Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 19:03 ned, 8. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="nemo"]da to su ciljevi bolonje, ali mobilnost se ne postiže nekontrolirano. postoje ECTS koordinatori. postoje informacije o tome koje znanje se treba imati da bi se moglo polagati neki kolegij i koliko taj kolegij znači u cijelom mozaiku studijskog programa.
ako ti upisuješ neki kolegij sa drugog fakulteta (srodng ili totalno drugačijeg) i on ti se računa kao dio tvojega studija (dakle njegovi ECTS bodovi ulaze u cjelokupni zbroj) onda je tak kolegij jednakog značaja tebi u tvojem studiju koliko i studentu na studiju koji obnaša taj kolegij koji ti upisuješ izvana. to ne ide samo tako. druga stvar je ako ti upisuješ kolegij samo tako, da imaš to negdje sastrane ubilježeno da si položio, ali ti se ne računa u tvoje uvijete za postizanje diplome ;)[/quote]
Mislim da si krivo poslozio kockice. ECTS koordinator ti treba za "mamina spiza" varijantu, kad [b]obavezne[/b] kolegije zamjenjujes s odgovarajucim na nekom drugom sveucilistu. U svakom studijskom programu postoji odredjen broj izbornih ECTS bodova. Pametni programi trebali bi ostavljati maksimalnu slobodu kod biranja tih kolegija i podsticati biranje neceg sto nije glavni fah. A onaj drugi fah koji se bira trebao bi se osjecati pocasceno time sto ga studenti zele i ne cjepidlaciti s kolegijima prethodnicima. Ne mislim da "outsideri" trebaju polagati po specijalnom rezimu, ali postoje razni nacini za steci znanja i nadoknaditi stvari koje su se ucile na prethodnicima.
Nazalost sastavljaci nasih novih programa vodili su se principima koje i ti ovdje zastupas. Izborni se bar na matematici svode na biranje modula unutar kojeg ti je vec sve propisano. Prije je bar na DH izbornima postojala odredjena sloboda. Katastrofa je bilo to sto se kao izborni nije moglo uzeti nesto s PMF-a, a ja sam stvarno zelio malo fizike/kemije/biologije. Mislim, mogao sam upisati uz pisanje molbi, ali ne bi mi se priznalo umjesto matematickih izbornih, cak ni kao zamjena za DH izborne. Koliko sam citao nove programe, izborni su sada jos rigidniji.
Problem je u mentalnom sklopu koji u biranju izbornih vidi mogucnost "zaobilazenja obaveza" i provlacenja kroz studij. To je totalno krivo jer se na taj nacin blokiraju oni koji bi zeljeli prosiriti vidike i izaci iz fahidijotskih okvira. Sve sto je bitno za pojedini program treba biti obradjeno na [b]obaveznim[/b] kolegijima; to ce sprijeciti bilo kakvo izvrdavanje. Bit izbornih upravo je mogucnost izbora. Kod nas oni uglavnom sluze za elegantno utapanje "viska gradiva".
nemo (napisa): | da to su ciljevi bolonje, ali mobilnost se ne postiže nekontrolirano. postoje ECTS koordinatori. postoje informacije o tome koje znanje se treba imati da bi se moglo polagati neki kolegij i koliko taj kolegij znači u cijelom mozaiku studijskog programa.
ako ti upisuješ neki kolegij sa drugog fakulteta (srodng ili totalno drugačijeg) i on ti se računa kao dio tvojega studija (dakle njegovi ECTS bodovi ulaze u cjelokupni zbroj) onda je tak kolegij jednakog značaja tebi u tvojem studiju koliko i studentu na studiju koji obnaša taj kolegij koji ti upisuješ izvana. to ne ide samo tako. druga stvar je ako ti upisuješ kolegij samo tako, da imaš to negdje sastrane ubilježeno da si položio, ali ti se ne računa u tvoje uvijete za postizanje diplome  |
Mislim da si krivo poslozio kockice. ECTS koordinator ti treba za "mamina spiza" varijantu, kad obavezne kolegije zamjenjujes s odgovarajucim na nekom drugom sveucilistu. U svakom studijskom programu postoji odredjen broj izbornih ECTS bodova. Pametni programi trebali bi ostavljati maksimalnu slobodu kod biranja tih kolegija i podsticati biranje neceg sto nije glavni fah. A onaj drugi fah koji se bira trebao bi se osjecati pocasceno time sto ga studenti zele i ne cjepidlaciti s kolegijima prethodnicima. Ne mislim da "outsideri" trebaju polagati po specijalnom rezimu, ali postoje razni nacini za steci znanja i nadoknaditi stvari koje su se ucile na prethodnicima.
Nazalost sastavljaci nasih novih programa vodili su se principima koje i ti ovdje zastupas. Izborni se bar na matematici svode na biranje modula unutar kojeg ti je vec sve propisano. Prije je bar na DH izbornima postojala odredjena sloboda. Katastrofa je bilo to sto se kao izborni nije moglo uzeti nesto s PMF-a, a ja sam stvarno zelio malo fizike/kemije/biologije. Mislim, mogao sam upisati uz pisanje molbi, ali ne bi mi se priznalo umjesto matematickih izbornih, cak ni kao zamjena za DH izborne. Koliko sam citao nove programe, izborni su sada jos rigidniji.
Problem je u mentalnom sklopu koji u biranju izbornih vidi mogucnost "zaobilazenja obaveza" i provlacenja kroz studij. To je totalno krivo jer se na taj nacin blokiraju oni koji bi zeljeli prosiriti vidike i izaci iz fahidijotskih okvira. Sve sto je bitno za pojedini program treba biti obradjeno na obaveznim kolegijima; to ce sprijeciti bilo kakvo izvrdavanje. Bit izbornih upravo je mogucnost izbora. Kod nas oni uglavnom sluze za elegantno utapanje "viska gradiva".
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
aska Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Ashley Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 21:03 ned, 8. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]... Problem je u mentalnom sklopu koji u biranju izbornih vidi mogucnost "zaobilazenja obaveza" i provlacenja kroz studij. To je totalno krivo jer se na taj nacin blokiraju oni koji bi zeljeli prosiriti vidike i izaci iz fahidijotskih okvira. Sve sto je bitno za pojedini program treba biti obradjeno na [b]obaveznim[/b] kolegijima; to ce sprijeciti bilo kakvo izvrdavanje. Bit izbornih upravo je mogucnost izbora. Kod nas oni uglavnom sluze za elegantno utapanje "viska gradiva".[/quote]
realno to što imamo loš sustav pohađanja/polaganja izbornih kolegija najmanje je pogođeno činjenicom da bi trebali postojati nekakvi uvjeti. većina kolegija za koje bi mogli pohađati na drugom faksu/odjelu niti nema neke ozbiljne uvjete, a ako postoje vjerojatno ih [b]a)[/b] već imaš (npr. znaš dovoljno da bi te stvar interesirala, ali opet smatraš da to nije dovoljno) ili [b]b)[/b] stvar je toliko opskurna ili preteška da ti stvarno ne bi palo na pamet da to upisuješ na prvom mjestu. istina striktno zahtjevanje za polaganjem kolegija prethodnika bi bila pretjerana, tu se ipak moram složiti s tobom na kraju.
neko "stihijsko" upisivanje kolegija je nepraktično i za studenta - velika je šansa da fizički neće biti u stanju pohađati kolegij zbog, recimo, neusklađenosti satnice. po tom principu je puno bolje da se faksevi međusobno dogovaraju za izborne kolegije koji im se čine korisni ili one koje su studenti tražili. za neke složene kolegije za koje postoji veći interes bi se mogla srediti i razrada lakše verzije koju bi studenti sa nematičnog fakulteta mogli pratiti.
druga stvar je što u praksi to nikome ne pada na pamet, dapače teško je postići da se uvedu izborni kolegiji koji imaju veze sa strukom :roll: o nekakvim kolegijima koji imaju dašak interdisciplinarnosti da ne pričam. a onda kad ih i uvedu obično se radi o nečem čudnom ili loše izvedenom. ovdje ću se poslužiti primjerom sa svojeg studijskog smjera (prof. fizike i informatike) koji je relativno nov i u nebolonjskoj verziji i koji je u sebi imao daškove takve interdisciplinarne izbornosti (biralo se između 5 kolegija sa filozofskog i politologije) koja se zbog očajne izvedbe u praksi sad u novoj bolonjskoj verziji ukinula :? dapače kad sam tražio da se uvedu novi izborni iz informatike i pedagogije/psihologije (dakle nešto što je ionako dio studija) reakcija je bila negativna.
krcko (napisa): | ... Problem je u mentalnom sklopu koji u biranju izbornih vidi mogucnost "zaobilazenja obaveza" i provlacenja kroz studij. To je totalno krivo jer se na taj nacin blokiraju oni koji bi zeljeli prosiriti vidike i izaci iz fahidijotskih okvira. Sve sto je bitno za pojedini program treba biti obradjeno na obaveznim kolegijima; to ce sprijeciti bilo kakvo izvrdavanje. Bit izbornih upravo je mogucnost izbora. Kod nas oni uglavnom sluze za elegantno utapanje "viska gradiva". |
realno to što imamo loš sustav pohađanja/polaganja izbornih kolegija najmanje je pogođeno činjenicom da bi trebali postojati nekakvi uvjeti. većina kolegija za koje bi mogli pohađati na drugom faksu/odjelu niti nema neke ozbiljne uvjete, a ako postoje vjerojatno ih a) već imaš (npr. znaš dovoljno da bi te stvar interesirala, ali opet smatraš da to nije dovoljno) ili b) stvar je toliko opskurna ili preteška da ti stvarno ne bi palo na pamet da to upisuješ na prvom mjestu. istina striktno zahtjevanje za polaganjem kolegija prethodnika bi bila pretjerana, tu se ipak moram složiti s tobom na kraju.
neko "stihijsko" upisivanje kolegija je nepraktično i za studenta - velika je šansa da fizički neće biti u stanju pohađati kolegij zbog, recimo, neusklađenosti satnice. po tom principu je puno bolje da se faksevi međusobno dogovaraju za izborne kolegije koji im se čine korisni ili one koje su studenti tražili. za neke složene kolegije za koje postoji veći interes bi se mogla srediti i razrada lakše verzije koju bi studenti sa nematičnog fakulteta mogli pratiti.
druga stvar je što u praksi to nikome ne pada na pamet, dapače teško je postići da se uvedu izborni kolegiji koji imaju veze sa strukom o nekakvim kolegijima koji imaju dašak interdisciplinarnosti da ne pričam. a onda kad ih i uvedu obično se radi o nečem čudnom ili loše izvedenom. ovdje ću se poslužiti primjerom sa svojeg studijskog smjera (prof. fizike i informatike) koji je relativno nov i u nebolonjskoj verziji i koji je u sebi imao daškove takve interdisciplinarne izbornosti (biralo se između 5 kolegija sa filozofskog i politologije) koja se zbog očajne izvedbe u praksi sad u novoj bolonjskoj verziji ukinula dapače kad sam tražio da se uvedu novi izborni iz informatike i pedagogije/psihologije (dakle nešto što je ionako dio studija) reakcija je bila negativna.
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 22:27 ned, 8. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="aska"]Nevezano uz glavnu temu :) ..moze malo vise o ovoj «mamina spiza» varijanti?
Recimo,ja imam prijatelja dolje u Splitu na fizici koji bi jako zelio studirat u Zagrebu,al zbog financijskih problema ne moze,jos bar dvije godine. Mislim da se prije svako prebacivanje placalo i nisam sigurna,al mislilm da nije mogao ni dom dobit nakon prebacivanja. Sad se po Bolonji prebacivanje (zapravo studiranje na odredjeni rok u drugom gradu :wink: ) ne bi placalo? I o koliko vremena govorimo? Jel se moze studirat na istom faxu u drugom gradu samo jedan semestar ili vise?[/quote]
Prvo, nikakva Bolonja nece rijesiti necije financijske probleme. Sumnjam da ce mjesta u domovima ikada biti dovoljno za "goste", tako da ce izleti na drugo sveuciliste vjerojatno jos dugo biti skup sport. Jedino sto u nekoj dugorocnoj perspektivi moze olaksati zivot su fondovi EU. Ocekivao bi da se vec sada mogu iskamciti neka sredstva, a u buducnosti ce toga biti sve vise. ECTS bodovi izmisljeni su u sklopu Erasmus programa s ciljem povecanja mobilnosti studenata i nastavnika; u to se ulazu dosta ozbiljni iznosi. Ne znam koliki dio otpada na stipendije i ima li toga uopce, ali nista te ne kosta proguglati malo.
Drugo, ovo o cemu pricam je cista teorija. U praksi kod nas ne postoji ECTS koordinator i nije sklopljen sporazum o razmjeni niti s jednim sveucilistem. Ne vjerujem da ce se ista poceti dogadjati prije nego sto faks dobije prvu financijsku injekciju bas za tu svrhu, a to se isto nece dogoditi samo od sebe. Treba pokazati interes i aktivno se postaviti prema fondovima koji su vec sada raspolozivi fakultetima u HR.
Ako se vratimo na teoriju, tvoja varijanta ima jos vise smisla od odlaska na drugo sveuciliste zbog mamine spize. Jednog dana u svjetloj EU buducnosti najbolji studenti matematike iz Splita, Rijeke i Osijeka dolazit ce na semestar-dva u Zg ili jos dalje vidjeti kako stvari funkcioniraju, upoznati nove ljude, odslusati kolegije koje na maticnom fakultetu nemaju, pobjeci od mamine spize ( :mrkva: :broccoli: :tomato: :krastavac: ).
Ukratko odgovori na tvoja pitanja su: 1. Sam studij se ne placa, ali za sve ostalo snalazis se sam. 2. Mozes otoci na semestar, godinu ili vise godina. Priznaje ti se sve sto polozis dok si na gostovanju, a postoji i varijanta da ostanes i diplomiras na drugom sveucilstu. 3. Govorimo o svjetloj buducnosti. Ovaj cas ne mozes nista od toga.
aska (napisa): | Nevezano uz glavnu temu ..moze malo vise o ovoj «mamina spiza» varijanti?
Recimo,ja imam prijatelja dolje u Splitu na fizici koji bi jako zelio studirat u Zagrebu,al zbog financijskih problema ne moze,jos bar dvije godine. Mislim da se prije svako prebacivanje placalo i nisam sigurna,al mislilm da nije mogao ni dom dobit nakon prebacivanja. Sad se po Bolonji prebacivanje (zapravo studiranje na odredjeni rok u drugom gradu ) ne bi placalo? I o koliko vremena govorimo? Jel se moze studirat na istom faxu u drugom gradu samo jedan semestar ili vise? |
Prvo, nikakva Bolonja nece rijesiti necije financijske probleme. Sumnjam da ce mjesta u domovima ikada biti dovoljno za "goste", tako da ce izleti na drugo sveuciliste vjerojatno jos dugo biti skup sport. Jedino sto u nekoj dugorocnoj perspektivi moze olaksati zivot su fondovi EU. Ocekivao bi da se vec sada mogu iskamciti neka sredstva, a u buducnosti ce toga biti sve vise. ECTS bodovi izmisljeni su u sklopu Erasmus programa s ciljem povecanja mobilnosti studenata i nastavnika; u to se ulazu dosta ozbiljni iznosi. Ne znam koliki dio otpada na stipendije i ima li toga uopce, ali nista te ne kosta proguglati malo.
Drugo, ovo o cemu pricam je cista teorija. U praksi kod nas ne postoji ECTS koordinator i nije sklopljen sporazum o razmjeni niti s jednim sveucilistem. Ne vjerujem da ce se ista poceti dogadjati prije nego sto faks dobije prvu financijsku injekciju bas za tu svrhu, a to se isto nece dogoditi samo od sebe. Treba pokazati interes i aktivno se postaviti prema fondovima koji su vec sada raspolozivi fakultetima u HR.
Ako se vratimo na teoriju, tvoja varijanta ima jos vise smisla od odlaska na drugo sveuciliste zbog mamine spize. Jednog dana u svjetloj EU buducnosti najbolji studenti matematike iz Splita, Rijeke i Osijeka dolazit ce na semestar-dva u Zg ili jos dalje vidjeti kako stvari funkcioniraju, upoznati nove ljude, odslusati kolegije koje na maticnom fakultetu nemaju, pobjeci od mamine spize ( ).
Ukratko odgovori na tvoja pitanja su: 1. Sam studij se ne placa, ali za sve ostalo snalazis se sam. 2. Mozes otoci na semestar, godinu ili vise godina. Priznaje ti se sve sto polozis dok si na gostovanju, a postoji i varijanta da ostanes i diplomiras na drugom sveucilstu. 3. Govorimo o svjetloj buducnosti. Ovaj cas ne mozes nista od toga.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
aska Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|

|
|