Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Braslav Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 1:04 sri, 1. 2. 2006 Naslov: |
|
|
Svaki vjernik mora takoder biti i ateist (krivoga boga) jer mora znati sto Bog nije, a ne samo sto Bog je. Stovise, ako netko cvrsto vjeruje da Bog nepostoji i veso je zbog te cinenice tada to je to jako dobro jer je njegova predodba o Bogu jamacno potpuno naopaka. Npr. Bog osvetnik, sudac,
uzimatelj sloboda i slicno... Ako se uzme u obzir neka drugacija slika Boga tada se dolazi do apsurada. Kao da netko kaze cuj jedna te tamo prekrasna djevojka mnogo rado ima, a ti se veselis kada ti padne na pamet da ta prekrasna djevojka mozda ne postoji. :-) neobicno zar ne
Bilo bi dobro da postoji udruga za zastitu prava ateista da se konacno stvori jedno tijelo koje ce imati ovlastenja reci gdje su to prava ateista zakinuta. Kako bi se vjernici mogli prilagoditi jer ako dolazi negdje do povrede nekog dostojanstva covjeka to treba prokazati i promijeniti praksu.
No isto tako bilo bi zanimljivo da ta udruga definira svoje stajaliste o Bogu
postoji li pa im je svejedno, ne postoji li, ili mozda postoji,
ili postoji ali je individualan za svaku osobu, ili postoji ali ima brata, ...
Bi li ta udruga isto tako govorila ljudima da Sotona ne postoji.
Pa napadala filomove poput egzorcista? Buduci ako je Pasija krscanska propaganda onda... Egzorcist ... ona druga ...? Hm
Svaki vjernik mora takoder biti i ateist (krivoga boga) jer mora znati sto Bog nije, a ne samo sto Bog je. Stovise, ako netko cvrsto vjeruje da Bog nepostoji i veso je zbog te cinenice tada to je to jako dobro jer je njegova predodba o Bogu jamacno potpuno naopaka. Npr. Bog osvetnik, sudac,
uzimatelj sloboda i slicno... Ako se uzme u obzir neka drugacija slika Boga tada se dolazi do apsurada. Kao da netko kaze cuj jedna te tamo prekrasna djevojka mnogo rado ima, a ti se veselis kada ti padne na pamet da ta prekrasna djevojka mozda ne postoji. neobicno zar ne
Bilo bi dobro da postoji udruga za zastitu prava ateista da se konacno stvori jedno tijelo koje ce imati ovlastenja reci gdje su to prava ateista zakinuta. Kako bi se vjernici mogli prilagoditi jer ako dolazi negdje do povrede nekog dostojanstva covjeka to treba prokazati i promijeniti praksu.
No isto tako bilo bi zanimljivo da ta udruga definira svoje stajaliste o Bogu
Pa napadala filomove poput egzorcista? Buduci ako je Pasija krscanska propaganda onda... Egzorcist ... ona druga ...? Hm
Zadnja promjena: Braslav; 1:32 sri, 1. 2. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
raspjevani_opat Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
tp Forumaš(ica)

|
Postano: 1:38 sri, 1. 2. 2006 Naslov: Tolerancija |
|
|
Trazeci jedan tekst koji sam relativno davno procitao o toleranciji, naisao sam na nesto drugo, ali isto zanimljivo. Evo, za razmisljanje:
[quote="[url=http://www.glas-koncila.hr/ratzinger_intervju.html?PHPSESSID=c7f]intervju s Ratzingerom[/url]"]
[i]GK[/i]: ... Govori se o vjerskom fanatizmu, netoleranciji... Kako Kongregacija gleda na takve pojave?
[i]Kardinal Ratzinger[/i]: Mora se prije svega reći da ne nedostaje krugova koji prigovaraju Katoličkoj Crkvi da je netolerantna, pri čemu se kao primjer katoličke netolerancije navodi »Dominus Iesus«, koji pretendira na to da je Katolička Crkve jedina prava i da poznaje Sina Božjega koji je univerzalni posrednik. Tih dakle prigovora ne nedostaje, međutim čini mi se važnim ne poistovjećivati čvrsto i duboko uvjerenje s fanatizmom. U suprotnom, [b]ako smo svi prisiljeni na relativizam, to onda postaje novim totalitarizmom[/b].[ovo sam istaknuo ja, tp]
Na prvom mjestu, dakle, čvrsta vjera koja je svjesna da je dar Božji i koji ima vrijednost za sve. To nije netolerantnost, nego odgovornost da se ne izgubi taj Božji dar koji treba otvoriti i drugima, ali samo putem uvjerenja i primjera. Od samih početaka postojalo je čvrsto uvjerenje, što je bilo očito u vrijeme progona, da se vjera ne nameće vanjskim sredstvima nego samo s osvjedočenjem i primjerom.
Na žalost, bilo je i u kršćanskoj povijesti razdoblja kad je stapanje između političke i crkvene vlasti dovelo do oblika netolerancije i fanatizma. To nam ostaje trajnim upozorenjem da ne padnemo u zamku i uvijek nam posvješćuje kako su vjera i politika, vjera i nasilje, dva različita područja. Vjera se nikada ne može vjenčati s nasiljem, već naprotiv, vjera treba uvijek biti najsnažnije sredstvo protiv nasilja. Vjera u Boga koji je postao čovjekom, siromašnim, i umro u siromaštvu, najsnažniji je odgovor protiv bilo kakvog fanatizma.
...
[i]GK[/i]: Puno se govori o ujedinjenoj Europi. No, na kojim načelima može biti izgrađena Europa, pravedna za sve njezine stanovnike?
[i]Kardinal Ratzinger[/i]:
...
Danas, dakle, iskrsava problem koje bi to bile zajedničke duhovne sastavnice, zajedničke vrijednosti na kojima bi moglo počivati jedinstvo zajednice. Sada se dobro vidi, što nekada nije bio slučaj, da jedna čisto ekonomska zajednica ne funkcionira. Ako nema zajedničkih uvjerenja, zajedničkih temelja, ne može funkcionirati.
Dakle, vratili smo se na pitanje temelja i tu postoji veliki problem: vidimo kako je jaka tendencija nametanja jedne neodređene relativističke ideologije kao današnje kulture, koja se apsolutizira, kako sam to već rekao. Nameće se, npr., homoseksualnost kao jedna normalna stvar, privatizacija vjere kao nekakav uvjet tolerancije... Nalazimo se u trenutku u kojem snažno dominira jedna ideologija relativizma kao zajednički temelj. Bila bi to jedna velika opasnost, jedna varijanta globalizacije - nestaje ono što je vlastito i privatizira se ono što je bilo determinantno za veliku europsku kulturu.
Vidjeli smo kako Europska povelja ne želi uopće tolerirati čak ni slovo o religioznom temelju jedinstva. Ta jednosmjerna tolerancija postaje jedna velika netolerantnost. Tu moramo doista biti budni u obrani onih vrijednosti koje su zaista temelj na kojemu se može izgraditi otvoreno društvo, stvarno tolerantno, i s druge strane utemeljeno na vrijednostima koji jamče suživot u budućnosti.
[/quote]
I u jednom drugom [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=49509]intervjuu[/url]:
[quote="Ratzinger"]
Today it is regarded an act of pride, incompatible with tolerance, to think that we have really received the truth of the Lord. However, it seems that, to be tolerant, all religions and cultures must be considered equal. In this context, to believe is an act that becomes increasingly difficult.
In this way we witness the silent loss of faith, without great protests, in a large part of Christianity. This is the greatest concern.
So it is important to ask ourselves how we can reopen the doors to the presence of the Lord, to the revelation that the Church makes of him, in this wave of relativism. Then we will really open a door to [b]tolerance, which is not indifference, but love and respect for the other[/b], reciprocal help on the path of life.[istaknuo ja]
[/quote]
Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest.
Trazeci jedan tekst koji sam relativno davno procitao o toleranciji, naisao sam na nesto drugo, ali isto zanimljivo. Evo, za razmisljanje:
intervju s Ratzingerom (napisa): |
GK: ... Govori se o vjerskom fanatizmu, netoleranciji... Kako Kongregacija gleda na takve pojave?
Kardinal Ratzinger: Mora se prije svega reći da ne nedostaje krugova koji prigovaraju Katoličkoj Crkvi da je netolerantna, pri čemu se kao primjer katoličke netolerancije navodi »Dominus Iesus«, koji pretendira na to da je Katolička Crkve jedina prava i da poznaje Sina Božjega koji je univerzalni posrednik. Tih dakle prigovora ne nedostaje, međutim čini mi se važnim ne poistovjećivati čvrsto i duboko uvjerenje s fanatizmom. U suprotnom, ako smo svi prisiljeni na relativizam, to onda postaje novim totalitarizmom.[ovo sam istaknuo ja, tp]
Na prvom mjestu, dakle, čvrsta vjera koja je svjesna da je dar Božji i koji ima vrijednost za sve. To nije netolerantnost, nego odgovornost da se ne izgubi taj Božji dar koji treba otvoriti i drugima, ali samo putem uvjerenja i primjera. Od samih početaka postojalo je čvrsto uvjerenje, što je bilo očito u vrijeme progona, da se vjera ne nameće vanjskim sredstvima nego samo s osvjedočenjem i primjerom.
Na žalost, bilo je i u kršćanskoj povijesti razdoblja kad je stapanje između političke i crkvene vlasti dovelo do oblika netolerancije i fanatizma. To nam ostaje trajnim upozorenjem da ne padnemo u zamku i uvijek nam posvješćuje kako su vjera i politika, vjera i nasilje, dva različita područja. Vjera se nikada ne može vjenčati s nasiljem, već naprotiv, vjera treba uvijek biti najsnažnije sredstvo protiv nasilja. Vjera u Boga koji je postao čovjekom, siromašnim, i umro u siromaštvu, najsnažniji je odgovor protiv bilo kakvog fanatizma.
...
GK: Puno se govori o ujedinjenoj Europi. No, na kojim načelima može biti izgrađena Europa, pravedna za sve njezine stanovnike?
Kardinal Ratzinger:
...
Danas, dakle, iskrsava problem koje bi to bile zajedničke duhovne sastavnice, zajedničke vrijednosti na kojima bi moglo počivati jedinstvo zajednice. Sada se dobro vidi, što nekada nije bio slučaj, da jedna čisto ekonomska zajednica ne funkcionira. Ako nema zajedničkih uvjerenja, zajedničkih temelja, ne može funkcionirati.
Dakle, vratili smo se na pitanje temelja i tu postoji veliki problem: vidimo kako je jaka tendencija nametanja jedne neodređene relativističke ideologije kao današnje kulture, koja se apsolutizira, kako sam to već rekao. Nameće se, npr., homoseksualnost kao jedna normalna stvar, privatizacija vjere kao nekakav uvjet tolerancije... Nalazimo se u trenutku u kojem snažno dominira jedna ideologija relativizma kao zajednički temelj. Bila bi to jedna velika opasnost, jedna varijanta globalizacije - nestaje ono što je vlastito i privatizira se ono što je bilo determinantno za veliku europsku kulturu.
Vidjeli smo kako Europska povelja ne želi uopće tolerirati čak ni slovo o religioznom temelju jedinstva. Ta jednosmjerna tolerancija postaje jedna velika netolerantnost. Tu moramo doista biti budni u obrani onih vrijednosti koje su zaista temelj na kojemu se može izgraditi otvoreno društvo, stvarno tolerantno, i s druge strane utemeljeno na vrijednostima koji jamče suživot u budućnosti.
|
I u jednom drugom intervjuu:
Ratzinger (napisa): |
Today it is regarded an act of pride, incompatible with tolerance, to think that we have really received the truth of the Lord. However, it seems that, to be tolerant, all religions and cultures must be considered equal. In this context, to believe is an act that becomes increasingly difficult.
In this way we witness the silent loss of faith, without great protests, in a large part of Christianity. This is the greatest concern.
So it is important to ask ourselves how we can reopen the doors to the presence of the Lord, to the revelation that the Church makes of him, in this wave of relativism. Then we will really open a door to tolerance, which is not indifference, but love and respect for the other, reciprocal help on the path of life.[istaknuo ja]
|
Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 2:08 sri, 1. 2. 2006 Naslov: Re: Tolerancija |
|
|
[quote="tp"]Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest.[/quote]
Tolerancija je, po meni, pustanje drugih da zive kako njima odgovara, dok god to ne narusava tvoje slobode. :D Sto ti mislis sto je tolerancija? :-k
Zabrana pobacaja [b]i vjernicima i nevjernicima[/b], po meni, [b]nije tolerancija[/b].
[color=red]Zabrana[/color] rada nedjeljom [b]i vjernicima i nevjernicima[/b], po meni, [b]nije tolerancija[/b].
Pokusaji [color=red]zabrane[/color] koncerata [b]i vjernicima i nevjernicima[/b], po meni, [b]nije tolerancija[/b].
Sirenje dezinformacija o kontracepciji, po meni, [b]nije tolerancija[/b].
Sirenje homofobije i govor mrznje, po meni, [b]nisu tolerancija[/b].
Spomenuta su crkvena zvona i da sram bilo nas koji zelimo ujutro spavati. :zzz: Interesantno, da vam ja u isto doba (ili u doba mise :twisted:) pustim nesto iz svog repertoara [ :headbanging: ] glasnocom kojom se cuju crkvena zvona, poslali bi mi policiju. :evil:
Da se razumijemo, ta povlastenost "religiozne buke" je opceniti teror religijskih organizacija, a ne samo Katolicke Crkve. :evil: Nije mi bilo ni ljepse ni ruznije kad bi ne probudio hodza (u prabivsem kvartu) u odnosu na zvona katolicke crkve koja me bude na moru. :evil:
A gospodin Ratzinger, koji problem pedofilije rjesava zabranom redjenja svecenika s homoseksualnim sklonostima, te onih koji podrzavaju njihova prava [ :evil: ] (i time salje jasnu poruku da su homoseksualci i pedofili jedno te isto), po obicaju izvrce stvari. :evil: Nitko vas (vjernike) ne [i]prisiljava na relativizam[/i]; mi samo trazimo da se nama [color=red]ne zabranjuje[/color] taj relativizam, ako ga mi vec sami hocemo. :roll:
[quote="[url=http://www.glas-koncila.hr/ratzinger_intervju.html]intervju s Ratzingerom[/url]"]Vidjeli smo kako Europska povelja ne želi uopće tolerirati čak ni slovo o religioznom temelju jedinstva. Ta jednosmjerna tolerancija postaje jedna velika netolerantnost.[/quote]
Uh, opake li netolerancije; sav sam se najezio. :P Odbili su napisati da je Krscanstvo (koje se, o paradoxa, unutar sebe [b]dijelilo[/b] nekoliko puta) zasluzno za [b]jedinstvo[/b] Europe. :roll: Nigdje ne pise nista protiv Krscanstva, nigdje nema nikakvih zabrana,... 8) Jedina [i]netolerancija[/i] prema Krscanstvu je to sto u tom dokumentu nema povlasteni status (uz digresiju da ga nisam nesto iščitavao, pa mi je mozda nesto i promaklo). :roll:
@Braslav: nisam shvatio skoro nista iz tvog posta [ :oops: ], no zanima me kako to netko tko [b]ne vjeruje[/b] u Boga moze [b]imati predodzbu[/b] o tom istom Bogu? :-k
tp (napisa): | Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest. |
Tolerancija je, po meni, pustanje drugih da zive kako njima odgovara, dok god to ne narusava tvoje slobode. Sto ti mislis sto je tolerancija?
Zabrana pobacaja i vjernicima i nevjernicima, po meni, nije tolerancija.
Zabrana rada nedjeljom i vjernicima i nevjernicima, po meni, nije tolerancija.
Pokusaji zabrane koncerata i vjernicima i nevjernicima, po meni, nije tolerancija.
Sirenje dezinformacija o kontracepciji, po meni, nije tolerancija.
Sirenje homofobije i govor mrznje, po meni, nisu tolerancija.
Spomenuta su crkvena zvona i da sram bilo nas koji zelimo ujutro spavati. Interesantno, da vam ja u isto doba (ili u doba mise ) pustim nesto iz svog repertoara [ ] glasnocom kojom se cuju crkvena zvona, poslali bi mi policiju.
Da se razumijemo, ta povlastenost "religiozne buke" je opceniti teror religijskih organizacija, a ne samo Katolicke Crkve. Nije mi bilo ni ljepse ni ruznije kad bi ne probudio hodza (u prabivsem kvartu) u odnosu na zvona katolicke crkve koja me bude na moru.
A gospodin Ratzinger, koji problem pedofilije rjesava zabranom redjenja svecenika s homoseksualnim sklonostima, te onih koji podrzavaju njihova prava [ ] (i time salje jasnu poruku da su homoseksualci i pedofili jedno te isto), po obicaju izvrce stvari. Nitko vas (vjernike) ne prisiljava na relativizam; mi samo trazimo da se nama ne zabranjuje taj relativizam, ako ga mi vec sami hocemo.
intervju s Ratzingerom (napisa): | Vidjeli smo kako Europska povelja ne želi uopće tolerirati čak ni slovo o religioznom temelju jedinstva. Ta jednosmjerna tolerancija postaje jedna velika netolerantnost. |
Uh, opake li netolerancije; sav sam se najezio. Odbili su napisati da je Krscanstvo (koje se, o paradoxa, unutar sebe dijelilo nekoliko puta) zasluzno za jedinstvo Europe. Nigdje ne pise nista protiv Krscanstva, nigdje nema nikakvih zabrana,... Jedina netolerancija prema Krscanstvu je to sto u tom dokumentu nema povlasteni status (uz digresiju da ga nisam nesto iščitavao, pa mi je mozda nesto i promaklo).
@Braslav: nisam shvatio skoro nista iz tvog posta [ ], no zanima me kako to netko tko ne vjeruje u Boga moze imati predodzbu o tom istom Bogu?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
tp Forumaš(ica)

|
Postano: 4:47 sri, 1. 2. 2006 Naslov: Re: Tolerancija |
|
|
Uh koliko toga. Ali, ajde, bar smo se slozili da nam shvacanja o toleranciji nisu slicna.
[quote="vsego"][quote="tp"]Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest.[/quote]
Tolerancija je, po meni, pustanje drugih da zive kako njima odgovara, dok god to ne narusava tvoje slobode. :D Sto ti mislis sto je tolerancija? :-k
[/quote]
Uh, pa to je uzasno, znaci vi se koljite i ubijajte, dok sam ja miran - sve ok.
Jednom recenicom ja mislim da je tolerancija ono sto sam i istaknuo
[quote="Ratzinger"]
Then we will really open a door to [b]tolerance, which is not indifference, but love and respect for the other[/b], reciprocal help on the path of life.
[/quote]
[quote="vsego"]
Zabrana pobacaja [b]i vjernicima i nevjernicima[/b], po meni, [b]nije tolerancija[/b].
[/quote]
Po meni je ubijanje nerodjenog djeteta jos veca netolerancija (ako se tako blaga rijec uopce moze ovdje koristiti).
[quote="vsego"]
[color=red]Zabrana[/color] rada nedjeljom [b]i vjernicima i nevjernicima[/b], po meni, [b]nije tolerancija[/b].
[/quote]
(rada [b]trgovina[/b] nedjeljom!)
Iskoristavanje radnika do iznemoglosti i nemogucnost tjednog odmora s obitelji (kod nas tradicionalno, kulturalno i vjernicki - nedjeljom) po meni je jos gora netolerancija.
[quote="vsego"]
Pokusaji [color=red]zabrane[/color] koncerata [b]i vjernicima i nevjernicima[/b], po meni, [b]nije tolerancija[/b].
[/quote]
Slazem se.
[quote="vsego"]
Spomenuta su crkvena zvona i da sram bilo nas koji zelimo ujutro spavati. :zzzz: Interesantno, da vam ja u isto doba (ili u doba mise :twisted:) pustim nesto iz svog repertoara [ :headbangingg: ] glasnocom kojom se cuju crkvena zvona, poslali bi mi policiju. :evil:
Da se razumijemo, ta povlastenost "religiozne buke" je opceniti teror religijskih organizacija, a ne samo Katolicke Crkve. :evil: Nije mi bilo ni ljepse ni ruznije kad bi ne probudio hodza (u prabivsem kvartu) u odnosu na zvona katolicke crkve koja me bude na moru. :evil:
[/quote]
Znaci, potpuna tisina?
A to sto su zvona na nasim crkvama zvonila stoljecima ne znaci previse, jel tako? Zasto ne malo tolerancije prema katolicima? Njima zvona znace puno vise od buke namijenjene da probudi druge ljude. Uostalom, ako je katolicka crkva tako mocna, kako to da se po novom zakonu smije zvoniti tek poslije 7 sati?
[quote="vsego"]
A gospodin Ratzinger, koji problem pedofilije rjesava zabranom redjenja svecenika s homoseksualnim sklonostima, te onih koji podrzavaju njihova prava [ :evil: ] (i time salje jasnu poruku da su homoseksualci i pedofili jedno te isto), po obicaju izvrce stvari. :evil:
[/quote]
Problem pedofilije je jako slozen. Krivo si shvatio i Ratzingerov stav o tom problemu (pretpostavljam da mislis na dogadjanja unutar KC - [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=19332]nekoliko[/url] cestih krivih shvacanja; nisam nasao izricito njegov stav, ali mislim da je sasvim jasno da kao i svaki normalan covjek osuduje te strasne grijehe) i njegov stav o homoseksualnim osobama - [url=http://www.zenit.org/english/archive/documents/CDF_homosexuals.html]Pismo[/url] iz 1986. o pastoralnoj brizi osoba s homoseksualnim sklonostima, [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=39664]Stav[/url] Kongregracije za nauk vjere o homoseksualnim zajednicama, tj. "brakovima". Takodjer si krivo protumacio [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=80825]dokument[/url] o svecenickom redu i osobama s homoseksualnim sklonostima, (komentari - [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=80897]1[/url], [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=80969]2[/url], [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=81164]3[/url]).
Takodjer, mozda u ovom kontekstu nije lose spomenuti sto [url=http://www.hbk.hr/katekizam/]Katekizam[/url] Katolicke Crkve uci o ovome (to je sazetak za one kojima se ne da sve ovo gore citati, oni koje zanima detaljnije stav pape i crkve o tome nek si pogledaju)
[quote="[url=http://www.hbk.hr/katekizam/]KKC[/url]"]
2357 Homoseksualnost oznacava odnose izmedju muskaraca ili zena koji osjecaju spolnu privlacnost, iskljucivu ili pretezitu, prema osobama istoga spola. Ocituje se u vrlo razlicitim oblicima kroz vjekove i u razlicitim kulturama. Njezin psihicki nastanak ostaje velikim dijelom neprotumaciv. Oslanjajuci se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao tesko izopacenje, Predaja je uvijek tvrdila da su "cini homoseksualni u sebi neuredni". Protive se naravnom zakonu. Oni spolni cin zatvaraju daru zivota. Ne proizlaze iz prave cuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slucaju ne mogu biti odobreni.
2358 Nemali broj muskaraca i zena pokazuju duboke homoseksualne teznje. Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za vecinu njih predstavlja kusnju. Zato ih treba prihvacati s postivanjem, suosjecanjem i obazrivoscu. Izbjegavat ce se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom zivotu ostvare Bozju volju, i ako su krscani, da sa zrtvom Gospodinova Kriza sjedine poteskoce koje mogu susresti uslijed svojega stanja.
2359 Homoseksualne osobe pozvane su na cistocu.Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadsto uz potporu nesebicna prijateljstva, molitvom i sakramentalnom miloscu, one se mogu i moraju, postupno i odlucno, pribliziti krscanskom savrsenstvu.
[/quote]
[quote="vsego"]
[quote="[url=http://www.glas-koncila.hr/ratzinger_intervju.html]intervju s Ratzingerom[/url]"]Vidjeli smo kako Europska povelja ne želi uopće tolerirati čak ni slovo o religioznom temelju jedinstva. Ta jednosmjerna tolerancija postaje jedna velika netolerantnost.[/quote]
Uh, opake li netolerancije; sav sam se najezio. :P Odbili su napisati da je Krscanstvo (koje se, o paradoxa, unutar sebe [b]dijelilo[/b] nekoliko puta) zasluzno za [b]jedinstvo[/b] Europe. :roll: Nigdje ne pise nista protiv Krscanstva, nigdje nema nikakvih zabrana,... 8) Jedina [i]netolerancija[/i] prema Krscanstvu je to sto u tom dokumentu nema povlasteni status (uz digresiju da ga nisam nesto iščitavao, pa mi je mozda nesto i promaklo). :roll:
[/quote]
Samo ovo za sada: Cardinal Ratzinger On Europe's Crisis of Culture
([url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=74740]Part 1[/url]) "Excludes God From the Public Conscience"
([url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=74789]Part 2[/url]) "A Confused Ideology of Freedom Leads to Dogmatism"
([url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=74826]Part 3[/url]) Meaning and Limits of the Present Rationalist Culture
([url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=74864]Part 4[/url]) Christianity: "The Religion According to Reason"
Naravno da ne ocekujem od nekog da sve ovo procita, no ako vec raspravljamo, bolje je koristiti prave izvore, nego novinske naslove sumnjive vjerodostojnosti.
Uh koliko toga. Ali, ajde, bar smo se slozili da nam shvacanja o toleranciji nisu slicna.
vsego (napisa): | tp (napisa): | Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest. |
Tolerancija je, po meni, pustanje drugih da zive kako njima odgovara, dok god to ne narusava tvoje slobode. Sto ti mislis sto je tolerancija?
|
Jednom recenicom ja mislim da je tolerancija ono sto sam i istaknuo
Ratzinger (napisa): |
Then we will really open a door to tolerance, which is not indifference, but love and respect for the other, reciprocal help on the path of life.
|
vsego (napisa): |
|
Po meni je ubijanje nerodjenog djeteta jos veca netolerancija (ako se tako blaga rijec uopce moze ovdje koristiti).
|
(rada trgovina nedjeljom!)
Iskoristavanje radnika do iznemoglosti i nemogucnost tjednog odmora s obitelji (kod nas tradicionalno, kulturalno i vjernicki - nedjeljom) po meni je jos gora netolerancija.
Pokusaji zabrane koncerata i vjernicima i nevjernicima, po meni, nije tolerancija.
|
Slazem se.
Spomenuta su crkvena zvona i da sram bilo nas koji zelimo ujutro spavati. :zzzz: Interesantno, da vam ja u isto doba (ili u doba mise ) pustim nesto iz svog repertoara [ :headbangingg: ] glasnocom kojom se cuju crkvena zvona, poslali bi mi policiju.
Da se razumijemo, ta povlastenost "religiozne buke" je opceniti teror religijskih organizacija, a ne samo Katolicke Crkve. Nije mi bilo ni ljepse ni ruznije kad bi ne probudio hodza (u prabivsem kvartu) u odnosu na zvona katolicke crkve koja me bude na moru.
|
Znaci, potpuna tisina?
A to sto su zvona na nasim crkvama zvonila stoljecima ne znaci previse, jel tako? Zasto ne malo tolerancije prema katolicima? Njima zvona znace puno vise od buke namijenjene da probudi druge ljude. Uostalom, ako je katolicka crkva tako mocna, kako to da se po novom zakonu smije zvoniti tek poslije 7 sati?
A gospodin Ratzinger, koji problem pedofilije rjesava zabranom redjenja svecenika s homoseksualnim sklonostima, te onih koji podrzavaju njihova prava [ ] (i time salje jasnu poruku da su homoseksualci i pedofili jedno te isto), po obicaju izvrce stvari.
|
Problem pedofilije je jako slozen. Krivo si shvatio i Ratzingerov stav o tom problemu (pretpostavljam da mislis na dogadjanja unutar KC - nekoliko cestih krivih shvacanja; nisam nasao izricito njegov stav, ali mislim da je sasvim jasno da kao i svaki normalan covjek osuduje te strasne grijehe) i njegov stav o homoseksualnim osobama - Pismo iz 1986. o pastoralnoj brizi osoba s homoseksualnim sklonostima, Stav Kongregracije za nauk vjere o homoseksualnim zajednicama, tj. "brakovima". Takodjer si krivo protumacio dokument o svecenickom redu i osobama s homoseksualnim sklonostima, (komentari - 1, 2, 3).
Takodjer, mozda u ovom kontekstu nije lose spomenuti sto Katekizam Katolicke Crkve uci o ovome (to je sazetak za one kojima se ne da sve ovo gore citati, oni koje zanima detaljnije stav pape i crkve o tome nek si pogledaju)
KKC (napisa): |
2357 Homoseksualnost oznacava odnose izmedju muskaraca ili zena koji osjecaju spolnu privlacnost, iskljucivu ili pretezitu, prema osobama istoga spola. Ocituje se u vrlo razlicitim oblicima kroz vjekove i u razlicitim kulturama. Njezin psihicki nastanak ostaje velikim dijelom neprotumaciv. Oslanjajuci se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao tesko izopacenje, Predaja je uvijek tvrdila da su "cini homoseksualni u sebi neuredni". Protive se naravnom zakonu. Oni spolni cin zatvaraju daru zivota. Ne proizlaze iz prave cuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slucaju ne mogu biti odobreni.
2358 Nemali broj muskaraca i zena pokazuju duboke homoseksualne teznje. Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za vecinu njih predstavlja kusnju. Zato ih treba prihvacati s postivanjem, suosjecanjem i obazrivoscu. Izbjegavat ce se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom zivotu ostvare Bozju volju, i ako su krscani, da sa zrtvom Gospodinova Kriza sjedine poteskoce koje mogu susresti uslijed svojega stanja.
2359 Homoseksualne osobe pozvane su na cistocu.Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadsto uz potporu nesebicna prijateljstva, molitvom i sakramentalnom miloscu, one se mogu i moraju, postupno i odlucno, pribliziti krscanskom savrsenstvu.
|
intervju s Ratzingerom (napisa): | Vidjeli smo kako Europska povelja ne želi uopće tolerirati čak ni slovo o religioznom temelju jedinstva. Ta jednosmjerna tolerancija postaje jedna velika netolerantnost. |
Uh, opake li netolerancije; sav sam se najezio. Odbili su napisati da je Krscanstvo (koje se, o paradoxa, unutar sebe dijelilo nekoliko puta) zasluzno za jedinstvo Europe. Nigdje ne pise nista protiv Krscanstva, nigdje nema nikakvih zabrana,... Jedina netolerancija prema Krscanstvu je to sto u tom dokumentu nema povlasteni status (uz digresiju da ga nisam nesto iščitavao, pa mi je mozda nesto i promaklo).
|
Samo ovo za sada: Cardinal Ratzinger On Europe's Crisis of Culture
(Part 1) "Excludes God From the Public Conscience"
(Part 2) "A Confused Ideology of Freedom Leads to Dogmatism"
(Part 3) Meaning and Limits of the Present Rationalist Culture
(Part 4) Christianity: "The Religion According to Reason"
Naravno da ne ocekujem od nekog da sve ovo procita, no ako vec raspravljamo, bolje je koristiti prave izvore, nego novinske naslove sumnjive vjerodostojnosti.
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
Postano: 9:02 sri, 1. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Braslav"]No isto tako bilo bi zanimljivo da ta udruga definira svoje stajaliste o Bogu
Pa napadala filomove poput egzorcista? Buduci ako je Pasija krscanska propaganda onda... Egzorcist ... ona druga ...? Hm[/quote]
Daklem udruga za pravu zastita ateista ne mora zauzeti stav o tome postoji li visa sila ili ne. Samo se treba boriti za prava ateista. Izmedju ostalga ako im je svejedno postoji li neko bozanstvo onda su agnostici, a ne ateisti.
[quote="tp"]Po meni je ubijanje nerodjenog djeteta jos veca netolerancija (ako se tako blaga rijec uopce moze ovdje koristiti).[/quote]
Prvo treba definirati kada zametak postaje dijete, a tu znanost ima zadnji rijec.
[quote="tp"]Iskoristavanje radnika do iznemoglosti i nemogucnost tjednog odmora s obitelji (kod nas tradicionalno, kulturalno i vjernicki - nedjeljom) po meni je jos gora netolerancija. [/quote]
Daklem, protivim se izrabljivanju radnika, ali ako netko zeli raditi nedjeljom i za to mu se dodatno placa, zasto bi to zabranili? Tu treba uskociti drzava i srediti stvar.
[quote="tp"]Znaci, potpuna tisina?
A to sto su zvona na nasim crkvama zvonila stoljecima ne znaci previse, jel tako? Zasto ne malo tolerancije prema katolicima? Njima zvona znace puno vise od buke namijenjene da probudi druge ljude. Uostalom, ako je katolicka crkva tako mocna, kako to da se po novom zakonu smije zvoniti tek poslije 7 sati?[/quote]
Ali meni je i 7 ujutro debelo prerano. vsego, ajmo mi fino svaki dan u 7 ujutro pustati neku divljacku muziku posvecenu velikom Limunu. :twisted:
Braslav (napisa): | No isto tako bilo bi zanimljivo da ta udruga definira svoje stajaliste o Bogu
Pa napadala filomove poput egzorcista? Buduci ako je Pasija krscanska propaganda onda... Egzorcist ... ona druga ...? Hm |
Daklem udruga za pravu zastita ateista ne mora zauzeti stav o tome postoji li visa sila ili ne. Samo se treba boriti za prava ateista. Izmedju ostalga ako im je svejedno postoji li neko bozanstvo onda su agnostici, a ne ateisti.
tp (napisa): | Po meni je ubijanje nerodjenog djeteta jos veca netolerancija (ako se tako blaga rijec uopce moze ovdje koristiti). |
Prvo treba definirati kada zametak postaje dijete, a tu znanost ima zadnji rijec.
tp (napisa): | Iskoristavanje radnika do iznemoglosti i nemogucnost tjednog odmora s obitelji (kod nas tradicionalno, kulturalno i vjernicki - nedjeljom) po meni je jos gora netolerancija. |
Daklem, protivim se izrabljivanju radnika, ali ako netko zeli raditi nedjeljom i za to mu se dodatno placa, zasto bi to zabranili? Tu treba uskociti drzava i srediti stvar.
tp (napisa): | Znaci, potpuna tisina?
A to sto su zvona na nasim crkvama zvonila stoljecima ne znaci previse, jel tako? Zasto ne malo tolerancije prema katolicima? Njima zvona znace puno vise od buke namijenjene da probudi druge ljude. Uostalom, ako je katolicka crkva tako mocna, kako to da se po novom zakonu smije zvoniti tek poslije 7 sati? |
Ali meni je i 7 ujutro debelo prerano. vsego, ajmo mi fino svaki dan u 7 ujutro pustati neku divljacku muziku posvecenu velikom Limunu.
|
|
[Vrh] |
|
kreda Forumaš(ica)

|
Postano: 9:33 sri, 1. 2. 2006 Naslov: |
|
|
Samo cu se kratko osvrnuti na nesto, zaista je istipkano ovdje jako puno...
[quote] Znaci, potpuna tisina?
A to sto su zvona na nasim crkvama zvonila stoljecima ne znaci previse, jel tako? Zasto ne malo tolerancije prema katolicima? Njima zvona znace puno vise od buke namijenjene da probudi druge ljude. Uostalom, ako je katolicka crkva tako mocna, kako to da se po novom zakonu smije zvoniti tek poslije 7 sati?[/quote]
Na kakvim [i]nasim[/i] crkvama stoljecima? Mislis katolickim? Pa ona to nisu nase crkve vec katolicke...kaj ne?
Zasto ne malo tolerancije prema nekatolicima i nekatolkinjama?
Kako si dosao do zakljucka da katolicima zvonjava crkvenih zvona znaci vise nego nekatolicima miran san, ili park u kvartu umjesto crkve (sjetila sam se one "afere" u zagrebackom kvartu Travno. Ostanimo samo kod zvonjave crkvenih zvona za primjer...Jako mi je drago kad vidim da ljudi postaju tu enciklike i crkevene dok. i intervjue i kaj sve, ali bez obzira na tu cijelu citabu kako se dodje do zakljucka da je katolicima zvonjava crkvenih zvona bitnija nego nekatolicima nezvonjava crkvenih zvona?
Kako se mjeri sto je kome bitnije, tko ima veca prava za sto? Kaj ne bi svi trebali biti jednaki?
[quote]Iskoristavanje radnika do iznemoglosti i nemogucnost tjednog odmora s obitelji (kod nas tradicionalno, kulturalno i vjernicki - nedjeljom) po meni je jos gora netolerancija.[/quote]
Sto kod [i]nas[/i] tradicionalno, kulturalno i vjernicki?
Mislim da bi bilo dosta tih posvojnih zamjenica...
Postoje i Hrvati koji smatraju da je u gradjanskoj drzavi pravo gradjana da rade nedjeljom, a za obiteljski dan si biraju npr.cetvrtak. Takva je npr. moja obitelj...Napisala sam da bi bilo dosta s tim svojatanjem jer postoje u RH i oni drugi koji nisu niti malo manje vrijedni, svidjalo se to nama ili ne...Druga stvar (!) je sto u praksi tesko da ce se isplatiti vise novaca za cijeli radni dan nedjeljom radnicima, ali za to treba urgirati drzava, a ne crkva.
Samo cu se kratko osvrnuti na nesto, zaista je istipkano ovdje jako puno...
Citat: | Znaci, potpuna tisina?
A to sto su zvona na nasim crkvama zvonila stoljecima ne znaci previse, jel tako? Zasto ne malo tolerancije prema katolicima? Njima zvona znace puno vise od buke namijenjene da probudi druge ljude. Uostalom, ako je katolicka crkva tako mocna, kako to da se po novom zakonu smije zvoniti tek poslije 7 sati? |
Na kakvim nasim crkvama stoljecima? Mislis katolickim? Pa ona to nisu nase crkve vec katolicke...kaj ne?
Zasto ne malo tolerancije prema nekatolicima i nekatolkinjama?
Kako si dosao do zakljucka da katolicima zvonjava crkvenih zvona znaci vise nego nekatolicima miran san, ili park u kvartu umjesto crkve (sjetila sam se one "afere" u zagrebackom kvartu Travno. Ostanimo samo kod zvonjave crkvenih zvona za primjer...Jako mi je drago kad vidim da ljudi postaju tu enciklike i crkevene dok. i intervjue i kaj sve, ali bez obzira na tu cijelu citabu kako se dodje do zakljucka da je katolicima zvonjava crkvenih zvona bitnija nego nekatolicima nezvonjava crkvenih zvona?
Kako se mjeri sto je kome bitnije, tko ima veca prava za sto? Kaj ne bi svi trebali biti jednaki?
Citat: | Iskoristavanje radnika do iznemoglosti i nemogucnost tjednog odmora s obitelji (kod nas tradicionalno, kulturalno i vjernicki - nedjeljom) po meni je jos gora netolerancija. |
Sto kod nas tradicionalno, kulturalno i vjernicki?
Mislim da bi bilo dosta tih posvojnih zamjenica...
Postoje i Hrvati koji smatraju da je u gradjanskoj drzavi pravo gradjana da rade nedjeljom, a za obiteljski dan si biraju npr.cetvrtak. Takva je npr. moja obitelj...Napisala sam da bi bilo dosta s tim svojatanjem jer postoje u RH i oni drugi koji nisu niti malo manje vrijedni, svidjalo se to nama ili ne...Druga stvar (!) je sto u praksi tesko da ce se isplatiti vise novaca za cijeli radni dan nedjeljom radnicima, ali za to treba urgirati drzava, a ne crkva.
|
|
[Vrh] |
|
kreda Forumaš(ica)

|
Postano: 9:59 sri, 1. 2. 2006 Naslov: |
|
|
Meni je jako svidja kako tp pise i zato karma++ (!), ali se skoro ni sa cim ne slazem, hehe.
Od moje sestre dobar prijatelj je svecenik (sad ce bit godina dana da bas ima svoju zupu) i on je daleko zivio svoj zivot od celibata, a opet je jedan od boljih katolika koje znam. I on je sam rekao da crkva u hrvata pomalo ide na ustrap gradjanskih sloboda, ali ide i ici ce dokle moze i zato i ima satus koji ima. Necu naravski rec u kojoj je zupi i nema sanse da bi mi on to dozvolio...Ja to ne odobravam ali nemam iluzija o tome kako su u crkvi zivi ljudi koji grijese i cesto, na zalost nisu ni svjesni koliko grijese...
Iako sam poznata kao zestoka protivnica crkve naucila sam da ima jaako puno katolika koji na miran nacin zive svoju vjeru, rastu u skromnosti i pomaganju drugima, posebno djeci i bolesnima. Iako takvima nije bitna medijska paznja jer ih dovoljno ispunjava njihovo davanje ful mi je zao ce u novine doci onaj popis trudnica i crkveno trubljenje o neradu nedjeljom...
MEdjutim i dalje smatram da aborus ne smije biti zabranjen jer ovdje ne zive samo katolici. Katolicima vec tak i tak je to grijeh i zabranjeno im je, ne kuzim zasto onda mora biti svima zabranjen?
Meni je jako svidja kako tp pise i zato karma++ (!), ali se skoro ni sa cim ne slazem, hehe.
Od moje sestre dobar prijatelj je svecenik (sad ce bit godina dana da bas ima svoju zupu) i on je daleko zivio svoj zivot od celibata, a opet je jedan od boljih katolika koje znam. I on je sam rekao da crkva u hrvata pomalo ide na ustrap gradjanskih sloboda, ali ide i ici ce dokle moze i zato i ima satus koji ima. Necu naravski rec u kojoj je zupi i nema sanse da bi mi on to dozvolio...Ja to ne odobravam ali nemam iluzija o tome kako su u crkvi zivi ljudi koji grijese i cesto, na zalost nisu ni svjesni koliko grijese...
Iako sam poznata kao zestoka protivnica crkve naucila sam da ima jaako puno katolika koji na miran nacin zive svoju vjeru, rastu u skromnosti i pomaganju drugima, posebno djeci i bolesnima. Iako takvima nije bitna medijska paznja jer ih dovoljno ispunjava njihovo davanje ful mi je zao ce u novine doci onaj popis trudnica i crkveno trubljenje o neradu nedjeljom...
MEdjutim i dalje smatram da aborus ne smije biti zabranjen jer ovdje ne zive samo katolici. Katolicima vec tak i tak je to grijeh i zabranjeno im je, ne kuzim zasto onda mora biti svima zabranjen?
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:16 sri, 1. 2. 2006 Naslov: Re: Tolerancija |
|
|
[quote="tp"][quote="vsego"][quote="tp"]Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest.[/quote]
[/quote]
[/quote]
sta si ti totalno skrenia??? ali nisi vidia da je napisano [b]dok god to ne narusava tvoje slobode[/b]... to ne znaci tvoje kao samo tebe nego svih pojedinaca na zemlji... ne kuzin sta je tu bilo nerazumljivo...
crkvena zvona ujutro... ma dajte ljudi, poludin na mater kad mi ujutro buci po kuci dok pokusavan spavat, kako ne bi na takvu stvar kao zvonjava ujutro ( ma da mi postar zazvoni prije 9 pustia bi pasa na njega)... a i ne kuzin zasto in triba ta buka tako rano ujutro... kao da ljudiman koji zele doc u crkvu triba neko zvono da ih probudi...
@vsego... totalno se slazen, da ja ujutro pustin neku muziku iole glasno, nemora cak niti bucit prejako, svi bi mi skocili za vrat i zvali policiju da mi napise neku kaznu...
tp (napisa): | vsego (napisa): | tp (napisa): | Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest. |
|
|
sta si ti totalno skrenia??? ali nisi vidia da je napisano dok god to ne narusava tvoje slobode... to ne znaci tvoje kao samo tebe nego svih pojedinaca na zemlji... ne kuzin sta je tu bilo nerazumljivo...
crkvena zvona ujutro... ma dajte ljudi, poludin na mater kad mi ujutro buci po kuci dok pokusavan spavat, kako ne bi na takvu stvar kao zvonjava ujutro ( ma da mi postar zazvoni prije 9 pustia bi pasa na njega)... a i ne kuzin zasto in triba ta buka tako rano ujutro... kao da ljudiman koji zele doc u crkvu triba neko zvono da ih probudi...
@vsego... totalno se slazen, da ja ujutro pustin neku muziku iole glasno, nemora cak niti bucit prejako, svi bi mi skocili za vrat i zvali policiju da mi napise neku kaznu...
[Vrh] |
|
Vl4do Forumaš s poteškoćama u pisanju

|
Postano: 11:30 sri, 1. 2. 2006 Naslov: Re: Tolerancija |
|
|
[quote="vsego"]
[/quote]
1. Zabranom pobačaja se štite prava fetusa i u nečestim slučajevima oca koji ne želi pobačaj ali zakonski ne može utjecati na dotičnu odluku.... sve je pitanje gledišta tu
2. zabrana rada nedjeljom... sindikati su se složili s tim... ergo štite se njihova prava... ZNAM, sad ces mi reci da bi ljudi radje radili za vecu placu nedjeljom nego ne radili.... to je istina, ali NIKAD ti poslodavac nece zaposliti nekoga da radi samo nedjeljom, nego ce prisiliti onoga koji radi ostatak tjedna da radi i nedjeljom ili ce naci nekoga tko hoce... TU se stite prava radnika
3. pokušao se zabraniti koncert koji je prštao sa uvredama i netolerancijom prema jednoj grupi (vjernicima u ovom slučaju)... ti hočeš reći da je to loše? shvati to kao ova crkvena zvona koja te smetaju, ali zamisli ih da ujedno pišaju po slici nečega što je tebi sveto pa češ MOŽDA shvatiti žašto...
4. Nisu se širile nikakve dezinformacije o kontracepciji... kondom nije 100% siguran kad je u pitanju virus HIVa... to su pokazala i crkvena, a i neutralna istraživanja...
5. Homoseksualnost je još otvoreno pitanje... Crkva širi stav da je to neprirodno i bolesno... do sada još nije nađen dokaz da dotično nije bolest tako da je to jednostavno zagovaranje jedne strane... dapače, sve više i više istraživanja povezuje homoseksualnost sa kemijskom neravnotežom u mozgu koja je uzrokovana zlostavljanjem u ranoj dobi...
[quote="vsego"]
[/quote]
ako ljudi mogu trpiti zvuk tvog auta kojeg voziš ili kojeg češ voziti , možeš i ti trpiti ovo... uostalom malo preuveličavaš problem... živim 200 metara od džamije i dotična me je budila samo prvih tjedan dana i nikad više... uopce me to ne smeta....
[quote="raspjevani_opat"]
meni je smijesno da mi se dosad niti jedan prijatelj druge religije (a imam ih i muslimana, i zidova i pravoslavaca) nije pozalio na zvonjavu crkvenih zvona, na krizeve i slicno vec samo ateisti na ovom forumu...
bas se pitam zasto...[/quote]
potpuno se slažem... ako sam ikad doživio vjersku netoleranciju to je onda bilo od ateista...
|
1. Zabranom pobačaja se štite prava fetusa i u nečestim slučajevima oca koji ne želi pobačaj ali zakonski ne može utjecati na dotičnu odluku.... sve je pitanje gledišta tu
2. zabrana rada nedjeljom... sindikati su se složili s tim... ergo štite se njihova prava... ZNAM, sad ces mi reci da bi ljudi radje radili za vecu placu nedjeljom nego ne radili.... to je istina, ali NIKAD ti poslodavac nece zaposliti nekoga da radi samo nedjeljom, nego ce prisiliti onoga koji radi ostatak tjedna da radi i nedjeljom ili ce naci nekoga tko hoce... TU se stite prava radnika
3. pokušao se zabraniti koncert koji je prštao sa uvredama i netolerancijom prema jednoj grupi (vjernicima u ovom slučaju)... ti hočeš reći da je to loše? shvati to kao ova crkvena zvona koja te smetaju, ali zamisli ih da ujedno pišaju po slici nečega što je tebi sveto pa češ MOŽDA shvatiti žašto...
4. Nisu se širile nikakve dezinformacije o kontracepciji... kondom nije 100% siguran kad je u pitanju virus HIVa... to su pokazala i crkvena, a i neutralna istraživanja...
5. Homoseksualnost je još otvoreno pitanje... Crkva širi stav da je to neprirodno i bolesno... do sada još nije nađen dokaz da dotično nije bolest tako da je to jednostavno zagovaranje jedne strane... dapače, sve više i više istraživanja povezuje homoseksualnost sa kemijskom neravnotežom u mozgu koja je uzrokovana zlostavljanjem u ranoj dobi...
|
ako ljudi mogu trpiti zvuk tvog auta kojeg voziš ili kojeg češ voziti , možeš i ti trpiti ovo... uostalom malo preuveličavaš problem... živim 200 metara od džamije i dotična me je budila samo prvih tjedan dana i nikad više... uopce me to ne smeta....
raspjevani_opat (napisa): |
meni je smijesno da mi se dosad niti jedan prijatelj druge religije (a imam ih i muslimana, i zidova i pravoslavaca) nije pozalio na zvonjavu crkvenih zvona, na krizeve i slicno vec samo ateisti na ovom forumu...
bas se pitam zasto... |
potpuno se slažem... ako sam ikad doživio vjersku netoleranciju to je onda bilo od ateista...
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 11:46 sri, 1. 2. 2006 Naslov: Re: Tolerancija |
|
|
[quote="tp"]Uh koliko toga. Ali, ajde, bar smo se slozili da nam shvacanja o toleranciji nisu slicna.
[quote="vsego"][quote="tp"]Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest.[/quote]
Tolerancija je, po meni, pustanje drugih da zive kako njima odgovara, dok god to ne narusava tvoje slobode. :D Sto ti mislis sto je tolerancija? :-k[/quote]
Uh, pa to je uzasno, znaci vi se koljite i ubijajte, dok sam ja miran - sve ok.[/quote]
Vidis, u tome je srz problema: neki se osjecaju pozvani suditi sto je drugima dobro. :roll: Ako se dva covjeka zele poklati i tu zelju nedvosmisleno dokazu (pustimo sada metodologiju dokazivanja) i cijelo klanje izvedu tako da nikog drugog ne ugroze, tko si ti da im branis? :roll: Hoces li po istoj logici, kao nasilje koje nanosi puno boli i gotovo uvijek uzrokuje dugorocne posljedice po zdravlje, zabraniti i boks? :P
[quote="tp"]Jednom recenicom ja mislim da je tolerancija ono sto sam i istaknuo
[quote="Ratzinger"]Then we will really open a door to [b]tolerance, which is not indifference, but love and respect for the other[/b], reciprocal help on the path of life.[/quote][/quote]
Postoji razlika izmedju "ljubavi i postovanja" s jedne, te "prisile da osoba zivi po tvojim pravilima" s druge strane. :roll:
[quote="tp"][quote="vsego"]Zabrana pobacaja [b]i vjernicima i nevjernicima[/b], po meni, [b]nije tolerancija[/b].[/quote]
Po meni je ubijanje nerodjenog djeteta jos veca netolerancija (ako se tako blaga rijec uopce moze ovdje koristiti).[/quote]
[b]PO TEBI![/b] :roll: I zato ces ti biti protiv pobacaja svoje djevojke; no odakle ti pravo da taj stav nameces nekom nekatolickom paru?!? :wall:
[quote="tp"][quote="vsego"][color=red]Zabrana[/color] rada nedjeljom [b]i vjernicima i nevjernicima[/b], po meni, [b]nije tolerancija[/b].[/quote]
(rada [b]trgovina[/b] nedjeljom!)
Iskoristavanje radnika do iznemoglosti i nemogucnost tjednog odmora s obitelji (kod nas tradicionalno, kulturalno i vjernicki - nedjeljom) po meni je jos gora netolerancija.[/quote]
Opet izvrces; nigdje ne kazem da je rad (trgovina :roll:) nedjeljom ok, nego da zabrana nije. :roll: Sto se Crkva ne potrudi traziti koji ducani krse radnicka prava, neka prikupe dokaze i prijave to i na taj nacin zastite radnike? :-k Ne, [b]lakse je zabraniti[/b], a i zgodnije je da je ljudima dosadno, pa mozda i dodju na misu i dadu pokoji "dobrovoljni" prilog (pod navodnicima, jer nije uvijek dobrovoljan). :evil:
[quote="tp"]Znaci, potpuna tisina?[/quote]
Ne; ravnopravnost. :roll: Po cemu je neki pop/hodza bolji od mene da smije buciti u 7 ujutro, a ja svoje omiljene bandove mogu slusati glasno samo kad zalutaju u nase krajeve (ili negdje relativno blizu) odrzati koncert? :-k I, jasno, moram taj koncert platiti... :(
[quote="tp"]A to sto su zvona na nasim crkvama zvonila stoljecima ne znaci previse, jel tako?[/quote]
A to sto su feudalci stoljecima mogli legalno silovati kmetovske zene i kceri ne znaci previse, jel tako? :roll: Amo, da ti stanodavac legalno napastuje sestru, u ime [i]tradicije[/i]... :PP
[quote="tp"]Zasto ne malo tolerancije prema katolicima? [color=red]Njima[/color] zvona znace puno vise od buke namijenjene da probudi druge ljude. Uostalom, ako je katolicka crkva tako mocna, kako to da se po novom zakonu smije zvoniti tek poslije 7 sati?[/quote]
Tocno, njima. :roll: Znas li koliko [b]meni[/b] znaci da mogu "pristojnom" glasnocom poslusati Kinga Diamonda (zbog kojeg cu zaprasiti do Budimpeste) ili Slayere? :-k Znam da te nije briga, jer je to [b]moj[/b], a ne [b]tvoj[/b] uzitak i to onda "nije isto"... :roll:
[quote="tp"][quote="vsego"]A gospodin Ratzinger, koji problem pedofilije rjesava zabranom redjenja svecenika s homoseksualnim sklonostima, te onih koji podrzavaju njihova prava [ :evil: ] (i time salje jasnu poruku da su homoseksualci i pedofili jedno te isto), po obicaju izvrce stvari. :evil:[/quote]
Problem pedofilije je jako slozen.
...[/quote]
Oprosti, ne stignem sve nacitavati. :? Ja sam pricao o tome da je zabranjeno redjenje svecenika s homoseksualnim sklonostima, [b]te onih koji podrzavaju njihova prava[/b] i to uz objasnjenje da se time pokusava rijesiti problem pedofilije! :shock:
Svaka firma ima pravo birati uposlenike, pa tako i Katolicka Crkva, no ovdje je problem sto ona - kao [i]moralni autoritet[/i] - salje poruku da je homoseksualnost=pedofilija. :evil:
@Vl4ado: koliko si Manosonovih koncerata vidio? :-k Ja nekoliko; onaj u Puli uzivo. :roll: A za kondom, Crkva tvrdi da nije [b]nikakva[/b] zastita, a ne da nije apsolutno zastita. :roll:
Tocku 5 necu ni komentirati; pricas o necemu sto je znanost rijesila jos 70ih, a Crkva svoj "stav" (tj. govor mrznje) temelji na stavovima i spoznajama od prije 2000 godina. :roll: Sva sreca da Bog jednako voli svu svoju djecu. :P
I moj auto je bitno tisi od crkvenog zvona. :roll:
tp (napisa): | Uh koliko toga. Ali, ajde, bar smo se slozili da nam shvacanja o toleranciji nisu slicna.
vsego (napisa): | tp (napisa): | Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest. |
Tolerancija je, po meni, pustanje drugih da zive kako njima odgovara, dok god to ne narusava tvoje slobode. Sto ti mislis sto je tolerancija?  |
Uh, pa to je uzasno, znaci vi se koljite i ubijajte, dok sam ja miran - sve ok. |
Vidis, u tome je srz problema: neki se osjecaju pozvani suditi sto je drugima dobro. Ako se dva covjeka zele poklati i tu zelju nedvosmisleno dokazu (pustimo sada metodologiju dokazivanja) i cijelo klanje izvedu tako da nikog drugog ne ugroze, tko si ti da im branis? Hoces li po istoj logici, kao nasilje koje nanosi puno boli i gotovo uvijek uzrokuje dugorocne posljedice po zdravlje, zabraniti i boks?
tp (napisa): | Jednom recenicom ja mislim da je tolerancija ono sto sam i istaknuo
Ratzinger (napisa): | Then we will really open a door to tolerance, which is not indifference, but love and respect for the other, reciprocal help on the path of life. |
|
Postoji razlika izmedju "ljubavi i postovanja" s jedne, te "prisile da osoba zivi po tvojim pravilima" s druge strane.
tp (napisa): | vsego (napisa): | Zabrana pobacaja i vjernicima i nevjernicima, po meni, nije tolerancija. |
Po meni je ubijanje nerodjenog djeteta jos veca netolerancija (ako se tako blaga rijec uopce moze ovdje koristiti). |
PO TEBI! I zato ces ti biti protiv pobacaja svoje djevojke; no odakle ti pravo da taj stav nameces nekom nekatolickom paru?!?
tp (napisa): | vsego (napisa): | Zabrana rada nedjeljom i vjernicima i nevjernicima, po meni, nije tolerancija. |
(rada trgovina nedjeljom!)
Iskoristavanje radnika do iznemoglosti i nemogucnost tjednog odmora s obitelji (kod nas tradicionalno, kulturalno i vjernicki - nedjeljom) po meni je jos gora netolerancija. |
Opet izvrces; nigdje ne kazem da je rad (trgovina ) nedjeljom ok, nego da zabrana nije. Sto se Crkva ne potrudi traziti koji ducani krse radnicka prava, neka prikupe dokaze i prijave to i na taj nacin zastite radnike? Ne, lakse je zabraniti, a i zgodnije je da je ljudima dosadno, pa mozda i dodju na misu i dadu pokoji "dobrovoljni" prilog (pod navodnicima, jer nije uvijek dobrovoljan).
tp (napisa): | Znaci, potpuna tisina? |
Ne; ravnopravnost. Po cemu je neki pop/hodza bolji od mene da smije buciti u 7 ujutro, a ja svoje omiljene bandove mogu slusati glasno samo kad zalutaju u nase krajeve (ili negdje relativno blizu) odrzati koncert? I, jasno, moram taj koncert platiti...
tp (napisa): | A to sto su zvona na nasim crkvama zvonila stoljecima ne znaci previse, jel tako? |
A to sto su feudalci stoljecima mogli legalno silovati kmetovske zene i kceri ne znaci previse, jel tako? Amo, da ti stanodavac legalno napastuje sestru, u ime tradicije...
tp (napisa): | Zasto ne malo tolerancije prema katolicima? Njima zvona znace puno vise od buke namijenjene da probudi druge ljude. Uostalom, ako je katolicka crkva tako mocna, kako to da se po novom zakonu smije zvoniti tek poslije 7 sati? |
Tocno, njima. Znas li koliko meni znaci da mogu "pristojnom" glasnocom poslusati Kinga Diamonda (zbog kojeg cu zaprasiti do Budimpeste) ili Slayere? Znam da te nije briga, jer je to moj, a ne tvoj uzitak i to onda "nije isto"...
tp (napisa): | vsego (napisa): | A gospodin Ratzinger, koji problem pedofilije rjesava zabranom redjenja svecenika s homoseksualnim sklonostima, te onih koji podrzavaju njihova prava [ ] (i time salje jasnu poruku da su homoseksualci i pedofili jedno te isto), po obicaju izvrce stvari.  |
Problem pedofilije je jako slozen.
... |
Oprosti, ne stignem sve nacitavati. Ja sam pricao o tome da je zabranjeno redjenje svecenika s homoseksualnim sklonostima, te onih koji podrzavaju njihova prava i to uz objasnjenje da se time pokusava rijesiti problem pedofilije!
Svaka firma ima pravo birati uposlenike, pa tako i Katolicka Crkva, no ovdje je problem sto ona - kao moralni autoritet - salje poruku da je homoseksualnost=pedofilija.
@Vl4ado: koliko si Manosonovih koncerata vidio? Ja nekoliko; onaj u Puli uzivo. A za kondom, Crkva tvrdi da nije nikakva zastita, a ne da nije apsolutno zastita.
Tocku 5 necu ni komentirati; pricas o necemu sto je znanost rijesila jos 70ih, a Crkva svoj "stav" (tj. govor mrznje) temelji na stavovima i spoznajama od prije 2000 godina. Sva sreca da Bog jednako voli svu svoju djecu.
I moj auto je bitno tisi od crkvenog zvona.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 11:49 sri, 1. 2. 2006 Naslov: |
|
|
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2006,1,30,popis_trudnica,8565.jl
ljudi koji vide u ovome lošu stvar su sišli s pameti....
[quote]Ured za obitelj HBK uputio je prijedlog biskupijskim i nadbiskupijskim povjerenicima da se obitelji s popisa okupe u župi i na taj način bolje povežu, a predlaže da se potaknu župljani na prikupljanje “novčanih priloga te trudničkih i dojenačkih potrepština”. [/quote]
činjenica je da će netko tko želi naći neđto loše, on će to naći... ali govoriti protiv ovoga je zbilja glupost največa
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2006,1,30,popis_trudnica,8565.jl
ljudi koji vide u ovome lošu stvar su sišli s pameti....
Citat: | Ured za obitelj HBK uputio je prijedlog biskupijskim i nadbiskupijskim povjerenicima da se obitelji s popisa okupe u župi i na taj način bolje povežu, a predlaže da se potaknu župljani na prikupljanje “novčanih priloga te trudničkih i dojenačkih potrepština”. |
činjenica je da će netko tko želi naći neđto loše, on će to naći... ali govoriti protiv ovoga je zbilja glupost največa
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 11:52 sri, 1. 2. 2006 Naslov: Re: Tolerancija |
|
|
[quote="vsego"]
@Vl4ado: koliko si Manosonovih koncerata vidio? :-k Ja nekoliko; onaj u Puli uzivo. :roll:
A za kondom, Crkva tvrdi da nije [b]nikakva[/b] zastita, a ne da nije apsolutno zastita. :roll:
Tocku 5 necu ni komentirati; pricas o necemu sto je znanost rijesila jos 70ih, a Crkva svoj "stav" (tj. govor mrznje) temelji na stavovima i spoznajama od prije 2000 godina. :roll: Sva sreca da Bog jednako voli svu svoju djecu. :P
[/quote]
nisam vidio niti jedan... kolko si ti Thompsonovih vidio?
Crkva ne tvrdi to... informiraj se o stavu Crkve...
Tocka 5... vec sam ti fino rekao , moderna istraživanja sve više ukazuju da je to bolest... al opet, ti si taj dio mog posta odlučio zanemariti pošto ti ne paše jel.....
@Vl4ado: koliko si Manosonovih koncerata vidio? Ja nekoliko; onaj u Puli uzivo.
A za kondom, Crkva tvrdi da nije nikakva zastita, a ne da nije apsolutno zastita.
Tocku 5 necu ni komentirati; pricas o necemu sto je znanost rijesila jos 70ih, a Crkva svoj "stav" (tj. govor mrznje) temelji na stavovima i spoznajama od prije 2000 godina. Sva sreca da Bog jednako voli svu svoju djecu.
|
nisam vidio niti jedan... kolko si ti Thompsonovih vidio?
Crkva ne tvrdi to... informiraj se o stavu Crkve...
Tocka 5... vec sam ti fino rekao , moderna istraživanja sve više ukazuju da je to bolest... al opet, ti si taj dio mog posta odlučio zanemariti pošto ti ne paše jel.....
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 12:02 sri, 1. 2. 2006 Naslov: Re: Tolerancija |
|
|
[quote="vsego"]
Vidis, u tome je srz problema: neki se osjecaju pozvani suditi sto je drugima dobro. :roll: Ako se dva covjeka zele poklati i tu zelju nedvosmisleno dokazu (pustimo sada metodologiju dokazivanja) i cijelo klanje izvedu tako da nikog drugog ne ugroze, tko si ti da im branis? :roll: Hoces li po istoj logici, kao nasilje koje nanosi puno boli i gotovo uvijek uzrokuje dugorocne posljedice po zdravlje, zabraniti i boks? :P
[/quote]
profesionalan sport se razlikuje od 2 debila koja se žele poklati na polju....
a ako ikad vidim da se 2 frajera pokušaju do smrti pokefati uletit ću, isto tako ako vidim nekoga tko se želi ubiti... takvi ljudi nisu pri zdravoj pameti, a i 90% njih se predomisli u trenutku "skoka"....
Vidis, u tome je srz problema: neki se osjecaju pozvani suditi sto je drugima dobro. Ako se dva covjeka zele poklati i tu zelju nedvosmisleno dokazu (pustimo sada metodologiju dokazivanja) i cijelo klanje izvedu tako da nikog drugog ne ugroze, tko si ti da im branis? Hoces li po istoj logici, kao nasilje koje nanosi puno boli i gotovo uvijek uzrokuje dugorocne posljedice po zdravlje, zabraniti i boks?
|
profesionalan sport se razlikuje od 2 debila koja se žele poklati na polju....
a ako ikad vidim da se 2 frajera pokušaju do smrti pokefati uletit ću, isto tako ako vidim nekoga tko se želi ubiti... takvi ljudi nisu pri zdravoj pameti, a i 90% njih se predomisli u trenutku "skoka"....
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 12:02 sri, 1. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="kreda"]Meni je jako svidja kako tp pise i zato karma++ (!), ali se skoro ni sa cim ne slazem, hehe.
MEdjutim i dalje smatram da aborus ne smije biti zabranjen jer ovdje ne zive samo katolici. Katolicima vec tak i tak je to grijeh i zabranjeno im je, ne kuzim zasto onda mora biti svima zabranjen?[/quote]
zelis nekakvu jednakost i toleranciju a zapravo trazis veca prava od katolika...
smijesno zar ne??
kreda (napisa): | Meni je jako svidja kako tp pise i zato karma++ (!), ali se skoro ni sa cim ne slazem, hehe.
MEdjutim i dalje smatram da aborus ne smije biti zabranjen jer ovdje ne zive samo katolici. Katolicima vec tak i tak je to grijeh i zabranjeno im je, ne kuzim zasto onda mora biti svima zabranjen? |
zelis nekakvu jednakost i toleranciju a zapravo trazis veca prava od katolika...
smijesno zar ne??
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 12:16 sri, 1. 2. 2006 Naslov: |
|
|
svi se tu zalazazu za nekakvu jednakost i toleranciju...
al opet svi sve okrecu na ono kaj njima pase...
[b]JA[/b] ne zelim da zvine ckrvena zvona...
[b]MENE[/b] vrijedjaju krizevu...
[b]MENI[/b] zli katolici ometaju da zivim svoj zivot kako ja hocu...
pa di je nestala ta vas silna tolerancija?
kaj nije tolerancija prikloniti se nekim ustaljenim i relativno ok normama koje pasu vecini ljudi? ne moze svako vuci nasvoju stranu, pa di bi to zavrsilo??
pa i ja bi volio na kucnom tulumu pustati glasno svoju ziku do kasno u noc, al ne mogu jer to smeta ljudima oko mene...
katkada se treba prilagoditi drustvu u kojem si...
when in Rome,act as a Roman...
nisam ni ja sad neki savrseni katolik, al jesam katolik, i ne smeta mi kad hodja vice, niti mi smeta kad zidov hoda s kapicom,nisam uopce netolerantan prema nikome, ne pljujem nicu vjeru, ne izrugujem se, za razliku od nekih ovjde koje to rade (iako sto je tuzno, toga uopce nisu svjesni)
nekima ovdje smeta to kaj je ova drzava,i ovaj narod oduvijek katolicki jer se to njima ne svidja, ne pase im u nekim zivotnim stavovima...
jer htjeli vi to priznati ili ne, mi vecinom oduvijek jesno bili katolici...
super tolerancija kaj ne?
i po svemu isticete da niste katolici, to ide super u prilog tezi da smo svi isti kaj ne?
i da vas ja nesto pitam...
jos jednom-gdje ste vi to kao gradjani bili osteceni sto se ne deklarirate kao katolik?
svi se tu zalazazu za nekakvu jednakost i toleranciju...
al opet svi sve okrecu na ono kaj njima pase...
JA ne zelim da zvine ckrvena zvona...
MENE vrijedjaju krizevu...
MENI zli katolici ometaju da zivim svoj zivot kako ja hocu...
pa di je nestala ta vas silna tolerancija?
kaj nije tolerancija prikloniti se nekim ustaljenim i relativno ok normama koje pasu vecini ljudi? ne moze svako vuci nasvoju stranu, pa di bi to zavrsilo??
pa i ja bi volio na kucnom tulumu pustati glasno svoju ziku do kasno u noc, al ne mogu jer to smeta ljudima oko mene...
katkada se treba prilagoditi drustvu u kojem si...
when in Rome,act as a Roman...
nisam ni ja sad neki savrseni katolik, al jesam katolik, i ne smeta mi kad hodja vice, niti mi smeta kad zidov hoda s kapicom,nisam uopce netolerantan prema nikome, ne pljujem nicu vjeru, ne izrugujem se, za razliku od nekih ovjde koje to rade (iako sto je tuzno, toga uopce nisu svjesni)
nekima ovdje smeta to kaj je ova drzava,i ovaj narod oduvijek katolicki jer se to njima ne svidja, ne pase im u nekim zivotnim stavovima...
jer htjeli vi to priznati ili ne, mi vecinom oduvijek jesno bili katolici...
super tolerancija kaj ne?
i po svemu isticete da niste katolici, to ide super u prilog tezi da smo svi isti kaj ne?
i da vas ja nesto pitam...
jos jednom-gdje ste vi to kao gradjani bili osteceni sto se ne deklarirate kao katolik?
|
|
[Vrh] |
|
tantun Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:14 sri, 1. 2. 2006 Naslov: Re: Tolerancija |
|
|
[quote="sorrow"][quote="tp"][quote="vsego"][quote="tp"]Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest.[/quote]
[/quote]
[/quote]
sta si ti totalno skrenia??? ali nisi vidia da je napisano [b]dok god to ne narusava tvoje slobode[/b]... to ne znaci tvoje kao samo tebe nego svih pojedinaca na zemlji... ne kuzin sta je tu bilo nerazumljivo...
[/quote]
Molim ne napadati kolegu tp-a. Ja sam shvatio gornju izjavu na isti nacin kao i on.
[quote="vsego"]
Ako se dva covjeka zele poklati i tu zelju nedvosmisleno dokazu (pustimo sada metodologiju dokazivanja) i cijelo klanje izvedu tako da nikog drugog ne ugroze, tko si ti da im branis?
[/quote]
Cek, ako bi vidio samoubojicu koji se sprema baciti sa zgrade, samo bi okrenuo pogled i produzio dalje?! Ja bi definitivno pokusao nesto uciniti i pomoci toj osobi. Za stanje u kojem se nasla ta osoba (ili ova dvojica koja se zele ubiti) je odgovorno cijelo drustvo (jer veci dio nase osobnosti izgradjuje upravo okolina i drustvo) i ja kao pripadnik drustva osjecam odgovornost. Po mom misljenju okretanje glave (bar u ova dva primjera) nije tolerancija nego otudjenost i licemjerje...
Osobno, nadam se da ce se osnovati udruga iz naslova topica i da ce pomoci u boljem razumijevanju vjernika i ateista, jer unatoc razlicitim stajalistima, mislim da vecina ljudi (bili oni vjernici ili ateisti) uglavnom zeli samo najbolje drugim ljudima (bili oni vjernici ili ateisti) i uglavnom djeluje u tom pravcu. Ovo stanje u kojima ljudi osjecaju da su im prava prekrsena, da im se na silu namecu neke njima neprihvatljive ideje (ovdje ne mislim samo na krsenje prava ateista od strane vjernika i krsenje prava vjernika od strane ateista, nego na opcenite odnose u drustvu) je velikim dijelom i posljedica nerazumijevanja medju ljudima i nedostatka komunikacije.
U svakom slucaju svidja mi se tp-ov argumentirani nacin rasprave, volio bi kad bih i ja mogao tako... :)
sorrow (napisa): | tp (napisa): | vsego (napisa): | tp (napisa): | Svi se zalazu za toleranciju, ali izgleda da je pravi problem u tome sto postoje vrlo razliciti stavovi o tome sto tolerancija jest. |
|
|
sta si ti totalno skrenia??? ali nisi vidia da je napisano dok god to ne narusava tvoje slobode... to ne znaci tvoje kao samo tebe nego svih pojedinaca na zemlji... ne kuzin sta je tu bilo nerazumljivo...
|
Molim ne napadati kolegu tp-a. Ja sam shvatio gornju izjavu na isti nacin kao i on.
Ako se dva covjeka zele poklati i tu zelju nedvosmisleno dokazu (pustimo sada metodologiju dokazivanja) i cijelo klanje izvedu tako da nikog drugog ne ugroze, tko si ti da im branis?
|
Cek, ako bi vidio samoubojicu koji se sprema baciti sa zgrade, samo bi okrenuo pogled i produzio dalje?! Ja bi definitivno pokusao nesto uciniti i pomoci toj osobi. Za stanje u kojem se nasla ta osoba (ili ova dvojica koja se zele ubiti) je odgovorno cijelo drustvo (jer veci dio nase osobnosti izgradjuje upravo okolina i drustvo) i ja kao pripadnik drustva osjecam odgovornost. Po mom misljenju okretanje glave (bar u ova dva primjera) nije tolerancija nego otudjenost i licemjerje...
Osobno, nadam se da ce se osnovati udruga iz naslova topica i da ce pomoci u boljem razumijevanju vjernika i ateista, jer unatoc razlicitim stajalistima, mislim da vecina ljudi (bili oni vjernici ili ateisti) uglavnom zeli samo najbolje drugim ljudima (bili oni vjernici ili ateisti) i uglavnom djeluje u tom pravcu. Ovo stanje u kojima ljudi osjecaju da su im prava prekrsena, da im se na silu namecu neke njima neprihvatljive ideje (ovdje ne mislim samo na krsenje prava ateista od strane vjernika i krsenje prava vjernika od strane ateista, nego na opcenite odnose u drustvu) je velikim dijelom i posljedica nerazumijevanja medju ljudima i nedostatka komunikacije.
U svakom slucaju svidja mi se tp-ov argumentirani nacin rasprave, volio bi kad bih i ja mogao tako...
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:29 sri, 1. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="kreda"]MEdjutim i dalje smatram da aborus ne smije biti zabranjen jer ovdje ne zive samo katolici. Katolicima vec tak i tak je to grijeh i zabranjeno im je, ne kuzim zasto onda mora biti svima zabranjen?[/quote]
Evo da i ja nešto napišem... nigdje nisam čula da crkva brani abortus nekatolicima. Samo apelira.
Što se zakona o abortusu tiče, to mi je jasno. Abortus je ubojstvo, a ubojstvo je kazneno djelo, pa je stoga normalna stvar da bude zabranjen. Osim toga svaki čovjek ima pravo na dostojan život i na život uopće. A tko smo mi (katolici, nekatolici) da si dopuštamo odlučivati o tome tko će živjeti a tko ne?!
A mogu razmišljat i ovak: meni taj i taj čovjek smeta, nikad ništ dobro nije napravio, od njega samo problemi, a i nisam ga htjela pored sebe, slučajno sam zeznula i pojavio se tu i sad neće otići, pa ću ja njega fino koknut i svi mirni. Jel' smijem ja to?
kreda (napisa): | MEdjutim i dalje smatram da aborus ne smije biti zabranjen jer ovdje ne zive samo katolici. Katolicima vec tak i tak je to grijeh i zabranjeno im je, ne kuzim zasto onda mora biti svima zabranjen? |
Evo da i ja nešto napišem... nigdje nisam čula da crkva brani abortus nekatolicima. Samo apelira.
Što se zakona o abortusu tiče, to mi je jasno. Abortus je ubojstvo, a ubojstvo je kazneno djelo, pa je stoga normalna stvar da bude zabranjen. Osim toga svaki čovjek ima pravo na dostojan život i na život uopće. A tko smo mi (katolici, nekatolici) da si dopuštamo odlučivati o tome tko će živjeti a tko ne?!
A mogu razmišljat i ovak: meni taj i taj čovjek smeta, nikad ništ dobro nije napravio, od njega samo problemi, a i nisam ga htjela pored sebe, slučajno sam zeznula i pojavio se tu i sad neće otići, pa ću ja njega fino koknut i svi mirni. Jel' smijem ja to?
_________________ "Veliki umovi raspravljaju o zamislima.
Prosječni umovi raspravljaju o događajima.
Mali umovi raspravljaju o ljudima."
|
|
[Vrh] |
|
|