Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Logicki sklopovi
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 17:10 pon, 31. 10. 2005    Naslov: Logicki sklopovi Citirajte i odgovorite

znam da postoji half adder koji zbraja dvije varijable, FA koji zbraja tri varijable, ali jel postoji i neki adder koji zbraja i cetiri varijable ili da nekak iskombiniram s ovim adderima koje imam? hvala!
znam da postoji half adder koji zbraja dvije varijable, FA koji zbraja tri varijable, ali jel postoji i neki adder koji zbraja i cetiri varijable ili da nekak iskombiniram s ovim adderima koje imam? hvala!

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:20 pon, 31. 10. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Adder koji zbraja cetiri varijable bi morao vracati rezultat u rasponu od 000 do 100 (tj. od 0 do 4). :? Ako ti je tako lakse, ti ga smijes sam sloziti, no onda to moras napraviti kako smo na vjezbama radili za HA i FA. 8)

:idea: Nazovi ga FAP: Full Adder Plus. :gg:

Da, smijes kombinirati HAove i FAove... :)
Adder koji zbraja cetiri varijable bi morao vracati rezultat u rasponu od 000 do 100 (tj. od 0 do 4). Confused Ako ti je tako lakse, ti ga smijes sam sloziti, no onda to moras napraviti kako smo na vjezbama radili za HA i FA. Cool

Idea Nazovi ga FAP: Full Adder Plus. Mr Green being very Greeen indeed

Da, smijes kombinirati HAove i FAove... Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
nemo
Moderator
Moderator

Spol: muško
30 = 34 - 4

PostPostano: 21:18 pon, 31. 10. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

sad ću ja postavit (možda) glupo pitanje: otkad to FA zbraja 3 varijable? on zbraja 2 + ostatak IIRC.

@vsego: postoji li neki specijalno dobar razlog zašto izbjegavaš dati rješenje? (tipa ovo je za DZ :g:) ja bi rekao, ali ako je bilo namjenjeno mozganju na nastavi neka mozga dalje :D
sad ću ja postavit (možda) glupo pitanje: otkad to FA zbraja 3 varijable? on zbraja 2 + ostatak IIRC.

@vsego: postoji li neki specijalno dobar razlog zašto izbjegavaš dati rješenje? (tipa ovo je za DZ Mr. Green) ja bi rekao, ali ako je bilo namjenjeno mozganju na nastavi neka mozga dalje Very Happy

ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 21:22 pon, 31. 10. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"]sad ću ja postavit (možda) glupo pitanje: otkad to FA zbraja 3 varijable? on zbraja 2 + ostatak IIRC.[/quote]

oduvijek. to sto ti tu trecu varijablu najcesce koristis kao ostatak zbrajanja prethodnih bitova, to je druga prica...
nemo (napisa):

oduvijek. to sto ti tu trecu varijablu najcesce koristis kao ostatak zbrajanja prethodnih bitova, to je druga prica...

Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 21:38 pon, 31. 10. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"]@vsego: postoji li neki specijalno dobar razlog zašto izbjegavaš dati rješenje? (tipa ovo je za DZ :g:) ja bi rekao, ali ako je bilo namjenjeno mozganju na nastavi neka mozga dalje :D[/quote]

Pa, dao sam rjesenje: "po uzoru na ono s vjezbi". 8)

A da li to kolega misli koristiti u kucnom uratku [ :gg: ] ili ne, stvarno ne mogu znati. O:) Iz onoga "ili da nekak iskombiniram s ovim adderima koje imam" zakljucujem da se cilja na neki konkretni zadtak, ali ne kuzim na koji. :/

P.S. Otkad "jedan dalje" nije varijabla? :-k
nemo (napisa):
@vsego: postoji li neki specijalno dobar razlog zašto izbjegavaš dati rješenje? (tipa ovo je za DZ Mr. Green) ja bi rekao, ali ako je bilo namjenjeno mozganju na nastavi neka mozga dalje Very Happy

Pa, dao sam rjesenje: "po uzoru na ono s vjezbi". Cool

A da li to kolega misli koristiti u kucnom uratku [ Mr Green being very Greeen indeed ] ili ne, stvarno ne mogu znati. Angel Iz onoga "ili da nekak iskombiniram s ovim adderima koje imam" zakljucujem da se cilja na neki konkretni zadtak, ali ne kuzim na koji. Ehm?

P.S. Otkad "jedan dalje" nije varijabla? Think

[Vrh]
fireball
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 100 - 74

PostPostano: 4:10 ned, 6. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kako volim takve rasprave
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 9:24 ned, 6. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="fireball"]kako volim takve rasprave[/quote]

jao dok nisi postao ne vidjeh odgovor od ahrija i vsege :?

[quote="vsego"]P.S. Otkad "jedan dalje" nije varijabla?[/quote]

pa je varijabla, ali je OVISNA varijabla pa ju baš i ne bih smatrao zasebnom varijablom koja ulazi u zbrajanje. da bi FA stvarno mogao zbrajati 3 varijable i pritom računati da je netko zbrajao prije toga trebale bi mu 4 linije, a ne 3 ;) inače bi imao isti problem kao i sa HA.

[quote="ahri"]oduvijek. to sto ti tu trecu varijablu najcesce koristis kao ostatak zbrajanja prethodnih bitova, to je druga prica...[/quote]

:-k ja bih ipak rekao da se full adder ne bi mogao zvati full adderom bez da ti po defaultu ne razmišljaš o liniji za ostatak kao upravo takvoj, već kao trećoj varijabli ;)
fireball (napisa):

jao dok nisi postao ne vidjeh odgovor od ahrija i vsege Confused

vsego (napisa):
P.S. Otkad "jedan dalje" nije varijabla?

pa je varijabla, ali je OVISNA varijabla pa ju baš i ne bih smatrao zasebnom varijablom koja ulazi u zbrajanje. da bi FA stvarno mogao zbrajati 3 varijable i pritom računati da je netko zbrajao prije toga trebale bi mu 4 linije, a ne 3 Wink inače bi imao isti problem kao i sa HA.

ahri (napisa):

Think ja bih ipak rekao da se full adder ne bi mogao zvati full adderom bez da ti po defaultu ne razmišljaš o liniji za ostatak kao upravo takvoj, već kao trećoj varijabli Wink

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:24 ned, 6. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Skoro sve to stoji, no i dalje je to zbrajanje tri varijable, bez obzira kako ih ti koristis. :)

Takodjer, [b]nije[/b] ovisna varijabla. :-s Ona ovisi o vec zbrojenim bitovima, dakle nije ovisna o onome sto se sada zbraja. 8) Recimo da zbrajas (ab)_2 + (cd)_2:
1. zbrojis b+d s HA i dobijes y kao rezultat i p kao prijenos 8)
2. zbrajas a+c+p s FA - p ne ovisi ni o a ni o c, dakle za tvoj FA, to je neovisna varijabla :D

A sto se tice zbrajanja 3 varijable u 4 retka, grijesis u tome sto gledas zbrajanje "velikih" brojeva. :-s FA sluzi za zbrajanje jednobitnih binarnih brojeva, a tek "pametnim" slaganjem toga dobijes zbrajanje "velikih" brojeva. 8) No, to je vec [b]primjena[/b] FA, a ne njegovo funkcioniranje. :)

Recimo da zbrajas (na prste; bez FA/HA): a+b+c (obicni, dekadski brojevi). :-s Zbrojis a+b i dobijes d; zatim d+c i dobijes rezultat. :) Varijabla d [b]je[/b] ovisna (o a i b) kao i ovaj prijenos gore, ali to nema veze sa samim zbrajanjem dva dekadska broja, nego samo s konkretnom primjenom tog zbrajanja. 8)

:wave:
Skoro sve to stoji, no i dalje je to zbrajanje tri varijable, bez obzira kako ih ti koristis. Smile

Takodjer, nije ovisna varijabla. Eh? Ona ovisi o vec zbrojenim bitovima, dakle nije ovisna o onome sto se sada zbraja. Cool Recimo da zbrajas (ab)_2 + (cd)_2:
1. zbrojis b+d s HA i dobijes y kao rezultat i p kao prijenos Cool
2. zbrajas a+c+p s FA - p ne ovisi ni o a ni o c, dakle za tvoj FA, to je neovisna varijabla Very Happy

A sto se tice zbrajanja 3 varijable u 4 retka, grijesis u tome sto gledas zbrajanje "velikih" brojeva. Eh? FA sluzi za zbrajanje jednobitnih binarnih brojeva, a tek "pametnim" slaganjem toga dobijes zbrajanje "velikih" brojeva. Cool No, to je vec primjena FA, a ne njegovo funkcioniranje. Smile

Recimo da zbrajas (na prste; bez FA/HA): a+b+c (obicni, dekadski brojevi). Eh? Zbrojis a+b i dobijes d; zatim d+c i dobijes rezultat. Smile Varijabla d je ovisna (o a i b) kao i ovaj prijenos gore, ali to nema veze sa samim zbrajanjem dva dekadska broja, nego samo s konkretnom primjenom tog zbrajanja. Cool

Wave

[Vrh]
nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 16:31 ned, 6. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Takodjer, [b]nije[/b] ovisna varijabla. :-s Ona ovisi o vec zbrojenim bitovima, dakle nije ovisna o onome sto se sada zbraja. 8)
...
...
Recimo da zbrajas (na prste; bez FA/HA): a+b+c (obicni, dekadski brojevi). :-s Zbrojis a+b i dobijes d; zatim d+c i dobijes rezultat. :) Varijabla d [b]je[/b] ovisna (o a i b) kao i ovaj prijenos gore, [b]ali to nema veze sa samim zbrajanjem dva dekadska broja, nego samo s konkretnom primjenom tog zbrajanja.[/b] 8)[/quote]

yep potpuno točno, samo što si ja nikad ne bih odvajao primjenu od funkcioniranja :g: FA je napravljena tako da samo kombinacijom FAova možemo zbrojiti proizvoljno velike brojeve, dok HA nije. meni se puno korisnije čini gledati FA kao generički sklop za izgradnju proizvoljno velikih zbrajala, a ne kao sklop za zbroj 3 neovisna broja :g: just a point of view ;)

nije da ne znam da se može i to sa njim, ali u praksi se fakat rijetko događa da ti treba zbroj svega 3 broja. btw nadam se da je čovjek riješio zadatak, fakat mu nema neke koristi od ovog blebetanja :ggg:
vsego (napisa):
Takodjer, nije ovisna varijabla. Eh? Ona ovisi o vec zbrojenim bitovima, dakle nije ovisna o onome sto se sada zbraja. Cool
...
...
Recimo da zbrajas (na prste; bez FA/HA): a+b+c (obicni, dekadski brojevi). Eh? Zbrojis a+b i dobijes d; zatim d+c i dobijes rezultat. Smile Varijabla d je ovisna (o a i b) kao i ovaj prijenos gore, ali to nema veze sa samim zbrajanjem dva dekadska broja, nego samo s konkretnom primjenom tog zbrajanja. Cool

yep potpuno točno, samo što si ja nikad ne bih odvajao primjenu od funkcioniranja Mr. Green FA je napravljena tako da samo kombinacijom FAova možemo zbrojiti proizvoljno velike brojeve, dok HA nije. meni se puno korisnije čini gledati FA kao generički sklop za izgradnju proizvoljno velikih zbrajala, a ne kao sklop za zbroj 3 neovisna broja Mr. Green just a point of view Wink

nije da ne znam da se može i to sa njim, ali u praksi se fakat rijetko događa da ti treba zbroj svega 3 broja. btw nadam se da je čovjek riješio zadatak, fakat mu nema neke koristi od ovog blebetanja Yet Another Mr.Green (red one)

shokre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 19:22 ned, 6. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"]yep potpuno točno, samo što si ja nikad ne bih odvajao primjenu od funkcioniranja :g:[/quote]
Meni je upravo palo na pamet da sa FA-om mozes napraviti sklop koji ce ti provjeravati da li izmedju 3 bita imas neparan broj jedinica. Das mu 3 bita, a on ti vrati na jednu zicu jedan ako imas neparan broj jedinica (i pritom pomocu druge zice mozes saznati da li imas 1 ili 3 jedinice), ili 0 ako nemas neparan broj jedinica. To je jedna primjena FA u kojoj NISTA nije ovisno (osim rezultata o ulazu :) ).

Tako da sklop koji [b]funkcionira[/b] na jedan nacin mozes [b]primjeniti[/b] u razlicitim problemima.
nemo (napisa):
yep potpuno točno, samo što si ja nikad ne bih odvajao primjenu od funkcioniranja Mr. Green

Meni je upravo palo na pamet da sa FA-om mozes napraviti sklop koji ce ti provjeravati da li izmedju 3 bita imas neparan broj jedinica. Das mu 3 bita, a on ti vrati na jednu zicu jedan ako imas neparan broj jedinica (i pritom pomocu druge zice mozes saznati da li imas 1 ili 3 jedinice), ili 0 ako nemas neparan broj jedinica. To je jedna primjena FA u kojoj NISTA nije ovisno (osim rezultata o ulazu Smile ).

Tako da sklop koji funkcionira na jedan nacin mozes primjeniti u razlicitim problemima.

nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 22:27 ned, 6. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="shokre"]...To je jedna primjena FA u kojoj NISTA nije ovisno (osim rezultata o ulazu :) ).

Tako da sklop koji [b]funkcionira[/b] na jedan nacin mozes [b]primjeniti[/b] u razlicitim problemima.[/quote]

jasno ;) i nisam rekao da se ne može primjenjivat jedan te isti sklop u raznim slučajevima, ovisi kakvu logiku stavljaš u nastavku. ali kao što rekoh meni je u praksi (a ja sam ti prije svega praktičan ;)) i dalje nejlogičnije gledat ga kao generičko zbrajalo, no drugi kutovi gledanja na nešto se međusobno ne poništavaju :D

inače sad kad gore pogledam moje pitanje ... u ovom kontekstu sad zvuči zatucano, ali ja sam to postavio više da se čovjek zapita zašto ne koristiti FA za slaganje nečeg složenijeg, zato jer konstatacija tipa: "Ha zbraja 2 broja, FA zbraja 3 broja, dali postoji i neki sa 4" mi se za rješavanje dotičnog problema činila restriktivnom 8)
shokre (napisa):
...To je jedna primjena FA u kojoj NISTA nije ovisno (osim rezultata o ulazu Smile ).

Tako da sklop koji funkcionira na jedan nacin mozes primjeniti u razlicitim problemima.

jasno Wink i nisam rekao da se ne može primjenjivat jedan te isti sklop u raznim slučajevima, ovisi kakvu logiku stavljaš u nastavku. ali kao što rekoh meni je u praksi (a ja sam ti prije svega praktičan Wink) i dalje nejlogičnije gledat ga kao generičko zbrajalo, no drugi kutovi gledanja na nešto se međusobno ne poništavaju Very Happy

inače sad kad gore pogledam moje pitanje ... u ovom kontekstu sad zvuči zatucano, ali ja sam to postavio više da se čovjek zapita zašto ne koristiti FA za slaganje nečeg složenijeg, zato jer konstatacija tipa: "Ha zbraja 2 broja, FA zbraja 3 broja, dali postoji i neki sa 4" mi se za rješavanje dotičnog problema činila restriktivnom Cool

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum