Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

definicija bidual ??
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
rat in a cage
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
13 = 17 - 4

PostPostano: 18:34 ned, 27. 11. 2005    Naslov: definicija bidual ?? Citirajte i odgovorite

[i]Gledam ovu definiciju i nikak da skužim o čemu se radi.[/i]

[b]Def. [/b] [latex]x \in V, f \in V'[/latex] definiramo funkciju [latex]\hat{x}:V' \rightarrow F[/latex] na slijedeći način: [latex]\hat{x}(f):= <x,f> = f(x), (\hat{x}\in V'') [/latex], time smo definirali funkciju [latex]\varphi:V \rightarrow V'', \varphi(x)=\hat{x} [/latex]. [latex] V'' [/latex] je bidual od [latex] V [/latex].

[i]Kužim da bi V'' trebao biti dualni prostor od V', ali nikako mi nije jasno ako je [latex]\hat{x}(f) := <x,f> = f(x)[/latex] pa kaj nije to onda potpuno ista stvar zapisana na drugi način :shock: . Uopće ne kužim kaj je tu novog definirano?

Ako se nađe neka dobra duša da prosvijetli mene blesavog bio bih joj jako zahvalan :pray:[/i]
Gledam ovu definiciju i nikak da skužim o čemu se radi.

Def. definiramo funkciju na slijedeći način: , time smo definirali funkciju . je bidual od .

Kužim da bi V'' trebao biti dualni prostor od V', ali nikako mi nije jasno ako je pa kaj nije to onda potpuno ista stvar zapisana na drugi način Shocked . Uopće ne kužim kaj je tu novog definirano?

Ako se nađe neka dobra duša da prosvijetli mene blesavog bio bih joj jako zahvalan Pray

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
199 = 237 - 38

PostPostano: 19:20 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam) [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex]
Uzmimo, dakle neki element domene: [latex]x \in V[/latex].
Njemu cemo pridruziti [latex]\hat{x} \in V''[/latex].
Definiramo [latex]\hat{x} \colon V' \to \mathbb{F}[/latex] ovako:
Za [latex]f \in V'[/latex] (dakle [latex]f \colon V \to \mathbb{F}[/latex]) definiramo [latex]\hat{x}(f) := f(x)[/latex]
Uocimo da je [latex]\hat{x}[/latex] linearan funkcional, pa je prema tome sa [latex]\varphi(x) := \hat{x}[/latex] dobro definirana funkcija [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex].

Nadam se da je sada jasnije.

Onaj [latex]<x,f>[/latex] mi stvarno nije jasan, jer je [latex]x\in V[/latex], a [latex]f \in V'[/latex]. Odakle ti to?
Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam)
Uzmimo, dakle neki element domene: .
Njemu cemo pridruziti .
Definiramo ovako:
Za (dakle ) definiramo
Uocimo da je linearan funkcional, pa je prema tome sa dobro definirana funkcija .

Onaj mi stvarno nije jasan, jer je , a . Odakle ti to?

venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 19:30 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

@mdoko:
Mozda se misli na teorem o reprezentaciji linearnih funkcionala, pa je [latex]f(x)[/latex] efektivno skalarni produkt [latex]x[/latex]-a sa (za dani funkcional [latex]f\in V'[/latex] jedinstvenim) vektorom, kojeg, zasto ne, opet nazovemo [latex]f[/latex] ([latex]\in V[/latex]).
@mdoko:
Mozda se misli na teorem o reprezentaciji linearnih funkcionala, pa je efektivno skalarni produkt -a sa (za dani funkcional jedinstvenim) vektorom, kojeg, zasto ne, opet nazovemo ().

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 19:34 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"]@mdoko:
Mozda se misli na teorem o reprezentaciji linearnih funkcionala, pa je [latex]f(x)[/latex] efektivno skalarni produkt [latex]x[/latex]-a sa (za dani funkcional [latex]f\in V'[/latex] jedinstvenim) vektorom, kojeg, zasto ne, opet nazovemo [latex]f[/latex] ([latex]\in V[/latex]).

Ali to mi izgleda kao pretjerana petljavina.[/quote]
Moguce, ali to je stvarno pretjerana petljavina. Takodjer stvara dodatnu zabunu kada se vidi po prvi put.
venovako (napisa):
@mdoko:
Mozda se misli na teorem o reprezentaciji linearnih funkcionala, pa je efektivno skalarni produkt -a sa (za dani funkcional jedinstvenim) vektorom, kojeg, zasto ne, opet nazovemo ().

Ali to mi izgleda kao pretjerana petljavina.

Moguce, ali to je stvarno pretjerana petljavina. Takodjer stvara dodatnu zabunu kada se vidi po prvi put.

rat in a cage
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

13 = 17 - 4

PostPostano: 21:20 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam) [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex]
Za [latex]f \in V'[/latex] (dakle [latex]f \colon V \to \mathbb{F}[/latex]) definiramo [latex]\hat{x}(f) := f(x)[/latex]
Uocimo da je [latex]\hat{x}[/latex] linearan funkcional, pa je prema tome sa [latex]\varphi(x) := \hat{x}[/latex] dobro definirana funkcija [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex].

[/quote]
hmm..je malo jasnije. dal to sad znači da je [latex]\varphi(x)(f) = \hat{x}(f) [/latex] ?
ako je [latex] \hat{x}\in V''[/latex] zar nemamo onda odmah [latex]V''[/latex] kao skup svih takvih funkcionala i nazovemo ga bidualni prostor od [latex]V[/latex] . zašto nam treba [latex]\varphi [/latex] ??

[quote="mdoko"]
Onaj [latex]<x,f>[/latex] mi stvarno nije jasan, jer je [latex]x\in V[/latex], a [latex]f \in V'[/latex]. Odakle ti to?[/quote]
ma iz definicije od prije...neda mi se sad pisat, al to nije ni bitno kod ovog
mdoko (napisa):
Njemu cemo pridruziti .
Definiramo ovako:
Za (dakle ) definiramo
Uocimo da je linearan funkcional, pa je prema tome sa dobro definirana funkcija .

hmm..je malo jasnije. dal to sad znači da je ?
ako je zar nemamo onda odmah kao skup svih takvih funkcionala i nazovemo ga bidualni prostor od . zašto nam treba ??

mdoko (napisa):

Onaj mi stvarno nije jasan, jer je , a . Odakle ti to?

ma iz definicije od prije...neda mi se sad pisat, al to nije ni bitno kod ovog

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 22:39 ned, 27. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="rat in a cage"][quote="mdoko"]Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam) [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex]

[/quote]
hmm..je malo jasnije. dal to sad znači da je [latex]\varphi(x)(f) = \hat{x}(f) [/latex] ?
[/quote]
Da.
[quote]
ako je [latex] \hat{x}\in V''[/latex] zar nemamo onda odmah [latex]V''[/latex] kao skup svih takvih funkcionala i nazovemo ga bidualni prostor od [latex]V[/latex] . zašto nam treba [latex]\varphi [/latex] ??
[/quote]
Ma [latex]\varphi[/latex] nam je izomorfizam izmedju V i V''. Ono sto je zanimljivo je da nam za konstrukciju tog izomorfizma nisu potrebne baze od V i V''. To je tzv. kanonski izomorfizam izmedju vektorskog prostora i njegovog biduala.
rat in a cage (napisa):
mdoko (napisa):
Njemu cemo pridruziti .
Definiramo ovako:
Za (dakle ) definiramo

hmm..je malo jasnije. dal to sad znači da je ?

Da.
Citat:

ako je zar nemamo onda odmah kao skup svih takvih funkcionala i nazovemo ga bidualni prostor od . zašto nam treba ??

Ma nam je izomorfizam izmedju V i V''. Ono sto je zanimljivo je da nam za konstrukciju tog izomorfizma nisu potrebne baze od V i V''. To je tzv. kanonski izomorfizam izmedju vektorskog prostora i njegovog biduala.

nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 9:58 pon, 28. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Oznaka < x,f> = f(x).
< , > je bilinearni funkcional na VxV' (i nedegeneriran :)

Ta oznaka naglašava da je f(x) linearno i po f, i po x, i daje više ravnopravnosti f-u i x-u, što se upravo vidi kod izomorfnosti V i V''.

Naravno, ovo sve izgleda vrlo komplicirano za iste stvari: V, V' i V'' su izomorfni, ali to vrijedi samo za KONAČNODIMENZIONALNE prostore.

Općenito, V' nisu svi, nego svi NEPREKINUTI linearni funkcionali na recimo normiranom prostoru, i tada V izomorfno V'' vrijedi samo ponekad (refleksivni prostori), koji imaju posebna svojstva ...
Na konačnodimenzionalnom prostoru svaki linearni funkcional je neprekinut, pa je ono što smo radili točno, premda zamalo trivijalno.

- Nenad Antonić
Oznaka < x,f> = f(x).
< , > je bilinearni funkcional na VxV' (i nedegeneriran Smile

Ta oznaka naglašava da je f(x) linearno i po f, i po x, i daje više ravnopravnosti f-u i x-u, što se upravo vidi kod izomorfnosti V i V''.

Naravno, ovo sve izgleda vrlo komplicirano za iste stvari: V, V' i V'' su izomorfni, ali to vrijedi samo za KONAČNODIMENZIONALNE prostore.

Općenito, V' nisu svi, nego svi NEPREKINUTI linearni funkcionali na recimo normiranom prostoru, i tada V izomorfno V'' vrijedi samo ponekad (refleksivni prostori), koji imaju posebna svojstva ...
Na konačnodimenzionalnom prostoru svaki linearni funkcional je neprekinut, pa je ono što smo radili točno, premda zamalo trivijalno.

- Nenad Antonić

[Vrh]
rat in a cage
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

13 = 17 - 4

PostPostano: 10:15 pon, 28. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislim da sam sad skužio....hvala svima :D
mislim da sam sad skužio....hvala svima Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum