Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Darivanje krvi
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:41 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

U knjizicu dobijete datum i njihov stambilj. 8) Uvijek mozete traziti to isto i na zadnju stranicu indexa. :)

Meni su zaboravili poslati knjizicu, pa sam ih nakon par tjedana mailao (kontakt-formular mozete naci na [url=http://www.ddkzg.org/]njihovoj stranici[/url]) i knjizica je stigla u roku par dana. 8)
U knjizicu dobijete datum i njihov stambilj. Cool Uvijek mozete traziti to isto i na zadnju stranicu indexa. Smile

Meni su zaboravili poslati knjizicu, pa sam ih nakon par tjedana mailao (kontakt-formular mozete naci na njihovoj stranici) i knjizica je stigla u roku par dana. Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
nemo
Moderator
Moderator

Spol: muško
30 = 34 - 4

PostPostano: 21:28 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="buba"]Jel može doći dat krv netko tko nije s PMFa? :-k[/quote]

pa kakva su ovo pitanja :lol: ko da na krvnim zrncima piše da li je od PMFovca ili ne :D na svim akcijama darivanja krvi SVI su dobrodošli.
buba (napisa):
Jel može doći dat krv netko tko nije s PMFa? Think

pa kakva su ovo pitanja Laughing ko da na krvnim zrncima piše da li je od PMFovca ili ne Very Happy na svim akcijama darivanja krvi SVI su dobrodošli.

Pukica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 13

PostPostano: 21:36 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"] ko da na krvnim zrncima piše da li je od PMFovca [/quote]

mozda nekima koji si dovoljno dugo na pmf-u vec i pise :PP
nemo (napisa):
ko da na krvnim zrncima piše da li je od PMFovca

mozda nekima koji si dovoljno dugo na pmf-u vec i pise Weeee-heeee!!!

Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 21:52 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"][quote="buba"]Jel može doći dat krv netko tko nije s PMFa? :-k[/quote]
pa kakva su ovo pitanja :lol: ko da na krvnim zrncima piše da li je od PMFovca ili ne :D na svim akcijama darivanja krvi SVI su dobrodošli.[/quote]

Na zalost, to ipak [b]ne vrijedi opcenito[/b]. :( Kad davanje krvi organiziraju u HNB, to je samo za njihove zaposlenike. :o

Ima smisla, jer oni daju "malo" bogatiji rucak i vino, za razliku od uobicajenog sendvica i soka, pa razumijem da ne zele financirati "vanjske" davatelje. :? Takodjer, mislim da postoji i nekakva odgovornost za slucaj da se nekome nesto desi, a banka ipak nije Caritas (sva sreca, inace bi bila preskupa :twisted:).
nemo (napisa):
buba (napisa):
Jel može doći dat krv netko tko nije s PMFa? Think

pa kakva su ovo pitanja Laughing ko da na krvnim zrncima piše da li je od PMFovca ili ne Very Happy na svim akcijama darivanja krvi SVI su dobrodošli.

Na zalost, to ipak ne vrijedi opcenito. Sad Kad davanje krvi organiziraju u HNB, to je samo za njihove zaposlenike. Surprised

Ima smisla, jer oni daju "malo" bogatiji rucak i vino, za razliku od uobicajenog sendvica i soka, pa razumijem da ne zele financirati "vanjske" davatelje. Confused Takodjer, mislim da postoji i nekakva odgovornost za slucaj da se nekome nesto desi, a banka ipak nije Caritas (sva sreca, inace bi bila preskupa Twisted Evil).

[Vrh]
nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 22:20 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Na zalost, to ipak [b]ne vrijedi opcenito[/b]. :( Kad davanje krvi organiziraju u HNB, to je samo za njihove zaposlenike. :o[/quote]

:shock: prvi put da čujem za ovako nešto ... a da li oni to reklamiraju okolo uopće? ako drugi niti ne znaju da se to održava onda pomalo i ima smisla, ali inače ... :?

[quote="Pukica"]mozda nekima koji si dovoljno dugo na pmf-u vec i pise :PP[/quote]

moja viče 0+ i to je to ;)
vsego (napisa):
Na zalost, to ipak ne vrijedi opcenito. Sad Kad davanje krvi organiziraju u HNB, to je samo za njihove zaposlenike. Surprised

Shocked prvi put da čujem za ovako nešto ... a da li oni to reklamiraju okolo uopće? ako drugi niti ne znaju da se to održava onda pomalo i ima smisla, ali inače ... Confused

Pukica (napisa):
mozda nekima koji si dovoljno dugo na pmf-u vec i pise Weeee-heeee!!!

moja viče 0+ i to je to Wink

Pukica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 13

PostPostano: 22:38 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"]

moja viče 0+ i to je to ;)[/quote]

nije da te nagovaram ali mislim da bi tvoja krv bila "dragocijenija" ( makar svaka donacija dobro dode) zato jer ta krvna grupa je univerzalni davaoc
nemo (napisa):

nije da te nagovaram ali mislim da bi tvoja krv bila "dragocijenija" ( makar svaka donacija dobro dode) zato jer ta krvna grupa je univerzalni davaoc

Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:02 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"][quote="vsego"]Na zalost, to ipak [b]ne vrijedi opcenito[/b]. :( Kad davanje krvi organiziraju u HNB, to je samo za njihove zaposlenike. :o[/quote]
:shock: prvi put da čujem za ovako nešto ... a da li oni to reklamiraju okolo uopće? ako drugi niti ne znaju da se to održava onda pomalo i ima smisla, ali inače ... :?[/quote]

Oglasavanje bas i ne bi imalo smisla, ne? ;)

[quote="Pukica"][quote="nemo"]moja viče 0+ i to je to ;)[/quote]
nije da te nagovaram ali mislim da bi tvoja krv bila "dragocijenija" ( makar svaka donacija dobro dode) zato jer ta krvna grupa je univerzalni davaoc[/quote]

:ccc: [size=19][color=red][b]0-[/b][/color][/size] je univerzalni davatelj (pogledaj stranicu [url=http://www.ddkzg.org/]Dobrovoljno davanje krvi[/url]). :) No, stoji da je nas Nemo potencijalni davatelj mnogima (svim plusevima). :gg:
nemo (napisa):
vsego (napisa):

Shocked prvi put da čujem za ovako nešto ... a da li oni to reklamiraju okolo uopće? ako drugi niti ne znaju da se to održava onda pomalo i ima smisla, ali inače ... Confused

Oglasavanje bas i ne bi imalo smisla, ne? Wink

Pukica (napisa):
nemo (napisa):

Ccc.... Sram te bilo... 0- je univerzalni davatelj (pogledaj stranicu Dobrovoljno davanje krvi). Smile No, stoji da je nas Nemo potencijalni davatelj mnogima (svim plusevima). Mr Green being very Greeen indeed

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 23:09 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja cu sigurno dat krv. A+ je ipak daleko najcesca krvna grupa. a poslije darivanja, imam lijep osjecaj da sam nekome pomogao :-) jedna plemenita gesta.
ja cu sigurno dat krv. A+ je ipak daleko najcesca krvna grupa. a poslije darivanja, imam lijep osjecaj da sam nekome pomogao Smile jedna plemenita gesta.

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Pukica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 13

PostPostano: 23:11 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

imas pravo vsego 0- je univerzanli davatelj...meni se malo pobrklao od srednje
imas pravo vsego 0- je univerzanli davatelj...meni se malo pobrklao od srednje

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
34 = 91 - 57

PostPostano: 23:30 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]ja cu sigurno dat krv. A+ je ipak daleko najcesca krvna grupa. a poslije darivanja, imam lijep osjecaj da sam nekome pomogao :-) jedna plemenita gesta.[/quote]

imam je i ja. 8)
hoćemo otvorin neki fan clab A+? :smilecolros:
HijenA (napisa):
ja cu sigurno dat krv. A+ je ipak daleko najcesca krvna grupa. a poslije darivanja, imam lijep osjecaj da sam nekome pomogao Smile jedna plemenita gesta.

imam je i ja. Cool
hoćemo otvorin neki fan clab A+? #Smile_colors

[Vrh]
Pukica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 13

PostPostano: 23:32 sub, 26. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako cete otvarat sjetite se i mene :wink: jer i ja sam takoder A+ 8)
ako cete otvarat sjetite se i mene Wink jer i ja sam takoder A+ Cool

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 74 - 66

PostPostano: 0:09 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

meni bi dobro doslo malo krvi od onih koji su [b]0-[/b] :roll:
meni bi dobro doslo malo krvi od onih koji su 0- Rolling Eyes

Albert Einstein

#Lil angel legna elttiL Bily u akciji
[Vrh]
buba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

38 = 125 - 87

PostPostano: 9:16 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Pukica"]ako cete otvarat sjetite se i mene :wink: jer i ja sam takoder A+ 8)[/quote]
I ja isto! :D

Ipak smo mi Balkanci. 8)
Pukica (napisa):
ako cete otvarat sjetite se i mene Wink jer i ja sam takoder A+ Cool

I ja isto! Very Happy

Ipak smo mi Balkanci. Cool

[Vrh]
nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 11:47 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="bily"]meni bi dobro doslo malo krvi od onih koji su [b]0-[/b] :roll:[/quote]

nema beda rekao je jedan frend da će napokon dat krv, a kasnije se ispostavilo da je 0- ;) no u konačnici ti se svede da je bilo kakva krv korisna, dok ti 0 znače dosta u hitnim slučajevima kad nemaš vremena provjeravati.
bily (napisa):
meni bi dobro doslo malo krvi od onih koji su 0- Rolling Eyes

nema beda rekao je jedan frend da će napokon dat krv, a kasnije se ispostavilo da je 0- Wink no u konačnici ti se svede da je bilo kakva krv korisna, dok ti 0 znače dosta u hitnim slučajevima kad nemaš vremena provjeravati.

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 14:44 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]:ccc: [size=19][color=red][b]0-[/b][/color][/size] je univerzalni davatelj (pogledaj stranicu [url=http://www.ddkzg.org/]Dobrovoljno davanje krvi[/url]). :) No, stoji da je nas Nemo potencijalni davatelj mnogima (svim plusevima). :gg:[/quote]
Da, da, nepostojanje Rhezus-faktora onemogućava međusobni masakr domaćih bjelančevina i stranih antitijela (zato jer ih ni nema), pa je upravo zato 0- univerzalni donator.
Iako je to samo teorija, jer u praksi se dešava da osoba koja prima 0- krv može regagirati loše na transfuziju.

[url]http://www.mayoclinic.com/health/universal-blood-donor-type/HQ00949[/url]

Btw. nadam se da znate da onima koji su lakši od 55kg neće biti dopušteno darivanje krvi (osim ako se išta promijenilo u zadnjih par godina, a koliko vidim po gornje spomenutoj stranici, nije).
vsego (napisa):
Ccc.... Sram te bilo... 0- je univerzalni davatelj (pogledaj stranicu Dobrovoljno davanje krvi). Smile No, stoji da je nas Nemo potencijalni davatelj mnogima (svim plusevima). Mr Green being very Greeen indeed

Da, da, nepostojanje Rhezus-faktora onemogućava međusobni masakr domaćih bjelančevina i stranih antitijela (zato jer ih ni nema), pa je upravo zato 0- univerzalni donator.
Iako je to samo teorija, jer u praksi se dešava da osoba koja prima 0- krv može regagirati loše na transfuziju.

http://www.mayoclinic.com/health/universal-blood-donor-type/HQ00949

Btw. nadam se da znate da onima koji su lakši od 55kg neće biti dopušteno darivanje krvi (osim ako se išta promijenilo u zadnjih par godina, a koliko vidim po gornje spomenutoj stranici, nije).

Pukica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 13

PostPostano: 14:49 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

..nisam sigurna ali mislim da ( kad sam ja zadnji put davala krv pred kojih godinu dana :oops: ) postoala su i nekakva ogranicenja na tlak...mislim da previse nizak ili previsok tlak...hm...zaista ne znam tocno
..nisam sigurna ali mislim da ( kad sam ja zadnji put davala krv pred kojih godinu dana Embarassed ) postoala su i nekakva ogranicenja na tlak...mislim da previse nizak ili previsok tlak...hm...zaista ne znam tocno

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 15:17 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Pukica"]..nisam sigurna ali mislim da ( kad sam ja zadnji put davala krv pred kojih godinu dana :oops: ) postoala su i nekakva ogranicenja na tlak...mislim da previse nizak ili previsok tlak...hm...zaista ne znam tocno[/quote]
Da, mora se biti barem umjereno zdrav da bi se mogla dati krv.
Sve piše na stranici koju je vsego priložio..

[b]14. Tko može davati krv?[/b]
Krv može davati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja:
- Dob: od 18 do 65 godina,
- Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini,
- Tjelesna temperatura do 37°C,
- Krvni tlak: sistolični 90-180 mmHg, dijastolični 50-110mmHg,
- Puls: 50-110 otkucaja u minuti,
- Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.
U Hrvatskoj muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje s razmakom između davanja od 3 mjeseca.
Žene, darivatelji krvi smiju dati krv do 3 puta godišnje s razmakom između davanja od 4 mjeseca.

[b]16. Tko nesmije davati krv?[/b]
Oko 10% darivatelja se tijekom pregleda odbije. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje.
- Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje.
- Krv ne smiju davati osobe koje boluju od akutne ili kronične bolesti, uzimaju antibiotike ili neke druge lijekove, neispavane osobe, osobe koje su na dugotrajnoj dijeti i osobe s rizičnim ponašanjem.
- Darivatelju koji je odbijen iscrpno se objasni razlozi zbog kojih ne može dati krv i daju mu se odgovori na sva njegova pitanja.

Trajno odbijanje darivatelja:
1. Trajno se odbiju od davanja krvi osobe koje su bolovale ili sada boluju od teških kroničnih bolesti dišnog i probavnog sustava kao i osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetre, AIDS-a, šećerne bolesti, živčanih i duševnih bolesti.
2. Trajno se odbijaju osobe s ponašanjem visokog rizika:
- ovisnici o alkoholu ili drogama,
- muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima (homoseksualni odnosi),
- žene i muškarci koji su imali spolni odnos s prostitutkama,
- osobe koje često mijenjaju seksualne partnere (promiskuitetne osobe),
- osobe koje su uzimale drogu intravenskim putem,
- osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti (sifilis, gonoreja),
- osobe koje su HIV-pozitivne,
- seksualni partneri gore navedenih osoba.

Privremeno odbijanje darivatelja:
Privremeno se od davanja krvi odgađaju osobe:
- s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlade, poremetnje probavnog sustava, smanjenog željeza u krvi i sl.),
- nakon operativnih zahvata,
- nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva,
- s lakšom poremetnjom krvnog tlaka, te
- žene za vrijeme menstruacije, trudnoće i dojenja.

Osobe koje uzimaju lijekove obvezno moraju to kazati liječniku tijekom liječničkog pregleda prije davanja krvi. Lijekovi se mogu prenijeti krvlju i u bolesnika izazvati neželjeno djelovanje.
Ovi podaci otkrivaju se u tijeku razgovora s darivateljem i njegova pregleda.

Molimo budite iskreni pri svakom liječničkom pregledu za davanje krvi. Izrecite liječniku svoje sumnje jer time štitite i svoje i tuđe zdravlje.

Postati darivatelj krvi je privilegija koja sadrži i odgovornost prema bolesniku.
Pukica (napisa):
..nisam sigurna ali mislim da ( kad sam ja zadnji put davala krv pred kojih godinu dana Embarassed ) postoala su i nekakva ogranicenja na tlak...mislim da previse nizak ili previsok tlak...hm...zaista ne znam tocno

Da, mora se biti barem umjereno zdrav da bi se mogla dati krv.
Sve piše na stranici koju je vsego priložio..

14. Tko može davati krv?
Krv može davati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja:
- Dob: od 18 do 65 godina,
- Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini,
- Tjelesna temperatura do 37°C,
- Krvni tlak: sistolični 90-180 mmHg, dijastolični 50-110mmHg,
- Puls: 50-110 otkucaja u minuti,
- Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.
U Hrvatskoj muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje s razmakom između davanja od 3 mjeseca.
Žene, darivatelji krvi smiju dati krv do 3 puta godišnje s razmakom između davanja od 4 mjeseca.

16. Tko nesmije davati krv?
Oko 10% darivatelja se tijekom pregleda odbije. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje.
- Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje.
- Krv ne smiju davati osobe koje boluju od akutne ili kronične bolesti, uzimaju antibiotike ili neke druge lijekove, neispavane osobe, osobe koje su na dugotrajnoj dijeti i osobe s rizičnim ponašanjem.
- Darivatelju koji je odbijen iscrpno se objasni razlozi zbog kojih ne može dati krv i daju mu se odgovori na sva njegova pitanja.

Trajno odbijanje darivatelja:
1. Trajno se odbiju od davanja krvi osobe koje su bolovale ili sada boluju od teških kroničnih bolesti dišnog i probavnog sustava kao i osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetre, AIDS-a, šećerne bolesti, živčanih i duševnih bolesti.
2. Trajno se odbijaju osobe s ponašanjem visokog rizika:
- ovisnici o alkoholu ili drogama,
- muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima (homoseksualni odnosi),
- žene i muškarci koji su imali spolni odnos s prostitutkama,
- osobe koje često mijenjaju seksualne partnere (promiskuitetne osobe),
- osobe koje su uzimale drogu intravenskim putem,
- osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti (sifilis, gonoreja),
- osobe koje su HIV-pozitivne,
- seksualni partneri gore navedenih osoba.

Privremeno odbijanje darivatelja:
Privremeno se od davanja krvi odgađaju osobe:
- s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlade, poremetnje probavnog sustava, smanjenog željeza u krvi i sl.),
- nakon operativnih zahvata,
- nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva,
- s lakšom poremetnjom krvnog tlaka, te
- žene za vrijeme menstruacije, trudnoće i dojenja.

Osobe koje uzimaju lijekove obvezno moraju to kazati liječniku tijekom liječničkog pregleda prije davanja krvi. Lijekovi se mogu prenijeti krvlju i u bolesnika izazvati neželjeno djelovanje.
Ovi podaci otkrivaju se u tijeku razgovora s darivateljem i njegova pregleda.

Molimo budite iskreni pri svakom liječničkom pregledu za davanje krvi. Izrecite liječniku svoje sumnje jer time štitite i svoje i tuđe zdravlje.

Postati darivatelj krvi je privilegija koja sadrži i odgovornost prema bolesniku.

nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 15:31 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

još mali dodatak na ovo ... unos alkohola, opijata, a i većih količina kofeina i nikotina su isto ne baš pogodne stvari. nemojte to raditi činiti barem dan do dva prije davanja krvi. s druge strane dobro se naspavajte, najedite i sl.
još mali dodatak na ovo ... unos alkohola, opijata, a i većih količina kofeina i nikotina su isto ne baš pogodne stvari. nemojte to raditi činiti barem dan do dva prije davanja krvi. s druge strane dobro se naspavajte, najedite i sl.

Dabrica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 3

PostPostano: 16:29 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

da... ne bi baš bilo dobro da osoba koja dobije vašu krv upadne u neku kofeinsku anksioznost...

ja 0-, no krasno
moj brat je AB- i često su ga znali zvati ako fali krvi za neku operaciju jer je to najrjeđa krvna grupa... ali oni su univerzalni primaoci...
da... ne bi baš bilo dobro da osoba koja dobije vašu krv upadne u neku kofeinsku anksioznost...

ja 0-, no krasno
moj brat je AB- i često su ga znali zvati ako fali krvi za neku operaciju jer je to najrjeđa krvna grupa... ali oni su univerzalni primaoci...

[Vrh]
PIPboy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 3

PostPostano: 17:28 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"]još mali dodatak na ovo ... unos alkohola, opijata, a i većih količina kofeina i nikotina su isto ne baš pogodne stvari. nemojte to raditi činiti barem dan do dva prije davanja krvi. s druge strane dobro se naspavajte, najedite i sl.[/quote]

Oni odmah tamo naprave eliminaciju tko moze davati krv i tko nemoze.

Sto se meni desilio kada sam davao krv prije 2 godine, prvo sam dosao do jedne gospode koje je sjedila za laptopom i mjerila tlak. Dok mi je mjerila tlak malo me cudno gledala ,ali je rekla da mogu davati krv ( ja sav sretane jer nemoram na nastavu ). I tako ja legnem na krevet i oni sve prikopcaju na mene zabiju iglu i gle krv. Nakon 5 minuta dode neki mladi doktor do mene i gleda moju vrecicu sa krvi i mene, i pozove drugoga dokrora ( mozete zamisliti kako je meni bilo ). Uglavnom vrecica se nije vise punila tj. meni krv vise nije tekla u vrecicu. Da skratim, imao sam dosta nizak tlak pa krv vise nije htijela ici ( tako su meni objasnili :shock: )

Poruka ove price ako imate malo cudne tlakove ( uglavnom se desava u jutarnjim satima ) necete moci vaditi krv tako da nije stvar samo u alkoholu, drogi, itd. 8)

Ovo nisam napisao da obeshrabim ljude koji namjeravaju dati krv, nego samo da nebudu razocarani kada im kazu da nemogu dati krv ( kao sto sam ja bio ) :cry:
nemo (napisa):

Oni odmah tamo naprave eliminaciju tko moze davati krv i tko nemoze.

Sto se meni desilio kada sam davao krv prije 2 godine, prvo sam dosao do jedne gospode koje je sjedila za laptopom i mjerila tlak. Dok mi je mjerila tlak malo me cudno gledala ,ali je rekla da mogu davati krv ( ja sav sretane jer nemoram na nastavu ). I tako ja legnem na krevet i oni sve prikopcaju na mene zabiju iglu i gle krv. Nakon 5 minuta dode neki mladi doktor do mene i gleda moju vrecicu sa krvi i mene, i pozove drugoga dokrora ( mozete zamisliti kako je meni bilo ). Uglavnom vrecica se nije vise punila tj. meni krv vise nije tekla u vrecicu. Da skratim, imao sam dosta nizak tlak pa krv vise nije htijela ici ( tako su meni objasnili Shocked )

Poruka ove price ako imate malo cudne tlakove ( uglavnom se desava u jutarnjim satima ) necete moci vaditi krv tako da nije stvar samo u alkoholu, drogi, itd. Cool

Ovo nisam napisao da obeshrabim ljude koji namjeravaju dati krv, nego samo da nebudu razocarani kada im kazu da nemogu dati krv ( kao sto sam ja bio ) Crying or Very sad

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 3 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum