Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
rose Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
Postano: 21:42 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
Rose, mislim da ti fali dio dokaza. Nakon sto dokazes da je g(x)=e^x za sve cijele brojeve, slicno se pokaze da isto vrijedi za sve racionalne brojeve. Nakon toga koristis cinjenicu koju nisi navela, a to je da je funkcija g neprekidna, pa, ako je definirana na Q (i kao takva neprekidna), onda postoji jedinstveno neprekidno prosirenje na R...
Rose, mislim da ti fali dio dokaza. Nakon sto dokazes da je g(x)=e^x za sve cijele brojeve, slicno se pokaze da isto vrijedi za sve racionalne brojeve. Nakon toga koristis cinjenicu koju nisi navela, a to je da je funkcija g neprekidna, pa, ako je definirana na Q (i kao takva neprekidna), onda postoji jedinstveno neprekidno prosirenje na R...
_________________ A comathematician is a device for turning cotheorems into ffee. A cotheorem is, naturally, an easy nsequence of a rollary.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 3:13 čet, 16. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Martinab"]Rose, mislim da ti fali dio dokaza. Nakon sto dokazes da je g(x)=e^x za sve cijele brojeve, slicno se pokaze da isto vrijedi za sve racionalne brojeve. Nakon toga koristis cinjenicu koju nisi navela, a to je da je funkcija g neprekidna, pa, ako je definirana na Q (i kao takva neprekidna), onda postoji jedinstveno neprekidno prosirenje na R...[/quote]
Da, ali nana je tražila dokaz jedinstvenosti funkcije [latex]e^x \colon \mathbb{Z} \to \mathbb{R}[/latex], a ne [latex]e^x \colon \mathbb{R} \to \mathbb{R}[/latex] :)
Martinab (napisa): | Rose, mislim da ti fali dio dokaza. Nakon sto dokazes da je g(x)=e^x za sve cijele brojeve, slicno se pokaze da isto vrijedi za sve racionalne brojeve. Nakon toga koristis cinjenicu koju nisi navela, a to je da je funkcija g neprekidna, pa, ako je definirana na Q (i kao takva neprekidna), onda postoji jedinstveno neprekidno prosirenje na R... |
Da, ali nana je tražila dokaz jedinstvenosti funkcije , a ne
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
Postano: 9:39 čet, 16. 2. 2006 Naslov: |
|
|
:oops: vsego, mozes meni malo modificirat postavke? Tak da kad stisnem reply, dobijem pitanje "JESI LI SIGURNA DA SI PROCITALA CIJELI POST? YES NO " .... Sori na expu.
[quote]
Zasto nam je vazno pokazati da je sin neprekidan u 0? tj. zasto bas u 0
[/quote]
Pa, valjda zato jer iz cinjenice da je nepr. u 0 slijedi da je nepr. svuda. Naime, ako je sin nepr. u 0, onda je lim_{h->0} sin h=sin 0 =0 . Iz toga brzo slijedi da je i cos nepr u 0, tj. da je lim_{h->0} cos h=cos 0 =1. Ako sad pokazujes neprekidnost sinusa u bilo kojoj tocki x, onda koristeci adicijske forumle imas
lim_{h->0} sin (x+h)=lim_{h->0} (sinx cosh + cosx sinh) =sinx *1 + cos x * 0= sinx.
vsego, mozes meni malo modificirat postavke? Tak da kad stisnem reply, dobijem pitanje "JESI LI SIGURNA DA SI PROCITALA CIJELI POST? YES NO " .... Sori na expu.
Citat: |
Zasto nam je vazno pokazati da je sin neprekidan u 0? tj. zasto bas u 0
|
Pa, valjda zato jer iz cinjenice da je nepr. u 0 slijedi da je nepr. svuda. Naime, ako je sin nepr. u 0, onda je lim_{h->0} sin h=sin 0 =0 . Iz toga brzo slijedi da je i cos nepr u 0, tj. da je lim_{h->0} cos h=cos 0 =1. Ako sad pokazujes neprekidnost sinusa u bilo kojoj tocki x, onda koristeci adicijske forumle imas
lim_{h->0} sin (x+h)=lim_{h->0} (sinx cosh + cosx sinh) =sinx *1 + cos x * 0= sinx.
_________________ A comathematician is a device for turning cotheorems into ffee. A cotheorem is, naturally, an easy nsequence of a rollary.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: