju igracku! Bicikl
Ne poričem ja ništa što ti kažeš, samo se malo više raduj životu. Hranim pticice Sto Mr. Green radi u slobodno vrijeme? Mr Green being very Greeen indeed
Kad god ja počnem razmišljati ovako kao ti, sjetim se da bi mi sigurno bilo mnogo gore raditi na gradilištu, u gostioni, za šalterom, pa čak i u školi. Mornar Kuhar...

Smile Ma opušten sam i radujem se životu jako! Malo je loše šta je danas prvi dan jeseni, koju mrzim, ali sve ostalo je super! Nisam, doduše, toliko sretan da mi post ima jednak broj slova i smileova (kao nekima), ali ne mogu se potužiti...

Da, i ja se slažem da bi ti bilo puno gore raditi "raditi na gradilištu, u gostioni, za šalterom, pa čak i u školi." Ali, nisu valjda gradilište, škola, šalter, gostiona i faks jedina radna mjesta kojih se možeš sjetiti Smile Odnosno, ja mislim da za mene postoji radno mjesto koje bi mi više odgovaralo od svih ovih navedenih, iako završavam teorijsku...

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 11:49 pet, 23. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"]Odnosno, ja mislim da [i]za mene[/i] postoji radno mjesto koje bi mi više odgovaralo od svih ovih navedenih, iako završavam teorijsku...[/quote]

Let me guess... :-k Astronaut! Ili vatrogasac!

Shalu nastranu, vjekovac je vjerojatno htio reci da je posao na faksu ipak malo opusteniji od bilo kojeg math-posla u privredi (naravno, slabije je placen). Doduse, ne znam kako ce biti sad kad nam krene bolonjeze... :?
Tonci (napisa):
Odnosno, ja mislim da za mene postoji radno mjesto koje bi mi više odgovaralo od svih ovih navedenih, iako završavam teorijsku...

Let me guess... Think Astronaut! Ili vatrogasac!

Shalu nastranu, vjekovac je vjerojatno htio reci da je posao na faksu ipak malo opusteniji od bilo kojeg math-posla u privredi (naravno, slabije je placen). Doduse, ne znam kako ce biti sad kad nam krene bolonjeze... Confused

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 14:07 pet, 23. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"]"ne poričem" = "slažem se" ili "ne želim se izjasniti o tome" ?[/quote]
Pogledaj u rječnik. :PPP

[quote="krcko"]Shalu nastranu[/quote]
Uvijek volim [i]shalu nastranu[/i]. 8)

[quote="Tonci"]Ali, nisu valjda gradilište, škola, šalter, gostiona i faks jedina radna mjesta kojih se možeš sjetiti :-)[/quote]
Prozor od sobe na faksu mi gleda na gostionu (ime joj znači [i]pravac koji dira kružnicu[/i], znaš koja je, da im sad nepotrebno ne pravim reklamu), ispred nje nekakvi kamioni cijeli dan voze tone zemlje i sve se praši i stalno nešto ronda. Gimnazija je 100-tinjak metara od faksa i kraj nje često prolazim doma, a baš sam trebao ići na poštu.

[quote="Tonci"]Odnosno, ja mislim da za mene postoji radno mjesto koje bi mi više odgovaralo od svih ovih navedenih, iako završavam teorijsku...[/quote]
Zaposli se kao cenzor u nekom od javnih medija. Treba ti samo istančan osjećaj za javno ćudoređe. Za početak možeš dosta naučiti ovdje na forumu. Naprimjer, vidiš kako je kolegica Cartman odmah znala da sam neakademski nastrojen pa mi je zbrisala dio posta. :oko:
Tonci (napisa):

Pogledaj u rječnik. Imam lijepi jezik

krcko (napisa):
Shalu nastranu

Uvijek volim shalu nastranu. Cool

Tonci (napisa):
Ali, nisu valjda gradilište, škola, šalter, gostiona i faks jedina radna mjesta kojih se možeš sjetiti Smile

Prozor od sobe na faksu mi gleda na gostionu (ime joj znači pravac koji dira kružnicu, znaš koja je, da im sad nepotrebno ne pravim reklamu), ispred nje nekakvi kamioni cijeli dan voze tone zemlje i sve se praši i stalno nešto ronda. Gimnazija je 100-tinjak metara od faksa i kraj nje često prolazim doma, a baš sam trebao ići na poštu.

Tonci (napisa):
Odnosno, ja mislim da za mene postoji radno mjesto koje bi mi više odgovaralo od svih ovih navedenih, iako završavam teorijsku...

Zaposli se kao cenzor u nekom od javnih medija. Treba ti samo istančan osjećaj za javno ćudoređe. Za početak možeš dosta naučiti ovdje na forumu. Naprimjer, vidiš kako je kolegica Cartman odmah znala da sam neakademski nastrojen pa mi je zbrisala dio posta. Oko svevidece

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 14:31 pet, 23. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]
Let me guess... :-k Astronaut! Ili vatrogasac!
[/quote]

Ja kad sam bio mali nisam zelio biti ni astronatu ni vatrogasac nego [i]škovacin[/i] (smetlar)!

[quote="krcko"]
vjekovac je vjerojatno htio reci da je posao na faksu ipak malo [b]opusteniji[/b] od bilo kojeg math-posla u privredi (naravno, slabije je [b]placen[/b]).
[/quote]

A ja samo zelim reci da ima i drugih prednosti poslova u privredi osim novca koji uvijek svi spominju. Meni izgleda da ta opustenost na faksu cesto postane letargija.

[quote="vjekovac"]
Pogledaj u rječnik.
[/quote]

U rjecniku pise da moze znaciti i jedno i drugo, ali ne znam sto si ti mislio :-P

[quote="vjekovac"]
Zaposli se kao cenzor u nekom od javnih medija. Treba ti samo istančan osjećaj za javno ćudoređe. Za početak možeš dosta naučiti ovdje na forumu. Naprimjer, vidiš kako je kolegica Cartman odmah znala da sam neakademski nastrojen pa mi je zbrisala dio posta.
[/quote]

Uh, pa znas mene, cudoredan sam do krajnjih granica!
Nego, sto ti si to bio neakademski nastrojen, ajde nam sad lijepo ispricaj akademskim rjecnikom.
krcko (napisa):

Let me guess... Think Astronaut! Ili vatrogasac!

Ja kad sam bio mali nisam zelio biti ni astronatu ni vatrogasac nego škovacin (smetlar)!

krcko (napisa):

vjekovac je vjerojatno htio reci da je posao na faksu ipak malo opusteniji od bilo kojeg math-posla u privredi (naravno, slabije je placen).

A ja samo zelim reci da ima i drugih prednosti poslova u privredi osim novca koji uvijek svi spominju. Meni izgleda da ta opustenost na faksu cesto postane letargija.

vjekovac (napisa):

Pogledaj u rječnik.

U rjecniku pise da moze znaciti i jedno i drugo, ali ne znam sto si ti mislio Razz

vjekovac (napisa):

Zaposli se kao cenzor u nekom od javnih medija. Treba ti samo istančan osjećaj za javno ćudoređe. Za početak možeš dosta naučiti ovdje na forumu. Naprimjer, vidiš kako je kolegica Cartman odmah znala da sam neakademski nastrojen pa mi je zbrisala dio posta.

Uh, pa znas mene, cudoredan sam do krajnjih granica!
Nego, sto ti si to bio neakademski nastrojen, ajde nam sad lijepo ispricaj akademskim rjecnikom.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 15:27 pet, 23. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"]iako završavam teorijsku...[/quote]

Super, netko maksimalno upućen. :-)
Koliko je to težak smjer? Da li je stvarno rezerviran za one s prosjekom 4.5 i više? Iskreno - prestrašen sam :-D
Tonci (napisa):
iako završavam teorijsku...

Super, netko maksimalno upućen. Smile
Koliko je to težak smjer? Da li je stvarno rezerviran za one s prosjekom 4.5 i više? Iskreno - prestrašen sam Very Happy

[Vrh]
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 16:04 pet, 23. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prestrasen sigurno ne trebas biti :!: Ako si dogurao do toga da biras smjer, dalje ne bi trebao imati vecih problema, znas barem sto se ocekuje od tebe. 8)

Smjer nije tezak, ne mislim da je bitno tezi ili laksi od primjenjene ili statistike (ostali smjerovi se smatraju laksima).

A sta se tice te price o tome da je smjer rezerviran za ljude s prosjekom 4.5 i vecim, radi se o sljedecem: nas faks ima prilicno visok kriterij za zaposljavanje ljudi kao asistenata, a za ljude koji zavrse teorijsku se kao podrazumijeva da ce ostati na faksu raditi kao asistenti (vidi postove prije), pa onda ljudi koji misle da sa svojim prosjekom ne bi mogli ostati na nasem faksu ne zele ni upisati teorijsku. To je po meni los nacin razmisljanja iz dva razloga: prvo, ne moras uopce ostati na faksu s teorijskom ako to ne zelis, a vani je manje bitno koliki prosjek imas, i drugo, ako i zelis ostati na faksu, a nemas dovoljan prosjek za nas faks, mozes pokusati s nekim drugim faksom.

Najvaznija osobina ovoga smjera (a ujedno i ono sto je mene osobno privuklo na taj smjer) je da se tu najvise uci ciste matematike, koja nema direktnu primjenu ni u cemu niti joj je glavi cilj imati primjenu. Dakle, ako nakon 2 godine mislis da su analize i linearne bili kolegiji koji su bili suhoparna teorija, i nuzno zlo da bismo imali dovoljne instrumente za primjeniti to sto smo naucili, onda nemoj upisati teorijsku. Teorijsku upisi ako nakon tih najteorijskijih kolelgija mislis: "ovo je super, ja bih jos ucio ovakvih stari, radje nego to primjenjivao na stvari tipa fizika, racunarstvo, statitstika, financije, biologija..."

Po meni, glavno pitanje je promislis li se ikada kad ucis matematiku: "Ovo je sama teorija, cemu ovo [i]sluzi[/i]?"
Prestrasen sigurno ne trebas biti Exclamation Ako si dogurao do toga da biras smjer, dalje ne bi trebao imati vecih problema, znas barem sto se ocekuje od tebe. Cool

Smjer nije tezak, ne mislim da je bitno tezi ili laksi od primjenjene ili statistike (ostali smjerovi se smatraju laksima).

A sta se tice te price o tome da je smjer rezerviran za ljude s prosjekom 4.5 i vecim, radi se o sljedecem: nas faks ima prilicno visok kriterij za zaposljavanje ljudi kao asistenata, a za ljude koji zavrse teorijsku se kao podrazumijeva da ce ostati na faksu raditi kao asistenti (vidi postove prije), pa onda ljudi koji misle da sa svojim prosjekom ne bi mogli ostati na nasem faksu ne zele ni upisati teorijsku. To je po meni los nacin razmisljanja iz dva razloga: prvo, ne moras uopce ostati na faksu s teorijskom ako to ne zelis, a vani je manje bitno koliki prosjek imas, i drugo, ako i zelis ostati na faksu, a nemas dovoljan prosjek za nas faks, mozes pokusati s nekim drugim faksom.

Najvaznija osobina ovoga smjera (a ujedno i ono sto je mene osobno privuklo na taj smjer) je da se tu najvise uci ciste matematike, koja nema direktnu primjenu ni u cemu niti joj je glavi cilj imati primjenu. Dakle, ako nakon 2 godine mislis da su analize i linearne bili kolegiji koji su bili suhoparna teorija, i nuzno zlo da bismo imali dovoljne instrumente za primjeniti to sto smo naucili, onda nemoj upisati teorijsku. Teorijsku upisi ako nakon tih najteorijskijih kolelgija mislis: "ovo je super, ja bih jos ucio ovakvih stari, radje nego to primjenjivao na stvari tipa fizika, racunarstvo, statitstika, financije, biologija..."

Po meni, glavno pitanje je promislis li se ikada kad ucis matematiku: "Ovo je sama teorija, cemu ovo sluzi?"

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:13 pet, 23. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"]Po meni, glavno pitanje je promislis li se ikada kad ucis matematiku: "Ovo je sama teorija, cemu ovo [i]sluzi[/i]?"[/quote]

Odlucno: nikad.

Najljepsa hvala, pojma nemaš koliko si mi pomogao :)
Tonci (napisa):
Po meni, glavno pitanje je promislis li se ikada kad ucis matematiku: "Ovo je sama teorija, cemu ovo sluzi?"

Odlucno: nikad.

Najljepsa hvala, pojma nemaš koliko si mi pomogao Smile

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:43 pet, 23. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"]Ja kad sam bio mali nisam zelio biti ni astronatu ni vatrogasac nego [i]škovacin[/i] (smetlar)!

....

A ja samo zelim reci da ima i drugih prednosti poslova u privredi osim novca koji uvijek svi spominju.[/quote]

Pametno dite. Skovacini su bolje placeni od asistenata :lol:

Ozbiljno :?

[quote="Tonci"]Meni izgleda da ta opustenost na faksu cesto postane letargija.[/quote]

Pod "opustenost" sam mislio na nedostatak ovakvih elemenata:

1. Radis svaki dan prekovremeno jer se to ocekuje (svi oko tebe se tako ponasaju). Prekovremeni se ne placaju, niti ih mozes iskoristiti kao slobodne dane.

2. Koristis max. 2 tjedna godisnjeg (ne u sezoni jer su tada svi ostali na godisnjem). Dok si na odmoru sef te zove na mob.

3. Vjerojatno nemas djecu. Ako imas, cijeli dan su u jaslicama/vrticu. Pokupis ih kasno poslijepodne, nahranisoperesstavisspavati. Zajedno ste budni mozda 2-3 sata.

4. U odjelu ti vlada totalno nezdrava atmosfera. Svi se trude biti promaknuti u "middle managera" (sto objasnjava tocku 1).

To su neke od stvari na koje mi se zale frendovi zaposleni u "privredi" (uglavnom kao programeri ove ili one vrste). Naravno, nije sve negativno. Neki su vec postali middle manageri :)

No mislim da ti Vjeko nije rekao glavnu stvar zbog koje je dobro ostati na faksu: mozes raditi posao koji volis. Pod pretpostavkom da volis raditi matematiku.
Tonci (napisa):
Ja kad sam bio mali nisam zelio biti ni astronatu ni vatrogasac nego škovacin (smetlar)!

....

A ja samo zelim reci da ima i drugih prednosti poslova u privredi osim novca koji uvijek svi spominju.

Pametno dite. Skovacini su bolje placeni od asistenata Laughing

Ozbiljno Confused

Tonci (napisa):
Meni izgleda da ta opustenost na faksu cesto postane letargija.

Pod "opustenost" sam mislio na nedostatak ovakvih elemenata:

1. Radis svaki dan prekovremeno jer se to ocekuje (svi oko tebe se tako ponasaju). Prekovremeni se ne placaju, niti ih mozes iskoristiti kao slobodne dane.

2. Koristis max. 2 tjedna godisnjeg (ne u sezoni jer su tada svi ostali na godisnjem). Dok si na odmoru sef te zove na mob.

3. Vjerojatno nemas djecu. Ako imas, cijeli dan su u jaslicama/vrticu. Pokupis ih kasno poslijepodne, nahranisoperesstavisspavati. Zajedno ste budni mozda 2-3 sata.

4. U odjelu ti vlada totalno nezdrava atmosfera. Svi se trude biti promaknuti u "middle managera" (sto objasnjava tocku 1).

To su neke od stvari na koje mi se zale frendovi zaposleni u "privredi" (uglavnom kao programeri ove ili one vrste). Naravno, nije sve negativno. Neki su vec postali middle manageri Smile

No mislim da ti Vjeko nije rekao glavnu stvar zbog koje je dobro ostati na faksu: mozes raditi posao koji volis. Pod pretpostavkom da volis raditi matematiku.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 22:30 pet, 23. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Skovacini su bolje placeni od asistenata

Ozbiljno
[/quote]

Ti to ozbiljno?!?

A kak stoje s emancipacijom? Jel primaju zene i da li zene moraju raditi vise da dobiju manji bicikl? Raspitujem se za slucaj da me dokrajce pristupni ispiti ovdje :)
Citat:
Skovacini su bolje placeni od asistenata

Ozbiljno

Ti to ozbiljno?!?

A kak stoje s emancipacijom? Jel primaju zene i da li zene moraju raditi vise da dobiju manji bicikl? Raspitujem se za slucaj da me dokrajce pristupni ispiti ovdje Smile

[Vrh]
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 22:39 pet, 23. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

I jos nesto o teorijskoj. Mislim da ne postoji ni jedan ispit na teorijskoj koji sam ja slusala SAMO s kolegama s teorijske. Vecina ima jos neke smjerove kojima je obavezna, a svi ostali (svi=ja se ne mogu sjetiti protuprimjera) su ponudeni kao izborni i uzeo ih je (i polagao ) barem jos netko. Sto znaci da je svaki kolegij zasebno poloziv, sto znaci da je cijeli smjer kao konacna suma kolegija zavrsiv. QED :D
(naravno, studiranje tamo moze imati za nuspojavu razvijanje ovako tragicnog smisla za humor :slol: )
I jos nesto o teorijskoj. Mislim da ne postoji ni jedan ispit na teorijskoj koji sam ja slusala SAMO s kolegama s teorijske. Vecina ima jos neke smjerove kojima je obavezna, a svi ostali (svi=ja se ne mogu sjetiti protuprimjera) su ponudeni kao izborni i uzeo ih je (i polagao ) barem jos netko. Sto znaci da je svaki kolegij zasebno poloziv, sto znaci da je cijeli smjer kao konacna suma kolegija zavrsiv. QED Very Happy
(naravno, studiranje tamo moze imati za nuspojavu razvijanje ovako tragicnog smisla za humor :slol: )

[Vrh]
Gost

PostPostano: 0:05 sub, 24. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja imam pitanje vezano za novi program, ljudi koji zavrse, tj. postanu "bakalari" i nezeli ici dalje na postdiplomski, gdje ce oni moci raditi, tj. sta ce moci raditi??
ja imam pitanje vezano za novi program, ljudi koji zavrse, tj. postanu "bakalari" i nezeli ici dalje na postdiplomski, gdje ce oni moci raditi, tj. sta ce moci raditi??

[Vrh]
bily
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 74 - 66

PostPostano: 0:57 sub, 24. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]ja imam pitanje vezano za novi program, ljudi koji zavrse, tj. postanu "bakalari" i nezeli ici dalje na postdiplomski, gdje ce oni moci raditi, tj. sta ce moci raditi??[/quote]

mozda ti ovo pomogne http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=4605&highlight=bolonja
Anonymous (napisa):

mozda ti ovo pomogne http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=4605&highlight=bolonja

Albert Einstein

#Lil angel legna elttiL Bily u akciji
[Vrh]
Gost

PostPostano: 11:59 sub, 24. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="bily"][quote="Anonymous"]ja imam pitanje vezano za novi program, ljudi koji zavrse, tj. postanu "bakalari" i nezeli ici dalje na postdiplomski, gdje ce oni moci raditi, tj. sta ce moci raditi??[/quote]

mozda ti ovo pomogne http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=4605&highlight=bolonja[/quote]

pa bas i ne! mene bas zanima sta cu ja nakon 3 godine bologne moci raditi? Da li ce moci birati nesto specificno na 3. godini? Neznam, ak nekog zanima vise financijska matematika, ce moci birati takve predmete ili je sve fiksno?
bily (napisa):
Anonymous (napisa):

pa bas i ne! mene bas zanima sta cu ja nakon 3 godine bologne moci raditi? Da li ce moci birati nesto specificno na 3. godini? Neznam, ak nekog zanima vise financijska matematika, ce moci birati takve predmete ili je sve fiksno?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum