Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Osniva se udruga za zaštitu prava ateista
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 35, 36, 37, 38  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
pecina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
62 = 85 - 23

PostPostano: 2:28 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@zivac Ali u konačnici je u biti i svejedno. Ako si ti odlučio živjeti na evil način, ti čeć tako i živjeti. To je jedan jednakovrijedan način življenja jer da nema takvih ljudi ne bi bilo potrebe moralizirati i tvrditi da je nešto dobro ili loše.

Uostalom, zlo je potrebno do neke mjere. To je posljedica evolucije. :D
@zivac Ali u konačnici je u biti i svejedno. Ako si ti odlučio živjeti na evil način, ti čeć tako i živjeti. To je jedan jednakovrijedan način življenja jer da nema takvih ljudi ne bi bilo potrebe moralizirati i tvrditi da je nešto dobro ili loše.

Uostalom, zlo je potrebno do neke mjere. To je posljedica evolucije. Very Happy

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 3:29 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Blagi :OT: ali ipak...

[quote="[url=http://crolga.blog.ba/index.php?IDpost=20898]mALa šKOLa APsuRda[/url]"]Zašto većina kršćana nosi lančić s križem oko vrata?

Pa zar nije križ posljednja stvar na svijetu koju bi Isus htio vidjeti kad ponovno dođe?[/quote]

(taj blog je vrlo neozbiljan, pa nemojte ni ovaj citat preozbiljno shvatiti ;))
Blagi Off-topic ali ipak...

mALa šKOLa APsuRda (napisa):
Zašto većina kršćana nosi lančić s križem oko vrata?

Pa zar nije križ posljednja stvar na svijetu koju bi Isus htio vidjeti kad ponovno dođe?

(taj blog je vrlo neozbiljan, pa nemojte ni ovaj citat preozbiljno shvatiti Wink)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
steelworker
Site Admin
Site Admin

44 = 50 - 6
Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.

PostPostano: 12:28 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="sorrow"][quote="Ashley"]Razlog zasto ja ne vjerujem u Boga je sljedeci: Ako Bog postoji, zasto je onda toliko ljudi na svijetu gladno i bolesno? Gdje je tu pravda? Zasto Bog ne spasi malu djecu koja umiru? Nemojte mi semo reci da ih zeli blize sebi. Zasto Bog ne kaze: "Sad je dosta ratova, mrznje, gladi... Od sad ce bit samo mir i sreca"? Zasto mnogi dobri ljudi zive nesretno? Zasto im Bog ne pomogne?
Eto, ja sam dosta puta razmisljala o Bogu i zakljucila sam da ne postoji jer da postoji, u svijetu bi bilo vise pravde. Sad vi mozete mislit da sam slijepa ili bilo sto...[/quote]

sicas se, po bibliji, Bog je nakon velikog potopa reka da se vise nece tako izravno misat u ljude i u zivot na svitu.... tako da, ovi argumenti ne stoje... ja bi volia da Bog sprijeci sve to sta si nabrojia(la) ali nevirujen da ce se to dogodit... covik je sam sebe dovea u ovu situaciju, valjda je vrime da se sami i izvadimo iz nje... tribalo bi dosec jednu odredenu razinu svjesti kod svih ljudi koja bi dovela do toga da vise nema ateista i vjernika... tada bi svi ljudi bili skupa i svi bi sudjelovali u napredovanju na isti dobri nacin...

ps. ljudi, procitajte knjigu "Celestinsko prorocanstvo" ... [b]knjga nema veze sa biblijon, bar ne izravno i ne propovida vjeru kao krscansku[/b]... iako bi naslov moga inducirat takve pomisli, ali ne, knjiga je odlicna i meni je na neki nacin pomogla...
uglavnom, jako je inteligentna i na nekoj razini ima dosta veze sa cilon ovon raspravon... nije predugacka...[/quote]

:viking:

sorrow?

[img]http://www.mcps.k12.md.us/schools/argylems/images/SnoopyPushups.gif[/img]
sorrow (napisa):
Ashley (napisa):
Razlog zasto ja ne vjerujem u Boga je sljedeci: Ako Bog postoji, zasto je onda toliko ljudi na svijetu gladno i bolesno? Gdje je tu pravda? Zasto Bog ne spasi malu djecu koja umiru? Nemojte mi semo reci da ih zeli blize sebi. Zasto Bog ne kaze: "Sad je dosta ratova, mrznje, gladi... Od sad ce bit samo mir i sreca"? Zasto mnogi dobri ljudi zive nesretno? Zasto im Bog ne pomogne?
Eto, ja sam dosta puta razmisljala o Bogu i zakljucila sam da ne postoji jer da postoji, u svijetu bi bilo vise pravde. Sad vi mozete mislit da sam slijepa ili bilo sto...

sicas se, po bibliji, Bog je nakon velikog potopa reka da se vise nece tako izravno misat u ljude i u zivot na svitu.... tako da, ovi argumenti ne stoje... ja bi volia da Bog sprijeci sve to sta si nabrojia(la) ali nevirujen da ce se to dogodit... covik je sam sebe dovea u ovu situaciju, valjda je vrime da se sami i izvadimo iz nje... tribalo bi dosec jednu odredenu razinu svjesti kod svih ljudi koja bi dovela do toga da vise nema ateista i vjernika... tada bi svi ljudi bili skupa i svi bi sudjelovali u napredovanju na isti dobri nacin...

ps. ljudi, procitajte knjigu "Celestinsko prorocanstvo" ... knjga nema veze sa biblijon, bar ne izravno i ne propovida vjeru kao krscansku... iako bi naslov moga inducirat takve pomisli, ali ne, knjiga je odlicna i meni je na neki nacin pomogla...
uglavnom, jako je inteligentna i na nekoj razini ima dosta veze sa cilon ovon raspravon... nije predugacka...

Viking

sorrow?

Like you can't stand the hatred and the lies
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
pbanicev
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 4 - 0

PostPostano: 14:49 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pozivam sve da apstiniraju od ovog topica, barem još neko vrijeme, ako želite i dalje raspravljati, umjesto da to radite ovdje napravite negdje gdje je manje virtualno, zdravije je. A možda u ... :el:

Ako netko inzistira na mojem odgovoru neka šalje u pm :PM:

Ovaj ću topic ubuduće koristiti kao [i]Denial of Service[/i] napad :verytwisted:
Pozivam sve da apstiniraju od ovog topica, barem još neko vrijeme, ako želite i dalje raspravljati, umjesto da to radite ovdje napravite negdje gdje je manje virtualno, zdravije je. A možda u ... Exploded Laughing

Ako netko inzistira na mojem odgovoru neka šalje u pm Molim, koristiti PMove...

Ovaj ću topic ubuduće koristiti kao Denial of Service napad Very twisted

tp
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

78 = 91 - 13

PostPostano: 15:10 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Blagi :OT: ali ipak...

[quote="[url=http://crolga.blog.ba/index.php?IDpost=20898]mALa šKOLa APsuRda[/url]"]Zašto većina kršćana nosi lančić s križem oko vrata?

Pa zar nije križ posljednja stvar na svijetu koju bi Isus htio vidjeti kad ponovno dođe?[/quote]
[/quote]

Da je sve zavrsilo sa krizem, stvarno bi bilo glupo stavljati ga ili nositi. Ali, Isusovim uskrsnucem kriz je postao simbol nade i pobjede nad smrcu.

[quote="Katekizam ([url=http://www.skac.hr/downloads/Katkizam.zip]ovdje[/url] ili [url=http://www.hbk.hr/katekizam/]ovdje[/url])"]
SVOJU ZRTVU ISUS DOVRSUJE NA KRIZU

616 "Ljubav do kraja" (Iv 13,1) jest ono sto Kristovoj zrtvi daje vrijednost
otkupljenja i zadovoljstine. On nas je u zrtvi svoga zivota sve poznavao i
ljubio."Jer Ljubav nas Kristova obuzima kad promatramo ovo: jedan za sve
umrije, svi dakle umrijese" (2 Kor 5,14). Nijedan covjek, pa bio i
najsvetiji, nije bio sposoban uzeti na sebe grijehe svih ljudi i prikazati
se kao zrtva za sve. Prisutnost u Kristu bozanske Osobe Sina, koja nadilazi
i istodobno obuhvaca sve ljudske osobe, i koja Ga postavlja Glavom svega
covjecanstva, cini mogucom njegovu otkupiteljsku zrtvu za sve.

617 "[b]Po svojoj svetoj muci, na drvu Kriza, on nam je zasluzio opravdanje[/b]",
naucava Tridentski koncil isticuci jedinstveni znacaj zrtve Krista -
"zacetnika vjecnoga spasenja" (Heb 5,9). A Crkva stuje Kriz pjevajuci: "O
zdravo, Krizu, nado sva!".

NASE UDIONISTVO U ZRTVI KRISTOVOJ

618 Kriz je jedina zrtva Krista, jedinog "posrednika izmedju Boga i ljudî"
(1 Tim 2,5). A buduci da se, u svojoj utjelovljenoj bozanskoj Osobi, "na
neki nacin sjedinio sa svakim covjekom", on "pruza svim ljudima, na nacin
koji Bog poznaje, mogucnost da budu pridruzeni Vazmenom otajstvu". On svoje
ucenike pozivlje da uzmu svoj kriz i idu za njim, jer "on je trpio za nas, i
ostavio nam primjer da idemo njegovim stopama". On zaista hoce da svojoj
otkupiteljskoj zrtvi pridruzi one koji su njezini prvi korisnici. To se
nadasve ostvaruje u osobi njegove Majke, prisnije nego itko drugi pridruzene
otajstvu njegove otkupiteljske patnje:[b]Osim Kriza nema drugih ljestava za
uspon u nebo.[/b]
[/quote]

[quote="[url=http://www.zenit.org/english/angelus_eng/visualizza.phtml?sid=59093]Ivan Pavao II.[/url]"]
The cross of Christ is, for believers, [an] icon of hope because on it was accomplished the salvific plan of the love of God.[/quote]

[quote="[url=http://www.zenit.org/english/visualizza.phtml?sid=51783]Ivan Pavao II.[/url]"]
"To you I entrust the cross of Christ! Carry it in the world as the sign of the Lord Jesus' love for humanity, and proclaim to all that only in Christ, dead and risen, is there salvation and redemption" (Insegnamenti, VII, 1 [1984], 1105).

Certainly the message that the cross communicates is not easy to understand in our time, in which material well-being and comfort are proposed and sought as priority values. But you, dear young people, do not be afraid to proclaim in every circumstance the Gospel of the cross. Do not be afraid to go against the current!

5. Christ Jesus ... humbled himself and became obedient unto death, even death on a cross. Therefore, God has highly exalted him" (Philippians 2:6,8-9). The wonderful hymn of the Letter of St. Paul to the Philippians reminded us earlier that the cross has two aspects that are inseparable: It is, at the same time, painful and glorious. The suffering and humiliation of the death of Jesus are profoundly connected to the exaltation and glory of his resurrection. [/quote]

[quote="[url=http://www.zenit.org/english/angelus_eng/visualizza.phtml?sid=25126]Ivan Pavao II.[/url]"]
Also today, in keeping with the teachings of the early Fathers, the Church presents the cross to the world as "the tree of life," from which one can gather the ultimate and full meaning of every single existence and of the whole of human history.

Since Jesus made it the instrument of salvation, the cross is no longer synonymous with a curse but, on the contrary, with a blessing. For man, tormented by doubt and sin, it reveals that "God so loved the world that he gave his only Son, so that everyone who believes in him might not perish but might have eternal life" (John 3:16). In a word, the cross is the supreme symbol of love. [/quote]

[quote="[url=http://www.zenit.org/english/audience/visualizza.phtml?sid=18655]Ivan Pavao II.[/url]"]
On Good Friday we will relive the tragic developments of the passion of the Redeemer until the crucifixion on Golgotha. The adoration of the cross will enable us to understand more profoundly the infinite mercy of God. Consciously experiencing that immense sorrow, the only-begotten Son of the Father became the definitive proclamation of salvation for humanity. The cross is certainly a difficult way. And yet, only there are we given the mystery of the death that gives life.
[/quote]

[quote="Vijetnamski nadbiskup koji je dugo godina bio u zatvoru"]
"[url=http://www.zenit.org/english/archive/0003/ZE000315.html#item1]MY GOD, MY GOD, WHY HAVE YOU FORSAKEN ME?[/url]"
Archbishop Nguyên Van Thuân Contemplates Mystery of the Cross
[/quote]
-------------------------------------------------
[quote="Poticajna karta [url=http://www.savezbezimena.com/Phil/phil_bosmans.htm]Phila Bosmansa[/url]"]
[url=http://www.glas-koncila.hr/rubrike_bosmans.html?news_ID=5005]Neizbježnost križa[/url][/quote]

[quote="Komentar [url=http://www.glas-koncila.hr/]Glasa Koncila[/url]"]
[url=http://www.glas-koncila.hr/rubrike_komentar.html?news_ID=895]Križ oko vrata[/url]
[/quote]
Opsezni enciklopedijski clanci:
[url=http://www.newadvent.org/cathen/04517a.htm]Archæology of the Cross and Crucifix[/url]
[url=http://www.newadvent.org/cathen/04529a.htm]The True Cross[/url]

I na kraju, dvije lijepe slike iz ove internet [url=http://www.christusrex.org/www2/art/gallery.htm]galerije[/url]:
[url=http://www.christusrex.org/www2/art/images/pietr16.jpg]Krist na krizu[/url], [url=http://www.christusrex.org/www2/art/images/beato20.jpg]Uskrsnuce[/url]
vsego (napisa):
Blagi Off-topic ali ipak...

mALa šKOLa APsuRda (napisa):
Zašto većina kršćana nosi lančić s križem oko vrata?

Pa zar nije križ posljednja stvar na svijetu koju bi Isus htio vidjeti kad ponovno dođe?

Da je sve zavrsilo sa krizem, stvarno bi bilo glupo stavljati ga ili nositi. Ali, Isusovim uskrsnucem kriz je postao simbol nade i pobjede nad smrcu.

Katekizam (ovdje ili ovdje) (napisa):

SVOJU ZRTVU ISUS DOVRSUJE NA KRIZU

616 "Ljubav do kraja" (Iv 13,1) jest ono sto Kristovoj zrtvi daje vrijednost
otkupljenja i zadovoljstine. On nas je u zrtvi svoga zivota sve poznavao i
ljubio."Jer Ljubav nas Kristova obuzima kad promatramo ovo: jedan za sve
umrije, svi dakle umrijese" (2 Kor 5,14). Nijedan covjek, pa bio i
najsvetiji, nije bio sposoban uzeti na sebe grijehe svih ljudi i prikazati
se kao zrtva za sve. Prisutnost u Kristu bozanske Osobe Sina, koja nadilazi
i istodobno obuhvaca sve ljudske osobe, i koja Ga postavlja Glavom svega
covjecanstva, cini mogucom njegovu otkupiteljsku zrtvu za sve.

617 "Po svojoj svetoj muci, na drvu Kriza, on nam je zasluzio opravdanje",
naucava Tridentski koncil isticuci jedinstveni znacaj zrtve Krista -
"zacetnika vjecnoga spasenja" (Heb 5,9). A Crkva stuje Kriz pjevajuci: "O
zdravo, Krizu, nado sva!".

NASE UDIONISTVO U ZRTVI KRISTOVOJ

618 Kriz je jedina zrtva Krista, jedinog "posrednika izmedju Boga i ljudî"
(1 Tim 2,5). A buduci da se, u svojoj utjelovljenoj bozanskoj Osobi, "na
neki nacin sjedinio sa svakim covjekom", on "pruza svim ljudima, na nacin
koji Bog poznaje, mogucnost da budu pridruzeni Vazmenom otajstvu". On svoje
ucenike pozivlje da uzmu svoj kriz i idu za njim, jer "on je trpio za nas, i
ostavio nam primjer da idemo njegovim stopama". On zaista hoce da svojoj
otkupiteljskoj zrtvi pridruzi one koji su njezini prvi korisnici. To se
nadasve ostvaruje u osobi njegove Majke, prisnije nego itko drugi pridruzene
otajstvu njegove otkupiteljske patnje:Osim Kriza nema drugih ljestava za
uspon u nebo.

Ivan Pavao II. (napisa):

The cross of Christ is, for believers, [an] icon of hope because on it was accomplished the salvific plan of the love of God.

Ivan Pavao II. (napisa):

"To you I entrust the cross of Christ! Carry it in the world as the sign of the Lord Jesus' love for humanity, and proclaim to all that only in Christ, dead and risen, is there salvation and redemption" (Insegnamenti, VII, 1 [1984], 1105).

Certainly the message that the cross communicates is not easy to understand in our time, in which material well-being and comfort are proposed and sought as priority values. But you, dear young people, do not be afraid to proclaim in every circumstance the Gospel of the cross. Do not be afraid to go against the current!

5. Christ Jesus ... humbled himself and became obedient unto death, even death on a cross. Therefore, God has highly exalted him" (Philippians 2:6,8-9). The wonderful hymn of the Letter of St. Paul to the Philippians reminded us earlier that the cross has two aspects that are inseparable: It is, at the same time, painful and glorious. The suffering and humiliation of the death of Jesus are profoundly connected to the exaltation and glory of his resurrection.

Ivan Pavao II. (napisa):

Also today, in keeping with the teachings of the early Fathers, the Church presents the cross to the world as "the tree of life," from which one can gather the ultimate and full meaning of every single existence and of the whole of human history.

Since Jesus made it the instrument of salvation, the cross is no longer synonymous with a curse but, on the contrary, with a blessing. For man, tormented by doubt and sin, it reveals that "God so loved the world that he gave his only Son, so that everyone who believes in him might not perish but might have eternal life" (John 3:16). In a word, the cross is the supreme symbol of love.

Ivan Pavao II. (napisa):

On Good Friday we will relive the tragic developments of the passion of the Redeemer until the crucifixion on Golgotha. The adoration of the cross will enable us to understand more profoundly the infinite mercy of God. Consciously experiencing that immense sorrow, the only-begotten Son of the Father became the definitive proclamation of salvation for humanity. The cross is certainly a difficult way. And yet, only there are we given the mystery of the death that gives life.

Vijetnamski nadbiskup koji je dugo godina bio u zatvoru (napisa):

"MY GOD, MY GOD, WHY HAVE YOU FORSAKEN ME?"
Archbishop Nguyên Van Thuân Contemplates Mystery of the Cross

Poticajna karta Phila Bosmansa (napisa):

Neizbježnost križa

Komentar Glasa Koncila (napisa):

Križ oko vrata

Opsezni enciklopedijski clanci:
Archæology of the Cross and Crucifix
The True Cross

I na kraju, dvije lijepe slike iz ove internet galerije:
Krist na krizu, Uskrsnuce

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 16:57 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pbanicev"]Pozivam sve da apstiniraju od ovog topica, barem još neko vrijeme...[/quote]

A ja predlazem da cijeli forum prebacimo u ovaj topic, nastavu i sve skupa. Bit ce nam jednostavnije pratiti, ionako smo svi non-stop on-line. Nezgodno mi je pitanja iz Elelentarne traziti u jednom podforumu, iz Optimizacije u drugom itd. Puno je to klikanja.
pbanicev (napisa):
Pozivam sve da apstiniraju od ovog topica, barem još neko vrijeme...

A ja predlazem da cijeli forum prebacimo u ovaj topic, nastavu i sve skupa. Bit ce nam jednostavnije pratiti, ionako smo svi non-stop on-line. Nezgodno mi je pitanja iz Elelentarne traziti u jednom podforumu, iz Optimizacije u drugom itd. Puno je to klikanja.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
pbanicev
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 17:16 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="tp"]Da je sve zavrsilo sa krizem, stvarno bi bilo glupo stavljati ga ili nositi. Ali, Isusovim uskrsnucem kriz je postao simbol nade i pobjede nad smrcu.[/quote]

Nekima je čak umjesto da bude raspelo samo simbol neke religije postao i simbol običnih ljudi, laika, stoga i simbol same civilizacije, jer je više puta spomenuti zagovarao temeljne civilizacijske vrijednosti današnjeg doba te je i sam bio laik, no ako nekome to smeta neka se izbori za svoja prava.
Nekima je postao simbol sa potpuno drugačijim razlogom od onog koji čine neku osobu kršćaninom.
tp (napisa):

Nekima je čak umjesto da bude raspelo samo simbol neke religije postao i simbol običnih ljudi, laika, stoga i simbol same civilizacije, jer je više puta spomenuti zagovarao temeljne civilizacijske vrijednosti današnjeg doba te je i sam bio laik, no ako nekome to smeta neka se izbori za svoja prava.
Nekima je postao simbol sa potpuno drugačijim razlogom od onog koji čine neku osobu kršćaninom.

pbanicev
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 17:23 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="pbanicev"]Pozivam sve da apstiniraju od ovog topica, barem još neko vrijeme...[/quote]

A ja predlazem da cijeli forum prebacimo u ovaj topic, nastavu i sve skupa. Bit ce nam jednostavnije pratiti, ionako smo svi non-stop on-line. Nezgodno mi je pitanja iz Elelentarne traziti u jednom podforumu, iz Optimizacije u drugom itd. Puno je to klikanja.[/quote]
Slažem se :|

Dakle, ne možemo se složiti niti sa jednom tvdrnjom, zar je to tako nemoguće, zaista ovaj je topic postao paradoksalan. :lockdance:
krcko (napisa):
pbanicev (napisa):
Pozivam sve da apstiniraju od ovog topica, barem još neko vrijeme...

Slažem se Neutral

Dakle, ne možemo se složiti niti sa jednom tvdrnjom, zar je to tako nemoguće, zaista ovaj je topic postao paradoksalan. Lokot koji plese

tp
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

78 = 91 - 13

PostPostano: 18:37 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

pbanicev, nemoj tako stvari uzimati srcu. A ako ti je stvarno tesko pratiti ovaj topic, uvijek se mozes iskljuciti. Ja osobno nemam prijatelja koji se izjasnjavaju ateistima, tako da mi je zanimljivo vidjeti sto oni (a i drugi) imaju za reci i kako to govore.
pbanicev, nemoj tako stvari uzimati srcu. A ako ti je stvarno tesko pratiti ovaj topic, uvijek se mozes iskljuciti. Ja osobno nemam prijatelja koji se izjasnjavaju ateistima, tako da mi je zanimljivo vidjeti sto oni (a i drugi) imaju za reci i kako to govore.

[Vrh]
SickJedi
Moderator
Moderator

12 = 42 - 30

PostPostano: 19:34 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"][quote="SickJedi"][quote="Zivac"]Ako ti ljubiš sebe više nego druge to je prihvatljivo. [b]Ali nije prihvatljivo da to smatraš najboljim, najbolje je ljubiti[/b] drugoga kao sebe, makar ne bio u stanju to ostvariti.[/quote]

:boliglava: :grrr:

Zasto to nije prihvatljivo kao najbolje, a ovo tvoje jest?[/quote]

"Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" je glavni moralni zakon => Nije prihvatljivo smatrati najboljim ljubiti drugoga manje od sebe (jel se slažeš?)[/quote]

Slazem se ako napises da je to [b]tebi[/b] najbolje ili da [b]ti [/b]mislis da je to najboje. Ne slazem se da je to najbolje.
Zivac (napisa):
SickJedi (napisa):
Zivac (napisa):
Ako ti ljubiš sebe više nego druge to je prihvatljivo. Ali nije prihvatljivo da to smatraš najboljim, najbolje je ljubiti drugoga kao sebe, makar ne bio u stanju to ostvariti.

Boli glava Grrrrr....

Zasto to nije prihvatljivo kao najbolje, a ovo tvoje jest?

"Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" je glavni moralni zakon => Nije prihvatljivo smatrati najboljim ljubiti drugoga manje od sebe (jel se slažeš?)

Slazem se ako napises da je to tebi najbolje ili da ti mislis da je to najboje. Ne slazem se da je to najbolje.

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
34 = 91 - 57

PostPostano: 22:41 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="SickJedi"][quote="Zivac"][quote="SickJedi"][quote="Zivac"]Ako ti ljubiš sebe više nego druge to je prihvatljivo. [b]Ali nije prihvatljivo da to smatraš najboljim, najbolje je ljubiti[/b] drugoga kao sebe, makar ne bio u stanju to ostvariti.[/quote]

:boliglava: :grrr:

Zasto to nije prihvatljivo kao najbolje, a ovo tvoje jest?[/quote]

"Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" je glavni moralni zakon => Nije prihvatljivo smatrati najboljim ljubiti drugoga manje od sebe (jel se slažeš?)[/quote]

Slazem se ako napises da je to [b]tebi[/b] najbolje ili da [b]ti [/b]mislis da je to najboje. Ne slazem se da je to najbolje.[/quote]

uopće nije bitno što [size=18]ti[/size] smatraš najboljim nego je naglašeno to (a prepostavlja se da sam sebe cijeniš) da po tim standardima cijeniš i druge, ni više ni manje
SickJedi (napisa):
Zivac (napisa):
SickJedi (napisa):
Zivac (napisa):
Ako ti ljubiš sebe više nego druge to je prihvatljivo. Ali nije prihvatljivo da to smatraš najboljim, najbolje je ljubiti drugoga kao sebe, makar ne bio u stanju to ostvariti.

Boli glava Grrrrr....

Zasto to nije prihvatljivo kao najbolje, a ovo tvoje jest?

"Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" je glavni moralni zakon => Nije prihvatljivo smatrati najboljim ljubiti drugoga manje od sebe (jel se slažeš?)

Slazem se ako napises da je to tebi najbolje ili da ti mislis da je to najboje. Ne slazem se da je to najbolje.

uopće nije bitno što ti smatraš najboljim nego je naglašeno to (a prepostavlja se da sam sebe cijeniš) da po tim standardima cijeniš i druge, ni više ni manje

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Zivac
Forumaš s poteškoćama u pisanju

10 = 30 - 20

PostPostano: 23:30 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="SickJedi"][quote]"Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" je glavni moralni zakon => Nije prihvatljivo smatrati najboljim ljubiti drugoga manje od sebe (jel se slažeš?)[/quote]

Slazem se ako napises da je to [b]tebi[/b] najbolje ili da [b]ti [/b]mislis da je to najboje. Ne slazem se da je to najbolje.[/quote]
Pitah je li se slažeš sa implikacijom?
SickJedi (napisa):
Citat:
"Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" je glavni moralni zakon ⇒ Nije prihvatljivo smatrati najboljim ljubiti drugoga manje od sebe (jel se slažeš?)

Pitah je li se slažeš sa implikacijom?

[Vrh]
mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 91 - 57

PostPostano: 23:38 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]ljubi bližnjeg svoga, kao sebe samog[/quote]

mislim da se o ispravnosti ove rečence zapravo nema kaj raspravljat ( :evil: e sad sam potakla lavinu). ak malo pogledate u ostale religije u svima će te ih nać, možda samo malo drukčije preoblikovanu. mislim da to čak nije dio religije, nego dio morala. svi mi poštujemo druge (bar bismo trebali) (osim ako nisu svojim ponašanjem postigli suprotni učinak) al govoreći općenito, znači ne fokusirajući se da određenu situaciju složit će te se s tim
Citat:
ljubi bližnjeg svoga, kao sebe samog

mislim da se o ispravnosti ove rečence zapravo nema kaj raspravljat ( Evil or Very Mad e sad sam potakla lavinu). ak malo pogledate u ostale religije u svima će te ih nać, možda samo malo drukčije preoblikovanu. mislim da to čak nije dio religije, nego dio morala. svi mi poštujemo druge (bar bismo trebali) (osim ako nisu svojim ponašanjem postigli suprotni učinak) al govoreći općenito, znači ne fokusirajući se da određenu situaciju složit će te se s tim

[Vrh]
Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

39 = 49 - 10

PostPostano: 23:49 pet, 17. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo da iznesem najbolji opis Ljubavi za koji znam.

CisVS

[quote]Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči. Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznanje; i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao - ništa sam! I kad bih razdao sav svoj imutak i kad bih predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao - ništa mi ne bi koristilo. Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. Prorokovanja? Uminut će. Jezici? Umuknut će. Spoznanje? Uminut će. Jer djelomično je naše spoznanje, i djelomično prorokovanje. (A kada dođe ono savršeno, uminut će ovo djelomično. Kad bijah nejače, govorah kao nejače, mišljah kao nejače, rasuđivah kao nejače. A kad postadoh zreo čovjek, odbacih ono nejačko. Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada - licem u lice! Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat! A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav - to troje - ali najveća je među njima ljubav.[/quote]

End

Ako netko zna bolji neka ili stavi na topic ili mi posalje pm.
Samo da iznesem najbolji opis Ljubavi za koji znam.

CisVS

Citat:
Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči. Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznanje; i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao - ništa sam! I kad bih razdao sav svoj imutak i kad bih predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao - ništa mi ne bi koristilo. Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. Prorokovanja? Uminut će. Jezici? Umuknut će. Spoznanje? Uminut će. Jer djelomično je naše spoznanje, i djelomično prorokovanje. (A kada dođe ono savršeno, uminut će ovo djelomično. Kad bijah nejače, govorah kao nejače, mišljah kao nejače, rasuđivah kao nejače. A kad postadoh zreo čovjek, odbacih ono nejačko. Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada - licem u lice! Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat! A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav - to troje - ali najveća je među njima ljubav.

End

Ako netko zna bolji neka ili stavi na topic ili mi posalje pm.

[Vrh]
Zivac

10 = 30 - 20

PostPostano: 0:14 sub, 18. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nađoh jedan [url=http://www.step.hr/duhovnost/clanci/prazan-grob.shtml]zgodan tekstić[/url]. Možda će nekoga zanimati. Jedan dio:

[quote]Bilo bi dobro da svatko pokuša opovrgnuti Kristovo uskrsnuće, jer bi to značilo da bi svatko proveo svoju istragu. Pritom mislimo i na povijesne skeptike koji su pokušali negirati uskrsnuće.
Jedan od njih bio je i prof. dr. Simon Greenleaf, profesor prava i voditelj katedre za pravo na Harvardu, jednom od najboljih sveučilišta u SAD. Kao autora knjige Načela zakonskih dokaza, njegova su ga tri studenta izazvala da svoju knjigu pokuša primjeniti na Kristovo uskrsnuće i istraži valjanost dokaza o uskrsnuću. Profesor Greenleaf je prihvatio izazov. Nakon temeljitog proučavanja rekao je: "Ne postoe bolje potvrde povijesnih dokaza od onih o Kristovu uskrsnuću", i dodao: "Uvjeren sam da svaku porotu u Engleskoj i Americi možete uvjeriti da je Krist ustao od mrtvih."[/quote]
Nađoh jedan zgodan tekstić. Možda će nekoga zanimati. Jedan dio:

Citat:
Bilo bi dobro da svatko pokuša opovrgnuti Kristovo uskrsnuće, jer bi to značilo da bi svatko proveo svoju istragu. Pritom mislimo i na povijesne skeptike koji su pokušali negirati uskrsnuće.
Jedan od njih bio je i prof. dr. Simon Greenleaf, profesor prava i voditelj katedre za pravo na Harvardu, jednom od najboljih sveučilišta u SAD. Kao autora knjige Načela zakonskih dokaza, njegova su ga tri studenta izazvala da svoju knjigu pokuša primjeniti na Kristovo uskrsnuće i istraži valjanost dokaza o uskrsnuću. Profesor Greenleaf je prihvatio izazov. Nakon temeljitog proučavanja rekao je: "Ne postoe bolje potvrde povijesnih dokaza od onih o Kristovu uskrsnuću", i dodao: "Uvjeren sam da svaku porotu u Engleskoj i Americi možete uvjeriti da je Krist ustao od mrtvih."

[Vrh]
SickJedi
Moderator
Moderator

12 = 42 - 30

PostPostano: 3:14 sub, 18. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@mladac: Dopusti da svatko definira svoje standarde. Ja imam sasvim druge standarde prema kojima cijenim ljude. I kako to da moje misljenje nije bitno? Mislo sam da smo odvoreni za dijalog. Ako moje misljenje nije bitno onda je u pitanj monolog i svaka komunikacija medju ljudima moze prestati ove sekunde.

@Zivac: Ne slazem se s implikacijom jer nije moguce dati glavni moralni zakon. Mozda postoji drustveno prihvaceni nacin, ali dozvoli da drugi imaju drugi sustav vrijednosti makar se to kosilo s tvojim i/ili drustveno prihvacenim sustavom vrijednosti. Moral je sasvim individualna stvar.
@mladac: Dopusti da svatko definira svoje standarde. Ja imam sasvim druge standarde prema kojima cijenim ljude. I kako to da moje misljenje nije bitno? Mislo sam da smo odvoreni za dijalog. Ako moje misljenje nije bitno onda je u pitanj monolog i svaka komunikacija medju ljudima moze prestati ove sekunde.

@Zivac: Ne slazem se s implikacijom jer nije moguce dati glavni moralni zakon. Mozda postoji drustveno prihvaceni nacin, ali dozvoli da drugi imaju drugi sustav vrijednosti makar se to kosilo s tvojim i/ili drustveno prihvacenim sustavom vrijednosti. Moral je sasvim individualna stvar.

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 91 - 57

PostPostano: 12:47 sub, 18. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo da me ne optužiš za monolog 8) kakve su tvoji standardi? inače u onom se ne govori o standardu po kom se cijene ljudi (tu svako ima milijun svojih standarda i zahtjeva) nego o odnosu ljudi, tj kako temeljiti svoju ljudskost u odnosu prema drugima, a to nema samo KC.
evo da me ne optužiš za monolog Cool kakve su tvoji standardi? inače u onom se ne govori o standardu po kom se cijene ljudi (tu svako ima milijun svojih standarda i zahtjeva) nego o odnosu ljudi, tj kako temeljiti svoju ljudskost u odnosu prema drugima, a to nema samo KC.

[Vrh]
SickJedi
Moderator
Moderator

12 = 42 - 30

PostPostano: 14:32 sub, 18. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da si fulala poantu onoga sta sam htio reci. Nisu uopce bitni moji standardi, moja savjest, moj moral...

[quote="mladac"]uopće nije bitno što [size=18]ti[/size] smatraš najboljim nego je naglašeno to (a prepostavlja se da sam sebe cijeniš) da po tim standardima cijeniš i druge, ni više ni manje[/quote]

Samo sam htio istaknuti da je nemoguce definirati univerzalni moralni zakon buduci da isti taj ovisi od osobe do osobe.

Ja nisam nigdje rekao sto ja smatram najboljim, a isto tako nisam ni pokusao nametnuti svoje misljenje kako je odredjeni moralni zakon najbolji.
Mislim da si fulala poantu onoga sta sam htio reci. Nisu uopce bitni moji standardi, moja savjest, moj moral...

mladac (napisa):
uopće nije bitno što ti smatraš najboljim nego je naglašeno to (a prepostavlja se da sam sebe cijeniš) da po tim standardima cijeniš i druge, ni više ni manje

Samo sam htio istaknuti da je nemoguce definirati univerzalni moralni zakon buduci da isti taj ovisi od osobe do osobe.

Ja nisam nigdje rekao sto ja smatram najboljim, a isto tako nisam ni pokusao nametnuti svoje misljenje kako je odredjeni moralni zakon najbolji.

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Zivac

10 = 30 - 20

PostPostano: 16:52 sub, 18. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="SickJedi"]@Zivac: Ne slazem se s implikacijom jer nije moguce dati glavni moralni zakon.[/quote]
Aj ti poslušaj kolegij matematička logika. Nitko te nije pitao jesu li premisa i konkluzija istinite, nego je li implikacija da iz premise slijedi konkluzija valjana.
SickJedi (napisa):
@Zivac: Ne slazem se s implikacijom jer nije moguce dati glavni moralni zakon.

Aj ti poslušaj kolegij matematička logika. Nitko te nije pitao jesu li premisa i konkluzija istinite, nego je li implikacija da iz premise slijedi konkluzija valjana.

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 17:45 sub, 18. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"][quote="SickJedi"]@Zivac: Ne slazem se s implikacijom jer nije moguce dati glavni moralni zakon.[/quote]
Aj ti poslušaj kolegij matematička logika. Nitko te nije pitao jesu li premisa i konkluzija istinite, nego je li implikacija da iz premise slijedi konkluzija valjana.[/quote]
Da, u logici sudova i jos par logika, formalno. Semanticka implikacija koju ti ovdje pitas je puno kompliciraniji pojam od nase lijepog formalnog kondicionala i donosenje suda o 'istinitosti' (sto god to u stvarnosti znacilo) znaci dati konacan odgovor na skoro sva pitanja u filozofiji. Tvoj pozitivizam je jedan lijep, opravdan nacin razmisljanja, ali ja recimo ne mogu ciste savjesti reci da je tocan/prirodan/bitan (tocnije, neka kombinacija tih znacenja; bitan u smislu pogadja bit, esenciju).

'ave fun!

Sinisa
Zivac (napisa):
SickJedi (napisa):
@Zivac: Ne slazem se s implikacijom jer nije moguce dati glavni moralni zakon.

Da, u logici sudova i jos par logika, formalno. Semanticka implikacija koju ti ovdje pitas je puno kompliciraniji pojam od nase lijepog formalnog kondicionala i donosenje suda o 'istinitosti' (sto god to u stvarnosti znacilo) znaci dati konacan odgovor na skoro sva pitanja u filozofiji. Tvoj pozitivizam je jedan lijep, opravdan nacin razmisljanja, ali ja recimo ne mogu ciste savjesti reci da je tocan/prirodan/bitan (tocnije, neka kombinacija tih znacenja; bitan u smislu pogadja bit, esenciju).

'ave fun!

Sinisa

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 35, 36, 37, 38  Sljedeće
Stranica 36 / 38.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum