Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

pitanja iz gradiva za 2. kolokvij
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
MKova
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 45 - 45

PostPostano: 17:45 ned, 12. 2. 2006    Naslov: pitanja iz gradiva za 2. kolokvij Citirajte i odgovorite

Propustio sam neke vježbe tako da bi trebao neka pojašnjenja. Inače znam programirati i imam ideju što bi izrazi trebali značiti ali trebam neku potvrdu.

var1 = &var2; - var1 je pointer na var2?
*var; - je skok na adresu (varijablu) koju sadrži pointer var?
element*novi; ?
novi = alociraj(element); ? ...nagađam da se alocira memorija za neš?

Molim neka mi netko ukratko objasni, bit ću zahvalan. :)
Propustio sam neke vježbe tako da bi trebao neka pojašnjenja. Inače znam programirati i imam ideju što bi izrazi trebali značiti ali trebam neku potvrdu.

var1 = &var2; - var1 je pointer na var2?
*var; - je skok na adresu (varijablu) koju sadrži pointer var?
element*novi; ?

Molim neka mi netko ukratko objasni, bit ću zahvalan. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
aska
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 15 - 3

PostPostano: 18:00 ned, 12. 2. 2006    Naslov: Re: pitanja iz gradiva za 2. kolokvij Citirajte i odgovorite

[quote="MKova"]
element*novi; ?

Molim neka mi netko ukratko objasni, bit ću zahvalan. :)[/quote]

Bijah na vjezbama :wink: pa ako sam dobro skuzila:

"element*novi" koristis kad inicijaliziras pointer koji se zove "novi",a pokazuje na nesto tipa "element" /ciju stukturu obicno definiras na pocetku programa/.
Isto si tako mogao imati pointer "int*megan" iliti pointer koji se zove "megan" a pokazuje na nesto tipa "int" (odnosno cijeli broj).Kuzis princip?

Naredba "alociraj(element)" znaci: nadji mi komad memorije za nesto tipa "element".
Naredba "novi=alociraj(element)" znaci:nadji mi slobodan komad memorije za nesto tipa "element" i njegovu adresu mi vrati u "novi".
MKova (napisa):

element*novi; ?

Molim neka mi netko ukratko objasni, bit ću zahvalan. Smile

Bijah na vjezbama Wink pa ako sam dobro skuzila:

"element*novi" koristis kad inicijaliziras pointer koji se zove "novi",a pokazuje na nesto tipa "element" /ciju stukturu obicno definiras na pocetku programa/.
Isto si tako mogao imati pointer "int*megan" iliti pointer koji se zove "megan" a pokazuje na nesto tipa "int" (odnosno cijeli broj).Kuzis princip?

Naredba "alociraj(element)" znaci: nadji mi komad memorije za nesto tipa "element".
Naredba "novi=alociraj(element)" znaci:nadji mi slobodan komad memorije za nesto tipa "element" i njegovu adresu mi vrati u "novi".

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:33 ned, 12. 2. 2006    Naslov: Re: pitanja iz gradiva za 2. kolokvij Citirajte i odgovorite

Dobro objasnjenje; ja cu ispraviti samo jednu tehnicku sitnicu:

[quote="aska"]Naredba "novi=alociraj(element)" znaci:nadji mi slobodan komad memorije za nesto tipa "element" i njegovu adresu mi vrati u "novi".[/quote]

...nadji mi slobodan komad memorije [b]i alociraj ga[/b]... :D

Alocirati znaci zauzeti, tj. oznaciti taj komad memorije da ga netko drugi ne moze zauzeti. 8)
Dobro objasnjenje; ja cu ispraviti samo jednu tehnicku sitnicu:

aska (napisa):

...nadji mi slobodan komad memorije i alociraj ga... Very Happy

Alocirati znaci zauzeti, tj. oznaciti taj komad memorije da ga netko drugi ne moze zauzeti. Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
MKova
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 45 - 45

PostPostano: 19:52 ned, 12. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

tnx

[quote="aska"]
"element*novi" koristis kad inicijaliziras pointer koji se zove "novi",a pokazuje na nesto tipa "element"[/quote]

moramo pri stvaranju pointera odrediti na koji tip podataka pokazuje? razumijem

U kojim slučajevima trebamo alocirati memoriju? Za sve ne-primitivne tipove podataka (dakle koje smo mi napravili) ?
tnx

aska (napisa):

"element*novi" koristis kad inicijaliziras pointer koji se zove "novi",a pokazuje na nesto tipa "element"

U kojim slučajevima trebamo alocirati memoriju? Za sve ne-primitivne tipove podataka (dakle koje smo mi napravili) ?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:03 ned, 12. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="MKova"][quote="aska"]"element*novi" koristis kad inicijaliziras pointer koji se zove "novi",a pokazuje na nesto tipa "element"[/quote]
moramo pri stvaranju pointera odrediti na koji tip podataka pokazuje? razumijem[/quote]

Racunalo mora znati [b]koliko[/b] ti memorije treba, a to ovisi o tipu podatka koji tamo mislis pospremiti. 8)

[quote="MKova"]U kojim slučajevima trebamo alocirati memoriju? Za sve ne-primitivne tipove podataka (dakle koje smo mi napravili) ?[/quote]

Ako zelis imati pointer (pokazivac) na nesto, za to nesto treba alocirati memoriju. 8)

I izraz "[tt]int i;[/tt]" je alokacija, samo se izvrsava automatski. :) Kod pointera nema automatike, nego moras eksplicitno reci "alociraj mi memoriju za to i to i adresu te memorije pospremi tu". :)
MKova (napisa):
aska (napisa):
"element*novi" koristis kad inicijaliziras pointer koji se zove "novi",a pokazuje na nesto tipa "element"

Racunalo mora znati koliko ti memorije treba, a to ovisi o tipu podatka koji tamo mislis pospremiti. Cool

MKova (napisa):

Ako zelis imati pointer (pokazivac) na nesto, za to nesto treba alocirati memoriju. Cool

I izraz "int i;" je alokacija, samo se izvrsava automatski. Smile Kod pointera nema automatike, nego moras eksplicitno reci "alociraj mi memoriju za to i to i adresu te memorije pospremi tu". Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum