Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
jazzmin Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:41 pon, 30. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="steelworker"]
Od kad datiraju te definicije? S jedne strane mozes se vratiti 50 godina unatrag i vidjeti da su se mnoge drustvene skupine nepravedno tretirale i definirale
[/quote]
Ovo piše u udžbeniku iz [b]'98.[/b]
[quote]
@jazzmin: Mislim da vecina korisnika koja se pozitivno izjasnila o udruzi, pritom imala na umu bas ono kako ju je Kory opisala i da su davali svoje misljenje o takvoj hipotetskoj udruzi za borbu protiv diskriminacije ateista[/quote]
[quote]
Isto kao i vjeronak u skolama. Ne postoji ravnopravnost. Ravnopravnost bi bila kad bi se uz taj vjeronauk provodila kampanja da se sprijece diskriminacije i omalovazavanja onih koji ga ne zele pohadjati.
[/quote]
I ja sam u osnovnoj bila u manjini koja nije slušala vjeronauk. Ne znam da li [i]manjina[/i] govori o stvarnim brojkama, ali to su bile ratne godine i da, ljudi su bili opterećeni.
Ne-odabir vjeronauka bio je moj izbor - kojeg su mi pružili roditelji budući da me nisu odgajali u religijskom smislu, niti su sami tako odgajani.
No svakako su me učili da pošujem sve religije i nacije (itd.). U zboru sam naravno, za blagdanske priredbe, pjevala razne prigodne pjesme. Nisam to doživljavala kao nametanje jer me zaista nitko nije silio i općenito mi je drago zbog svega (bilo to i objektivno malo) što sam i usput naučila o kršćanstvu i drugim religijama.
:) Sjećam se kad mi je školska časna prišla i sažalno prokomentirala kako je šteta što su mi roditelji zasigurno kruti pa mi brane :cry: da idem na vjeronauk, kad je tako očito da bih ja to željela.
Al to mi je bilo gotovo slatko i smiješno. :roll:
(No svjesna sam kako sam imala i sreće: kasnije sam zaista saznala za ljude s traumatičnim iskustvima.)
U najužem krugu prijatelja uvijek sam imala i ljude koji su se snažno deklarirali kao vjernici i prošli sve obrede, tako sam nekima bila pozvana i prisustvovati.
Nisam zapravo nikad imala problema na tu temu. Premda sam se osjećala pomalo nelagodno npr. na jednoj misi gdje su svi u glas govorili molitvu, klečeći, a ja nisam (premda sam znala riječi) jer mi se činilo da bi to bilo prijetvorno te da im više poštovanja ukazujem ako to ne činim. I naravno da su se mnogi zabuljili :shock: :shock:
No to mi na koncu nije bilo bitno, jer je svećenik održao izrazito lijepu, pametnu i naprednu propovijed, i izvan granica religije.
[quote]
Sto se tice postotka, u Hrvatskoj ima puno ljudi koji se deklariraju krscanima i ljubiteljima svoje zemlje itd. pa 5 minuta poslije razbijaju tramvaje i svoj grad koji toliko navodno vole, varaju na porezu, krse skoro pa sve od 10 zapovjedi
[/quote]
Jučer je u mom kvartu netko :!: spalio kontejner za staklo :ajme:
:anishock2: To je prebolestan prizor - istopio se, i nastavlja smrditi :a-a:
Ima i drugih zanimljivih postotaka :upside: npr. koliko % deklariranih vjernika zna neke ključne postavke svoje vjere (u anketama oko Uskrsa i sl.)
Pa to je komedija :1eye:
steelworker (napisa): |
Od kad datiraju te definicije? S jedne strane mozes se vratiti 50 godina unatrag i vidjeti da su se mnoge drustvene skupine nepravedno tretirale i definirale
|
Ovo piše u udžbeniku iz '98.
Citat: |
@jazzmin: Mislim da vecina korisnika koja se pozitivno izjasnila o udruzi, pritom imala na umu bas ono kako ju je Kory opisala i da su davali svoje misljenje o takvoj hipotetskoj udruzi za borbu protiv diskriminacije ateista |
Isto kao i vjeronak u skolama. Ne postoji ravnopravnost. Ravnopravnost bi bila kad bi se uz taj vjeronauk provodila kampanja da se sprijece diskriminacije i omalovazavanja onih koji ga ne zele pohadjati.
|
I ja sam u osnovnoj bila u manjini koja nije slušala vjeronauk. Ne znam da li manjina govori o stvarnim brojkama, ali to su bile ratne godine i da, ljudi su bili opterećeni.
Ne-odabir vjeronauka bio je moj izbor - kojeg su mi pružili roditelji budući da me nisu odgajali u religijskom smislu, niti su sami tako odgajani.
No svakako su me učili da pošujem sve religije i nacije (itd.). U zboru sam naravno, za blagdanske priredbe, pjevala razne prigodne pjesme. Nisam to doživljavala kao nametanje jer me zaista nitko nije silio i općenito mi je drago zbog svega (bilo to i objektivno malo) što sam i usput naučila o kršćanstvu i drugim religijama.
Sjećam se kad mi je školska časna prišla i sažalno prokomentirala kako je šteta što su mi roditelji zasigurno kruti pa mi brane da idem na vjeronauk, kad je tako očito da bih ja to željela.
Al to mi je bilo gotovo slatko i smiješno.
(No svjesna sam kako sam imala i sreće: kasnije sam zaista saznala za ljude s traumatičnim iskustvima.)
U najužem krugu prijatelja uvijek sam imala i ljude koji su se snažno deklarirali kao vjernici i prošli sve obrede, tako sam nekima bila pozvana i prisustvovati.
Nisam zapravo nikad imala problema na tu temu. Premda sam se osjećala pomalo nelagodno npr. na jednoj misi gdje su svi u glas govorili molitvu, klečeći, a ja nisam (premda sam znala riječi) jer mi se činilo da bi to bilo prijetvorno te da im više poštovanja ukazujem ako to ne činim. I naravno da su se mnogi zabuljili
No to mi na koncu nije bilo bitno, jer je svećenik održao izrazito lijepu, pametnu i naprednu propovijed, i izvan granica religije.
Sto se tice postotka, u Hrvatskoj ima puno ljudi koji se deklariraju krscanima i ljubiteljima svoje zemlje itd. pa 5 minuta poslije razbijaju tramvaje i svoj grad koji toliko navodno vole, varaju na porezu, krse skoro pa sve od 10 zapovjedi
|
Jučer je u mom kvartu netko spalio kontejner za staklo
To je prebolestan prizor - istopio se, i nastavlja smrditi
Ima i drugih zanimljivih postotaka npr. koliko % deklariranih vjernika zna neke ključne postavke svoje vjere (u anketama oko Uskrsa i sl.)
Pa to je komedija
|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:43 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
to moszda i jest medijska propaganda pojedinaca, ali poanta je u tome sto im to nitko ne moze i *ne smije* branit (sto, hoces-neces, crkva radi). jednako kao sto ces ti branit svoje nekakve religijske osjecaje glede boga, crkve i ostalih, tako cu i ja branit osnovno pravo covjeka na slobodni odabir. ljudi, opet ste se udaljili od teme. opet ponavljam, ovdje se ne prica o religiji, ovdje se prica o branjenju nekih osnovnih ljudskih prava od strane crkve (kao organizacije), ovdje se prica o segregaciji ljudi koji idu na vjeronauk i onih koji ne idu (zelite vi to priznati ili ne, to se dogadja)...dok se god takve stvari dogadjaju, ja cu imati potpuno pravo, ako bas zelite, urlati, vikati i buniti se protiv takvih stupidnih izjava i radnji, jer stvarno mislim da oni ne vode ljudsku vrstu u napredak, vec da je vracaju za nekoliko stotina godina unazad. apsurdno je [i]a priori[/i] tvrditi da je katolicka vjera najispravnija vjera, kao sto to tvrde neki od vodecih ljudi crkve (don Andjelko Kacunko, msgr. Barisic, ponekad Bozanic, don Kustic i drugi), a takvi su monolozi i vrlo cesto praceni govorom mrznje prema drugima i drugacijima.
dok se god crkva u 'rvata ne rijesi tog negativnog balasta (koji je IMO pravi ostatak komunistickog rezima jer, [i]de facto[/i], crkva kod nas danas nema nikoga tko ce joj reci kad je dosta njezinog uplitanja u drustveni zivot ljudi u ovoj jadnoj drzavi...), crkva, kao institucija, ce ostati u vlasnistvu nekolicine ljudi i nece biti napretka...kako duhovnog, tako i institucionalnog...
to moszda i jest medijska propaganda pojedinaca, ali poanta je u tome sto im to nitko ne moze i *ne smije* branit (sto, hoces-neces, crkva radi). jednako kao sto ces ti branit svoje nekakve religijske osjecaje glede boga, crkve i ostalih, tako cu i ja branit osnovno pravo covjeka na slobodni odabir. ljudi, opet ste se udaljili od teme. opet ponavljam, ovdje se ne prica o religiji, ovdje se prica o branjenju nekih osnovnih ljudskih prava od strane crkve (kao organizacije), ovdje se prica o segregaciji ljudi koji idu na vjeronauk i onih koji ne idu (zelite vi to priznati ili ne, to se dogadja)...dok se god takve stvari dogadjaju, ja cu imati potpuno pravo, ako bas zelite, urlati, vikati i buniti se protiv takvih stupidnih izjava i radnji, jer stvarno mislim da oni ne vode ljudsku vrstu u napredak, vec da je vracaju za nekoliko stotina godina unazad. apsurdno je a priori tvrditi da je katolicka vjera najispravnija vjera, kao sto to tvrde neki od vodecih ljudi crkve (don Andjelko Kacunko, msgr. Barisic, ponekad Bozanic, don Kustic i drugi), a takvi su monolozi i vrlo cesto praceni govorom mrznje prema drugima i drugacijima.
dok se god crkva u 'rvata ne rijesi tog negativnog balasta (koji je IMO pravi ostatak komunistickog rezima jer, de facto, crkva kod nas danas nema nikoga tko ce joj reci kad je dosta njezinog uplitanja u drustveni zivot ljudi u ovoj jadnoj drzavi...), crkva, kao institucija, ce ostati u vlasnistvu nekolicine ljudi i nece biti napretka...kako duhovnog, tako i institucionalnog...
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:23 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Anđelčić"]Baš me zanima kad će se skupiti dovoljan broj članova da se osnuje ta udruga, tj. taj nadzorni i upravni odbor... Pa to je školski primjer promoviranja pojedinaca u medijima.[/quote]
Napokon sam pročitao članak da vidim o čemu se tu raspravlja i slažem se s ovim. Udruga koja se osniva, ali se ne osniva... Ima ih dovoljno, ali ih nema dovoljno. :wacky:
[quote="HijenA"]to moszda i jest medijska propaganda pojedinaca, ali poanta je u tome sto im to nitko ne moze i *ne smije* branit (sto, hoces-neces, crkva radi).[/quote]
Pa nitko im (ili mu) očito ne brani medijsku propagandu, a još manje mu brane osnivanje udruge. Očito udruga nije previše interesantna kad ne može skupiti osam članova.
[quote="http://www.iskon.hr/vijesti/page/2006/01/23/0058006.html"]Još samo da u zemlji koja je 45 godina živjela u komunizmu pronađu osam ateista.[/quote]
:wacky:
[quote="HijenA"]apsurdno je a priori tvrditi da je katolicka vjera najispravnija vjera, kao sto to tvrde neki od vodecih ljudi crkve[/quote]
Pa svi katolici [i]vjeruju[/i] da je njihova vjera [i]a priori[/i] najispravnija vjera. To se može poopćiti i na sve vjernike. :roll: Zar bi vodeći ljudi Crkve možda morali ostavljati mogućnost da su u krivu? Tad baš i ne bi mogli biti uzor drugim vjernicima. :roll:
[quote="HijenA"]a takvi su monolozi i vrlo cesto praceni govorom mrznje prema drugima i drugacijima.[/quote]
Možeš potkrijepiti ovo citatom?
Slažem se da Crkva kod nas ima prevelik utjecaj na Državu, ali raspravljati toliko o marginalnoj stvari poput križeva u javnim prostorijama...
Btw, u gotovo svim vlakovima (popularnim "mađarcima") iznad svakih vrata se nalaze slike Isusa i/ili Marije. Nisam primijetio da se netko bunio zbog toga. Meni isto baš ne smeta: nekad mi zapne za oko, a onda nastavim buljiti kroz prozor ili nešto čitati.
Anđelčić (napisa): | Baš me zanima kad će se skupiti dovoljan broj članova da se osnuje ta udruga, tj. taj nadzorni i upravni odbor... Pa to je školski primjer promoviranja pojedinaca u medijima. |
Napokon sam pročitao članak da vidim o čemu se tu raspravlja i slažem se s ovim. Udruga koja se osniva, ali se ne osniva... Ima ih dovoljno, ali ih nema dovoljno.
HijenA (napisa): | to moszda i jest medijska propaganda pojedinaca, ali poanta je u tome sto im to nitko ne moze i *ne smije* branit (sto, hoces-neces, crkva radi). |
Pa nitko im (ili mu) očito ne brani medijsku propagandu, a još manje mu brane osnivanje udruge. Očito udruga nije previše interesantna kad ne može skupiti osam članova.
http://www.iskon.hr/vijesti/page/2006/01/23/0058006.html (napisa): | Još samo da u zemlji koja je 45 godina živjela u komunizmu pronađu osam ateista. |
HijenA (napisa): | apsurdno je a priori tvrditi da je katolicka vjera najispravnija vjera, kao sto to tvrde neki od vodecih ljudi crkve |
Pa svi katolici vjeruju da je njihova vjera a priori najispravnija vjera. To se može poopćiti i na sve vjernike. Zar bi vodeći ljudi Crkve možda morali ostavljati mogućnost da su u krivu? Tad baš i ne bi mogli biti uzor drugim vjernicima.
HijenA (napisa): | a takvi su monolozi i vrlo cesto praceni govorom mrznje prema drugima i drugacijima. |
Možeš potkrijepiti ovo citatom?
Slažem se da Crkva kod nas ima prevelik utjecaj na Državu, ali raspravljati toliko o marginalnoj stvari poput križeva u javnim prostorijama...
Btw, u gotovo svim vlakovima (popularnim "mađarcima") iznad svakih vrata se nalaze slike Isusa i/ili Marije. Nisam primijetio da se netko bunio zbog toga. Meni isto baš ne smeta: nekad mi zapne za oko, a onda nastavim buljiti kroz prozor ili nešto čitati.
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
Zadnja promjena: Melkor; 20:03 uto, 31. 1. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:04 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Melkor"][quote="HijenA"]apsurdno je a priori tvrditi da je katolicka vjera najispravnija vjera, kao sto to tvrde neki od vodecih ljudi crkve[/quote]
Pa svi katolici [i]vjeruju[/i] da je njihova vjera [i]a priori[/i] najispravnija vjera. To se može poopćiti i na sve vjernike. :roll: Zar bi vodeći ljudi Crkve možda morali ostavljati mogućnost da su u krivu? Tad baš i ne bi mogli biti uzor drugim vjernicima. :roll:[/quote]
pa da, ovo ima smisla... da bi nekoga uvjeria da djeli tvoju vjeru moras prvo sam u to vjerovat, :pray: nece nitko slusat nekoga kako je katolicizam nesto najbolje ako ta osoba koja to propovjeda i sama u to ne vjeruje... ljudi ce mislit "sta on tu nama to govori kad ni sam u to ne vjeruje"... :wacky:
ali u tim govorima nebi tribalo bit mrznje prima drugima i drugin religijama kao sta se cesto pojavljuje... :ccc: u redu je vjerovat i propovjedat svoju vjeru onima koji te zele slusat, ali ici nametat svoju vjeru, pa to bas i nije u redu... :lol:
Melkor (napisa): | HijenA (napisa): | apsurdno je a priori tvrditi da je katolicka vjera najispravnija vjera, kao sto to tvrde neki od vodecih ljudi crkve |
Pa svi katolici vjeruju da je njihova vjera a priori najispravnija vjera. To se može poopćiti i na sve vjernike. Zar bi vodeći ljudi Crkve možda morali ostavljati mogućnost da su u krivu? Tad baš i ne bi mogli biti uzor drugim vjernicima.  |
pa da, ovo ima smisla... da bi nekoga uvjeria da djeli tvoju vjeru moras prvo sam u to vjerovat, nece nitko slusat nekoga kako je katolicizam nesto najbolje ako ta osoba koja to propovjeda i sama u to ne vjeruje... ljudi ce mislit "sta on tu nama to govori kad ni sam u to ne vjeruje"...
ali u tim govorima nebi tribalo bit mrznje prima drugima i drugin religijama kao sta se cesto pojavljuje... u redu je vjerovat i propovjedat svoju vjeru onima koji te zele slusat, ali ici nametat svoju vjeru, pa to bas i nije u redu...
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:23 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
ne znan tocno kad san presta ic u crkvu... ne predavno, prije mozda 4 godine... ali svecenici su razni... nece svaki isto pricat... ali ima ih, stvarno ih ima koji su netolerantni prema drugin vjerama... konkretan primjer ti ja nemogu dat, ne gledan ni ja bas tv, pogotovo otkad san dosa vamo studirat...
svecenici su opcenito dobri ljudi (ili bi bar tribali bit)... ali su, bar po mom iskustvu netolerantni... ne svi, naravno, ali dobar broj...
ne znan tocno kad san presta ic u crkvu... ne predavno, prije mozda 4 godine... ali svecenici su razni... nece svaki isto pricat... ali ima ih, stvarno ih ima koji su netolerantni prema drugin vjerama... konkretan primjer ti ja nemogu dat, ne gledan ni ja bas tv, pogotovo otkad san dosa vamo studirat...
svecenici su opcenito dobri ljudi (ili bi bar tribali bit)... ali su, bar po mom iskustvu netolerantni... ne svi, naravno, ali dobar broj...
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
Postano: 20:30 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="sorrow"]ali svecenici su razni... nece svaki isto pricat... ali ima ih, stvarno ih ima koji su netolerantni prema drugin vjerama...
svecenici su opcenito dobri ljudi (ili bi bar tribali bit)... ali su, bar po mom iskustvu netolerantni... ne svi, naravno, ali dobar broj...[/quote]
Sto ljudi, sto ćudi. Ima nas svakakvih. Ako je netko imao neugodno iskustvo s profesorom ili liječnikom, ne znači da su svi isti pa ih valjda ni neće sve trpati u isti koš.
sorrow (napisa): | ali svecenici su razni... nece svaki isto pricat... ali ima ih, stvarno ih ima koji su netolerantni prema drugin vjerama...
svecenici su opcenito dobri ljudi (ili bi bar tribali bit)... ali su, bar po mom iskustvu netolerantni... ne svi, naravno, ali dobar broj... |
Sto ljudi, sto ćudi. Ima nas svakakvih. Ako je netko imao neugodno iskustvo s profesorom ili liječnikom, ne znači da su svi isti pa ih valjda ni neće sve trpati u isti koš.
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:50 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Anđelčić"]Sto ljudi, sto ćudi. Ima nas svakakvih. Ako je netko imao neugodno iskustvo s profesorom ili liječnikom, ne znači da su svi isti pa ih valjda ni neće sve trpati u isti koš.[/quote]
:oops: :iagree: :thankyou: imas totalno pravo... lose san napisa ono gore...
ali ipak, zbog takvog loseg iskustva poljulja se povjerenje... a onda ako se lose iskustvo ponovi, povjerenje pada... valjda...
sto ljudi, sto cudi... a i sto ljudi, sto razlicitih iskustava... :wink:
Anđelčić (napisa): | Sto ljudi, sto ćudi. Ima nas svakakvih. Ako je netko imao neugodno iskustvo s profesorom ili liječnikom, ne znači da su svi isti pa ih valjda ni neće sve trpati u isti koš. |
imas totalno pravo... lose san napisa ono gore...
ali ipak, zbog takvog loseg iskustva poljulja se povjerenje... a onda ako se lose iskustvo ponovi, povjerenje pada... valjda...
sto ljudi, sto cudi... a i sto ljudi, sto razlicitih iskustava...
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
Postano: 21:21 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Anđelčić"][quote="sorrow"]ali svecenici su razni... nece svaki isto pricat... ali ima ih, stvarno ih ima koji su netolerantni prema drugin vjerama...[/quote]
Sto ljudi, sto ćudi. Ima nas svakakvih. Ako je netko imao neugodno iskustvo s profesorom ili liječnikom, ne znači da su svi isti pa ih valjda ni neće sve trpati u isti koš.[/quote]
Ali njima je u "opisu radnog mjesta" tolerancija, ljubav...
Isto tako je i profesorima i doktorima, ali oni mogu biti suspendirani, dobiti otkaz i slicne mjere, a svecenicima se takve stvari toleriraju.
Anđelčić (napisa): | sorrow (napisa): | ali svecenici su razni... nece svaki isto pricat... ali ima ih, stvarno ih ima koji su netolerantni prema drugin vjerama... |
Sto ljudi, sto ćudi. Ima nas svakakvih. Ako je netko imao neugodno iskustvo s profesorom ili liječnikom, ne znači da su svi isti pa ih valjda ni neće sve trpati u isti koš. |
Isto tako je i profesorima i doktorima, ali oni mogu biti suspendirani, dobiti otkaz i slicne mjere, a svecenicima se takve stvari toleriraju.
|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:59 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Melkor"]Pa nitko im (ili mu) očito ne brani medijsku propagandu, a još manje mu brane osnivanje udruge. Očito udruga nije previše interesantna kad ne može skupiti osam članova.[/quote]
a mozda je ateistima lakse tiho sjedit i trpit nego se eksponirat i bezveze si stvarat probleme na neocekivanim mjestima.
[quote]Btw, u gotovo svim vlakovima (popularnim "mađarcima") iznad svakih vrata se nalaze slike Isusa i/ili Marije. Nisam primijetio da se netko bunio zbog toga. Meni isto baš ne smeta: nekad mi zapne za oko, a onda nastavim buljiti kroz prozor ili nešto čitati.[/quote]
ovo nisam primijetila. nikad. mozda se vozim u krivim (pravim :)) vlakovima. da sam primijetila, bunila bih se.
enivej... touché...
[url=http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2006,1,30,popis_trudnica,8565.jl]Dan zivota: Crkva popisuje sve hrvatske trudnice[/url]
Melkor (napisa): | Pa nitko im (ili mu) očito ne brani medijsku propagandu, a još manje mu brane osnivanje udruge. Očito udruga nije previše interesantna kad ne može skupiti osam članova. |
a mozda je ateistima lakse tiho sjedit i trpit nego se eksponirat i bezveze si stvarat probleme na neocekivanim mjestima.
Citat: | Btw, u gotovo svim vlakovima (popularnim "mađarcima") iznad svakih vrata se nalaze slike Isusa i/ili Marije. Nisam primijetio da se netko bunio zbog toga. Meni isto baš ne smeta: nekad mi zapne za oko, a onda nastavim buljiti kroz prozor ili nešto čitati. |
ovo nisam primijetila. nikad. mozda se vozim u krivim (pravim ) vlakovima. da sam primijetila, bunila bih se.
enivej... touché...
Dan zivota: Crkva popisuje sve hrvatske trudnice
_________________  "Download the files to a non-networked, firewalled computer."
- Dr. Elizabeth Weir
|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
Postano: 22:00 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="SickJedi"][quote="Anđelčić"][quote="sorrow"]ali svecenici su razni... nece svaki isto pricat... ali ima ih, stvarno ih ima koji su netolerantni prema drugin vjerama...[/quote]
Sto ljudi, sto ćudi. Ima nas svakakvih. Ako je netko imao neugodno iskustvo s profesorom ili liječnikom, ne znači da su svi isti pa ih valjda ni neće sve trpati u isti koš.[/quote]
Isto tako je i profesorima i doktorima, ali oni mogu biti suspendirani, dobiti otkaz i slicne mjere, a svecenicima se takve stvari toleriraju.[/quote]
Pa daj, ajmo konkretno. Što se i kojem svećeniku to točno toleriralo? Nijedan svećenik nije "ubermensch", svi su oni ljudi sa svojim dvojbama i nesavršenostima. Svih ovih 9 stranica je puno uopćenih fraza i hipotetskih situacija. Najlakše je svaliti drvlje i kamenje na onog čije mišljenje ne dijeliš.
SickJedi (napisa): | Anđelčić (napisa): | sorrow (napisa): | ali svecenici su razni... nece svaki isto pricat... ali ima ih, stvarno ih ima koji su netolerantni prema drugin vjerama... |
Sto ljudi, sto ćudi. Ima nas svakakvih. Ako je netko imao neugodno iskustvo s profesorom ili liječnikom, ne znači da su svi isti pa ih valjda ni neće sve trpati u isti koš. |
Isto tako je i profesorima i doktorima, ali oni mogu biti suspendirani, dobiti otkaz i slicne mjere, a svecenicima se takve stvari toleriraju. |
Pa daj, ajmo konkretno. Što se i kojem svećeniku to točno toleriralo? Nijedan svećenik nije "ubermensch", svi su oni ljudi sa svojim dvojbama i nesavršenostima. Svih ovih 9 stranica je puno uopćenih fraza i hipotetskih situacija. Najlakše je svaliti drvlje i kamenje na onog čije mišljenje ne dijeliš.
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:24 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="koryanshea"]enivej... touché...
[url=http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2006,1,30,popis_trudnica,8565.jl]Dan zivota: Crkva popisuje sve hrvatske trudnice[/url][/quote]
Crkva popisuje sve hrvatske trudnice... hm, pojma neman sta da kazen na to... :? ali znan da bi moja cura poludila da ovo vidi... :evil: ona nebi tila bit na nekon tamo popisu koji, ma iz kako dobrih razloga napravljen, po mom misljenju nije primjeren...
@sickjedi je dao neke dobre primjere... iako, ko zna koliko istine ima u tome sta novine pisu... novine danas nisu za prenit istinu nego za prodat sta vise primjeraka tako da se cesto istina prenapuse 8) ali ovo, ma i da je samo malo istina, previse je, nije se smilo dogodit... :twisted: :evil:
Crkva popisuje sve hrvatske trudnice... hm, pojma neman sta da kazen na to... ali znan da bi moja cura poludila da ovo vidi... ona nebi tila bit na nekon tamo popisu koji, ma iz kako dobrih razloga napravljen, po mom misljenju nije primjeren...
@sickjedi je dao neke dobre primjere... iako, ko zna koliko istine ima u tome sta novine pisu... novine danas nisu za prenit istinu nego za prodat sta vise primjeraka tako da se cesto istina prenapuse ali ovo, ma i da je samo malo istina, previse je, nije se smilo dogodit...
[Vrh] |
|
Vanda Forumaš(ica)

|
Postano: 22:30 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[/quote] don kacunku ljubav i tolerancija u opisu radnog mjesta?!
ajme ... :lol: to je kao da govoris o staklenoj limenci i bijelim vrancima! :lol:
jesu li moja prava kao nevjernika narusena? katkad imam osjecaj da ih se pomalo krsi, recimo u 6, 6 i 15, 6 i 30 i nakon toga svako toliko, kad mi u cik zore odjekuje zvonjava u usima.
koga tocno zovu ta zvona? mene sigurno ne.
evo primjera gdje se kao ne-pripadnik vjerske zajednice osjecas osteceno, jer ti se uskracuje predragocjeni jutarnji san.
a da ne spominjem kako padnu cijene nekretnina kada se pored njih izgradi crkva.
pa je to bar jedna stvar koju bi ona gorespomenuta udruga mogla braniti.
protiv vjernika bilo koje vrste nemam nista, odgojena sam u katolickoj obitelji, ne zelim samo da mi se namece nesto u sto ne vjerujem.
ili me budi rano i bez konkretnog razloga. :(
[/quote] don kacunku ljubav i tolerancija u opisu radnog mjesta?!
ajme ... to je kao da govoris o staklenoj limenci i bijelim vrancima!
jesu li moja prava kao nevjernika narusena? katkad imam osjecaj da ih se pomalo krsi, recimo u 6, 6 i 15, 6 i 30 i nakon toga svako toliko, kad mi u cik zore odjekuje zvonjava u usima.
koga tocno zovu ta zvona? mene sigurno ne.
evo primjera gdje se kao ne-pripadnik vjerske zajednice osjecas osteceno, jer ti se uskracuje predragocjeni jutarnji san.
a da ne spominjem kako padnu cijene nekretnina kada se pored njih izgradi crkva.
pa je to bar jedna stvar koju bi ona gorespomenuta udruga mogla braniti.
protiv vjernika bilo koje vrste nemam nista, odgojena sam u katolickoj obitelji, ne zelim samo da mi se namece nesto u sto ne vjerujem.
ili me budi rano i bez konkretnog razloga.
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:20 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
Dosad sam se odupro postanju na ovaj topic, ali sad mi je bas bilo dosadno, pa rekoh zasto ne...
[quote="Vanda"]katkad imam osjecaj da ih se pomalo krsi, recimo u 6, 6 i 15, 6 i 30 i nakon toga svako toliko, kad mi u cik zore odjekuje zvonjava u usima.[/quote]
Ti znaci hoces reci da su tvoja prava narusena jerbo si ti nevjernik, a da si u kojem slucaju musliman, zidov, protestant, pravoslavac, ili u krajnjoj liniji katolik, onda to ne bi bila?
[quote="sorrow"]ne znan tocno kad san presta ic u crkvu... ne predavno, prije mozda 4 godine... ali svecenici su razni... nece svaki isto pricat... ali ima ih, stvarno ih ima koji su netolerantni prema drugin vjerama... konkretan primjer ti ja nemogu dat, ne gledan ni ja bas tv, pogotovo otkad san dosa vamo studirat... [/quote]
Politika katolicke crkve prema drugim vjerama je da nemaju nista protiv ljudi drugih vjeroispovijedi, dapace, politika je da ih se treba pokusati preobratiti.
Dosad sam se odupro postanju na ovaj topic, ali sad mi je bas bilo dosadno, pa rekoh zasto ne...
Vanda (napisa): | katkad imam osjecaj da ih se pomalo krsi, recimo u 6, 6 i 15, 6 i 30 i nakon toga svako toliko, kad mi u cik zore odjekuje zvonjava u usima. |
Ti znaci hoces reci da su tvoja prava narusena jerbo si ti nevjernik, a da si u kojem slucaju musliman, zidov, protestant, pravoslavac, ili u krajnjoj liniji katolik, onda to ne bi bila?
sorrow (napisa): | ne znan tocno kad san presta ic u crkvu... ne predavno, prije mozda 4 godine... ali svecenici su razni... nece svaki isto pricat... ali ima ih, stvarno ih ima koji su netolerantni prema drugin vjerama... konkretan primjer ti ja nemogu dat, ne gledan ni ja bas tv, pogotovo otkad san dosa vamo studirat... |
Politika katolicke crkve prema drugim vjerama je da nemaju nista protiv ljudi drugih vjeroispovijedi, dapace, politika je da ih se treba pokusati preobratiti.
_________________ Bri
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:39 uto, 31. 1. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Grga"]Politika katolicke crkve prema drugim vjerama je da [b]nemaju nista protiv ljudi drugih vjeroispovijedi[/b], dapace, politika je da ih se [b]treba pokusati preobratiti[/b].[/quote]
malo nerealno... :? kao nemaju nista protiv a pokusavaju ih preobratit... :upside: ali cini se da neki ljudi malo izvrcu tu politiku, sta nije nista cudno, puno se toga izvlaci iz konteksta danas... tako da, u duhu te politike, ljudi stvarno pokusavaju prejako da preobrate druge ljude... :atomshock:
Grga (napisa): | Politika katolicke crkve prema drugim vjerama je da nemaju nista protiv ljudi drugih vjeroispovijedi, dapace, politika je da ih se treba pokusati preobratiti. |
malo nerealno... kao nemaju nista protiv a pokusavaju ih preobratit... ali cini se da neki ljudi malo izvrcu tu politiku, sta nije nista cudno, puno se toga izvlaci iz konteksta danas... tako da, u duhu te politike, ljudi stvarno pokusavaju prejako da preobrate druge ljude...
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 0:24 sri, 1. 2. 2006 Naslov: |
|
|
netko je htio primjer kakav svecenik ne bi trebao biti?
necu ime, jer sumnjam da bi ikome ista znacilo.... a zadnje sto mi treba je tuzba protiv klevete od nekog tamo popa... :roll: (naime, svaka se rijec da lijepo okrenuti kad treba...u tom smislu kleveta...)
covjek ima preko 5ero djece NAKON sto se zaredio.... neku djecu je cak navodno i priznao, ostalima pomaze.... moja majka zna bolje...
naravno, s druge strane prica kako se ne smiju mladi veseliti prije braka...
zatim.... radi ljudima probleme oko krstenja djece.... i pricesti i krizme.... recimo, mom braticu nije htio krstiti sina, jer se bratic vjencao u crkvi u selu iz kojeg je njegova draga,a ne u svom.... pa su onda sina lijepo otfurali na krstenje u drugu zupu...
prvi (tema posta) je naveo nebulozne cifre u markama, drugi je bio sretan da moze krstiti dijete...
isto to dijete je imalo komplikacija i sa pricesti i sa krizmom.... ne znam kako su to tocno rijesili... tj. koliko grubo.... mozda je otac policajac dovoljno znacio da mu se vise ne smije zamjeriti :roll: ne znam...
vozio je najnovijeg golfa, dok je crkva bila u katastrofalnom stanju - i sad je... malo se pocelo raditi na obnavljanju otkad je otisao...
na uskrsnjoj misi govorio za koju stranku treba glasati...
bila je i neka polupedofilska prica, ali to nije potvrdjeno.... mislim, nisam cula iz nekog izvora kojem bi vjerovala ili je prica bila rupicasta.... zapravo, nisam htjela slusati tako nesto, a i nedamise i dalje....
rezultat? premjesten je u drugu zupu.... :roll:
sto su se potrudili sankcionirati ga..... :roll:
netko je htio primjer kakav svecenik ne bi trebao biti?
necu ime, jer sumnjam da bi ikome ista znacilo.... a zadnje sto mi treba je tuzba protiv klevete od nekog tamo popa... (naime, svaka se rijec da lijepo okrenuti kad treba...u tom smislu kleveta...)
covjek ima preko 5ero djece NAKON sto se zaredio.... neku djecu je cak navodno i priznao, ostalima pomaze.... moja majka zna bolje...
naravno, s druge strane prica kako se ne smiju mladi veseliti prije braka...
zatim.... radi ljudima probleme oko krstenja djece.... i pricesti i krizme.... recimo, mom braticu nije htio krstiti sina, jer se bratic vjencao u crkvi u selu iz kojeg je njegova draga,a ne u svom.... pa su onda sina lijepo otfurali na krstenje u drugu zupu...
prvi (tema posta) je naveo nebulozne cifre u markama, drugi je bio sretan da moze krstiti dijete...
isto to dijete je imalo komplikacija i sa pricesti i sa krizmom.... ne znam kako su to tocno rijesili... tj. koliko grubo.... mozda je otac policajac dovoljno znacio da mu se vise ne smije zamjeriti ne znam...
vozio je najnovijeg golfa, dok je crkva bila u katastrofalnom stanju - i sad je... malo se pocelo raditi na obnavljanju otkad je otisao...
na uskrsnjoj misi govorio za koju stranku treba glasati...
bila je i neka polupedofilska prica, ali to nije potvrdjeno.... mislim, nisam cula iz nekog izvora kojem bi vjerovala ili je prica bila rupicasta.... zapravo, nisam htjela slusati tako nesto, a i nedamise i dalje....
rezultat? premjesten je u drugu zupu....
sto su se potrudili sankcionirati ga.....
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
|