Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
rat in a cage Forumaš(ica)

|
Postano: 18:34 ned, 27. 11. 2005 Naslov: definicija bidual ?? |
|
|
[i]Gledam ovu definiciju i nikak da skužim o čemu se radi.[/i]
[b]Def. [/b] [latex]x \in V, f \in V'[/latex] definiramo funkciju [latex]\hat{x}:V' \rightarrow F[/latex] na slijedeći način: [latex]\hat{x}(f):= <x,f> = f(x), (\hat{x}\in V'') [/latex], time smo definirali funkciju [latex]\varphi:V \rightarrow V'', \varphi(x)=\hat{x} [/latex]. [latex] V'' [/latex] je bidual od [latex] V [/latex].
[i]Kužim da bi V'' trebao biti dualni prostor od V', ali nikako mi nije jasno ako je [latex]\hat{x}(f) := <x,f> = f(x)[/latex] pa kaj nije to onda potpuno ista stvar zapisana na drugi način :shock: . Uopće ne kužim kaj je tu novog definirano?
Ako se nađe neka dobra duša da prosvijetli mene blesavog bio bih joj jako zahvalan :pray:[/i]
Gledam ovu definiciju i nikak da skužim o čemu se radi.
Def. definiramo funkciju na slijedeći način: , time smo definirali funkciju . je bidual od .
Kužim da bi V'' trebao biti dualni prostor od V', ali nikako mi nije jasno ako je pa kaj nije to onda potpuno ista stvar zapisana na drugi način . Uopće ne kužim kaj je tu novog definirano?
Ako se nađe neka dobra duša da prosvijetli mene blesavog bio bih joj jako zahvalan
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:20 ned, 27. 11. 2005 Naslov: |
|
|
Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam) [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex]
Uzmimo, dakle neki element domene: [latex]x \in V[/latex].
Njemu cemo pridruziti [latex]\hat{x} \in V''[/latex].
Definiramo [latex]\hat{x} \colon V' \to \mathbb{F}[/latex] ovako:
Za [latex]f \in V'[/latex] (dakle [latex]f \colon V \to \mathbb{F}[/latex]) definiramo [latex]\hat{x}(f) := f(x)[/latex]
Uocimo da je [latex]\hat{x}[/latex] linearan funkcional, pa je prema tome sa [latex]\varphi(x) := \hat{x}[/latex] dobro definirana funkcija [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex].
Nadam se da je sada jasnije.
Onaj [latex]<x,f>[/latex] mi stvarno nije jasan, jer je [latex]x\in V[/latex], a [latex]f \in V'[/latex]. Odakle ti to?
Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam)
Uzmimo, dakle neki element domene: .
Njemu cemo pridruziti .
Definiramo ovako:
Za (dakle ) definiramo
Uocimo da je linearan funkcional, pa je prema tome sa dobro definirana funkcija .
Onaj mi stvarno nije jasan, jer je , a . Odakle ti to?
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
venovako Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:34 ned, 27. 11. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="venovako"]@mdoko:
Mozda se misli na teorem o reprezentaciji linearnih funkcionala, pa je [latex]f(x)[/latex] efektivno skalarni produkt [latex]x[/latex]-a sa (za dani funkcional [latex]f\in V'[/latex] jedinstvenim) vektorom, kojeg, zasto ne, opet nazovemo [latex]f[/latex] ([latex]\in V[/latex]).
Ali to mi izgleda kao pretjerana petljavina.[/quote]
Moguce, ali to je stvarno pretjerana petljavina. Takodjer stvara dodatnu zabunu kada se vidi po prvi put.
venovako (napisa): | @mdoko:
Mozda se misli na teorem o reprezentaciji linearnih funkcionala, pa je efektivno skalarni produkt -a sa (za dani funkcional jedinstvenim) vektorom, kojeg, zasto ne, opet nazovemo ( ).
Ali to mi izgleda kao pretjerana petljavina. |
Moguce, ali to je stvarno pretjerana petljavina. Takodjer stvara dodatnu zabunu kada se vidi po prvi put.
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 21:20 ned, 27. 11. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="mdoko"]Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam) [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex]
Uzmimo, dakle neki element domene: [latex]x \in V[/latex].
Njemu cemo pridruziti [latex]\hat{x} \in V''[/latex].
Definiramo [latex]\hat{x} \colon V' \to \mathbb{F}[/latex] ovako:
Za [latex]f \in V'[/latex] (dakle [latex]f \colon V \to \mathbb{F}[/latex]) definiramo [latex]\hat{x}(f) := f(x)[/latex]
Uocimo da je [latex]\hat{x}[/latex] linearan funkcional, pa je prema tome sa [latex]\varphi(x) := \hat{x}[/latex] dobro definirana funkcija [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex].
[/quote]
hmm..je malo jasnije. dal to sad znači da je [latex]\varphi(x)(f) = \hat{x}(f) [/latex] ?
ako je [latex] \hat{x}\in V''[/latex] zar nemamo onda odmah [latex]V''[/latex] kao skup svih takvih funkcionala i nazovemo ga bidualni prostor od [latex]V[/latex] . zašto nam treba [latex]\varphi [/latex] ??
[quote="mdoko"]
Onaj [latex]<x,f>[/latex] mi stvarno nije jasan, jer je [latex]x\in V[/latex], a [latex]f \in V'[/latex]. Odakle ti to?[/quote]
ma iz definicije od prije...neda mi se sad pisat, al to nije ni bitno kod ovog
mdoko (napisa): | Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam)
Uzmimo, dakle neki element domene: .
Njemu cemo pridruziti .
Definiramo ovako:
Za (dakle ) definiramo
Uocimo da je linearan funkcional, pa je prema tome sa dobro definirana funkcija .
|
hmm..je malo jasnije. dal to sad znači da je ?
ako je zar nemamo onda odmah kao skup svih takvih funkcionala i nazovemo ga bidualni prostor od . zašto nam treba ??
mdoko (napisa): |
Onaj mi stvarno nije jasan, jer je , a . Odakle ti to? |
ma iz definicije od prije...neda mi se sad pisat, al to nije ni bitno kod ovog
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator

|
Postano: 9:58 pon, 28. 11. 2005 Naslov: |
|
|
Oznaka < x,f> = f(x).
< , > je bilinearni funkcional na VxV' (i nedegeneriran :)
Ta oznaka naglašava da je f(x) linearno i po f, i po x, i daje više ravnopravnosti f-u i x-u, što se upravo vidi kod izomorfnosti V i V''.
Naravno, ovo sve izgleda vrlo komplicirano za iste stvari: V, V' i V'' su izomorfni, ali to vrijedi samo za KONAČNODIMENZIONALNE prostore.
Općenito, V' nisu svi, nego svi NEPREKINUTI linearni funkcionali na recimo normiranom prostoru, i tada V izomorfno V'' vrijedi samo ponekad (refleksivni prostori), koji imaju posebna svojstva ...
Na konačnodimenzionalnom prostoru svaki linearni funkcional je neprekinut, pa je ono što smo radili točno, premda zamalo trivijalno.
- Nenad Antonić
Oznaka < x,f> = f(x).
< , > je bilinearni funkcional na VxV' (i nedegeneriran
Ta oznaka naglašava da je f(x) linearno i po f, i po x, i daje više ravnopravnosti f-u i x-u, što se upravo vidi kod izomorfnosti V i V''.
Naravno, ovo sve izgleda vrlo komplicirano za iste stvari: V, V' i V'' su izomorfni, ali to vrijedi samo za KONAČNODIMENZIONALNE prostore.
Općenito, V' nisu svi, nego svi NEPREKINUTI linearni funkcionali na recimo normiranom prostoru, i tada V izomorfno V'' vrijedi samo ponekad (refleksivni prostori), koji imaju posebna svojstva ...
Na konačnodimenzionalnom prostoru svaki linearni funkcional je neprekinut, pa je ono što smo radili točno, premda zamalo trivijalno.
- Nenad Antonić
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
|