Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
pecina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Zivac Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
Postano: 3:01 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
Pozdrav ljudi! Vidim da vam je zabavno. :) Pa se tako odlučih priključiti. Odgovorit ću na jedan noviji sistematizirani post.
Sve činjenice koje iznosim u ovom tekstu bez "IMO", "mislim" isl. su ili očito istinite ili učenje KC, čisto da si skratim pisanje.
[quote="HijenA"]ono sto mene smeta kod katolicke crkve (opet, for the last time, govorim o instituciji koja predstavlja jednu svjetsku religiju, ne govorim o samoj religiji)[/quote]
Postojanje Crkve je bitan dio religije o kojoj govoriš. Zato ne možeš napadati Crkvu u cjelini (pojedine poteze možeš, a možeš i ako si njen član utjecati na te poteze) bez da napadaš kršćanstvo. No, nije to toliko bitno sad.
[quote]jest:
a) da zasniva svoje ucenje prema tekstu otprije 2000. godina...[/quote]
To je točno.
[quote]...smatrajuci ga apsolutnom istinom...[/quote]
Tu valja biti oprezan. Crkva smatra da je Sveto Pismo napisao Bog preko ljudi. Preciznije, utjecao na pisce i nije dozvolio da u tekst uđe išta što ne želi (to Bog svakako može) da bi to moglo biti Sveto Pismo. Dakle, sve što se može zaključiti iz teze da je Bog htio da to i to tamo piše je istinito. Budući su to ipak pisali nesavršeni ljudi na nesavršenom jeziku (koji ne može objasniti sve nadnaravno) tekst je nesavršen. I ne možemo reći da je doslovno istinit, ako ni zašto drugo onda zato što ima kontradikcija u sebi.
[quote]...a u isto vrijeme negira bilokakve argumente koje bi usudile dovesti u pitanje ijednu tezu iz tog teksta[/quote]
Pobija te argumente. Kad bolje i bez predrasuda pobledaš, svaki argument je uspješno pobila. Da sve prođemo trajalo bi užasno dugo, ali možemo početi o tome raspravljati ako se ikome da.
[quote](opet, heliocentricni i geocentricni sustav)[/quote]
Ovo je predrasuda. Niti jedan Crkveni autoritet nije iznio stav u korist geocentričnog sustava. Što vjernici (pa i kler) misle ne mora ništa značiti.
Glede slučaja Galilea, on je htio svoj heliocentrični susav potkrijepiti citatima iz Biblije, što ne ide. Dapače, užasno rijetko se iz Biblije mogu izvoditi znanstveni zaključci, što god netko mislio o tome. Uglavnom, Galileu je suđeno upravo zato što je on Sveto Pismo koristio tamo gdje mu nije mjesto (dokazivao heliocentrizam), a ne zato što je netko na temelju Svetog Pisma pobijao heliocentrizam. Ipak, presuda Galileu je bila pogrešna pa ju je i ukinuo papa Ivan Pavao II. Presude inkvizicije nisu službeno Crkveno učenje i svatko ih smije pobijati. Naravno, korektno bi bilo proučiti o čemu se radi, a ne napadati na temelju predrasuda.
BTW Galileo je bio veliki vjernik i poznavao se sa hrpom kardinala te je bio prvi predsjednik institucije iz koje je nastala današnja Papinska akademija znanosti (jedina nadnacionalna akademija znanosti u svijetu).
[quote]b) cinjenica da propovijeda jedno, a u isto vrijeme se toga ne moze i sama drzati[/quote]
Nisam najbolje razumio, je li ti smeta što se toga ne drži, a trebala bi, ili što se toga jednostavno ne može držati jer je to nemoguće? Pokušat ću odgovorit na oba tumačenja. Crkva smatra da je svaki čovjek poznan na svetost (nekakvo savršenstvo ako hoćeš). Isto tako je svjesna da je svatko grešan, pa i sama Crkva i ljudi u njoj (nitko nije savršen). Zato ona propovijeda svetost, a toga se drži koliko se drži, a u onome gdje se ne drži je njen grijeh.
Je li to licemjerje? Naoko možda izgleda, ali nije. (Ne znači da u Crkvi nema licemjerja, ima svakakvih grijeha). Licemjerje je govorenje jednih stavova, a mišljenje drugih. Crkva stoji iza svake teze koju zastupa, ali se možda toga svatko u njoj ne drži jer nije savršen. Pa koji čovjek se drži svih svojih stavova? Ako netko kaže da ih potpuno slijedi je li on dosegao savršentsvo? Ne, to se ne može dosegnuti, on je jednostavno spustio kriterije, tj. nariktao svoje stavove tako da ih se može držatiu potpunosti. Crkvi je poslanje da ne popušta u zahtjevu za svetošću i zato uvijek ukazuje na ono najviše, koliko god to nedostižno bilo. Ali samo tako možemo ići naprijed. :)
[quote]c) njezini clanovi (konkretno kod nas, a koji su svi visoki clanovi HBKa) propagiraju i govore jezikom mrznje prema drugacijima i drukcijima[/quote]
Dobro, ovo bi ipak trebao nečim potkrijepiti. Koliko ja imam saznanja o visokim članovima HBK (a vjerojatno imam više od tebe), nema tu govora mržnje. Ne mogu tvrditi da nikad i nigdje nije bilo, govorim u globalu. Kod vjernika ili "vjernika" ima toga, često i previše ako se uzme u obzir da su to vjernici. Baš sam neki dan bio meta jednog takvog izljeva. :(
[quote]d) crkvena umjesanost u drzavne poslove je tolika da je crkva (opet, kao institucija) postala [i]de facto[/i] najmocnija organizacija u drzavi[/quote]
Crkva mora biti odvojena od države. To je rekao i papa u najnovijoj enciklici: http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/documents/hf_ben-xvi_enc_20051225_deus-caritas-est_en.html
Ali u Hrvatskoj ima jako puno Katolika (većina) i ne možeš osporiti Crkvi pravo da zastupa prava tih ljudi. Katolik znači prihvaćati nauk KC i onda ga Crkva smije zastupati i obrazlagati. To radi i svaka druga vjerska ili nevjerska organizacija, samo su one manje moćne jednostavno zato što se manje ljudi s njima slaže. A u demokraciji je taj broj bitan (ako ne i presudan). S druge strane poslanje Crkve je brinuti se za svakog čovjeka, pa i nekatolika. Ona to radi na način koji misli da je dobar i obrazlaže ga. Možda nije najbolji, o tome možemo raspravljati (npr. rad nedjeljom)
[quote]e) da vrsi pritisak na mlade roditelje vec u startu obiljezavajuci ih na razne nacine (glupost oko popisivanja trudnica, segregacija djece u osnovnim skolama zato sto ne idu na satove vjeronauka i slicno)[/quote]
Ne kužim baš ovo. Samo znam da ne vrši nikakav pritisak za vjeronauk. U mom razredu je uvijek bilo djece koja nisu išta na vjeronauk i nitko ih nije diskriminirao. Kako je u malim sredinama ne znam, ali to baš i nije grijeh Crkve nego primitivaca. Crkva je uvijek protiv diskriminacije nekatolika.
[quote]f) da sprecava (ili pokusa sprijeciti) bilokakva okupljanja ljudi koji bi *mozda* mogli reci koju rjecicu protiv nje (opet, kao institucije, IIRC Manson je katolik)[/quote]
Npr.? Koliko ja vodim mnogi ljudi/institucije, uglavnom neargumentirano, napadaju Crkvu. Ja bih iskreno volio da dođe kakav argumentirani napad.
[quote]da ne spominjem pljacke u Caritasu, tzv. milodari i slicno[/quote]
Khm, ovo su već teže opružbe. Odakle ti znaš za pljačku u Caritasu? Imaš li kakve dokaze? Ako da, priloži ih državnom odvjetništvu.
[quote]ja bi bio najsretniji kad se ovakva pitanja uopce ne bi postavljala, da zivimo u nekom utopistickom svjetu gdje, ako nesto stavis na papir i kazes da to vrijedi, onda to i vrijedi bez obzira u kakvoj se situaciji bilotko od nas nasao.[/quote]
:)
[quote]isto tako, ja bi bio najsretniji kad bi me vjernici (vlado, andjelcic, tp i drugi) uvjerili da crkva (kao institucija) ne radi onih 6 gresaka koje stalno iz dana u dan ponavlja.[/quote]
Eto, ja sam pokušao.
Oprostite na dužini posta, nisam ni skužio koliko sam se raspisao... :)
Pozdrav ljudi! Vidim da vam je zabavno. Pa se tako odlučih priključiti. Odgovorit ću na jedan noviji sistematizirani post.
Sve činjenice koje iznosim u ovom tekstu bez "IMO", "mislim" isl. su ili očito istinite ili učenje KC, čisto da si skratim pisanje.
HijenA (napisa): | ono sto mene smeta kod katolicke crkve (opet, for the last time, govorim o instituciji koja predstavlja jednu svjetsku religiju, ne govorim o samoj religiji) |
Postojanje Crkve je bitan dio religije o kojoj govoriš. Zato ne možeš napadati Crkvu u cjelini (pojedine poteze možeš, a možeš i ako si njen član utjecati na te poteze) bez da napadaš kršćanstvo. No, nije to toliko bitno sad.
Citat: | jest:
a) da zasniva svoje ucenje prema tekstu otprije 2000. godina... |
To je točno.
Citat: | ...smatrajuci ga apsolutnom istinom... |
Tu valja biti oprezan. Crkva smatra da je Sveto Pismo napisao Bog preko ljudi. Preciznije, utjecao na pisce i nije dozvolio da u tekst uđe išta što ne želi (to Bog svakako može) da bi to moglo biti Sveto Pismo. Dakle, sve što se može zaključiti iz teze da je Bog htio da to i to tamo piše je istinito. Budući su to ipak pisali nesavršeni ljudi na nesavršenom jeziku (koji ne može objasniti sve nadnaravno) tekst je nesavršen. I ne možemo reći da je doslovno istinit, ako ni zašto drugo onda zato što ima kontradikcija u sebi.
Citat: | ...a u isto vrijeme negira bilokakve argumente koje bi usudile dovesti u pitanje ijednu tezu iz tog teksta |
Pobija te argumente. Kad bolje i bez predrasuda pobledaš, svaki argument je uspješno pobila. Da sve prođemo trajalo bi užasno dugo, ali možemo početi o tome raspravljati ako se ikome da.
Citat: | (opet, heliocentricni i geocentricni sustav) |
Ovo je predrasuda. Niti jedan Crkveni autoritet nije iznio stav u korist geocentričnog sustava. Što vjernici (pa i kler) misle ne mora ništa značiti.
Glede slučaja Galilea, on je htio svoj heliocentrični susav potkrijepiti citatima iz Biblije, što ne ide. Dapače, užasno rijetko se iz Biblije mogu izvoditi znanstveni zaključci, što god netko mislio o tome. Uglavnom, Galileu je suđeno upravo zato što je on Sveto Pismo koristio tamo gdje mu nije mjesto (dokazivao heliocentrizam), a ne zato što je netko na temelju Svetog Pisma pobijao heliocentrizam. Ipak, presuda Galileu je bila pogrešna pa ju je i ukinuo papa Ivan Pavao II. Presude inkvizicije nisu službeno Crkveno učenje i svatko ih smije pobijati. Naravno, korektno bi bilo proučiti o čemu se radi, a ne napadati na temelju predrasuda.
BTW Galileo je bio veliki vjernik i poznavao se sa hrpom kardinala te je bio prvi predsjednik institucije iz koje je nastala današnja Papinska akademija znanosti (jedina nadnacionalna akademija znanosti u svijetu).
Citat: | b) cinjenica da propovijeda jedno, a u isto vrijeme se toga ne moze i sama drzati |
Nisam najbolje razumio, je li ti smeta što se toga ne drži, a trebala bi, ili što se toga jednostavno ne može držati jer je to nemoguće? Pokušat ću odgovorit na oba tumačenja. Crkva smatra da je svaki čovjek poznan na svetost (nekakvo savršenstvo ako hoćeš). Isto tako je svjesna da je svatko grešan, pa i sama Crkva i ljudi u njoj (nitko nije savršen). Zato ona propovijeda svetost, a toga se drži koliko se drži, a u onome gdje se ne drži je njen grijeh.
Je li to licemjerje? Naoko možda izgleda, ali nije. (Ne znači da u Crkvi nema licemjerja, ima svakakvih grijeha). Licemjerje je govorenje jednih stavova, a mišljenje drugih. Crkva stoji iza svake teze koju zastupa, ali se možda toga svatko u njoj ne drži jer nije savršen. Pa koji čovjek se drži svih svojih stavova? Ako netko kaže da ih potpuno slijedi je li on dosegao savršentsvo? Ne, to se ne može dosegnuti, on je jednostavno spustio kriterije, tj. nariktao svoje stavove tako da ih se može držatiu potpunosti. Crkvi je poslanje da ne popušta u zahtjevu za svetošću i zato uvijek ukazuje na ono najviše, koliko god to nedostižno bilo. Ali samo tako možemo ići naprijed.
Citat: | c) njezini clanovi (konkretno kod nas, a koji su svi visoki clanovi HBKa) propagiraju i govore jezikom mrznje prema drugacijima i drukcijima |
Dobro, ovo bi ipak trebao nečim potkrijepiti. Koliko ja imam saznanja o visokim članovima HBK (a vjerojatno imam više od tebe), nema tu govora mržnje. Ne mogu tvrditi da nikad i nigdje nije bilo, govorim u globalu. Kod vjernika ili "vjernika" ima toga, često i previše ako se uzme u obzir da su to vjernici. Baš sam neki dan bio meta jednog takvog izljeva.
Citat: | d) crkvena umjesanost u drzavne poslove je tolika da je crkva (opet, kao institucija) postala de facto najmocnija organizacija u drzavi |
Crkva mora biti odvojena od države. To je rekao i papa u najnovijoj enciklici: http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/documents/hf_ben-xvi_enc_20051225_deus-caritas-est_en.html
Ali u Hrvatskoj ima jako puno Katolika (većina) i ne možeš osporiti Crkvi pravo da zastupa prava tih ljudi. Katolik znači prihvaćati nauk KC i onda ga Crkva smije zastupati i obrazlagati. To radi i svaka druga vjerska ili nevjerska organizacija, samo su one manje moćne jednostavno zato što se manje ljudi s njima slaže. A u demokraciji je taj broj bitan (ako ne i presudan). S druge strane poslanje Crkve je brinuti se za svakog čovjeka, pa i nekatolika. Ona to radi na način koji misli da je dobar i obrazlaže ga. Možda nije najbolji, o tome možemo raspravljati (npr. rad nedjeljom)
Citat: | e) da vrsi pritisak na mlade roditelje vec u startu obiljezavajuci ih na razne nacine (glupost oko popisivanja trudnica, segregacija djece u osnovnim skolama zato sto ne idu na satove vjeronauka i slicno) |
Ne kužim baš ovo. Samo znam da ne vrši nikakav pritisak za vjeronauk. U mom razredu je uvijek bilo djece koja nisu išta na vjeronauk i nitko ih nije diskriminirao. Kako je u malim sredinama ne znam, ali to baš i nije grijeh Crkve nego primitivaca. Crkva je uvijek protiv diskriminacije nekatolika.
Citat: | f) da sprecava (ili pokusa sprijeciti) bilokakva okupljanja ljudi koji bi *mozda* mogli reci koju rjecicu protiv nje (opet, kao institucije, IIRC Manson je katolik) |
Npr.? Koliko ja vodim mnogi ljudi/institucije, uglavnom neargumentirano, napadaju Crkvu. Ja bih iskreno volio da dođe kakav argumentirani napad.
Citat: | da ne spominjem pljacke u Caritasu, tzv. milodari i slicno |
Khm, ovo su već teže opružbe. Odakle ti znaš za pljačku u Caritasu? Imaš li kakve dokaze? Ako da, priloži ih državnom odvjetništvu.
Citat: | ja bi bio najsretniji kad se ovakva pitanja uopce ne bi postavljala, da zivimo u nekom utopistickom svjetu gdje, ako nesto stavis na papir i kazes da to vrijedi, onda to i vrijedi bez obzira u kakvoj se situaciji bilotko od nas nasao. |
Citat: | isto tako, ja bi bio najsretniji kad bi me vjernici (vlado, andjelcic, tp i drugi) uvjerili da crkva (kao institucija) ne radi onih 6 gresaka koje stalno iz dana u dan ponavlja. |
Eto, ja sam pokušao.
Oprostite na dužini posta, nisam ni skužio koliko sam se raspisao...
|
|
[Vrh] |
|
tp Forumaš(ica)

|
Postano: 3:12 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="SickJedi"]
[quote="tp"]Znaci, potpuna tisina?
A to sto su zvona na nasim crkvama zvonila stoljecima ne znaci previse, jel tako? Zasto ne malo tolerancije prema katolicima? Njima zvona znace puno vise od buke namijenjene da probudi druge ljude. Uostalom, ako je katolicka crkva tako mocna, kako to da se po novom zakonu smije zvoniti tek poslije 7 sati?[/quote]
Ali meni je i 7 ujutro debelo prerano. vsego, ajmo mi fino svaki dan u 7 ujutro pustati neku divljacku muziku posvecenu velikom Limunu. :twisted:[/quote]
[quote="vsego"]
@SickJedi:
:bow: [img]http://www.geocities.com/coleman66uk/life/lemon.gif[/img]
Znas sto je najsmjesnije? :-s Da bismo to i mogli napraviti! :shock: Treba okupiti 100 ili 1000 "vjernika" (ne sjecam se vise broja) i mozes legalno osnovati svoju religiju i imas "religijska" prava, poput bescarinskog uvoza auta i racunala. :shock: Htjeli mi na jednom drugom forumu, ali se okrenulo u zezanciju... :(
Religijske organizacije imaju daleko prepovlasteni status... :roll: Sto je, naravno, potpuno u skladu sa srednjevjekovnom [i]tradicijom[/i]... :P[/quote]
[quote="SickJedi"]
...
Mislim jel bi tebi bilo zabavno da ja hodam kraj tebe i ponavljam ti moje bozanstvo je limun i on je kiseo i zut.[/quote]
[quote="SickJedi"]
[quote="anamari"]...
Nadam se da sam te sad uvjerila da svi imamo pravo nesto javno reci i navijati za to svoje (ili protiv necijeg drugog) dok je u skladu s Ustavom RH. :wink: Ne moraju sabor ni politicke stranke to uvaziti.[/quote]
Nisam nikad rekao da to ne mozes. Samo to ne moze crkva jer se razbacuje s [b]brojkom od 85% katolika[/b] koja je vrlo velika, ali nije tocna.
Daklem u tih 85% spadaju: maloljetni (nemaju pravo glasa) i ljudi koji su krsteni i imaju mozda jos pokoji sakrament, ali nisu katolici (crkva ih vodi kao takve).
[/quote]
[url=http://www.dzs.hr/Hrv/Popis%202001/Popis/H01_02_04/H01_02_04.html]necrkveni podatci[/url]
[quote="vsego"]Zbog mahnite ekspanzije [b]religije Velikog Limuna[/b] (za neupucene, on je kisel i žut :gg:) kojoj vec sada (prema nekim preocjenama) [b]pripada 85% populacije Foruma[/b], dodan je novi "smajli", posvecen upravo :bow: [color=#d8d000][b][size=23]N[/size][size=19]jemu[/size][/b][/color]:
:[i][/i]vl: :vl:
Neka je Limun s Vama! :lemondance:
P.S. Zahvala SickJediju sto nam je donio Jedinu Pravu Religiju i time nas prosvijetlio! :worship:[/quote]
[img]http://degiorgi.math.hr/forum/templates/Classic/images/logoLemon.png[/img]
I vidite, ja se ne osjecam ugrozen vasom religijom ili njenim simbolima. Ipak netko bi se mogao naci uvrijedjen, pa ako mislite biti tolerantni uklonite ovog smajlica koji se klanja limunu gore na vrhu stranice.
SickJedi (napisa): |
tp (napisa): | Znaci, potpuna tisina?
A to sto su zvona na nasim crkvama zvonila stoljecima ne znaci previse, jel tako? Zasto ne malo tolerancije prema katolicima? Njima zvona znace puno vise od buke namijenjene da probudi druge ljude. Uostalom, ako je katolicka crkva tako mocna, kako to da se po novom zakonu smije zvoniti tek poslije 7 sati? |
Ali meni je i 7 ujutro debelo prerano. vsego, ajmo mi fino svaki dan u 7 ujutro pustati neku divljacku muziku posvecenu velikom Limunu.  |
vsego (napisa): |
@SickJedi:
Znas sto je najsmjesnije? Da bismo to i mogli napraviti! Treba okupiti 100 ili 1000 "vjernika" (ne sjecam se vise broja) i mozes legalno osnovati svoju religiju i imas "religijska" prava, poput bescarinskog uvoza auta i racunala. Htjeli mi na jednom drugom forumu, ali se okrenulo u zezanciju...
Religijske organizacije imaju daleko prepovlasteni status... Sto je, naravno, potpuno u skladu sa srednjevjekovnom tradicijom...  |
...
Mislim jel bi tebi bilo zabavno da ja hodam kraj tebe i ponavljam ti moje bozanstvo je limun i on je kiseo i zut. |
anamari (napisa): | ...
Nadam se da sam te sad uvjerila da svi imamo pravo nesto javno reci i navijati za to svoje (ili protiv necijeg drugog) dok je u skladu s Ustavom RH. Ne moraju sabor ni politicke stranke to uvaziti. |
Nisam nikad rekao da to ne mozes. Samo to ne moze crkva jer se razbacuje s brojkom od 85% katolika koja je vrlo velika, ali nije tocna.
Daklem u tih 85% spadaju: maloljetni (nemaju pravo glasa) i ljudi koji su krsteni i imaju mozda jos pokoji sakrament, ali nisu katolici (crkva ih vodi kao takve).
|
necrkveni podatci
vsego (napisa): | Zbog mahnite ekspanzije religije Velikog Limuna (za neupucene, on je kisel i žut ) kojoj vec sada (prema nekim preocjenama) pripada 85% populacije Foruma, dodan je novi "smajli", posvecen upravo Njemu:
:vl:
Neka je Limun s Vama!
P.S. Zahvala SickJediju sto nam je donio Jedinu Pravu Religiju i time nas prosvijetlio!  |
I vidite, ja se ne osjecam ugrozen vasom religijom ili njenim simbolima. Ipak netko bi se mogao naci uvrijedjen, pa ako mislite biti tolerantni uklonite ovog smajlica koji se klanja limunu gore na vrhu stranice.
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
Trip Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:04 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
sto se tice onog zvonjenja s crkava.. kod mene je niknula nova crkva sa zvonikom i zvoni SVAKIH 15 min.. dobro, kad se naviknes, po tom se ravnas.. ali ona i dalje zvoni.. i u 2 po noci i vikendima u 7 (iako mi se cini i prije). ja sam dosta udaljena, ali svejedno ju cujem i prejako.. ljudi okolo imaju malu djecu i kad to cudo zatuli probudi i mrtve.. a tri kuce dalje, Profesorca klavira se morala odselit jer je svirala sebi za gust..
sva sreca da su oko mene ljudi il gluhi ili ih nema.
ali sve u svemu, nudio se blagoslov onome ko raznese taj toranj... :evil:
sto se tice onog zvonjenja s crkava.. kod mene je niknula nova crkva sa zvonikom i zvoni SVAKIH 15 min.. dobro, kad se naviknes, po tom se ravnas.. ali ona i dalje zvoni.. i u 2 po noci i vikendima u 7 (iako mi se cini i prije). ja sam dosta udaljena, ali svejedno ju cujem i prejako.. ljudi okolo imaju malu djecu i kad to cudo zatuli probudi i mrtve.. a tri kuce dalje, Profesorca klavira se morala odselit jer je svirala sebi za gust..
sva sreca da su oko mene ljudi il gluhi ili ih nema.
ali sve u svemu, nudio se blagoslov onome ko raznese taj toranj...
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 15:36 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
Ok, osim sto sam nepismen, jos sam i neuk: ja sam mislio da zvonjava ima neku svrhu u obredima (npr. pocetak/kraj mise, dio pogreba,...). :| Zasto bi crkva zvonila svakih 15 minuta? :-k
Btw, 2 u noci je prije 7. ;)
@tp: Evo, uklonio sam smajlija koji se klanjao natpisu "[tt]degiorgi@math.hr[/tt]". :D Nadam se da nece netko traziti i da uklonim i sam natpis. :P
Ok, osim sto sam nepismen, jos sam i neuk: ja sam mislio da zvonjava ima neku svrhu u obredima (npr. pocetak/kraj mise, dio pogreba,...). Zasto bi crkva zvonila svakih 15 minuta?
Btw, 2 u noci je prije 7.
@tp: Evo, uklonio sam smajlija koji se klanjao natpisu "degiorgi@math.hr". Nadam se da nece netko traziti i da uklonim i sam natpis.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Trip Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:19 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
to kao zvoni svakih 15 min..[color=red] zasto, nemam pojma[/color]...
ali, u sat i 15 zvoni 1, 30 dvaput, u 45 triput i na puni sat mislim da odzvoni 4. .(ako ne, onda odzvoni onoliko kolko vec je sati..)
na svu srecu, provodim dane na faxu pa vise to ne slusam, a navecer se strovalim u krevet ili sa slusalicama ili zvucnicima pored sebe... :twisted:
imas pravo.. onda zvoni i u 6.. pogodi koliko puta..
hint.. i mene probudi... :evil:
to kao zvoni svakih 15 min.. zasto, nemam pojma...
ali, u sat i 15 zvoni 1, 30 dvaput, u 45 triput i na puni sat mislim da odzvoni 4. .(ako ne, onda odzvoni onoliko kolko vec je sati..)
na svu srecu, provodim dane na faxu pa vise to ne slusam, a navecer se strovalim u krevet ili sa slusalicama ili zvucnicima pored sebe...
hint.. i mene probudi...
|
|
[Vrh] |
|
tp Forumaš(ica)

|
Postano: 18:06 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
O zvonima [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Bell_(instrument)]opcenito[/url] i specijalno [url=http://landru.i-link-2.net/shnyves/church_bells.htm]crkvenim[/url] zvonima.
Ipak najbolji izvor o povijesti crkvenih zvona i njihove upotrebe je [url=http://www.newadvent.org/cathen/02418b.htm]ovdje[/url]. Iako je malo zastarjelo (iz 1907.), dobro objasnjava znacenje zvona. Nisam nasao moderne (poslije 2. vatikanskog koncila) dokumente o vanjskim zvonima, ima nesto [url=http://landru.i-link-2.net/shnyves/church_bells.htm]ovdje[/url], a o malim zvonima koja se upotrebljavaju u crkvi za vrijeme mise: [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=75341]1[/url], [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=76086]2[/url], [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=45171]3[/url], [url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=45923]4[/url].
[quote="[url=http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/0290.htm]Zakon o zaštiti od buke[/url] - clanak 17."]
Zabranjeno je obavljati radove, djelatnosti i druge aktivnosti na način da se bukom ometa i mir i odmor ljudi u zatvorenim ili otvorenim boravišnim prostorima.
U naseljenim mjestima dopušta se zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima od 7 do 19 sati.
Iznimku od odredbe stavka 2. ovoga članka čine oglašavanja zvona, odnosno elektroakustičkih uređaja za vjerske obrede na dane vjerskih blagdan
[/quote]
Cini mi se razuman zakon, ja bih ipak dopustio i da zvono par puta zazvoni u ponoc i u 6 ujutro (zbog prvog [url=http://www.newadvent.org/cathen/01486b.htm]Angelusa[/url])
Kratak sazetak znacenja zvona (cesto upisivan na zvona):
[quote]
Laudo Deum verum, plebem voco, congrego clerum
Defunctos ploro, nimbum fugo, festa decoro.
(I praise the true God, I call the people, I assemble the clergy;
I bewail the dead, I dispense storm clouds, I do honour to feasts.)
Or otherwise:
Funera plango, fulmina frango, sabbata pango
Excito lentos, dissipo ventos, paco cruentos
(At obsequies I mourn, the thunderbolts I scatter, I ring in the sabbaths;
I hustle the sluggards, I drive away storms, I proclaim peace after bloodshed.)
[/quote][size=18][/size][size=12][/size]
O zvonima opcenito i specijalno crkvenim zvonima.
Ipak najbolji izvor o povijesti crkvenih zvona i njihove upotrebe je ovdje. Iako je malo zastarjelo (iz 1907.), dobro objasnjava znacenje zvona. Nisam nasao moderne (poslije 2. vatikanskog koncila) dokumente o vanjskim zvonima, ima nesto ovdje, a o malim zvonima koja se upotrebljavaju u crkvi za vrijeme mise: 1, 2, 3, 4.
Zakon o zaštiti od buke - clanak 17. (napisa): |
Zabranjeno je obavljati radove, djelatnosti i druge aktivnosti na način da se bukom ometa i mir i odmor ljudi u zatvorenim ili otvorenim boravišnim prostorima.
U naseljenim mjestima dopušta se zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima od 7 do 19 sati.
Iznimku od odredbe stavka 2. ovoga članka čine oglašavanja zvona, odnosno elektroakustičkih uređaja za vjerske obrede na dane vjerskih blagdan
|
Cini mi se razuman zakon, ja bih ipak dopustio i da zvono par puta zazvoni u ponoc i u 6 ujutro (zbog prvog Angelusa)
Kratak sazetak znacenja zvona (cesto upisivan na zvona):
Citat: |
Laudo Deum verum, plebem voco, congrego clerum
Defunctos ploro, nimbum fugo, festa decoro.
(I praise the true God, I call the people, I assemble the clergy;
I bewail the dead, I dispense storm clouds, I do honour to feasts.)
Or otherwise:
Funera plango, fulmina frango, sabbata pango
Excito lentos, dissipo ventos, paco cruentos
(At obsequies I mourn, the thunderbolts I scatter, I ring in the sabbaths;
I hustle the sluggards, I drive away storms, I proclaim peace after bloodshed.)
|
|
|
[Vrh] |
|
tp Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ay4u5unwzb Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:09 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Trip"]to kao zvoni svakih 15 min..[color=red] zasto, nemam pojma[/color]...
na svu srecu, provodim dane na faxu pa vise to ne slusam, a navecer se strovalim u krevet ili sa slusalicama ili zvucnicima pored sebe... :twisted:
hint.. i mene probudi... :evil:[/quote]
Valjda je to samo u nas na moru obicaj, ali kampanel zvoni svaku uru vrimena i na pola sata. Na puni sat zvoni onoliko puta koliko je sati, na pola sata zvoni jednom. I to je tako vec stotinama godina, nije nikakva novost. Valjda je svima jasno cemu je to sluzilo prije 200 godina. Doduse, meni je novost da nekom to smeta, ja gotovo nikad ni ne primjetin tu zvonjavu.
Trip (napisa): | to kao zvoni svakih 15 min.. zasto, nemam pojma...
na svu srecu, provodim dane na faxu pa vise to ne slusam, a navecer se strovalim u krevet ili sa slusalicama ili zvucnicima pored sebe...
hint.. i mene probudi...  |
Valjda je to samo u nas na moru obicaj, ali kampanel zvoni svaku uru vrimena i na pola sata. Na puni sat zvoni onoliko puta koliko je sati, na pola sata zvoni jednom. I to je tako vec stotinama godina, nije nikakva novost. Valjda je svima jasno cemu je to sluzilo prije 200 godina. Doduse, meni je novost da nekom to smeta, ja gotovo nikad ni ne primjetin tu zvonjavu.
|
|
[Vrh] |
|
tp Forumaš(ica)

|
Postano: 18:26 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
Ne mislim otvarati novu temu za rasprave, ali podsjetio me jedan komentar ovdje na zanimljivi [url=http://www.glas-koncila.hr/rubrike_interview.html?news_ID=3850]clanak[/url] - intervju s prof. Vladimirom Paarom
[quote]
GK: Vratimo se ponovno »slučaju Galilei«, jer je on još uvijek mnogima jedan od krunskih dokaza o stalnome sukobu znanosti i vjere. Možete li ukratko i pojednostavljeno reći u čemu je bila bit sukoba?
Akademik Paar: U Crkvi je u to doba bilo mnogo teologa i astronoma koji su smatrali da se Zemlja kreće, kao što ih jednako puno bilo koji su smatrali suprotno, da se ne kreće. Iznad svih njih je bio kardinal Robert Bellarmine, koji je poznat po tome što je vodio prvi proces protiv Galileija, ali koji je u raspravama tražio znanstvene dokaze. Prema tome, potpuno je kriva predodžba o njemu kao nekakvome zatucanom fanatiku jer je i sam bio astronom a, što je manje poznato, studirao je astronomiju na istome fakultetu kao i Galileo Galilei. On je, prema dostupnim dokumentima o cijelome slučaju koje sam proučio, Galileiju rekao da će Crkva prihvatiti tumačenje da se Zemlja okreće, ali pod uvjetom da za tu tvrdnju predoči znanstveni dokaz. Galileo nije imao znanstvenog dokaza, i u tome je cijela priča, nego je pribjegao teološkim dokazima, jer, mora se reći da je bio i vrlo jak teolog. Tu se, naravno, upleo u različite teološke svađe, u međuvremenu umiješali su se i protestanti koji su napadali crkveno učiteljstvo zbog revizionizma, i razni drugi čimbenici koji sa znanošću nisu imali puno veze. Osim toga, malo je poznato da je Galileo bio osobni prijatelj ondašnjega pape Pavla V, kojemu je često dolazio, s kojim je cijela poslijepodneva šetao u vrtu i dugo raspravljao s njime, jer su papu također jako zanimala znanstvena pitanja. Prema tome, sve što je o »slučaju Galilei« u svijesti prosječnih ljudi, što se godinama o tome pisalo po knjigama i učilo iz udžbenika, to je povijesni falsifikat. Galilei je djelovao isključivo kao čovjek Crkve, ali je htio da Crkva promijeni teološke stavove, što je bit cijeloga »slučaja«. U tom je duhu i pokojni papa Ivan Pavao II. nastupio g. 1992. rehabilitirajući Galileija, istaknuvši kako je krivnja Crkve što je išla primjenjivati sudsku vlast, ali je činjenica da je bila u pravu o nepostojanju Galelileijeva znanstvenog dokaza. Isto tako Crkva danas priznaje da je Galilei bio u pravu što se nije držao doslovne teološke interpretacije. Dakle, bio je to jedan od najegzotičnijih sukoba dvaju mislilaca u povijesti, Galileija i Bellarmina, i danas se [b]gotovo sve novije znanstvene studije u svijetu slažu da je Bellarmine bio u pravu što se tiče znanstvenog argumenta, koji Galileo nije imao, a da je Galileo bio u pravu što se tiče teološke interpretacije[/b].
[/quote]
ovo gore sam ja istaknuo
Ne mislim otvarati novu temu za rasprave, ali podsjetio me jedan komentar ovdje na zanimljivi clanak - intervju s prof. Vladimirom Paarom
Citat: |
GK: Vratimo se ponovno »slučaju Galilei«, jer je on još uvijek mnogima jedan od krunskih dokaza o stalnome sukobu znanosti i vjere. Možete li ukratko i pojednostavljeno reći u čemu je bila bit sukoba?
Akademik Paar: U Crkvi je u to doba bilo mnogo teologa i astronoma koji su smatrali da se Zemlja kreće, kao što ih jednako puno bilo koji su smatrali suprotno, da se ne kreće. Iznad svih njih je bio kardinal Robert Bellarmine, koji je poznat po tome što je vodio prvi proces protiv Galileija, ali koji je u raspravama tražio znanstvene dokaze. Prema tome, potpuno je kriva predodžba o njemu kao nekakvome zatucanom fanatiku jer je i sam bio astronom a, što je manje poznato, studirao je astronomiju na istome fakultetu kao i Galileo Galilei. On je, prema dostupnim dokumentima o cijelome slučaju koje sam proučio, Galileiju rekao da će Crkva prihvatiti tumačenje da se Zemlja okreće, ali pod uvjetom da za tu tvrdnju predoči znanstveni dokaz. Galileo nije imao znanstvenog dokaza, i u tome je cijela priča, nego je pribjegao teološkim dokazima, jer, mora se reći da je bio i vrlo jak teolog. Tu se, naravno, upleo u različite teološke svađe, u međuvremenu umiješali su se i protestanti koji su napadali crkveno učiteljstvo zbog revizionizma, i razni drugi čimbenici koji sa znanošću nisu imali puno veze. Osim toga, malo je poznato da je Galileo bio osobni prijatelj ondašnjega pape Pavla V, kojemu je često dolazio, s kojim je cijela poslijepodneva šetao u vrtu i dugo raspravljao s njime, jer su papu također jako zanimala znanstvena pitanja. Prema tome, sve što je o »slučaju Galilei« u svijesti prosječnih ljudi, što se godinama o tome pisalo po knjigama i učilo iz udžbenika, to je povijesni falsifikat. Galilei je djelovao isključivo kao čovjek Crkve, ali je htio da Crkva promijeni teološke stavove, što je bit cijeloga »slučaja«. U tom je duhu i pokojni papa Ivan Pavao II. nastupio g. 1992. rehabilitirajući Galileija, istaknuvši kako je krivnja Crkve što je išla primjenjivati sudsku vlast, ali je činjenica da je bila u pravu o nepostojanju Galelileijeva znanstvenog dokaza. Isto tako Crkva danas priznaje da je Galilei bio u pravu što se nije držao doslovne teološke interpretacije. Dakle, bio je to jedan od najegzotičnijih sukoba dvaju mislilaca u povijesti, Galileija i Bellarmina, i danas se gotovo sve novije znanstvene studije u svijetu slažu da je Bellarmine bio u pravu što se tiče znanstvenog argumenta, koji Galileo nije imao, a da je Galileo bio u pravu što se tiče teološke interpretacije.
|
ovo gore sam ja istaknuo
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 18:45 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="tp"][quote="[url=http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/0290.htm]Zakon o zaštiti od buke[/url] - clanak 17."]
Iznimku od odredbe stavka 2. ovoga članka čine oglašavanja zvona, odnosno elektroakustičkih uređaja za vjerske obrede na dane vjerskih blagdan[/quote][/quote]
:shock: Ako ja glasno slusanje muzike proglasim "oglasavanjem da sam sretan" ili "oglasavanjem da volim [tt]<uvrsti ime benda>[/tt]" ili, jos uvjerljivije, "oglasavanjem da ce taj bend uskoro odrzati koncert u blizini", onda mi nitko nista ne moze?! :veselje:
Dakle, nije religija (po tom pitanju) povlastena, nego se mozemo svi medjusobno maltretirati? :D Vl4do ce meni pustati Thompsona a ja njemu neki uber-true bend iz Norveske za koji nitko (pa ni ja) nikad nije cuo... :gg:
(post zvuci neozbiljno, ali on to zapravo nije ;))
tp (napisa): | Zakon o zaštiti od buke - clanak 17. (napisa): |
Iznimku od odredbe stavka 2. ovoga članka čine oglašavanja zvona, odnosno elektroakustičkih uređaja za vjerske obrede na dane vjerskih blagdan |
|
Ako ja glasno slusanje muzike proglasim "oglasavanjem da sam sretan" ili "oglasavanjem da volim <uvrsti ime benda>" ili, jos uvjerljivije, "oglasavanjem da ce taj bend uskoro odrzati koncert u blizini", onda mi nitko nista ne moze?!
Dakle, nije religija (po tom pitanju) povlastena, nego se mozemo svi medjusobno maltretirati? Vl4do ce meni pustati Thompsona a ja njemu neki uber-true bend iz Norveske za koji nitko (pa ni ja) nikad nije cuo...
(post zvuci neozbiljno, ali on to zapravo nije )
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
raspjevani_opat Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 20:20 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="raspjevani_opat"]muslimani diljem svijeta se dizu na noge zbog karikature na racun njihovog svetog proroka muhameda...[/quote]
To isto rade i Krscani cim spomenes Mansona (o kojem i na ovom topicu ima puno krivih informacija). :lol:
:OT: Zna li netko sto pise na toj karikaturi? :-k Ja ne znam francuski/danski (ne znam na kojem je jeziku text na slicici uz [url=http://www.index.hr/clanak.aspx?id=304373]Indexov clanak[/url]). :(
[b]Back on topic:[/b]
@Zivac: Crkva mora biti divna, krasna i savrsena ako sve sto u njoj ne valja proglasis necrkvenim. :roll: Ako neki svecenik zastrani (pedofilija, politicke propovijedi, iznudjivanje novca ili bilo sto slicno), onda je to njegov grijeh. :x No, ako Crkva na to ne reagira, nego ga pusta da se tako ponasa (ili cak zataskava "slucaj") i nakon sto se za to sazna, onda je to grijeh Crkve kao organizacije i tu nema izgovora "nesavrsenosti", jer je to svjesno zmirenje na zmiju u vlastitim njedrima (figure of speech ;)).
Kako se ja Crkvom bavim manje nego ona sa mnom, moguce je da nisam upucen. :? Dakle, sto Crkva radi sa svecenicima pedofilima (npr. onima zbog kojih je dolazilo do milijunskih nagodbi u SADu), sto radi sa svecenicima koji propagiraju neku stranku (i zasto ti svecenici i dalje obavaljaju svoj posao na isti nacin), sto radi sa svecenicima koji javno prozivaju vjernike koji nisu dali milo[color=red]dar[/color] ili su ucjenjuju vjernike odbijanjem sakramenata,...? :-k
Koja je sluzbena reakcija Crkve na skandal u Travnom? :-k
I PB, kojeg neki ovdje tako jako ne vole, je divan i krasan ako sve navodne malverzacije i ostale amoralne/nezakonite postupke (ni jedan dokazan sudski, btw) proglasis "nesavrsenostima" koje su mu se, eto, desile, ali s njim nemaju veze. :P To sve makni i ostane ti jedan spretni debatant koji, eto, malo dulje studira Matematiku. 8)
Usput, mnogi iskreni vjernici koje poznam se ne slazu s Crkvom u Hrvata i negiraju ikakvu vezu s njom. :P Ako [b]TI[/b] mislis da oni ne mogu biti "dobri Krscani" samo zato jer ne financiraju katolicke svecenike (povrh crkvene desetine), onda je to tvoj problem, no nemas pravo omalovazavati te ljude inzistiranjem na tvrdnji da je Crkva nuzni dio njihove religije. :evil:
raspjevani_opat (napisa): | muslimani diljem svijeta se dizu na noge zbog karikature na racun njihovog svetog proroka muhameda... |
To isto rade i Krscani cim spomenes Mansona (o kojem i na ovom topicu ima puno krivih informacija).
Zna li netko sto pise na toj karikaturi? Ja ne znam francuski/danski (ne znam na kojem je jeziku text na slicici uz Indexov clanak).
Back on topic:
@Zivac: Crkva mora biti divna, krasna i savrsena ako sve sto u njoj ne valja proglasis necrkvenim. Ako neki svecenik zastrani (pedofilija, politicke propovijedi, iznudjivanje novca ili bilo sto slicno), onda je to njegov grijeh. No, ako Crkva na to ne reagira, nego ga pusta da se tako ponasa (ili cak zataskava "slucaj") i nakon sto se za to sazna, onda je to grijeh Crkve kao organizacije i tu nema izgovora "nesavrsenosti", jer je to svjesno zmirenje na zmiju u vlastitim njedrima (figure of speech ).
Kako se ja Crkvom bavim manje nego ona sa mnom, moguce je da nisam upucen. Dakle, sto Crkva radi sa svecenicima pedofilima (npr. onima zbog kojih je dolazilo do milijunskih nagodbi u SADu), sto radi sa svecenicima koji propagiraju neku stranku (i zasto ti svecenici i dalje obavaljaju svoj posao na isti nacin), sto radi sa svecenicima koji javno prozivaju vjernike koji nisu dali milodar ili su ucjenjuju vjernike odbijanjem sakramenata,...?
Koja je sluzbena reakcija Crkve na skandal u Travnom?
I PB, kojeg neki ovdje tako jako ne vole, je divan i krasan ako sve navodne malverzacije i ostale amoralne/nezakonite postupke (ni jedan dokazan sudski, btw) proglasis "nesavrsenostima" koje su mu se, eto, desile, ali s njim nemaju veze. To sve makni i ostane ti jedan spretni debatant koji, eto, malo dulje studira Matematiku.
Usput, mnogi iskreni vjernici koje poznam se ne slazu s Crkvom u Hrvata i negiraju ikakvu vezu s njom. Ako TI mislis da oni ne mogu biti "dobri Krscani" samo zato jer ne financiraju katolicke svecenike (povrh crkvene desetine), onda je to tvoj problem, no nemas pravo omalovazavati te ljude inzistiranjem na tvrdnji da je Crkva nuzni dio njihove religije.
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:39 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"] no nemas pravo omalovazavati te ljude inzistiranjem na tvrdnji da je Crkva nuzni dio njihove religije. :evil:[/quote]
ali kada crkva jest sastavni dio krscanske religije... negira ti to ili ne, neke stvari nemozes izbjec... krscani vjeruju da je Isus ustanovia Crkvu svoju i ona stvarno jest sastavni dio te vjere... :wink:
ali, to u sta se ta crkva vremenon pretvorila, to je nesto sasvim drugo... :D jer, crkva nije gradevina niti institucija kao takva ( bar nebi tribala bit )... ako se ja lipo sican, Crkva je udruzenje vjernika koje vodi svecenik, biskupi i tako dalje... a neke gradevine kao sta su same crkve su tu da bi se vjernici imali di okupljat... ali ne nuzna stvar za vjeru... 8) gradevine su beskorisne, ali Crkva kao cjelina je sastavni dio krscanskog zivota...
ali, danas je dosta stvari izvrnuto pa ne cudi sta se crkva povila pod naleton vjetra... ipak, nije se slomila pa je zadrzala neka nacela... (ovo karikiran) ali cinjenica jest da se prevelika vecina stvari pretvorila u cisti biznis pa cak i sama vjera...
zao mi je sta ne odgovaran na sve postove ali kad toliko toga ima... eto, pisen samo na zadnji, ali procita san sve...
vsego (napisa): | no nemas pravo omalovazavati te ljude inzistiranjem na tvrdnji da je Crkva nuzni dio njihove religije.  |
ali kada crkva jest sastavni dio krscanske religije... negira ti to ili ne, neke stvari nemozes izbjec... krscani vjeruju da je Isus ustanovia Crkvu svoju i ona stvarno jest sastavni dio te vjere...
ali, to u sta se ta crkva vremenon pretvorila, to je nesto sasvim drugo... jer, crkva nije gradevina niti institucija kao takva ( bar nebi tribala bit )... ako se ja lipo sican, Crkva je udruzenje vjernika koje vodi svecenik, biskupi i tako dalje... a neke gradevine kao sta su same crkve su tu da bi se vjernici imali di okupljat... ali ne nuzna stvar za vjeru... gradevine su beskorisne, ali Crkva kao cjelina je sastavni dio krscanskog zivota...
ali, danas je dosta stvari izvrnuto pa ne cudi sta se crkva povila pod naleton vjetra... ipak, nije se slomila pa je zadrzala neka nacela... (ovo karikiran) ali cinjenica jest da se prevelika vecina stvari pretvorila u cisti biznis pa cak i sama vjera...
zao mi je sta ne odgovaran na sve postove ali kad toliko toga ima... eto, pisen samo na zadnji, ali procita san sve...
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
Postano: 20:59 čet, 2. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Usput, mnogi iskreni vjernici koje poznam se ne slazu s Crkvom u Hrvata i negiraju ikakvu vezu s njom. :P Ako [b]TI[/b] mislis da oni ne mogu biti "dobri Krscani" samo zato jer ne financiraju katolicke svecenike (povrh crkvene desetine), onda je to tvoj problem, no nemas pravo omalovazavati te ljude inzistiranjem na tvrdnji da je Crkva nuzni dio njihove religije. :evil:[/quote]
Pa ne moraš se slagati s Crkvom u Hrvata da bi bio iskren vjernik, možeš biti npr. iskreni vjernik - budist. Isto kao što možeš biti "dobar kršćanin" i ako ne financiraš katoličke svećenike, npr. ako si pravoslavac.
vsego (napisa): | Usput, mnogi iskreni vjernici koje poznam se ne slazu s Crkvom u Hrvata i negiraju ikakvu vezu s njom. Ako TI mislis da oni ne mogu biti "dobri Krscani" samo zato jer ne financiraju katolicke svecenike (povrh crkvene desetine), onda je to tvoj problem, no nemas pravo omalovazavati te ljude inzistiranjem na tvrdnji da je Crkva nuzni dio njihove religije.  |
Pa ne moraš se slagati s Crkvom u Hrvata da bi bio iskren vjernik, možeš biti npr. iskreni vjernik - budist. Isto kao što možeš biti "dobar kršćanin" i ako ne financiraš katoličke svećenike, npr. ako si pravoslavac.
|
|
[Vrh] |
|
|